Senarai Surah Al-Quran

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Al-Quran dibahagikan kepada bab-bab (surah) dan dibahagikan kepada ayat-ayat. Al-Quran memiliki 114 buah surah.

Surah
# Tajuk Bahasa Arab Tajuk Bahasa Melayu Jumlah Ayat Makkah vs. Madinah Tajuk Merujuk Kepada Tema Utama
1 Al-Fatihah Pembukaan
ڤمبوکاءن
7 Makiyyah Seluruh Surah [1]
  • Prinsip-prinsip asas al-Quran dalam bentuk yang padat.
2 Al-Baqarah Lembu, Sapi Betina
لمبو، ساڤي بتينا
286 Madaniyah ayat 67-73 [1]
  • Keperluan kesedaran kepada Tuhan
  • Kesalahan yang dilakukan oleh pengikut terdahulu.
  • Ordinan undang-undang (etika, hubungan sosial, peperangan dan lain-lain)
  • Nabi Ibrahim a.s..
  • Kaabah.
  • Ayat kursi. (ayat 255)
3 Ali Imran Keluarga Imran
کلوارݢ عمران
200 Madaniyah ayat 33, 35 [1]
4 An-Nisaa’ Wanita
وانيتا
176 Madaniyah Seluruh Surah
  • Perpaduan umat manusia dan tanggungjawab bersama lelaki dan wanita ke arah satu sama lain. (Ayat 1)
  • Hak-hak wanita.
  • Soalan yang berkaitan dengan kehidupan keluarga (termasuk perkahwinan dan harta pusaka).
  • Keamanan dan peperangan
  • Perhubungan orang yang beriman dengan orang-orang kafir.
5 Al-Ma'idah Hidangan, Jamuan Makanan
هيدڠن، جاموان ماکنن
120 Madaniyah ayat 112-114 [1]
  • Satu siri ordinan (termasuk upacara agama dan tanggungjawab sosial).
  • Penyelewengan mesej tentang kitab Injil oleh Yahudi dan Nasrani (ayat 68-77, 116-118)
6 Al-An'am Binatang Ternakan
بيناتڠ ترنقن
165 Makiyyah ayat 136
  • Kisah Nabi Muhammad SAW. (ayat 50)
  • Keesaan dan keistimewaan Allah. (seperti ayat 100 dan 103)
  • Kepercayaan pra-Islam berkenaan haiwan. (ayat 136)
7 Surah Al-A’raaf Tempat Tinggi
تمڤت تيڠݢي
206 Makiyyah ayat 46, 48
  • Tugasan para nabi dan rasul.
  • Adam, Hawa dan Iblis. (a 16-25)
  • Kisah-kisah Nuh, Hud, Saleh, Lut, Syu'aib dan Musa (ayat 59 ke 171)
  • Balasan terhadap sesiapa yang menolak ajaran Tuhan (ayat 175)
8 Surah Al-Anfaal Rampasan Perang
رمڤسن ڤرڠ
75 Madaniyah ayat 1
9 Surah At-Taubah Taubat
توبة
129 Madaniyah
  • Masalah peperangan antara pihak Muslimin dan musuhnya.
  • Perang Tabuk.
  • Mereka yang tidak dapat berpegang kepada kepercayaan (ayat 124-127)
10 Surah Yunus Nabi Yunus a.s.
نبي يونس عليه السلام
109 Makiyyah ayat 98
  • Wahyu al-Quran kepada Muhammad (bukan hasil Muhammad sendiri) (ayat 15-17, 37-38, 94)
  • Kisah-kisah nabi terdahulu.
  • Prinsip-prinsip asas Islam.
