Senarai Wizurai Besar Uthmaniyyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Wizurai Besar
dari Empayar Uthmaniyyah
Sadrazamlik-nisanlari.svg
Cop Mohor Wizurai Besar
Ahmed Tevfik Pasha chair.jpg
Ahmet Tevfik Pasha
Gelaran Yang Mulia
Kediaman Bab-ı Ali
Pelantik Sultan
Pembentukan 1328
Pemegang pertama Alaeddin Pasha
Pemegang terakhir Ahmet Tevfik Pasha
Dimansuhkan 1 November 1922

Wizurai Besar dari Empayar Uthmaniyyah (Bahasa Turki: Vezir-i Azam atau Sadr-ı Azam (Sadrazam); Turkii Uthmaniyyah: صدر اعظم or وزیر اعظم) adalah perdana menteri de facto yang bertanggungjawab kepada sultan di Empayar Uthmaniyyah, dengan kuasa pentadbiran mutlak dan, dari segi prinsip hanya boleh dipecat oleh sultan sahaja pada zaman klasik, sebelum pembaharuan Tanzimat, atau sehingga Revolusi 1908. Beliau memegang mohor imperial dan boleh memanggil para wazir berkumpul untuk membincangkan perkara berkaitan negara di Majlis Imperial; persidangan wazir dipanggil "kubbe wzir" bagi merujuk tempat mereka bermesyuarat, Kubbealtı ('di bawah kubah') di Istana Topkapı. Para pegawai beliau ditempatkan di Sublime Porte.

Senarai Wizurai Besar[sunting | sunting sumber]

Jata Empayar Uthmaniyyah Wizurai Besar di Empayar Uthmaniyyah Bendera Empayar Uthmaniyyah

Wizurai Besar

Nama Mula tugas Tamat tugas Nota
1. Alaeddin Pasha 1320 1331 Turki[1]
2. Nizamüddin Ahmed Pasha 1331 1348 Turki[2]
3. Hacı Pasha 1348 1349 Turki[2]
4. Sinanüddin Fakih Yusuf Pasha 1349 1364 Turki[2]
5. Çandarlı Kara Halil Hayreddin Pasha (Çandarlı Halil Pasha si Tua) 1364 22 Januari 1387 Turki, daripada Cendere (atau Çandar), sebuah kampung berdekatan Ankara; lihat keluarga Çandarlı. Wazir pertama yang memegang gelaran "Wazir Besar" dan juga yang pertama dengan latar belakng tentera.
6. Çandarlı Ali Pasha 1387 1406 Turki[3] (keluarga Çandarlı)
7. "Osmancıklı" Imamzade Halil Pasha 1406 1413 Turki,[3] daripada Osmancık
8. "Amasyalı" Beyazid Pasha 1413 1421 Turki,[3] daripada Amasya, berketurunan Albania[4][5]
9. Çandarlı Ibrahim Pasha si Tua 1421 1429 Turki[3] (keluarga Çandarlı)
10. Amasyalı Hazır Dânişmendoğlu Koca Mehmed Nizamüddin Pasha 1429 1439 Turki,[3] daripada Osmancık atau Amasya
11. Çandarlı Halil Pasha si Muda 1439 1 Jun 1453 Turki[6] (keluarga Çandarlı). Wazir Besar pertama yang dihukum mati.
12. Zaganos Pasha 1453 1456 Devşirme. Albania, Greek atau Serb.
13. Mahmud Pasha Angelović (kali pertama) 1456 1468 Devşirme. Greek[6] atau Serb[6]
14. Rum Mehmed Pasha 1468 1469 Greek[6]
15. İshak Pasha (kali pertama) 1469 1472 Albania,[7]
16. Mahmud Pasha Angelović (kali kedua) 1472 1474 Devşirme. Greek[6] atau Serb[6]
17. Gedik Ahmed Pasha 1474 1477 Albania[8] atau Greek[8] or Serb.[9]
18. Karamanlı Mehmed Pasha 1477 1481 Turki,[8] daripada Karaman
19. İshak Pasha (kali kedua) 1481 1482 Albania.[7]
20. Koca Davud Pasha 1482 1497 Albania[8]
21. Hersekzade Ahmed Pasha (Ahmed Hercegović) (kali pertama) 1497 1498 Devşirme. Daripada Herzegovina[8] (keluarga Kosača)
22. Çandarlı Ibrahim Pasha si Muda 1498 1499 Turki[10] (keluarga Çandarlı)
23. Mesih Pasha 1499 1501 Devşirme. Greek (anggota keluarga Palaiologos, berdasarkan pada von Hammer)[10]
24. Hadim Ali Pasha (kali pertama) 1501 1503 Daripada Drozgometva di Bosnia (Hadim = Manservant), daripada sebuah keluarga bangsawan kecil dikenali Ostoja.
25. Hersekzade Ahmed Pasha (Ahmed Hercegović) (kali kedua) 1503 1506 Devşirme. Daripada Herzegovina[8] (keluarga Kosača)
26. Hadim Ali Pasha (kali kedua) 1506 1511 Daripada Drozgometva di Bosnia (Hadim = Manservant), daripada sebuah keluarga bangsawan kecil dikenali Ostoja.
