Senarai Bandar di Korea Selatan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
  Bandar Istimewa
  Bandar metropolitan autonomi
  Bandar Metropolitan
  Bandar tertentu
  Bandar pentadbiran
  Bandar

Bandar terbesar Korea Selatan mempunyai status autonomi bersamaan dengan wilayah. Seoul, bandar dan ibu negara terbesar, diklasifikasikan sebagai teukbyeolsi (Bandar Istimewa), manakala 6 bandar terbesar berikutnya (lihat senarai di bawah) diklasifikasikan sebagai gwangyeoksi (Bandar Metropolitan). Bandar-bandar yang lebih kecil diklasifikasikan sebagai si ("bandar") dan berada di bawah bidang kuasa wilayah, pada tahap yang sama seperti daerah.

Senarai[sunting | sunting sumber]

Nota
  • Nama "Seoul" tidak berasal dari hanja. Terjemahan rasmi Cina ditulis sebagai 首 爾 / 首 尔, yang merupakan transkripsi berdasarkan sebutan "Seoul", tetapi 漢城 / 汉城 tetap sering digunakan. Sebagai akhiran, watak gyeong (京) digunakan, yang bermaksud "ibu negara".
  • Seoul telah ditetapkan sebagai "Bandar Istimewa Bebas Merdeka" (Teukbyeol-jayusi; 특별 자유 시; 特別 自由 市) yang berasingan dari wilayah Gyeonggi pada 16 Ogos 1946; ia menjadi "Bandar Istimewa" pada 15 Ogos 1949.
Name Bahasa Korea No.
Hangul Hanja
    bandar istimewa 특별시 特別市 1
    bandar metropolitan autonomi 특별자치시 特別自治市 1
    bandar metropolitan 광역시 廣域市 6
    bandar tertentu 특정시 特定市 15
    bandar pentadbiran 행정시 行政市 2
    bandar 60
Bandar Hangul Hanja Wilayah Populasi

(2017)