11 Surah Hud Nabi Hud a.s.
نبي هود عليه السلام
123 Makiyyah ayat 50-60
  • Wahyu takdir Tuhan melalui para nabi dan rasul-Nya.[1]
  • Kisah-kisah para nabi dan rasul terdahulu.[1]
  • Perhubungan adil sesama manusia.[1]
12 Surah Yusuf Nabi Yusuf a.s.نبي يوسف عليه السلام 111 Makiyyah Seluruh Surah
13 Surah Ar-Ra’d Guruh
ݢوروه
43 Madaniyah ayat 13 [1]
  • Wahyu Tuhan melalui para rasul-Nya berkenaan kebenaran moral asas dan balas apabila menerima atau menolaknya.[1]
14 Surah Ibrahim Nabi Ibrahim a.s.
نبي إبراهيم عليه السلام
52 Makiyyah ayat 35-41 [1]
  • Wahyu Tuhan kepada manusia keseluruhannya untuk menerangi manusia dari kegelapan. [1]
15 Surah Al-Hijr Kawasan Berbatu, Al-Hijr
کاوسن برباتو، الحجر
99 Makiyyah ayat 80 [1]
  • Panduan Tuhan kepada manusia melalui wahyu al-Quran yang terpelihara sepanjang zaman (ayat 9) [1]
16 Surah An-Nahl Lebah
لبه
128 Makiyyah ayat 68-69 [1]
  • Sifat kreatif Tuhan: [1]
    • Pembuktian melalui kisah sifat-sifat lebah. [1]
    • Kemuncak: Petunjuk melalui kata-kata wahyu-Nya. [1]
17 Surah Al-Israa’ Perjalanan Malam
ڤرجالنن مالم
111 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Surah ini berhubung dengan peristiwa Israk dan Mikraj Nabi Muhammad SAW di Masjidil Haram di Makkah ke Masjidil Aqsa di Baitul Maqdis (Palestin) [1]
  • Bani Israel. (ayat 2-8, 101-104) [1]
18 Surah Al-Kahfi Gua
ݢوا
110 Makiyyah ayat 13-20 [1]
  • Ayat-ayat berkenaan keimanan kepada Tuhan menentang kecintaan melampau terhadap kehidupan duniawi seperti: [1]
    • Ashabul Kahfi (ayat 13-20) [1]
    • Kisah lelaki kaya dan miskin. (ayat 32-44) [1]
    • Nabi Musa a.s. dan guru tak bernama. (ayat 60-82) [1]
    • Ayat-ayat berkenaan Zulkarnain (ayat 83-98) [1]
19 Surah Maryam Siti Maryam
سيتي مريم عليها السلام
98 Makiyyah ayat 16-37 [1]
  • Kisah Zakaria dan anaknya, Yahya, para nabi sebelum Isa. (ayat 2-15) [1]
  • Kisah Maryam dan Isa (ayat 16-37) [1]
20 Surah Taahaa طه, To-Ha 135 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Petunjuk yang disediakan Tuhan melalui para rasul-Nya.[1]
  • Kebenaran-kebenaran asas yang wujud dalam semua agama yang diajar adalah serupa.[1]
  • Kisah Nabi Musa a.s. (ayat 9-98) [1]
21 Surah Al-Anbiyaa’ Para Nabi
ڤارا نبي
112 Makiyyah ayat 48-91 [1]
  • Keesaan, keistimewaan dan keagungan Tuhan. [1]
  • Keterusan wahyu-wahyu Tuhan [1]
    • Kisah para rasul terdahulu (ayat 48-91) [1]
    • Orang yang percaya dalam kalangan semua agama berada dalam satu masyarakat majmuk. (ayat 92) [1]
22 Surah Al-Hajj Haji
جج
78 Madaniyah ayat 25-38 [1]
  • Perjalanan haji dan rukun-rukun yang berkaitan. (ayat 25-38) [1]
23 Surah Al-Mu’minun Golongan yang Beriman / Percaya
ݢولوڠن يڠ برإيمان/ڤرچاي
118 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Ajaran benar.[1]
  • Bukti kewujudan Pencipta dan tanggungjawab manusia terhadap-Nya. [1]
