Salman ibn Abdulaziz Al Saud

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Salman bin Abdulaziz
Raja Arab Saudi
Penjaga Dua Kota Suci
Raja Arab Saudi
Tempoh pemerintahan 23 Januari 2015 – kini
Baiat 23 Januari 2015
Didahului oleh Abdullah
Pewaris takhta 1. Muqrin (2015)
2. Muhammad bin Nayef (2015–21 Jun 2017)
3. Mohammad bin Salman (21 Jun 2017–kini)
Putera-puteri
Mohammad
Turki
Abdulaziz
Fahd
Bandar
Faisal
Ahmed
Sultan
Rakan
Nama penuh
Salman bin Abdulaziz bin Abdul Rahman bin Faisal bin Turki bin Abdullah bin Mohammed bin Saud
Kerabat diraja Bani Saud
Ayahanda Abdulaziz Al Saud
Bonda Hassa bint Ahmad Al Sudairi
Agama Islam

Salman bin Abdulaziz Al Saud (Bahasa Arab: سلمان بن عبد العزيز آل سعود, Salman ibn 'Abd al-'Aziz Āl Sa'ud; lahir 31 Disember 1935) ialah Raja Arab Saudi, Penjaga Dua Kota Suci, dan ketua Bani Saud.

Beliau berkhidmat sebagai Timbalan Gabenor dan kemudian sebagai Gabenor Riyadh selama 48 tahun dari 1963 hingga 2011. Beliau kemudiannya dilantik sebagai Menteri Pertahanan. Beliau juga dinamakan Putera Mahkota pada tahun 2012 berikutan kematian saudaranya, Nayef bin Abdulaziz Al Saud. Salman dilantik sebagai Raja baharu di Arab Saudi pada 23 Januari 2015 berikutan kematian saudara tirinya, Raja Abdullah. Antara peristiwa yang paling ketara semasa pemerintahannya setakat ini telah dicampur tangan oleh tentera Arab Saudi dalam Perang Saudara Yaman, Rempuhan Mina semasa Haji dan pelaksanaan Nimr al-Nimr dan 46 lawan rejim lain pada 2 Januari 2016.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Salman dilahirkan pada 31 Disember 1935 dan dilaporkan menjadi anak ke-25 Raja Abdulaziz Al Saud. Salman dan enam saudara-saudaranya membentuk apa yang disebut sebagai Tujuh Sudairi. Beliau dibesarkan di Istana Murabba.

Salman mendapat pendidikan awal di Sekolah Princes di ibu kota Riyadh, sebuah sekolah yang ditubuhkan oleh Raja Abdulaziz Al Saud khusus untuk memberikan pendidikan kepada anak-anaknya. Beliau mempelajari agama dan sains moden.

Gabenor Riyadh[sunting | sunting sumber]

Gabenor Salman bersama dengan Vladimir Putin pada 2007

Salman mula dilantik sebagai Timbalan Gabenor Provinsi Riyadh pada tahun 1954 ketika berusia 19 tahun dan memegang jawatan itu sehingga tahun 1955.

Beliau telah dilantik sebagai Gabenor Provinsi Riyadh pada 4 Februari 1963. Tempoh perkhidmatan beliau berlangsung selama empat puluh lapan tahun dari tahun 1963 hingga 2011.

Sebagai gabenor, beliau telah banyak menyumbang kepada pembangunan Riyadh dari sebuah bandar bersaiz sederhana menjadi sebuah metropolis bandar utama. Beliau berkhidmat sebagai penghubung penting untuk menarik pelancongan, projek-projek modal dan pelaburan asing ke negaranya. Beliau digemari hubungan politik dan ekonomi dengan Barat. Salman dilantik sebagai penasihat dari Universiti Raja Saud.

Sepanjang tempoh lima dekad Salman sebagai Gabenor Riyadh, beliau menjadi mahir menguruskan keseimbangan kepentingan perkeranian, suku dan bangsawan yang menentukan dasar Saudi.

Pada bulan Januari 2011, beliau mengarahkan penangkapan pengemis Riyadh "yang cuba untuk mengambil kesempatan daripada kemurahan hati orang". Semua pengemis asing dihantar pulang dan pengemis Arab telah diletakkan di dalam program pemulihan oleh Kementerian Hal Ehwal Sosial.

Beliau juga merupakan pengerusi Yayasan Raja Abdulaziz Penyelidikan dan Arkib (KAFRA) dan Muzium Raja Abdulaziz.

