Senarai Gabenor Arkansas

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Gabenor Arkansas
Seal of Arkansas.svg
Asa Hutchinson 2019.jpg
Penyandang
Asa Hutchinson

sejak 13 Januari 2015 (2015-01-13)
Gelaran
Status
KediamanRumah Agam Gabenor Arkansas
PejabatLittle Rock, Arkansas
TempohEmpat tahun, boleh dibaharui sekali sahaja (Pindaan Ketujuh puluh tiga kepada Perlembagaan Arkansas 1874)
Constituting instrumentPerlembagaan Arkansas 1836
PrekursorGabenor Wilayah Arkansas
Pemegang sulungJames Sevier Conway
Pembentukan13 September 1836
(184 tahun yang lalu)
 (1836-09-13)
TimbalanLeftenan Gabenor Arkansas
GajiAS$128,000 per tahun
(2016)[1]
Laman webgovernor.arkansas.gov

Gabenor Arkansas ialah ketua eksekutif bagi negeri A.S. iaitu Arkansas. Gabenor ialah ketua cabang eksekutif kerajaan negeri Arkansas dan dikenakan undang-undang negeri yang dikuatkuasakan. Gabenor ada kuasa untuk meluluskan atau memveto rang undang-undang yang diluluskan oleh Perhimpunan Agung Arkansas, untuk bersidang badan perundangan, dan untuk memberi pengampunan, kecuali dalam kes khianat dan pendakwaan.[2]

Negeri ini telah melantik seramai 46 gabenor sehingga kini, termasuk 11 pemangku gabenor yang memegang kuasa dan tugas berikutan peletakan jawatan atau kematian seseorang gabenor. Sebelum menjadi negeri, Wilayah Arkansas ada empat gabenor dilantik oleh Presiden Amerika Syarikat. Orval Faubus berkhidmat penggal terpanjang sebagai gabenor negeri, dengan dilantik enam kali berkhidmat dua belas tahun. Bill Clinton, dilantik lima kali atas dua penggal yang berbeza, sekadar kurang sebulan daripada dua belas tahun. Penggal terpendek bagi gabenor terlantik adalah 38 hari dikhidmat oleh John Sebastian Little sebelum gangguan jiwa beliau; salah satu daripada pengganti pemangku kepada penggal beliau, Jesse M. Martin, memegang jawatan hanya tiga hari sebelum tamatnya penggalnya, penggal terpendek keseluruhan. Gabenor sekarang ialah ahli Parti Republikan Asa Hutchinson, yang memegang jawatan pada 13 Januari 2015, selepas pilihan raya beliau pada 4 November 2014.

Gabenor[sunting | sunting sumber]

Templat:Sejarah Arkansas

Gabenor Wilayah Arkansas[sunting | sunting sumber]

Wilayah Arkansaw (dinamakan semula Wilayah Arkansas sekitar tahun 1822)[a] telah berpisah dari Wilayah Missouri pada 4 Julai 1819.[4]

Sebagai setiausaha wilayah dari tahun 1819 hingga tahun 1829, Robert Crittenden berkhidmat sebagai pemangku gabenor setiap kali gabenor yang dilantik tidak berada di negeri. Ini bermakna, beliaulah orang pertama untuk menjalankan jawatan Gabenor Wilayah Arkansas, memandangkan James Miller tidak tiba di wilayah sehingga sembilan bulan selepas pelantikan beliau.[5]

Gabenor Wilayah Arkansas
No. Potret Gabenor Tempoh menjawat Dilantik oleh Nota
1 AR Miller James.jpg James Miller 3 Mac 1819

27 Disember 1824
James Monroe [b][c]
2 George Izard.jpg George Izard 4 Mac 1825

22 November 1828
[d][e]
John Quincy Adams
3 AR Pope John.jpg John Pope 9 Mac 1829[8]

9 Mac 1835
Andrew Jackson [f][g]
4 WSFulton.jpg William S. Fulton 9 Mac 1835

15 Jun 1836
[h]

Gabenor Arkansas[sunting | sunting sumber]

