Pergi ke kandungan

Savang Vadhana

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Savang Vadhana
سواڠ وادنا
สว่างวัฒนา
Permaisuri Siam
Keputeraan(1862-09-10)10 September 1862
Tempat keputeraan Istana Prah Baram Maha Raja, Krung Thep, Siam
Mangkat17 Disember 1955(1955-12-17) (umur 93)
Tempat mangkatIstana Sra Pathum, Bangkok, Thailand
PasanganChulalongkorn (Rama V)
Anakanda
Kerabat dirajaDinasti Chakri
AyahandaMongkut (Rama IV)
BondaPiam Sucharitakul

Permaisuri Savang Vadhana dari Siam (Bahasa Thai: สว่างวัฒนา; RTGSSawang Watthana, 10 September 1862 - 17 Disember 1955) adalah isteri Raja Chulalongkorn atau Rama V merupakan abang kandung berlainan ibu. nama penuhnya adalah Permaisuri Sri Savarindira (Bahasa Thai: ศรีสวรินทิรา; RTGSSi Sawarinthira) - Oleh itu, dia bukanlah "Rajini"(Permaisuri Tertinggi), namun dia adalah salah satu dari empat permaisuri utama. Selepas kesertaan cucu pertama beliau berkuasa pada tahun 1935, dia dikenali sebagai Somdetch Phra Phan Vassa Ayika Chao (Bahasa Thai: สมเด็จพระพันวัสสาอัยยิกาเจ้า; RTGSSomdet Phra Phan Watsa Ai-yika Chao; "Nenek ratu"), yang bermakna ini nenek Permaisuri oleh kerana baginda merupakan nenek kandung kepada kedua-dua Raja Ananda Mahidol dan Raja Bhumibol Adulyadej atau Rama IX. Kesemua putera dan puteri baginda mangkat terlebih dahulu sebelum beliau, ini menyebabkan baginda berpeluang menyaksikan kedua-dua cucunya menaiki takhta sebagai Raja Thailand.

Kehidupan[sunting | sunting sumber]

Puteri Savang Vadhana adalah anakanda ke-27 Raja Rama IV (Raja Mongkut atau Rama IV) dan Puan Besar Piam Sucharitakul di puterikan di Istana Besar, Bangkok. Puteri Savang Vadhana dan Chulalongkorn merupakan adik beradik tiri berlainan ibu. Melalui perkahwinan dengan Chulalongkorn, baginda dikurniakan tujuh orang anak:

perkahwinannya dengan Chulalongkorn menghasilkan anak yang berikut:

Di samping itu, ratu juga mengambil beberapa kanak-kanak suaminya dan membesarkan mereka sebagai anak-anak sendiri, ia termasuklah Putera Rangsit Prayurasakdi yang kemudiannya berkhidmat secara ringkas sebagai Pemangku Raja Siam untuk anak saudaranya Raja Bhumibol Adulyadej.

Semua anak-anak kandungnya meninggal dunia sebelum dia. Dia melihat dua orang anak beliau yang pertama dalam talian untuk takhta, Vajirunhis dan Mahidol.

Apabila Raja Prajadhipok (atau Rama VII) turun takhta pada tahun 1935, putera kepada putera bongsu Ratu Savang Vadhana, Putera Ananda Mahidol, menaiki takhta sebagai Raja Ananda Mahidol (Rama VIII). Beliau menerima gelaran ratu Nenek, telah ditukar nama Sri Savarindira oleh Raja Prajadhipok, yang sebelumnya baginda bergelar "Ratu Mak Cik".

Ratu Sri Savarindira juga nenek kepada Raja Bhumibol Adulyadej (Rama IX). Oleh kerana kemangkatan Putera Mahkota Maha Vajiruns Dan kematian mengejut Ananda Mahidol, Savang Vadhana telah menyaksikan kenaikan takhta Bhumibol Adulyadej sebagai raja. Oleh kerana kedudukan baginda sebagai "Nenek Raja", beliau sangat dihormati dan ditinggikan darjatnya oleh seluruh rakyat Siam.

Kematian[sunting | sunting sumber]

Fail:Mahidols-1938.jpg
Queen Savang Vadhana in 1938, with her grandchildren, King Ananda Mahidol (Rama VIII) and Prince Bhumibol Adulyadej (later King Rama IX). Photographed by Prince [[Rangsit Prayurasakdi]], Prince of Chainat

Beliau meninggal dunia pada 17 Disember 1955, pada usia 93. abu beliau adalah dikebumikan di Tanah Perkuburan Diraja di Wat Ratchabophit, Bangkok. A kediaman ratu boleh dilihat di istana Bang Pa-In. Baginda bersemayan di tahun kedua di Istana Sa Pathum di mana sebuah muzium yang didedikasikan kepada beliau sedang dibina di banglo Tamnak Yai. Istiadat pengebumian baginda diadakan secara besar-besaran Dan pertama kali disiarkan di televisyen.

asas Permaisuri Savang Vadhana telah ditubuhkan pada 27 Oktober 2005 di bawah naungan tuanku ratu Puteri Maha Chakri Sirindhorn, cucu yang besar itu.

Titles and Styles[sunting | sunting sumber]

  • 1862–1878 : Yang Teramat Mulia Puteri Savang Vadhana
  • 1878–1880 : Duli Yang Teramat Mulia Puteri Damping Savang Vadhana, Puteri Mahkota Siam
  • 1880–1910 : Kebawah Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Savang Vadhana, Permaisuri Siam
  • 1910–1934 : Kebawah Duli Yang Maha Mulia Permaisuri Ibu Saudara Sri Savarindira, Permaisuri Janda dari Siam
  • 1934–1955 : Kebawah Duli Yang Maha Mulia Ratu Nenek Sri Savarindira, Permaisuri Nenek dari Siam

Thai Royal Decorations[sunting | sunting sumber]

Issue[sunting | sunting sumber]

Name Birth Death Spouse Children
Crown Prince Maha Vajirunhis 27 June 1878 4 January 1895 Never married
Prince Isariyalongkorn 4 September 1879 25 September 1879 Never married
Princess Vichitra Chiraprabha 21 April 1881 15 August 1881 Never married
Sommatiwongse Varodaya, Prince of Nakhonsridharmaraj 9 June 1882 17 June 1899 Never married
Valaya Alongkorn, Princess of Bejraburi 16 April 1884 15 February 1938 Never married
Princess Sirabhorn Sobhon 19 July 1888 24 May 1898 Never married
Mahidol Adulyadej, Prince of Songkla 1 January 1891 24 September 1929 Sangwan Talapat Galyani Vadhana, Princess of Naradhiwas
Ananda Mahidol
Bhumibol Adulyadej
Princess (Unnamed) 9 November 1893 12 November 1893 Never married

References[sunting | sunting sumber]

External links[sunting | sunting sumber]