Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari


Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah
Moto "Bersikap Membina"
Ditubuhkan 5 Januari 1973
Jenis Sekolah Menengah, Sekolah Berasrama Penuh (SBP)
Pengetua Tuan Haji Mohd Ghazali Bin Ahmad
Penolong Kanan Pentadbiran dan Akademik Tuan Haji Johan bin Othman
Penolong Kanan Hal Ehwal Murid Puan Kamariah Mohd Noor
Penolong Kanan Kokurikulum Pn Hjh Amesah binti Awal
Ketua Pelajar Muhammad Harieth bin Zaini
Kod sekolah MEE2141
Lokasi Ayer Keroh Melaka Tengah, Melaka Bandaraya Bersejarah, Malaysia
Kemasukan Pelajar 614 orang Pelajar
Nama singkatan MOZAC/SMSMS
Laman sesawang Laman web rasmi SM Sains Muzaffar Syah
Telefon (+6)06-Berasrama Penuh (SBP) di negeri Melaka.

Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah (MOZAC) merupakan satu-satunya sekolah menengah sains dan satu daripada dua buah Sekolah Berasrama Penuh (SBP) di negeri Melaka. Ditubuhkan pada tahun 1973 di bawah Rancangan Malaysia ke-2, ia ialah sekolah berasrama penuh pertama di Melaka. Sekolah ini dikenali sebagai MOZAC dan para pelajar digelar Muzaffarians. Pada tahun 2010, sekolah ini telah dianugerahkan dengan gelaran tertinggi iaitu Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT)[1] yang diberikan kepada 20 buah sekolah di Malaysia yang telah memenuhi kriteria ketat termasuk pencapaian akademik, sokongan alumni, pengiktirafan antarabangsa, rangkaian dan hubungan. Sekolah ini dikhususkan untuk pembangunan teknologi hijau, pertanian, robotik dan elektronik.[2] Sekolah ini juga merupakan ahli kepada Perikatan Pendidikan Strategik Asia Tenggara.

Pintu utama sekolah

Sejarah sekolah[sunting | sunting sumber]

Sekolah ini yang dahulunya dikenali sebagai Sekolah Menengah Sains Melaka telah didirikan di kawasan berbukit dengan ketinggian 121.9 meter dari aras laut. Keluasan asalnya ialah 12.9 hektar. Sejarah sekolah ini telah bermula pada tanggal 5 Januari 1973. Pada tarikh ini, seramai 120 orang pelajar Tingkatan 1 terdiri daripada 80 orang pelajar lelaki dan 40 orang pelajar perempuan sebagai perintis telah ditempatkan di SMK Munsyi Abdullah, Batu Berendam, Melaka sementara menunggu bangunan sekolah ini siap. Oleh kerana bangunan Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah ini lambat disiapkan, pelajar-pelajar tersebut telah dipindahkan ke Sekolah Menengah Sains Johor di Kluang pada tahun berikutnya.

Pada 3 Januari 1976, seramai 120 orang pelajar Tingkatan 1 telah ditumpangkan sekali lagi di SMK Munsyi Abdullah.

Fail:"Photo 2017-08-21 12-35-38.jpg".jpg
SM Sains Muzaffar Shah pada sekitar tahun 1980-an

Mereka telah ditempatkan di Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah, Melaka pada 10 Mei 1976. Pada mulanya, sekolah ini mempunyai 22 buah kelas, pejabat, perpustakaan, bilik kakitangan, makmal bahasa, bilik media, bilik kaunseling, koperasi, hidup bengkel kemahiran untuk Ekonomi Rumah Tangga (ERT) dan Kemahiran Manipulatif Latest (KMT), doktor gigi bilik, sakit teluk, pejabat asrama dan lain-lain. Pada tahun 2001, surau Al-Abrar telah dibina dan dirasmikan oleh Yang di-Pertua Negeri Melaka serta pembinaan lampu sorot di sekolah, asrama dan padang. Untuk menggalakkan penglibatan pelajar dengan ICT, dasar sekolah membolehkan pelajar untuk membawa komputer riba masing-masing. Sekolah juga disediakan dengan perkhidmatan Wi-Fi percuma oleh Kerajaan Melaka.

