Selasa bersama Profesor Morrie

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Selasa bersama Profesor Morrie
Selasa bersama Profesor Morrie.jpg
Selasa Bersama Profesor Morrie (terjemahan PTS Litera Sdn Bhd)
Pengarang Mitch Albom
Tajuk asal Tuesdays with Morrie
Penterjemah PTS Litera Utama Sdn. Bhd.
Negara Amerika Syarikat
Bahasa Inggeris
Genre Fiksyen falsafah
Memoir
Penerbit Random House
Tarikh penerbitan
1997
Jenis media Cetak Kulit keras & Kulit lembut
Halaman 192
ISBN ISBN 0-385-48451-8
OCLC 36130729
378.1/2/092 B 21
LC Class LD571.B418 S383 1997

Selasa bersama Profesor Morrie (Inggeris: Tuesdays with Morrie) ialah sebuah novel bukan fiksyen karangan penulis Amerika, Mitch Albom. Kisah ini kemudiannya diadaptasi ke telewayang dengan tajuk yang sama, arahan Mick Jackson pada 5 Disember 1999. Buku ini mendapat tempat buku terlaris bukan fiksyen New York untuk tahun 2000.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Bagi seorang manusia, mungkin datuk, guru ataupun rakat sejawat adalah seseorang yang lebih tua, sabar dan bijak, yang memahami mereka sebagai orang muda yang masih tercari-cari mengenai hidup, membantu mereka melihat dunia sebagai tempat yang lebih indah serta memberitahu mereka cara yang terbaik untuk mengharunginya.

Bagi Mitch Albom, orang itu adalah Morrie Schwartz, sang guru tua yang pernah menjadi profesornya hampir dua puluh tahun yang lampau.

Namun, kesempatan kedua bagi bertemu sang guru ini berlaku pada bulan-bulan terakhir hidup profesor tua itu. Keakraban yang segera hidup kembali di antara sang guru dan murid itu sekaligus menjadi sebuah 'kuliah' bagi menghasilkan sebuah 'tesis terakhir' tentang cara menjalani hidup.

Selasa Bersama Morrie ialah sebuah catatan peristiwa orang-orang yang menakjubkan. Mitch Albom berkongsi 'kuliah' berharga daripada Morrie Schwartz bersama semua.

Nota kaki[sunting | sunting sumber]