Senarai firaun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Senarai Firaun)
Jump to navigation Jump to search
Firaun Mesir
Bekas keberajaan
Double crown.svg
Pschent menggabungkan Mahkota Merah dari Mesir Hilir dan Mahkota Putih dari Mesir Hulu.
Pharaoh.svg
Gambaran tipikal firaun.
Raja pertama Narmer (atau Menes)
Raja terakhir
[2]
Gaya Gelar lima nama
Kediaman rasmi Berbeza mengikut era
Pelantik Hak ketuhanan
Keberajaan bermula kk. 3100 SM
Keberajaan tamat
  • 343 SM
    (firaun asli terakhir)[1]
  • 30 SM
    (firaun Yunani terakhir)
  • 314 M
    (Maharaja Rom yang terakhir dipanggil Firaun)[2]

Rencana ini mengandungi senarai Firaun Mesir Purba, dari Tempoh Dinasti Awal sebelum 3000 SM hingga ke penghujung Dinasti Ptolemaik, apabila Mesir menjadi jajahan Empayar Rom di bawah pemerintahan Augustus Caesar pada 30 SM.

Harus diketahui terdapat tiga pemerintah perempuan dalam senarai firaun yang memilih untuk tidak memakai gelarai firaun iaitu yang bukan pasangan firaun Ptolemy (Sobeknefru, Hatshepsut, dan Twosret), kerana firaun adalah gelaran bagi lelaki. Dalam, senarai ini mereka digelarkan "Ratu ________."

Harus diketahui juga bahawa tarikh berkenaan adalah anggaran, Terdapat pelbagai sistem untuk pentarikhan bagi kajian Mesir Purba iaitu bergantung kepada bagaimana ia dilakukan dan anggaran apakah yang digunakan. Yang tertera di bawah merupakan satu daripadanya dan bukan satu-satunya.

Tempoh sebelum dinasti[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Mesir prasejarah

Mesir Hilir[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Mesir Hilir

Mesir Hilir secara geografinya terdiri daripada utara Sungai Nil dan Delta Nil. Senarai berikut mungkin tidak lengkap:

Nama Imej Ulasan Pemerintahan
Hedju Hor
Hedju.png
Hanya diketahui dari dua periuk tanah liat dari Tura
Sekitar 3200 SM
Ny-Hor
Serekhs Ny Hor.jpg
Hanya diketahui dari bejana tanah liat dan batu yang terdapat di makam berhampiran Tarchan, Tura, Tarjan, dan Nagada
Sekitar 3200–3175 SM
Hsekiu / Seka
Palermo stone predynastic series.jpg
Hanya diketahui dari Batu Palermo[3]
Tidak diketahui
Khayu
Palermo stone predynastic series.jpg
Hanya diketahui dari Batu Palermo[4]
Tidak diketahui
Tiu / Teyew
Palermo stone predynastic series.jpg
Hanya diketahui dari Batu Palermo[5]
Tidak diketahui
Thesh / Tjesh
Palermo stone predynastic series.jpg
Hanya diketahui dari Batu Palermo[6]
Tidak diketahui
Neheb
Palermo stone predynastic series.jpg
Hanya diketahui dari Batu Palermo[7]
Tidak diketahui
Wazner
Palermo stone predynastic series.jpg
Hanya diketahui dari Batu Palermo[8]
Memerintah sekitar atau lebih awal daripada 3100 SM
Hat-Hor [de; es]
Serekhs-Hat Hor.jpg
Sekitar 3100 SM
Mekh
Palermo stone predynastic series.jpg
Hanya diketahui dari Batu Palermo[9]
Tidak diketahui
(musnah)
Palermo stone predynastic series.jpg
Hanya diketahui dari Batu Palermo[9]
Tidak diketahui
Double Falcon
Serech Double-Falcon.png
Mungkin juga telah memerintah di Mesir Hulu
Naqada III
(Abad ke-32 SM)
Wash [de]
EB1911 Egypt - Early Art - King Narmer, Slate Palette.jpg
Hanya diketahui dari Pelet Narmer[10]
Naqada III
(Abad ke-31 SM)

Mesir Hulu[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Dinasti 00

Dikumpulkan semula di sini adalah penguasa pradnasti dari Mesir Hulu kepunyaan zaman akhir Naqada III, yang kadang-kadang secara tidak rasmi dinyatakan sebagai Dinasti 00.

Nama Imej Ulasan Pemerintahan
Gazel
Naqada III
Siput Jari [de]
Beliau adalah seorang raja legenda Mesir Hulu. Beliau raja pertama Mesir dan mangkat pada tahun 3200 SM.
Naqada III
Ikan[11]
Hanya diketahui dari artifak yang menampakkan tanda kasar
Naqada III
Gajah[12]
Pen-abu.png
Naqada III
Haiwan[13]
Naqada III
Burung Botak[14][15]
Naqada III
Goose Stick
Naqada III
Canide[13]
Naqada III
Lembu Jantan
Naqada III
Kala Jengking I
Penguasa pertama Mesir Hulu.
Naqada III

Raja-raja Pradinasti: Dinasti 0[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Dynasty 0

Senarai pemerintahan pradinasti berikut mungkin tidak lengkap. Memandangkan raja-raja ini mendahului Dinasti Pertama, mereka telah dikelompokkan secara tidak rasmi sebagai "Dinasti 0".

Nama Imej Ulasan Tarikh
Iry-Hor
Iry Hor name.jpg
Kedudukan kronologi yang betul tidak jelas.[16]
Sekitar 3150 SM
Buaya
Tarkhan crocodile.gif
Mungkin dibaca Shendjw; identiti dan kewujudan dipertikaikan.[17]
Sekitar 3150 SM
Ka
Ka vessel.JPG
Mungkin dibaca Sekhen berbanding Ka. Kedudukan kronologi yang betul tidak jelas.[18]
Sekitar 3150 SM
Kala Jengking II
Kingscorpion.jpg
Mungkin dibaca Serqet; mungkin orang yang sama dengan Narmer.[19]
Sekitar 3150 SM

Dinasti Pertama[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Dinasti Pertama Mesir

Dinasti Pertama memerintah dari sekitar 3150 hingga 2890 SM.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Narmer
NarmerPalette-CloseUpOfNarmer-ROM.png
Dipercayai orang yang sama dengan Menes dan telah menyatukan Mesir Hulu dan Hilir.
Sekitar 3100 SM
Hor-Aha
GlazedFiaenceVesselFragmentNameOfAha-BritishMuseum-August21-08.jpg
Anak Narmer
Nama Yunani: Athotís.
Sekitar 3050 SM
Djer
Djer stela retouched.jpg
Anak Hor-Aha
Nama Yunani: Uenéphes (selepas nama Emasnya In-nebw); Nama dan gelarannya muncul di Batu Palermo. Makamnya kemudian dianggap sebagai makam legenda Osiris.
54 tahun[20]
Djet
Egypte louvre 290.jpg
Saudara Djer
Nama Yunani: Usapháis.
10 tahun[21]
Den
Den label.jpg
Anak Djen
Nama Yunani: Kénkenes (selepas sebutan ramesside nama kelahirannya: Qenqen[22]). Firaun pertama digambarkan memakai mahkota ganda Mesir, nama firaun pertama dengan nama penuh niswt bity.
42 tahun[21]
Anedjib
Anedjib Closeup.jpg
GrandAnak Djen & nephew of Den
Nama Yunani: Miebidós. Dikenali untuk gelaran nebwynya.[23]
10 tahun
Semerkhet
PotterySherdWithNameOfSemerkhet-PetrieMuseum-August21-08.jpg
Anak Anedjib or brother of him
Nama Yunani: Semempsés. Penguasa Mesir pertama dengan nama Nebty yang telah dibangunkan sepenuhnya. Pemerintahannya yang lengkap dipelihara di Batu Kaherah.
8½ tahun[21]
Qa'a
CroppedStelaOfQaa.JPG
Anak Semerkhet
Nama Yunani: Bienéches. Berterusan sangat lama, makamnya adalah yang terakhir yang mempunyai makam-makam kecil.
34 tahun
Sneferka
Sneferka.png
Tidak diketahui Anak Qa'a atau hanya orang sebarang?
Pemerintahan yang sangat pendek, kedudukan kronologi yang betul tidak diketahui.
Sekitar 2900 SM
Horus Bird
BirdFraegment.png
Saudara? Tidak diketahui mungkin orang sebarang?
Pemerintahan yang sangat pendek, kedudukan kronologi yang betul tidak diketahui.
Sekitar 2900 SM

Dinasti Kedua[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Dinasti Kedua Mesir

