Senarai Lagu Juara Carta Era 2012

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Carta Era 2012
PenganjurEra FM

Carta Era dikelolakan oleh Era FM dibawah kendalian penyampai radio Aznil Nawawi. Ia menampilkan turutan carta lagu-lagu popular yang dihitung daripada jumlah permintaan lagu oleh pendengar Era seluruh negara pada skala mingguan [1].

Bermula November 2009, carta bertukar kepada 40 lagu dan mula bersiaran lebih awal, masing-masing pada pukul 12 tengahari dan 8 pagi setiap Ahad. Carta ini berbeza kerana ia mempunyai kedua-dua lagu berbahasa Melayu (termasuk lagu Indonesia) dan lagu antarabangsa, tidak mengira sama ada lagu berbahasa Inggeris atau Korea. Dengan penambahan posisi lagu, segmen Ngetop ERA yang memutarkan 100 peratus muzik dari seberang, termasuk juga lagu dakwah selepas info solat, dimansuhkan pada Oktober 2009.

Pemilihan lagu paling popular dalam Carta Era adalah melalui pemilihan lagu oleh pendengar bagi segmen Muzik ERAthon dan MeleTOP 40 ERA (sebelum ini Pilihanmu di Era dan C30 Era). Lagu yang paling banyak diminta pendengar akan berpeluang lebih untuk mengungguli carta.

Turutan Juara Carta Era[sunting | sunting sumber]

Kumpulan hip hop dari Singapura, Sleeq yang dianggotai oleh Alif Abdullah dan Syarif Soribah menjadi juara selama 9 minggu menerusi lagu "Untuk Dia" bersama penyanyi remaja Najwa Latif dan 1 minggu untuk penampilan dalam lagu "Sesaat Kau Datang" (Ramlah Ram). Tidak hanya cemerlang di radio, strim tontonan video muzik kedua-dua lagu tersebut di Youtube juga mencipta rekod apabila melepasi jumlah tertinggi untuk lagu Malaysia/Singapura ketika itu

Berikut adalah turutan juara mingguan Carta Era bagi tahun 2012.

