Senarai Divisyen Waffen-SS

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Lihat "Susunan Tempur Allgemeine-SS" untuk ketumbukan dan formasi SS Umum

Semua divisyen dalam Waffen-SS telah disusun mengikut bentuk tunggal bersiri, tanpa mengira jenis. Mereka yang di tag dengan kewarganegaraan sekurang-kurangnya diambil dari bangsa itu. Banyak di antara unit-unit yang lebih tinggi nombornya adalah kumpulan tempur (Kampfgruppe) kecil, iaitu, divisyen hanya pada nama.

Sebagai peraturan umum, sebuah "Divisyen SS" terdiri daripada orang Jerman, atau orang Germanik yang lain, manakala sebuah "Divisyen dari SS" terdiri daripada sukarelawan bukan Germanik.

Divisyen-divisyen Waffen-SS[sunting | sunting sumber]

Nombor Nama Divisyen Asal usul Etnik Komander terakhir Tahun aktif Lambang divisyen Jumlah anggota
1 "Leibstandarte Adolf Hitler" Jerman SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Otto Kumm 1933–1945 1. SS-Panzer-Division Leibstandarte-SS Adolf Hitler.svg 20,844 (1942)
Ke2 "Das Reich" Jerman SS-Standartenführer Karl Kreutz 1939–1945 SS-Panzer-Division symbol.svg 20,184 (1944)
Ke3 "Totenkopf" Jerman SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Hellmuth Becker 1939–1945 3rd SS Division Logo.svg 21,186 (1942)
Ke4 "Polizei" Jerman SS-Oberführer Walter Harzer 1940–1945 4. SS-Polizei-Panzergrenadier-Division.svg 19,377 (1941)
Ke5 "Wiking" Sukarelawan dari Norway, Denmark, Sweden, Finland, Estonia, Belanda dan Flanders SS-Oberführer Karl Ullrich 1940–1945 5th SS Division Logo.svg 17,347 (1941)
Ke6 "Nord" Jerman SS-Standartenführer Franz Schreiber 1941–1945 6th SS Division Logo.svg 21,247 (1942)
Ke7 "Prinz Eugen" Sukarelawan etnik Jerman dari Banat, Negara Merdeka Croatia (NDH), Hungary dan Romania SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS August Schmidthuber 1942–1945 7th SS Division Logo.svg 21,120 (1943)
Ke8 "Florian Geyer" Jerman dan etnik Jerman dari Siebenbürgen (Transylvania) dan Banat (Serbia). SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Joachim Rumohr 1941–1945 8th SS Division Logo.svg 13,000 (1944)
Ke9 "Hohenstaufen" Jerman SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Sylvester Stadler 1943–1945 9th SS Division Logo.svg 19,611 (1943)
Ke10 "Frundsberg" Jerman SS-Obersturmbannführer Franz Roestel 1943–1945 10th SS Division Logo.svg 19,313 (1943)
Ke11 "Nordland" Sukarelawan penuh Nordik SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Gustav Krukenberg 1943–1945 11. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division „Nordland“.svg 11,749 (1943)
Ke12 "Hitlerjugend" Jerman SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Hugo Kraas 1943–1945 12th SS Division Logo.svg 21,482 (1943)
Ke13 "Handschar" Bangsa Bosnia (kemudian Croatia), Croatia, Etnik Jerman dari Croatia SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Desiderius Hampel 1943–1945 13th SS Division Logo.svg 21,065 (1943)
Ke14 "Galizien" Bangsa Ukraine dari Galicia General (UNA) Pavlo Shandruk 1944–1945 14. SS-Freiwilligen-Infanterie-Division „Galizien”.svg 22,000 (1944)
Ke15 1st Latvian Orang Latvia SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Karl Burk 1942–1945 15divss.svg 20,291 (1943)
Ke16 "Reichsführer-SS" Jerman SS-Oberführer Otto Baum 1943–1945 16th SS Division Logo.svg 14,223 (1943)
Ke17 "Götz von Berlichingen" Jerman, Romania bangsa Jerman dan sukarelawan Perancis SS-Oberführer Georg Bochmann 1943–1945 17th SS Division Logo.svg 18,354 (1944)
Ke18 "Horst Wessel" Etnik Jerman dari Hungary SS-Standartenführer Heinrich Petersen 1944–1945 18th SS Division Logo.svg 11,000 (1944)