Dinasti Kedua memerintah dari 2890 hingga 2686 SM.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Hotepsekhemwy[24]
Hotepsekhemwy.jpg
Manetho menamakannya Boëthos dan mendakwa bahawa di bawah pemerintahannya, gempa bumi telah membunuh ramai orang.
15 tahun
Nebra[25]
Nebra Hotepsekhemwy vase.png
Nama Yunani: Kaíechós (sempena nama kartusy ramesside Kakaw). Penguasa pertama yang menggunakan simbol matahari dalam nama kerajaannya, mungkin sama dengan raja Weneg.
14 tahun
Nynetjer[26]
Nynetjer 2.jpg
Nama Yunani: Binóthris. Mungkin telah membahagikan Mesir antara penggantinya, didakwa membenarkan wanita memerintah seperti firaun.
43–45 tahun
Weneg-Nebty[27]
Weneg.png
Nama Yunani: Ougotlas/Tlás. Boleh menjadi penguasa bebas atau sama seperti Peribsen, Sekhemib-Perenmaat atau Raneb.
Sekitar 2740 SM
Senedj[28]
Abydos KL 02-05 n13.jpg
Nama Yunani: Sethenes. Mungkin orang yang sama dengan Peribsen. Walau bagaimanapun, ini sangat dipertikaikan.[29]
47 tahun (sepatutnya)
Seth-Peribsen
Peribsen.jpg
Menggunakan seekor haiwan Seth di atas serekhnya berbanding burung helang Horus. Beliau mempromosikan kultus matahari di Mesir dan mengurangkan kuasa pegawai, nomad dan palatin. Sesetengah sarjana percaya bahawa dia memerintah Mesir yang terbahagi.[30]
Tidak diketahui
Sekhemib-Perenmaat
CalciteVesselFragmentNameOfSekhemibPerenmmat-BritishMuseum-August21-08 retouched.jpg
Mungkin orang yang sama dengan Seth-Peribsen.[31]
Sekitar 2720 SM
Neferkara I
Abydos KL 03-05 n19.jpg
Nama Yunani: Néphercherés. Dikenali hanya dari senarai raja ramesside, tidak dibuktikan secara arkeologi.
25 tahun (Menurut Manetho)
Neferkasokar
Neferkasokar-inscription.png
Nama Yunani: Sesóchris. Dikenali hanya dari senarai raja ramesside, tidak dibuktikan secara arkeologi. Legenda Kerajaan Lama mendakwa bahawa pemerintah ini menyelamatkan Mesir dari kemarau panjang.[32]
8 tahun
Hudjefa I
Hudjefasaqqara.png
Dikenali hanya dari senarai raja ramesside, "nama"nya sebenarnya adalah istilah yang mendefinisikan bahawa nama asal raja itu telah hilang dalam masa ramesside.
11 tahun (Menurut Kanun Turin)
Khasekhem(wy)[33][34]
Khasekhem oxford2.jpg
Nama Yunani: Chenerés. Mungkin telah menyatukan kembali Mesir selepas tempoh kesulitan, nama serekhnya unik untuk menampilkan kedua-dua Horus dan Set.
18 tahun

Kerajaan Lama[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Kerajaan Lama Mesir

Kerajaan Lama merupakan zaman ketika alaf ketiga sebelum Masihi apabila Mesir mencapai kemuncak pencapaian ketamadunan pertama (pertama dari tiga dipanggil Zaman “Kerajaan” menandakan ketinggian tahap ketamadunan di Lembah Nil), menjadi tempoh penghubung apabila Mesir diperintah Dinasti Ketiga hingga ke Dinasti Keenam (26302151 SM). Banyak ahli kaji Mesir Purba memasukkan Memphite Ketujuh dan Kelapan ke dalam Kerajaan Lama sebagai sambungan kepada pentadbiran yang berpusat di Memphis. Kerajaan Lama diikuti oleh zaman perpecahan dan kebudayaan merosot menurut ahli kaji Mesir Purba pada Tempoh Perantaraan Pertama – atau masyarakat Mesir memanggilnya, “kesakitan pertama”.

Ibu kota diraja Mesir ketika Kerajaan Lama terletak di Memphis, apabila Djoser mengasaskan istananya. Kerajaan Lama mungkin dikenali kerana piramidnya yang besar yang dibina ketika ini sebagai tempat persemadian Firaun. Kerana itu, Kerajaan Lama kerap dirujuk sebagai "Zaman Piramid ".

Dinasti Ketiga[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Dinasti Ketiga Mesir

Dinasti Ketiga memerintah dari 2686 hingga 2613 SM.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Djoser[35][36]
Djoser.jpg
Nama keyunanian Sesorthos dan Tosórthros. Menugaskan pembinaan Piramid pertama di Mesir, dicipta oleh ketua arkitek dan penulis Imhotep.
19 atau 28 tahun, mungkin sekitar 2670 SM.
Sekhemkhet[37]
Sekhemkhet.png
Bentuk Yunani: Tyréis (sempena kartusy nama ramesside untuk Sekhemkhet, Teti). Di nekropolis piramid tangga yang belum siap, mayat bayi berusia 2 tahun ditemui.[38]
2649–2643 SM
Sanakht
ReliefFragmentOfPharaohSanakht-BritishMuseum-August21-08.jpg
Mungkin akan dikenal pasti dengan nama takhta Nebka; Nama keyunanian Necherôchis dan Necherôphes. Mungkin telah memerintah 6 tahun jika disamakan dengan raja kedua terakhir Dinasti dalam kanun Turin.
Sekitar 2650 SM
Khaba
KhabaCloseUp.jpg
Mungkin membina piramid tangga yang belum siap, mungkin sama dengan Huni.
2643–2637 SM
Huni[39]
Huni-StatueHead BrooklynMuseum.png
Bentuk Yunani: Áches. Boleh sama dengan Qahedjet atau Khaba. Mungkin membina piramid tangga dan beberapa piramid kultus di seluruh Mesir. Huni telah lama dikreditkan dengan bangunan piramid Meidum. Walau bagaimanapun, ini telah disangkal oleh grafiti Kerajaan Baru yang memuji raja Snofru dan bukan Huni.
2637–2613 SM

Dinasti Keempat[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Dinasti Keempat Mesir

Dinasti Keempat memerintah dari 2613 hingga 2498 SM.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Sneferu
Snofru Eg Mus Kairo 2002.png
Bentuk Yunani: Sóris. Memerintah selama 48 tahun, memberikannya cukup masa untuk membina Piramid Meidum, Piramid Lengkung dan Piramid Merah. Sesetengah sarjana percaya bahawa dia dikebumikan di Piramid Merah. Untuk masa yang lama Piramid Meidum dianggap bukan kerja Sneferu, tetapi raja Huni. Dokumen-dokumen kuno Mesir menggambarkan Sneferu sebagai pemerintah yang taat, murah hati dan dipercayai.[40]
2613–2589 SM
Khufu
Khufu CEM.jpg
Bentuk Yunani: Cheops dan Suphis. Membina Piramid Agung Giza. Khufu digambarkan sebagai pemerintah kejam oleh penulis Yunani purba, sumber-sumber Mesir Kuno pula menggambarkannya sebagai penguasa yang murah hati dan alim. Dia adalah protagonis utama Papirus Westcar yang terkenal. Papirus pertama yang dicetak berasal dari pemerintahan Khufu, yang mungkin telah membuat penulis Yunani purba percaya bahawa Khufu menulis buku dalam usaha memuji para dewa.
2589–2566 SM
Djedefre
Djedefre-head.jpg
Bentuk Yunani: Rátoises. Sesetengah sarjana percaya bahawa beliau telah mencipta Sfinks Agung Giza sebagai monumen untuk ayahandanya yang meninggal dunia. Dia juga membuat piramid di Abu Rawash. Walau bagaimanapun, piramid ini tidak lagi wujud; diyakini bahawa orang Rom menggunakan bahan-bahan binaannya.
2566–2558 SM
Khafre
Khafre statue.jpg
Bentuk Yunani: Chéphren dan Suphis II. Piramid beliau adalah yang kedua terbesar di Giza. Sesetengah sarjana memilihnya sebagai pencipta [[Sfinks Agung Giza|Sfinks Agung] berbandinng Djedefra. Penulis Yunani kuno menggambarkan Khafra juga kejam seperti Khufu.
2558–2532 SM
Baka/Bauefrê
Vue-grande-excavation.jpg
Bentuk Yunani: Bikheris. Boleh jadi pemilik Pyramid Utara tidak siap Zawyet el'Aryan.
Sekitar 2570 SM
Menkaure
MenkauraAndQueen-CloseUpOfKingsFace MuseumOfFineArtsBoston.png
Bentuk Yunani: Menchéres. Piramidnya adalah yang ketiga dan terkecil di Giza. Seorang legenda mendakwa bahawa anak perempuannya meninggal dunia akibat sakit dan Menkaura menguburkannya di keranda mati emas dalam bentuk seekor lembu.
2532–2503 SM
Shepseskaf
Abydos KL 04-06 n25.jpg
Bentuk Yunani: Seberchéres. Pemilik Mastabat el-Fara'un.
2503–2498 SM
Thamphthis
Menurut Manetho, raja terakhir dinasti ke-4. Dia tidak dibuktikan secara arkeologi dan mungkin fiksyen.
Sekitar 2500 SM

Dinasti Kelima[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Dinasti Kelima Mesir

Dinasti Kelima memerintah dari 2498 hingga 2345 SM.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Userkaf
Userkaf.jpg
Dikebumikan dalam piramid di Saqqara. Membina kuil matahari pertama di Abusir.
2498–2491 SM
Sahure
Egypt sahura and god.jpg
Memindahkan nekropolis diraja ke Abusir, di mana beliau membina piramidnya.
2490–2477 SM
Neferirkare Kakai
Neferirkare Kakai 2.png
Anak Sahure, dilahirkan dengan nama Ranefer
2477–2467 SM
Neferefre
Raneferef.jpg
Anak Neferirkare
2460–2458 SM
Shepseskare
Shepseskare Cylinder Seal.png
Memerintah kemungkinan besar selepas Neferefre dan hanya beberapa bulan, mungkin anak Sahure.[41]
A few months
Nyuserre Ini
Niuserre BrooklynMuseum.png
Saudara kepada Neferefre, membina di nekropolis Abusir secara meluas.
2445–2422 SM
Menkauhor Kaiu
Menkauhor CG 40.jpg
Firaun terakhir membina kuil matahari
2422–2414 SM
Djedkare Isesi
DjedkareIsesi-GoldCylanderSeal MuseumOfFineArtsBoston.png
Pembaharuan komprehensif pentadbiran Mesir yang berkesan. Menikmati kerajaan terpanjang semasa dinastinya, dengan kemungkinan lebih daripada 35 tahun di atas takhta
2414–2375 SM
Unas
Unas stelae.jpg
Piramid Unas tertulis dengan contoh yang terawal teks piramid
2375–2345 SM

