Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah
Moto "Bersikap Membina"
Ditubuhkan 5 Januari 1973
Jenis Sekolah Menengah, Sekolah Berasrama Penuh (SBP)
Pengetua Tuan Haji Mohd Ghazali Bin Ahmad
Penolong Kanan Pentadbiran dan Akademik Tuan Haji Johan bin Othman
Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Puan Kamariah Mohd Noor
Penolong Kanan Kokurikulum Pn Hjh Amesah binti Awal
Kod sekolah MEE2141
Lokasi Ayer Keroh Melaka Tengah, Melaka Bandaraya Bersejarah, Malaysia
Kemasukan Pelajar 614 orang Pelajar
Nama singkatan MOZAC/SMSMS
Laman sesawang Laman web rasmi SM Sains Muzaffar Syah
Telefon (+6)06-Berasrama Penuh (SBP) di negeri Melaka.

Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah (MOZAC) merupakan satu-satunya sekolah menengah sains dan satu daripada dua buah Sekolah Berasrama Penuh (SBP) di negeri Melaka. Ditubuhkan pada tahun 1973 di bawah Rancangan Malaysia ke-2, ia ialah sekolah berasrama penuh pertama di Melaka. Sekolah ini dikenali sebagai MOZAC dan para pelajar digelar Muzaffarians. Pada tahun 2010, sekolah ini telah dianugerahkan dengan gelaran tertinggi iaitu Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT)[1] yang diberikan kepada 20 buah sekolah di Malaysia yang telah memenuhi kriteria ketat termasuk pencapaian akademik, sokongan alumni, pengiktirafan antarabangsa, rangkaian dan hubungan. Sekolah ini dikhususkan untuk pembangunan teknologi hijau, pertanian, robotik dan elektronik.[2] Sekolah ini juga merupakan ahli kepada Perikatan Pendidikan Strategik Asia Tenggara.

Sejarah sekolah[sunting | sunting sumber]

Pintu utama sekolah

Sekolah ini yang dahulunya dikenali sebagai Sekolah Menengah Sains Melaka telah didirikan di kawasan berbukit dengan ketinggian 121.9 meter dari aras laut. Keluasan asalnya ialah 12.9 hektar. Sejarah sekolah ini telah bermula pada tanggal 5 Januari 1973. Pada tarikh ini, seramai 120 orang pelajar Tingkatan 1 terdiri daripada 80 orang pelajar lelaki dan 40 orang pelajar perempuan sebagai perintis telah ditempatkan di SMK Munsyi Abdullah, Batu Berendam, Melaka sementara menunggu bangunan sekolah ini siap. Oleh kerana bangunan Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah ini lambat disiapkan, pelajar-pelajar tersebut telah dipindahkan ke Sekolah Menengah Sains Johor di Kluang pada tahun berikutnya.

Pada 3 Januari 1976, seramai 120 orang pelajar Tingkatan 1 telah ditumpangkan sekali lagi di SMK Munsyi Abdullah. Mereka telah ditempatkan di Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah, Melaka pada 10 Mei 1976. Pada mulanya, sekolah ini mempunyai 22 buah kelas, pejabat, perpustakaan, bilik kakitangan, makmal bahasa, bilik media, bilik kaunseling, koperasi, hidup bengkel kemahiran untuk Ekonomi Rumah Tangga (ERT) dan Kemahiran Manipulatif Latest (KMT), doktor gigi bilik, sakit teluk, pejabat asrama dan lain-lain. Pada tahun 2001, surau Al-Abrar telah dibina dan dirasmikan oleh Yang di-Pertua Negeri Melaka serta pembinaan lampu sorot di sekolah, asrama dan padang. Untuk menggalakkan penglibatan pelajar dengan ICT, dasar sekolah membolehkan pelajar untuk membawa komputer riba masing-masing. Sekolah juga disediakan dengan perkhidmatan Wi-Fi percuma oleh Kerajaan Melaka.

Pada tahun 1978 dengan kerjasama Unit Matrikulasi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), sekolah ini telah diberi kepercayaan untuk menjalankan Kursus Matrikulasi, satu kursus intensif setahun untuk pelajar-pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia. Kumpulan pertama pelajar-pelajar Kursus Matrikulasi ini terdiri daripada 102 orang pelajar yang didatangkan dari seluruh Malaysia. Tingkatan 6 dihentikan dan kelas Matrikulasi UKM disambungkan semula dengan memulakan Kelas Matrikulasi Sains Kejuruteraan.

Pada Oktober 1983, sekolah ini yang nama asalnya Sekolah Menengah Sains Melaka telah dengan rasminya bertukar kepada Sekolah Muzaffar Syah, mengambil sempena nama Sultan Muzaffar Syah iaitu Sultan Melaka yang keempat. Muzaffar juga bermaksud menang dalam bahasa Arab Perasmian pertukaran nama ini telah disempurnakan oleh Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Syed Zahiruddin bin Syed Hassan.