Arkansas telah dimasukkan ke Kesatuan pada 15 Jun 1836.[11] Negeri ini berpisah pada 6 Mei 1861,[12] dan telah dimasukkan ke Negeri-negeri Gabungan pada 18 Mei 1861.[13] Apabila Little Rock, ibu negeri, ditawan pada 10 September 1863, kerajaan negeri Gabungan ditempatkan semula ke Washington, Arkansas, dan sebuah kerajaan Kesatuan telah diduduki di tempatnya, menyebabkan pertindihan Gabenor Gabungan Harris Flanagin dan Gabenor Kesatuan Isaac Murphy.[14] Berikutan tamatnya Perang Saudara Amerika, Arkansas sebahagian daripada Daerah Tentera Keempat. Arkansas telah dimasukkan semulake Kesatuan pada 22 Jun 1868.[15]

Perlembagaan Arkansas 1836 menubuhkan penggal empat tahun bagi gabenor,[16] yang diturunkan ke dua tahun pada tahun 1874, dan kini, perlembagaan.[17] Pindaan 63 kepada Perlembagaan Arkansas 1874, diluluskan pada tahun 1984, meningkatkan penggal bagi kedua-dua gabenor dan leftenan gabenor kepada empat tahun.[18] Gabenor asalnya dihadkan hanya untuk berkhidmat tidak lebih daripada enam daripada setiap dua belas tahun,[16] namun perlembagaan 1874 membuang sebarang had penggal. Sebuah referendum pada tahun 1992 mengehadkan gabenor kepada dua penggal.[19]

Sehingga tahun 1864, perlembagaan membekalkan bahawa, patut jawatan gabenor diberi kosong, presiden senat akan berkhidmat sebagai pemangku gabenor sehingga masa tertentu apabila gabenor baharu telah dilantik atau kecatatanya dibuang, atau penggal pemangku senat gabenor tamat.[20][21] Ini menjurus kepada beberapa keadaan jawatan gabenor berubah tangan dalam penggantian cepat, disebabkan penggal senat berakhir atau presiden senat baru dilantik. Contohnya, setelah John Sebastian Little meletakkan jawatan pada tahun 1907, tiga presiden senat memangku sebagai gabenor sebelum gabenor yang dilantik memegang jawatan. Patut presiden senat tidak berupaya serupa, seterusnya dalam susur galur pemegangan jawatan gabenor ialah speaker dewan perwakilan negeri.

Perlembagaan Arkansas 1864 mencipta jawatan leftenan gabenor[22] yang juga akan memangku sebagai presiden senat,[23] dan akan berkhidmat sebagai pemangku gabenor jikalau berlakunya kekosongan jawatan.[24] Perlembagaan 1868 mengekalkan kedudukan,[25] tetapi perlembagaan 1874 membuangnya dan mengembalikan susur galur penggantian asal.[26] Pindaan 6 ke perlembagaan, diluluskan pada tahun 1914 tetapi tidak diiktiraf sehingga tahun 1925,[27] mencipta semula jawatan leftenan gabenor, yang menjadi gabenor jikalau berlaku kekosongan dalam jawatan gabenor.[28] Gabenor dan leftenan gabenor tidak dilantik pada tiket yang sama.

Arkansas dahulu merupakan negeri kuat Parti Demokratik state sebelum Perang Saudara, melantik hanya calon daripada parti Demokratik. Negeri ini telah melantik tiga gabenor ahli Parti Republikan berikutan Zaman Pembinaan Semula, namun selepas Parti Demokratik memantapkan semula kawalan, 92 tahun berlalu sebelum para pengundi memilih ahli Parti Republikan yang lain.

Gabenor Negeri Arkansas
No.[i] Potret Gabenor Tempoh menjawat[j] Parti Pilihan raya Lt. Gabenor[k][l]
1 AR Conway James Sevier.jpg   James Sevier Conway 13 September 1836

4 November 1840
Demokratik 1836 Jawatan tidak wujud
2 Archibald Yell - 2er Gouverneur Arkansas.jpg Archibald Yell 4 November 1840

