Senarai episod Fairy Tail

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Fairy Tail (フェアリーテイル Fearī Teiru) adalah sebuah siri anime diadaptasi daripada manga dibawah nama yang sama karya Hiro Mashima. Dihasilkan oleh A-1 Pictures Inc. dan Satelight, anime ini diarahkan oleh Shinji Ishihira, dan debut dalam TV Tokyo pada 7:30, 12 Oktober 2009.[1] Ia mengisahkan Lucy Heartfilia yang mahu menjadi ahli persatuan terkenal iaitu Persatuan Fairy Tail. Dia dibantu oleh Natsu Dragneel dan Happy, dia pergi mengembara dengan mereka bersama Gray Fullbuster dan Erza Scarlet.

Majalah Shonen Mingguan isu ke-6 2014 mengumumkan pada 8 Januari, bahawa anime akan bersambung pada April 2014, dan juga menyatakan Bridge akan menggantikan studio Satelight untuk pembikinan anime. Majalah Shonen Mingguan isu ke-13 2014 mengumumkan pada 5 Mac 2014 bahawa siri anime baharu Fairy Tail akan disiarkan pada 5 April 2014 pukul 10:30 pagi dalam TV Tokyo.

Senarai Episod[sunting | sunting sumber]

Musim 1 (2009–2010)[sunting | sunting sumber]