27. Hersekzade Ahmed Pasha (Ahmed Hercegović) (kali ketiga) 1511 1511 Devşirme. Daripada Herzegovina[8] (keluarga Kosača)
28. Koca Mustafa Pasha 1511 1512 Greek (Rum), bukannya devşirme.[11][12] Possibly "Western" (Frenk)[12][petikan diperlukan]
29. Hersekzade Ahmed Pasha (Ahmed Hercegović) (kali keempat) 1512 28 November 1514 Devşirme. Daripada Herzegovina[8] (keluarga Kosača)
30. Dukakinzade Ahmed Pasha 18 Disember 1514 8 September 1515 Albania.[13] (keluarga Dukagjin)
31. Hersekzade Ahmed Pasha (Ahmed Hercegović) (kali kelima) 8 September 1515 26 April 1516 Devşirme. Daripada Herzegovina[8] (keluarga Kosača)
32. Hadım Sinan Pasha 26 April 1516 22 Januari 1517 Devşirme,[14] keluarga bangsawan Boronivic (Hadim = Manservant)
33. Yunus Pasha 22 Januari 1517 13 September 1517 Devşirme,[14] Berketurunan Greek, Pomak, Serb, atau Croat.[15]
34. Piri Mehmed Pasha 25 Januari 1518 27 Jun 1523 Turki,[14] daripada Aksaray
35. Pargalı Ibrahim Pasha, juga dipanggil Frenk Ibrahim Pasha 27 Jun 1523 14 Mac 1536 Greek daripada Parga (Nama gelaran Frenk merrujuk pada peribadi dan citarasa keeropahan beliau)
36. Ayas Mehmed Pasha 14 Mac 1536 13 Julai 1539 Devşirme. Albania[16] daripada Vlora atau Delvina
37. Çelebi Lütfi Pasha 13 Julai 1539 April 1541 Devşirme. Albania,[17] daripada Avlonya (Vlorë) (Çelebi = a refined gentleman with good manners)
38. Hadim Süleyman Pasha April 1541 28 November 1544 Devşirme.[17] Hungary eunuch.[18] (Hadim = Manservant)
39. Kehle-i-ikbâl Damat Rüstem Pasha (kali pertama) 28 November 1544 6 Oktober 1553 Devşirme. Croat[17] daripada Skradin (Damat = Pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
40. Kara Ahmed Pasha 6 Oktober 1553 29 September 1555 Albania[19]
41. Kehle-i-ikbâl Damat Rüstem Pasha (kali kedua) 29 September 1555 10 Julai 1561 Devşirme. Croat[17] daripada Skradin (Damat = Pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
42. Semiz Ali Pasha 10 Julai 1561 28 Jun 1565 Daripada Bosnia[19]
43. Sokollu Mehmed Pasha (Мехмед-паша Соколовић) 28 Jun 1565 12 Oktober 1579 Devşirme. Serb daripada Bosnia [20][21][22] (keluarga Sokolović)
44. Şemsi Pasha 12 Oktober 1579 28 April 1580 Albania[23]
45.Vekîl-i Saltanat Lala Kara Mustafa Pasha 28 April 1580 7 Ogos 1580 Daripada Bosnia. (Lala = tutor kepada Sultan)
46. Koca Sinan Pasha (kali pertama) 7 Ogos 1580 6 Disember 1582 Albania[24]
47. Kanijeli Siyavuş Pasha (kali pertama) 24 Disember 1582 25 Julai 1584 Hungarian[24] daripada Nagykanizsa
48. Özdemiroğlu Osman Pasha 28 Julai 1584 29 Oktober 1585 Turki[25] or Circassian[25] Mamluk
49. Hadim Mesih Pasha 1 November 1585 14 April 1586 Devşirme[25] asal tidak diketahui (Hadim = Manservant)
50. Kanijeli Siyavuş Pasha (kali kedua) 14 April 1586 2 April 1589 Hungarian[24] daripada Nagykanizsa
49. Koca Sinan Pasha (kali kedua) 14 April 1589 1 Ogos 1591 Albania[26]
50. Serdar Ferhad Pasha (kali pertama) 1 Ogos 1591 4 April 1592 Albania[26]
51. Kanijeli Siyavuş Pasha (kali ketiga) 4 April 1592 28 Januari 1593 Hungarian[24] daripada Nagykanizsa
52. Koca Sinan Pasha (kali ketiga) 28 Januari 1593 16 Februari 1595 Albania[27]
53. Serdar Ferhad Pasha (kali kedua) 16 Februari 1595 7 Julai 1595 Albania[27]
54. Koca Sinan Pasha (kali keempat) 7 Julai 1595 19 November 1595 Albania[27]
55. Tekeli Lala Mehmed Pasha 19 November 1595 28 November 1595 Turki,[23] daripada Manisa (Lala = Tutor kepada Sultan)
56. Koca Sinan Pasha (kali kelima) 1 Disember 1595 3 April 1596 Albania[23]
57. Damat Ibrahim Pasha (kali pertama) 4 April 1596 27 Oktober 1596 Daripada Bosnia[28] (Damat = Bridegroom to the Ottoman dynasty)
58. (Cağaloğlu/Cağalazâde) Cigalazade Yusuf Sinan Pasha 27 Oktober 1596 5 Disember 1596 Itali.[29] Daripada keluarga bangsawan Genoa di Cicala.
59. Damat Ibrahim Pasha (kali kedua) 5 Disember 1596 3 November 1597 Bosniak[29][petikan diperlukan] (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
60. Hadim Hasan Pasha 3 November 1597 9 April 1598 Devşirme[29] dari Albania [30] origin
61. Cerrah Mehmed Pasha 9 April 1598 6 Januari 1599 Devşirme (?)[31] (Cerrah = pakar bedah)
62. Damat Ibrahim Pasha (kali ketiga) 6 Januari 1599 10 Julai 1601 Bosniak[31][petikan diperlukan] (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
63. Yemişçi Hasan Pasha 22 Julai 1601 4 Oktober 1603 Albania[31] (Yemişçi = penjual buah; murujuk kerjaya beliau sebelumnya)
63. Yavuz Ali Pasha 16 Oktober 1603 26 Julai 1604 Bosniak.[32] "keluarga Malkoçoğlu, atau Malković."
64. Sokolluzade Lala Mehmed Pasha 5 Ogos 1604 21 Jun 1606 Serb [32] (Lala = Tutor kepada Sultan). anak saudara kepada Sokollu Mehmed Pasha.
66. Dervish Mehmed Pasha 21 Jun 1606 9 Disember 1606 Bosniak[32]
67. Kuyucu Murad Pasha 11 Disember 1606 5 Ogos 1611 Bosniak[33] (Kuyucu = Penggali telaga; nama diberi kerana beliau mempunyai tabiat menanam musuh beliau di dalam telaga)
68. Gümülcineli Damat Nasuh Pasha 5 Ogos 1611 17 Oktober 1614 Albania,[33] daripada Gümülcine. (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah). Salah seorang suami kepada tujuh anak perempuan Sultan Ahmed I.
69. Öküz Kara Mehmed Pasha (kali pertama) 17 Oktober 1614 17 November 1616 Turki,[33] daripada Istanbul (Öküz = Lembu; secara literal bermaksud Mehmed Pasha si Lembu; nama diberi disebabkan bentuk tubuh beliau)
70. Damat Halil Pasha (kali pertama) 17 November 1616 18 Januari 1619 Armenia,[34] daripada Zeytun (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
71. Öküz Kara Mehmed Pasha (kali kedua) 18 Januari 1619 23 Disember 1619 Turki,[34] daripada Istanbul
72. Güzelce Ali Pasha 23 Disember 1619 9 Mac 1621 (?)[34] (Güzelce = Kacak)
73. Ohrili Hüseyin Pasha 9 Mac 1621 17 September 1621 Albania,[35] daripada Ohri
74. Dilaver Pasha 17 September 1621 20 May 1622 Bosniak[35]
75. Kara Davud Pasha 20 May 1622 13 Jun 1622 Bosniak[35]
76. Mere Hüseyin Pasha (kali pertama) 13 Jun 1622 8 Julai 1622 Albania[35] ("Mere!" = "Ambillah!" dalam Albania; dikatakan satu-satunya Wazir Besar yang tidak bertutur bahasa Turki, dinamakan bersempena perintah yang selalu diberikan oleh beliau berkenaan kepala lawan beliau)
77. Lefkeli Mustafa Pasha 8 Julai 1622 21 September 1622 Turki,[36] daripada bekas Lefke, kini di Orhaneli
78. Hadim Mehmed Pasha (Hadım -'Eunuch'- Mehmed Pasha) 21 September 1622 5 Februari 1623 Georgia[36] (Gürcü = orang Georgia)
79. Mere Hüseyin Pasha (kali kedua) 5 Februari 1623 30 Ogos 1623 Albania[36]
80. Kemankeş Kara Ali Pasha 30 Ogos 1623 3 April 1624 Turki[36] (Kemankeş = Archer)
81. Çerkes Mehmed Pasha 3 April 1624 28 Januari 1625 Circassia[37] (Çerkes = Circassia)
82. Hafız Ahmed Pasha (kali pertama) 8 Februari 1625 1 Disember 1626 Pomak,[37] daripada Filibe. salah seorang suami kepada 7 orang anak perempuan Sultan Ahmed I.