29 April 1844
Demokratik 1840
[m]
Samuel Adams (governor).jpg Samuel Adams 29 April 1844

5 November 1844
Demokratik
3 Thomas Stevenson Drew - Gouverneur von Arkansas.jpg Thomas Stevenson Drew 5 November 1844

10 Januari 1849
Demokratik 1844
1848
[n]
Richard C. Byrd 10 Januari 1849

19 April 1849
Demokratik
4 AR Roane John.jpg John Selden Roane 19 April 1849

15 November 1852
Demokratik
5 Elias Nelson Conway.jpg Elias Nelson Conway 15 November 1852

16 November 1860
Demokratik 1852
1856
6 Henry Massey Rector.jpg Henry Massey Rector 16 November 1860

4 November 1862
Demokratik 1860
[o][p]
Thomas Fletcher 4 November 1862

15 November 1862
Demokratik
7 Governor Harris Flanigin.jpg Harris Flanagin 15 November 1862

26 Mei 1865[q]
Demokratik 1862
[r][s]
8 Isaac Murphy.jpg Isaac Murphy 18 April 1864

2 Julai 1868
Republikan 1864
[r]
  Calvin C. Bliss[41]
9 Powell Clayton.jpg Powell Clayton 2 Julai 1868

17 Mac 1871
Republikan 1868
[t]
James M. Johnson[43]
(letak jawatan 14 Mac 1871)
Kosong
O. A. Hadley (Arkansas Governor) 2.jpg Ozra Amander Hadley[u] 17 Mac 1871

6 Januari 1873
Republikan
10 75px Elisha Baxter 6 Januari 1873

12 November 1874
Republikan 1872
[v][w]
Volney V. Smith[45]
11 Augustus Hill Garland - Brady-Handy.jpg Augustus Hill Garland 12 November 1874

11 Januari 1877
Demokratik 1874 Jawatan tidak wujud
12 WRMiller.jpg William Read Miller 11 Januari 1877

13 Januari 1881
Demokratik 1876
1878
13 Thomas James Churchill (2).jpg Thomas James Churchill 13 Januari 1881

13 Januari 1883
Demokratik 1880
14 AR James Berry.jpg James Henderson Berry 13 Januari 1883

15 Januari 1885[x]
Demokratik 1882
15 Simon Pollard Hughes, Jr - Gouverneur von Arkansas.jpg Simon Pollard Hughes Jr. 17 Januari 1885[x]

17 Januari 1889
Demokratik 1884
1886
16 James Philip Eagle.jpg James Philip Eagle 17 Januari 1889

14 Januari 1893
Demokratik 1888
1890
17 William Meade Fishback.jpg William Meade Fishback 14 Januari 1893

18 Januari 1895
Demokratik 1892
18 AR Clarke John.jpg James Paul Clarke 18 Januari 1895

18 Januari 1897
Demokratik 1894
19 Daniel Webster Jones (governor).jpg Daniel Webster Jones 18 Januari 1897

18 Januari 1901
Demokratik 1896
1898
20 Jeff Davis.jpg Jeff Davis 18 Januari 1901

18 Januari 1907
Demokratik 1900
1902
1904
21 AR Little John.jpg John Sebastian Little 18 Januaryi 1907

11 Februari 1907[y]
Demokratik 1906
[z]
John Isaac Moore.jpg John Isaac Moore 11 Februari 1907[y]

14 Mei 1907
Demokratik
PindallXO f.jpg Xenophon Overton Pindall 14 Mei 1907

11 Januari 1909
Demokratik
Jesse M. Martin 11 Januari 1909

14 Januari 1909
Demokratik
22 Portrait of George Washington Donaghey.jpg George Washington Donaghey 14 Januari 1909

16 Januari 1913
Demokratik 1908
1910
23 Joseph T. Robinson cropped.jpg Joseph Taylor Robinson 16 Januari 1913

8 Mac 1913
Demokratik 1912
[aa]
William Kavanaugh Oldham 8 Mac 1913

13 Mac 1913
Demokratik
Junius Marion Futrell 13 Mac 1913

6 Ogos 1913[ab]
Demokratik
24 George Washington Hays 6 Ogos 1913[ab]

10 Januari 1917[ac]
Demokratik
1914 Kosong
25 Charles Hillman Brough in 1916.jpg Charles Hillman Brough 10 Januari 1917[ac]

11 Januari 1921[ad]
Demokratik 1916
1918
26 AR McRae Thomas.jpg Thomas Chipman McRae 11 Januari 1921[ad]

13 Januari 1925[62]
Demokratik 1920
1922
27 Tom Jefferson Terral 13 Januari 1925[62]

11 Januari 1927
Demokratik 1924
28 JohnEllisMartineau.jpg John Ellis Martineau 11 Januari 1927

2 Mac 1928
Demokratik 1926
[ae]
Harvey Parnell
29 Harvey Parnell 2 Mac 1928

10 Januari 1933
Demokratik Kosong
1928 William Lee Cazort
1930 Lawrence Elery Wilson
30 Junius Marion Futrell 10 Januari 1933

