Senarai saluran Astro

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Senarai Saluran Astro)
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan saluran-saluran yang terdapat di Astro mengikuti pakej yang ditawarkan.[1]

Saluran televisyen[sunting | sunting sumber]

     Saluran-saluran yang disorotkan dengan warna ini hanya didapati oleh pelanggan Astro HD (B.yond) dan Astro Ultra; dan tidak boleh diterima oleh pelanggan biasa.

Saluran Tempatan[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
104HD 124 Astro Ria Ya Ya
105HD 125 Astro Prima Ya Ya
106HD 126 Astro Oasis Ya Ya
107HD 127 Astro Warna Ya Ya
108HD 128 Astro Citra Tidak Ya
109HD Naura Ya Ya
111HD GO Shop Ya Ya
112HD Astro Rania Ya Ya
113HD Astro Aura Ya Ya
115HD Astro Box Office Movies Tayangan Hebat Tidak Ya
118HD GO Shop Ruuma Ya Ya
120HD GO Shop Gaaya Ya Ya
122HD TVS Ya Ya
101 TV1 Ya Ya
102 TV2 Ya Ya
103 TV3 Tidak Ya
114 TV AlHijrah Ya Ya
129 ART Variety Tidak Tidak
140 NJOI TV Tidak Ya
146 OKEY Tidak Ya
147 ntv7 Tidak Ya
149 TV9 Tidak Ya

Saluran 140 untuk pelanggan NJOI sahaja.

Tamil & Hindi[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
116HD Colors Hindi Ya Ya
201HD Astro Vaanavil Ya Ya
212HD Sun Music Ya Ya
231HD Astro Vinmeen HD Ya Ya
232HD 224 Star Vijay Ya Ya
233HD Colors Tamil Ya Tidak
234HD 211 Sun TV Ya Ya
235HD Zee Tamil Ya Ya
241HD Astro Box Office Movies Thangathirai Tidak Ya
251HD Astro Box Office BollyOne HD Ya Ya
202 Astro Vellithirai* Tidak Ya
203 Makkal TV Ya Ya
213 Chutti TV Ya Ya
214 Adithya TV Ya Ya

Saluran Astro Vellithirai HD Akan Datang.

Saluran Cina[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
300HD iQIYI Ya Tidak
303HD GO Shop Chinese Ya Ya
304HD 344 Astro Xiao Tai Yang Ya Ya
305HD TVB Classic Ya Ya
306HD 346 Astro AEC Ya Ya
307HD 347 Astro Shuang Xing Ya Ya
308HD Astro Quan Jia HD Ya Ya
309HD 349 Celestial Movies Ya Ya
310HD TVB Jade Ya Ya
311HD 351 Astro AOD (HD) Ya Ya
315HD Star Chinese Channel Tidak Tidak
316HD CTi Asia Ya Ya
317HD TVB Entertainment News Ya Ya
318HD TVB News Channel Ya Ya
319HD 359 TVB Xing He Ya Ya
320HD 360 TVBS Asia Ya Ya
323HD TVBS News Ya Ya
325HD Phoenix Chinese Channel Ya Ya
326HD Phoenix Infonews Channel Ya Ya
333HD 373 Astro Hua Hee Dai Ya Ya
335HD 375 CCTV-4 Ya Ya
148 8TV Tidak Ya
321 CCM Ya Ya
352 - 355 Astro AOD Ya Ya

Korea & Jepun[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
392HD 391 KBS World Ya Ya
393HD ONE Ya Ya
394HD Oh!K Ya Ya
395HD tvN Asia Ya Ya
398HD NHK World Premium Tidak Tidak
719HD Animax Ya Tidak

Filem[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
401HD HITS Movies Ya Tidak
404HD BOO Tidak Ya
413HD 433 FOX Movies Tidak Tidak
414HD FOX Family Movies Tidak Tidak
415HD FOX Action Movies Tidak Tidak
416HD tvN Movies Ya Ya
472HD – 479HD Astro First Ya Ya
482HD – 489HD Astro Best Ya Ya

Berita[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
503HD CGTN Ya Ya
511HD 531 CNN International Ya Tidak
512HD 532 BBC World News Ya Tidak
513HD 533 Al Jazeera English Ya Ya
514HD Sky News Ya Tidak
515HD Channel NewsAsia (CNA) Ya Tidak
516HD CNBC Asia Ya Tidak
517HD Bloomberg Television Ya Tidak
501 Astro Awani Ya Ya
502 BERNAMA TV Ya Ya
518 ABC Australia Ya Tidak