Pada tahun 1978 dengan kerjasama Unit Matrikulasi Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), sekolah ini telah diberi kepercayaan untuk menjalankan Kursus Matrikulasi, satu kursus intensif setahun untuk pelajar-pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia. Kumpulan pertama pelajar-pelajar Kursus Matrikulasi ini terdiri daripada 102 orang pelajar yang didatangkan dari seluruh Malaysia. Tingkatan 6 dihentikan dan kelas Matrikulasi UKM disambungkan semula dengan memulakan Kelas Matrikulasi Sains Kejuruteraan.

Pada Oktober 1983, sekolah ini yang nama asalnya Sekolah Menengah Sains Melaka telah dengan rasminya bertukar kepada Sekolah Muzaffar Syah, mengambil sempena nama Sultan Muzaffar Syah iaitu Sultan Melaka yang keempat. Muzaffar juga bermaksud menang dalam bahasa Arab Perasmian pertukaran nama ini telah disempurnakan oleh Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Syed Zahiruddin bin Syed Hassan.Pada tahun 1998, sekolah ini telah diiktiraf sebagai satu daripada 88 buah Sekolah Bestari di Malaysia. Pada tahun 2007, padang MOZAC telah menjadi tempat latihan untuk Manchester United untuk Piala Juara-Juara Belia 2007 dan juga telah dinaik taraf sebagai Sekolah Bestari 5 Bintang. Pada tahun 2008, tanah runtuh telah berlaku. Kebanyakan sebelah atas padang teruk terjejas. Pada tahun itu juga, sekolah ini memperoleh status Sekolah Kluster diikuti oleh Sekolah Berprestasi Tinggi pada 2010.

Pada tahun 2017, sekolah ini mempunyai seramai 614 orang pelajar iaitu 324 pelajar lelaki dan 290 orang pelajar perempuan. Sekolah ini juga terdiri daripada pelajar tingkatan satu hingga tingkatan lima yang mana setiap tingkatan mempunyai lima buah kelas (Alpha, Beta, Omega, Sigma dan Theta). Kelas Sigma dikhaskan untuk pelajar perempuan sahaja manakala kelas Theta pula dikhaskan pelajar lelaki. Pada tahun ini juga kelas tingkatan satu dibahagikan kepada kelas DLP dan bukan DLP (Dual Language Programme).

Senarai Pengetua[sunting | sunting sumber]

1976 - Haji Yahaya bin Mayah

1982 - Haji Ismail bin Adnan

1985 - Haji Yaacob Bin Ederis

1988 - Haji Osman Bin Busu

1992 - Haji Ramli Bin Haji Mohammad

1995 - Haji Sairi Bin Haji Tahir

1997 - Encik Mohd Zin Bin Abdul Hamid

2003 - Encik Khairil Bin Awang

2005 - Encik Baharuddin Bin Burhan

2011 - Tuan Haji Hassan Bin Topit

2015 - Encik Abdul Malek Bin Harun

2016 - Tn Haji Mohd Ghazali Bin Ahmad

Lagu sekolah[sunting | sunting sumber]

Sekolah Muzaffar Syah Melaka

Ikhlas mendidik putera dan puteri

Hasrat mulia tersemat di jiwa

Bersikap membina amal sentiasa

Majulah Muzaffar Syah Melaka

Bonda kandung yang kami kasihi

Inilah janji kami padukan

Nama harummu tetap dijaga

Semoga yang maha kuasa

Memberikan restu setiap masa

Kita pelajar bertatasusila

Amanah rakyat dijunjung bersama

Mencari ilmu dasar utama

Untuk pertiwi kita berjasa

Akronim MOZAC[sunting | sunting sumber]