  • Penyatuan masyarakat beragama yang musnah akibat keegoan, tamak dan sikap gila kuasa pada manusia. (ayat 52-53) [1]
  • Kemustahilan untuk mempercayai Tuhan tanpa mempercayai alam selepas kematian. [1]
24 Surah An-Nuur Cahaya
چهاي
64 Madaniyah ayat 35 [1]
  • Perhubungan dan perbatasan antara lelaki dengan perempuan. [1]
  • Ayat berkenaan "cahaya Tuhan" (ayat 35) [1]
25 Surah Al-Furqaan Pembeza Kebenaran dan Kebatilan
ڤمبيذا کبنرن دان کباطلن
77 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Tujuan setiap wahyu Tuhan adalah untuk menyediakan pembeza antara yang benar dengan salah.[1]
  • Sikap kemanusiaan setiap rasul yang dikurniakan Tuhan kepada manusia. (ayat 20) [1]
  • Wahyu Tuhan adalah ciptaan Tuhan. [1]
26 Surah Asy-Syu’araa Para Penyair
ڤارا ڤڽعير
227 Makiyyah ayat 224 [1]
  • Kelemahan manusia yang membuatkan mereka menolak ajaran Tuhan dan terikut-ikut dengan kuasa serta kekayaan. [1]
27 Surah An-Naml Semut
سموت
93 Makiyyah ayat 18 [1]
28 Surah Al-Qasas Cerita-cerita
چريتا٢
88 Makiyyah ayat 25 [1]
  • Aspek-aspek kemanusiaan dalam kehidupan Nabi Musa a.s. [1]
29 Surah Al-‘Ankabut Labah-labah
لابه٢
69 Makiyyah ayat 41 [1]
  • Ayat berkenaan "rumah labah-labah" yang melambangkan ajaran-ajaran palsu yang diterbangkan oleh angin kebenaran. (ayat 41) [1]
30 Surah Ar-Rum Masyarakat Rom
مشراکت روم
60 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Ramalan peperangan tentera Byzantine terhadap kaum Parsi dan Perang Badar. (2 A.H.). (ayat 1-7) [1]
  • Kebolehan Tuhan untuk membangkitan yang mati pada hari akhirat dan kejahilan manusia berkenaan hal ini.[1]
31 Surah Luqman Luqman
لقمان حکيم
34 Makiyyah ayat 12-19 [1]
  • Kisah Luqman yang memberi pesan kepada anaknya. (ayat 12-19) [1]
32 Surah As-Sajdah Sujud
سجود
30 Makiyyah ayat 15 [1]
33 Surah Al-Ahzab Golongan yang Bersekutu
ݢولوڠن يڠ برسکوتو
73 Madaniyah ayat 9-27 [1]
34 Surah Saba’ Kaum Saba’
قوم سباء
54 Makiyyah ayat 15-20 [1]
  • Kekerdilan ilmu yang diperoleh manusia (ayat 9) [1]
  • Kisah kaum Saba' sebagai bukti terhadap sifat kekuasaan, kekayaan dan kegemilangan manusia yang sementara. (ayat 15-20) [1]
  • Perintah berkenaan kesedaran terhadap Tuhan (ayat 46) [1]
35 Surah Faatir Pencipta
ڤنچيڤتا
45 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Kebolehan Tuhan untuk mencipta dan membangkitkan yang maut.[1]
  • Wahyu Tuhan melalui para rasul-Nya. [1]
36 Surah Yaasin Ya Siiin
يس،ياسين
83 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Tanggungjawab moral, kebangkitan semula manusia dan balasan Tuhan.[1]
  • Dibacakan kepada yang menghadapi maut dan dalam doa kepada yang sudah tiada.[1]
37 Surah As-Saaffat Yang Berbaris Dengan Teratur
يڠ برباريس دڠن تراتور
182 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Kebangkitan semula manusia dan kepastian bahawa setiap manusia akan dihadapkan kepada Tuhan. [1]
