Senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh Big Bang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Anugerah dan nominasi Big Bang
BIGBANG in K-Collection 2012.jpg
Big Bang pada 2012.
Anugerah dan pencalonan
Anugerah Menang Nominasi
Cyworld Digital Music Awards
10 10
Gaon Chart Awards
9 9
Golden Disk Awards
7 12
Korean Music Awards
4 6
Melon Music Awards
22 29
Mnet Asian Music Awards
12 31
Seoul Music Awards
10 15
Japan Record Awards
3 3
Japan Gold Disc Award
3 3
MTV Video Music Awards Japan
3 3
MTV Europe Music Awards
2 2
World Music Awards
3 10
Jumlah dimenangi
Anugerah dimenangi 140
Nominasi 178
Anugerah persembahan muzik
Persembahan Muzik Menang
Sub Unit
5
Individu
58
Inkigayo
27
M! Countdown
21
Music Bank
24
Music on Top
1
Show! Music Core
5
Show Champion
1
Jumlah Anugerah Persembahan Muzik
Anugerah yang dimenangi 144
Anugerah Individu
G-Dragon 99
Taeyang 62
T.O.P 15
Seungri 12
Jumlah Anugerah Big Bang
Anugerah yang dimenangi 479

Big Bang, kumpulan boyband Korea Selatan yang ditubuhkan di bawah YG Entertainment, telah memenangi pelbagai anugerah dan pengiktirafan sejak debut Korea pada 2006 dan debut Jepun pada tahun 2009. Big Bang memenangi kebanyakan anugerah mereka dari Korea Selatan, tetapi mereka juga telah mendapat banyak anugerah antarabangsa dan pencalonan dari Asia dan Eropah, terutamanya anugerah "Artis Seluruh Dunia Terbaik" daripada MTV Europe Music Awards 2011, yang diterima selepas cuti mereka dua tahun dari K-Pop.

Kejayaan kumpulan itu adalah "Lies," yang mrmperolehi Big Bang kemenangan program muzik pertama mereka, dari KBS Music Bank pada September 2007, dan pujian yang tinggi dari pengkritik industri muzik dan profesional. Lagu ini mendapat lima lagi anugerah daripada program muzik dan mendahului semua carta muzik Korea selama tujuh minggu berturut-turut, satu pencapaian yang hanya dicapai oleh Seo Taiji and Boys sebelum ini, menjadikannya "Song of the Month" untuk bulan Ogos dan September. "Lies" memenangi Big Bang anugerah muzik utama mereka pertama, "Song of the Year" anugerah daripada 2007 Mnet KM Music Festival. Mereka kemudian dilabelkan sebagai "National Brothers" oleh media Korea Selatan dan orang awam.[1]

Kumpulan itu terus melontarkan ke status negara yang lebih tinggi apabila lagu mereka kedua hit, "Last Farewell," telah dikeluarkan. Lagu ini memenangi Big Bang tujuh kemenangan program muzik dan mendahului semua carta muzik selama lapan minggu berturut-turut, membawa diri mereka dari pencapaian sebelum mereka sendiri.[2]

Big Bang juga telah mendapat pelbagai pengiktirafan untuk gaya fesyen yang unik semasa persembahan secara langsung mereka. Fesyen mereka telah ditiru oleh ramai remaja Korea dan kemudian dipanggil sebagai "Fesyen Big Bang" fesyen yang terdiri daripada selendang, kasut tumit tinggi, dan warna.

Korea Selatan[sunting | sunting sumber]

Cyworld Digital Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2006 Big Bang Rookie of the Month (October) Menang [3]
2007 "Lies" Song of the Month (August) Menang [4]
"Lies" Song of the Month (September) Menang [5]
"Last Farewell" Song of the Month (December) Menang [6]
2008 "Haru Haru" Song of the Month (August) Menang [7]
"Sunset Glow" Song of the Month (November) Menang [8]
2009 "Lollipop" (with 2NE1) Song of the Month (April) Menang [9]
Hallelujah Bonsang Menang [10]
2012 "Blue" Song of the Month (February) Menang [11]
"Fantastic Baby" Song of the Month (March) Menang

Korean Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2008 Big Bang Dance & Electronic Musician of the Year Netizen Vote Menang [12]
2015 Artist of the Year Dicalonkan [13]
Group Musician of the Year Netizen Vote Menang
"Bae Bae" Song of the Year Menang
Best Rap & Hip-Hop Song Dicalonkan
"Loser" Best Pop Song Menang

