Senarai Bandar di Korea Selatan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
  •      Bandar Istimewa
  •      Bandar metropolitan autonomi
  •      Bandar Metropolitan
  •      Bandar tertentu
  •      Bandar pentadbiran
  •      Bandar
  • Bandar terbesar Korea Selatan mempunyai status autonomi bersamaan dengan wilayah. Seoul, bandar dan ibu negara terbesar, diklasifikasikan sebagai teukbyeolsi (Bandar Istimewa), manakala 6 bandar terbesar berikutnya (lihat senarai di bawah) diklasifikasikan sebagai gwangyeoksi (Bandar Metropolitan). Bandar-bandar yang lebih kecil diklasifikasikan sebagai si ("bandar") dan berada di bawah bidang kuasa wilayah, pada tahap yang sama seperti daerah.

    Senarai[sunting | sunting sumber]

    Nota
    • Nama "Seoul" tidak berasal dari hanja. Terjemahan rasmi Cina ditulis sebagai 首 爾 / 首 尔, yang merupakan transkripsi berdasarkan sebutan "Seoul", tetapi 漢城 / 汉城 tetap sering digunakan. Sebagai akhiran, watak gyeong (京) digunakan, yang bermaksud "ibu negara".
    • Seoul telah ditetapkan sebagai "Bandar Istimewa Bebas Merdeka" (Teukbyeol-jayusi; 특별 자유 시; 特別 自由 市) yang berasingan dari wilayah Gyeonggi pada 16 Ogos 1946; ia menjadi "Bandar Istimewa" pada 15 Ogos 1949.
    Name Bahasa Korea No.
    Hangul Hanja
        bandar istimewa 특별시 特別市 1
        bandar metropolitan autonomi 특별자치시 特別自治市 1
        bandar metropolitan 광역시 廣域市 6
        bandar tertentu 특정시 特定市 15
        bandar pentadbiran 행정시 行政市 2
        bandar 60
    Bandar Hangul Hanja Wilayah Populasi

    (2017)