83. Damat Halil Pasha (kali kedua) 1 Disember 1626 6 April 1628 Armenian,[37] daripada Zeytun (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
84. Gazi Ekrem Hüsrev Pasha 6 April 1628 25 Oktober 1631 Bosniak[38]
85. Hafız Ahmed Pasha (kali kedua) 25 Oktober 1631 10 Februari 1632 Pomak[38] daripada Filibe.
86. Topal Recep Pasha 10 Februari 1632 18 May 1632 Bosniak[38] (Topal = Lame)
87. Tabanıyassi Mehmed Pasha 18 May 1632 2 Februari 1637 Albania[38] (daripada Drama)(Tabanıyassı = Kaki rata)
67. Bayram Pasha 2 Februari 1637 26 Ogos 1638 Turki,[39] daripada Istanbul
68. Tayyar Mehmed Pasha 27 Ogos 1638 24 Disember 1638 Turki[39]
90. Kemankeş Kara Mustafa Pasha 23 Disember 1638 31 Januari 1644 Albania[40] (Kemankeş = Pemanah)
91. Sultanzade Mehmet Pasha (Civan Kapucubaşı Sultanzade Mehmed Pasha) 31 Januari 1644 17 Disember 1645 Albania[40] (Sultanzade = Anak lelaki kepada anggota perempuan dari dinasti Uthmaniyyah)
92. Nevesinli Salih Pasha 17 Disember 1645 16 September 1647 Bosniak[41] daripada Nevesinje.
93. Kara Musa Pasha 16 September 1647 21 September 1647 (?)[41] Tidak dimasukkan dalam beberapa senaraii. Mohor imperial dihantar kepada beliau melalui laut ke Crete di mana beliau sedang bertempur, tetapi beliau meninggal dunia di istana kota Kandiye (Iraklion) lima hari selepas beliau dinamakan ke pangkat ini dan sebelum beliau menerima mohor.
94. Hezarpare Ahmet Pasha 21 September 1647 8 Ogos 1648 Greek (?),[41] daripada Istanbul. Dinaikkan pangkat ke wazir besar selepas kematian Kara Musa Pasha. (Hezarpare = Beribu-ribu keping; secara literal Ahmed Pasha si Ribuan Keping; nama diberikan oleh para pencerita kerana beliau suka membunuh)
95. Sofu Mehmed Pasha (atau Mevlevi Mehmed Pasha) 8 Ogos 1648 21 Mei 1649 (?)[42] (Sofu = Devout dan lihat Mevlevi)
96. Kara Murat Pasha (Kara Dev Murat Pasha) 21 Mei 1649 5 Ogos 1651 Albania[42] (Dev = Giant)
97. Melek Ahmed Pasha 5 Ogos 1651 21 Ogos 1651 Abazin[42] (Melek = Angel)
98. Abaza Siyavuş Pasha I (kali pertama) 21 Ogos 1651 27 September 1651 Abazin[43]
99. Gürcü Mehmed Pasha 27 September 1651 20 Jun 1652 Georgia[43] (Gürcü - Georgia)
100. Tarhoncu Ahmed Pasha 20 Jun 1652 21 Mac 1653 Albania[43] (Tarhoncu, sekali sekala ditulis Tarhoncu = 'penjual Taragon'; bagi merujuk bekas kerja beliau sebelumnya)
101. Koca Dervish Mehmed Pasha 21 Mac 1653 28 Oktober 1654 Circassian[43]
102. İpşiri Mustafa Pasha 28 Oktober 1654 11 May 1655 Abazin[44] (İpşiri = Pembawa berita baik) Seorang suami kepada salah seorang daripada tujuh anak perempuan Sultan Ahmed I.
103. Kara Murat Pasha (kali kedua) 11 May 1655 19 Ogos 1655 Albania[44]
104. Ermeni Suleyman Pasha 19 Ogos 1655 28 Februari 1656 Armenia[44] Ermeni bermakna Armenia. Daripada Malatya.
105. Deli Gazi Hüseyin Pasha, juga dipanggil Deli Hüseyin Pasha 28 Februari 1656 5 Mac 1656 Turki,[45] daripada Yenişehir. Tidak dimasukan dalam beberapa senarai. Mohor imperial dihantar kepada beliau melalui laut ke Crete di mana beliau sedang bertempur, tetapi kapal dipanggil balik kerana lobi oleh Zurnazen Mustafa Pasha, yang mana beliau dilantik sebagai pendakwaraya tetapi mahukan gelaran penuh. (Deli = Gila; di sebabkan keberanian beliau di medan tempur)
106. Zurnazen Mustafa Pasha (memegang jawatan selama 4 jam) 5 Mac 1656 5 Mac 1656 Albania[45] (Zurnazen = pemain klarinet). Tidak dimasukkan dalam beberapa senarai. Dinaikkan pangkat daripada gelaran pendakwaraya kepada wazir besar di sebabkan pengaruh beliau kepada sultan untuk memecat Gazi Hüseyin Pasha daripada pejabat. Pelantikan beliau menyebabkan rusuhan di Istanbul dan beliau dibuang negeri selepas 4 jam memegang jawatan.
107. Abaza Siyavuş Pasha I (kali kedua) 5 Mac 1656 25 April 1656 Abazin[45]
108. Boynuyaralı Mehmed Pasha 26 April 1656 15 September 1656 Turki,[46] daripada Samsun (Boynu yaralı = Leher cedera)
109. Köprülü Mehmed Pasha 15 September 1656 31 Oktober 1661 Albania,[46] daripada wilayah Rushnik, berkaitan dengan tempat asal isteri beliau di Köprü yang terletak di utara-tengah Anatolia, kini dipanggil Vezirköprü bagi menghargai keluarga beliau. (lihat; keluarga Köprülü)
110. Köprülü Fazıl Ahmed Pasha 31 Oktober 1661 19 Oktober 1676 Albania[46] (lihat keluarga Köprülü)
111. Merzifonlu Kara Mustafa Pasha 19 Oktober 1676 25 Disember 1683 Albania daripada Merzifon (anak angkat dari keluarga Köprülü Albania)[47]