Pembelajaran[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
550HD 570 Nat Geo WILD Ya Ya
551HD 571 National Geographic Ya Tidak
552HD 572 Discovery Ya Ya
553HD Discovery Asia Ya Ya
554HD 574 Discovery Science Ya Ya
555HD 575 HISTORY Ya Ya
556HD 576 Animal Planet Ya Ya

Kanak-kanak & Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
611HD 631 Astro Ceria Ya Ya
612HD Disney XD Ya Ya
613HD Disney Junior Ya Ya
614HD 634 Disney Channel Ya Ya
615HD 635 Cartoon Network Ya Ya
616HD 636 Nickelodeon Ya Ya
618HD BabyTV Tidak Tidak
601 Astro Tutor TV UPSR Ya Ya
602 Astro Tutor TV PT3 Ya Ya
603 Astro Tutor TV SPM Ya Ya
610 Astro TVIQ* Ya Ya

Astro TVIQ akan taraf siaran ke HD mulai Disember 2020.

Saluran Inggeris[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
411HD 431 HBO Ya Ya
412HD 432 Cinemax Ya Ya
701HD 721 AXN Ya Tidak
702HD Hello Ya Ya
703HD 723 FOXlife Tidak Tidak
704HD FOX TV Tidak Tidak
705HD KIX Ya Ya
706HD HITS TV Ya Tidak
707HD 727 TLC Ya Ya
708HD Food Network Ya Ya
709HD 729 Asian Food Network (AFN) Ya Ya
710HD Nat Geo People Ya Tidak
712HD Warner TV Ya Ya
713HD FX Tidak Tidak
714HD 734 Crime + Investigation Ya Ya
715HD HGTV Ya Ya
716HD 736 DMAX Ya Ya
717HD Comedy Central Ya Ya
718HD MTV Asia Ya Tidak

Sukan[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama Astro GO NJOI
800HD eGG Network Ya Ya
802HD 801 Astro Arena Ya Ya
811HD 831 Astro SuperSport Ya Ya
812HD 832 Astro SuperSport 2 Ya Ya
813HD 833 Astro SuperSport 3 Ya Ya
814HD 834 Astro SuperSport 4 Ya Ya
815HD FOX Sports Ya Ya
816HD FOX Sports 2 Ya Ya
817HD FOX Sports 3 Ya Ya
818HD beIN Sports Ya Ya
819HD beIN Sports MAX Ya Ya
820HD Eurosport Ya Tidak
821HD 841 WWE Network Ya Ya
822HD Golf Channel Ya Ya
823HD RugbyPass TV Ya Ya
824HD Astro Cricket Ya Ya

Saluran UHD[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
498UHD – 499UHD Astro PPV Movies
780UHD Astro UHD

Astro GO Eksklusif[sunting | sunting sumber]

  • Saluran-saluran ini tersedia untuk ditonton secara eksklusif di aplikasi Astro GO, mengikut langganan pakej sedia ada.
  • Penafian: Nombor saluran yang dipaparkan di bawah tidak boleh diakses di Astro TV Box (Astro B.yond & Astro Ultra), memandangkan ia hanya boleh ditonton di aplikasi Astro GO buat masa ini.
Saluran Nama On Demand
396HD K-PLUS Ya
521HD DW Tidak
522HD France 24 (Bahasa Inggeris) Tidak
617HD Nickelodeon Jr. Ya
720HD ANIPLUS Ya

Saluran-saluran terdahulu[sunting | sunting sumber]

