Senarai Calon & Pemenang FFM Berketurunan Bukan Melayu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Di dalam industri perfileman Malaysia yang majoritinya mengeluarkan filem-filem berbahasa Melayu terdapat ramai pengkarya-pengkarya yang bukan berketurunan Melayu terlibat secara langsung. Ada yang menjadi penerbit, pengarah, pelakon dan penulis lakon layar. Berikut ini adalah senarai karyawan-karyawan yang pernah menyumbang kepada industri filem dan turut pernah bertanding dalam mana-mana kategori kompetitif di acara penganugerahan Festival Filem Malaysia.

Cina Malaysia[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah karyawan Malaysia yang berketurunan Cina Malaysia yang pernah bertanding dalam sebarang kategori di Festival Filem Malaysia. Senarai ini juga mengandungi pelakon berstatus bumiputera kerana dilahirkan sebagai anak kacukan kepada bapa/ibu berbangsa Melayu.

Pelakon Lelaki Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Keturunan/Kacukan Nota
2005 Ng Choo Seong Sepet Jason Leong Tercalon Cina Pelakon Cina asli lelaki pertama dicalonkan
2015 Frankie Lee Sai Peng The Journey Ah Chuan Menang Cina Pelakon paling tua pernah dicalonkan di FFM. Pelakon berketurunan Cina pertama memenangi.
2017 Frederik Lee You Mean The World To Me Tercalon Cina
Jack Tan Shutter Life Tercalon Cina
2018 Chan Kwang Yen Lee Chong Wei: Rise of the Legend Lee Chong Wei Tercalon Cina


Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
2005 Patrick Teoh Sumolah Honda Tercalon Pelakon Cina asli lelaki pertama dicalonkan
2018 Earnest Chong Guang Didi Tercalon
Pelakon Wanita Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
1986 Jacqueline Michelle Tsu Feh Sofiah Tsu Feh Sofiah Tercalon Pelakon Cina wanita berdarah kacukan Inggeris pertama dicalonkan
1987 Bibiana Layola Lee Rozana Cinta 87 Rozana Tercalon Berketurunan peranakan Cina
1990 Tiara Jacquelina Mat Som Yam Tercalon Berketurunan Cina, Indonesia dan Myanmar
1995 Tiara Jacquelina Ringgit Kasorrga Ameera Almeida Menang Pelakon berketurunan Cina pertama memenangi
2004 Janet Khoo Paloh Swee Lan Tercalon Pelakon berketurunan Cina asli pertama dicalonkan.
2005 Tiara Jacquelina Puteri Gunung Ledang Gusti Putri Retno Dumilah Tercalon
Cheryl Lee Ah Lok Cafe Ai Ling Tercalon
2014 Dawn Cheong Cuak Brenda Wong Abdullah Tercalon
2016 Yeo Yann Yann You Mean The World To Me Hoon Tercalon
2018 Emily Lim Two Sisters Mei Xi Tercalon
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
1980 Christine Teoh Esok Masih Ada Marina Wong Tercalon Pelakon Cina asli pertama dicalonkan dalam mana-mana kategori
1982 Ho Kwee Leng Kami Beena Tercalon
Nancie Foo Pemburu May Tercalon
1983 Susan Lankester Mekanik Nina Tercalon Pelakon berketurunan Cina dan Inggeris
1992 Louisa Chong Interlud Tercalon
1994 Susan Lankester Femina Christina Menang Pelakon berketurunan Cina pertama memenangi
1997 Soosan Hoh Iman...Alone Juliana Tercalon
1999 Nor Aliah Lee Puteri Impian Nancy Menang Berketurunan peranakan Cina
2005 Sheila Rusly Pontianak Menjerit Ratana Puri Tercalon Pelakon kacukan Cina dan Melayu
2006 Chelsia Ng Salon Emma Tercalon
2013 Nell Ng Kolumpo Gienna Chan Mei Hui Tercalon
2015 Adeline Tsen Gamatisme Irene Ng Tercalon
2018 Yeo Yann Yann Lee Chong Wei: Rise of The Legend Khor Kim Chooi Tercalon
Moon Yoong Think Big Big Moon Tercalon

India Malaysia[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah karyawan Malaysia yang berketurunan India yang pernah bertanding dalam sebarang kategori di Festival Filem Malaysia. Senarai ini juga mengandungi pelakon berstatus bumiputera kerana dilahirkan sebagai anak kacukan kepada bapa/ibu berbangsa Melayu.

Pelakon Lelaki Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
1984 Raffi Hussein Tujuh Biang Keladi Lebai Ismail Tercalon Pelakon kacukan India dan Melayu
2006 Hans Isaac Persona Non Grata Ben Tercalon Pelakon kacukan India, Serani dan Filipina
2009 Mahesh Jugal Kishore Talentime Mahesh Tercalon Pelakon India asli pertama dicalonkan
Pelakon Wanita Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
1999 Vanidah Imran Perempuan Melayu Terakhir Mustika Tercalon Pelakon kacukan India dan Melayu
2001 Kavita Sidhu Mimpi Moon Davina David Tercalon Pelakon berketurunan Sikh
2007 Vanidah Imran The Red Kebaya Azizah Menang Pelakon kacukan India pertama memenangi
2008 Vanidah Imran Akhirat Nurin Amira Shamsuddin Tercalon
2010 Jasmine Micheal Estet Sangeetha Tercalon Pelakon India asli pertama dicalonkan
2012 Vanidah Imran Untuk Tiga Hari Uji Tercalon
2012 Kalpana Sundraja Dushrajanam Kuttan Sister Tercalon Pencalonan secara posthumous (meninggal dunia setelah mendapat pencalonan)
2017 Sangeeta Krishnasamy Adiwiraku Cheryl Anne Fernando Menang Pelakon India asli pertama memenangi
2018 Sangeeta Krishnasamy Rise: Ini Kalilah Shanti Tercalon Pelakon India asli pertama mendapat lebih daripada satu pencalonan
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik
Tahun Karyawan Filem Peranan Status Nota
2009 Vanidah Imran Setem Aliya Tercalon Pelakon kacukan India pertama dicalonkan
2011 Faezah Elai Cun! Kuntum Menang Pelakon kacukan India dan Melayu pertama memenangi