112. Kara İbrahim Pasha 15 Disember 1683 18 November 1685 Turki[48]
113. Sarı Süleyman Pasha 18 November 1685 18 September 1687 Bosniak[49] (Sarı = Perang)
114. Abaza Siyavuş Pasha 18 September 1687 23 Februari 1688 Abazin[49]
115. Ayaşlı İsmail Pasha 23 Februari 1688 2 May 1688 Turki[50] daripada Ayaş)
116. Bekri Mustafa Pasha 30 May 1688 7 November 1689 Turki,[50] daripada Tekirdağ.
117. Köprülü Fazıl Mustafa Pasha 10 November 1689 19 Ogos 1691 Albania[50] (keluarga Köprülü)
118. Arabacı Ali Pasha 24 Ogos 1691 21 Mac 1692 Albania[51] (Arabacı = Coachman; merujuk latar belakang beliau)
119. Merfizonlu Hacı Ali Pasha 23 Mac 1692 17 Mac 1693 Turki,[51] daripada Merzifon.
120. Bozoklu Mustafa Pasha 17 Mac 1693 Mac 1694 Turki,[52] daripada Bozok (kini Yozgat).
121. Sürmeli Ali Pasha 13 Mac 1694 22 April 1695 (?)[52] Greek[petikan diperlukan] (daripada Dimetoka) (Sürmeli = Orang dengan mata bercelak)
122. Elmas Mehmed Pasha 3 May 1695 11 September 1697 Turki[53] (Elmas = Berlian)
123. Amcazade Köprülü Hüseyin Pasha 17 September 1697 4 September 1702 Albania[53] (keluarga Köprülü).
124. Daltaban Mustafa Pasha 4 September 1702 24 Januari 1703 Bosniak[54] berdasarkan Joseph von Hammer, daripada Manastır (Daltaban = Kaki Ayam)
125. Rami Mehmed Pasha 25 Januari 1703 22 Ogos 1703 Turki (?),[54] daripada Istanbul
126. Kavanoz Ahmed Pasha 22 Ogos 1703 16 November 1703 Rusia[55] (Kavanoz = A jar; dinamakan begini kerana dikatakan sangat pendek dan gemuk)
127. Damat Hasan Pasha 18 November 1703 28 September 1704 Greek[55][56][57] Ottoman, daripada Morea, Greece (Damat = Bridegroom to the Ottoman dynasty)
128. Kalaylıkoz Hacı Ahmed Pasha Oktober 1704 25 Disember 1704 Turki[55] (Kalaylıkoz = bervarnis; merujuk akan kesukaan beliau terhadap alat solek, perhiasan dan pakaian)
129. Teberdar/Baltaci Mehmed Pasha (kali pertama) 25 Disember 1704 3 May 1706 Turki,[58] daripada Osmancık.
130. Çorlulu Damat Ali Pasha 3 May 1706 15 Jun 1710 Turki (?),[58] daripada Çorlu (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
131. Köprülü Numan Pasha 16 Jun 1710 17 Ogos 1710 Albania[58] (keluarga Köprülü).
132. Baltaci Mehmed Pasha (kali kedua) 18 Ogos 1710 20 November 1711 Turki,[58] daripada Osmancık.
133. Ağa Yusuf Pasha 20 November 1711 11 November 1712 Georgian[59]
134. Silahdar Süleyman Pasha 12 November 1712 6 April 1713 Abazin[59]
135. Hoca Ibrahim Pasha 6 April 1713 7 April 1713 Turki,[59] daripada Serez (Serres)
136. Silahdar Damat Ali Pasha 27 April 1713 5 Ogos 1716 Turki[60] daripada İznik (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
137. Hacı Halil Pasha 21 Ogos 1716 Oktober 1717 Albania[60]
138. Nişancı Mehmed Pasha Oktober 1717 9 Mei 1718 Turki (?),[60] daripada Kayseri
139. Nevşehirli Damat Ibrahim Pasha 9 Mei 1718 16 Oktober 1730 Turki,[60] daripada Nevşehir. (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
140. Silahdar Damat Mehmed Pasha 16 Oktober 1730 23 Januari 1731 Turki (?),[61] daripada Istanbul (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah]])
141. Kabakulak Ibrahim Pasha 23 Januari 1731 11 September 1731 Turki,[61] daripada Şebinkarahisar (Kabakulak = Seseorang yang mempunyai beguk)
142. Topal Osman Pasha 21 September 1731 12 Mac 1732 Turki[62] (Topal = Bodoh)
143. Hekimbaşızâde/Hekimoğlu Ali Pasha (kali pertama) 12 Mac 1732 14 Julai 1735 Itali[62] (anak lelaki asal Venice yang memeluk agama Islam bernama Hekimbaşı Nuh Efendi)
144. Gürcü İsmail Pasha 14 Julai 1735 25 Disember 1735 Georgia[62] (Gürcü = Georgia)
145. Silahdar Seyyid Mehmed Pasha (tr) 10 Januari 1736 5 Ogos 1737 Turki (?),[63] daripada Dimetoka
146. Muhsinzade Abdullah Pasha 22 Ogos 1737 19 Disember 1737 Arab (?),[63] daripada Aleppo
147. Yeğen Mehmed Pasha 3 Disember 1737 23 Mac 1739 Turki[63] (Yeğen = Anak Saudara, dalam kes beliau kepada Sultan)
148. İvaz Mehmed Pasha 17 Mac 1739 23 Jun 1740 Albania[64]
149. Nişancı Hacı Ahmed Pasha 22 Julai 1740 7 April 1742 Turki,[64] daripada Alanya
150. Hekimoğlu Ali Pasha (kali kedua) 21 April 1742 4 Oktober 1742 Italian[64] (anak lelaki kepada orang Venice yang memeluk Islam bernama Hekimbaşı Nuh Efendi)
151. Seyyid Hasan Pasha 4 Oktober 1742 10 Ogos 1746 Arab (?),[65] atau Turki,[64] daripada Karahisar (kini Şebinkarahisar)
152. Tiryaki Hacı Mehmed Pasha 11 Ogos 1746 24 Ogos 1747 (?)[65] (Tiryaki= Seorang yang ketagih kepada tembakau, candu, alkohol dsb.). Reputed to have taken measures which made the prices of these substances plummet during his office.
153. Seyyid Abdullah Pasha 24 Ogos 1747 2 Januari 1750 Arab (?),[65] atau Turki,[64] daripada Kerkük
154. Devâtdar/Divitdar Mehmed Pasha 9 Januari 1750 1 Julai 1752 (?),[65] daripada Istanbul
155. Köse Bahir Mustafa Pasha (kali pertama) 1 Julai 1752 16 Februari 1755 Turki (?),[65] daripada Çorlu (Köse = Sebuah mangkuk, seseorang tanpa jambang)
156. Hekimoğlu Ali Pasha (kali ketiga) 16 Februari 1755 19 May 1755 Italian[66] (anak lelaki kepada orang Venice yang memeluk Islam bernama Hekimbaşı Nuh Efendi)
157. Naili Abdullah Pasha 19 May 1755 24 Ogos 1755 Turki,[66] daripada Istanbul
158. Silahdar Bıyıklı Ali Pasha, atau Nişancı Ali Pasha 24 Ogos 1755 23 Oktober 1755 Turki (?)[66]
159. Yirmisekizzade Mehmed Said Pasha 25 Oktober 1755 1 April 1756 Georgia,[66] daripada Edirne (Yirmisekiz = dua puluh lapan; dinamakan sedemikian kerana bapa beliau, Yirmisekiz Mehmed Çelebi, telah berkhidmat dengan Batalion ke-28 ("orta") dalam kor Janissari)
160. Köse Bahir Mustafa Pasha (kali kedua) 30 April 1756 3 Disember 1756 Turki,[67] daripada Çorlu (Köse = Sebuah mangkuk, seseorang tanpa jambang)
161. Koca Ragıp Pasha 12 Januari 1757 8 April 1763 Turki,[67] daripada Istanbul
162. Tevkii Hamza Hamid Pasha 11 April 1763 29 September 1763 Turki,[68] daripada Develi
163. Köse Bahir Mustafa Pasha (kali ketiga) 29 September 1763 30 Mac 1765 Turki (?),[68] daripada Çorlu
164. Muhsinzade Mehmed Pasha (kali pertama) 30 Mac 1765 7 Ogos 1768 Arab (?),[68] anak lelaki kepada Muhsinzade Abdullah Pasha