  • Senarai saluran terdahulu di bawah adalah berdasarkan kronologi penutupan siaran.
Nama Huraian Status
STAR Asian Movies Saluran filem Asia kendalian STAR TV Disiarkan sejak pembukaan Astro, ditamatkan siaran pada tahun 1998.
MGM Gold Saluran filem klasik Hollywood Disiarkan sejak pembukaan Astro, digantikan kepada Cinemax pada tahun 1998.
Astro News Saluran berita terbitan sendiri Ditamatkan siaran pada 1 Mac 2009.
Astro @Play Saluran interaktif yang membolehkan pelanggan bermain permainan video secara atas-permintaan Ditamatkan pada 1 Mei 2009 kerana kurang sambutan.
BBC Entertainment Saluran hiburan kendalian BBC Disiarkan pada tahun 2007, digantikan kepada bio. pada 1 Disember 2009.
ETTV Asia Saluran hiburan Cina Digantikan kepada CTi Asia pada 1 Januari 2010.
Astro Aruna Saluran hiburan Indonesia Ditamatkan siaran pada 1 Februari 2010.
Channel [V] Saluran muzik berbahasa Inggeris Diperkenalkan sejak pembukaan Astro, ditamatkan siaran pada 16 Jun 2010.
STAR Movies Saluran filem blokbuster Hollywood Diperkenalkan sejak pembukaan Astro, dijenamakan semula sebagai FOX Movies Premium pada 1 Januari 2012.
WaTV Saluran hiburan Mandarin Ditamatkan siaran pada 1 Mac 2012; kesemua rancangan telah diambil oleh Astro AEC.
B4U Saluran hiburan Bollywood Ditamatkan siaran pada 5 Mac 2012, digantikan kepada Astro Bella.
Astro @15 Saluran hiburan interaktif Ditamatkan siaran pada 1 Mei 2012.
ESPN Saluran sukan Dijenamakan semula sebagai FOX Sports pada 28 Januari 2013.
bio. Saluran hiburan berasaskan biografi Ditamatkan siaran pada 14 Jun 2013.
BeTV HD Saluran hiburan Hollywood Ditamatkan siaran pada 26 Ogos 2013.
Jia Yu Channel Saluran hiburan Kantonis Ditamatkan siaran pada 31 Mac 2014, 31 hari selepas untuk digantikan kepada Kah Lai Toi.
Discovery Turbo Saluran gaya hidup kaum lelaki Dijenamakan semula sebagai DMAX pada 7 Julai 2014.
Discovery Home & Health Saluran gaya hidup kaum wanita Dijenamakan semula sebagai Eve pada 1 Ogos 2014.
STAR Sports Saluran sukan Diperkenalkan sejak pembukaan Astro, dijenamakan semula sebagai FOX Sports 2 pada 15 Ogos 2014.
FOX Sports News Saluran berita sukan Ditamatkan siaran pada 15 Ogos 2014.
Astro Zhi Zun HD Saluran hiburan Kantonis dalam HD Dijenamakan semula sebagai Astro Wah Lai Toi (HD) pada 6 Oktober 2014.
iView Saluran pratonton saluran Cina daripada Astro Ditamatkan siaran pada 12 Januari 2015, digantikan kepada versi siaran NJOI pada 20 Januari 2015.
Golf Channel (SD) Saluran sukan golf Diberhentikan pada 26 Februari 2015 dalam versi SD, 10 hari selepas Golf Channel versi HD dimulakan siaran. Golf Channel (HD) tiada lagi dalam pakej Sports dan menjadi saluran à la carte.
Astro Hitz Saluran aneka muzik tempatan dan antarabangsa Ditamatkan siaran pada 16 Mei 2016.
Astro Supersport Plus Saluran sukan Dijenamakan semula pada eGG Network pada 7 Jun 2016.
Sundance Channel Saluran filem Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2016. digantikan pada BOO Pada 31 Oktober 2016.
Variasi TV Saluran hiburan Hindi Ditamatkan siaran pada 1 Oktober 2016, digantikan kepada Tara HD pada 19 Oktober 2016.
ITV Choice Saluran hiburan Inggeris dari U.K. Ditamatkan siaran pada 16 Januari 2017.
GOASEAN Saluran travelog Ditamatkan siaran pada 12 Jun 2017.
Kah Lai Toi Saluran hiburan Kantonis Ditamatkan siaran pada 1 Oktober 2017.
StarWorld Saluran hiburan dan gaya hidup Dijenamakan semula sebagai FOX Life pada 1 Oktober 2017.
Life Inspired Saluran gaya hidup Ditamatkan siaran pada 7 Oktober 2017, digantikan pada TLC (HD) pada 18 Mei 2019.
ZooMoo Saluran hiburan kanak-kanak Ditamatkan siaran pada 1 April 2018, Digantikan pada versi siaran Unifi TV pada 1 Januari 2021, kini bersiaran dalam HD.
Astro Bella Saluran telenovela Ditamatkan siaran pada 1 Oktober 2018, digantikan kepada Naura (HD).
Astro Mustika HD Saluran hiburan Melayu Ditamatkan pada 1 Oktober 2018, digantikan kepada Astro Citra (HD).
Eve Saluran gaya hidup kaum wanita Ditamatkan siaran pada 1 November 2018.
Lifetime Saluran hiburan dan gaya hidup Ditamatkan siaran pada 14 Disember 2018. Kandungan terpilih Lifetime boleh didapati di saluran Hello 702.
FYI Saluran gaya hidup Ditamatkan siaran pada 14 Disember 2018.
Astro Maya HD Saluran hiburan Melayu Ditamatkan siaran pada 14 Januari 2019.
Disney XD (SD) Saluran hiburan kanak-kanak Siaran SD ditamatkan pada 1 Mac 2019.
Zee Tamil (HD) Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Mac 2019, sehingga dilancarkan semula pada 1 Jun 2020.
Astro Xi Yue HD Saluran hiburan Cina Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2019, digantikan kepada iQIYI (HD) pada 17 Julai 2019.
A-List Saluran filem antarabangsa Ditamatkan siaran, beralih kepada perkhidmatan On Demand pada 2 Ogos 2019.
Tara HD Saluran hiburan Hindi Ditamatkan siaran pada 1 Oktober 2019, digantikan kepada Colors (HD).
DIVA Saluran hiburan dan gaya hidup Ditamatkan siaran, beralih kepada perkhidmatan On Demand pada 1 Januari 2020.
E! Saluran hiburan dan gaya hidup Ditamatkan siaran, beralih kepada perkhidmatan On Demand dan digantikan kepada Comedy Central pada 1 Januari 2020.
Setanta Sports Saluran sukan ragbi Dijenamakan semula sebagai RugbyPass TV pada 29 Januari 2020.
Astro Wah Lai Toi (SD) Saluran hiburan Kantonis Siaran SD ditamatkan pada 1 April 2020.
Asian Action Channel Saluran aksi berbahasa Cina Ditamatkan siaran pada 5 April 2020, termasuklah Pek Jade secara keseluruhan.
TVB Classic Movies Saluran filem Kantonis klasik Ditamatkan siaran pada 5 April 2020, termasuklah Pek Jade secara keseluruhan.
Astro Wah Lai Toi (HD) Saluran hiburan Kantonis Beralih kepada perkhidmatan On Demand pada 1 Mei 2020.
Bintang Saluran hiburan Indonesia Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020 dan digantikan kepada Astro Rania dilancarkan bermula siaran pada 23 Mei 2020.
Pelangi Saluran hiburan Indonesia Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020 dan digantikan kepada Astro Aura dilancarkan bermula siaran pada 23 Mei 2020.
Jaya TV Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020
Raj TV Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020
Kalaignar TV Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Jun 2020
Astro Vellithirai (Singtel TV) Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2020, Digantikan pada Sun Music.
Astro Vinmeen HD (Singtel TV) Saluran hiburan Tamil Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2020, Digantikan pada KTV (HD).
Astro First (SD) Saluran filem pay-per-view Siaran SD ditamatkan pada 30 Jun 2020, jam 11:59 malam.
Phoenix Chinese Channel Saluran hiburan Cina Saluran 318 (HD) Dan 358 (SD) Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2020 dan digantikan kepada TVB News Channel; kesemua saluran 325 (HD) dilancarkan pada 9 Julai 2020.
Phoenix InfoNews Channel Saluran berita berbahasa Cina Saluran 323 (SD) Ditamatkan siaran pada 1 Julai 2020 dan digantikan kepada TVBS News; kesemua Saluran 326 (HD) dilancarkan pada 9 Julai 2020.
Astro Best (SD) Saluran filem pay-per-view Siaran SD ditamatkan pada 29 Julai 2020.
Fox Sports (SD) Saluran Sukan Oleh Star TV Siaran SD ditamatkan pada 16 November 2020.
Eurosport (SD) Saluran Sukan Oleh Discovery Networks Asia-Pacific Siaran SD ditamatkan pada 16 November 2020.