    Luas Diasaskan
    Andong 안동시 安東市 Utara Gyeongsang 168,226 1521.26 1963-01-01
    Ansan 안산시 安山市 Gyeonggi 689,326 149.06 1986-01-01
    Anseong 안성시 安城市 Gyeonggi 182,784 553.47 1998-04-01
    Anyang 안양시 安養市 Gyeonggi 598,392 58.46 1973-07-01
    Asan 아산시 牙山市 Selatan Chungcheong 303,043 542.15 1986-01-01
    Boryeong 보령시 保寧市 Selatan Chungcheong 103,620 569.01 1986-01-01
    Bucheon 부천시 富川市 Gyeonggi 851,245 53.40 1973-07-01
    Busan 부산광역시 釜山廣域市 City-cnone 3,496,779 765.94 1963-01-01
    Changwon 창원시 昌原市 Selatan Gyeongsang 1,063,116 736.34 1980-04-01
    Cheonan 천안시 天安市 Selatan Chungcheong 619,286 636.22 1963-01-01
    Cheongju 청주시 淸州市 Utara Chungcheong 835,802 153.45 1949-08-15
    Chuncheon 춘천시 春川市 Gangwon 280,565 1116.35 1949-08-15
    Chungju 충주시 忠州市 Utara Chungcheong 208,288 983.70 1956-07-08
    Daegu 대구광역시 大邱廣域市 City-cnone 2,484,688 885.60 1981-07-01
    Daejeon 대전광역시 大田廣域市 City-cnone 1,514,354 539.86 1989-01-01
    Dangjin 당진시 唐津市 Selatan Chungcheong 166,782 694.08 2012-01-01
    Dongducheon 동두천시 東豆川市 Gyeonggi 98,062 95.66 1981-07-01
    Donghae 동해시 東海市 Gangwon 93,289 180.17 1980-04-01
    Gangneung 강릉시 江陵市 Gangwon 213,747 1040.07 1955-09-01
    Geoje 거제시 巨濟市 Selatan Gyeongsang 256,979 401.61 1989-01-01
    Gimcheon 김천시 金泉市 Utara Gyeongsang 142,277 1009.50 1949-08-14
    Gimhae 김해시 金海市 Selatan Gyeongsang 529,577 463.28 1981-07-01
    Gimje 김제시 金堤市 Utara Jeolla 87,658 544.99 1989-01-01
    Gimpo 김포시 金浦市 Gyeonggi 364,808 276.64 1998-04-01
    Gongju 공주시 公州市 Selatan Chungcheong 109,750 940.36 1986-01-01
    Goyang 고양시 高陽市 Gyeonggi 1,040,648 267.31 1992-02-01
    Gumi 구미시 龜尾市 Utara Gyeongsang 420,048 615.52 1978-02-15
    Gunpo 군포시 軍浦市 Gyeonggi 284,735 36.36 1989-01-01
    Gunsan 군산시 群山市 Utara Jeolla 277,328 675.38 1949-08-15
    Guri 구리시 九里市 Gyeonggi 194,298 33.30 1986-01-01
    Gwacheon 과천시 果川市 Gyeonggi 62,929 35.86 1986-01-01
    Gwangju 광주광역시 光州廣域市 City-cnone 1,469,583 501.26 1986-11-01
    Gwangju 광주시 廣州市 Gyeonggi 328,940 430.96 2001-03-21
    Gwangmyeong 광명시 光明市 Gyeonggi 339,071 38.50 1981-07-01
    Gwangyang 광양시 光陽市 Selatan Jeolla 154,164 453.84 1989-01-01
    Gyeongju 경주시 慶州市 Utara Gyeongsang 259,228 1324.39 1955-09-01
    Gyeongsan 경산시 慶山市 Utara Gyeongsang 257,902 411.70 1989-01-01
    Gyeryong 계룡시 鷄龍市 Selatan Chungcheong 42,737 60.74 2003-09-19
    Hanam 하남시 河南市 Gyeonggi 213,028 93.07 1989-01-01
    Hwaseong 화성시 華城市 Gyeonggi 644,498 687.54 2001-03-21
    Icheon 이천시 利川市 Gyeonggi 210,565 531.09 1996-03-01
    Iksan 익산시 益山市 Utara Jeolla 301,061 506.70 1949-08-15
    Incheon 인천광역시 仁川廣域市 City-cnone 2,944,009 1032.41 1981-07-01
    Jecheon 제천시 堤川市 Utara Chungcheong 136,389 883.09 1980-04-01
    Jeongeup 정읍시 井邑市 Utara Jeolla 115,083 692.93 1981-07-01
    Jeonju 전주시 全州市 Utara Jeolla 652,234 206.22 1949-08-15
    Jeju 제주시 濟州市 Jeju 470,957 977.80 1955-09-01
    Jinju 진주시 晋州市 Selatan Gyeongsang 347,056 712.62 1949-08-15
    Naju 나주시 羅州市 Selatan Jeolla 105,080 608.15 1981-07-01
    Namyangju 남양주시 南楊州市 Gyeonggi 662,183 458.54 1989-01-01
    Namwon 남원시 南原市 Utara Jeolla 84,140 752.50 1981-07-01
    Nonsan 논산시 論山市 Selatan Chungcheong 123,094 554.85 1996-03-01
    Miryang 밀양시 密陽市 Selatan Gyeongsang 108,322 799.01 1989-01-01
    Mokpo 목포시 木浦市 Selatan Jeolla 237,464 50.08 1949-08-15
    Mungyeong 문경시 聞慶市 Utara Gyeongsang 74,555 911.17 1986-01-01
    Osan 오산시 烏山市 Gyeonggi 208,873 42.76 1989-01-01
    Paju 파주시 坡州市 Gyeonggi 431,035 672.57 1996-03-01
    Pocheon 포천시 抱川市 Gyeonggi 154,381 826.50 2003-10-19
    Pohang 포항시 浦項市 Utara Gyeongsang 516,497 1128.76 1949-08-14
    Pyeongtaek 평택시 平澤市 Gyeonggi 472,141 454.62 1986-01-01
    Sacheon 사천시 泗川市 Selatan Gyeongsang 114,854 398.25 1956-07-08
    Sangju 상주시 尙州市 Utara Gyeongsang 101,729 1254.83 1986-01-01
    Samcheok 삼척시 三陟市 Gangwon 70,120 1185.86 1986-01-01
    Sejong 세종특별자치시 世宗特別自治市 City-bnone 244,939 465.23 2012-07-01
    Seogwipo 서귀포시 西歸浦市 Jeju 171,431 870.87 1981-07-01
    Seongnam 성남시 城南市 Gyeonggi 974,755 141.82 1973-07-01
    Seosan 서산시 瑞山市 Selatan Chungcheong 170,810 740.66 1989-01-01
    Seoul 서울특별시 서울特別市 City-anone 9,930,478 605.27 1946-08-16
    Siheung 시흥시 始興市 Gyeonggi 403,398 135.02 1989-01-01
    Sokcho 속초시 束草市 Gangwon 81,797 105.00 1963-01-01
    Suncheon 순천시 順天市 Selatan Jeolla 279,540 907.41 1949-08-14
    Suwon 수원시 水原市 Gyeonggi 1,194,276 121.09 1949-08-14
    Taebaek 태백시 太白市 Gangwon 46,892 303.57 1981-07-01
    Tongyeong 통영시 統營市 Selatan Gyeongsang 138,001 238.85 1955-09-01
    Uijeongbu 의정부시 議政府市 Gyeonggi 438,753 81.59 1963-01-01
    Uiwang 의왕시 儀旺市 Gyeonggi 156,410 54.00 1989-01-01
    Ulsan 울산광역시 蔚山廣域市 City-cnone 1,117,656 1057.50 1997-07-15
    Wonju 원주시 原州市 Gangwon 338,374 872.56 1955-09-01
    Yangju 양주시 楊州市 Gyeonggi 205,977 309.77 2003-10-19
    Yangsan 양산시 梁山市 Selatan Gyeongsang 318,836 485.18 1996-03-01
    Yeoju 여주시 驪州市 Gyeonggi 111,558 608.64 2013-09-23
    Yeongcheon 영천시 永川市 Utara Gyeongsang 100,384 920.29 1981-07-01
    Yeongju 영주시 榮州市 Utara Gyeongsang 109,281 669.05 1980-04-01
    Yeosu 여수시 麗水市 Selatan Jeolla 288,818 501.27 1949-08-14
    Yongin 용인시 龍仁市 Gyeonggi 991,622 591.36 1996-03-01