12 Januari 1937
Demokratik 1932 William Lee Cazort
1934
31 Carl Edward Bailey 12 Januari 1937

14 Januari 1941
Demokratik 1936 Robert L. Bailey
1938
32 Homer Martin Adkins 14 Januari 1941

9 Januari 1945
Demokratik 1940
1942 James L. Shaver
33 Benjamin Travis Laney 9 Januari 1945

11 Januari 1949
Demokratik 1944
1946 Nathan Green Gordon
34 Sid mcmath1.JPG Sid McMath 11 Januari 1949

13 Januari 1953
Demokratik 1948
1950
35 Francis Cherry 13 Januari 1953

11 Januari 1955
Demokratik 1952
36 Orval Faubus speaking, 20 August 1959.jpg Orval Faubus 11 Januari 1955

10 Januari 1967
Demokratik 1954
1956
1958
1960
1962
1964
37 Winthrop Rockefeller.jpg Winthrop Rockefeller 10 Januari 1967

12 Januari 1971
Republikan 1966 Maurice Britt
1968
38 Dale Bumpers.jpg Dale Bumpers 12 Januari 1971

3 Januari 1975[64]
Demokratik 1970 Bob C. Riley
1972
[af]
Bob C. Riley 3 Januari 1975[64]

14 Januari 1975
Demokratik Memangku sebagai gabenor
39 AR Pryor David (cropped).jpg David Pryor 14 Januari 1975

3 Januari 1979
Demokratik 1974 Joe Purcell
1976
[ag]
Joe Purcell 3 Januari 1979

9 Januari 1979
Demokratik Memangku sebagai gabenor
40 Bill Clinton (37899881792) (cropped2).jpg Bill Clinton 9 Januari 1979

19 Januari 1981
Demokratik 1978 Joe Purcell
41 Frank D. White 1995.jpg Frank D. White 19 Januari 1981

11 Januari 1983
Republikan 1980 Winston Bryant[ah]
42 Bill Clinton.jpg Bill Clinton 11 Januari 1983

12 Disember 1992
Demokratik 1982
1984
1986
[ai]
1990
[aj]
Jim Guy Tucker
43 Jim Guy Tucker.jpg Jim Guy Tucker 12 Disember 1992

15 Julai 1996
Demokratik Kosong
1994
[ak]
Mike Huckabee[al]
44 Huckabee-SF-CC-024.jpg Mike Huckabee 15 Julai 1996

9 Januari 2007
Republikan Kosong
Winthrop Paul Rockefeller
(dilantik November 1996)
(meninggal dunia 16 Julai 2006)
1998
2002
Kosong
45 MikeBeebe2009.JPG Mike Beebe 9 Januari 2007

13 Januari 2015
Demokratik 2006 Bill Halter
2010 Mark Darr[al]
(letak jawatan 1 Februari 2014)
Kosong
46 Asa Hutchinson 2019.jpg Asa Hutchinson 13 Januari 2015