No. Tajuk Tarikh Penyiaran Asal[n 1] Tarikh Penyiaran Amerika[n 2] Tarikh Penyiaran Malaysia[n 3]
1 "Fairy Tail"
"Yōsei no Shippo" (妖精の尻尾) 
Oktober 12, 2009September 30, 2011 (YouTube)N.A
2 "Naga Api, Monyet, dan Lembu Jantan"
"Karyū to Saru to Ushi" (火竜と猿と牛) 
Oktober 19, 2009Oktober 7, 2011 (YouTube)N.A
3 "Menceroboh Rumah Agam Everlue"
"Sennyū Seyo!! Ebarū Yashiki!!" (潛入せよ!! エバルー屋敷!!) 
Oktober 26, 2009Oktober 14, 2011 (YouTube)N.A
4 "Dear Kaby (Wahai Kaby)"
"Shin'ai Naru Kābi e" (DEAR KABY 〜親愛なるカービィへ〜) 
November 2, 2009Oktober 21, 2011 (YouTube)N.A
5 "Ahli Sihir dalam Baju Perisai"
"Yoroi no Madōshi" (鎧の魔導士) 
November 9, 2009Ogos 22, 2012N.A
6 "Pari-pari dalam Angin"
"Yōsei-tachi wa Kaze no Naka" (妖精たちは風の中) 
November 16, 2009Ogos 22, 2012N.A
7 "Api dan Angin"
"Honō to Kaze" (炎と風) 
November 23, 2009Ogos 22, 2012N.A
8 "Pasukan Terkuat"
"Saikyō Chīmu!!!" (最強チーム!!!) 
November 30, 2009Ogos 22, 2012N.A
9 "Natsu Menelan Sebuah Kampung"
"Natsu, Mura o Kū" (ナツ、村を食う) 
Disember 7, 2009Ogos 22, 2012N.A
10 "Natsu lwn. Erza"
"Natsu vs. Eruza" (ナツ vs. エルザ) 
Disember 14, 2009Mac 4, 2012N.A
11 "Pulau Terkutuk"
"Norowareta Shima" (呪われた島) 
Disember 21, 2009Mac 10, 2012N.A
12 "Titisan Bulan"
"Mūn Dorippu" (月の雫(ムーンドリップ)) 
Januari 4, 2010Mac 13, 2012N.A
13 "Natsu lwn. Yuka Si Pengguna Ombak"
"Natsu vs. Hadō no Yūka" (ナツ vs. 波動のユウカ) 
Januari 11, 2010Ogos 22, 2012N.A
14 "Lakukan Apa Sahaja!!"
"Katte ni Shiyagare!!" (勝手にしやがれ!!) 
Januari 18, 2010Ogos 22, 2012N.A
15 "Magik Keabadian"
"Eien no Mahō" (永遠の魔法) 
Januari 25, 2010Ogos 22, 2012N.A
16 "Pertunjukan Terakhir di Pulau Galuna"
"Garuna-tō, Saishū Kessen" (ガルナ島 最終決戦) 
Februari 1, 2010Ogos 22, 2012N.A
17 "Burst (Meletus)"  Februari 8, 2010Ogos 22, 2012N.A
18 "Mencapai Langit"
"Todoke, Ano Sora ni" (届け あの空に) 
Februari 15, 2010Ogos 22, 2012N.A
19 "Changeling (Pertukaran)"
"Chenjiringu" (チェンジリング) 
Februari 22, 2010Ogos 22, 2012N.A
20 "Natsu dan Telur Naga"
"Natsu to Doragon no Tamago" (ナツとドラゴンの卵) 
Mac 1, 2010Ogos 22, 2012N.A
21 "Phantom Lord"
"Yūki no Shihaisha" (幽鬼の支配者) 
Mac 8, 2010Ogos 22, 2012N.A
22 "Lucy Heartfilia"
"Rūshii Hātofiria" (ルーシィ・ハートフィリア) 
Mac 15, 2010Ogos 22, 2012N.A
23 "15 Minit"
"Jūgo-fun" (15分) 
Mac 22, 2010Ogos 22, 2012N.A
24 "Supaya Tidak Melihat Air Mata"
"Sono Namida o Minai Tame ni" (その涙を見ない為に) 
Mac 29, 2010Jun 5, 2012N.A
25 "Bunga yang Mekar dalam Hujan"
"Ame no Naka ni Saku Hana" (雨の中に咲く華) 
April 12, 2010Jun 12, 2012N.A
26 "Sayap Api"
"Honō no Tsubasa" (炎の翼) 
April 19, 2010Jun 19, 2012N.A
27 "Dua Pembunuh Naga"
"Futari no Doragon Sureiyā" (二人の滅竜魔導士(ドラゴンスレイヤー)) 
April 26, 2010Jun 26, 2012N.A
28 "Fairy Law (Undang-undang Fairy)"
"Fearī Rō" (フェアリーロウ) 
Mei 3, 2010Julai 3, 2012N.A
29 "Penyelesaianku"
"Atashi no Ketsui" (あたしの決意) 
Mei 10, 2010Julai 10, 2012N.A
30 "Next Generation (Generasi Seterusnya)"  Mei 17, 2010Julai 17, 2012N.A
31 "Sebuah Bintang Dibuang dari Langit"
"Sora ni Modorenai Hoshi" (空に戻れない星) 
Mei 24, 2010Julai 24, 2012N.A
32 "Raja Semangat Cakerawala"
"Seirei-ō" (星霊王) 
Mei 31, 2010Julai 31, 2012N.A
33 "Menara Syurga"
"Rakuen no Tō" (楽園の塔) 
Jun 7, 2010Ogos 7, 2012N.A
34 "Jellal"
"Jerāru" (ジェラール) 
Jun 21, 2010Ogos 22, 2012N.A
35 "Suara Kegelapan"
"Yami no Koe" (闇の声) 
Jun 28, 2010Ogos 22, 2012N.A
36 "Permainan Kayangan"
"Rakuen Gēmu" (楽園ゲーム) 
Julai 5, 2010Ogos 22, 2012N.A
37 "Perisai Hati"
"Kokoro no Yoroi" (心の鎧) 
Julai 12, 2010Ogos 22, 2012N.A
38 "Destiny (Destinasi)"
"Desutinī" (運命(デスティニー)) 
Julai 19, 2010Ogos 22, 2012N.A
39 "Berikan Doaku kepada Cahaya Suci"
"Seinaru Hikari ni Inori o" (聖なる光に祈りを) 
Julai 26, 2010Ogos 22, 2012N.A
40 "Kejatuhan Titania"
"Titānia, Chiru" (妖精女王(ティターニア)、散る) 
Ogos 2, 2010Ogos 22, 2012N.A
41 "Home (Keluarga)"  Ogos 9, 2010Ogos 22, 2012N.A
42 "Perlawanan Fairy Tail"
"Batoru obu Fearī Teiru" (バトル・オブ・フェアリーテイル) 
Ogos 16, 2010Ogos 22, 2012N.A
43 "Kalahkan Kawanmu untuk Selamatkan Kawanmu"
"Tomo no Tame ni Tomo o Ute" (友の為に友を討て) 
Ogos 23, 2010Ogos 22, 2012N.A
44 "Istana Kilat"
"Kaminari Den" (神鳴殿) 
Ogos 30, 2010Ogos 22, 2012N.A
45 "Kedatangan Syaitan"
"Satan Kōrin" (サタン降臨) 
September 6, 2010Ogos 22, 2012N.A
46 "Pertembungan di Kardia Cathedral!"
"Gekitotsu! Karudia Daiseidō" (激突! カルディア大聖堂) 
September 13, 2010Ogos 22, 2012N.A
47 "Tiga Naga"
"Toripuru Doragon" (トリプル ドラゴン) 
September 20, 2010Ogos 22, 2012N.A
48 "Fantasia"
"Fantajia" (幻想曲(ファンタジア)) 
September 27, 2010Ogos 22, 2012N.A

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Tarikh asal episod disiarkan di TV Tokyo
  2. ^ Tarikh episod disiarkan di Amerika Utara dalam Funimation Channel,alih suara dalam bahasa Inggeris
  3. ^ Tarikh episod disiarkan di Malaysia dalam Ntv7 (terjemahan bahasa Melayu) dan 8tv (alih suara dalam bahasa Mandarin)

Rujukan[sunting | sunting sumber]