Sabun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sabun kebanyakannya dalam bentuk berbuku. Sabun ini telah banyak kali digunakan sehingga kehilangan bentuk "buku"-nya yang asal.

Sabun adalah campuran pencuci yang digunakan bagi kegunaan peribadi atau sedikit cucian. Ia biasanya dijual sebagai bentuk ketulan yang dipanggil buku. Di negara maju, pencuci sintetik telah menggantikan sabun bagi mencucikan pakaian dobi.

Kebanyakan campuran sabun mengandungi sebatian garam natrium atau kalium yang boleh dihasilkan daripada asid lemak dengan bertindak balas dengan larutan beralkali (seperti natrium hidroksida atau kalium hidroksida) pada 80°–100 °C dalam proses yang dikenali sebagai penyabunan. Lemak-lemak itu dihidrolisiskan oleh bahan bes, menghasilkan gliserol dan sabun kasar (garam asid lemak beralkali).

Sabun dihasilkan daripada minyak atau lemak. Sodium Tallowate, bahan biasa dalam kebanyakan sabun, sebenarnya adalah lemak haiwan. Sabun yang dihasilkan dari minyak sayuran, seperti minyak zaitun, biasanya diistilahkan sebagai sabun castile.

Sekarang, sabun biasanya digantikan oleh agen pembersihan lain, sebagai contoh detergen sintetik.

Penyucian dan perapian[sunting | sunting sumber]

Proses biasa bagi menyucikan sabun termasuk menyingkirkan natrium klorida, natrium hidroksida, dan gliserol. Campuran (nihilistic) ini disingkirkan dengan merebus ketulan sabun kasar dalam air dan membentuk semula sabun dengan garam.

Kebanyakan air kemudian disingkir dari sabun. Secara tradisi, ini dilakukan dengan menggunakan penggelek cili yang menghasilkan kepingan sabun yang biasa digunakan sekitar 1940-an dan 1950-an. Proses ini digantikan dengan penyembur kering dan kemudiannya oleh pengering hampagas.

Sabun kering (kandungan kelembapan sekitar 6-12% kemudian dipadatkan kepada ketulan kecil pallet. Pallet ini kemudiannya sedia untuk perapian akhir sabun. Perapian sabun adalah proses menukar pallet sabun kasar barangan boleh dijual, biasanya bentuk sabun buku.

Pallet sabun dicampurkan dengan wangian dan bahan lain dan digabung sepenuhnya dalam pengaul. Jisim ini kemudiannya dikeluarkan dari pengaul kepada penyaring, yang dengan menggunakan penekan (auger), memaksa sabun melalui penyaring dawai halus. Daripada penyaring, sabun disalur melalui penggelek (pengilang Perancis atau pengilang keras) sama seperti proses penghasilan plastik atau likour coklat. Sabun ini kemudiannya melalui satu atau lebih banyak penyaring untuk meningkatkan kekentalan jisim sabun. Sejurus sebelum dimampatkan, sabun melepasi kebuk hampagas bagi menghilangkan sebarang gas yang terperangkap. Ia kemudiannya disalur menjadi batang-batang panjang uang dipotong mengikut saiz yang dikehendaki, melalui pengesan logam dan ditekan dalam bentuk tertentu melalui mesin penekan dingin. Buku sabun kemudian dibungkut dalam pelbagai cara.

Pasir atau pumis mungkin ditambah bagi menghasilkan sabun sental. Proses ini paling biasa bagi menghasilkan sabun bagi kebersihan manusia. Bahan penyental bertindak bagi menyingkir sel kulit mati dari permukaan yang dicuci. Proses ini dikenali sebagai pengelupasan. Kebanyakan bahan baru digunakan sebagai sabun pengelupasan yang berkesan tetapi tanpa sisi tajam dan pembahagian tidak serata seperti batu pumis.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Maine, Sandy (1995). The Soap Book: Simple Herbal Recipes. Interweave Press. ISBN 1-883010-14-4.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]