Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian


Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin
Logo Tun Syed.png
Alamat
Jalan Damai, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang
Jalan Damai, Bukit Mertajam
BUKIT MERTAJAM
Malaysia
Maklumat
Jenis sekolahSekolah Berasrama Penuh
Autoriti pendidikanSEBERANG PERAI TENGAH
Nombor sekolah604-5305636
Kod sekolahPEE0051
PengetuaENCIK AHMAD SHABUDDIN BIN ISMAIL
GPK Pentadbiran dan AkademikPN HALIZA BINTI ABDUL HALIM
Penolong Kanan Hal Ehwal MuridUSTAZ SAEDIN BIN HALIM
Penolong Kanan KokurikulumMOHD AFFENDI BIN MD NOOR
Kali terakhir dikemaskinikan: 25/05/2021


Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin (SMSTSSS) merupakan sebuah sekolah berasrama penuh di Bukit Mertajam, Pulau Pinang dan juga merupakan yang pertama di negeri tersebut.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sekolah ini yang pada mulanya dikenali sebagai Sekolah Menengah Sains Pulau Pinang (SMSPP- telah diguna semenjak 1973, tetapi telah digunapakai oleh Sekolah Menengah Sains Pasir Putih), telah ditubuhkan pada tahun 1973. Disebabkan bangunan sekolah masih dalam proses pembinaan, maka pelajar-pelajar sekolah ini telah ditumpangkan di beberapa buah sekolah lain iaitu Sekolah Menengah Penang Free (Tingkatan Empat – Lelaki), Sekolah Menengah Perempuan St. George (Tingkatan Empat – Perempuan) dan Sekolah Menengah Kampung Bahru (Tingkatan Satu – Lelaki dan Perempuan). Setelah bangunan sekolah siap sepenuhnya pada awal 1974, barulah pelajar-pelajar dipindahkan ke sekolah ini.

Pembinaan bangunan SMSTSSS bermula sejak penghujung tahun 1972 lagi. Ia dibina atas bekas kawasan ladang getah (Ladang Getah Alma) seluas 30.2 ekar dengan perbelanjaan kira-kira RM 2.3 juta. Dalam Rancangan Malaysia Keempat, sebanyak RM 5 juta lagi telah diperuntukkan untuk sekolah ini bagi kerja-kerja pembinaan bangunan tambahan dan pembelian tanah seluas 19.9 ekar, bagi membolehkan ia berkembang sesuai sebagai sebuah sekolah berasrama penuh. Pada 14 Januari 1974, barulah bangunan-bangunan sekolah siap dibina dan diserahkan secara rasmi kepada pihak pentadbir sekolah oleh Jabatan Kerja Raya.

Pengambilan pelajar-pelajar bermula pada awal tahun 1973. Mereka merupakan pelajar-pelajar perintis sekolah ini yang berasal dari negeri-negeri seperti Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Terengganu, N.Sembilan, Pahang, Melaka, Selangor dan Sabah. Jumlah pelajar perintis ini adalah kira-kira 380 orang. Sementara guru-guru yang ditugaskan sejumlah 19 orang. Pada tahun 1974, jumlah pelajar telah bertambah menjadi 615 orang iaitu dengan kemasukan pelajar-pelajar Tingkatan Satu dan Empat yang baru. Serentak dengan itu juga bilangan guru juga turut bertambah menjadi 43 orang.

Pada tahun 1975, barulah sekolah ini mempunyai pelajar-pelajar dari semua tingkatan bermula dari Tingkatan Satu hingga ke Tingkatan Enam Rendah dengan jumlah seramai 752 orang pelajar dan dibantu oleh 45 orang guru.

Pada tahun 1977, SMSTSSS mula menempatkan pelajar-pelajar Matrikulasi Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang seramai 101 orang. Dengan itu juga, SMSTSSS tidak lagi menawarkan kelas Tingkatan Enam kepada pelajar-pelajarnya. Mulai 1996, SMSTSSS juga telah memulakan aliran teknikal iaitu dengan menawarkan mata pelajaran Teknologi Kejuruteraan dan Lukisan Kejuruteraan. Dalam tahun yang sama juga, mata pelajaran Bahasa Perancis mula diperkenalkan kepada pelajar-pelajar Tingkatan Satu.

Pada 2 April 1982, tepat jam 4.30 petang, bermulalah satu lagi detik yang cukup bersejarah bagi sekolah ini kerana saat itu telah berlangsungnya upacara perasmian pembukaan sekolah ini serta penukaran nama barunya iaitu Sekolah Menengah Sains Pulau Pinang kepada Sekolah Tun Syed Sheh Shahabudin. Upacara tersebut telah disempurnakan oleh Yang Berhormat Dato’ Dr. Sulaiman bin Haji Daud, Menteri Pelajaran Malaysia ketika itu.

Pada tahun 1995 , perkataan sains telah ditambah kepada nama sekolah ini manjadi Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin seperti yang dikenali sekarang ini. Pada 11 Mei 1997, sebuah persatuan bekas-bekas pelajar SMSPP, STSSS dan SMSTSSS telah ditubuhkan secara rasminya (ALSPEN).