Salman juga telah melaksanakan beberapa lawatan luar negara semasa pemerintahannya. Pada tahun 1974, beliau melawat Kuwait, Bahrain dan Qatar untuk mengukuhkan hubungan Arab Saudi dengan bangsa-bangsa. Semasa lawatannya ke Montreal, Quebec, Kanada pada tahun 1991, beliau merasmikan galeri. Pada tahun 1996, beliau telah diterima di Istana Élysée di Perancis oleh presiden ketika itu, Jacques Chirac. Pada tahun yang sama beliau melawat Bosnia dan Herzegovina untuk memberi sumbangan kepada rakyat Islam di negara ini. Sebagai sebahagian daripada lawatan Asia pada tahun 1998, Salman melawat Pakistan, Jepun, Brunei dan China.

Di bawah pemerintahan Salman, Riyadh menjadi "salah satu daripada bandar-bandar terkaya di Timur Tengah" dan tempat yang utama bagi perdagangan dan perniagaan. Terdapat juga kemajuan infrastruktur termasuk sekolah, universiti dan stadium sukan. Tentang wilayah itu, beliau berkata

"Setiap kampung atau bandar di Wilayah Riyadh adalah bandar yang tersayang kepada saya dan memegang tempat yang istimewa di hati saya .... saya menyaksikan setiap langkah yang diambil oleh bandar Riyadh, dan atas sebab ini, ia adalah sukar bagi saya untuk berfikir tentang menjadi jauh dari Riyadh."

Timbalan Perdana Menteri Kedua[sunting | sunting sumber]

Setiausaha Pertahanan A.S. Leon Panetta bersama Salman di Pentagon pada April 2012

Pada 5 November 2011, Salman telah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Kedua dan Menteri Pertahanan, menggantikan saudara kandung beliau, Almahrum Putera Mahkota Sultan, Putera Sattam bin Abdulaziz dinamakan sebagai Gabenor Wilayah Riyadh. Putera Salman juga dinamakan sebagai ahli Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada hari yang sama.

Terdapat spekulasi bahawa penempatan dalam talian serta-merta berturut berlaku disebabkan kualiti baginda Pertama, baginda mempunyai sifat pendamai dan diplomatik. Baginda mengetuai majlis keluarga, yang dipanggil Majlis Keturunan (Majlis al Uthra dalam bahasa Arab), yang telah ditubuhkan oleh Almahrum Raja Fahd pada tahun 2000 untuk menyelesaikan urusan keluarga, mencapai kata sepakat dan cuba untuk mengelakkan apa-apa tingkah laku yang memalukan kepada umum beberapa ahli keluarga. Kedua, Salman tergolong kepada "generasi tengah" dalam keluarga diraja; oleh itu, baginda boleh membangunkan hubungan rapat dengan kedua-dua generasi sosial dan budaya. Akhirnya, akibat daripada menjadi gabenor untuk masa yang lama, baginda telah membangunkan satu rangkaian hubungan dalam kalangan Arab dan antarabangsa.

Salman meneruskan dasar campur tangan ketenteraan di Bahrain, untuk mencuba menghancurkan pemberontakan Bahrain. Pada bulan April 2012, Salman melawat kedua-dua negara Amerika Syarikat dan United Kingdom di mana beliau telah bertemu dengan Presiden AS, Barack Obama dan Perdana Menteri Britain, David Cameron. Tahun 2013 menyaksikan perbelanjaan ketenteraan Arab sebanyak $67bn. Sebagai Menteri Pertahanan, Salman adalah ketua tentera selepasa Arab Saudi menyertai Amerika Syarikat dan negara-negara Arab yang lain dalam menjalankan serangan udara terhadap Negara Islam di Iraq dan Syria pada tahun 2014.

Putera Mahkota[sunting | sunting sumber]

Putera Mahkota Salman berbincang bersama Setiausah Pertahanan A.S. Chuck Hagel pada 23 April 2013

Pada 18 Jun 2012, Salman telah dilantik sebagai Putera Mahkota Arab Saudi tidak lama selepas kematian abangnya, Putera Mahkota Nayef bin Abdulaziz. Putera Salman juga dilantik Timbalan Perdana Menteri yang pertama. Pencalonannya sebagai putera mahkota dan Timbalan Perdana Menteri dianggap oleh Reuters sebagai isyarat bahawa pembaharuan berhati-hati Raja Abdullah berkemungkinan untuk meneruskan. Sebaliknya, reformis Saudi menyatakan bahawa Putera Salman, berbeza dengan keluarga diraja Arab yang lain, mengambil pendekatan yang lebih diplomatik ke arah mereka, baginda tidak boleh dianggap sebagai pembaharu politik. Mereka juga berhujah bahawa, seperti Raja Abdullah, Salman memberi tumpuan terutamanya kepada peningkatan ekonomi dan bukannya perubahan politik.

