Senarai Duta Besar dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut adalah senarai Duta Besar dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia. Pesuruhjaya Tinggi mewakili negara anggota Negara-Negara Komanwel dan Duta Besar mewakili negara-negara lain. Perhatikan bahawa sesetengah diplomat diiktiraf oleh, atau ke, lebih daripada satu negara.

Senarai Duta khas Perdana Menteri[sunting | sunting sumber]

Duta Khas[sunting | sunting sumber]

Negara tuan rumah Dilantik[1] Lokasi kediaman
kedutaan
Penyandang Duta Khas ke Laman web
Kedutaan
 China 2020 Beijing Tiong King Sing Duta Khas Perdana Menteri bertaraf menteri ke China Pelantikan Duta Khas Kepada Perdana Menteri ke Republik Rakyat China, Dicapai pada 20 April 2020
Timur Tengah 2020 Abdul Hadi Awang Duta Khas Perdana Menteri bertaraf menteri ke Timur Tengah Pelantikan Duta Khas YAB Perdana Menteri ke Timur Tengah, Dicapai pada 2 April 2020
Asia Timur 2020 Richard Riot Jaem Duta Khas Perdana Menteri bertaraf menteri ke Asia Timur Richard Riot dilantik duta khas PM ke Asia Timur, Dicapai pada 14 Mei 2020

Senarai ketua misi diplomatik Malaysia[sunting | sunting sumber]

Duta Besar[sunting | sunting sumber]

Kedutaan Besar di Penyandang Mula Khidmat[2] Negara Misi Negara Misi Bersama Laman web
Abu Dhabi Mohd Tarid Sufian 2019  Emiriah Arab Bersatu [1]
Algiers  Algeria  Tunisia

 Libya (sementara)

[2]
Amman Jilid Kuminding 2017  Jordan  Iraq [3]
Ankara Abd Razak Abdul Wahab 2016  Turkey [4]
Ashgabat Roseli Abdul 2016  Turkmenistan [5]
Astana Syed Mohamad Bakri 2017  Kazakhstan [6]
Bangkok Jojie Samuel MC Samuel 2017  Thailand [7]
Beijing Raja Nushirwan Zainal Abidin 2019  China  Mongolia [8]
Belgrade  Serbia [9]
Berlin Sarah Nava Rani Al Bakri Devadason 2017  Jerman [10]
Berne Sharrina Abdullah 2017  Switzerland  Kerajaan Liechtenstein [11]
Beirut Mohd Aznor Mahat 2017  Lubnan  Cyprus [12]
Brasilia Lim Juay Jin 2017  Brazil  Suriname

 Republik Kerjasama Guyana

[13]
Brussels Hasnudin Hamzah 2016  Belgium  Luxembourg [14]
Bucharest Abdullah Zawawi Tahir 2019  Romania  Bulgaria
 Greece
 Moldova
[15]
Budapest Cheong Loon Lai 2017  Hungary  Macedonia
 Slovenia
[16]
Buenos Aires Mohd Khalid Abbasi Abdul Razak 2017  Argentina  Paraguay Uruguay [17]
Cairo Mohd Haniff Abd Rahman 2018  Egypt  Palestin [18]
Caracas  Venezuela  Antigua dan Barbuda
 Barbados
 Dominika
 Grenada
 Saint Kitts dan Nevis
 Saint Lucia
 Saint Vincent dan Kepulauan Grenadine
 Trinidad dan Tobago
[19]
Conakry  Guinea  Cote d'Ivoire
 Guinea-Bissau
 Liberia
 Sierra Leone
[20]
Dakar Shazelina Zainul Abidin 2017  Senegal  Burkina Faso
 Tanjung Verde
 Gambia
 Mali
[21]
Damsyik *Ditutup sementara  Syria
Dili Sarimah Akbar 2018  Timor-Leste [22]
Doha Ahmad Fadil Shamsuddin 2017  Qatar [23]
Dublin Zakaria Nasir 2019  Ireland [24]
Hanoi Shariffah Norhana Syed Mustaffa 2019  Vietnam [25]
Harare  Zimbabwe  Comoros
 Malawi
 Mauritius
 Seychelles
 Zambia
[26]
Havana Roslan Abdul Rahman 2018  Cuba  Bahamas
 Republik Dominika
 Haiti
 Jamaica
 Nicaragua
[27]
Helsinki  Finland  Estonia
 Latvia
[28]
Holy See  Kota Vatikan  Albania
 Malta
[29]
Jakarta  Indonesia [30]
Kathmandu    Nepal [31]
Khartoum Mohamad Razdan Jamil 2018  Sudan [32]
Kiev Raja Reza Raja Zaib Shah 2018  Ukraine  Georgia [33]
Kuwait City Mohammad Ali Selamat 2018  Kuwait [34]
Lima Chuah Teong Ban 2016  Peru  Bolivia
 Colombia
 Panama
[35]
Madrid Zainal Abidin Bakar 2017  Sepanyol [36]
Manama Agus Salim Yusof 2017  Bahrain [37]
Manila Norman Muhamad 2019  Filipina [38]
Mexico City Muzafar Shah Mustafa 2018  Mexico  Belize
 Costa Rica
 El Salvador
 Guatemala
 Honduras
[39]
Moscow Mat Dris Yaacob 2017  Russia  Armenia
 Belarus
[40]
Muscat Shahril Effendi Abd Ghany 2016  Oman [41]
Paris Azfar Mohamad Mustafar 2018  Perancis  Monaco
 Portugal
[42]
Phnom Penh  Cambodia [43]
Prague Zanariah Zainal Abidin 2017  Czech [44]
Pyongyang *Ditutup sementara  Korea Utara [45]
Rabat Astanah Banu Shri Abdul Aziz 2017  Morocco  Mauritania [46]
Riyadh Abd Razak Abdul Wahab 2019  Arab Saudi [47]
Rome Abdul Malik Melvin Castelino Anthony 2017  Italy  Kosovo
 San Marino
[48]
Sana'a *Ditutup sementara  Yaman
Santiago  Chile  Ecuador [49]
Sarajevo Zakri Jaafar 2017  Bosnia dan Herzegovina [50]
Seoul  South Korea [51]
Stockholm Norlin Othman 2016  Sweden  Denmark
 Iceland
 Norway
[52]
Tashkent Hendy Assan 2018  Uzbekistan  Kyrgyzstan
 Tajikistan
[53]
Tehran Rustam Yahaya 2017  Iran [54]
The Hague Ahmad Nazri Yusof 2015  Netherlands [55]
Tokyo Ahmad Izlan Idris 2015  Japan [56]
Tripoli *Ditutup sementara  Libya
Vienna Ganeson Sivagurunathan 2017  Austria  Slovakia [57]
Vientiane Mohd Aini Atan 2017  Laos [58]
Warsaw Chitra Devi V. Ramiah 2018  Poland  Lithuania [59]
Baku Roslan Abdul Rahman 2014  Azerbaijan [60]
Washington, D.C.  Amerika Syarikat [61]
Yangon Zahairi Baharim 2018  Myanmar [62]
Zagreb Mohd Hassan Bal 2016  Croatia [63]

