Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth
Ditubuhkan (1948-01-01) 1 Januari 1948 (umur 71)
Dirasmikan23 Februari 1953 (bina)
01 Oktober 1954 (masuk)
JenisSekolah pendidikan khas, Sekolah kerajaan
Guru BesarMohd Dini Bin Karim[1]
Kod sekolahJCB1001
Lokasi Malaysia Lorong 5 Jalan Nong Chik 80100, Johor Bahru, Johor Darul Takzim, Malaysia
Laman sesawangSekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth
Telefon6072224068
Faks6072213762


Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth atau nama ringkasnya SK Pendidikan Khas Princess Elizabeth, merupakan sebuah sekolah berasrama penuh bagi kanak- kanak cacat penglihatan. Sekolah ini telah dibina di atas Bukit Nong Chik. Kedudukannya terletak membelakangi Selat Tebrau yang memisahkan Malaysia dengan Singapura. Luas kawasannya ialah 7 ekar.

Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth memiliki 39 pelajar lelaki dan 33 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 72 orang. Ia mempunyai seramai 28 orang guru.2009

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sekolah ini telah ditubuhkan pada tahun 1948 dengan menumpang di Rumah Kebajikan Masyarakat di Batu 3, Jalan Skudai Johor Bahru. Pembinaan sekolah ini bermula di atas cadangan Pesuruhjaya Tinggi Malaya, Sir Edward Gent yang mana baki hadiah perkahwinan HRH Princess Elizabeth (sekarang Ratu Elizabeth II) diperuntukkan bagi pembinaan sekolah bagi kanak-kanak cacat penglihatan dari semua kaum dan agama. Bangunan yang ada sekarang telah mula dibina pada 23 Februari 1953 dan siap dalam tahun 1954. Mereka telah berpindah daripada Rumah Kebajikan Masyarakat ke bangunan yang ada sekarang pada bulan Oktober 1954.

Sejarah perkembangan dan tertubuhnya sekolah ini adalah dari kerjasama semua pihak. Tapak kawasan sekolah ini telah didermakan oleh Kerajaan Negeri Johor. Wang pembinaan adalah diperolehi dari baki hadiah perkahwinan HRH Princess Elizabeth sebanyak RM 39,000.00 daripada Central Welfare Council sebanyak RM 23,000.00 dan Welfare Lotteries Board sebanyak RM 321,000.00.

Dalam tahun 1948, Cik Enid Fernandes, iaitu Pegawai Kebajikan Masyarakat Negeri Johor yang pertama telah menempatkan 3 orang kanak- kanak buta di Rumah Kebajikan Masyarakat, Batu 3, Jalan Skudai untuk diberi perlindungan dan pendidikan. Dalam bulan Oktober, pada tahun yang sama juga barulah tertubuhnya sebuah kelas di mana seramai 5 orang kanak-kanak cacat penglihatan telah ditempatkan dan Cik Ann Majeed adalah guru mereka yang pertama. Apabila bilangan murid bertambah, 3 orang guru lagi telah ditempatkan iaitu Cik Fatimah bt. Dato’ Ismail, YM. Sh. Kamaliah bt Dato’ Sy A. Kadir dan Cik Rahmah bt. Abdullah.

Pada 23 Februari 1953, YAM Engku Tun Aminah D.K Paduka iaitu isteri YAM Tunku Raja Johor telah meletakkan batu asas bagi membina sekolah yang ada sekarang. Atas usaha semua pihak bangunan sekolah ini telah siap dan mula diduduki pada bulan Oktober 1954. Sekolah ini telah dinamakan Sekolah Princess Elizabeth bagi kanak-kanak Buta , Johor Bahru dan diperkenankan oleh HRH Princess Elizabeth. Pada masa ini sekolah ini menempatkan seramai 150 orang murid lelaki dan perempuan dari seluruh Malaysia. Sebelum sekolah ini diambil alih sepenuhnya oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia pada Julai 1986. Persatuan Orang Buta SeMalaya telah mengambil alih tugas mengendalikan sekolah ini dari Jabatan Kebajikan Masyarakat dengan pihak Kementerian Pelajaran ketika itu memberi bantuan 90% gaji guru dan kakitangan bukan guru serta bantuan RM200.00 seorang murid setahun.

Pada 1 Januari 1977, Kementerian Pelajaran memberi bantuan penuh 100% gaji guru dan kakitangan bukan guru serta bantuan RM430.00 seorang murid setahun. Walaupun mendapat bantuan kerajaan pihak Persatuan Orang-Orang Buta SeMalaya ketika itu terpaksa juga menampung sebahagian dari perbelanjaan untuk mengendalikan sekolah ini. Mulai 1 Julai 1986, Sekolah Princess Elizabeth telah diserahkan sepenuhnya kepada Kementerian Pendidikan Malaysia yang mana bantuan sepenuhnya telah diberikan termasuk gaji guru dan kakitangan bukan guru begitu juga bantuan lain sama seperti sekolah berasrama yang lain. Walaupun sekolah ini mendapat bantuan makan 100% dari pihak Kementerian Pendidikan Malaysia dan ini diberikan kepada semua Asrama Sekolah Pendidikan Khas. Pada masa ini sekolah ini dinamakan Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth, Johor Bahru dan sekolah ini mengikuti sukatan pelajaran yang sama seperti sekolah biasa, walaupun terdapat beberapa perkara diubahsuai. Gerak kerja luar juga diadakan seperti Pengakap, Tunas Puteri, Kelab Rabun , Kelab Orientasi & Mobiliti dan sebagainya.

Murid-murid diterima masuk ke sekolah ini apabila mencapai umur enam tahun dan akan berada di sekolah ini dari kelas prasekolah sehinggalah tahun enam. Setelah tamat mereka akan meneruskan pelajarannya ke peringkat menengah rendah dan menengah atas sama seperti sekolah biasa. Bagi murid- murid sekolah ini mereka akan ditempatkan belajar sama ada di Sekolah Menengah Khas Setapak, Kuala Lumpur, Sekolah Menengah Vokasional Indahpura, Kulai ,Johor ataupun Maktab Sultan Abu Bakar, Johor Bahru bagi meneruskan pelajaran di tingkatan satu.

Kementerian Pendidikan Malaysia juga telah menempatkan guru – guru terlatih dalam pendidikan khas di sekolah ini. Bagi pengambilan kakitangan bukan guru pula adalah diuruskan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Semua guru terlatih dan kakitangan bukan guru yang ditempatkan di SKPK Princess Elizabeth ini adalah kakitangan kerajaan.

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Alamat[sunting | sunting sumber]

Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth
Lorong 5 Jalan Nong Chik,
80100, Johor Bahru
Johor, Malaysia
Telefon = 6072224068
Faks = 6072213762

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]