Senarai Negara mengikut IQ

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Senarai Negara mengikut IQ adalah berdasarkan data analisis melalui kajian literatur yang dikumpulkan oleh Lynn dan Vanhanen. Mereka memilih data IQ daripada kajian yang merangkumi 113 negara. Untuk 79 negara-negara lain, mereka menjangkakan IQ bererti atas dasar aritmatika sarana diukur IQ negara-negara jiran. Mereka membenarkan kaedah anggaran dengan menunjukkan bahawa korelasi antara IQ negara yang dianggarkan mereka dilaporkan dalam IQ dan Wealth of Nations dan IQ negara yang diukur sejak diperolehi sangat tinggi (0,913). Dalam jadual di bawah ini, anggaran ini telah ditandai dengan tanda bintang (*). Grafik juga termasuk IQ diukur dan dijangka dari IQ dan Wealth of Nations.

Lynn dan Vanhanen menghitung IQ nasional dalam hubungannya dengan Inggeris rata-rata 100, dengan [] deviasi [baku] dari 15. Mereka disesuaikan semua hasil ujian ke akaun untuk [kesan [Flynn]]: penyesuaian 2 mata satu dekad untuk [matrik [Raven 's Progressive]] mata dan 3 satu dekad untuk semua jenis ujian. Ketika dua IQ kajian yang digunakan dari satu negara, bererti mereka dikira, sedangkan bila tiga atau lebih yang sedia, median digunakan. [1] Lynn dan Vanhanen mengesyorkan penyediaan yodium dan mikro yang lain sebagai cara untuk meningkatkan fungsi kognitif dalam Dunia Ketiga.

Negara/Wilayah IQ (2002)[2] IQ (2006)[1] KKB-PNB per kapita 2002[1] KKM[1]
 Hong Kong 107 108[3] 27490 60.8
 Singapore 103 108[3] 23730 60.7
 South Korea 106 106[3] 16960 75.4
 North Korea 105* 106*[3] 1000 38
 Japan 105 105[3] 27380 71.4
 Taiwan 104 105[3] 23400 79.4
 People's Republic of China 100 105[3] 4520 39.7
 Italy 102 102[3] 26170 78.9
 Iceland 98* 101[3] 29240 80
 Switzerland 101 101[3] 31840 82.2
 Mongolia 98* 101*[3] 1710 48.1
 Austria 102 100[3] 28910 80.7
 Luxembourg 101* 100*[3] 53230 76.4
 Netherlands 102 100[3] 28350 82.8
 Norway 98 100[3] 36690 89
 United Kingdom 100 100[3] 26580 76.7
 Germany 102 99[3] 26980 78
 Belgium 100 99[3] 28130 84.1
 Canada 97 99[3] 28930 77.8
 Estonia 97* 99[3] 11630 64.5
 Finland 97 99[3] 26160 85.1
 New Zealand 100 99[3] 20550 76.2
 Poland 99 99[3] 10450 62.7
 Sweden 101 99[3] 25820 82.9
 Andorra N/A 98*[3] 19000 58.7
 Spain 97 98[3] 21910 75.8
 Australia 98 98[3] 27440 82.8
 Czech Republic 97 98[3] 14920 64.5
 Denmark 98 98[3] 30600 85.4
 France 98 98[3] 27040 78.1
 Hungary 99 98[3] 13070 64.1
 Latvia 97* 98*[3] 9190 65.5
 United States 98* 98*[3] 36120 86.6
 Belarus 96* 97*[3] 5500 57.2
 Malta 95* 97[3] 17710 66.4
 Russia 96 97[3] 8080 64.5
 Ukraine 96* 97*[3] 4800 61.8
 Moldova 95* 96*[3] 1600 46.2
 Slovakia 96 96[3] 12590 63.2
 Uruguay 96 96[3] 7710 64