Dinasti Keenam[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Dinasti Keenam Mesir

Dinasti Keenam memerintah dari 2345 hingga 2181 SM.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Teti
Teti-SistrumInscribedWithName MetropolitanMuseum.png
Menurut Manetho, dia dibunuh.
2345–2333 SM
Userkare
Abydos KL 06-02 n35.jpg
Diangkat menjadi 1 hingga 5 tahun, mungkin telah merebut takhta dengan mengorbankan Teti
2333–2332 SM
Meryre Pepi I
Kneeling statue of Pepy I.jpg
2332–2283 SM
Merenre Nemtyemsaf I
Hidden treasures 09.jpg
2283–2278 SM
Neferkare Pepi II
AnkhnesmeryreII-and-Son-PepiII-SideView BrooklynMuseum.png
Mungkin raja yang paling lama memerintah dalam sejarah manusia dengan 94 tahun di atas takhta. Ada juga yang berpendapat, mungkin telah memerintah "hanya" 64 tahun.
2278–2184 SM
Neferka
Memerintah semasa Pepi II; mungkin anaknya atau pemerintah bersama.
2200–2199 SM
Merenre Nemtyemsaf II[42]
Abydos KL 06-06 n39.jpg
Firaun yang hidup pendek, mungkin anak lelaki Pepi II yang sudah berusia.
1 tahun dan 1 bulan kk. 2184 SM
Neitiqerty Siptah
Abydos KL 07-01 n40.jpg
Sama dengan Netjerkare. Raja lelaki ini menaikkan ratu legenda Nitocris dari Herodotus dan Manetho.[43] Kadang-kadang diklasifikasikan sebagai raja pertama gabungan Dinasti ke-7/8. Pemerintahan pendek: kk. 2184–2181 SM

Tempoh Perantaraan Pertama[sunting | sunting sumber]

Tempoh Perantaraan Pertama merupakan zaman di antara Kerajaan Lama dan kemunculan Kerajaan Pertengahan.

Kerajaan Lama dengan cepatnya runtuh selepas kemangkatan Pepi II. Baginda memerintah selama 94 tahun, lebih lama dari mana-mana monarki yang ada dalam sejarah dan mangkat pada umur 200 tahun. Tahun-tahun akhir pemerintahan baginda tidak begitu beaik akibat lanjutnya usia baginda.

Kesatuan Dua Kerajaan telah berpecah dan pemimpin tempatan terpaksa menangani masalah kebuluran.

Sekitar 2160 SM, beberapa Firaun cuba menyatukan Mesir Hilir dari pusat Bandar mereka di Herakleopolis Magna. Pada masa yang sama, barisan musuh di Thebes sedang menyatukan semula Upper Mesir dan pertembungan dua dinasti tersebut tidak dapat dielakkan.

Sekitar tahun 2055 SM, waris Firaun Intef III mengalahkan Firaun Herakleopolitan, menyatukan Dua Tanah tersebut dan mengasaskan Dinasti Kesebelas dan memerintah sebagai Mentuhotep II, Firaun Pertama Kerajaan Pertengahan.

Dinasti Ketujuh dan Kelapan (digabungkan)[sunting | sunting sumber]

Rencana–rencana utama: Dinasti Ketujuh Mesir dan Dinasti Kelapan Mesir

Dinasti Ketujuh dan Kelapan memerintah untuk kira-kira 20-45 tahun (mungkin 2181 hingga 2160 SM). Mereka terdiri daripada beberapa orang raja yang tidak lama yang memerintah dari Memphis terhadap Mesir yang terbahagi dan, dalam mana-mana hal, memegang hanya kuasa terhad disebabkan oleh sistem feudal yang berkesan di dalam pentadbiran yang telah berkembang itu. Senarai di bawah adalah berdasarkan Senarai Raja Abydos yang bertarikh pada pemerintahan Seti I dan diambil dari karya Jürgen von Beckerath iaitu Handbuch der ägyptischen Königsnamen[44] serta dari penyusunan semula terkini kanun Turin oleh Kim Ryholt, satu lagi senarai raja yang berasal dari Era Ramesside.[45]


Nama Imej Ulasan Tarikh
Menkare
Abydos KL 07-02 n41.jpg
Mungkin disahkan oleh fragmen bantuan dari makam Ratu Neit.[46][47][48]
Mungkin pendek, Sekitar 2181 SM
Neferkare II
Abydos KL 07-03 n42.jpg
Tidak diketahui
Neferkare (III) Neby
Abydos KL 07-04 n43.jpg
Disahkan oleh inskripsi di dalam kubur ibunya Ankhesenpepi, memulakan pembinaan piramid di Saqqara.
Tidak diketahui
Djedkare Shemai
Abydos KL 07-05 n44.jpg
Tidak diketahui
Neferkare (IV) Khendu
Abydos KL 07-06 n45.jpg
Tidak diketahui
Merenhor
Abydos KL 07-07 n46.jpg
Tidak diketahui
Neferkamin
Abydos KL 07-08 n47.jpg
Tidak diketahui
Nikare
Abydos KL 07-09 n48.jpg
Mungkin disahkan oleh meterai silinder.
Tidak diketahui
Neferkare (V) Tereru
Abydos KL 07-10 n49.jpg
Tidak diketahui
Neferkahor
Abydos KL 07-11 n50.jpg
Disahkan oleh meterai silinder.
Tidak diketahui
Neferkare (VI) Pepiseneb
Abydos KL 07-12 n51.jpg
Tidak diketahui hingga 2171 SM
Neferkamin Anu
Abydos KL 07-13 n52.jpg
Around 2170 SM
Qakare Ibi
Abydos KL 07-14 n53.jpg
Membina piramid di Saqqara yang ditulis dengan contoh Teks Piramid terakhir
2169–2167 SM
Neferkaure
Abydos KL 07-15 n54.jpg
Disahkan oleh satu hingga tiga dekri dari kuil Min di Coptos.
2167–2163 SM
Neferkauhor Khuwihapi
Abydos KL 07-16 n55.jpg
Disahkan oleh lapan dekri dari kuil Min dan sebuah prasasti di dalam kubur Shemay.
2163–2161 SM
Neferirkare
Abydos KL 07-17 n56.jpg
Mungkin dikenal pasti dengan Horus Demedjibtawy, di mana dia disahkan oleh dekri dari kuil Min.
2161–2160 SM

Dinasti Kesembilan[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kesembilan[49] memerintah dari tahun 2160 hingga 2130 SM. Senarai Raja Turin mempunyai 18 orang raja yang memerintah pada Dinasti Kesembilan dan Kesepuluh. Daripada jumlah ini, dua belas nama hilang dan empat hanya separuh.[49]

Nama Imej Ulasan Tarikh
Meryibre Khety I (Acthoes I)
Egypte louvre 246 panier.jpg
Manetho menyatakan yang Achthoes mengasaskan dinasti ini.
2160 SM–tidak diketahui
Tidak diketahui
Neferkare VII
Tidak diketahui
Nebkaure Khety II (Acthoes II)
Nebkaure Khety Petrie.png
Tidak diketahui
Senenh— atau Setut
Tidak diketahui
Tidak diketahui
Mery—
Tidak diketahui
Shed—
Tidak diketahui
H—
Tidak diketahui

Dinasti Kesepuluh[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kesepuluh merupakan kumpulan tempatan yang menguasai Mesir Hulu yang memerintah dari 2130 ke 2040 SM.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Meryhathor
Graffito Meryhathor Djehutynakht Hatnub.jpg
2130 SM–tidak diketahui
Neferkare VIII
Antara 2130 dan 2040 SM
Wahkare Khety (Acthoes III)
Coffin Nefri Wahkare Lacau.jpg
Tidak diketahui
Merykare
Stele Anpuemhat Quibell.png
Tidak diketahui–2040 SM

Dinasti Kesebelas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kesebelas merupakan kumpulan tempatan yang berasal dari Mesir Hulu yang memerintah dari 2134 hingga 1991 SM. Dinasti ke-11 berasal dari dinasti nomark Thebes yang berkhidmat kepada raja-raja dinasti ke-8, ke-9 atau ke-10.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Intef yang Tua Iry-pat
Prince Intef Petrie.png
Nomark Thebes yang berkhidmat dengan raja yang tidak bernama, kemudian dianggap sebagai tokoh pengasas Dinasti ke-11
Tidak diketahui

Pengganti Intef yang Tua, bermula dengan Mentuhotep I, menjadi bebas daripada ketua utara mereka dan akhirnya menakluk Mesir di bawah Mentuhotep II.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Mentuhotep I Tepy-a
Statue Mentuhotep-aa by Khruner.jpg
Asalnya nomark Thebes tetapi mungkin memerintah secara bebas.
Tidak diketahui–2134 SM
Sehertawy Intef I
Intef I.jpg
Anggota pertama dinasti itu menuntut nama Horus.
2134–2117 SM
Wahankh Intef II
Funerary stele of Intef II.jpg
Menakluk Abydos dan nomosnya.
2117–2069 SM
Nakhtnebtepnefer Intef III
Silsileh close up.jpg
Menakluk Asyut dan mungkin bergerak lebih jauh Utara sehingga nomos ke-17.[50]
2069–2060 SM

Kerajaan Pertengahan[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Pertengahan (2060–1802 BC) merupakan tempoh dari penghujung Tempoh Perantaraan Pertama hingga bermulanya Tempoh Perantaraan Kedua. Sebagai tambahan bagi Dinasti Kedua Belas, sesetengah sarjana memasukkan Dinasti Kesebelas, Ketiga Belas dan Dinasti Keempat Belas dalam Kerajaan Pertengahan. Kerajaan Pertengahan boleh dilihat akan perkembangan dagangan luar yang berlaku pada waktu ini. Pembukaan kepada dagangan membuatkan kejatuhan Kerajaan Pertengahan kerana memudahkan penaklukan dari Hyksos.