Muzaffar Syah Science High School.JPG

Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah dikenali sebagai MOZAC. Sejarah itu masih tidak diketahui sehingga kini. Khabar angin mengatakan bahawa pada tahun 1999 bilamana sekolah telah diiktiraf sebagai sekolah terbaik di Malaysia dalam SPM 1998,[3][4] Menteri Pendidikan, kemudian Perdana Menteri Malaysia, Dato Sri Haji Mohd Najib bin Abdul Razak, menaiki helikopter dan mendarat di padang sekolah hanya untuk mengumumkan berita tersebut. Disebabkan prestasi sekolah ini pada tahun itu yang memberangsangkan, sekolah ini telah ditawarkan untuk menukar nama sekolah mereka kepada Muzaffar College, singkatannya MOZAC. Disebabkan sekolah ini merupakan satu-satunya Sekolah Menengah Sains di Melaka, Jabatan Pendidikan negeri memohon sekolah ini untuk tidak menukar namanya. Walaupun nama sekolah ini tidak berubah, akronimnya kekal. Walau bagaimanapun di melakacool.com, bekas pelajar tahun 1995 Muzaffar Syah menafikan fakta tersebut. Beliau[nyatakan menurut siapa?] mendakwa bahawa nama MOZAC itu sudah ada lama sebelum tahun 1998. Malah sebelum keputusan SPM 1998 diumumkan, sekolah ini telah sentiasa dikenali sebagai MOZAC.

Panorama sekolah[sunting | sunting sumber]

Asrama Putera 2017

MOZAC terkenal di kalangan sekolah di Malaysia kerana mempunyai pandangan yang sangat indah. Biarpun bangunannya lama, namun pemandangan seluruh negeri Melaka sehingga menampakkan Gunung Ledang ini amat sukar untuk dilepaskan sekiranya seseorang melawat MOZAC. Terdapat juga beberapa tempat yang amat menarik untuk dijadikan lokasi penggambaran.

Suasana sekolah yang pada kebiasaannya berkabus pada waktu pagi membekalkan udara yang segar dan suasana yang dingin kepada pelajar MOZAC. Selain itu, keadaan fizikal MOZAC yang tinggi ini membuatkan pelajar lebih aman dan tenteram kerana kurang pencemaran bunyi dan pencemaran udara.

MOZAC boleh juga dianggap sebagai tempat peranginan kerana suasana yang aman dan tenteram. Di samping itu, antara pemandangan yang menjadi tarikan di sini ialah pemandangan ketika terbitnya matahari dan terbenamnnya matahari. Pada masa-masa tersebut, langit akan kelihatan oren dan udaranya yang nyaman akan membuatkan sesiapa yang berada di situ berasa tenang.

Pemandangan sekolah
Pemandangan Al-Abrar
Surau Al-Abrar Mozac

Terdapat 3 blok akademik di MOZAC. Blok 1 secara umumnya menempatkan pejabat sekolah, bilik guru, bilik-bilik khas dan beberapa kelas menengah bawah. Blok 2 pula secara keseluruhannya menempatkan kelas-kelas tingkatan satu dan perpustakaan sekolah. Blok 3 pula menempatkan semua kelas menengah atas dan makmal-makmal sekolah.

Pandangan dari sekolah

Secara umumnya terdapat sejumlah 3 blok bangunan yang menempatkan pelajar MOZAC. 2 daripadanya merupakan blok gabungan yang menempatkan pelajar lelaki manakala sebuah blok asingan menempatkan pelajar perempuan. Asrama puteri (Aspuri) dan Asrama putera (Aspura) dipisahkan oleh Dewan Sultan Megat Iskandar Syah yang merupakan dewan makan sekolah ini. Surau Al-Abrar baharu yang siap dibina pada tahun 2016 menggantikan Surau Al-Abrar yang lama. Pembinaan surau ini mengambil masa selama 2 tahun. Surau yang berkonsep terbuka ini direka oleh arkitek kerana kedudukan MOZAC yang tinggi sudah pun menjadikan pengudaraan di dalam surau satu perkara yang tidak perlu diberi perhatian. Surau yang terdiri daripada 4 bahagian ini mampu menampung sehingga lebih 700 orang pelajar. Pengurusan surau ini diletakkan sepenuhnya ke atas Badan Pengawas, Badan Dakwah dan Kerohanian Islam (BADRI). Mereka bertanggungjawab menguruskan kebersihan dan menyelia program-program seperti bacaan Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat.

Panorama sekolah yang menghijau.

