Senarai Kenderaan Toyota

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut ini adalah Senarai kendaraan Toyota yang dijual di bawah jenama Toyota

Masa lalu dan Sekarang[sunting | sunting sumber]

  • Toyota Agya (dikenal dengan nama Wigo di Filipina, Satu chassis dengan Daihatsu Ayla, 2013-kini)
  • Toyota Allex (2001-2006)
  • Toyota Allion (2001-kini)
  • Toyota Alphard (2001-kini)
  • Toyota Altezza (1998-2005)
  • Toyota Aristo (1991-2005)
  • Toyota Aurion (2006-kini)
  • Toyota Auris (2007-kini)
  • Toyota Avalon (1995-kini)
  • Toyota Avanza (Satu Chassis dengan Daihatsu Xenia, 2004-kini)
  • Toyota Avensis (2003-kini)
  • Toyota Aygo (2005-kini)
  • Toyota Belta (Juga dikenali dengan Nama Vios/Yaris Sedan, 2005-kini)
  • Toyota Blade (2006-kini)
  • Toyota Blizzard (1980-1990)
  • Toyota Brevis (2001-2007)
  • Toyota Caldina (1992-2007)
  • Toyota Cami (1999-2006)
  • Toyota Camry (1981-kini)
  • Toyota Carina (1970-2000)
  • Toyota Cavalier (1995-2000)
  • Toyota Celica (1970-2006)
  • Toyota Celsior (1989-2000)
  • Toyota Century (1967-kini)
  • Toyota Chaser (1977-2000)
  • Toyota Coaster (1969-kini)
  • Toyota Corolla (1966-kini)
    • Toyota Corolla Altis (2001-kini)
    • Toyota Corolla Axio (2006-kini)
    • Toyota Corolla Fielder (2000-kini)
    • Toyota Corolla Rumion (2007-kini)
    • Toyota Corolla Spacio (1997-2009)
  • Toyota Corona (1957-2000)
  • Toyota Corsa (1978-1999)
  • Toyota Cressida (1973-1992)
  • Toyota Cresta (1980-2001)
  • Toyota Crown (1955-kini)
  • Toyota Curren (1994-1998)
  • Toyota Cynos (1991-1999)
  • Toyota Dyna (1959-kini)
  • Toyota Duet (1997-2004)
  • Toyota Echo (1999-2005)
  • Toyota Estima (1990-kini, Di Indonesia, Malaysia, Singapura, Filipina, Thailand, Brunei & Vietnam Menyebutnya Previa )
  • Toyota Etios (2010-kini)
  • Toyota Etios Valco (2013-kini)
  • Toyota FJ Cruiser (2010-kini)
  • Toyota Fun Cargo (1999-2004)
  • Toyota Fortuner (2005-kini)
  • Toyota Gaia (1998-2004)
  • Toyota Granvia (1995-2002)
  • Toyota Harrier (1997-kini)
  • Toyota Highlander (2000-kini)
  • Toyota Hilux (1968-kini)
  • Toyota Hiace (1967-kini)
  • Toyota Ipsum (1995-2009, Juga dikenal Toyota Picnic)
  • Toyota Isis (2004-kini)
  • Toyota IST (2002-kini)
  • Toyota Kijang (Juga dikenal Unser di Malaysia, /Venture/Stallion/Condor di Afrika, Zace di Vietnam, dan Qualis di India, 1977-2004)
  • Toyota Kijang Innova (2004-kini, Juga dikenal Toyota Innova di Malaysia, Filipina, Thailand, Vietnam, India, & Brunei)
  • Toyota Kluger (2000-kini)
  • Toyota Land Cruiser (1954-kini)
  • Toyota Lite Ace (1970-kini)
  • Toyota Mark II (1968-2004)
  • Toyota Mark X (2004-kini)
  • Toyota Mark X Zio (2007-2013)
  • Toyota Master (1955-1956)
  • Toyota Matrix (2002-2014)
  • Toyota Mega Cruiser (1996-2002)
  • Toyota Miniace (1967-1975)
  • Toyota MR-S (1984-2005)
  • Toyota MR2 (1984-2005)
  • Toyota Nadia (1998-2003)
  • Toyota NAV1 (2012-kini, Varian dari Toyota Noah yang dijual di Indonesia)
  • Toyota Noah (2001-kini)
  • Toyota Opa (2000-2005)
  • Toyota Origin (2000)
  • Toyota Paseo (1991-1999)
  • Toyota Passo (2004-kini)
  • Toyota Picnic (1995-2009)
  • Toyota Prado (1984-kini)
  • Toyota Platz (1999-2005)
  • Toyota Porte (2004-kini)
  • Toyota Premio (2001-kini)
  • Toyota Previa (1990-kini, Di Jepun, juga dikenali Estima)
  • Toyota Prius (1997-kini)
  • Toyota Probox (2002-kini)
  • Toyota Progres (1998-2007)
  • Toyota Pronard (2002-2004)
  • Toyota Publica (1961-1977)
  • Toyota Ractis (2005-kini)
  • Toyota Raum (1997-2011)
  • Toyota Revo (1998-2004)
  • Toyota Rush (Satu Chassis dengan Daihatsu Terios, 2006-kini)
  • Toyota RAV4 (1994-kini)
  • Toyota Regius (1997-2002)
  • Toyota Sera (1990-1995)
  • Toyota Sequoia (2000-kini)
  • Toyota Sienna (1998-kini)
  • Toyota Sienta (2003-kini)
  • Toyota Soarer (1981-2005)
  • Toyota Soluna (1996-2003, Varian dari Toyota Tercel generasi kelima di Thailand dan dijual di Asia)
  • Toyota Sprinter (1968-kini)
  • Toyota Starlet (1973-1999)
  • Toyota Tacoma (1995-kini)
  • Toyota Tamaraw (Toyota Kijang disebut Tamaraw di Filipina, 1998-2004)
  • Toyota Tercel (1978-1999)
  • Toyota Town Ace (1983-kini)
  • Toyota Toyoace (1959-kini)
  • Toyota Tundra (1999-kini)
  • Toyota Unser (Toyota Kijang disebut Unser di Malaysia, 1987-2005)
  • Toyota Vanguard (2007-kini)
  • Toyota Vellfire (2002-kini)
  • Toyota Venza (2008-kini)
  • Toyota Verossa (2001-2003)
  • Toyota Vista (1982-2003)
  • Toyota Vitz (1999-kini, Di Indonesia, Malaysia, Singapura, Thailand, Brunei, & Filipina juga dikenal Toyota Yaris, 2006-kini)
  • Toyota Vios (Di Thailand, juga dikenali dengan nama Toyota Soluna Vios, 2002-kini)
  • Toyota Voltz (2002-2004)
  • Toyota Voxy (2001-kini)
  • Toyota Wigo (2012-kini)
  • Toyota Will (2000-2005)
  • Toyota Windom (1989-2007)
  • Toyota Wish (2003-kini)
  • Toyota Yaris (juga dikenali dengan nama Vitz/Echo/Platz, 2006-kini)