Dinasti Kesebelas diteruskan[sunting | sunting sumber]

Bahagian kedua Dinasti Kesebelas dianggap sebagai sebahagian daripada Kerajaan Pertengahan Mesir.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Nebhepetre Mentuhotep II[51]
Mentuhotep Closeup.jpg
Menguasai seluruh Mesir kk. 2015 SM, Kerajaan Pertengahan bermula, menjadi firaun pertama di Kerajaan Pertengahan.
2060–2010 SM
Sankhkare Mentuhotep III[52]
Mentuhotep-OsirideStatue-CloseUp MuseumOfFineArtsBoston.png
Mengarahkan ekspedisi pertama ke Punt Kerajaan Pertengahan
2010–1998 SM
Nebtawyre Mentuhotep IV[53]
Relief Mentuhotep IV Lepsius.jpg
Firaun yang samar yang tiada dari senarai raja kemudian; makam tidak diketahui. Mungkin telah digulingkan oleh wazir dan penggantinya Amenemhat I.
1997–1991 SM

Raja-raja tersembunyi, hanya dibuktikan di Hilir Nubia[sunting | sunting sumber]

Nama Imej Ulasan Tarikh
Segerseni[54]
Inscription Segerseni Gauthier.png
Firaun yang samar yang tiada dari senarai raja kemudian; makam tidak diketahui. Hanya disahkan di Hilir Nubia, yang paling mungkin seorang perampas kuasa pada akhir Dinasti ke-11 atau Dinasti Ke-12.
Awal abad ke-20 SM
Qakare Ini[54]
Inscription Qakare Ini.png
Firaun yang samar yang tiada dari senarai raja kemudian; makam tidak diketahui. Hanya disahkan di Hilir Nubia, yang paling mungkin seorang perampas kuasa pada akhir Dinasti ke-11 atau Dinasti Ke-12.
Awal abad ke-20 SM
Iyibkhentre[54]
Inscription Iyibkhentre Gauthier 02.jpg
Firaun yang samar yang tiada dari senarai raja kemudian; makam tidak diketahui. Hanya disahkan di Hilir Nubia, yang paling mungkin seorang perampas kuasa pada akhir Dinasti ke-11 atau Dinasti Ke-12.
Awal abad ke-20 SM

Dinasti Kedua Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Belas memerintah dari 1991 hingga 1802 SM, dan dikatakan oleh rakyat Mesir sebagai Dinasti terbaik.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Sehetepibre Amenemhat I[55][56]
Amenhet.jpg
Mungkin menggulingkan Mentuhotep IV. Dibunuh oleh pengawal sendiri.
1991–1962 SM
Kheperkare Senusret I[57] (Sesostris I)
Ägyptisches Museum Leipzig 104.jpg
Membina Capel Putih
1971–1926 SM
Nubkaure Amenemhat II[58]
Louvre sphinx.jpg
Memerintah sekurang-kurangnya 35 tahun.
1929–1895 SM
Khakheperre Senusret II[59] (Sesostris II)
Statue Senusret II Lille.jpg
1897–1878 SM
Khakaure Senusret III[60] (Sesostris III)
GD-EG-Louxor-116.JPG
Firaun yang paling berkuasa semasa Kerajaan Pertengahan.
1878–1860 SM
Nimaatre Amenemhat III[61]
Amenemhet III, basalto, seconda metà del XIX sec. ac. 02.JPG
1860–1815 SM
Maakherure Amenemhat IV[62]
AmmenemesIV(Front)-BritishMuseum-August19-08.jpg
Memerintah bersama sekurang-kurangnya 1 tahun berdasarkan pada prasasti di Knossos.
1815–1807 SM
Sobekkare Sobekneferu[63]
Louvre 0320O7 01.jpg
Penguasa perempuan pertama dan jarang.
1807–1802 SM

Kedudukan raja tambahan yang mungkin, Seankhibtawy Seankhibra, tidak dapat dipastikan. Beliau mungkin seorang raja yang tidak lama, atau varian nama seorang raja Dinasti ke-12 atau ke-13.

Tempoh Perantaraan Kedua[sunting | sunting sumber]

Tempoh Perantaraan Kedua merupakan zaman kekucar-kaciran di antara Kerajaan Pertengahan, dan permulaan Kerajaan Baru. Ia diketahui akibat Hyksos muncul di Mesir, yang memerintah bagi Dinasti Kelima Belas dan Keenam Belas.

Dinasti Ketiga Belas lebih lemah daripada Dinasti Kedua Belas, dan tidak mampu bertahan lama di Mesir. Pemerintahan keluarga berwilayah di Xois, terletak di paya Barat Delta, terpisah dari pemerintahan pusat untuk membentuk Dinasti Keempat Belas.

Hyksos muncul buat kali pertamanyaketika pemerintahan Sobekhotep IV, dan sekitar 1720 SM mengambil alih pekan Avaris (Tell ed-Dab'a/Khata'na kini). Hyksos, yang dipimpini Salitis, pengasas Dinasti Kelima Belas, menjajah Mesir ketika pemerintahan Dudimose I.

Ketika Memphis jatuh ke tangan Hyksos, masyarakat asli Mesir memerintah Thebes dan mengisytiharkan kemerdekaan lalu membentuk Dinasti Ketujuh Belas. Dinasti ini menghalau Hyksos pulang ke Asia di bawah Seqenenre Tao, Kamose dan akhirnya Ahmose, firaun pertama Kerajaan Baru.

Dinasti Ketiga Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Ketiga Belas (menurut Senarai Raja Turin) memerintah dari 1803 hingga sekitar 1649 SM dan bertahan selama 153 atau 154 Tahun menurut Manetho. Jadual ini harus dibezakan dengan raja-raja yang diketahui dari Dinasti ke-13.