    Bandar yang dinamakan semula[sunting | sunting sumber]

    Sebelum Hangul Hanja Selepas Hangul Hanja Tarikh dinamakan semula
    Chungmu 충무시 忠武市 Tongyeong 통영시 統營市 1995-01-01
    Daecheon 대천시 大川市 Boryeong 보령시 保寧市 1995-01-01
    Donggwangyang 동광양시 東光陽市 Gwangyang 광양시 光陽市 1995-01-01
    Geumseong 금성시 錦城市 Naju 나주시 羅州市 1986-01-01
    Gyeongseong 경성부 京城府 Seoul 서울특별자유시 特別自由市 1946-08-16
    Iri 이리시 裡里市 Iksan 익산시 益山市 1995-05-10
    Jangseungpo 장승포시 長承浦市 Geoje 거제시 巨濟市 1995-01-01
    Jeomchon 점촌시 店村市 Mungyeong 문경시 聞慶市 1995-01-01
    Jeongju 정주시 井州市 Jeongeup 정읍시 井邑市 1995-01-01
    Migeum 미금시 渼金市 Namyangju 남양주시 南楊州市 1995-01-01
    Onyang 온양시 溫陽市 Asan 아산시 牙山市 1995-01-01
    Samcheonpo 삼천포시 三千浦市 Sacheon 사천시 泗川市 1995-05-10