  • Keperluan berterusan manusia berkenaan panduan para rasul. [1]
    • Kisah para rasul terdahulu. (ayat 75-148) [1]
38 Surah Saad Sad
ص،صاد
88 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Petunjuk Tuhan dan penolakan oleh sesetengah kaum akibat sifat sombong.[1]
39 Surah Az-Zumar Rombongan
رومبوڠن
75 Makiyyah ayat 71, 73 [1]
  • Bukti kewujudan dan keesaan Tuhan dalam setiap perihal alam. [1]
  • Tuhan mengampuni kesemua dosa mereka yang bertaubat sebelum kematiannya.[1]
  • Ayat-ayat berkenaan hari kiamat dan hari pembalasan. [1]
40 Surah Al-Mu’min/Surah Ghafir Orang Beriman, Pengampun
اورڠ برإيمان،ڤڠامڤون
85 Makiyyah ayat 3 [1]
  • Sifat sombong manusia dan kecintaan terhadap perkara-perkara duniawi serta penolakan terhadap petunjuk Tuhan.[1]
    • Kisah nabi-nabi terdahulu[1]
41 Surah Fussilat Dijelaskan
دجلسکن
54 Makiyyah ayat 3[1]
  • Penerimaan serta penolakan wahyu Tuhan dalam kalangan manusia. [1]
42 Surah Asy-Syuraa Permesyuaratan
ڤمرشوارتن
53 Makiyyah ayat 36 [1]
  • Sifat-sifat Tuhan yang tidak dapat difahami sepenuhnya oleh akal (ayat 11, 16) [1]
  • Semua nabi mengajar keesaan Tuhan, dan semua golongan mesti melihat diri mereka sebagai 'satu masyarakat tunggal' (ayat 13, 15) [1]
  • Hukum kesan dan akibat: seseorang dalam akhirat hanya akan menerima berdasarkan apa yang dilakukan di dunia.[1]
43 Surah Az-Zukhruf Perhiasan Emas
ڤرهياسن امس
89 Makiyyah ayat 35 [1]
  • Penyekutuan sesuatu dengan Tuhan tidak dapat diterima secara akal dan merosakkan kerohanian.[1]
  • Kepercayaan buta manusia terhadap kepercayaan moyang. (ayat 22-23)[1]
44 Surah Ad-Dukhaan Asap, kabut
اسڤ، کابوت
59 Makiyyah ayat 10 [1]
45 Surah Al-Jatsiyah Yang Berlutut
يڠ برلوتوت
37 Makiyyah ayat 28 [1]
  • Perihal manusia yang akan menghadapi kebangkitan semula dan pembalasan akhir (ayat 28) [1]
46 Surah Al-Ahqaaf Bukit-bukit Pasir
بوکيت٢ ڤاسير
35 Makiyyah ayat 21 [1]
47 Surah Muhammad Nabi Muhammad SAW
نبي محمد صلى الله عليه والسلام
38 Madaniyah ayat 2 [1]
  • Bertempur (qital) demi Tuhan.[1]
48 Surah Al-Fath Kemenangan
کمنڠن
29 Madaniyah ayat 1 [1]
49 Surah Al-Hujurat Bilik-bilik
بيليق٢
18 Madaniyah ayat 4 [1]
  • Etika sosial[1]
    • Penghormatan kepada Nabi Muhammad SAW.[1]
    • Sifat persaudaraan umat Islam dan umat manusia (ayat 10, 13) [1]
    • Prinsip keimanan sebenar (ayat 14 dan selepasnya) [1]
50 Qaf Qaf
ق،قاف
45 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Kematian dan kebangkitan semula[1]
51 Surah Adz-Dzariyaat Angin yang Menerbangkan
اڠين يڠ منربڠکن
60 Makiyyah ayat 1 [1]
52 Surah At-Tur Gunung
ݢونوڠ
49 Makiyyah ayat 1 [1]
53 Surah An-Najm Bintang
بينتڠ
62 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Perjalanan Muhammad s.a.w ke syurga dalam Israk dan Mikraj (ayat 13-18) [1]
54 Surah Al-Qamar Bulan
بولن
55 Makiyyah ayat 1 [1]
55 Surah Ar-Rahman Yang Maha Pemurah
يڠ مها ڤموره