Nama Imej Ulasan Tarikh
Sekhemre Khutawy Sobekhotep I
Sekhemrekhutawy Sobekhotep Amenemhat.jpg
Mengasaskan Dinasti ke-13. Pemerintahannya telah dibuktikan dengan baik. Dirujuk sebagai Sobekhotep I dalam hipotesis dominan, yang dikenali sebagai Sobekhotep II dalam kajian lebih tua
1802–1800 SM[64]
Sonbef
AmenemhatSenebefCylinderPetrie.png
Mungkin adik Sekhemre Khutawy Sobekhotep dan anak lelaki Amenemhat IV[64]
1800–1796 SM[64]
Nerikare
Stele of Nerikare.png
Disahkan pada rekod Nil dari Semna.[65]
1796 SM
Sekhemkare Amenemhat V
Amenemhat V.jpg
Memerintah selama 3 hingga 4 tahun[64]
1796–1793 SM[64]
Ameny Qemau
Plaque Qemaw by Khruner.jpg
Dikebumikan di dalam piramidnya di selatan Dashur
1795–1792 SM
Hotepibre Qemau Siharnedjheritef
Hetep-ib-Re-mace.png
Juga dipanggil Sehotepibre
1792–1790 SM
Iufni
Hanya disahkan pada Kanun Turin
Pemerintahan yang sangat singkat, mungkin kk. 1790 – 1788 SM[64]
Seankhibre Amenemhet VI
Table CG23040 Kamal.jpg
Disahkan pada Kanun Turin.[66]
1788–1785 SM
Semenkare Nebnuni
Stele Nebnuni by Khruner.jpg
Disahkan pada Kanun Turin[67]
1785–1783 SM[64] atau 1739 SM[68]
Sehetepibre Sewesekhtawy
Cylinder Sehetepibre by Khruner.jpg
Disahkan pada Kanun Turin[69]
1783–1781 SM[64]
Sewadjkare
Dikenali hanya dari Kanun Turin 1781 SM
Nedjemibre
Dikenali hanya dari Kanun Turin
7 bulan, 1780 SM[64] atau 1736 SM[68]
Khaankhre Sobekhotep
Louvre 032007 40.jpg
Dirujuk sebagai Sobekhotep II dalam hipotesis dominan, yang dikenali sebagai Sobekhotep I dalam kajian yang lebih tua
Memerintah kk. 3 tahun, 1780–1777 SM[64]
Renseneb
4 bulan
1777 SM[64]
Awybre Hor I
Ka Statue of horawibra.jpg
Terkenal dengan harta makam yang masih utuh dan tugu Ka
Reigned 1 year dan 6 bulan, 1777–1775 SM[64]
Sekhemrekhutawy Khabaw
Khabaw2.png
Mungkin anak lelaki Hor Awibre
Anggaran pemerintahan 3 tahun, 1775–1772 SM[64]
Djedkheperew
OsirisBed.jpg
Mungkin anak lelaki Hor Awibre dan saudara lelaki Khabaw, yang sebelum ini dikenal pasti dengan Khendjer
Anggaran pemerintahan 2 tahun, 1772–1770 SM[64]
Sebkay
Kay Amenemhat.jpg
Mungkin dua raja, Seb dan anaknya Kay.[64]
Sedjefakare
Cylinder Sedjefakare Petrie.jpg
Seorang raja yang terkenal telah disahkan atas banyak stela dan dokumen lain.
5 hingga 7 tahun atau 3 tahun, 1769–1766 SM[64]
Khutawyre Wegaf
Wegaf Rubensohn.png
Pengasas dinasti dalam kajian lama
Sekitar 1767 SM
Khendjer
Khendjer.jpg
Mungkin firaun semitik pertama, membina piramid di Saqqara
Minimum 4 tahun dan 3 bulan kk. 1765 SM
Imyremeshaw
Imyremeshaw.jpg
Disahkan oleh dua patung yang amat besar
Memerintah kurang daripada 10 tahun, bermula 1759 SM[64] atau 1711 SM.[70]
Sehetepkare Intef IV
Hotepkare cylinder Petrie.png
Kurang 10 tahun
Seth Meribre
Stele JE 35256 Randall-MacIver.png
Pemerintahan berakhir 1749 SM
Sekhemresewadjtawy Sobekhotep III
SobekhotepIII-DualRelief BrooklynMuseum.png
4 tahun dan 2 bulan
1755–1751 SM
Khasekhemre Neferhotep I
Neferhotep I 2.jpg
11 tahun
1751–1740 SM
Menwadjre Sihathor
Turiner2.png
Pemangku sekejap dengan saudaranya, Neferhotep I, mungkin tidak memerintah secara sendiri.
1739 SM[64]
Khaneferre Sobekhotep IV
Statue of Sobekhotep IV.jpg
10 atau 11 tahun
1740–1730 SM
Merhotepre Sobekhotep V
Statue of Merhotepre Sobekhotep V.jpg
1730 SM
Khahotepre Sobekhotep VI
KneelingStatueOfSobekhotepV-AltesMuseum-Berlin.png
4 tahun 8 bulan dan 29 hari
Sekitar 1725 SM
Wahibre Ibiau
Scarab of King Ia-ib LACMA M.86.313.10 (2 of 2).jpg
10 tahun dan 8 bulan
1725–1714 SM atau 1712–1701 SM[64]
Merneferre Ay I
Merneferre Ay.jpg
Raja paling lama memerintah dinasti itu
23 tahun, 8 bulan dan 18 hari, 1701–1677 SM[64] atau 1714–1691 SM
Merhotepre Ini
Merhotepre Ini.png
Mungkin anak lelaki raja terdahulu
2 tahun 3 atau 4 bulan dan 9 hari, 1677–1675 SM[64] atau 1691–1689 SM
Sankhenre Sewadjtu
Disahkan hanya pada Kanun Turin
3 tahun dan 2–4 bulan, 1675–1672 SM[64]
Mersekhemre Ined
Neferhotep II 2.jpg
Mungkin orang yang sama dengan Neferhotep II
3 tahun, 1672–1669 SM[64]
Sewadjkare Hori
5 tahun
5 tahun
Merkawre Sobekhotep VII
Merkawre Sobekhotep.png
2 tahun dan 6 bulan[64]
1664–1663 SM[64]
Tujuh orang raja
Nama-nama yang hilang dalam lacuna Kanun Turin[64]
1663 SM –?[64]
Mer[...]re
Tidak diketahui
Merkheperre
Merkheperre Scarab.png
Beberapa waktu antara 1663 SM dan 1649 SM[64]
Merkare
Disahkan hanya pada Kanun Turin
Beberapa waktu antara 1663 SM dan 1649 SM[64]
Nama hilang
Tidak diketahui
Sewadjare Mentuhotep V
Sewadjare Mentuhotep.png
Sekitar 1655 SM[64]
[...]mosre
Tidak diketahui
Ibi [...]maatre
Tidak diketahui
Hor[...] [...]webenre
Tidak diketahui
Se...kare
Tidak diketahui
Tidak diketahui
Seheqenre Sankhptahi
Sankhptahi.jpg
Mungkin anak lelaki raja pendahulu
Between 1663-1649 SM
...re
Tidak diketahui
Tidak diketahui
Se...enre
Tidak diketahui
Tidak diketahui–1649 SM[64]

Kedudukan raja-raja berikut tidak dapat dipastikan:

Nama Imej Ulasan Tarikh
Dedumose I
Djedhotepre Dedumose stele.png
Mungkin seorang raja Dinasti ke-16
Sekitar 1654
Dedumose II
Djedneferre Dedumose.png
Mungkin seorang raja Dinasti ke-16
Tidak diketahui
Sewahenre Senebmiu
Senebmiu.png
Lewat Dinasti ke-13.
Selepas 1660 SM.[64]
Snaaib
Snaaib.jpg
Mungkin seorang raja Dinasti Abydos
Tidak diketahui
Mershepsesre Ini II
Reperti del Tempio di Iside di Benevento 25.jpg
Lewat Dinasti ke-13.
Tidak diketahui

Dinasti Keempat Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Keempat Belas merupakan kumpulan tempatan dari Timur Delta, berasas di Xois (Avaris), yang memerintah dari sekitar 1705 hingga sekitar 1690 SM.

Nama Catatan Tarikh
Nehesy - 1705
Khakherewre ? - ?
Nebefawre - 1704
Sehebre ? - ?
Merdjefare - 1699
Sewadjkare ? - ?
Nebdjefare - 1694
Webenre ? - ?
? - ?
—djefare ? - ?
—webenre - 1690

Senarai Raja Turin menyediakan 25 nama lagi, sesetengahnya bercebis-cebis dan tiada tarikh

Dinasti Kelima Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kelima Belas muncul dari kalangan orang Hyskos: Badwi gurun yang keluar dari Lingkungan Sabit Subur untuk mengasaskan pemerintahan jangka pendek ke atas kawasan Nil, memerintah dari 1674 ke 1535 SM.

Nama Catatan Tarikh
Sheshi Memerintah 1 atau 3 tahun 1674- ?
Yakubher - ?
Khyan - 30-40 Tahun
Apepi I - 40 Tahun lebih
Khamudy - ? -1535

Dinasti Keenam Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Keenam Belas merupakan kumpulan tempatan di utara persisiran Sinai (Pelusium) dan memerintah dari 1663 hingga sekitar 1555 SM:

Nama Catatan Tarikh
- Nama raja yang pertama hilang dalam Senarai Raja Turin dan tidak dapat dipulihkan. -
Djehuty (Sekhemresementawy) 3 thn
Sobekhotep VIII (Sekhemresewosertawy) 16 thn
Neferhotep III (Sekhemresankhtawy) 1 thn
Mentuhotepi (Sankhenra) 1 thn
Nebiryraw I (Sewadjenra) 26 thn
Nebiryraw II 3 bln?
– (Semenra) 1 thn?
Bebiankh (Sewoserenra) 12 thn
– (Sekhemreshedwaset) 3 bln?
- Nama lima raja hilang dalam Senarai Raja Turin dan tidak dapat dipulihkan. -

Sesetengah sumber memasukkan enam lagi nama – Semqen, Khauserre, Seket, Ahetepre, Amu, dan Nebkhepeshre (Apepi III) – yang tidak dapat disahkan di mana-mana. Kumpulan ini lesap seluruhnya pada 1555 SM.

Dinasti Ketujuh Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Ketujuh Belas diasaskan di Mesir Hulu dan memerintah dari 1650 hingga 1550 SM:

Nama Catatan Tarikh
Rahotep Sekhemrewahkhaw - 1650- ?
Intef V the Elder - 3 tahun
Antef VI Sekhemrewepmaat - ?
Antef VII Nubkheperre - ?
Intef VIII Sekhemreherhermaat - -
Sobekemsaf II Sekhemrewadjkhaw - -
Thuty - 1 tahun
Mentuhotep VI - 1 tahun
Nebiryerawet I - 6 tahun
Nebiryerawet II - ?
Semenmedjatre - ?
Seuserenre - 12 tahun
Shedwast - ?
Intef VII - 3 tahun atau lebih
Senakhtenre - ?
Tao I yang Lebih Tuan - 1633?
Tao II yang Berani - 1554
Kamose - 1553-1550

Kerajaan Baru[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Baru merupakan tempoh yang merangkumi Lapan Belas, Sembilan Belas, dan Dinasti Kedua Puluh dari Mesir, dari abad ke-16 SM hingga abad ke-11 SM, di antara Tempoh Perantaraan Kedua, dan Tempoh Perantaraan Ketiga.

Dengan penguasaan tentera ke luar sempadan, Kerajaan Baru memperlihatkan perluasan jajahan terbesar Mesir. Ia jauh meliputi Nubia di selatan, melebar jauh ke wilayah Timur. Askar Mesir turut berlawan dengan askar Hittite untuk menguasai tanah yang kini adalah Syria.