Antara tenaga peneraju utama SMSTSSS (SMSPP ketika itu) ialah Encik Marmuji bin Koso. Beliau memulakan perkhidmatannya pada awal 1974 selepas Encik Harun bin Hassan bertukar pada 1 Februari 1974. Pada 15 Ogos 1976, teraju kepimpinan SMSTSSS telah diambil alih oleh Tuan Haji Mohd. Arif bin Rahmat. Jawatan Pengetua kemudiannya telah disandang oleh Tuan Haji Halim bin Othman pada 16 Julai 1982. Mulai 1 Disember 1990 pula, jawatan Pengetua telah disandang oleh Tuan Haji Wan Min bin Wan Din. Seterusnya mulai 16 Disember 1994, kepimpinan SMSTSSS telah diterajui oleh Tuan Haji Zainuddin bin Haji Abdul Kadir. Kemudiannya jawatan pengetua telah disandang oleh Tuan Haji Ngazizan bin Haji Din, mulai 16 November 1995. Pada 1 Februari 1999 jawatan Pengetua tersebut telah disandang pula oleh Encik Ibrahim bin Mohamad sehingga Disember 2004.

Encik Umar bin Man seterusnya mengambilalih jawatan pengetua SMSTSSS sehingga Julai 2006. Selepas persaraannya, Encik Baharuddin bin Osman telah menerima mandat seterusnya sebagai pengetua. Beliau mempunyai sejarahnya yang tersendiri kerana beliau merupakan bekas pelajar SMSPP yang pertama kembali ke sekolah sebagai pengetua. Pada Tahun 2009, beliau bertukar ke SBPI Kubang Pasu (i-KUPS) dan tempatnya digantikan oleh Tuan Haji Mohd Noor bin Yusof,. Tuan Haji Mohd Noor bin Yusof merupakan bekas Penolong Kanan HEM di SMSTSSS sekitar tahun 2000. Tuan Haji Jamaludin bin Yaacob, yang juga pernah berkhidmat sebagai Penolong Kanan Akademik SMSTSSS, sekitar tahun 90an kembali ke Tun Syed sebagai pengetua pada tahun 2011 menggantikan Tuan Haji Mohd Noor bin Yusof yang bertukar ke SMK Sri Muda. Beliau bersara pada 15 Julai 2018. Semasa pentadbirannya, beliau memperkenalkan singkatan baru 'Tun Syed' sebagai akronim kepada Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin. Jawatan pengetua seterusnya diambil alih oleh Ustaz Ishak bin Harun bermula 1 Disember 2018 sehingga 21 Februari 2021. Encik Jasmi bin Md Isa, bekas Penolong Kanan SESERI menjadi Pengetua yang ke 14 bagi Tun Syed bermula pada 24 Mei 2021 sehingga 30 September 2021. Pengetua seterusnya adalah Encik Ahmad Shabuddin bin Ismail. Beliau memulakan perkhidmatannya pada 1 November 2021 hingga sekarang.

Bendera SMSTSSS[sunting | sunting sumber]

Bendera SMSTSSS

Gambar-gambar, buku-buku dan simbol-simbol sains yang terdapat pada lencana ini. melambangkan keprihatinan guru-guru dan para pelajar sekolah ini dalam menjayakan proses pengajaran dan pembelajaran dalam bidang sains dan teknologi

Warna 'maroon' yang terdapat pada bendera sekolah ini melambangkan keberanian dan kegigihan semangat dan usaha seluruh warga sekolah ini. bagi memajukan Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin dalam semua lapangan baik bidang akademik mahupun ko-kurikulum.

Lencana sekolah diletakkan di tengah-tengah bendera sekolah ini bagi melambangkan rasa sanjungan, cinta dan sayang seluruh warga Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin terhadap sekolah ini sebagai satu institusi pendidikan.

==Lagu SMSTSSS==
MAJU DAN JAYA

Kami penuntut putera puteri
harapan ibu pertiwi
Bersatu hati satu tujuan
Ilmu asas kemajuan

Pada sekolah kami
Bersumpah taat setia tekun
Berusaha bersopan
Santun berbudi mulia
Namamu kekal sentiasa

Oh Tuhan berilah rahmatMu
Yakin berusaha berilmu
Moga cita murni kami
Hidup berjaya berbakti

Pada sekolah kami
Bersumpah taat setia tekun
Berusaha bersopan
Santun berbudi mulia
Namamu kekal sentiasa

Asrama[sunting | sunting sumber]

  • Asrama Tun Syed terdiri daripada 4 blok (Blok A, B, C dan D)
  • 2 blok Asrama Putera (ASPURA) dan 2 blok Asrama Puteri (ASPURI)
  • Tun Syed mengamalkan pertandingan sistem rumah di mana rumah Delima,Mutiara,Nilam dan Zamrud bersaing dalam merebut gelaran juara sistem rumah setiap tahun

Alumni yang menyerlah[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]