Luas Diasaskan
Andong 안동시 安東市 Utara Gyeongsang 168,226 1521.26 1963-01-01
Ansan 안산시 安山市 Gyeonggi 689,326 149.06 1986-01-01
Anseong 안성시 安城市 Gyeonggi 182,784 553.47 1998-04-01
Anyang 안양시 安養市 Gyeonggi 598,392 58.46 1973-07-01
Asan 아산시 牙山市 Selatan Chungcheong 303,043 542.15 1986-01-01
Boryeong 보령시 保寧市 Selatan Chungcheong 103,620 569.01 1986-01-01
Bucheon 부천시 富川市 Gyeonggi 851,245 53.40 1973-07-01
Busan 부산광역시 釜山廣域市 City-cnone 3,496,779 765.94 1963-01-01
Changwon 창원시 昌原市 Selatan Gyeongsang 1,063,116 736.34 1980-04-01
Cheonan 천안시 天安市 Selatan Chungcheong 619,286 636.22 1963-01-01
Cheongju 청주시 淸州市 Utara Chungcheong 835,802 153.45 1949-08-15
Chuncheon 춘천시 春川市 Gangwon 280,565 1116.35 1949-08-15
Chungju 충주시 忠州市 Utara Chungcheong 208,288 983.70 1956-07-08
Daegu 대구광역시 大邱廣域市 City-cnone 2,484,688 885.60 1981-07-01
Daejeon 대전광역시 大田廣域市 City-cnone 1,514,354 539.86 1989-01-01
Dangjin 당진시 唐津市 Selatan Chungcheong 166,782 694.08 2012-01-01
Dongducheon 동두천시 東豆川市 Gyeonggi 98,062 95.66 1981-07-01
Donghae 동해시 東海市 Gangwon 93,289 180.17 1980-04-01
Gangneung 강릉시 江陵市 Gangwon 213,747 1040.07 1955-09-01
Geoje 거제시 巨濟市 Selatan Gyeongsang 256,979 401.61 1989-01-01
Gimcheon 김천시 金泉市 Utara Gyeongsang 142,277 1009.50 1949-08-14
Gimhae 김해시 金海市 Selatan Gyeongsang 529,577 463.28 1981-07-01
Gimje 김제시 金堤市 Utara Jeolla 87,658 544.99 1989-01-01
Gimpo 김포시 金浦市 Gyeonggi 364,808 276.64 1998-04-01
Gongju 공주시 公州市 Selatan Chungcheong 109,750 940.36 1986-01-01
Goyang 고양시 高陽市 Gyeonggi 1,040,648 267.31 1992-02-01
Gumi 구미시 龜尾市 Utara Gyeongsang 420,048 615.52 1978-02-15
Gunpo 군포시 軍浦市 Gyeonggi 284,735 36.36 1989-01-01
Gunsan 군산시 群山市 Utara Jeolla 277,328 675.38 1949-08-15
Guri 구리시 九里市 Gyeonggi 194,298 33.30 1986-01-01
Gwacheon 과천시 果川市 Gyeonggi 62,929 35.86 1986-01-01
Gwangju 광주광역시 光州廣域市 City-cnone 1,469,583 501.26 1986-11-01
Gwangju 광주시 廣州市 Gyeonggi 328,940 430.96 2001-03-21
Gwangmyeong 광명시 光明市 Gyeonggi 339,071 38.50 1981-07-01
Gwangyang 광양시 光陽市 Selatan Jeolla 154,164 453.84 1989-01-01
Gyeongju 경주시 慶州市 Utara Gyeongsang 259,228 1324.39 1955-09-01
Gyeongsan 경산시 慶山市 Utara Gyeongsang 257,902 411.70 1989-01-01
Gyeryong 계룡시 鷄龍市 Selatan Chungcheong 42,737 60.74 2003-09-19
Hanam 하남시 河南市 Gyeonggi 213,028 93.07 1989-01-01
Hwaseong 화성시 華城市 Gyeonggi 644,498 687.54 2001-03-21
Icheon 이천시 利川市 Gyeonggi 210,565 531.09 1996-03-01
Iksan 익산시 益山市 Utara Jeolla 301,061 506.70 1949-08-15
Incheon 인천광역시 仁川廣域市 City-cnone 2,944,009 1032.41 1981-07-01
Jecheon 제천시 堤川市 Utara Chungcheong 136,389 883.09 1980-04-01
Jeongeup 정읍시 井邑市 Utara Jeolla 115,083 692.93 1981-07-01
Jeonju 전주시 全州市 Utara Jeolla 652,234 206.22 1949-08-15
Jeju 제주시 濟州市 Jeju 470,957 977.80 1955-09-01
Jinju 진주시 晋州市 Selatan Gyeongsang 347,056 712.62 1949-08-15
Naju 나주시 羅州市 Selatan Jeolla 105,080 608.15 1981-07-01
Namyangju 남양주시 南楊州市 Gyeonggi 662,183 458.54 1989-01-01
Namwon 남원시 南原市 Utara Jeolla 84,140 752.50 1981-07-01
Nonsan 논산시 論山市 Selatan Chungcheong 123,094 554.85 1996-03-01
Miryang 밀양시 密陽市 Selatan Gyeongsang 108,322 799.01 1989-01-01
Mokpo 목포시 木浦市 Selatan Jeolla 237,464 50.08 1949-08-15
Mungyeong 문경시 聞慶市 Utara Gyeongsang 74,555 911.17 1986-01-01
Osan 오산시 烏山市 Gyeonggi 208,873 42.76 1989-01-01
Paju 파주시 坡州市 Gyeonggi 431,035 672.57 1996-03-01
Pocheon 포천시 抱川市 Gyeonggi 154,381 826.50 2003-10-19
Pohang 포항시 浦項市 Utara Gyeongsang 516,497 1128.76 1949-08-14
Pyeongtaek 평택시 平澤市 Gyeonggi 472,141 454.62 1986-01-01
Sacheon 사천시 泗川市 Selatan Gyeongsang 114,854 398.25 1956-07-08
Sangju 상주시 尙州市 Utara Gyeongsang 101,729 1254.83 1986-01-01
Samcheok 삼척시 三陟市 Gangwon 70,120 1185.86 1986-01-01
Sejong 세종특별자치시 世宗特別自治市 City-bnone 244,939 465.23 2012-07-01
Seogwipo 서귀포시 西歸浦市 Jeju 171,431 870.87 1981-07-01
Seongnam 성남시 城南市 Gyeonggi 974,755 141.82 1973-07-01
Seosan 서산시 瑞山市 Selatan Chungcheong 170,810 740.66 1989-01-01
Seoul 서울특별시 서울特別市 City-anone 9,930,478 605.27 1946-08-16
Siheung 시흥시 始興市 Gyeonggi 403,398 135.02 1989-01-01
Sokcho 속초시 束草市 Gangwon 81,797 105.00 1963-01-01
Suncheon 순천시 順天市 Selatan Jeolla 279,540 907.41 1949-08-14
Suwon 수원시 水原市 Gyeonggi 1,194,276 121.09 1949-08-14
Taebaek 태백시 太白市 Gangwon 46,892 303.57 1981-07-01
Tongyeong 통영시 統營市 Selatan Gyeongsang 138,001 238.85 1955-09-01
Uijeongbu 의정부시 議政府市 Gyeonggi 438,753 81.59 1963-01-01
Uiwang 의왕시 儀旺市 Gyeonggi 156,410 54.00 1989-01-01
Ulsan 울산광역시 蔚山廣域市 City-cnone 1,117,656 1057.50 1997-07-15
Wonju 원주시 原州市 Gangwon 338,374 872.56 1955-09-01
Yangju 양주시 楊州市 Gyeonggi 205,977 309.77 2003-10-19
Yangsan 양산시 梁山市 Selatan Gyeongsang 318,836 485.18 1996-03-01
Yeoju 여주시 驪州市 Gyeonggi 111,558 608.64 2013-09-23
Yeongcheon 영천시 永川市 Utara Gyeongsang 100,384 920.29 1981-07-01
Yeongju 영주시 榮州市 Utara Gyeongsang 109,281 669.05 1980-04-01
Yeosu 여수시 麗水市 Selatan Jeolla 288,818 501.27 1949-08-14
Yongin 용인시 龍仁市 Gyeonggi 991,622 591.36 1996-03-01