Dua orang Firaun yang terkenal dalam Kerajaan Baru iaitu Akhenaten, yang juga dikenali sebagai Amenhotep IV, yang hanya menyembah Aten yang sering dianggap sebagai monoteisme pertama, dan Ramesses II, yang menakluk semula wilayah yang kini adalah Israel, Lebanon dan Syria yang berlaku dalam Dinasti Kelapan Belas. Penaklukan semula dalam Pertempuran Kadesh, iaitu ketika baginda memimpin tentera Mesir menentang askar Raja Hittite, Muwatalli II.

Dinasti Kelapan Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kelapan Belas memerintah dari 1550 hingga 1295 SM:

Nama Catatan Tarikh
Ahmose I, Ahmosis I Pengganti Kamose. 1550-1525
Amenhotep I - 1525-1504
Thutmose I - 1504-1492
Thutmose II - 1492-1479
Ratu Hatshepsut Pemerintah perempuan pertama yang dikenali ramai. 1473-1458
Thutmose III Sering dipanggil "Napoleon Mesir." Pemerintahan awal baginda dikuasai ibu tiri baginda, Hatshepsut; selempas mangkat, baginda mula mengembangkan pemerintahan Mesir hingga ke Levant. 1479-1425
Amenhotep II - 1427-1400
Thutmose IV - 1400-1390
Amenhotep III - 1390-1352
Amenhotep IV/Akhenaten Pengasas bagi tempoh monoteisme (Atenisme) 1352-1336
Smenkhkare Pemangku Akhenaten. 1338-1336
Tutankhamun Dipercayai yang baginda putera Akhenaten, mungkin memulihkan kembali agama politheisme. 1336-1327
Kheperkheprure Ai - 1327-1323
Horemheb Bekas Jeneral dan pengganti Tutankhamun 1323-1295

Dinasti Kesembilan Belas[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kesembilan Belas memerintah dari 1295 ke 1186 SM dan termasukalah satu dari Firaun yang hebat: Rameses II yang Agung:

Nama Catatan Tarikh
Ramesses I - 1295-1294
Seti I - 1294-1279
Ramesses II yang Agung Pemerintah yang sering dikaitkan dengan Moses atau Nabi Musa. Menemui jalan buntu dengan Hittite di Pertempuran Kadesh pada 1275 SM, selepas perjanjian damai yang terawal pernah diketahui ditandatangani pada 1258 SM. 1279-1213
Merneptah Batu bersurat menyatakan kempennya di Libya dan Palestin yang menyatakan tentang Bani Israel. 1213-1203
Amenemses - 1203-1200
Seti II - 1200-1194
Merneptah Siptah - 1194-1188
Ratu Twosret Pemerintah wanita yang jarang dikenali 1188-1186

Dinasti Kedua Puluh[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh memerintah dari 1185 hingga 1070 SM:

Nama Catatan Tarikh
Setnakhte - 1186-1183
Ramesses III Melawan Orang Laut pada 1175 SM. 1183-1152
Ramesses IV - 1152-1146
Ramesses V - 1146-1142
Ramesses VI - 1142-1134
Ramesses VII - 1134-1126
Ramesses VIII - 1126-1124
Ramesses IX - 1124-1106
Ramesses X - 1106-1102
Ramesses XI - 1102-1069

Tempoh Perantaraan Ketiga[sunting | sunting sumber]

Tempoh Perantaraan Ketiga menandakan berakhirnya Kerajaan Baru selepas kejatuhan empayar Mesir. Beberapa dinasti orang Libya memerintah yang memberi nama lain bagi tempoh ini sebagai Zaman Libya.

Paderi Besar Amun di Thebes[sunting | sunting sumber]

Walaupun tidak dianggap sebagai Dinasti per se, Paderi Besar Amun di Thebes mempunyai kuasa dan pengaruh yang membuatkan mereka memerintah dengan cekap di Hulu Mesir dari 1080 hingga 945 SM.

Nama Catatan Tarikh
Herihor - 1080-1074
Piankh - 1074-1070
Pinedjem I - 1070-1032
Masaherta - 1054-1046
Menkheperre - 1045-992
Nesbanebdjed II Juga dikenali sebagai Smendes II 992-990
Pinedjem II - 990-969
Psusennes III Mungkin orang yang sama dengan Psusennes II 969-945

Dinasti Kedua Puluh Satu[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Satu diasaskan di Tanis dan merupakan kumpulan pemerintah yang lemah. Secara teorinya, mereka pemerintah seluruh Mesir tetapi pengaruh mereka terhad kepada Mesir Hilir. Mereka memerintah dari 1069 hingga 945 SM

Nama Catatan Tarikh
Nesbanebdjed I Juga dikenali sebagai Smendes I ( Smendes ) 1069-1043
Amenemnisu - 1043-1039
Psusennes I - 1039-991
Amenemope - 993-984
Osorkon yang Tua - *( Osochor ) 984-978
Siamun - 978-959
Psusennes II - 959-945

Dinasti Kedua Puluh Dua[sunting | sunting sumber]

Firaun Dinasti Kedua Puluh Dua merupakan orang Libya, memerintah dari sekitar 945 hingga 720 SM:

Nama Catatan Tarikh
Shoshenq I Shishaq 945-924
Osorkon I - 924-889
Shoshenq II - 890-890/889
Takelot I - 889-874
Harsiese Pemberontakan di Thebes 875-862
Osorkon II - 874-834
Shoshenq III - 834-795
Shoshenq IV - 795-782
Pami - 782-776
Shoshenq V - 776-740
Osorkon IV - 740-720

Dinasti Kedua Puluh Tiga[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Tiga merupakan kumpulan tempatan yang berasal dari Libya, berasas di Leontopolis, yang memerintah dari 836 hingga 720 SM:

Nama Catatan Tarikh
Takelot II Dahulunya dianggap Firaun Dinasti ke-22, kini dia diketahui sebagai pengasas ke-23 837-813
Pedubast Pemberontakan menguasai Thebes dari Takelot II 826-801
Iuput I - 812-811
Shoshenq VI Pengganti Pedubast 801-795
Osorkon III Anak Takelot II- memulihkan Thebes, kemudian mendakwa diri sebagai raja 795-767
Takelot III - 773-765
Rudamun - 765-762
Iuput II - 762-728

Libu[sunting | sunting sumber]

Tidak dikira sebagai Dinasti, Libu merupakan kumpulan nomad barat (Libya) yang mendiami Delta barat dari 805 hingga 732 SM.

Nama Catatan Tarikh
Inamunnifnebu - 805-795
? - 795-780
Niumateped - 780-755
Titaru - 763-755
Ker - 755-750
Rudamon - 750-745
Ankhor - 745-736
Tefnakht - 736-732

Dinasti Kedua Puluh Empat[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Empat merupakan Dinasti musuh yang terletak di barat Delta (Sais), dengan hanya dua orang Firaun yang memerintah dari 732 hingga 720 SM.

Nama Catatan Tarikh
Tefnakhte - 732-725
Bakenrenef (Bocchoris) - 725-720

Zaman Akhir[sunting | sunting sumber]

Zaman Akhir bermula dari 732 SM hingga Mesir menjadi wilayah taklukan Rom pada 30 SM, dan merangkumi tempoh pemerintahan oleh orang Nubia, Parsi, dan Macedonia.

Dinasti Kedua Puluh Lima[sunting | sunting sumber]

Nubia menakluki Mesir pada 732 SM dan menguasai takhta Mesir, lalu mengasaskan Dinasti Kedua Puluh Lima yang memerintah sehingga 656 SM.

Nama Catatan Tarikh
Piye Raja Nubia; menakluki Mesir pada tahun ke-20; memerintah sepenuhnya sekurang-kurangnya 24 tahun, kemungkinan 30+ tahun 752-721
Shabaka - 721-707
Shebitku Padan dengan Sargon II dari Assyria yang mengadakan peralihan kuasa pada 707/706 SM 707-690
Taharqa - 690-664
Tantamani mangkat pada 653 664-656

Mereka akhirnya pulang ke Nubia, di mana mereka mengasaskan kerajaan di Napata (656-590), dan kemudian di Meroë (590 SM-abad ke-4 M).

Dinasti Kedua Puluh Enam[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Enam memerintah dari sekitar 672 hingga 525 SM.