Ke19 2nd Latvian Latvia SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS Bruno Streckenbach 1944–1945 19th SS Division Logo.svg 20,592 (1944)
Ke20 1st Estonian Estonia SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Berthold Maack 1944–1945 20th SS Division Logo.svg 15,382 (1944)
Ke21 "Skanderbeg" Orang Albania SS-Oberführer August Schmidthuber 1944–1945 21st SS Division Logo.svg 6,156 (1944)
Ke22 "Maria Theresia" Etnik Jerman dari Hungary SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS August Zehender 1944–1945 22nd SS Division Logo.svg 8,000 (1944)
Ke23 "Kama" Croatia SS-Oberführer Gustav Lombard 1944 23rd SS Division Logo.svg 2,199 (1944)
Ke23 "Nederland" Belanda SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Jürgen Wagner 1945 23adivss.gif 6,000 (1944)
Ke24 "Karstjäger" Sukarelawan etnik Jerman dari Itali dan Slovenia SS-Oberführer Adolf Wagner 1944–1945 24th SS Division Logo.svg 3,000 (1944)
Ke25 "Hunyadi" (1st Hungarian) Hungary SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS Josef Grassy 1944–1945 25th SS Division Logo.svg 15,000 (1944)
Ke26 "Hungaria" (2nd Hungarian) Hungary SS-Gruppenführer und Generalleutnant der Waffen-SS Josef Grassy 1944–1945 26th SS Division Logo.svg 13,000 (1944)
Ke27 "Langemarck" Orang Flemish SS-Standartenführer Thomas Müller 1944–1945 27. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division „Langemarck“ (1. flämische).svg 7,000 (1944)
Ke28 "Wallonien" Walonia SS-Standartenführer Léon Degrelle 1944–1945 28. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division, „Wallonien”.svg 4,000 (1944)
Ke29 "RONA"
aka Briged Kaminski
Orang Rusia SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Christoph Diehm 1944 Ronav.png 15,000 (1943)
Ke29 "Italia" Orang Itali SS-Oberführer Erwin Tzschoppe 1945 29. Waffen-SS-Grenadier-Division („Italia“).svg 15,000 (1944)
Ke30 "Russische Nr. 2" Orang Belarusia SS-Obersturmbannführer Hans Siegling 1944–1945 30th Waffen Grenadier Division of the SS.svg 11.600 (1944)
Ke30 "Weißruthenische Nr. 1"
dibentuk dari "Russische Nr. 2"
Orang Belarusia SS-Standartenführer Hans Siegling 1945 30th Waffen Grenadier Division of the SS.svg 4,400 (1944)
Ke31 Divisyen Ke-31 Sukarelawan Grenadier SS "Batschka" Hungary SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Gustav Lombard 1944–1945 31divss.gif 11,000 {1944}
Ke32 "30. Januar" Jerman SS-Standartenführer Hans Kempin 1945 32. SS-Freiwilligen-Grenadier-Division „30. Januar”.svg
Ke33 "Ungarische Nr. 3"
menjadi sebahagian daripada "Hungaria"
Hungary SS-Oberführer László Deák 1945
Ke33 "Charlemagne" Perancis SS-Standartenführer Walter Zimmermann 1945 33. SS-Waffen-Grenadier-Division „Charlemagne”.svg 11,000 (1944)
Ke34 "Landstorm Nederland" Belanda SS-Oberführer Martin Kohlroser 1945 34th SS Division Logo.svg
Ke35 Divisyen Grenadier SS dan Polis Jerman Oberst Rüdiger Pipkorn 1945 35divss.svg
Ke36 "Dirlewanger" Campuran SS-Brigadeführer und Generalmajor der Waffen-SS Fritz Schmedes 1945 36divss.gif 4000 (1945)
Ke37 "Lützow" Hungary SS-Standartenführer Karl Gesele 1945 Symbol of the 37. SS-Freiwilligen-Kavallerie-Division.svg
Ke38 "Nibelungen" Jerman SS-Standartenführer Martin Stange 1945 38divss.gif 6000

Juga:

Nombor Divisyen Asal usul Komander terakhir Operasi Simbol Jumlah anggota
Divisyen Panzer Kempf
unit campuran sementara Heer dan komponen SS-Verfügungstruppe
Jerman 1939 164-180 tanks
1 Divisyen 1 Cossack Kavalri Rusia Helmuth von Pannwitz 1943–1945 1st Cossacks Division.svg 17,500

Nota dan rujukan[sunting | sunting sumber]


Templat:SS Divisions Templat:German Armoured Divisions of World War II