Sekolah Jenis Kebangsaan (T) Ringlet

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sekolah Jenis Kebangsaan (T) Ringlet
JenisSekolah Jenis Kebangsaan, Sekolah kerajaan
Kod sekolahCBD1019
LokasiJalan Besar Ringlet Ke Tanah Rata RINGLET, Pahang,  Malaysia
Laman sesawangSekolah Jenis Kebangsaan (T) Ringlet
Telefon6054958509
Faks6054958509


Sekolah Jenis Kebangsaan (T) Ringlet atau nama ringkasnya SJK (T) Ringlet, merupakan sebuah Sekolah Jenis Kebangsaan yang terletak di Jalan Besar Ringlet Ke Tanah Rata.

Pada 2009, Sekolah Jenis Kebangsaan (T) Ringlet memiliki 42 pelajar lelaki dan 46 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 88 orang. Ia mempunyai seramai 11 orang guru.2009

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Ringlet merupakan sekolah bandar dalam daerah Cameron Highlands. Jaraknya dari bandar Tanah Rata kira-kira 15km. Sekolah ini terletak di tengah-tengah pekan Ringlet. Kedudukan yang stategik telah menyebabkan masyarakat India di sekitar kawasan Ringlet menghantar anak mereka ke sekolah ini.

Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Ringlet merupakan sebuah sekolah kurang murid (SKM) dengan 11 orang guru. Jumlah murid sekolah ini adalah seramai 90 orang. Di Cameron Highlands, terdapat beberapa sekolah yang sudah ternama dalam pencapaian peperiksaan UPSRnya. Sekolah ini telah mendapat pelbagai anugerah. Salah satu anugerah yang diperolehi sekolah ini adalah Anugerah Lonjakan Saujana katagori Sekolah Jenis Kebangsaan. Oleh itu ia menjadi harapan penduduk tempatan yang mana mahukan sekolah ini berjaya dan mencapai kecemerlangan di dalam peperiksaan UPSR setiap tahun.

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Alamat[sunting | sunting sumber]

Sekolah Jenis Kebangsaan (T) Ringlet
Jalan Besar Ringlet Ke Tanah Rata
Pahang,  Malaysia
Telefon = 6054958509
Fax = 6054958509

Pautan luar[sunting | sunting sumber]