Kehidupan pelajar[sunting | sunting sumber]

Terdapat tujuh buah badan khas di MOZAC. Terdapat Badan Pengawas, Badan Dakwah dan Kerohanian Islam (BADRI), Majlis Sistem Rumah (MSR), Pengawas ICT (BRIGADE), Pengawas Perpustakaan Sekolah (PPS), Pengawas Koperasi MOZAC (KOSMOZ) dan Pembimbing Rakan Sebaya (PRS). Badan Pengawas, BADRI dan MSR boleh dikatakan berkolaborasi membentuk sebuah organisasi yang besar kerana berperanan penting dalam mengawal pelajar. Ketiga-tiga badan khas ini mempunyai ketua masing-masing yang diketuai pula oleh Ketua Pelajar. Ketua Pelajar dipilih berdasarkan aspek-aspek yang tertentu. Manakala empat badan-badan lain mempunyai ketua masing-masing dan boleh dianggap sebagai badan bukan kerajaan kerana memainkan peranan masing-masing dalam membantu pengurusan sekolah.

Pengawas ICT memainkan peranan penting dalam segala perkara berkaitan ICT. Contohnya, badan ini bertanggungjawab menyediakan Sistem PA dan penayangan media pada setiap majlis seperti Malam Anugerah Muzaffar (MAM). Badan ini juga bertanggungjawab menguruskan dan mendaftar pelajar-pelajar yang membawa gajet ke sekolah untuk direkodkan di dalam sistem. Pengawas Perpustakaan Sekolah pula bertanggungjawab menguruskan Perpustakaan. PRS membantu menjayakan program-program motivasi dan menjadi tonggak utama dalam kemenjadian murid di sekolah. KOZMOZ pula bertanggungjawab menguruskan koperasi sekolah dan koperasi asrama.

Terdapat empat buah rumah sukan di MOZAC termasuklah Bendahara (Kuning), Syahbandar (Hijau), Temenggung (Merah) dan Laksamana (Biru). Empat buah rumah ini bersaing antara satu sama lain untuk mendapatkan gelaran rumah terbaik yang akan diumumkan pada Malam Anugerah Muzaffar (MAM) pada setiap tahun.

Sukan yang terkenal di MOZAC ialah ragbi (MOZAC Highlanders), hoki (MOHOC), bola lisut, bola keranjang, bola tampar, bola jaring, dan bola sepak. Sukan-sukan lain yang juga dimainkan oleh pelajar termasuk sepak takraw dan badminton. Antara unit beruniform yang ada di sekolah ini ialah Persatuan Kadet Bersatu Malaysia (PKBM), Persatuan Puteri Islam (PPI), kadet Remaja Sekolah (KRS), Pengakap Udara, kadet Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (KAPA), Persatuan Bulan sabit Merah (PBSM) dan pancaragam. Semasa Hari Ko-Kurikulum, terdapat pertandingan kawad kaki. Untuk divisyen pertama, badan-badannya ialah PKBM, KRS dan IHPR. Untuk divisyen kedua, ia terdiri daripada KAPA, PBSM dan Pengakap Udara.

Pengkhususan MOZAC ialah Penyelidikan dan Pembangunan (R&D). Terdahulu apabila ia menerima status Sekolah Kluster, terdapat tiga bidang khusus iaitu k-teroka (R&D), e-Mozac (ICT) dan e-Tinta (Penulisan). Walau bagaimanapun, ketiga-tiganya telah digabungkan menjadi R&D pada tahun 2012. Kebelakangan ini,[bila?] MOZAC telah dikenali perintis dalam pelbagai bidang. Pada tahun 2009, sekolah ini telah menghasilkan pemacu kilat sendiri dipanggil i-Mozac. Lampu di sekolah sepenuhnya menggunakan LED yang dipasang oleh pelajar sendiri. Sekolah ini juga dikenali dengan robotik dan program F1 in school.