Bandar yang dinamakan semula[sunting | sunting sumber]

Sebelum Hangul Hanja Selepas Hangul Hanja Tarikh dinamakan semula
Chungmu 충무시 忠武市 Tongyeong 통영시 統營市 1995-01-01
Daecheon 대천시 大川市 Boryeong 보령시 保寧市 1995-01-01
Donggwangyang 동광양시 東光陽市 Gwangyang 광양시 光陽市 1995-01-01
Geumseong 금성시 錦城市 Naju 나주시 羅州市 1986-01-01
Gyeongseong 경성부 京城府 Seoul 서울특별자유시 特別自由市 1946-08-16
Iri 이리시 裡里市 Iksan 익산시 益山市 1995-05-10
Jangseungpo 장승포시 長承浦市 Geoje 거제시 巨濟市 1995-01-01
Jeomchon 점촌시 店村市 Mungyeong 문경시 聞慶市 1995-01-01
Jeongju 정주시 井州市 Jeongeup 정읍시 井邑市 1995-01-01
Migeum 미금시 渼金市 Namyangju 남양주시 南楊州市 1995-01-01
Onyang 온양시 溫陽市 Asan 아산시 牙山市 1995-01-01
Samcheonpo 삼천포시 三千浦市 Sacheon 사천시 泗川市 1995-05-10