165. Silahdar Hamza Mahir Pasha 7 Ogos 1768 20 Oktober 1768 Turki,[68] daripada Develi
166. Yağlıkçızade Mehmed Emin Pasha Oktober 1768 12 Ogos 1769 Turki,[69] daripada Istanbul
167. Moldovancı Ali Pasha 12 Ogos 1769 12 Disember 1769 Turki,[69] daripada Daday
168. Ivazzade Halil Pasha 13 Disember 1769 25 Disember 1770 Albania[69] (anak lelaki kepada İvaz Mehmed Pasha)
169. Silahdar Mehmed Pasha 25 Disember 1770 11 Disember 1771 Turki (?),[70] daripada Istanbul
170. Muhsinzade Mehmed Pasha (kali kedua) Disember 1771 6 Ogos 1774 (Arap ?)[70]
171. Izzet Mehmed Pasha (kali pertama) 11 Ogos 1774 7 Julai 1775 [71]
172. Moralı Dervish Mehmed Pasha 7 Julai 1775 5 Januari 1777 Turki[70] (daripada Mora = Peloponnese)
173. Darendeli Cebecizade Mehmed Pasha 5 Januari 1777 1 September 1778 Turki,[72] daripada Darende.
174. Kalafat Mehmed Pasha 1 September 1778 22 Ogos 1779 Bulgaria,[72] daripada Sofia (Kalafat = Caulker).
175. Silahdar Seyyid Mehmed Pasha (tr) Ogos 1779 20 Februari 1781 Turki,[72] daripada Arabsun berdekatan Kırşehir
176. Izzet Mehmed Pasha (kali kedua) 20 Februari 1781 25 Ogos 1782 [71]
177. Yeğen Hacı Mehmed Pasha 25 Ogos 1782 31 Disember 1782 Turki[73] (Yeğen = Anak saudara, dalam kes beliau kepada Sultan).
178. Halil Hamid Pasha 31 Disember 1782 30 April 1785 Turki,[73] daripada Isparta. Moyang kepada Kemal Derviş, pentadbir UNDP terkini.
179. Şahin Ali Pasha 30 April 1785 25 Januari 1786 Georgian[73]
180. Koca Yusuf Pasha (kali pertama) 25 Januari 1786 28 May 1789 Georgian[73]
181. Cenaze Hasan Pasha atau Meyyit Hasan Pasha 28 Mei 1789 2 Januari 1790 Circassia[74] ("Cenaze" atau "Meyyit" = Pengkebumian, jenazah; secara literalnya "Hasan Pasha si Jenazah"; dinamakan sedemikian kerana beliau terbaring di atas katil, sakit teruk sepanjang tempoh jawatan beliau)
182. Cezayirli Gazi Hasan Pasha 2 Januari 1790 30 Mac 1790 (?),[74] possibly with origins related to any which one of the Caucasian/Iranian ethnicities, bought as a slave in childhood in eastern Turkiey, raised by Turkiish family in Tekirdağ. His name Cezayirli means daripada Algiers since he had been a corsair there.
183. Çelebizade Şerif Hasan Pasha 16 April 1790 12 Februari 1791 (?),[74] daripada Rusçuk.
184. Koca Yusuf Pasha (kali kedua) 12 Februari 1791 1792 Georgian[75]
185. Damat Melek Mehmed Pasha 1792 21 Oktober 1794 Serb[75] (Damat = pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
186. Safranbolulu Izzet Mehmet Pasha 21 Oktober 1794 23 Oktober 1798 Turki,[75] daripada Safranbolu.[76]
187. Kör Yusuf Ziyaüddin Pasha (kali pertama) 23 Oktober 1798 24 Jun 1805 Georgian[77] (Kör = Buta)
188. Bostancıbaşı Hafız İsmail Pasha 24 September 1805 13 Oktober 1806 (?)[77]
189. Keçiboynuzu İbrahim Hilmi Pasha 13 Oktober 1806 3 Jun 1807 Turki (?)[77] (Keçiboynuzu = Carob fruit, named as such because purportedly an extremely puny person)
190. Çelebi Mustafa Pasha 3 Jun 1807 29 Julai 1808 (?)[78] (Çelebi = A refined gentleman with good manners)
191. Alemdar Mustafa Pasha, also called (Bayrakdar Mustafa Pasha) 29 Julai 1808 15 November 1808 Albania (?),[78] daripada Rusçuk. (Alemdar or Bayraktar = standard bearer, same rank with two different names among the Janissaries)
192. Çavuşbaşı Memiş Pasha 16 November 1808 Disember 1808 Albania[78] (Çavuşbaşı = Head sergeant)
Çarhacı Ali Pasha[petikan diperlukan] Disember 1808 Mac 1809 Turki[petikan diperlukan] (Çarhacı = Skirmisher)
193. Kör Yusuf Ziyaüddin Pasha (kali kedua) Mac 1809 Februari 1811 Georgian[79]
194. Laz Ahmed Pasha Februari 1811 Julai 1812 Turki (?),[79] Laz[petikan diperlukan]
195. Hurşit Ahmed Pasha Julai 1812 30 Mac 1815 Georgian,[79] satu-satunya Wazir Besar yang membunuh diri (semasa masih memegang jawatan)
196. Mehmed Emin Rauf Pasha (kali pertama) 30 Mac 1815 6 Januari 1818 Turki[79]
197. Burdurlu Dervish Mehmed Pasha 6 Januari 1818 5 Januari 1820 (?),[80] daripada Burdur
198. Seyyid Ali Pasha 5 Januari 1820 21 April 1821 Turki[80]
199. Benderli Ali Pasha 21 April 1821 30 April 1821 (?),[80] daripada Bender (kini di Moldavia). Wazir Besar terakhir yang dihukum mati selepas perintah dikeluarkan oleh sultan (di sebabkan Perang Kemerdekaan Greek).
200. Izmirli Hacı Salih Pasha (tr) 30 April 1821 11 November 1822 Donmeh (?)[80]
201. Bostancıbaşı Deli Abdullah Pasha 11 November 1822 4 Mac 1823 Turki[81] (Deli = Mad, literally Abdullah Pasha the Mad)
202. Turnacızade Silahdar Ali Pasha 4 Mac 1823 13 Disember 1823 (?)[81]
203. Mehmed Said Galip Pasha 13 Disember 1823 15 September 1824 Turki[81]
204. "Benderli" Mehmed Selim Pasha 15 September 1824 26 Oktober 1828 (?),[81] daripada Bender (kini di Moldavia)
205. Topal Izzet Mehmed Pasha (kali pertama) 26 Oktober 1828 28 Januari 1829 Turki,[82] daripada Darende.
206. Reşid Mehmed Pasha Januari 1829 17 Februari 1833 Georgian or Greek[82]
207. Mehmed Emin Rauf Pasha (kali kedua) 17 Februari 1833 8 Julai 1839 Turki[82]
208. Husrev Pasha 8 Julai 1839 29 May 1841 Abazin[83]
209. Mehmed Emin Rauf Pasha (kali ketiga) 29 May 1841 7 Oktober 1841 Turki[83]
210. Topal Izzet Mehmed Pasha (kali kedua) 7 Oktober 1841 3 September 1842 Turki[84] daripada Darende
211. Mehmed Emin Rauf Pasha (kali keempat) 3 September 1842 31 Julai 1846 Turki[84]
212. Koca Mustafa Reşid Pasha (kali pertama) 31 Julai 1846 28 April 1848 Turki[84]
213. İbrahim Sarim Pasha 28 April 1848 13 Ogos 1848 Turki[85]
214. Koca Mustafa Reşid Pasha (kali kedua) 13 Ogos 1848 27 Januari 1852 Turki[85]
215. Mehmed Emin Rauf Pasha (kali kelima) 27 Januari 1852 7 Mac 1852 Turki[85]
216. Koca Mustafa Reşit Pasha (kali ketiga) 7 Mac 1852 7 Ogos 1852 Turki[86]
217. Mehmed Emin Aali Pasha (kali pertama) 7 Ogos 1852 4 Oktober 1852 Turki[86]
218. Damat Mehmed Ali Pasha 4 Oktober 1852 14 May 1853 Hamsheni [87](Damat = Bridegroom to the Ottoman Dynasty).
219-220. Mustafa Naili Pasha (kali pertama) 14 May 1853 30 May 1854 Albania,[88] daripada Egypt, called Giritli=Cretan because he had served as governor in that island for a long time.