kini
Republikan 2014
[am]
Tim Griffin

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wilayah ini dibentuk secara rasmi dengan nama "Arkansaw", namun ejaan termasuk "Arkansas" dan "Arkansa" kekal umum sehingga sekitar tahun 1822, apabila kepopularan Arkansas Gazette bantu membakukan ejaan sebagai "Arkansas".[3]
  2. ^ James Miller telah dilantik gabenor wilayah pada 3 Mac 1819, tarikh yang sama rang undang-undang mengurus Wilayah Arkansaw telah ditandatangani. Walau bagaimanapun, untuk mengelak musim panas selatan yang panas, beliau menundakan tarikh bertolka beliau dari New Hampshire sehingga bulan September, dan ambil laluan bukan terus, akhirnya tiba di wilayah pada 26 Disember 1819.[6] Robert Crittenden, setiausaha wilayah, berkhidmat sebagai pemangku gabenor sementara Miller ditundakan.[5]
  3. ^ Letak jawatan oleh kesihatan teruk. Pada masa peletakan jawatannya, beliau tidak hadir dari wilayah selama 18 bulan.[3]
  4. ^ George Izard tidak tiba di Wilayah Arkansas sehingga 31 Mei 1825; Robert Crittenden, Setiausaha wilayah, memangku sebagai gabenor sebagai ganti, walaupun Crittenden sendiri di luar negeri apabila Izard tiba.[7]
  5. ^ Meninggal dunia dalam memikul jawatan.
  6. ^ Jawatan ini kosong dari 22 November 1828, sehingga 9 Mac 1829. Apabila notis kematian George Izard tiba di Washington, D.C., Andrew Jackson telah dilantik sebagai presiden, dan Senat Amerika Syarikat enggan meluluskan pilihan John Quincy Adams untuk gabenor, memilih untuk tunggu sehingga Jackson mula memegang jawatan.[3]
  7. ^ Pope tiba di wilayah pada bulan Mei 1829.[9]
  8. ^ William S. Fulton berkhidmat sebagai gabenor sehingga Arkansas dijadikan negeri, apabila beliau dilantik ke Senat Amerika Syarikat.[10]
  9. ^ Berdasarkan penomboran yang biasa digunakan, pemangku gabenor tidak dinomborkan.[29]
  10. ^ Kebanyakan tarikh datang daripada Ensiklopedia Arkansas senarai gabenor;[30] apabila berbeza, tarikh yang berbeza di dalam rencana sebenar tentang gabenor dan yang dipersetujui dengan sumber lain, atau penyumberan khusus yang dibekalkan untuk menjelaskan percanggahan.
  11. ^ Jawatan leftenan gabenor telah diciptaka pada tahun 1864 dan dimansuhkan pada tahun 1874. Ia diciptakan semula pada tahun 1914, dan tidak diisi sehingga tahun 1927. Pindaan ke perlembagaan mencipta jawatan ini diundi dengan teliti oleh para pengundi pada tahun 1914. Speaker Dewan mengisytiharkan bahawa cara ini kalah, kerana walaupun ia menerima majoriti undian dibuang untuk cara undi tersebut, memenangi 45,567 ke 45,206, ia tidak menerima majoriti undian dibuang sekitar seluruh pilihan raya, ditentukan dengan melihan soal pada undi dengan jumlah tertinggi undian bagi menyokong atau menentang. Pada undian itu, bilangannnya adalah 135,517 undian, maka ia ditentukan sekurang-kurangnnya 67,758 undian setuju diperlukan bagi cara ini lulus, pentingnya mengira undian kosong sebagai menentang. Pada tahun 1925, ia telah ditemui bahawa undang-undang 1910 yang meminda syarat ini hanya apabila majoriti undian pada soalan khusu diperlukan. Oleh itu, inisiatif 1914 telah diisytiharkan sah.[27]
  12. ^ Leftenan gabenor mewakili parti yang sama dengan gabenornya melainkan dinyatakan.
  13. ^ Yell letak jawatan untuk bertanding bagi Dewan Perwakilan Amerika Syarikat, memenangi pilihan raya ini;[31] sebagai presiden senat, Adams memangku sebagai gabenor bagi baki penggal.
  14. ^ Drew letak jawatan disebabkan gaji rendah yang beliau terima sebagai gabenor;[32] sebagai presiden senat, Byrd memangku sebagai gabenor[33] sehingga Roane dilantik dalam pilihan khas untuk mengisi baki penggal.[34]
  15. ^ Sebuah jadual pilihan raya baru berkuat kuasa dengan penggal ini, menjadualkan pilihan raya seterusnya bagi tahun 1862, mengecilkan penggal ini kepada dua tahun.[35]
