Sekolah Menengah Imtiaz, Dungun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sekolah Menengah Imtiaz Yayasan Terengganu Dungun
Jenis Sekolah Kerajaan Negeri, Sekolah kerajaan
Pengetua Ustz Abdul Aziz Bin Abdullah
Penolong Kanan Pentadbiran dan Akademik Encik Aminuddin bin Mohd Jusoh@Yusof
Penolong Kanan Kokurikulum Encik Wan Mohd Fauzi bin Wan Nawi
Kod sekolah TFT1002[1]
Lokasi  Malaysia Dungun Jalan Sura Jeti, Dungun, Malaysia
Dungun, Terengganu Darul Iman
Malaysia
Kemasukan Pelajar 5A UPSR
Nama singkatan SMIYTD
Laman sesawang www.smid.edu.my
Telefon 6098483421
Faks 6098482514

Sekolah Menengah Imtiaz Yayasan Terengganu Dungun atau nama ringkasnya Imtiaz Dungun, merupakan sebuah Sekolah Imtiaz Kerajaan Negeri Terengganu yang terletak di Dungun Jalan Sura Jeti, Dungun, Malaysia.

Pada 2009, Sekolah Menengah Imtiaz memiliki 260 orang pelajar lelaki dan 336 orang pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 586 orang. Ia mempunyai seramai 50 orang guru.2009

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sekolah Menengah IMTIAZ Yayasan Terengganu Dungun merupakan salah sebuah sekolah yang diilhamkan oleh bekas Menteri Terengganu iaitu Y.A.B. Dato’ Seri Idris bin Jusoh pada tahun 2005 bagi melahirkan generasi ULUL ALBAB (Quranik, Ensaiklopedik dan Ijtihadik). Pembelajaran di Sekolah Menengah IMTIAZ YT Dungun dibahagikan kepada 3 kurikulum iaitu Kurikulum Kebangsaan (Akademik), Kurikulum Agama (Diniyyah/I’dadi) dan Program Hafazan Al-Quran.

Pada tahun 2007, Sekolah Menengah IMTIAZ Yayasan Terengganu Dungun terbahagi kepada 2 premis bagi menampung  jumlah pelajar yang semakin meningkat. Sekolah Menengah IMTIAZ Atas terletak di Kompleks Sura Gate yang beralamat di Jalan Teluk Lipat Dungun. Ia menempatkan pelajar tingkatan 4 dan 5. Sekolah Menengah IMTIAZ Bawah terletak di Jalan Sura Jeti Dungun yang menempatkan pelajar tingkatan 1, 2 dan 3.

Sesi persekolahan di IMTIAZ bermula jam 7.40 pagi dan tamat pada jam 4.30 petang. Pengambilan pelajar adalah berdasarkan keputusan 5A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Pelajar yang memohon akan menjalani proses temu duga hafazan dan temu duga personaliti.

Pencapaian[sunting | sunting sumber]

Alamat[sunting | sunting sumber]

Sekolah Menengah Imtiaz
Dungun Jalan Sura Jeti, Dungun, Malaysia
Terengganu Darul Iman, Malaysia
Telefon = 6098483421
Faks = 6098482514

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]