Senarai Calon & Pemenang FFM Berketurunan Bukan Melayu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Di dalam industri perfileman Malaysia yang majoritinya mengeluarkan filem-filem berbahasa Melayu terdapat ramai pengkarya-pengkarya yang bukan berketurunan Melayu terlibat secara langsung. Ada yang menjadi penerbit, pengarah, pelakon dan penulis lakon layar. Berikut ini adalah senarai karyawan-karyawan yang pernah menyumbang kepada industri filem dan turut pernah bertanding dalam mana-mana kategori kompetitif di acara penganugerahan Festival Filem Malaysia.

Cina Malaysia[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah karyawan Malaysia yang berketurunan Cina Malaysia yang pernah bertanding dalam sebarang kategori di Festival Filem Malaysia. Senarai ini juga mengandungi pelakon berstatus bumiputera kerana dilahirkan sebagai anak kacukan kepada bapa/ibu berbangsa Melayu.

Pelakon Lelaki Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Keturunan/Kacukan Nota
2005 Ng Choo Seong Sepet Jasong Leong Dicalonkan Cina Pelakon Cina asli lelaki pertama dicalonkan
2015 Frankie Lee Sai Peng The Journey Ah Chuan Menang Cina Pelakon paling tua pernah dicalonkan di FFM. Pelakon berketurunan Cina pertama memenangi.
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
2005 Patrick Teoh Sumolah Honda Dicalonkan Pelakon Cina asli lelaki pertama dicalonkan
Pelakon Wanita Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
1986 Jacqueline Michelle Tsu Feh Sofiah Tsu Feh Sofiah Dicalonkan Pelakon Cina wanita berdarah kacukan Inggeris pertama dicalonkan
1987 Bibiana Layola Lee Rozana Cinta 87 Rozana Dicalonkan Berketurunan peranakan Cina
1992 Tiara Jacquelina Yang Disayangi Faridah Dicalonkan Berketurunan Cina, Indonesia dan Myanmar
1995 Tiara Jacquelina Ringgit Kasorrga Ameera Almeida Menang Pelakon berketurunan Cina pertama memenangi
2004 Janet Khoo Paloh Swee Lan Dicalonkan Pelakon berketurunan Cina asli pertama dicalonkan.
2005 Tiara Jacquelina Puteri Gunung Ledang Gusti Putri Retno Dumilah Dicalonkan
Cheryl Lee Ah Lok Cafe Ai Ling Dicalonkan
2014 Dawn Cheong Cuak Brenda Wong Abdullah Dicalonkan
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
1980 Christine Teoh Esok Masih Ada Marina Wong Dicalonkan Pelakon Cina asli pertama dicalonkan dalam mana-mana kategori
1982 Ho Kwee Leng Kami Beena Dicalonkan
Nancie Foo Pemburu May Dicalonkan
1983 Susan Lankester Mekanik Nina Dicalonkan Pelakon berketurunan Cina dan Inggeris
1992 Louisa Chong Interlud Dicalonkan
1994 Susan Lankester Femina Christina Menang Pelakon berketurunan Cina pertama memenangi
1997 Soosan Hoh Iman...Alone Juliana Dicalonkan
1999 Nor Aliah Lee Puteri Impian Nancy Menang Berketurunan peranakan Cina
2005 Sheila Rusly Pontianak Menjerit Ratana Puri Dicalonkan Pelakon kacukan Cina dan Melayu
2006 Chelsia Ng Salon Emma Dicalonkan
2014 Nell Ng Kolumpo Gienna Chan Mei Hui Dicalonkan

India Malaysia[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah karyawan Malaysia yang berketurunan India yang pernah bertanding dalam sebarang kategori di Festival Filem Malaysia. Senarai ini juga mengandungi pelakon berstatus bumiputera kerana dilahirkan sebagai anak kacukan kepada bapa/ibu berbangsa Melayu.

Pelakon Lelaki Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
1984 Raffi Hussein Tujuh Biang Keladi Lebai Ismail Dicalonkan Pelakon kacukan India dan Melayu
2006 Hans Isaac Persona Non Grata Ben Dicalonkan Pelakon kacukan India, Serani dan Filipina
2009 Mahesh Jugal Kishore Talentime Mahesh Dicalonkan Pelakon India asli pertama dicalonkan
Pelakon Wanita Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
1999 Vanidah Imran Perempuan Melayu Terakhir Mustika Dicalonkan Pelakon kacukan India dan Melayu
2001 Kavita Sidhu Mimpi Moon Davina David Dicalonkan Pelakon berketurunan Sikh
2007 Vanidah Imran The Red Kebaya Azizah Menang Pelakon kacukan India pertama memenangi
2008 Vanidah Imran Akhirat Nurin Amira Shamsuddin Dicalonkan
2010 Jasmine Micheal Estet Sangeetha Dicalonkan Pelakon India asli pertama dicalonkan
2012 Vanidah Imran Untuk Tiga Hari Uji Dicalonkan
2012 Kalpana Sundraja Dushrajanam Kuttan Sister Dicalonkan Pencalonan secara posthumous (meninggal dunia setelah mendapat pencalonan)
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
2009 Vanidah Imran Setem Aliya Dicalonkan Pelakon kacukan India pertama dicalonkan
2011 Faezah Elai Cun! Kuntum Menang Pelakon kacukan India dan Melayu pertama memenangi