Latar belakang hijau menunjukkan lagu dengan prestasi terbaik pada tahun 2012.
Jilid Tarikh Lagu Penyanyi Rakaman Pencipta Lagu Payung Nuansa Rujukan
re 7 Januari 2012 "Beribu Sesalan" 3 Suara
(dianggotai oleh Ning Baizura, Jaclyn Victor dan Shila Amzah)
Kevin Chin, Shathesh Raj A/L Ramachandran (Tinta S) Sony Music Pop [2]
E1201 14 Januari 2012 "Di Saat Aku Mencintaimu" Dadali Yuda Permana Nagaswara Pop, Melayu [3]
re 21 Januari 2012 "Beribu Sesalan" 3 Suara
(dianggotai oleh Ning Baizura, Jaclyn Victor dan Shila Amzah)
Kevin Chin, Shathesh Raj A/L Ramachandran (Tinta S) Sony Music Pop [4]
28 Januari 2012
4 Februari 2012
11 Februari 2012
18 Februari 2012
25 Februari 2012
3 Mac 2012
E1202 10 Mac 2012 "Ombak Rindu" Hafiz Suip dan Adira Suhaimi Nurzaidi Abdul Rahman Warner Music, Rocketfuel Entertainment Pop, Melayu [5]
E1203 17 Mac 2012 "Penerang Hati" 6ixth Sense dan Saujana Mohd Faiz Azizi Arlis (Gjie), Adi Priyo Sambodo Rumpun Records Pop Rock, Nasyid [6]
24 Mac 2012
E1204 31 Mac 2012 "Terukir Di Bintang" Yuna Zarai Yunalis Zarai Fantasia Music City, Yuna Room Records Pop, Jaz, Akustik [7]
7 April 2012
re 14 April 2012 "Di Saat Aku Mencintaimu" Dadali Yuda Permana Nagaswara Pop, Melayu [8]
re 21 April 2012 "Terukir Di Bintang" Yuna Zarai Yunalis Zarai Fantasia Music City, Yuna Room Records Pop, Jaz, Akustik [9]
re 28 April 2012 "Di Saat Aku Mencintaimu" Dadali Yuda Permana Nagaswara Pop, Melayu [10]
5 Mei 2012
12 Mei 2012
E1205 19 Mei 2012 "Sesaat Kau Datang" Ramlah Ram menampilkan Sleeq Ifdie Mifzal, Zie Syafruddin Fantasia Music City, RRG Pop, Hip Hop [11]
E1206 26 Mei 2012 " Sedang Apa dan Di Mana" Sammy Simorangkir Mario Kacang Pro-M Pop, R&B [12]
2 Jun 2012
E1207 9 Jun 2012 "Number One For Me" Maher Zain Maher Zain, Nano Omar, Bilal Hajji Awakening Pop, Nasyid [13]
E1208 16 Jun 2012 "Sesal Mendua" Klangit Panji Sakti Sony Music Pop, Rock [14]
E1209 23 Jun 2012 "Untuk Dia" Sleeq menampilkan Najwa Latif Alif Abdullah, Syafiqah Latif Warner Music Hip Hop, R&B, Pop [15]
re 30 Jun 2012 "Number One For Me" Maher Zain Maher Zain, Nano Omar, Bilal Hajji Awakening Pop, Nasyid [16]
re 7 Julai 2012 "Untuk Dia" Sleeq menampilkan Najwa Latif Alif Abdullah, Syafiqah Latif Warner Music Hip Hop, R&B, Pop [17]
E1210 14 Julai 2012 "Tentang Rasa" Astrid Sartiasari Ade Nurulianto Sony Music Pop [18]
re 21 Julai 2012 "Untuk Dia" Sleeq menampilkan Najwa Latif Alif Abdullah, Syafiqah Latif Warner Music Hip Hop, R&B, Pop [19]
E1211 28 Julai 2012 "Sudah Cukup Sudah" Nirwana Band Denis Nirwana Nagaswara Pop, Melayu, Dangdut [20]
re 4 Ogos 2012 "Number One For Me" Maher Zain Maher Zain, Nano Omar, Bilal Hajji Awakening Pop, Nasyid [21]
re 11 Ogos 2012 "Untuk Dia" Sleeq menampilkan Najwa Latif Alif Abdullah, Syafiqah Latif Warner Music Hip Hop, R&B, Pop [22]
18 Ogos 2012
25 Ogos 2012
1 September 2012
8 September 2012
15 September
re 22 September 2012 "Number One For Me" Maher Zain Maher Zain, Nano Omar, Bilal Hajji Awakening Pop, Nasyid [23]
E1212 29 September 2012 "Beginilah Caranya" Shaheizy Sam dan Yana Samsudin Mohd Faizal Maas (Ajai) Pensil Recordds Pop [24]
E1213 6 Oktober 2012 "Muara Hati" Hafiz Suip dan Siti Nurhaliza Adi Priyo Sambodo Rocketfuel Entertainment, Universal Pop, Melayu [25]
E1214 13 Oktober 2012 "Harapan" Hyper Act Shahron Hussein (Ronnie), Khairul Nizam Baharom (Toi),
Md Zakir Mohd Rahizan (Akir), Freddy Ady Putra Adnan (Freddy),
Sharizan Syarifudin (Intan), Zamri Haron (Labib)
Faez Haled Mohd Rahizan (Frozen)
Rusa Music, Universal Rock, Pop [26]
re 20 Oktober 2012 "Beginilah Caranya" Shaheizy Sam dan Yana Samsudin Mohd Faizal Maas (Ajai) Pensil Recordds Pop [27]
re 27 Oktober 2012 "Harapan" Hyper Act Shahron Hussein (Ronnie), Khairul Nizam Baharom (Toi),
Md Zakir Mohd Rahizan (Akir), Freddy Ady Putra Adnan (Freddy),
Sharizan Syarifudin (Intan), Zamri Haron (Labib)
Faez Haled Mohd Rahizan (Frozen)
Rusa Music, Universal Rock, Pop [28]
E1215 3 November 2012 "Aku Yang Berdosa" Shahir Zawawi Shamril Salleh, Farazila Abdul Jabar (Farril) Rocketfuel Entertainment Pop [29]
re 10 November 2012 "Harapan" Hyper Act Shahron Hussein (Ronnie), Khairul Nizam Baharom (Toi),
Md Zakir Mohd Rahizan (Akir), Freddy Ady Putra Adnan (Freddy),
Sharizan Syarifudin (Intan), Zamri Haron (Labib)
Faez Haled Mohd Rahizan (Frozen)
Rusa Music, Universal Rock, Pop [30]
E1216 17 November 2012 "Teman Pengganti" Malique dan Black Hanifah Malique Ibrahim
mengandungi sampel melodi "Hati Seorang Kekasih" ciptaan Omar Taib
Warner Music, Qarma Music Hip Hop, Pop [31]
24 November 2012
re 1 Disember 2012 "Muara Hati" Hafiz Suip dan Siti Nurhaliza Adi Priyo Sambodo Rocketfuel Entertainment, Universal Pop, Melayu [32]
8 Disember 2012
re 15 Disember 2012 "Teman Pengganti" Malique dan Black Hanifah Malique Ibrahim
mengandungi sampel melodi "Hati Seorang Kekasih" ciptaan Omar Taib
Warner Music, Qarma Music Hip Hop, Pop [33]
re 22 Disember 2012 "Muara Hati" Hafiz Suip dan Siti Nurhaliza Adi Priyo Sambodo Rocketfuel Entertainment, Universal Pop, Melayu [34]
29 Disember 2012