Saluran radio[sunting | sunting sumber]

Astro menawarkan pelbagai saluran radio dengan pelbagai bahasa; meliputi Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa Melayu, Bahasa Tamil, Bahasa Hindi, Bahasa Kadazan, dan Bahasa Iban. Semua saluran radio terbitan Astro juga boleh didengari di aplikasi SYOK.

Saluran Nama Bahasa Aplikasi SYOK
852 HITZ Inggeris Ya
853 MY Cina Ya
854 Lite Inggeris Ya
855 Mix Inggeris Ya
856 ERA Melayu Ya
857 Sinar Melayu Ya
858 Melody Mandarin Ya
859 Raaga Tamil Ya
860 SYOK Classic Rock Inggeris Ya
861 SYOK Gold Inggeris Ya
862 SYOK Opus Inggeris Ya
863 Gegar Melayu Ya
864 SYOK India Beat Hindi Ya
865 SYOK Jazz Inggeris Ya
866 SYOK Osai Tamil Ya
867 SYOK Bayu Kadazan, Melayu Ya
868 SYOK Kenyalang Iban, Melayu Ya
869 Nasional FM Melayu Tidak
870 Sabah V FM Kadazan Tidak
871 Wai FM Iban Tidak
872 TraXX FM Inggeris Tidak
873 Minnal FM Tamil Tidak
874 Ai FM Cina Tidak
875 Asyik FM Asal, Melayu Tidak
876 Zayan Melayu Ya
877 GO Xuan Cina Ya
882 Astro Arena Radio Melayu Ya

Perkhidmatan interaktif[sunting | sunting sumber]

Saluran Nama
200 Astro Self Service
480 Astro First
481 Astro Best

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]