  16. ^ Rector letak jawatan dua minggu sebelum tamat penggal beliau. Kebanyakan sumber menyatakan ia disebabkan oleh kalah teruk dalam pertaruhan bagi pemilihan semula[36][37] tetapi sekurangnya satu sumber menyatakan ia disebabkan tidak bahagia yang perlembagaan baru akan memendekkan penggal beliau.[38] Bakal Gabenor Flanagin tidak angkat sumpah sehingga 15 November;[39] dalam interim, sebagai presiden senat, Fletcher memangku sebagai gabenor.[38] Fletcher dikecualikan daripada kebanyakan senarai gabenor Arkansas.
  17. ^ Beberapa sumber menyatakan Flanagin meninggalkan jawatan pada 18 April 1864, tetapai itu apabila Isaac Murphy angkat sumpah sebagai gabenor sementara; Flanagin kekal gabenor kerajaan buang negeri Gabungan sehingga 26 Mei 1865.[30]
  18. ^ a b Flanagin meninggalkan ke Little Rock kerana ia jatuh ke angkatan Kesatuan pada 10 September 1863, menyebabkan kerajaan tidak cekap banyak di buang negeri di Washington, Arkansas sehingga tahun 1865. Murphy telah dilantik gabenor sementara oleh sebuah kerajaan setiawan dibuat selepas kawalan Kesatuan terhadap negeri ditubuhkan, memegang jawatan pada 18 April 1864, menyebabkan pertindihan sedikit dalam penggal, walaupun disebabkan oleh jatuhnya usaha Gabungan di Arkansas, Flanagin tiada kuasa ke atas negeri.[14]
  19. ^ Perlembagaan 1864 digubal ketika penggal ini; walau bagaimanapun, ia didrafkan oleh penjajahan Kesatuan, dan tiada kesan atas kerajaan Flanagin. Sementara panjang penggal kekal pada empat tahun, jadual pilihan raya baru dicipta, memanggil pilihan raya pada tahun 1864.[40]
  20. ^ Clayton letak jawatan untuk ambil kerusi terlantik di dalam Senat Amerika Syarikat; memandangkan jawatan leftenan gabenor kosong pada masa itu, Hadley, sebagai presiden pro tempore senat, memangku sebagai gabenor bagi baki penggal.[42]
  21. ^ Nama pertama Ozra Amander Hadley kadangkala dieja "Ozro" dalam beberapa sumber; ia tidak diketahui mana satu yang betul.[42]
  22. ^ Penggal telah dipendekkan dari empat ke dua tahun bermula dengan penggal ini.
  23. ^ Baxter telah dibuang dari jawatan bagi masa yang pendek disebabkan Perang Brooks–Baxter.[44]
  24. ^ a b Sumber menidakkan tentang masa Hughes menggantikan Berry, dengan Persatuan Gabenor Kebangsaan mengatakan 17 Januari,[46] penyumberan sezaman mengatakan 15 Januari,[47] dan Ensiklopedia Arkansas menggunakan kedua-dua tarikh.[30][48] Senarai ini menggunakan sumber sezaman kerana kebarangkalian ia salah adalah kurang.
  25. ^ a b Sumber menidakkan tentang masa Little letak jawatan. Ensiklopedia Arkansas mengatakan 7 Februari, tetapi Persatuan Gabenor Kebangsaan dan sebuah buku oleh Akhbar Universiti Arkansas[49] mengatakan 11 Februari. Disebabkan oleh penggunaan meluas, 11 Februari digunakan di sini.
  26. ^ Little letak jawatan setelah mengalami gangguan jiwa baru selepas memegang jawatan.[50] Sebagai presiden senat, Moore memangku sebagai gabenor sehingga badan perundangan ditangguhkan,[51] pada masa itu presiden pro tempore senat baru telah dipilih, Pindall, yang memangku sebagai gabenor sehingga penggal senat beliau tamat.[52] Bagi baki tiga hari penggal gabenor, Martin, presiden pro tempore senate baru, memangku sebagai gabenor.[53]
  27. ^ Robinson letak jawatan untuk ambil kerusi terlantik di dalam Senat Amerika Syarikat. Sebagai presiden senat, Oldham memangku sebagai gabenor selama enam hari sebelum presiden senat baru dilantik.[54] Presiden baru, Futrell, memangku sebagai gabenor[55] sehingga Hays dilantik dalam pilihan raya khas untuk mengisi baki penggal.[56] Pertikaian atas Futrell boleh menggantikan Oldham sebagai pemangku gabenor menjurus kepada Mahkamah Agung Arkansas memerintahkan beliau boleh.[57]
  28. ^ a b Beberapa sumber menyatakan Hays menggantikan Futrell pada 23 Julai, namun itu apabila pilihan raya khas yang memilih Hays berlaku; beliau mengangkat sumpah pada 6 Ogos.[58][59]
  29. ^ a b Sumber menidakkan tentang Brough menggantikan Futrell pada 10 Januari atau 11 Januari; sumber sezaman menyatakan 10 Januari,[60] maka senarai ini menggunakan tarikh itu.
