Senarai jata negara Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Ini merupakan senarai jata di Malaysia. Setiap daripada tiga belas negeri di Malaysia mempunyai jata negeri mereka sendiri.

Negara[sunting | sunting sumber]

Jata Tarikh digunapakai Penggunaan Keterangan atau jabaran
Coat of arms of Malaysia Digunakan dari tahun 1988 selepas beberapa pengubahsuaian pada tahun 1963, 1965, 1982 dan 1988 Lambang Malaysia Sabit: Bulan sabit kuning dan kuning "bintang persekutuan" yang berhujung 14 ".

Perisai: Divisyen yang sama dengan empat krem diatas lima baris keris, dipihak oleh sawit Pinang bersama dengan Jambatan Pulau Pinang di sebelah kiri dan pokok Melaka di sebelah kanan, dan berdasarkan bahagian yang mengandungi senjata negeri Sabah dan Sarawak dan bunga raya .

Penyokong: Dua harimau yang berleluasa.

Moto: Bersekutu Bertambah Mutu.

Coat of arms of Malaysia (1963–1965) 1963 Jata negara dari 1963 hingga 1965 Jata Persekutuan Malaysia yang diguna pakai di antara 1963 dan 1965, dengan tiga buah negara anggota ditambah di bahagian bawah: Sabah, Singapura dan Sarawak.

Negeri[sunting | sunting sumber]

Jata Tarikh digunapakai Penggunaan Keterangan atau jabaran
Coat of arms of Perlis.svg 19-- Jata negeri Perlis Perisai hijau yang mengandungi bunga kuning beras dan "Perlis" yang ditulis dalam Jawi, menyelubungi oleh bunga daripada dua batang padi hijau.
Coat of arms of Kedah.svg 1975 Jata negeriKedah Perisai kuning yang mengandungi "Negeri Kedah" ditulis dalam Jawi, dengan bulan sabit hijau di bawah, kedua-dua menyelubungi oleh bunga daripada dua batang padi kuning.
Coat of arms of Penang.svg 1949 Jata negeri Pulau PInang Perisai: Barry beralun sepuluh Azure dan Argent atas ketua Atau gambaran Jambatan Pulau Pinang

Sabit: Di atas karangan bunga Warna pada sebuah bukit Pinang sawit atau Areca-palma berdaun dan dibuang Proper

Coat of arms of Perak.svg 19-- Identiti Perak
Coat of arms of Kelantan.svg 1916 Jata negeri Kelantan Bintang dan bulan sabit disokong oleh pasang lembing, keris dan meriam, semua yang sedang mendahului dengan mahkota kecil yang disokong oleh sepasang munjak dan membawa kitab yang mengandungi "Berserah Kepada Tuhan Kerajaan Kelantan" yang ditulis dalam Jawi.
Coat of arms of Terengganu.svg 1932 Jata Terengganu Meterai bertitik mengandungi mahkota kecil, pedang, keris panjang, dua buku dan selendang, dengan "Terengganu" yang ditulis dalam tulisan Jawi di bahagian bawah dan mendahului dengan bintang dan bulan sabit, semua menyelubungi oleh garis bujur.
Coat of arms of Pahang.svg 19-- Jata negeri Pahang Ketua lembing berpalang oleh dua bahagian teks yang ditulis di Jawi, disokong oleh sepasang gading dan berdasarkan tatal yang mengandungi "Negeri Pahang" yang ditulis dalam Rumi dan Jawi.
Coat of arms of Selangor.svg 19-- Jata negeri Selangor
Coat of arms of Negeri Sembilan.svg 1895-

1908 1977- Kini

Jata Negeri Sembilan Perisai mengungguli oleh kakitangan didepani oleh pedang merah dan sarung merah; perisai itu mengandungi tiga band pepenjuru berwarna kuning, hitam dan merah, tala yang mengandungi "Negeri Sembilan" yang ditulis di Jawi yang memegang sembilan batang beras, dan bintang sembilan-bawah.
Coat of arms of Malacca.svg 1963 Jata Melaka Perisai yang mengandungi lima keris, dua jalur merah dan kuning, dan pokok Melaka, di mana semuanya mendahului dengan bintang dan bulan sabit, disokong oleh dua chevrotrains (pelanduk), dan berdasarkan pada suatu piagam yang mengandungi "Bersatu Teguh" yang ditulis dalam kedua-dua Rumi dan Jawi, dan "Melaka" dalam Rumi.
Coat of arms of Johor.svg 1860 Jata Johor Perisai mengandungi Bulan sabit dan bintang dan empat bintang, mendahului dengan mahkota kecil yang disokong oleh dua harimau dan berdasarkan petak dan kitab yang mengandungi "Kepada Allah Berserah" yang ditulis dalam Jawi.
Coat of arms of Sarawak.svg 1988-kini Jata Sarawak Perisai mempunyai sayap simbolik yang menyebarkan Kenyalang dengan perisai yang mengandungi bendera negara di dadanya.[1] sayap burung enggang ini mempunyai 13 bulu, yang mewakili negeri-negeri di Malaysia.[1] Bunga raya mewakili bunga kebangsaan Malaysia yang muncul di sebelah kanan dan kiri kaki burung dan tanduknya bertumpu pada sepanduk yang mengandungi perkataan "Bersatu, Berusaha, Berbakti".[1]
Coat of arms of Sabah.svg 1988-kini Jata Sabah Kedua-dua senjata yang membawa bendera Sabah mewakili perpaduan dan keharmonian di kalangan warganegara berbilang kaumnya, manakala siluet Gunung Kinabalu di perisai mewakili negeri Sabah. Moto negeri, "Sabah Maju Jaya", dipaparkan di bahagian bawah lambang. Lima warna mewakili lima kediaman negara, serta melambangkan keberanian dan keazaman (Merah), kesucian dan keadilan (Putih), damai dan tenang (Zirkon biru), perpaduan dan kemakmuran (Icicle blue) dan kekuatan dan keharmonian (Royal biru).