Pesuruhjaya Tinggi[sunting | sunting sumber]

Suruhanjaya Tinggi di Penyandang Mula Khidmat[2] Negara Misi Negara Misi Bersama Laman web
Accra  Ghana  Niger
 São Tomé dan Príncipe
 Togo
[64]
Abuja Gloria Corina Peter Tiwet 2018  Nigeria  Guinea Khatulistiwa [65]
Bandar Seri Begawan  Brunei [66]
Canberra Sudha Devi K.R. Vasudevan 2017  Australia [67]
Colombo Tan Yang Thai 2018  Sri Lanka  Maldives [68]
Dhaka Nur Ashikin Mohd Taib 2016  Bangladesh [69]
Islamabad Ikram Mohammad Ibrahim 2017  Pakistan [70]
London Ahmad Rasidi Hazizi 2014  United Kingdom [71]
Nairobi Loh Seck Tiong 2017  Kenya  Burundi
 Rwanda
 South Sudan
 Tanzania
 Uganda
[72]
New Delhi Hidayat Abdul Hamid 2017  India  Afghanistan [73]
Ottawa Nor'Aini Abd Hamid 2019  Canada [74]
Port Moresby  Papua New Guinea  Kepulauan Solomon
 Vanuatu
[75]
Pretoria Mohamad Nizan Mohamad 2018  South Africa  Botswana
 Lesotho
 Madagascar
 Mozambique
 Swaziland
[76]
Singapura  Singapura [77]
Suva Ilham Tuah Illias 2018  Fiji  Kiribati
 Nauru
 Tonga
 Tuvalu
[78]
Wellington Nur Izzah Wong Mee Choo 2017  New Zealand  Kepulauan Cook
 Niue
 Samoa
[79]
Windhoek Hishamuddin Ibrahim 2016  Namibia  Angola
 Republik Demokratik Congo
 Republik Congo
[80]

Konsul Jeneral[sunting | sunting sumber]

Konsulat Jeneral di Penyandang Mula Khidmat[2] Negara Negara Misi Bersama Laman web
Chennai  India
Davao City  Filipina
Dubai  Emiriah Arab Bersatu
Frankfurt  Jerman
Guangzhou  China
Ho Chi Minh City  Vietnam
Hong Kong  Hong Kong  Macau
Jeddah  Arab Saudi
Karachi  Pakistan
Kunming  China
Los Angeles  Amerika Syarikat
Medan  Indonesia
Melbourne  Australia
Mumbai  India
Nanning  China
New York  Amerika Syarikat
Perth  Australia
Shanghai  China
Songkhla  Thailand
Vancouver  Canada
Xi’an  China

Konsul[sunting | sunting sumber]

Konsulat Jeneral di Penyandang Mula Khidmat[2] Negara Misi Laman web
Pekan Baru  Indonesia
Pontianak  Indonesia

Wakil Tetap[sunting | sunting sumber]

Perwakilan Tetap ke Penyandang Mula Khidmat[2] Pejabat Laman web
Kesatuan Eropah di Brussels Hasnudin Hamzah 2016  Belgium [81]
Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Geneva Dr Ahmad Faisal Muhamad 2019  Switzerland [82]
Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York Syed Mohamad Hasrin Aidid 2019  Amerika Syarikat [83]
Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di Vienna Ganeson Sivagurunathan 2017  Austria [84]
Pejabat UN Habitat di Nairobi Loh Seck Tiong 2017  Kenya [85]
Persatuan Negara-negara Asia Tenggara di Jakarta  Indonesia [86]
Pertubuhan Kerjasama Islam di Jeddah Abd Razak Abdul Wahab 2019  Arab Saudi [87]

Presiden Pusat Persahabatan dan Dagangan Malaysia[sunting | sunting sumber]

Pusat di Penyandang Mula Khidmat[2] Laman web
 Taiwan [88]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Baca lagi[sunting | sunting sumber]