  30. ^ a b Sumber menidakkan tentang McRae menggantikan Brough pada 11 Januari atau 12 Januari; majoriti tipis sumber mengatakan 12 Januari.[61]
  31. ^ Martineau letak jawatan untuk menjadi hakim di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat bagi Daerah Timur Arkansas;[63] sebagai leftenan gabenor, Parnell menggantikan beliau.
  32. ^ Bumpers letak jawatan untuk ambil kerusi terlantik di dalam Senat Amerika Syarikat; sebagai leftenan gabenor, Riley memangku sebagai gabenor bagi baki penggal.
  33. ^ Pryor letak jawatan untuk ambil kerusi terlantik di dalam Senat Amerika Syarikat; sebagai leftenan gabenor, Purcell memangku sebagai gabenor bagi baki penggal.
  34. ^ Mewakili Parti Demokratik.
  35. ^ Penggal telah dipanjangkan dari dua ke empat tahun bermula dengan penggal ini.
  36. ^ Clinton letak jawatan untuk menjadi Presiden Amerika Syarikat; sebagai leftenan gabenor, Tucker memangku sebagai gabenor bagi baki penggal.
  37. ^ Letak jawatan setelah disabitkan penipuan surat dalam skandal Whitewater;[65] sebagai leftenan gabenor, Huckabee memangku sebagai gabenor bagi baki penggal.
  38. ^ a b Mewakili Parti Republikan.
  39. ^ Penggal Gabenor Hutchinson tamat pada 8 Januari 2019; penggal beliau belum dihadkan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Umum
  • "Arkansas: Past Governors Bios". National Governors Association. Dicapai pada 6 September 2015.
  • "The Encyclopedia of Arkansas, Category: Politics and Government, State". Dicapai pada 31 Ogos 2007.
  • Herndon, Dallas Tabor (1922). Centennial History of Arkansas. Southern Historical Press. ISBN 978-0-89308-068-6. Dicapai pada August 3, 2010.
  • "About The Office – Lieutenant Governor of Arkansas". Dicapai pada 6 September 2016.
Perlembagaan
Khusus
  1. ^ "CSG Releases 2013 Governor Salaries" (dalam bahasa Inggeris). The Council of State Governments. 25 Jun 2013. Dicapai pada 23 November 2014.
  2. ^ AR Const. art. VI
  3. ^ a b c "Arkansas History Timeline (1819–1861)". Historic Arkansas Museum. Dicapai pada 11 Oktober 2016.
  4. ^ Stat. 493
  5. ^ a b "Robert Crittenden (1797–1834)". Encyclopedia of Arkansas History & Culture (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 14 Ogos 2008.
  6. ^ "James Miller (1776–1851)". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada 31 Ogos 2007.
  7. ^ "George Izard (1776–1828)". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada 31 Ogos 2007.
  8. ^ Bruce, Henry Addington (1909). The Romance of American Expansion. Moffat, Yard & Company. m/s. 86.
  9. ^ Williams, Nancy A.; Jeannie M. Whayne (2000). Arkansas Biography: A Collection of Notable Lives. University of Arkansas Press. m/s. 226. ISBN 1-55728-587-X.
  10. ^ "Fulton, William Savin". Biographical Directory of the United States Congress. Clerk of the United States House of Representatives and Historian of the United States Senate. Dicapai pada 31 Ogos 2007.
  11. ^ Stat. 50
  12. ^ "Secession Ordinances of 13 Confederate States". Universiti Houston. Diarkib daripada yang asal pada September 5, 2015. Dicapai pada May 24, 2015. Parameter |deadurl= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  13. ^ An Act to admit the State of Arkansas into the Confederacy Diarkibkan Ogos 20, 2016, di Wayback Machine, accessed July 8, 2015
  14. ^ a b "Harris Flanagin (1817–1874)". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada 18 Januari 2008.
  15. ^ 15 Stat. 72
  16. ^ a b 1836 Const. art. V, § 4
  17. ^ AR Const. art. VI, § 1
  18. ^ AR Const. amendment 63
  19. ^ "State Term Limits". Dicapai pada 11 Oktober 2016.
  20. ^ 1836 Const. art. V, § 18
  21. ^ 1861 Const. art. V, § 18
  22. ^ 1864 Const. art. VI, § 19
  23. ^ 1864 Const. art. VI, § 20
  24. ^ 1864 Const. art. VI, § 23
  25. ^ 1868 Const. art. VI, § 1
  26. ^ AR Const. art. VI, § 12
  27. ^ a b "About The Office – Lieutenant Governor of Arkansas". Dicapai pada 6 September 2016.