Gaon Chart K-Pop Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2011 "Love Song" Song of the Month (April) Menang [14]
2012 "Blue" Song of the Month (February) Menang [15]
"Fantastic Baby" Song of the Month (March) Menang [16]
"Alive" Album of the Year (1st Quarter) Menang [17]
2015 "Loser" Song of the Month (May) Menang [18]
"Bang Bang Bang" Song of the Month (June) Menang
"If You" Song of the Month (July) Menang
"Let's Not Fall In Love" Song of the Month (August) Menang
Big Bang YINYUETAI Most Influential Group in Asia Menang

Golden Disk Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2007 Big Bang Digital Daesang (Records of the Year) Dicalonkan [19]
Digital Bonsang (Top 10 Digital Artist) Menang
2008 Digital Daesang (Records of the Year) Dicalonkan [20]
Digital Bonsang (Top 10 Digital Artist) Menang
2012 Digital Daesang (Records of the Year) Dicalonkan [21]
Digital Bonsang (Top 10 Digital Artist) Dicalonkan
2013 Digital Bonsang (Top 10 Digital Artist) Menang [22][23]
MSN International Award Menang
2016 "Loser" Digital Daesang (Song of the Year) Menang [24][25]
Global Fan's Choice Dicalonkan
Big Bang Digital Bonsang (Top 10 Digital Artist) Menang
iQiyi Best Male Artist Menang

MelOn Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2011 Tonight Daesang Dicalonkan [26]
Bonsang Menang
2012 Alive Bonsang Menang [27]
Album of the Year Dicalonkan
Big Bang Artist of the Year Dicalonkan
"Fantastic Baby" Song of the Year Dicalonkan
Global Star Award Dicalonkan
Netizen Popularity Battle Award Dicalonkan
2015 M Album of the Year Tercalon [28]
Big Bang Artist of the Year Menang
Top 10 Artists Menang
"Bang Bang Bang" Song of the Year Menang
Netizen Popularity Award Menang

MelOn Popularity Award[sunting | sunting sumber]

Year Recipient Award Result Ref
2015 Loser Popularity Award (May 11) Menang [29]
Popularity Award (May 18) Menang
Popularity Award (May 25) Menang
Popularity Award (June 1) Menang
Popularity Award (June 8) Menang
Bang Bang Bang Popularity Award (June 15) Menang [30]
Popularity Award (June 22) Menang
Popularity Award (June 29) Menang
Popularity Award (July 6) Menang
If You Popularity Award (July 13) Menang
Popularity Award (July 20) Menang
Popularity Award (July 27) Menang
Bang Bang Bang Popularity Award (August 3) Menang
If You Popularity Award (August 10) Menang
Let's Not Fall in Love Popularity Award (August 17) Menang
Popularity Award (August 24) Menang

Mnet Asian Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2006 "La La La" New Group of the Year Dicalonkan [31]
2007 "Lies" Best Hip-Hop Song Dicalonkan [32][33]
Best Male Group Menang
Song of the Year Menang
Artist of the Year Dicalonkan
Album of the Year Dicalonkan
2008 "Haru Haru" Best House and Electronic Song Dicalonkan [34][35]
Best Male Group Menang
Song of the Year Dicalonkan
Artist of the Year Menang
2009 "Sunset Glow" Best Male Group Dicalonkan [36]
2011
Best Male Group Dicalonkan [37]
"Love Song" Best Music Video Menang
Tonight Best Dance Performance - Male Group Dicalonkan
"Tonight" Song of the Year Dicalonkan
Tonight Album of the Year Dicalonkan
Tonight Artist of the Year Dicalonkan
2012
"Fantastic Baby" Best Male Group Menang [38][39]
Best Global Group-Male Dicalonkan
Alive GALAXY Tour 2012 Guardian Angel Menang
"MONSTER" Best Music Video Dicalonkan
"Fantastic Baby" Artist of the Year Menang
Alive Album of the Year Dicalonkan
2015 "Bang Bang Bang" Best Dance Performance Dicalonkan [40]
UnionPay Song of the Year Menang
"Bae Bae" Best Music Video Menang
Made Album of the Year Dicalonkan
Big Bang Artist of the Year Menang
Best Male Group Dicalonkan
Weibo Global Fan's Choice Dicalonkan
IQiyi Worldwide Favourite Artist Menang