Senarai pemimpin 2017[sunting | sunting sumber]

Ketua Pelajar     = Muhammad Harieth bin Zaini

Ketua Badan Dakwah dan Kerohanian Islam   = Muhammad Amirul Aiman bin Jamaluddin

Ketua Majlis Sistem Rumah     = Muhammad Rahimi bin Mohd Rasid

Ketua Pengawas ICT        = Syaddad Nabil bin Shamsullah

Ketua Pengawas Koperasi MOZAC     = Muhammad Faiz bin Zaismadi

Ketua Pembimbing Rakan Sebaya      = Muhammad Amir Rahimi bin Mohd Hanafiah

Ketua Pengawas Perpustakaan Sekolah      = Fatin Amirah binti Mohd Fazli

Pencapaian sekolah[sunting | sunting sumber]

Pada 2017, MOZAC telah muncul sebagai juara Pertan­dingan Bicara Berirama Peringkat Kebangsaan, Piala Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu (UMT).[5]

Johan Choral Speaking

Ekspresi Doktor Muda 2017 Peringkat Daerah Melaka Tengah Pertandingan Brosur -penyertaan [sunting | sunting sumber]

Farah Syahirah Syahmi


Nur Syukrina Abd Shukur 

Nurul Eian Ezzaty bt Zukkifle

Pertandingan Bicara Spontan Bahasa Inggeris 

Farrah Syahirah Syahmi Binti Baharudin -Johan

Pertandingan Innovation Design Research International Symposium 2017 (IDRIS)[sunting | sunting sumber]

Kejayaan Dalam Innovation Research

Keputusan Pertandingan Karnival Pendidikan Kerjaya Peringkat Kebangsaan Zon 2 SBP[sunting | sunting sumber]

Tempat : SM Sains Perempuan Seremban

Tarikh : 4-5 Ogos 2017

1.Kajian Tindakan -Anugerah Emas pertama 

2.Inovasi PRS - Anugerah Emas kedua

3.Folio Kerjaya - Anugerah Gangsa

4. E- Pendidikan Kerjaya - Penyertaan


"20663627 1253927111420674 1274085458226079461.jpg".jpg
"20526179 1253927291420656 9168624651831229133.jpg".jpg

MOZAC Champion of Tabletop Competition 2017 @ UTeM[sunting | sunting sumber]

29 - 30 Julai 2017

Peserta:

 1. Muhd Shahrizan bin Rahmat
 2. Muhammad Rifqi Zakirin bin Rofidi
 3. Nurfatin Natasha binti Jamal
 4. Elly Azlin binti Jazmi
"20431604 1249687718511280 7590382343118857589.jpg".jpg

Anugerah yang diperoleh[sunting | sunting sumber]

Aktiviti bulan kemerdekaan[sunting | sunting sumber]

Sempena menyambut ulang tahun kemerdekaan yang ke-60, terdapat pelbagai aktiviti yang telah dijalankan oleh pihak sekolah bagi menanam rasa cinta akan negara di kalangan para pelajar MOZAC. Antara aktiviti yang dijalankan ialah "Merdeka Run MOZAC" yang merupakan satu aktiviti larian secara berpasukan. Aktiviti ini dapat memupuk semangat perpaduan, semangat bekerjasama dan kegigihan tanpa rasa berputus asa di kalangan ahli pasukan.

"Photo 2017-08-23 14-55-39.jpg".jpg
"Photo 2017-09-05 16-49-22.jpg".jpg
"Photo 2017-09-05 15-49-40.jpg".jpg
"Photo 2017-09-05 15-53-54.jpg".jpg

Selain itu bacaan surah yasin dan doa kesyukuran juga turut diadakan oleh panitia Pendidikan Agama Islam sempena bulan kemerdekaan bagi memperingati jasa-jasa pejuang tanah air dan mendoakan kesejahteraan buat Malaysia.

"Photo 2017-09-07 21-15-46.jpg".jpg
"Photo 2017-09-07 21-15-25.jpg".jpg

Disamping itu kawasan sekolah juga turut dihiasi dengan bendera Malaysia dan Melaka bagi menghangatkan lagi sambutan kemerekaan kali ke-60.

Taman hiasan dihiasi dengan Bunga Raya yang dihasilkan oleh Guru Seni Visual. En Husaini bin Zakaria
guru-guru bergambar di kawasan pondok yang dihias.
laluan utama ke blok pentadbiran dihiasi dengan jalur gemilang.
karya pelajar diletakkan di kawasan laluan pelajar.