  28. ^ Arkansas Supreme Court, Bryant v. English, 311 Ark. 187, 843 S.W.2d 308 (1992).
  29. ^ "Office of the Governor" [Pejabat Gabenor]. Encyclopedia of Arkansas History & Culture (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 18 April 2018.
  30. ^ a b c "Office of the Governor". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada 5 September 2015.
  31. ^ "Archibald Yell". National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  32. ^ "Thomas Stevenson Drew". National Governors Association. Dicapai pada September 5, 2015.
  33. ^ "Arkansas Governor Richard C. Byrd". National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  34. ^ "John Selden Roane". National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  35. ^ 1861 Const. art. IV, § 8
  36. ^ "Henry Massie Rector". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada September 5, 2015.
  37. ^ Yearns, Wilfred Buck (2010-05-01). The Confederate Governors. m/s. 51. ISBN 9780820335575. Dicapai pada September 5, 2015.
  38. ^ a b Hempstead, Fay (1911). Historical Review of Arkansas: Its Commerce, Industry and Modern Affairs, Volume 1. Lewis Publishing Company. m/s. 250. Dicapai pada September 5, 2015.
  39. ^ "Harris Flanagin". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada September 5, 2015.
  40. ^ 1864 Const. art. IV, § 8
  41. ^ Herndon p. 287
  42. ^ a b "Ozro Amander Hadley (1826–1915)". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada 14 Oktober 2008.
  43. ^ Herndon p. 293
  44. ^ "Elisha Baxter" (dalam bahasa Inggeris). National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  45. ^ Herndon p. 306
  46. ^ "James Henderson Berry". National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  47. ^ Arkansas Biennial Report of the Auditor of State. Office of Auditor of State, Arkansas. 1886. m/s. 39. Dicapai pada 5 September 2015.
  48. ^ "Simon Pollard Hughes". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada September 5, 2015.
  49. ^ Governors of Arkansas. University of Arkansas Press. 1981. ISBN 9781610751711. Dicapai pada 5 September 2015.
  50. ^ "John Sebastian Little". National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  51. ^ "John Isaac Moore". National Governors Association. Dicapai pada September 5, 2015.
  52. ^ "Xenophon Overton Pindall". National Governors Association. Dicapai pada September 5, 2015.
  53. ^ "John Sebastian Little (1851–1916)". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada 14 Oktober 2008.
  54. ^ "William Kavanaugh Oldham". National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  55. ^ "Junius Marion Futrell". National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  56. ^ "George Washington Hays". National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  57. ^ Templat:Cite court
  58. ^ Colby, Frank Moore, penyunting (1914). New International Yearbook: A Compendium of the World's Progress. Dodd, Mead and Company. m/s. 63. Dicapai pada 5 September 2015.
  59. ^ Encyclopedia of Arkansas. Somerset Publishers, Inc. 1998. m/s. 145. ISBN 0403098505. Dicapai pada 5 September 2015.
  60. ^ Monthly Checklist of State Publications. Washington, D.C.: Government Printing Office. 1917. m/s. 61. Dicapai pada September 5, 2015.
  61. ^ Capace, Nancy (1998-01-01). Encyclopedia of Arkansas. m/s. 147. ISBN 9780403098507. Dicapai pada September 5, 2015.
  62. ^ a b Capace, Nancy (1998-01-01). Encyclopedia of Arkansas. m/s. 148. ISBN 9780403098507. Dicapai pada September 5, 2015.
  63. ^ "John Ellis Martineau". National Governors Association. Dicapai pada 5 September 2015.
  64. ^ a b "Bob Cowley Riley". Encyclopedia of Arkansas History & Culture. Dicapai pada September 5, 2015.
  65. ^ R.H., Melton; Michael Haddigan (29 Mei 1996). "Three Guilty in Arkansas Fraud Trial". The Washington Post. Dicapai pada 13 Mac 2018.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rasmi
Maklumat umum

Templat:Governors of Arkansas