221. Kıbrıslı Mehmed Emin Pasha (kali pertama) 30 May 1854 24 November 1854 Turki,[89] daripada Cyprus
222. Koca Mustafa Reşid Pasha (kali keempat) 24 November 1854 4 May 1855 Turki[89]
223. Mehmed Emin Aali Pasha (kali kedua) 4 May 1855 1 Disember 1856 Turki[90]
224. Koca Mustafa Reşid Pasha (kali kelima) 1 Disember 1856 2 Ogos 1857 Turki[90]
225. Mustafa Naili Pasha (kali kedua) 2 Ogos 1857 23 Oktober 1857 Albania[90]
226. Koca Mustafa Reşid Pasha (kali keenam) 23 Oktober 1857 7 Januari 1858 Turki[90]
227. Mehmed Emin Aali Pasha (kali ketiga) 11 Januari 1858 8 Oktober 1859 Turki[91]
228. Kıbrıslı Mehmed Emin Pasha (kali kedua) 8 Oktober 1859 24 Disember 1859 Turki,[91] daripada Cyprus
229. Mütercim Mehmed Rüşdi Pasha (kali pertama) 24 Disember 1859 27 May 1860 Turki[91] (Mütercim = A translator, an interpreter)
230. Kıbrıslı Mehmed Emin Pasha (kali ketiga) 27 May 1860 6 Ogos 1861 Turki,[92] daripada Cyprus
231. Mehmed Emin Aali Pasha (kali keempat) 6 Ogos 1861 22 November 1861 Turki[92]
232. Keçecizade Mehmed Fuad Pasha (kali pertama) 22 November 1861 6 Januari 1863 Turki,[92] daripada Konya (keluarga Keçecizade).
233. Yusuf Kamil Pasha 6 Januari 1863 3 Jun 1863 Turki[93]
234. Keçecizade Mehmed Fuad Pasha (kali kedua) 3 Jun 1863 5 Jun 1866 Turki[93]
235. Mütercim Mehmed Rüşdi Pasha (kali kedua) 5 Jun 1866 11 Februari 1867 Turki[94]
236. Mehmed Emin Aali Pasha (kali kelima) 11 Februari 1867 7 September 1871 Turki[94]
237. Mahmud Nedim Pasha (kali pertama) September 1871 31 Julai 1872 Georgian,[94] sering kali dipanggil Nedimoff disebabakan polisi Russophilia beliau
238. Ahmed Şefik Midhat Pasha (kali pertama) 31 Julai 1872 19 Oktober 1872 Turki (?),[95] keluarga daripada Rusçuk, dilahirkan di Istanbul.
239. Mütercim Mehmed Rüşdi Pasha (kali ketiga) 19 Oktober 1872 Februari 1873 Turki[95]
240. Sakızlı Ahmed Esat Pasha (kali pertama) 15 Februari 1873 15 April 1873 Turki,[95] daripada Sakız/Chios
241. Şirvanlı Mehmed Rüşdi Pasha 15 April 1873 14 Februari 1874 Turki[95] atau Kurd[petikan diperlukan], daripada Şirvan.
242. Hüseyin Avni Pasha 14 Februari 1874 25 April 1875 Turki[96]
243. Sakızlı Ahmed Esat Pasha (kali kedua) April 1875 Ogos 1875 Turki,[96] daripada Sakız (Chios)
244. Mahmud Nedim Pasha (kali kedua) 21 Ogos 1875 11 May 1876 Georgian[96]
245. Mütercim Mehmed Rüşdi Pasha (kali keempat) 12 May 1876 19 Disember 1876 Turki[96]
246. Ahmed Şefik Midhat Pasha (kali kedua) 19 Disember 1876 5 Februari 1877 Turki (?)[97] The last grand vizier who was executed -while in exile in Taif-. Whether or not there was a direct order daripada the Sultan Abdulhamid II remains subject of discussion to this day.)
247. İbrahim Edhem Pasha 5 Februari 1877 11 Januari 1878 Greek,[97] daripada Chios/Sakız; sold as a slave in childhood to -later- Grand Vizier Husrev Pasha during the 1822 events in that island)
248. Ahmed Hamdi Pasha 11 Januari 1878 4 Februari 1878 Abazin[98]
249. Ahmed Vefik Pasha 4 Februari 1878 18 April 1878 Turki,[98] daripada Istanbul.
250. Mehmed Sadık Pasha 18 April 1878 28 May 1878 Turki[99]
251. Mütercim Mehmed Rüşdi Pasha (kali kelima) 28 May 1878 4 Jun 1878 Turki[99]
252. Saffet Pasha 4 Jun 1878 Oktober 1878 Turki[100]
253. Tunuslu Hayreddin Pasha Oktober 1878 28 Julai 1879 Abazin[100]
254. Ahmed Arifi Pasha 28 Julai 1879 September 1879 Turki[100]
255. Mehmed Said Pasha (kali pertama) 18 Oktober 1879 9 Jun 1880 Turki[101]
256. Kadri Pasha 9 Jun 1880 12 September 1880 Turki,[101] daripada Antep
257. Mehmed Said Pasha (kali kedua) 12 September 1880 2 May 1882 Turki[102]
258. Abdurrahman Nureddin Pasha 2 May 1882 12 Julai 1882 Turki,[102] daripada Kütahya (Germiyanid family)
259. Mehmed Said Pasha (kali ketiga) 12 Julai 1882 30 November 1882 Turki[103]
260. Ahmed Vefik Pasha (kali kedua) 1 Disember 1882 3 Disember 1882 Turki[103]
261. Mehmed Said Pasha (kali keempat) 3 Disember 1882 24 September 1885 Turki[103]
262. Kâmil Pasha (kali pertama) 25 September 1885 4 September 1891 Turki,[104] daripada Cyprus.
263. Ahmed Cevat Şakir Pasha 4 September 1891 8 Jun 1895 Turki,[104] daripada Kabaağaç in Afyonkarahisar (Şakirpaşazade family)