78 Madaniyah ayat 1 [1]
56 Surah Al-Waqi’ah Peristiwa yang Tidak Dapat Dielakkan
ڤريستيوا يڠ تيدق داڤت دايلقکن
96 Makiyyah ayat 1 [1]
57 Surah Al-Hadid Besi
بسي
29 Madaniyah ayat 25 [1]
58 Surah Al-Mujadilah Perempuan yang Merayu
ڤرمڤوان يڠ مرايو
22 Madaniyah ayat 1 [1]
  • Perceraian.[1]
  • Keimanan dan penolakan.[1]
  • Kemunafikan.[1]
  • Sikap yang perlu ada pada yang beriman ketika dengan yang tidak beriman.[1]
59 Surah Al-Hasyr Pengusiran
ڤڠوسيرن
24 Madaniyah ayat 2 [1]
  • Konflik masyarakat Islam dan kaum Yahudi Banu Nadir di Madinah[1]
60 Surah Al-Mumtahanah Perempuan yang Diuji
ڤرمڤوان يڠ داوجي
13 Madaniyah ayat 10 [1]
  • Hubungan orang beriman dengan orang yang tidak beriman. [1]
61 Surah As-Saff Barisan
باريسن
14 Madaniyah ayat 4 [1]
  • Penyatuan keimanan dengan perlakuan diri.[1]
62 Al-Jumua Hari Jumaat
هاري جمعة
11 Madaniyah ayat 9-10 [1]
63 Al-Munafiqun Golongan Munafik
ݢولوڠن موافق
11 Madaniyah Seluruh Surah [1]
  • Sifat munafik [1]
64 At-Taghabun Dinampakkan Kesalahan
دنمڤقکن کسالهن
18 Madaniyah ayat 9 [1]
65 At-Talaq Cerai / Talak
چراي/طلاق
12 Madaniyah Seluruh Surah
  • Aspek-aspek perceraian (tempoh menunggu, perkahwinan semula). [1]
66 At-Tahrim Mengharamkan
مڠحرامکن
12 Madaniyah ayat 1 [1]
  • Aspek-aspek kehidupan diri dan keluarga Muhammad s.a.w. [1]
67 Al-Mulk Kerajaan
کراجاءن
30 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Kemustahilan manusia untuk memahami rahsia alam semesta, dan kebergantungan manusia terhadap petunjuk Tuhan.[1]
68 Al-Qalam Pena / Kalam
ڤينا / قلم
52 Makiyyah ayat 1 [1]
69 Al-Haaqqah Keadaan Sebenar / Hari Kiamat
کبنرن سبنر / هاري قيامة
52 Makiyyah ayat 1
70 Al-Ma'arij Tempat-tempat Naik
تمڤت٢ ناءيق
44 Makiyyah ayat 3 [1]
  • Ketidakmahuan manusia dalam kepercayaan akibat naluri keresahan dalam manusia.[1]
71 Nuh Nabi Nuh a.s
نبي نوح عليه السلام
28 Makiyyah Seluruh Surah
  • Kisah Nabi Nuh a.s. [1]
    • Usaha melawan sikap kebendaan semata-mata dan kekurangan nilai kerohanian. [1]
72 Al-Jin Jin
جين
28 Makiyyah ayat 1 [1]
73 Al-Muzzammil Yang Berselimut
يڠ برسليموت
20 Makiyyah ayat 1 [1]
74 Al-Muddathir Yang Berselubung
يڠ برسلوبوڠ
56 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Konsep-konsep asas al-Quran/[1]
75 Al-Qiyamah Hari Kebangkitan / Kiamat
هاري کبڠکيتن / قيامة
40 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Konsep kebangkitan semula. [1]
76 Al-Insan Manusia
ماءنوسي
31 Madaniyah ayat 1 [1]
77 Al-Mursalat Malaikat Yang Diutus
ملائکة يڠ داوتوسکن
50 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Penurunan wahyu al-Quran secara beransur-ansur. [1]
78 An-Naba Berita Besar
بريتا بسر
40 Makiyyah ayat 2 [1]
  • Kehidupan selepas kematian. [1]
  • Kebangkitan semula dan pembalasan terulung Tuhan. [1]
79 An-Naziat Malaikat Yang Mencabut
ملائکة يڠ منچابوت
46 Makiyyah ayat 1 [1]
80 Abasa Dia Bermasam Muka
