Sains dan teknologi di Jepun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kereta
Electronik

Kini sains dan teknologi di Jepun kebanyakannya berfokus pada dan agak berpengaruh dalam elektronik pengguna, robotik dan industri automotif.

Elektronik[sunting | sunting sumber]

Jepun terkenal dengan automotif dan elektronik industri di seluruh dunia, dan barang eletronik Jepun account dengan suatu saham yang besar di pasaran dunia, dibandingkan dengan kebanyakan negara lain. Jepun adalah salah sebuah negara yang memimpin dalam bidang penyelidikan saintifik, teknologi, mesin dan penyeligikan perubatan dengan belajawan terbesar ketiga di dunia untuk penyelidikan dan perkembangan di $130 bilion ASD, dan 677,000 lebih penyelidik. Jepun telah menerima hadiah nobel yang terbanyak dalam sains di Asia (lihat Senarai Nobel laureates mengikut negara)

Jepun mempunyai konglomerat korporat antarabangsa seperti Fuji (yang memajukan komputer elektronik negara pertama, FUJIC, pada 1956) dan Sony. Sony, Panasonic, Canon, Fujitsu, Hitachi, Sharp, NEC, Epson dan Toshiba adalah di kalangan syarikat elektronik yang terkenal di dunia. Toyota, Honda, Nissan, Mazda, Mitsubishi, Nintendo, dan Subaru ialah juga syarikat sangat terkenal di dunia.

Angkutan dan robot[sunting | sunting sumber]

Sesetengah dari sumbangan teknologi lebih penting Jepun didapati dalam bidang elektronik, mesin, robotik, optik, kimia, semikonduktor dan logam. Jepun memimpin dunia dalam robotik, memeroseskan lebih daripada setengah (402,200 dari 742,500) dari robot industri sedunia digunakan untuk pengilangan. Ia juga menghasilkan QRIO, ASIMO, dan Aibo. Jepun juga adalah rumah pada enam dari pengilang kereta terbesar kelimabelas di dunia dan tujuh dari ketua jualan semikonduktor terbesar keduapuluh di dunia. Jepun juga dianggap mempunyai salah satu keretapi yang termaju, ternyatanya keretapi Shinkansen dan maglev. Pada 2003, maglev MLX01 mencapai 581 km/h. Ini adalah rakaman terpantas dicapai oleh sebuah maglev dan juga sebuah keretapi terpantas, sedikit mengalahkan percubaan TGV Perancis pada 2007 (oleh lebih kurang 7 km/h).

Aeronautik[sunting | sunting sumber]

Jepun juga melakukan kemaraan ke dalam penyelidikan aeroangkasa dan penjelajahan angkasa. Agensi Penjelajahan Aeroangkasa Jepun (JAXA) melakukan penyelidikan angkasa dan planet, penyelidikan penerbangan, dan pembangunan roket dan satelit. Ia telah memajukan seturutan roket, yang terkini dan terkuasa darinya adalah H-IIB. Roket H-IIA/B yang mempunyai kemahiran membawa payload 8-ton pada GTO di maksimum kini diuruskan oleh syarikat milik swasta Mitsubishi Heavy Industry. Ia juga membina Japanese Experiment Module, yang telah dilancarkan dan ditambah pada International Space Station sewaktu penerbangan perhimpunan Shuttle pada 2007 dan 2008 dan HTV untuk memindah payloads ke station pada 2009.

Nobel Laureates[sunting | sunting sumber]

Para penyelidik Jepun telah memenangi beberapa Harga Nobel. Hideki Yukawa, dididik di Universiti Kyoto, telah dianugerahkan hadiah untuk fizik pada 1949. Sin-Itiro Tomonaga mengikut pada 1965. Ahli fizik keadaan pepejal Leo Esaki, dididik di Universiti Tokyo, menerima hadiah itu pada 1973. Kenichi Fukui dari Universiti Kyoto mengongsi hadiah kimia 1981, dan Susumu Tonegawa, juga dididik di Universiti Kyoto, menjadi laureate Jepun pertama (dan, pada 2007, sahaja) dalam fiziologi atau perubatan pada 1987. Ahli kimia Jepun mengambil hadiah pada 2000 dan 2001: pertama Hideki Shirakawa (Tokyo Institute of Technology) dan kemudian Ryoji Noyori (Universiti Kyoto). Masatoshi Koshiba (Universiti Tokyo) dan Koichi Tanaka (Universiti Tohoku) menang dalam fizik dan kimia, secara tertentu, pada 2002. Makoto Kobayashi, Toshihide Masukawa, dan Yoichiro Nambu yang adalah seorang warga Amerika apabila dianugerahkan, mengongsi hadiah fizik dan Osamu Shimomura juga memenangi hadiah kimia pada 2008.

Templat:Japanese Electronics Industry Templat:Japanese Automobile Industry

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Ahli sains Jepun[sunting | sunting sumber]