Sekolah Menengah Imtiaz, Dungun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sekolah Menengah Imtiaz Yayasan Terengganu Dungun
JenisSekolah Kerajaan Negeri, Sekolah kerajaan
PengetuaUst Saipul Bahri bin Abdul Ghani
Penolong Kanan Pentadbiran dan AkademikUst Abdullah Bin Salleh
Penolong Kanan Hal Ehwal MuridEncik Mustaffa bin Ngah
Penolong Kanan KokurikulumEncik Wan Mohd Fauzi bin Wan Nawi
Kod sekolahTFT1002[1]
Lokasi Malaysia Dungun Jalan Sura Jeti, Dungun, Malaysia Dungun, Terengganu Darul Iman, Malaysia
Kemasukan Pelajar6A UPSR
Nama singkatanSMIYTD
Laman sesawangwww.smid.edu.my
Telefon6098483421
Faks6098482514


Sekolah Menengah Imtiaz Yayasan Terengganu Dungun atau nama ringkasnya Imtiaz Dungun, "IDUN", "SMID" merupakan salah sebuah Sekolah Menengah Imtiaz Yayasan Terengganu yang memulakan operasi pada tahun 2005 dengan pengetua pertama iaitu Encik Mazlan bin Che Wil yang kini bertugas sebagai Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Pengurusan Imtiaz, Yayasan Terengganu

Sekolah ini mempunyai 2 bahagian iaitu Imtiaz A (atas) yang terletak di Jalan Teluk Lipat, Kompleks Sura Jeti, Dungun dan Imtiaz B (bawah) yang terletak di Jalan Sura Jeti, Dungun.

Sekolah ini juga diiktiraf sebagai Sekolah Kluster Kecemerlangan Kebitaraan Memanah dan Bahasa Arab

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sekolah Menengah IMTIAZ Yayasan Terengganu Dungun merupakan salah sebuah sekolah yang diilhamkan oleh bekas Menteri Terengganu iaitu Y.A.B. Dato’ Seri Idris bin Jusoh pada tahun 2005 bagi melahirkan generasi ULUL ALBAB (Quranik, Ensaiklopedik dan Ijtihadik). Pembelajaran di Sekolah Menengah IMTIAZ YT Dungun dibahagikan kepada 3 kurikulum iaitu Kurikulum Kebangsaan (Akademik), Kurikulum Agama (Diniyyah/I’dadi) dan Program Hafazan Al-Quran.

Pada tahun 2007, Sekolah Menengah IMTIAZ Yayasan Terengganu Dungun terbahagi kepada 2 premis bagi menampung  jumlah pelajar yang semakin meningkat. Sekolah Menengah IMTIAZ Atas terletak di Kompleks Sura Gate yang beralamat di Jalan Teluk Lipat Dungun. Ia menempatkan pelajar tingkatan 4 dan 5. Sekolah Menengah IMTIAZ Bawah terletak di Jalan Sura Jeti Dungun yang menempatkan pelajar tingkatan 1, 2 dan 3.

Sesi persekolahan di IMTIAZ bermula jam 7.40 pagi dan tamat pada jam 4.30 petang. Pengambilan pelajar adalah berdasarkan keputusan 5A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Pelajar yang memohon akan menjalani proses temu duga hafazan dan temu duga personaliti.

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Alamat[sunting | sunting sumber]

Sekolah Menengah Imtiaz
Dungun Jalan Sura Jeti, Dungun, Malaysia
Terengganu Darul Iman, Malaysia
Telefon = 6098483421
Faks = 6098482514

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]