Pada 27 Ogos 2012, Mahkamah Diraja mengumumkan bahawa Salman adalah bertanggungjawab dalam hal ehwal negeri manakala Raja Abdullah telah keluar dari negara ini. Putera Salman melancarkan akaun Twitter pada 23 Februari 2013. Pada September 2012, Salman telah dinamakan sebagai timbalan pengerusi majlis perkhidmatan tentera. Baginda adalah seorang penyokong kuat untuk kedermawanan di negara-negara Islam yang miskin seperti Somalia, Sudan, Bangladesh dan Afghanistan.

Raja Arab Saudi[sunting | sunting sumber]

Presiden Obama bersalaman dengan Raja Salman di Riyadh pada Januari 2015
Setiausaha A.S. John Kerry bersama dengan Raja Salman di Maryland pada September 2015

Pada 23 Januari 2015, Salman, berumur 79, dilantik sebagai raja berikutan saudara tirinya Abdullah mangkat akibat radang paru-paru pada usia 90. Raja yang baru dilantik mengeluarkan kenyataan yang berbunyi, "Yang Teramat Mulia Salman bin Abdulaziz Al Saud dan semua ahli keluarga dan negara berkabung atas kemangkatan Penjaga Dua Kota Suci, Raja Abdullah bin Abdulaziz tepat 1:00 pagi ini." Baginda melantik Putera Muqrin sebagai Putera Mahkota.

Salman adalah konservatif dan memegang pandangan tradisional berkaitan dengan pembaharuan politik dan perubahan sosial.

Selepas mempunyai kuasa, Salman merombak kabinet pada 30 Januari 2015. Khalid bin Ali bin Abdullah al-Humaidan dilantik sebagai ketua perisikan. Putera Bandar bin Sultan telah dibuang daripada jawatannya di Majlis Keselamatan dan penasihat kepada raja itu juga dikeluarkan sebagai anak-anak lelaki bekas raja itu Turki sebagai gabenor Riyadh dan Mishaal sebagai gabenor Mekah. Ali al-Naimi kekal sebagai menteri petroleum dan mineral sumber, seperti yang dilakukan Saud al-Faisal, Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri dan Ibrahim Al-Assaf sebagai Menteri Kewangan. Baginda juga "memberikan bonus gaji dua bulan kepada semua kakitangan kerajaan negeri Arab dan anggota tentera", termasuk pesara dan pelajar di samping meminta rakyat untuk "tidak lupa akan saya dalam doa anda".

Pada bulan Februari 2015, baginda menerima kunjungan Putera Charles semasa lawatan enam hari di Timur Tengah. Mereka "metukar perbincangan mesra dan hubungan dua hala semula" di antara negara-negara.

Pengaruh[sunting | sunting sumber]

Salman sering menjadi orang tengah dalam menyelesaikan konflik diraja di kalangan keluarga Al Saud - dianggarkan 4000 raja-raja. Baginda adalah seorang tokoh yang terkenal dengan majlis diraja, yang membenarkan beliau untuk memilih yang mana-mana raja yang akan diwakilkan untuk tanggungjawab.

Salman dan keluarganya memiliki sekumpulan media, termasuk pan-Arab harian Asharq Al-Awsat dan Al Eqtisadiah. Walaupun baginda memiliki hanya sepuluh peratus daripada Penyelidikan dan Pemasaran Kumpulan Saudi (SRMG), beliau sering dirujuk oleh juruaudit sebagai pemiliknya. SRMG menerbitkan apa-apa kertas Arab News, Asharq Al-Awsat dan Al Eqtisadiah melalui anak syarikat Arab Penyelidikan dan Syarikat Penerbitan (SRPC).

Dalam nada yang sama, Salman dilaporkan mempunyai beberapa pakatan yang kuat dengan wartawan yang ketara. Baginda dikatakan berhampiran dengan pengarah TV Al Arabiya dan wartawan Asharq Al-Awsat Abdelrahman Al Rashid dan Othman Al Omeir yang melancarkan dan pemilik liberal e-akhbar Elaph. Raja Salman dipercayai mempunyai hubungan dengan laman web Elaph itu.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]