264. Mehmed Said Pasha (kali kelima) 9 Jun 1895 3 Oktober 1895 Turki[104]
265. Kâmil Pasha (kali kedua) 3 Oktober 1895 7 November 1895 Turki,[105] daripada Cyprus.
266. Halil Rifat Pasha 7 November 1895 9 November 1901 Turki (?),[105] daripada Serez
267. Mehmed Said Pasha (kali keenam) 13 November 1901 15 Januari 1903 Turki[105]
268. Avlonyalı Mehmed Ferid Pasha 15 Januari 1903 22 Julai 1908 Albania,[106] daripada Avlonya (Vlorë)
269. Mehmed Said Pasha (kali ketujuh) 22 Julai 1908 6 Ogos 1908 Turki[106]
270. Kâmil Pasha (kali ketiga) 5 Ogos 1908 14 Februari 1909 Turki,[106] daripada Cyprus
271. Hüseyin Hilmi Pasha (kali pertama) 14 Februari 1909 14 April 1909 Greek[107] or Turki[108] daripada Cyprus
272. Ahmet Tevfik Pasha (kali pertama) 14 April 1909 5 Mei 1909 Turki[108]
273. Hüseyin Hilmi Pasha (kali kedua) 5 Mei 1909 12 Januari 1910 Greek atau Turki, daripada Midilli
274. İbrahim Hakkı Pasha 12 Januari 1910 30 September 1911 Turki (?)[109]
275-276. Mehmed Said Pasha (kali kelapan) 30 September 1911 22 Julai 1912 Turki[109]
277. Ahmed Muhtar Pasha 22 Julai 1912 29 Oktober 1912 Turki,[110] daripada Bursa
278. Kâmil Pasha (kali keempat) 29 Oktober 1912 23 Januari 1913 Turki,[111] daripada Cyprus
279. Mahmud Shevket Pasha 23 Januari 1913 11 Jun 1913 Chechen (?),[111] Circassia[112] dan/atau Arab[113] Uthmaniyyah, daripada Baghdad
280. Said Halim Pasha 12 Jun 1913 4 Februari 1917 Albania (?)[114] berasal daripada Albania (daripada keluarga Khedives dari Mesir)
281. Mehmed Talaat Pasha 4 Februari 1917 14 Oktober 1918 (?),[114] daripada Edirne
282-283. Ahmed Izzet Pasha 14 Oktober 1918 11 November 1918 Albania[112][115] Ottoman, daripada Istanbul
284. Ahmet Tevfik Pasha (kali kedua) 11 November 1918 4 Mac 1919 Turki[116]
285-287. Damat Ferid Pasha (kali pertama) 4 Mac 1919 2 Oktober 1919 Albania[116] dengan keluarga dari kampung Potoci, berdekatan Pljevlja (Damat, pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
288. Ali Rıza Pasha 2 Oktober 1919 8 Mac 1920 Turki (?),[117] daripada Istanbul
289. Salih Hulusi Pasha 8 Mac 1920 5 April 1920 Circassia,[117] daripada Istanbul
290-291. Damat Ferid Pasha (kali kedua) 5 April 1920 21 Oktober 1920 Albania[117] dengan keluarga berasal dari kampung di Potoci, berdekatan Pljevlja (Damat, pengantin kepada dinasti Uthmaniyyah)
292. Ahmet Tevfik Pasha (kali ketiga) 21 Oktober 1920 1 November 1922 Turki,[118] Wazir Besar terakhir

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971, p. 7. (Turki)
  2. ^ a b c Danişmend (1971), p. 8. (Turki)
  3. ^ a b c d e Danişmend (1971), p. 9. (Turki)
  4. ^ The Rise of the Ottoman Empire di Buku Google
  5. ^ The Sultan of Vezirs: The Life and Times of the Ottoman Grand Vezir Mahmud Pasha Angelović (1453–1474) di Buku Google
  6. ^ a b c d e f Danişmend (1971), p. 10. (Turki)
  7. ^ a b Faveyrial, Jean-Claude (1888). Histoire de l'Albanie (dalam bahasa French). archives of the House of the Lazarite Missionaries in Paris. m/s. 215.  [1]
  8. ^ a b c d e f g h i Danişmend (1971), p. 11. (Turki)
  9. ^ Theoharis Stavrides (2001). The Sultan of Vezirs: The Life and Times of the Ottoman Grand Vezir Mahmud Pasha Angelovic (1453-1474) ISBN 978-90-04-12106-5. Brill Academic Publishers. 
  10. ^ a b Danişmend (1971), p. 12. (Turki)
  11. ^ [Senarai Wizurai Besar Uthmaniyyah di Buku Google Türkçülük ve Türkçülük mücadeleleri tarihi] Periksa nilai |url= (bantuan). 1969. m/s. 53. 11 - Koca Mustafa Paşa (Rum) 
  12. ^ a b Danişmend (1971), p. 13. (Turki)
  13. ^ Danişmend (1971), p. 14. (Turki)
  14. ^ a b c Danişmend (1971), p. 15. (Turki)
  15. ^ Alper, Omer Mahir, "Yunus Paşa", (1999) Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, İstanbul:Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. C.2 s.678 ISBN 975-08-0072-9
  16. ^ Danişmend (1971), p. 16. (Turki)
  17. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 17. (Turki)
  18. ^ A military history of modern Egypt: daripada the Ottoman Conquest to the Ramadan War by Andrew James McGregor p.30 [Senarai Wizurai Besar Uthmaniyyah di Buku Google]
  19. ^ a b Danişmend (1971), p. 18. (Turki)
  20. ^ Samarčić, Radovan (2004). Sokollu Mehmet Paşa (3rd ed.) Istanbul: Aralik. ISBN 975-8823-62-0
  21. ^ Kočan, Ismet (Dec. 21, 2005). Mit i stvarnost - Mehmed-paša Sokolović, Večernje Novosti Online.
  22. ^ Danişmend (1971), p. 19. (Turki)
  23. ^ a b c Danişmend (1971), p. 25. (Turki)
  24. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 21. (Turki)
  25. ^ a b c Danişmend (1971), p. 22. (Turki)
  26. ^ a b Danişmend (1971), p. 23. (Turki)
  27. ^ a b c Danişmend (1971), p. 24. (Turki)
  28. ^ [Senarai Wizurai Besar Uthmaniyyah di Buku Google Islamic Desk Reference: Compiled daripada "The Encyclopaedia of Islam", E. J. Van Donzel, BRILL, 1994, p.165] Periksa nilai |url= (bantuan). Bosnian origin 
  29. ^ a b c Danişmend (1971), p. 26. (Turki)
  30. ^ İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971 (Turki)
  31. ^ a b c Danişmend (1971), p. 27. (Turki)
  32. ^ a b c Danişmend (1971), p. 28. (Turki)
  33. ^ a b c Danişmend (1971), p. 29. (Turki)
  34. ^ a b c Danişmend (1971), p. 30. (Turki)
  35. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 31. (Turki)
  36. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 32. (Turki)
  37. ^ a b c Danişmend (1971), p. 33. (Turki)
  38. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 34. (Turki)
  39. ^ a b Danişmend (1971), p. 35. (Turki)
  40. ^ a b Danişmend (1971), p. 36. (Turki)
  41. ^ a b c Danişmend (1971), p. 37. (Turki)
  42. ^ a b c Danişmend (1971), p. 38. (Turki)
  43. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 39. (Turki)
  44. ^ a b c Danişmend (1971), p. 40. (Turki)
  45. ^ a b c Danişmend (1971), p. 41. (Turki)
  46. ^ a b c Danişmend (1971), p. 42. (Turki)
  47. ^ Danişmend (1971), p. 33. (Turkiish)
  48. ^ Danişmend (1971), p. 44. (Turki)
  49. ^ a b Danişmend (1971), p. 45. (Turki)
  50. ^ a b c Danişmend (1971), p. 46. (Turki)
  51. ^ a b Danişmend (1971), p. 47. (Turki)
  52. ^ a b Danişmend (1971), p. 48. (Turki)
  53. ^ a b Danişmend (1971), p. 49. (Turki)
  54. ^ a b Danişmend (1971), p. 50. (Turki)
  55. ^ a b c Danişmend (1971), p. 51. (Turki)
  56. ^ Evg Radushev, Svetlana Ivanova, Rumen Kovachev - Narodna biblioteka "Sv. sv. Kiril i Metodiĭ. Orientalski otdel, International Centre for Minority Studies and Intercultural Relations, Research Centre for Islamic History, Art, and Culture (2003). Inventory of Ottoman Turkiish documents about Waqf preserved in the Oriental Department at the St. St. Cyril and Methodius National Library. Narodna biblioteka "Sv. sv. Kiril i Metodiĭ. m/s. 224. ISBN 954-523-072-X. Hasan Pasa (Damad-i- Padisahi), Greek convert daripada Morea. He began his career as imperial armourer and rose to the post of Grand Vezir (1703). He married the daughter of Sultan Mehmed IV, Hatice Sultan, fell into disgrace and was exiled with his wife to izmit. 