Mnet 20's Choice Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2008 Big Bang Hot Trend Musician Menang [41]
2009 "Lollipop" (with 2NE1) Hot Commercial Film Star Menang [42]
2011 Big Bang Hot Trend Musician Dicalonkan [43]
2012 Hot Trend Musician Dicalonkan

Seoul Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2007 Stand Up Disk Daesang Menang [44]
Big Bang Record of the Year in Digital Release Menang
Bonsang Menang
2009 Bonsang Menang [45]
Remember Record of the Year Menang
Big Bang Mobile Popularity Award Menang
High One Music Award Menang
2012 Tonight Bonsang Dicalonkan [46]
Big Bang Popularity Award Dicalonkan
2013 Fantastic Baby Bonsang Menang [47]
2016 "Bang Bang Bang" Record of the Year in Digital Release Menang [48]
Big Bang Popularity Awards Dicalonkan
Bonsang Menang

SBS MTV Best of the Best Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2011 Big Bang Top Rival Award Menang [49]
Global Star Award Dicalonkan
Best Male Group Menang
Most Intellectual Idol Menang
Best Mood Maker Menang
Idol to invite to Christmas Party Menang

Antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Japan Record Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2009 Big Bang New Artist Menang [50]
Best New Artist Menang
2010 Gold Award Menang [51]

Japan Gold Disc Award[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2010 Big Bang Best 5 New Artists Menang [52]
2013 Alive Best 3 Albums (Asian) Menang [53]
2016 "Bang Bang Bang" Song Of The Year By Download (Asia) Menang [54]

Forbes Korea Power Celebrity 40[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2010 Big Bang Forbes Korea Power Celebrity 40 5th [55]
2012 2nd [56]
2013 5th [57]
2014 2nd [58]

MTV Video Music Awards Japan[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2010 "Gara Gara Go" Best New Artist Video Menang [59]
"Koe wo Kikasete" Best Pop Video Menang
2013 "Fantastic Baby -Ver.Final-" Best Dance Video Menang [60]

MTV Europe Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2011 Big Bang Best Worldwide Act Menang [61]
Best Asia Act Menang

MTV TRL Awards Italy[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2012 Big Bang Best Fan Menang [62]
2016 Best Artist From The World Menang [63]

Myx Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2012 Tonight Favorite K-Pop Video Dicalonkan [64]
2013 Monster Favorite K-Pop Video Dicalonkan [65]

World Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2014 Big Bang World's Best Group (Voted) Menang [66]
Big Bang Alive Galaxy Tour 2012-13 World's Best Live Act (Voted)
"Fantastic Baby" World's Best Video (Voted)

Bugs Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
2011 Big Bang Best Male Group (Top 3) Menang [67]

Anugerah lain[sunting | sunting sumber]

