Sekolah Kebangsaan Pulau Indah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sekolah Kebangsaan Pulau Indah
Lencana Sekolah Kebangsaan Pulau Indah.jpg
Lokasi
Jalan Dato' Harun, Pulau Indah, PULAU INDAH, Selangor
 Malaysia
Maklumat
Jenis sekolahSekolah Kebangsaan, Sekolah kerajaan
Nombor sekolah60331012139
Kod sekolahBBA0013
PengetuaPn. Hjh. Zulliana bt. Abd. Samad
Penolong Kanan Pentadbiran dan AkademikPn. Hjh Masita bt. Abd. Ghani
Penolong Kanan Hal Ehwal MuridPn. Nor Afidah bt. Masirin
Faks331012144Sekolah Kebangsaan Pulau Indah atau nama ringkasnya SK Pulau Indah, merupakan sebuah Sekolah Kebangsaan yang terletak di Jalan Dato' Harun, Pulau Indah.

Guru Besar SK Pulau Indah ialah Puan Hajjah Zulliana binti Abd. Samad dan dibantu oleh 4 orang Guru Penolong Kanan (GPK) iaitu Puan Hajjah Masita binti Abd. Ghani (GPK Pentadbiran), Puan Nor Afidah binti Basirin (GPK Hal Ehwal Murid), Encik Azahar bin Abd Malek ( GPK Ko-Kurikulum) dan Puan Hajah Nor Aini binti Mohd Salleh (GPK Petang).

Pada Tahun 2016, SK Pulau Indah mempunyai sejumlah 90 orang guru & 1619 orang murid. Jumlah ini bertambah dari tahun ke tahun. Saiz kelas terkecil adalah 27 orang murid manakala paling ramai ialah 42 orang.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Penubuhan sekolah ini bermula dengan nama Sekolah Kebangsaan Pulau Lumut (nama asal Pulau Indah). Bermula dari sebuah sekolah kayu yang beratap nipah dan akhirnya kini terbina sebuah bangunan batu yang tersergam indah di tengah-tengah sebuah desa yang permai. Idea penubuhan sekolah ini telah disumbangkan oleh Tuan Haji Sahamin yang merupakan Ketua Kampung Teluk Nipah dan Kampung Sungai Pinang. Beliau orang yang pertama mengambil inisiatif memajukan pendidikan di Pulau Lumut sehingga terbinanya sekolah ini. Beliaulah yang telah membuat permohonan kepada Sultan Selangor, Yang Mulia Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan permohonan itu telah diperkenankan.

Pada tahun 1946, sekolah ini berjaya didirikan. Bilangan murid seramai 100 orang terdiri dari pelbagai lapisan umur dan tidak terhad kepada kanak-kanak. Ketika itu, khidmat tenaga pengajar terdiri daripada dua orang guru, En Sulaiman Hj Omar dan En Ismail Shamsudin.

Pada tahun 1948, sebuah lagi bangunan panjang telah didirikan dan dapat menampung 4 buah bilik darjah dengan bilangan murid berdaftar seramai 102 orang. Tiga orang guru ditugaskan dengan penambahan En Ayub Habib.

Dalam tahun 1950, dua buah bangunan kayu yang tinggi telah siap dibina. Bangunan ini mempunyai 4 buah bilik darjah termasuk sebuah bilik khusus untuk guru besar. Dua buah rumah guru juga telah dibina untuk kemudahan tempat tinggal guru-guru. Seterusnya pada tahun 1964, sebuah lagi bangunan kayu telah dibina yang boleh menampung 5 buah bilik darjah. Bangunan kayu ini masih wujud lagi pada masa sekarang yang dikenali sebagai bangunan New Zealand.

Akhirnya pada 1975, sebuah bangunan batu satu tingkat telah siap dibina yang meliputi sebuah pejabat, bilik guru dan 4 buah bilik darjah. Sekolah ini dirasmikan oleh Yang Berhormat Dato Sri Dr Mahathir Mohamad pada 28 Julai 1975 yang pada ketika merupakan Menteri Pelajaran Malaysia.

Pada tahun 1999, sebuah bangunan dua tingkat telah siap dibina bagi menampung bilangan murid yang bertambah ramai. Bangunan ini menempatkan sebuah makmal Sains, makmal komputer, bilik SPBT dan 7 buah bilik darjah.

Sesungguhnya, penubuhan sekolah ini telah memberikan sinar baru kepada penduduk Pulau Indah yang dahagakan pembangunan pendidikan yang sewajarnya. Pendidikan untuk anak-anak generasi muda adalah sesuatu yang perlu diperjuangkan hingga membuahkan hasil yang memberangsangkan dan melahirkan ilmuwan dan profesional.

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Alamat[sunting | sunting sumber]

Sekolah Kebangsaan Pulau Indah
Jalan Dato' Harun, Pulau Indah
Selangor, Malaysia
Telefon = 60331012139
Fax = 331012144

Pautan luar[sunting | sunting sumber]