Senarai Datuk Bandar Depok

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Datuk Bandar Depok
Wali Kota Depok
Lambang Kota Depok.png
Mayor of Depok Mohammad Idris, 2021.png
Penyandang
Mohammad Idris
sejak 26 Februari 2021
GelaranBapa Datuk Bandar Depok
Tempoh jawatan5 tahun
Pemegang sulungMochammad Rukasah Suradimadja
Pembentukan18 Mac 1982; 40 tahun yang lalu (1982-03-18)
Laman sesawangTapak web rasmi

Bandaraya Depok ialah sebuah bandar yang dipimpin oleh Datuk Bandar. Sebelum menjadi sebuah bandar, Depok adalah sebuah bandar pentadbiran dan merupakan bahagian dari Bogor.

Berikut merupakan senarai Datuk Bandar Depok.[1]

No. Datuk Bandar
(lahir–meninggal)
Potret Mula jawatan Akhir jawatan Parti Timbalan Tempoh Rujukan
Datuk Bandar Pentadbiran Depok
1 Mochammad Rukasah Suradimadja Mochammad Rukasah Suradimadja Official.jpg 18 Mac 1982 18 Mac 1984 Tidak berparti Tiada
2 Mochammad Ibid Tamdjid Missing photo.svg 20 Mac 1984 20 Mac 1988 Tidak berparti
3 Abdul Wachyan
(?–2018)
Regent of Subang Abdul Wachyan.jpg 22 Mac 1988 22 Mac 1991 Tidak berparti
4 Mohammad Masduki
(l. 1944)
Missing photo.svg 24 Mac 1991 24 Mac 1992 Tidak berparti
5 Sofyan Safari Hamim Missing photo.svg 25 Mac 1992 25 Mac 1996 Tidak berparti
6 Badrul Kamal
(l. 1945)
Missing photo.svg 7 Oktober 1997 27 April 1999 Tidak berparti
Datuk Bandar Depok
1 Badrul Kamal
(l. 1945)
Missing photo.svg 15 Mac 2000 15 Mac 2005 Tidak berparti Yus Ruswandi 1
(2000)
[note 1][2]
2 Nur Mahmudi Ismail
(l. 1961)
Mayor of Depok Nur Mahmudi Ismail (2011).jpg 26 Januari 2006 26 Januari 2011 Parti Keadilan Sejahtera Yuyun Wirasaputra 2
(2005)
[note 2][3][4]
26 Januari 2011 26 Januari 2016 Mohammad Idris 3
(2010)
[5][6]
3 Mohammad Idris
(l. 1961)
Mayor of Depok Mohammad Idris, 2021.png 17 Februari 2016 17 Februari 2021 Tidak berparti Pradi Supriatna 4
(2015)
[7]
26 Februari 2021 Penyandang Parti Keadilan Sejahtera Imam Budi Hartono 5
(2020)
[8][9]

Pelaksana tugas Datuk Bandar[sunting | sunting sumber]

Berikut senarai Pemangku Datuk Bandar yang menggantikan Datuk Bandar penyandang yang sedang cuti kempen atau dalam masa peralihan.

Potret Pemangku Datuk Bandar Mula jawatan Akhir jawatan Masa Ket. Datuk Bandar Pasti
Yuyun Wirasaputra as Vice Mayor of Depok.jpg Yuyun Wirasaputra
(Penjawat)
25 Mac 1996 7 Oktober 1997 5 Peralihan
Badrul Kamal
(Penjawat)
27 April 1999 15 Mac 2000 Peralihan
Warma Sutarman
(Pemangku)
15 Mac 2005 8 September 2005 [10] Peralihan
Nu'man Abdul Hakim
(Pemangku Harian)
8 September 2005 21 September 2005 [note 3] Peralihan
Warma Sutarman
(Penjawat)
21 September 2005 26 Januari 2006 [12] Peralihan
Vice Mayor of Depok Mohammad Idris.jpg Mohammad Idris
(Pemangku)
19 Januari 2015 3 Februari 2015 [13][14] Nur Mahmudi Ismail
Ad-Interim Mayor of Depok, Arifin Harun Kertasaputra.jpg Arifin Harun Kertasaputra
(Penjawat)
26 Januari 2016 17 Februari 2016 [15] Peralihan
Acting Mayor of Depok, Dedi Supandi.jpg Dedi Supandi
(Penjawat Sementara)
26 September 2020 5 Disember 2020 10 [note 4][17] Mohammad Idris
Acting Mayor of Depok, Sri Utomo.jpg Sri Utomo
(Pemangku Harian)
17 Februari 2021 26 Februari 2021 [note 5] Peralihan
Keterangan
  1. ^ Badrul terpilih sebagai Datuk Bandar bersama Yus Ruswandi oleh Dewan Perwakilan Rakyat Daerah Kota Depok dan memperoleh 33 undi dari 45 ahli DPRD Bandar Depok
  2. ^ Mengangkat sumpah jawatan berasaskan Keputusan Menteri Dalam Negeri RI Nombor 131.32-26/2006 dan Keputusan Menteri Dalam Negeri RI Nombor 132.32-27/2006 tarikh 17 Januari 2006.
  3. ^ Timbalan Gabenor Jawa Barat Nu'man Abdul Hakim merangkap sebagai Pemangku Harian Datuk Bandar Depok setelah dilantik oleh Menteri Dalam Negeri[11]
  4. ^ Datuk Bandar dan Timbalannya mengambil cuti 71 hari bertanding Pilihan raya umum Datuk Bandar Depok 2020.[16] Kemudian, Gabenor Jawa Barat melantik Ketua Kantor Pendidikan Jawa Barat untuk menjadi Penjawat Sementara Datuk Bandar Depok.
  5. ^ Perselisihan mengenai keputusan pilihan raya masih berlanjutan, sehingga pelantikan Datuk Bandar dan Timbalan Datuk Bandar yang terpilih ditangguhkan hingga 26 Februari 2021.[18]