Bandar yang dibubarkan[sunting | sunting sumber]

Bandar Hangul Hanja Diasaskan Dibubarkan Bahagian yang digabungkan
Busan 부산부 釜山府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Busan 부산시 釜山市 1949-08-15 1963-01-01 dinaik taraf kepada Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada Bandar metropolitan pada 1995-01-01
Cheongju 청주부 淸州府 1946-06-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Chuncheon 춘천부 春川府 1946-06-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Daegu 대구부 大邱府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Daegu 대구시 大邱市 1949-08-15 1981-07-01 dinaik taraf kepada a Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada a Bandar metropolitan pada 1995-01-01
Daejeon 대전부 大田府 1935-10-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Daejeon 대전시 大田市 1949-08-15 1989-01-01 dinaik taraf kepada a Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada a Bandar metropolitan pada 1995-01-01
Gunsan 군산부 群山府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Gwangju 광주부 光州府 1935-10-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Gwangju 광주시 光州市 1949-08-15 1986-11-01 dinaik taraf kepada a Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada a Bandar metropolitan pada 1995-01-01
Gyeongseong 경성부 京城府 1914-03-01 1946-08-16 dinaik taraf kepada a Bandar bebas istimewa dan diubah kepada Bandar istimewa pada 1949-08-15
Incheon 인천부 仁川府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Incheon 인천시 仁川市 1949-08-15 1981-07-01 dinaik taraf kepada a Bandar yang ditadbir secara langsung dan diubah kepada a Bandar metropolitan in 1995-01-01
Iri 이리부 裡里府 1947-02-23 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Jeonju 전주부 全州府 1935-10-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Jinhae 진해시 鎭海市 1955-09-01 2010-07-01 digabungkan kepada Changwon
Jinju 진주부 晋州府 1939-10-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Masan 마산부 馬山府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Masan 마산시 馬山市 1949-08-15 2010-07-01 digabungkan kepada Changwon
Mokpo 목포부 木浦府 1914-03-01 1949-08-15 dinaik taraf kepada sebuah bandar (시; 市)
Songjeong 송정시 松汀市 1986-11-01 1988-01-01 digabungkan kepada Gwangju
Songtan 송탄시 松炭市 1981-07-01 1995-05-10 digabungkan kepada Pyeongtaek
Ulsan 울산시 蔚山市 1962-06-01 1997-07-15 dinaik taraf kepada a Bandar metropolitan
Yeocheon 여천시 麗川市 1986-01-01 1998-04-01 digabungkan kepada Yeosu

Bandar-bandar yang dituntut Jawatankuasa bagi Lima Wilayah Utara Korea[sunting | sunting sumber]

Bandar Hangul Hanja Wilayah Diasaskan
Cheongjin 청진시 淸津市 North Hamgyeong 1949-05-23
Gaeseong 개성시 開城市 Gyeonggi* 1949-05-23
Haeju 해주시 海州市 Hwanghae 1949-05-23
Hamheung 함흥시 咸興市 Selatan Hamgyeong 1949-05-23
Heungnam 흥남시 興南市 Selatan Hamgyeong 1949-05-23
Jinnampo 진남포시 鎭南浦市 Selatan Pyeongan 1949-05-23
Najin 나진시 羅津市 North Hamgyeong 1949-05-23
Pyeongyang 평양시 平壤市 Selatan Pyeongan 1949-05-23
Sariwon 사리원시 沙里院市 Hwanghae 1949-05-23
Seongjin 성진시 城津市 North Hamgyeong 1949-05-23
Sineuiju 신의주시 新義州市 North Pyeongan 1949-05-23
Songnim 송림시 松林市 Hwanghae 1949-05-23
Wonsan 원산시 元山市 Selatan Hamgyeong 1949-05-23

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Sumber[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]