Bersejarah[sunting | sunting sumber]

Jata Tarikh digunapakai Kegunaan Keterangan
Coat of arms of the Straits Settlements.svg 1874—1946 Jata Negeri-negeri Selat
Coat of arms of the Federated Malay States.svg 1896—1948 Jata Negeri-negeri Melayu Bersekutu Perisai "parti per silang" yang mengandungi empat segmen berwarna putih, merah, hitam dan kuning, dihiasi dengan coronet, disokong oleh dua harimau dan berdasarkan tatal yang mengandungi "Dipelihara Allah" yang ditulis di Jawi.
Penang Coat of arms before 1985.svg 1950s—1980s Jata negeri Pulau Pinang dari 1950-an hingga 1980-an. Pusat lambang itu mempunyai bulu Putera Wales sebelum digantikan oleh Penang Bridge Proper semasa pembinaan jambatan pada tahun 1980-an.
Coat of arms of the Raj of Sarawak.svg 1841—1946; 1963—1973 Lambang Kerajaan Sarawak dari 1841 hingga 1946, juga digunakan untuk negeri Sarawak dari tahun 1963 hingga 1973 Jata telah digunakan sehingga 16 September 1963 apabila ia menyertai Malaya, Singapura dan Sabah (Borneo Utara) untuk membentuk Malaysia. Ia juga digunakan untuk negeri Sarawak dari 1963 hingga 1973 selepas menjadi sebahagian daripada persekutuan.
Coat of arms of the Crown Colony of Sarawak.svg 1946—1963 Jata Tanah Jajahan Mahkota Sarawak 1946-1963 Jata digunakan 1946-1963 oleh British kerajaan mahkota tanah jajahan di Sarawak.
Coat of arms of Sarawak (1973-1988).jpg 1973—1988 Lambang negara Sarawak dari 1973 hingga 1988 Jata digunakan 1973-1988 oleh negeri Sarawak.
Badge of North Borneo (1902–1946).svg 1882—1948 Lencana British Borneo Utara Lencana ini digunakan dari 1882 hingga 1948.
Coat of arms of the Crown Colony of North Borneo.svg 1948—1963 Jata Tanah Jajahan Mahkota Borneo Utara 1948-1963 Jata digunakan 1948-1963 oleh British kerajaan mahkota tanah jajahan di Borneo Utara.
Coat of arms of Sabah (1963–1982).svg 1963—1982 Jata negeri Sabah 1963-1982. The coat of arms is used from 1963 to 1982 by the state of Sabah.
Coat of arms of Sabah (1982–1988).svg 1982—1988 Jata negeri Sabah 1982-1988. Dalam tempoh ini, kerajaan negeri Sabah memilih untuk mengguna pakai senjata negara yang menyerupai kawasan Sarawak, sebagai ingatan kepada sejarah dua negeri Borneo sebagai negeri-negeri jajahan Brunei pada zaman pra-British. Sabah mengguna pakai seorang pemungut raja kerana kepalanya laut Bajau pribumi, yang berkuasa politik dalam pentadbiran negeri, dan satu lagi kumpulan pribumi yang kuat, orang Brunei dari Brunei, mengenal pasti burung itu secara besar-besaran. Kedua-dua Bajau dan Brunei secara tradisinya nelayan, dan di kalangan pribumi Borneo, burung dianggap utusan para dewa. Burung petanda bagi nelayan adalah burung raja udang ini. Majoriti suku asli, Kadazan dalaman-kediaman atau Dusun, mengenal pasti dengan burung raja udang yang sebahagian kecilnya, kerana burung biasanya ditemui di kalangan kumpulan pekerjaan utama mereka, petani padi.[2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c "The State Crest of Sarawak". Sarawak State Government. Diarkibkan daripada yang asal pada 3 December 2013. Dicapai pada 23 November 2013. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
  2. ^ Ian MacDonald. "Sabah (Malaysia)". CRW Flags. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 May 2016. Dicapai pada 25 May 2016. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)