دي برماسم موک
42 Makiyyah ayat 1 [1]
81 At-Takwir Menggulung
مڠݢولوڠ
29 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Hari kiamat dan kebangkitan semula manusia. [1]
82 Al-Infitar Terpecah & Terbelah
ترڤچه دان تربله
19 Makiyyah ayat 1 [1]
83 Al-Mutaffifin Golongan yang Curang
ݢولوڠن يڠ چورڠ
36 Makiyyah ayat 1 [1]
84 Al-Inshiqaq Terbelah
تربله
25 Makiyyah ayat 1 [1]
85 Al-Buruj Gugusan Bintang
ݢوݢوسن بينتڠ
22 Makiyyah ayat 1 [1]
86 At-Tariq Pengunjung Malam
ڤڠونجوڠ مالم
17 Makiyyah ayat 1 [1]
87 Al-A’laa Yang Tertinggi
يڠ ترتيڠݢي
19 Makiyyah ayat 1 [1]
88 Al-Ghashiya Peristiwa Menggelisahkan / Hari Pembalasan
ڤريستيوا مڠݢليسهکن / هاري ڤمبالسن
26 Makiyyah ayat 1 [1]
89 Al-Fajr Fajar / Sinar Mentari
فجر / سينر منتاري
30 Makiyyah ayat 1 [1]
90 Al-Balad Negeri
نݢري
20 Makiyyah ayat 1 [1]
91 Asy-Syams Matahari
ماتهاري
15 Makiyyah ayat 1 [1]
92 Al-Lail Malam
مالم
21 Makiyyah ayat 1 [1]
93 Ad-Dhuha Pagi yang Cemerlang / Matahari Meninggi
ڤاݢي يڠ چرملڠ / ماتهاري منيڠݢي
11 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Kesengsaraan manusia dan keadilan Tuhan.[1]
94 Al-Insyirah Melapangkan
ملاڤڠکن
8 Makiyyah ayat 1
95 At-Tin Buah Tin / Buah Ara
بواه تين / بواه أرا
8 Makiyyah ayat 1 [1]
  • Prinsip moral asas dalam semua ajaran agama.[1]
96 Al-Alaq Segumpal Darah
سݢومڤل داره
19 Makiyyah ayat 2 [1]
  • Ayat-ayat terawal yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW. (ayat 1-5) [1]
97 Al-Qadr Kemuliaan
کمولياءن
5 Makiyyah ayat 1
98 Al-Bayyinah Bukti yang Nyata
بوکتي يڠ ڽات
8 Madaniyah ayat 1
99 Az-Zalzalah Gempa, Kegoncangan
ݢمڤا / کݢونچڠن
8 Madaniyah ayat 1
100 Al-Adiyat Yang Berlari Kencang
يڠ برلاري کنچڠ
11 Makiyyah ayat 1
101 Al-Qaria Hari Yang Hingar Bingar
هاري يڠ هيڠر بيڠر
11 Makiyyah ayat 1
102 At-Takathur Bermegah-megah
برمݢه-مݢه
8 Makiyyah ayat 1
  • Ketamakan manusia
103 Al-Asr Masa, Waktu
ماس / وقتو
3 Makiyyah ayat 1
104 Al-Humaza Pengumpat
ڤڠومڤت
9 Makiyyah ayat 1
105 Al-Fil Gajah
ݢاجه
5 Makiyyah ayat 1
106 Quraysh Kaum Quraisy
قوم قريش
4 Makiyyah ayat 1
107 Al-Ma'un Barangan Berguna
بارڠن برݢونا
7 Makiyyah ayat 7
108 Al-Kawthar Sungai Di Syurga
سوڠاي دشورݢ
3 Makiyyah ayat 1
109 Al-Kafirun Golongan Kafir
ݢولوڠن کافر
6 Makiyyah ayat 1
110 An-Nasr Pertolongan
ڤرتولوڠن
3 Madaniyah ayat 1
  • Janji bahawa pertolongan Allah akan datang dan Islam akan memperoleh kemenangan.
111 Al-Masadd Al-Masad: Anyaman Tali, Al-Lahab: Nyalaan Api
اڽمن تالي، اللهب:ڽالاءن أڤي
5 Makiyyah ayat 5
112 Al-Ikhlas Yang Ikhlas
يڠ إخلاص
4 Makiyyah
  • Keesaan Allah.
113 Al-Falaq Subuh / Dinihari
صبح / دينيهاري
5 Makiyyah ayat 1
114 An-Nas Manusia
ماءنوسي
6 Makiyyah ayat 1

Notes[sunting | sunting sumber]

References[sunting | sunting sumber]

  • Asad, Muhammad (1984). The Message of the Qu'rán. Gibraltar, Spain: Dar al-Andalus Limited. ISBN 1904510000.


Pautan Luar[sunting | sunting sumber]