Pada tahun 1998, sekolah ini telah diiktiraf sebagai satu daripada 88 buah Sekolah Bestari di Malaysia. Pada tahun 2007, padang MOZAC telah menjadi tempat latihan untuk Manchester United untuk Piala Juara-Juara Belia 2007 dan juga telah dinaik taraf sebagai Sekolah Bestari 5 Bintang. Pada tahun 2008, tanah runtuh telah berlaku. Kebanyakan sebelah atas padang teruk terjejas. Pada tahun itu juga, sekolah ini memperoleh status Sekolah Kluster diikuti oleh Sekolah Berprestasi Tinggi pada 2010.

Akronim MOZAC[sunting | sunting sumber]

Bangunan Alumni.

Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah dikenali sebagai MOZAC. Sejarah itu masih tidak diketahui sehingga kini. Khabar angin mengatakan bahawa pada tahun 1999 bilamana sekolah telah diiktiraf sebagai sekolah terbaik di Malaysia dalam SPM 1998,[3][4] Menteri Pendidikan, kemudian Perdana Menteri Malaysia, Dato Sri Haji Mohd Najib bin Abdul Razak, menaiki helikopter dan mendarat di padang sekolah hanya untuk mengumumkan berita tersebut. Disebabkan prestasi sekolah ini pada tahun itu yang memberangsangkan, sekolah ini telah ditawarkan untuk menukar nama sekolah mereka kepada Muzzafar College, singkatannya MOZAC. Disebabkan sekolah ini merupakan satu-satunya Sekolah Menengah Sains di Melaka, Jabatan Pendidikan negeri memohon sekolah ini untuk tidak menukar namanya. Walaupun nama sekolah ini tidak berubah, akronimnya kekal. Walau bagaimanapun di melakacool.com, bekas pelajar tahun 1995 Muzaffar Syah menafikan fakta tersebut. Beliau[nyatakan menurut siapa?] mendakwa bahawa nama MOZAC itu sudah ada lama sebelum tahun 1998. Malah sebelum keputusan SPM 1998 diumumkan, sekolah ini telah sentiasa dikenali sebagai MOZAC.

Kehidupan pelajar[sunting | sunting sumber]

Terdapat tujuh buah badan pelajar di MOZAC. Terdapat Lembaga pengawas, Lembaga Dakwah dan Rohani (Badri), Sistem Rumah, Pustakawan, Koperasi MOZAC (KOSMOZ) dan Pembimbing Rakan Sebaya (PRS). Para pemimpin sistem Badri dan Sistem Rumah juga termasuk di bawah Lembaga pengawas kerana kedua-dua dua lain-lain badan-badan yang berpengaruh di sekolah, selain pengawas.[Penjelasan diperlukan]

Terdapat empat rumah di MOZAC, iaitu Bendahara (Kuning), Syahbandar (Hijau), Temenggung (Merah) dan Laksamana (Biru). Empat buah rumah ini bersaing antara satu sama lain untuk mendapatkan gelaran rumah terbaik (yang diumumkan semasa Malam Anugerah Muzaffar).

Sukan yang terkenal di MOZAC ialah ragbi, bola lisut, bola keranjang, bola tampar, bola jaring, dan bola sepak. Lain-lain sukan yang juga dimainkan oleh pelajar termasuk hoki, sepak takraw dan badminton. Antara unit beruniform yang ada di sekolah ini ialah Persatuan Kadet Bersatu Malaysia (PKBM), Persatuan Puteri Islam (PPI), kadet Remaja Sekolah (KRS), Pengakap Udara, kadet Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (KAPA), Persatuan Bulan sabit Merah (PBSM) dan pancaragam. Semasa Hari Ko-Kurikulum, terdapat pertandingan kawad kaki. Untuk divisyen pertama, badan-badannya ialah PKBM, KRS dan IHPR. Untuk divisyen kedua, ia terdiri daripad KAPA, PBSM dan Pengakap Udara.

Pengkhususan MOZAC ialah Penyelidikan dan Pembangunan (R&D). Terdahulu, apabila ia menerima status Sekolah Kluster, terdapat tiga niche khusus iaitu k-teroka (R&D), e-Mozac (ICT) dan e-Tinta (Penulisan). Walau bagaimanapun, ketiga-tiganya telah digabungkan menjadi R&D pada tahun 2012. Kebelakangan ini, MOZAC telah dikenali perintis dalam pelbagai bidang. Pada tahun 2009, sekolah ini telah menghasilkan pemacu kilat sendiri dipanggil i-Mozac. Lampu di sekolah sepenuhnya menggunakan LED yang dipasang oleh pelajar sendiri. Sekolah ini juga dikenali dengan robotik dan program F1 in school.

Bekas pelajar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]