 Israel 94 95[3] 19000 75.3
 Portugal 95 95[3] 17820 67
 Armenia 93* 94*[3] 3230 50.2
 Georgia 93* 94*[3] 2270 51.2
 Kazakhstan 93* 94*[3] 5630 49
 Romania 94 94[3] 6490 53
 Vietnam 96* 94*[3] 2300 39.5
 Argentina 96 93[3] 10190 64.7
 Bulgaria 93 93[3] 7030 59.1
 Greece 92 92[3] 18770 76.1
 Malaysia 92 92[3] 8500 78.5
 Ireland 93 92[3] 29570 52.1
 Brunei 92* 91*[3] 19210 50.8
 Cambodia 89* 91*[3] 1970 28.6
 Cyprus 92* 91*[3] 18650 67.6
 Lithuania 97* 91[3] 10190 65.4
 Republic of Macedonia 93* 91*[3] 6420 54.4
 Thailand 91 91[3] 6890 50.3
 Bosnia and Herzegovina N/A 90*[3] 5800 51.4
 Albania 90* 90*[3] 4960 51.2
 Croatia 90 90[3] 10000 61.7
 Bermuda N/A 90[3] 36000 75.8
 Chile 93* 90[3] 9420 59.5
 Kyrgyzstan 87* 90*[3] 1560 48.1
 Turkey 90 90[3] 6300 50.2
 Mexico 87 90[3] 12500 52.9
 Suriname 89 89[3] 6590 50.6
 Cook Islands N/A 89[3] 5000 45.7
 Costa Rica 91* 89*[3] 8650 53.7
 Laos 89* 89[3] 1660 24.9
 Mauritius 81* 89[3] 10820 52.2
 Ecuador 80 88[3] 3340 47.4
 Indonesia 89 88[3] 1600 28.1
 Samoa 87 88[3] 5570 49.7
 Azerbaijan 87* 87*[3] 3010 47.2
 Bolivia 85* 87[3] 2390 49.7
 Brazil 87 87[3] 7450 51.1
 East Timor N/A 87*[3] 3940 46.7
 Guyana 84* 87*[3] 3070 40.2
 Iraq 87 87[3] 1027 30.7
 Tajikistan 87* 87*[3] 1640 27.5
 Turkmenistan 87* 87*[3] 4780 41.7
 Uzbekistan 87* 87*[3] 1640 39.4
 Burma 86* 87*[3] 930 42.4
 Philippines 86 86[3] 4450 51.6
 Kuwait 83* 86[3] 17780 49.9
 Seychelles 81* 86*[3] 18232 60.6
 Tonga 87 86[3] 6820 40.5
 Cuba 85 85[3] 5259 46.2
 Fiji 84 85[3] 5330 51.9
 Kiribati 84* 85*[3] 800 37.1
 New Caledonia N/A 85[3] 21960 54.9
 Peru 90 85[3] 4880 49.2
 Yemen 83* 85[3] 800 24.5
 Trinidad and Tobago 80* 85*[3] 9000 52
 Afghanistan 83* 84*[3] 700 13.2
 Belize 83* 84*[3] 15960 56.1
 Colombia 88 84[3] 5490 44.2
 Federated States of Micronesia 84* 84*[3] 6150 48.4
 Iran 84 84[3] 6690 40.2
 Jordan 87* 84[3] 4180 43.4
 Marshall Islands 84 84[3] 1600 44.2
 Morocco 85 84[3] 2000 39.9
 Pakistan 81* 84[3] 1730 31.7
 Panama 84* 84*[3] 1960 26.2
 Paraguay 85* 84[3] 6060 56.6
 Puerto Rico 84 84[3] 4590 45.2
 Saudi Arabia 83* 84*[3] 15800 63.6
 Solomon Islands 84* 84*[3] 12660 44.1
 The Bahamas 78* 84*[3] 1590 41.5
 United Arab Emirates 83* 84*[3] 24030 48.8
 Vanuatu 84* 84*[3] 2850 31.4
 Venezuela 88* 84[3] 5220 47.4
 Syria 87 83[3] 5348 38.9
 Tunisia 84* 83*[3] 6440 40.6
 Algeria 84* 83*[3] 5530 39.9
 Libya 84* 83*[3] 7570 49.3
 Bahrain 83* 83*[3] 16190 49.3
 Oman 83* 83*[3] 13000 40.6
 Bangladesh 81* 82*[3] 1720 29.8
 Dominican Republic 84* 82[3] 6270 46.8
 Lebanon 86 82[3] 4600 55.8
 Madagascar 79* 82[3] 730 28.6
 India 81 82[3] 2650 36.3
 Egypt 83 81[3] 3810 37.3
 Maldives 81* 81*[3] 4798 38.5
 Bhutan 78* 80*[3] 1969 24.1