  57. ^ Catharine Theimer Nepomnyashchy; Nicole Svobodny; Ludmilla A. Trigos (2006). Under the sky of my Africa: Alexander Pushkin and blackness. Northwestern University Press. m/s. 53. ISBN 0-8101-1971-4. Shortly afterward a new grand vizier, Hasan, came to take the place of the old one, and he held his post during the period we are interested in: daripada November 16, 1703, to September 28, 1704. He was the new sultan's son-in-law… "he was a very honest and comparatively humane pasha of Greek origin and cannot be suspected of selling the sultan's pages to a foreigner." 
  58. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 52. (Turki)
  59. ^ a b c Danişmend (1971), p. 53. (Turki)
  60. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 54. (Turki)
  61. ^ a b Danişmend (1971), p. 55. (Turki)
  62. ^ a b c Danişmend (1971), p. 56. (Turki)
  63. ^ a b c Danişmend (1971), p. 57. (Turki)
  64. ^ a b c d e Danişmend (1971), p. 58. (Turki)
  65. ^ a b c d e Danişmend (1971), p. 59. (Turki)
  66. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 60. (Turki)
  67. ^ a b Danişmend (1971), p. 61. (Turki)
  68. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 62. (Turki)
  69. ^ a b c Danişmend (1971), p. 63. (Turki)
  70. ^ a b c Danişmend (1971), p. 64. (Turki)
  71. ^ a b Mehmet Süreyya (1996) [1890], Nuri Akbayar; Seyit A. Kahraman, ed., [Senarai Wizurai Besar Uthmaniyyah di Buku Google Sicill-i Osmanî] Periksa nilai |url= (bantuan) (dalam bahasa Turkiish), Beşiktaş, Istanbul: Türkiye Kültür Bakanlığı and Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, m/s. 848–849 
  72. ^ a b c Danişmend (1971), p. 65. (Turki)
  73. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 66. (Turki)
  74. ^ a b c Danişmend (1971), p. 67. (Turki)
  75. ^ a b c Danişmend (1971), p. 68. (Turki)
  76. ^ Mehmet Süreyya (1996) [1890], Nuri Akbayar; Seyit A. Kahraman, ed., [Senarai Wizurai Besar Uthmaniyyah di Buku Google Sicill-i Osmanî] Periksa nilai |url= (bantuan) (dalam bahasa Turkiish), Beşiktaş, Istanbul: Türkiye Kültür Bakanlığı and Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, m/s. 849 
  77. ^ a b c Danişmend (1971), p. 69. (Turki)
  78. ^ a b c Danişmend (1971), p. 70. (Turki)
  79. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 71. (Turki)
  80. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 72. (Turki)
  81. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 73. (Turki)
  82. ^ a b c Danişmend (1971), p. 74. (Turki)
  83. ^ a b Danişmend (1971), p. 75. (Turki)
  84. ^ a b c Danişmend (1971), p. 76. (Turki)
  85. ^ a b c Danişmend (1971), p. 77. (Turki)
  86. ^ a b Danişmend (1971), p. 78. (Turki)
  87. ^ History and identity among the Hemshin -HOVANN H. SIMONIAN -172
  88. ^ Danişmend (1971), p. 79. (Turki)
  89. ^ a b Danişmend (1971), p. 80. (Turki)
  90. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 81. (Turki)
  91. ^ a b c Danişmend (1971), p. 82. (Turki)
  92. ^ a b c Danişmend (1971), p. 83. (Turki)
  93. ^ a b Danişmend (1971), p. 84. (Turki)
  94. ^ a b c Danişmend (1971), p. 85. (Turki)
  95. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 86. (Turki)
  96. ^ a b c d Danişmend (1971), p. 87. (Turki)
  97. ^ a b Danişmend (1971), p. 88. (Turki)
  98. ^ a b Danişmend (1971), p. 89. (Turki)
  99. ^ a b Danişmend (1971), p. 90. (Turki)
  100. ^ a b c Danişmend (1971), p. 91. (Turki)
  101. ^ a b Danişmend (1971), p. 92. (Turki)
  102. ^ a b Danişmend (1971), p. 93. (Turki)
  103. ^ a b c Danişmend (1971), p. 94. (Turki)
  104. ^ a b c Danişmend (1971), p. 95. (Turki)
  105. ^ a b c Danişmend (1971), p. 96. (Turki)
  106. ^ a b c Danişmend (1971), p. 97. (Turki)
  107. ^ Prothero, George Walter (1920). Peace Handbooks: The Balkan states. H. M. Stationery Office. m/s. 45. OCLC 4694680. Hussein Hilmi Pasha, descended daripada a Greek convert to Islam in the island of Mitylene, was sent to Macedonia as High Commissioner. 
  108. ^ a b Danişmend (1971), p. 98. (Turki)
  109. ^ a b Danişmend (1971), p. 99. (Turki)
  110. ^ Danişmend (1971), p. 100. (Turki)
  111. ^ a b Danişmend (1971), p. 101. (Turki)
  112. ^ a b Nâzım Tektaş, Sadrazamlar: Osmanlı'da ikinci adam saltanatı, Çatı Kitapları, 2002, [Senarai Wizurai Besar Uthmaniyyah di Buku Google p. .]
  113. ^ Ali Bilgenoğlu, Osmanlı Devleti'nde Arap milliyetçi cemiyetler, Müdafaa-i Hukuk Yayınları, 2007, [Senarai Wizurai Besar Uthmaniyyah di Buku Google p. 87.](Turki)
  114. ^ a b Danişmend (1971), p. 102. (Turki)
  115. ^ Danişmend (1971), p. 103. (Turki)
  116. ^ a b Danişmend (1971), p. 104. (Turki)
  117. ^ a b c Danişmend (1971), p. 105. (Turki)
  118. ^ Danişmend (1971), p. 106. (Turki)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Grand Viziers of Ottoman Empire Templat:Organisation of the Ottoman Empire