Program pengantarabangsaan[sunting | sunting sumber]

Dalam usaha meningkatkan lagi kaedah pengajaran dan pembelajaran, Sekolah menengah Sains Muzaffar Syah telah mengadakan beberapa program pengantarabangsaan bersama beberapa buah sekolah dari negara luar seperti Singapura, Indonesia, Jepun dan India. Melalui program ini, para guru dan pelajar dapat bertukar-tukar fikiran dan menambahkan ilmu dalam dunia pendidikan seperti pengurusan sekolah, asrama dan bilik darjah. Terdapat pelbagai aktiviti yang dilakukan sepanjang program ini seperti tayangan dan aktiviti kebudayaan. Dengan adanya program ini juga secara tidak langsung dapat menaikkan nama sekolah.

Program pengantarabangsaan
Program pengantarabangsaan antara MOZAC dan SMPAL-AZHAR BUDI Indonesia
"Program pengantarabangsaan 2017"
Gambar kenangan Guru Bahasa Antarabangsa (Jepun) En.Azaman dan pelajar Mozac bersama wakil dari Jepun.

Program Pengantarabangsaaan: Lawatan tahunan oleh Lorma Colleges Basic Education School, Filipina  (seorang guru dan 12 orang pelajar) dan St Mark's Girls Senior Secondary School (Dua orang guru dan lapan orang pelajar)

Aktiviti-aktiviti:

Bengkel gamelan dan batik canting

Persembahan budaya

Aktiviti penanaman pokok Go green


Muzaffar Syah Science Secondary School staff and students, 2017.jpg
"20106660 1246779782135407 8617458012312784223.jpg".jpg
"20258336 1246780522135333 4964297454225523429.jpg".jpg
"Photo 2017-09-08 12-57-06.jpg".jpg
"Photo 2017-09-08 12-58-23.jpg".jpg

Bekas pelajar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "20 Sekolah Berprestasi Tinggi 2010 yang diumumkan TPM". Utusan Malaysia. 25 Januari 2010. 
 2. ^ (Inggeris)"Improving Student Outcomes" (PDF). (Malaysia). Dicapai pada 9 Ogos 2015.  Teks "PEMANDU]] " diabaikan (bantuan)
 3. ^ "SPM '98 catat rekod -- 71,382 calon sekolah kerajaan dapat pangkat satu". Utusan Malaysia. 2 Februari 1994. 
 4. ^ (Inggeris)"More Score 10A1s in SPM". New Straits Times. 2 April 1999. 
 5. ^ Wan Zulkifli Wan Yaacob (10 Mei 2017). "SMS Muzaffar Shah muncul juara". Utusan Online. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Ogos 2017. Dicapai pada 19 Ogos 2017. 
 6. ^ (Inggeris)"Muzaffar Syah Secondary School Science (MOZAC) – The Most Successful School in Melaka". Dicapai pada 27 Mei 2013. 
 7. ^ "Bersama Tokoh bekas pelajar Mozac YB Datuk Idris bin Haron, Ahli Parlimen Tangga Batu Melaka". Dicapai pada 2015-08-09. 
 8. ^ "'Kolot' dan Ketua Menteri Melaka Baru". Harakah. Dicapai pada 16 Mei 2013. 
 9. ^ "Carta Organisasi". Dicapai pada 2015-08-09. 
 10. ^ "Temubual bersama Tokoh Bekas Pelajar - Dato' Dr. Ma'amor bin Osman". Dicapai pada 2015-08-09. 
 11. ^ "Sesi Temubual dengan Profesor Dr. A. Rahman A. Jamal, Pengarah UMBI". Dicapai pada 2015-08-09. 
 12. ^ (Inggeris)"Applied Sciences Education Research Group (ASERG)". Dicapai pada 2015-08-09. 
 13. ^ "Sanggup berlapar kerana buku". Sinar Harian. Dicapai pada 21 Januari 2015. 
 14. ^ "Rakyat Malaysia terima anugerah di Scotland". Utusan Malaysia. Dicapai pada 19 November 2014. 
 15. ^ "Diupah 50 sen untuk gunting rambut". KOSMO!. Dicapai pada 2015-08-09. 
 16. ^ "Bambang, jurutera kimia jadi pendandan". Harian Metro. Dicapai pada 26 Ogos 2015. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]