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ https://blog.adamroslan.com/muzik-filem-tv/kedudukan-carta-era-40.html
  2. ^ https://diskograf.com/explore/song/2004-beribu-sesalan
  3. ^ https://music.apple.com/id/album/disaat-aku-mencintaimu/706764950?l=id
  4. ^ https://diskograf.com/explore/song/2004-beribu-sesalan
  5. ^ https://music.apple.com/au/album/ombak-rindu/890111052?i=890111163
  6. ^ https://diskograf.com/explore/song/6335-penerang-hati
  7. ^ https://diskograf.com/explore/song/381-terukir-di-bintang
  8. ^ https://music.apple.com/id/album/disaat-aku-mencintaimu/706764950?l=id
  9. ^ https://diskograf.com/explore/song/381-terukir-di-bintang
  10. ^ https://music.apple.com/id/album/disaat-aku-mencintaimu/706764950?l=id
  11. ^ https://diskograf.com/explore/song/1274-sesaat-kau-datang
  12. ^ https://www.discogs.com/release/11374173-Sammy-Simorangkir-Aku-Kembali
  13. ^ https://www.discogs.com/release/15719387-Maher-Zain-Forgive-Me
  14. ^ https://diskograf.com/explore/song/3949-sesal-mendua
  15. ^ https://www.discogs.com/release/14596479-Sleeq-Sleeq
  16. ^ https://www.discogs.com/release/15719387-Maher-Zain-Forgive-Me
  17. ^ https://www.discogs.com/release/14596479-Sleeq-Sleeq
  18. ^ https://www.discogs.com/release/11114436-Astrid-Lihat-Aku-Sekarang
  19. ^ https://www.discogs.com/release/14596479-Sleeq-Sleeq
  20. ^ https://www.kkbox.com/my/en/song/w9I00L01kO3WCDBBWCDBB0XL-index.html
  21. ^ https://www.discogs.com/release/15719387-Maher-Zain-Forgive-Me
  22. ^ https://www.discogs.com/release/14596479-Sleeq-Sleeq
  23. ^ https://www.discogs.com/release/15719387-Maher-Zain-Forgive-Me
  24. ^ https://diskograf.com/explore/song/1948-begini-caranya
  25. ^ https://diskograf.com/explore/song/1843-muara-hati
  26. ^ https://diskograf.com/explore/song/1580-harapan
  27. ^ https://diskograf.com/explore/song/1948-begini-caranya
  28. ^ https://diskograf.com/explore/song/1580-harapan
  29. ^ https://diskograf.com/explore/song/1866-aku-yang-berdosa
  30. ^ https://diskograf.com/explore/song/1580-harapan
  31. ^ https://diskograf.com/explore/song/2020-teman-pengganti
  32. ^ https://diskograf.com/explore/song/1843-muara-hati
  33. ^ https://diskograf.com/explore/song/2020-teman-pengganti
  34. ^ https://diskograf.com/explore/song/1843-muara-hati