 Honduras 84* 81[3] 2540 41.9
 Papua New Guinea 84 81[3] 2180 38.4
 Nicaragua 84* 81*[3] 2350 41.3
 Northern Mariana Islands N/A 81[3] 12500 51.3
 Barbados 78 80[3] 14660 60.9
 El Salvador 84* 80*[3] 4790 42.6
 Guatemala 79 79[3] 4040 34.6
 Sri Lanka 81* 79[3] 3510 47.7
 Qatar 78 78[3] 19844 45.6
   Nepal 78 78[3] 1370 26.9
 Comoros 79* 77*[3] 1640 24.6
 Cape Verde 78* 76*[3] 4920 40.5
 Mauritania 73* 76*[3] 1790 20.5
 Uganda 73 73[3] 1360 25.4
 Kenya 72 72[3] 1010 27.3
 South Africa 72 72[3] 9810 38.3
 Tanzania 72 72[3] 580 23.2
 Sudan 72 71[3] 1740 24.6
 Ghana 71 71[3] 2080 33.7
 Grenada 75* 71*[3] 6600 45.3
 Jamaica 72 71[3] 3680 46.5
 Saint Vincent and the Grenadines 75* 71[3] 5190 48.4
 Zambia 77 71[3] 800 21.8
 Antigua and Barbuda 75* 70*[3] 10390 53.2
 Benin 69* 70*[3] 1060 20.5
 Botswana 72* 70*[3] 7740 29.4
 Namibia 72* 70*[3] 6880 31.1
 Rwanda 70* 70*[3] 1260 18.5
 Togo 69* 70*[3] 1450 26
 Burundi 70* 69*[3] 630 15.2
 Côte d'Ivoire 71* 69*[3] 1450 18.1
 Malawi 71* 69*[3] 570 24.3
 Mali 68* 69*[3] 840 13.4
 Niger 67* 69*[3] 800 13.5
 Nigeria 67 69[3] 800 27.3
 Chad 72* 68*[3] 1010 20.4
 Angola 69* 68*[3] 1840 13.7
 Burkina Faso 66* 68*[3] 1090 10.7
 Djibouti 68* 68*[3] 2040 22
 Eritrea 68* 68*[3] 1040 21.4
 Somalia 68* 68*[3] 500 15.2
 Swaziland 72* 68*[3] 4730 22.2
 Dominica 75* 67[3] 4960 48.8
 Guinea 63 67[3] 2060 22.5
 Guinea-Bissau 63* 67*[3] 680 20.3
 Haiti 72* 67*[3] 1610 20.4
 Lesotho 72* 67*[3] 2970 24.3
 Liberia 64* 67*[3] 1000 21.2
 Saint Kitts and Nevis 75* 67*[3] 10750 45.5
 São Tomé and Príncipe 59* 67*[3] 1317 37.9
 Senegal 64* 66*[3] 1660 20.7
 The Gambia 64* 66*[3] 1540 21.3
 Zimbabwe 66 66[3] 2180 25.2
 Republic of the Congo 73 65[3] 630 17.9
 Cameroon 70* 64[3] 1910 23.1
 Central African Republic 68* 64[3] 1170 19.1
 Democratic Republic of the Congo 65 64[3] 700 26.9
 Ethiopia 63 64[3] 780 29.7
 Gabon 66* 64*[3] 5530 32.2
 Mozambique 72* 64[3] 990 18
 Sierra Leone 64 64[3] 500 13.8
 Saint Lucia 75* 62[3] 4950 51.1
 Equatorial Guinea 59 59[3] 9100 30.4

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Richard Lynn dan Tatu Vanhanen (2006). IQ and Global Inequality. Penerbit: Augusta, GA. ISBN 1-59368-025-2
  2. ^ Lynn, R. dan Vanhanen, T. (2002). IQ and the wealth of nations. Westport, CT: Praeger. ISBN 0-275-97510-X
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx cy cz da db dc dd de df dg dh di dj dk dl dm dn do dp dq dr ds dt du dv dw dx dy dz ea eb ec ed ee ef eg eh ei ej ek el em en eo ep eq er es et eu ev ew ex ey ez fa fb fc fd fe ff fg fh fi fj fk fl fm fn fo fp fq fr fs ft fu fv fw fx fy fz ga gb gc gd ge gf gg gh Lynn, Richard; Vanhanen, Tatu (2006). IQ and Global Inequality (PDF). m/s. 55–61.