Kereta Yang Dijual Oleh Toyota Store di Jepun[sunting | sunting sumber]

  • Toyota Crown
  • Toyota Allion
  • Toyota Succeed
  • Toyota Estima
  • Toyota Isis
  • Toyota Land Cruiser
  • Toyota Prado
  • Toyota Carina
  • Toyota Caldina

Kereta Yang Dijual Oleh Toyopet Store di Jepun[sunting | sunting sumber]

  • Toyota Mark X
  • Toyota Belta
  • Toyota Succeed
  • Toyota Ractis
  • Toyota Harrier
  • Toyota Rush
  • Toyota Vanguard
  • Toyota Alphard
  • Toyota Mark II
  • Toyota Corona
  • Toyota Corsa
  • Toyota Avalon
  • Toyota Progres
  • Toyota Cami
  • Toyota IST
  • Toyota Celsior
  • Toyota Caldina
  • Toyota Ipsum

Kereta Yang Dijual Oleh Toyota Corolla Store di Jepun[sunting | sunting sumber]

  • Toyota Corolla
  • Toyota Camry
  • Toyota Belta
  • Toyota Ipsum
  • Toyota Probox
  • Toyota Ractis
  • Toyota Estima
  • Toyota Noah
  • Toyota Windom
  • Toyota Nadia
  • Toyota RAV4

Kereta Yang Dijual Oleh Toyota Netz Store di Jepun (Sebelumnya Toyota Auto Store dan Toyota Vista Store)[sunting | sunting sumber]

  • Toyota Vitz
  • Toyota Belta
  • Toyota Voxy
  • Toyota Isis
  • Toyota Altezza
  • Toyota Avensis
  • Toyota Raum
  • Toyota RAV4
  • Toyota Vellfire
  • Toyota Allex
  • Toyota Aristo
  • Toyota Cresta
  • Toyota Starlet
  • Toyota Sprinter
  • Toyota Voltz
  • Toyota Chaser

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]