Garis semasa[sunting | sunting sumber]

Mohammad IdrisMohammad IdrisNur Mahmudi IsmailNu'man Abdul HakimBadrul Kamal

Galeri[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Sejarah Kota Depok". Portal Resmi Pemerintah Kota Depok. Dinas Kominfo Kota Depok. Dicapai pada 26 November 2017.[pautan mati kekal]
  2. ^ "DPRD Tolak Perpanjangan Jabatan Wali Kota". Koran Tempo. 18 Mac 2005. Dicapai pada 4 Julai 2021.
  3. ^ IAN (26 Januari 2006). "Nurmahmudi Resmi Dilantik". Liputan6.com. Dicapai pada 26 November 2017.
  4. ^ "Disaksikan Badrul, Nurmahmudi Resmi Jabat Walikota Depok". Detik.com. 26 Januari 2006. Dicapai pada 23 Jun 2021.
  5. ^ Harya Virdhani, Marieska (16 Julai 2012). "DPRD Desak KPU Depok Gelar Pemilukada Ulang". Okezone.com. Dicapai pada 19 November 2020.
  6. ^ Soebijoto, Hertanto, penyunting (26 Januari 2011). "Siang Ini Nur Mahmudi Dilantik". Kompas.com. Dicapai pada 22 Disember 2019.
  7. ^ Sam Law Malau, Budi (17 Februari 2016). Moenanto, Gede (penyunting). "Aher Lantik Idris dan Pradi Pimpin Kota Depok". Warta Kota. Dicapai pada 22 Disember 2019.
  8. ^ Mantalean, Vitorio (16 Februari 2021). Gatra, Sandro (penyunting). "Pelantikan Idris-Imam Jadi Wali Kota dan Wakil Wali Kota Depok Ditunda hingga Akhir Februari". Kompas.com.
  9. ^ Rizki Amelia, Vini (3 Maret 2021). Baskhara, Panji (penyunting). "Mohammad Idris dan Imam Budi Hartono Resmi Memimpin Kota Depok: Kami akan Tunaikan Sebaik-baiknya". Warta Kota. Check date values in: |date= (bantuan)
  10. ^ "30 Hari Tak Ada Pelantikan, Plt Walikota Depok Diperpanjang". Detik. 9 Ogos 2005. Dicapai pada 16 Mac 2020. |first= missing |last= (bantuan)[pautan mati kekal]
  11. ^ "Nu'man Abdul Hakim, Pelaksana Harian Wali Kota Depok". Koran Tempo. 8 September 2005. Dicapai pada 27 Disember 2020.
  12. ^ "Mendagri Perpanjang Jabatan Plt Walikota Depok". Detik. 23 September 2005. Dicapai pada 16 Mac 2020. |first= missing |last= (bantuan)[pautan mati kekal]
  13. ^ Rudi, Alsadad. Afrianti, Desy (penyunting). "Belum "Ngantor", Nur Mahmudi Masih di Amerika?". Kompas. Dicapai pada 8 Februari 2021.
  14. ^ Rudi, Alsadad. Afrianti, Desy (penyunting). "Nur Mahmudi Mengaku Kunjungan ke Amerika Bukan dalam Rangka Dinas". Kompas. Dicapai pada 8 Februari 2021.
  15. ^ "Aher Lantik Pj Walikota Depok 2016 dan Wakil Bupati Ciamis Sisa Masa Jabatan 2014-2019". Berita, Portal Resmi Pemerintah Provinsi Jawa Barat. Dicapai pada 26 Januari 2016.
  16. ^ "Calonkan Diri di Pilkada 2020, Wali Kota Depok dan Wakilnya Cuti 71 Hari Mulai Besok". Kompas. Cite has empty unknown parameter: |1= (bantuan)
  17. ^ Putra Kesuma, Dwi. Sarwo Trengginas, Satrio (penyunting). "Ini Sosok Pengganti Sementara Wali Kota Depok yang akan Cuti Pilkada 2020". Tribun Jakarta. Cite has empty unknown parameter: |1= (bantuan)
  18. ^ "Sah, Sri Utomo Ditunjuk Jadi Plh Walikota Depok". Warta Depok. Cite has empty unknown parameter: |1= (bantuan)