Nama Catatan Tarikh
Necho I - 672664 SM
Psamtik I - 664610 SM
Necho II - 610595 SM
Psamtik II - 595589 SM
Wahibre - 589570 SM
Ahmose II - 570526 SM
Psammetichus III - 526525 SM

Dinasti Kedua Puluh Tujuh[sunting | sunting sumber]

Mesir telah dijarah Empayar Parsi pada 525 SM dan diambil alih oleh orang Parsia sehingga 404 SM. Shah Achaemenid telah dipanggil Firauns pada era ini, membentuk Dinasti Kedua Puluh Tujuh:

Nama Catatan Tarikh
Cambyses II - 525521 SM
Smerdis si Perampas - 522521 SM
Darius I yang Agung - 521486 SM
Xerxes I yang Agung - 486465 SM
Artabanus si Hyrcania - 465464 SM
Artaxerxes I Tangan Panjang - 464424 SM
Xerxes II permintaan 424423 SM
Sogdianus permintaan 424423 SM
Darius II - 424404 SM

Dinasti Kedua Puluh Lapan[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Lapan bertahan hanya 6 tahun, dari 404 hingga 398 SM, dengan hanya satu Firaun:

Nama Catatan Tarikh
Amyrtaeus Waris Firaun Saite dari Dinasti Kedua Puluh Enam; mengetuai pemberontakan yang berjaya menentang Parsi 404398 SM

Dinasti Kedua Puluh Sembilan[sunting | sunting sumber]

Dinasti Kedua Puluh Sembilan memerintah dari 398 hingga 380 SM:

Nama Catatan Tarikh
Nefaarud I Juga dikenali sebagai Nepherites 398393 SM
Psammuthes - 393 SM
Hakor (Achoris) - 393380 SM
Nefaarud II - 380 SM

Dinasti Ketiga Puluh[sunting | sunting sumber]

Dinasti Ketiga Puluh memerintah dari 380 sehingga sekali lagi Mesir dibawah kekuasaan Parsi yang memerintah pada 343 SM:

Nama Catatan Tarikh
Nectanebo I Juga dikenali sebagai Nekhtnebef 380362 SM
Teos dari Mesir - 362360 SM
Nectanebo II - 360343 SM

Dinasti Ketiga Puluh Satu[sunting | sunting sumber]

Mesir sekali lagi dibawah kuasa Achaemenid Parsi. Selepas menurut Manetho, Parsi yang memerintah dari 343 hingga 332 SM telah membentuk Dinasti Ketiga Puluh Satu:

Nama Catatan Tarikh
Artaxerxes III Mesir dibawah kuasa Parsi kali kedua 343338 SM
Artaxerxes IV Arses Hanya memerintah Mesir Hilir 338336 SM
Khabbabash Ketua pemberontakan Nubia Mesir Hulu 338335 SM
Darius III Codomannus Mesir Hulu kembali di bawah Parsi pada 335 SM 336332 SM

Dinasti Argead[sunting | sunting sumber]

Orang Macedonia di bawah Alexander Agung membawa zaman Hellenistik bersama ke dalam taklukan Parsi dan Mesir. Argeads memerintah dari 332 ke 309 SM:

Nama Catatan Tarikh
Alexander III yang Agung Macedonia menakluk Parsi dan Mesir 332323 SM
Philip III Arrhidaeus Si lemah iaitu separuh adik Alexander III yang Agung 323317 SM
Alexander IV dari Macedon Anak Alexander III dan Roxana 317309 SM

Dinasti Ptolemaik[sunting | sunting sumber]

Dinasti Hellenistik kedua, keluarga Ptolemy memerintah Mesir dari 305 SM sehingga Mesir menjadi jajahan takluk Rom pada 30 SM (apabila dua tarikh bertindih, itu bermakna berlaku di ambil alih sebagai pemangku buat sementara):

Nama Catatan Tarikh
Ptolemy I Soter Menyerah pada 285 SM; mangkat pada 283 SM 305285 SM
Berenice I Isteri Ptolemy I ?-285 SM
Ptolemy II Philadelphos
288246 SM
Arsinoe I Isteri Ptolemy II 284/81-ca. 274 SM
Arsinoe II Isteri Ptolemy II 277-270 SM
Ptolemy III Euergetes I - 246222 SM
Berenice II Isteri Ptolemy III 244/3-222 SM
Ptolemy IV Philopator - 222204 SM
Arsinoe III Isteri Ptolemy IV 220-204 SM
Ptolemy V Epiphanes Mesir Hulu memberontak pada 207186 SM 204180 SM
Cleopatra I Isteri Ptolemy V, pemangku bersama Ptolemy VI 193-176 SM
Ptolemy VI Philometor Mangkat pada 145 SM 180164 SM
Cleopatra II Isteri Ptolemy VI 173-164 SM
Ptolemy VIII Euergetes II DItabalkan oleh Seleucid Antiochus IV Epiphanes pada 170 SM; memerintah bersama Ptolemy VI Philometor dan Cleopatra II dari 169 hingga 164 SM. Mangkat pada 116 SM 171163 SM
Ptolemy VI Philometor Mesir di bawah kekuasaan Ptolemy VIII 164 SM163 SM; Ptolemy VI dikembalikan pada 163 SM 163-145 SM
Cleopatra II Mengahwini Ptolemy VIII; mengetaui pemberontakan menentang suaminya 131 SM dan menjadi pemerintah tunggal Mesir. 163-127 SM
Ptolemy VII Neos Philopator Mendakwa sebagai pemerintah oleh bapanya, kemudian memerintah bersama ibundanya Cleopatra II 144-145 SM
Ptolemy VIII Euergetes II Dipulihkan 145-131 SM
Cleopatra III Isteri kedua Ptolemy VIII 142-131 SM
Ptolemy Memphitis Didakwa Raja oleh Cleopatra II; lalu membunuh Ptolemy VIII 131 SM
Ptolemy VIII Euergetes II Dipulihkan 127-116 SM
Cleopatra III Dipulihkan bersama Ptolemy VIII; kemundian memerintah bersama Ptolemy IX dan X. 127-107 SM
Cleopatra II Menerima bersama Ptolemy VIII; memerintah bersama Cleopatra III dan Ptolemy sehingga 116. 124-116 SM
Ptolemy IX Soter II Mangkat 80 SM 116110 SM
Cleopatra IV Berkahwin dengan Ptolemy IX, tetapi dihalau oleh Cleopatra III 116-115 SM
Ptolemy X Alexander I Mangkat 88 SM 110109 SM
Ptolemy IX Soter II Dipulihkan 109107 SM
Ptolemy X Alexander I Dipulihkan 10788 SM
Ptolemy IX Soter II Dipulihkan sekali lagi 8881 SM
Berenice III Dipaksa mengahwini Ptolemy XI; dibunuh atas arahan 19 hari kemudian 81-80 SM
Ptolemy XI Alexander II anak muda Ptolemy X Alexander; ditabalkan oleh Sulla; memerintah selama 80 hari sebelum dibunuh oleh rakyat kerana membunuh Berenice III 80 SM
Ptolemy XII Neos Dionysos (Auletes) Anak Ptolemy IX; mangkat 51 SM 8058 SM
Cleopatra V Tryphaena Isteri Ptolemy XII, ibu Berenice IV ?-57 SM
Cleopatra VI Anak perempuan Ptolemy XII ?-58 SM
Berenice IV Anak perepmuan Ptolemy XII; dipaksa mengahwini Seleucus Kybiosaktes, 5855 SM
Ptolemy XII Neos Dionysos Dipulihkan; memerintah bersama Cleopatra VII sebelum kematiannya 5551 SM
Cleopatra VII Memerintah bersama ayahandanya Ptolemy XII, adiknya Ptolemy XIII, Ptolemy XIV, dan anaknya Ptolemy XV; juga hanya dikenali sebagai Cleopatra 5130 SM
Ptolemy XIII Adik Cleopatra VII 5147 SM
Arsinoe IV Menentang Cleopatra VII 48-47 SM
Ptolemy XIV Adik Cleopatra VII dan Ptolemy XIII 4744 SM
Ptolemy XV Caesarion Anak kecil Cleopatra VII; berumur 3 tahun apabila diumumkan sebagai pemerintah bersama 4430 SM

Rom[sunting | sunting sumber]

Mesir menjadi taklukan Empayar Rom di bawah Augustus Caesar pada 30 SM. Maharaja Rom kemudian menggunakan gelaran Firaun.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • (Inggeris)Sir Alan Gardiner Mesirian Grammar: Being an Introduction to the Study dari Hieroglyphs, Third Edition, Revised. London: Oxford University Press, 1964. Excursus A, pp. 71-76.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]