    Bandar yang dibubarkan[sunting | sunting sumber]

    Bandar Hangul Hanja Diasaskan Dibubarkan Bahagian yang digabungkan
    Busan 부산부 釜山府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Busan 부산시 釜山市 1949-08-15 1963-01-01 dinaik taraf kepada Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada Bandar metropolitan pada 1995-01-01
    Cheongju 청주부 淸州府 1946-06-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Chuncheon 춘천부 春川府 1946-06-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Daegu 대구부 大邱府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Daegu 대구시 大邱市 1949-08-15 1981-07-01 dinaik taraf kepada a Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada a Bandar metropolitan pada 1995-01-01
    Daejeon 대전부 大田府 1935-10-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Daejeon 대전시 大田市 1949-08-15 1989-01-01 dinaik taraf kepada a Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada a Bandar metropolitan pada 1995-01-01
    Gunsan 군산부 群山府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Gwangju 광주부 光州府 1935-10-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Gwangju 광주시 光州市 1949-08-15 1986-11-01 dinaik taraf kepada a Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada a Bandar metropolitan pada 1995-01-01
    Gyeongseong 경성부 京城府 1914-03-01 1946-08-16 dinaik taraf kepada a Bandar bebas istimewa dan diubah kepada Bandar istimewa pada 1949-08-15
    Incheon 인천부 仁川府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Incheon 인천시 仁川市 1949-08-15 1981-07-01 dinaik taraf kepada a Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada a Bandar metropolitan in 1995-01-01
    Iri 이리부 裡里府 1947-02-23 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Jeonju 전주부 全州府 1935-10-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Jinhae 진해시 鎭海市 1955-09-01 2010-07-01 digabungkan kepada Changwon
    Jinju 진주부 晋州府 1939-10-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Masan 마산부 馬山府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Masan 마산시 馬山市 1949-08-15 2010-07-01 digabungkan kepada Changwon
    Mokpo 목포부 木浦府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
    Songjeong 송정시 松汀市 1986-11-01 1988-01-01 digabungkan kepada Gwangju
    Songtan 송탄시 松炭市 1981-07-01 1995-05-10 digabungkan kepada Pyeongtaek
    Ulsan 울산시 蔚山市 1962-06-01 1997-07-15 dinaik taraf kepada a Bandar metropolitan
    Yeocheon 여천시 麗川市 1986-01-01 1998-04-01 digabungkan kepada Yeosu

    Bandar-bandar yang dituntut Jawatankuasa bagi Lima Wilayah Utara Korea[sunting | sunting sumber]

    Bandar Hangul Hanja Wilayah Diasaskan
    Cheongjin 청진시 淸津市 North Hamgyeong 1949-05-23
    Gaeseong 개성시 開城市 Gyeonggi* 1949-05-23
    Haeju 해주시 海州市 Hwanghae 1949-05-23
    Hamheung 함흥시 咸興市 Selatan Hamgyeong 1949-05-23
    Heungnam 흥남시 興南市 Selatan Hamgyeong 1949-05-23
    Jinnampo 진남포시 鎭南浦市 Selatan Pyeongan 1949-05-23
    Najin 나진시 羅津市 North Hamgyeong 1949-05-23
    Pyeongyang 평양시 平壤市 Selatan Pyeongan 1949-05-23
    Sariwon 사리원시 沙里院市 Hwanghae 1949-05-23
    Seongjin 성진시 城津市 North Hamgyeong 1949-05-23
    Sineuiju 신의주시 新義州市 North Pyeongan 1949-05-23
    Songnim 송림시 松林市 Hwanghae 1949-05-23
    Wonsan 원산시 元山市 Selatan Hamgyeong 1949-05-23

    Lihat juga[sunting | sunting sumber]

    Sumber[sunting | sunting sumber]

    Pautan luar[sunting | sunting sumber]