Ankh Topik berkenaan Mesir Purba sunting Ankh
Tempat: Sungai Nil | Niwt/Waset/Thebes | Alexandria | Annu/Iunu/Heliopolis | Luxor | Abdju/Abydos | Giza | Ineb Hedj/Memphis | Djanet/Tanis | Rosetta | Akhetaten/Amarna | Atef-Pehu/Fayyum | Abu/Yebu/Elephantine | Saqqara | Dahshur
Ennead Agung Heliopolis: Atum | Shu | Tefnut | Geb | Nuit (Nut) | Osiris | Isis | Set | Nephthys
Dewa-dewi Utama: Amun | Anubis | Apophis | Apis | Bastet | Hathor | Khepri | Khonsu | Maat | Min | Neith | Ptah | | Set | Sobek | Thoth |Wepwawet | Aten
Ogdoad Heliopolis: Amun/Amunet | Huh/Hauhet | Kuk/Kauket | Nun/Naunet
Dewa perang: Bast | Anhur | Maahes | Sekhmet | Pakhet
Konsep kedewaan: Chons | Maàt | Hu | Saa | Shai | Renenutet| Min | Hapy
Dewa lain: Chnum | Taweret | Bes | Seker | Seshat
Kematian: Mumia | Empat anak Horus | Balang bertutup | Ankh | Buku Kematian | KV | Kuil mayat | Ushabti
Bangunan: Piramid | Kuil Karnak | Sphinx | Rumah Api Besar | Perpustakaan Besar | Deir el-Bahri | Patung Memnon | Ramesseum | Abu Simbel
Penulisan: Hieroglif Mesir | Nombor Mesir | Demotik
Kronologi: Mesir Purba | Yunani dan Rom Mesir | Arab Mesir Awal | Uthmaniyyah Mesir | Muhammad Ali dan pengganti | Mesir Moden
  1. ^ a b Clayton 1995, p. 217. "Walaupun membuat idea-idea dan agama yang lama, dalam pelbagai peringkat, kefiraunan Mesir sebenar telah tamat dengan firaun asli terakhir, Nectanebo II pada tahun 343 SM"
  2. ^ a b von Beckerath, Jürgen (1999). Handbuch der ägyptischen Königsnamen. Verlag Philipp von Zabern. halaman 266–267. ISBN 978-3422008328.
  3. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, p. 259.
  4. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, p. 139.
  5. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, p. 199.
  6. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, p. 138.
  7. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, p. 181.
  8. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, p. 311.
  9. ^ a b Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, p. 137.
  10. ^ Felde, Rolf: Gottheiten, Pharaonen und Beamte im alten Ägypten, Norderstedt 2017, S. 125.
  11. ^ zur Altägyptischen Kultur, Band 37
  12. ^ Ludwig David Morenz: Bild-Buchstaben und symbolische Zeichen. Die Herausbildung der Schrift der hohen Kultur Altägyptens (= Orbis Biblicus et Orientalis 205). Fribourg 2004, ISBN 3-7278-1486-1, p. 91.
  13. ^ a b Zur Aktualität von Jan Assmann: Einleitung in sein Werk
  14. ^ [1]
  15. ^ [2]
  16. ^ P. Tallet, D. Laisnay: Iry-Hor et Narmer au Sud-Sinaï (Ouadi 'Ameyra), un complément à la chronologie des expéditios minière égyptiene. In: Bulletin de L'Institute Français D'Archéologie Orientale (BIFAO) 112. Ausgabe 2012, S. 381–395.
  17. ^ Günter Dreyer: Horus Krokodil, ein Gegenkönig der Dynastie 0. In: Renee Friedman and Barbara Adams (Hrsg.): The Followers of Horus, Studies dedicated to Michael Allen Hoffman, 1949–1990 (= Egyptian Studies Association Publication, vol. 2). Oxbow Publications, Bloomington (IN) 1992, ISBN 0-946897-44-1, p. 259–263.
  18. ^ Jürgen von Beckerath: Handbuch der ägyptischen Königsnamen (= Münchner ägyptologische Studien, vol. 49. von Zabern, Mainz 1999, ISBN 3-8053-2591-6, p. 36–37.
  19. ^ Toby Wilkinson: Early Dynastic Egypt: Strategy, Society and Security. Routeledge, London 1999, ISBN 0-415-18633-1, p. 38, 56 & 57.
  20. ^ Wolfgang Helck: Untersuchungen zur Thinitenzeit (= Ägyptologische Abhandlungen (ÄA), Vol. 45). Harrassowitz, Wiesbaden 1987, ISBN 3-447-02677-4, p. 124.
  21. ^ a b c Wolfgang Helck: Untersuchungen zur Thinitenzeit (Agyptologische Abhandlungen), ISBN 3-447-02677-4, O. Harrassowitz (1987), p. 124
  22. ^ William Matthew Flinders Petrie: The Royal Tombs of the Earliest Dynasties. Cambridge University Press, New York 2013 (reprint of 1901), ISBN 1-108-06612-7, p. 49.
  23. ^ Nicolas-Christophe Grimal: A History of Ancient Egypt. Blackwell, Oxford UK/ Cambridge USA 1992, ISBN 978-0-631-19396-8, p. 53.
  24. ^ Wilkinson (1999) pp. 83–84
  25. ^ Dietrich Wildung: Die Rolle ägyptischer Könige im Bewußtsein ihrer Nachwelt. Teil I. Posthume Quellen über die Könige der ersten vier Dynastien. In: Münchener Ägyptologische Studien, vol. 17. Deutscher Kunstverlag, Munich/Berlin 1969, p. 31–33.
  26. ^ Wilkinson (1999) p. 79
  27. ^ Wilkinson (1999) pp. 87–88
  28. ^ Pascal Vernus, Jean Yoyotte, The Book of the Pharaohs, Cornell University Press 2003, p.27
  29. ^ Jürgen von Beckerath: Handbuch der ägyptischen Königsnamen. Deutscher Kunstverlag, München/Berlin 1984, ISBN 3-422-00832-2, page 171.
  30. ^ Toby A.H. Wilkinson: Early Dynastic Egypt. Routledge, London/New York 2002, ISBN 1-134-66420-6, p. 75–76.
  31. ^ Jürgen von Beckerath: Handbuch der ägyptischen Königsnamen. 2. verbesserte und erweiterte Auflage. von Zabern, Mainz 1999, S. 44–45.
  32. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, page 175.
  33. ^ [3] King Khasekhem
  34. ^ [4] Raja Khasekhemwy
  35. ^ Toby Wilkinson, Early Dynastic Egypt, Routledge, 1999, pp.83 & 95
  36. ^ Toby Wilkinson, Royal Annals of Ancient Egypt, pp.79 & 258
  37. ^ Clayton (1994) p.32
  38. ^ Mark Lehner: Geheimnis der Pyramiden. Econ, Düsseldorf 1997, ISBN 3-572-01039-X, S. 94–96.
  39. ^ Clayton (1994) p.42
  40. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen. Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3, S. 278–279.
  41. ^ Miroslav Verner (2000): Who was Shepseskara, and when did he reign?, in: Miroslav Bárta, Jaromír Krejčí (editors): Abusir and Saqqara in the Year 2000, Academy of Sciences of the Czech Republic, Oriental Institute, Prague, ISBN 80-85425-39-4, p. 581–602, available online Diarkibkan 2011-02-01 di Wayback Machine.
  42. ^ Dodson & Hilton (2004) p.73
  43. ^ Ryholt & Bardrum (2000) pp.87–100.
  44. ^ Jürgen von Beckerath: Handbuch der ägyptischen Königsnamen, Münchner ägyptologische Studien, Heft 49, Mainz : P. von Zabern, 1999, ISBN 3-8053-2591-6, available online Diarkibkan 2015-12-22 di Wayback Machine
  45. ^ Kim Ryholt: "The Late Old Kingdom in the Turin King-list and the Identity of Nitocris", Zeitschrift für ägyptische, 127, 2000, p. 99
  46. ^ Gustave Jéquier, Maṣlaḥat al-Āthār (1993): Les pyramides des reines Neit et Apouit (in French), Cairo: Institut français d'archéologie orientale, OCLC 195690029, see plate 5.
  47. ^ Percy Newberry (1943): Queen Nitocris of the Sixth Dynasty, in: The Journal of Egyptian Archeology, vol. 29, pp=51–54
  48. ^ Gae Callender: Queen Neit-ikrety/Nitokris, in: Miroslav Barta, Filip Coppens, Jaromic Krecji (editors): Abusir and Saqqara in the year 2010/1, Prague: Czech Institute of Egyptology, Faculty of Arts, Charles University, 2011, ISBN 978-80-7308-384-7, see pp. 249–250
  49. ^ a b Turin Kinglist, Columns IV,18 to V,10, Ancient Egypt dot org. Accessed 10 February 2010.
  50. ^ Margaret Bunson: Encyclopedia of Ancient Egypt, Infobase Publishing, 2009, ISBN 978-1-4381-0997-8, available online, see p. 181
  51. ^ Labib Habachi: King Nebhepetre Menthuhotep: his monuments, place in history, deification and unusual representations in form of gods, in: Annales du Service des Antiquités de l'Égypte 19 (1963), pp. 16–52
  52. ^ Wolfram Grajetzki (2006) pp. 23–25
  53. ^ Wolfram Grajetzki (2006) pp. 25–26
  54. ^ a b c Wolfram Grajetzki (2006) pp. 27–28
  55. ^ [5] Amenemhat I
  56. ^ Wolfram Grajetzki (2006) pp. 28–35
  57. ^ Murnane (1977) p.2
  58. ^ Murnane (1977) p.7
  59. ^ Murnane (1977) p.9
  60. ^ Josef Wegner, The Nature and Chronology of the Senwosret III–Amenemhat III Regnal Succession: Some Considerations based on new evidence from the Mortuary Temple of Senwosret III at Abydos, JNES 55, Vol.4, (1996), pp.251
  61. ^ Wolfram Grajetzki (2006) pp. 56–61
  62. ^ "Amenemhat IV Maakherure (1807/06-1798/97 SM)". Digital Egypt for Universities.
  63. ^ Grajetzki (2006) pp. 61–63
  64. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af K.S.B. Ryholt, The Political Situation in Egypt during the Second Intermediate Period, c.1800–1550 SM, Carsten Niebuhr Institute Publications, vol. 20. Copenhagen: Museum Tusculanum Press, 1997
  65. ^ "Nerikare", Wikipedia (dalam bahasa Inggeris), 2018-11-02, dicapai pada 2019-10-06
  66. ^ "Amenemhet VI", Wikipedia (dalam bahasa Inggeris), 2019-09-21, dicapai pada 2019-10-06
  67. ^ "Semenkare Nebnuni", Wikipedia (dalam bahasa Inggeris), 2019-08-14, dicapai pada 2019-10-06
  68. ^ a b Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen, Albatros, Düsseldorf 2002, ISBN 3-491-96053-3
  69. ^ "Sehetepibre", Wikipedia (dalam bahasa Inggeris), 2018-11-02, dicapai pada 2019-10-06
  70. ^ Thomas Schneider: Lexikon der Pharaonen, Albatros, 2002