Tahun Penerima Anugerah Keputusan Rujukan
8th MBC Korean Visual Arts Festival
2007 Male Singer Photogenic Award Big Bang Menang
Drama Fever Awards
2016 Best K-Pop Special Big Bang Menang
Nickelodeon Korea Kids' Choice Awards
2008 Best Male Singer Big Bang Menang [68]
2009 Best Male Artist Big Bang Menang [69]
Style Icon Awards
2008 Male Pop Act Big Bang Menang [70]
35th Korea Broadcast Award
2008 Newcomer Award Big Bang Menang [71]
21st Korea PD Awards
2009 Best Singer Award Big Bang Menang
2009 Best Hits Song Festival
2009 Gold Artist Award Big Bang Menang
42nd Japan Cable Broadcasting Award
2009 Best Newcomer Award Big Bang Menang
Ministry of Culture, Sports and Tourism
2009 Artist of the Year Big Bang Menang [72]
2012 Big Bang's first photobook, 'Extraordinary 20's' Big Bang Menang [73]
United Nation Asia Pacific Global Tolerance with Music
2010 Global Unity Award Big Bang Menang [74]
Japanese Grand Prix du Disque
2010 Best Newcomer Big Bang Menang [75]
Space Shower Music Video Awards
2010 Best Choreography Video Menang [76]
Allkpop Awards
2011 Most Popular Korean Artist Big Bang Menang [77]
2011 Big Bang Best Male Group Dicalonkan
"Tonight" Song of the Year Dicalonkan
2012 "Fantastic Baby" Best Music Video Dicalonkan [78]
Song of the Year Menang
Big Bang Best Boy Band Dicalonkan
V.I.P Greatest Fans Dicalonkan
Singapore E-Awards
2011 Most Popular Korean Artist Big Bang Menang [79]
2012 Most Popular Korean Artist Big Bang Dicalonkan [80]
2013 Most Popular Korean Artist Big Bang Dicalonkan [81]
Most Popular Music Video (K-pop) Fantastic Baby Dicalonkan
Taiwan Warner Music
2012 Platinum Awards Big Bang Menang [82]
Double Platinum Awards Alive (EP) Menang
YouTube Music Awards
2015 Honored Artist Big Bang (GD X Taeyang) Menang [83]
China’s QQ Music Awards
2015 Most Popular Overseas Group Big Bang Menang [84]
2016 Menang [85]
Best selling foreign album Menang
Best MV of the year "Bang Bang Bang" Menang
Korea SNS Industry Awards
2015 Director of the Korea Internet & Security Agency Award Big Bang Menang [86]
MTV IGGY
2015 International Song of Summer 2015 "Bang Bang Bang" Menang [87][88]
Korea Marketing Awards
2015 K-pop Division Grand Prize Big Bang Menang [89]
So-Loved Awards Europe
2012 Best Band (Male) Big Bang Menang [90]
Best EP(Mini Album) Alive Menang
Best Song Fantastic Baby Menang
KpopStarz Best Of K-Pop Awards
2015 Best K-Pop Song of the Year "Bang Bang Bang" Menang [91]
"Loser" Dicalonkan
Best K-Pop Group of the Year Big Bang Dicalonkan
Remarkable German Korean Awards
2011 Best Male Group Big Bang Menang
2012 Party Song of the Year> Fantastic Baby Menang [92]
Best Male Group Big Bang Menang
SBS PopAsia Awards
2012 Best Boy Group Big Bang Menang [93]
Best Fan Group Menang
2015 Best Song of the Year "Bang Bang Bang" Menang [94]
Nate Awards
2015 Most Popular Singer Big Bang Menang [95]
InStyle Star Icon Awards
2016 Hot Icon 2015 Big Bang Menang [96]
Soompi France Awards
2012 BIGBANG Male Group Of The Year Menang [97]
Alive Album Of The Year Menang
"Fantastic Baby" Music Video Of The Year Menang
Soompi Awards
2007 "거짓말 (Lies)" Song of the Year Menang [98]
Big Bang Artist of the Year Menang
2008 Top 10 Singers of 2008 Menang [99]
Top male group singer of 2008 Menang
"Haru Haru" Top 20 songs of 2008 Menang
2011 "Tonight" Album Of The Year Menang [100]
Big Bang Top 10 Singer Menang
2012 Top 10 Artists Menang [101]
Top Male Group Menang
Chart Champion Menang
Artist Of The Year Menang
Alive Mini-Album Of The Year (Alive) Menang
2016 Artist of The Year Big Bang Menang [102]
Best Male Group Menang
Album of The Year E Menang
fuse's Battle of the Pop Fans 2016
2016 VIPs Battle of the Pop Fans 2016 Menang [103]
IFPI (Hong Kong Top Sales Music Award)
2016 "Bae Bae" List of Ten Best Sales Digital Releases Menang [104]

Persembahan muzik[sunting | sunting sumber]

SBS's Inkigayo[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2007 9 September "Lies"
16 Disember "Last Farewell"
23 Disember
2008 13 Januari
24 Ogos "Haru Haru"
31 Ogos
7 September
30 November "Sunset Glow"
7 Disember
14 Disember
2011 6 Mac "Tonight"
13 Mac
20 Mac
17 April "Love Song"
24 April
1 Mei
2012 11 March "Blue"
18 Mac
25 Mac
2015 10 Mei "Loser"
17 Mei
24 Mei
14 June "Bang Bang Bang"
28 Jun
12 Julai "Sober"
16 Ogos "Let's Not Fall in Love"[105]
23 Ogos

Mnet's M! Countdown[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2007 27 September "Lies"
25 Oktober
2008 17 Januari "Last Farewell"
28 Ogos "Haru Haru"
4 September
11 September
25 September
4 Disember "Sunset Glow"
2011 3 Mac "Tonight"
10 Mac
17 Mac
28 April "Love Song"
2012 8 Mac "Blue"[106]
15 Mac "Fantasic Baby"
22 Mac
2015 14 Mei "Loser"
21 Mei
11 Jun "Bang Bang Bang"
25 Jun
9 Julai "Sober"

KBS's Music Bank[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2007 7 September "Lies"
5 Oktober
12 Oktober
14 Disember "Last Farewell"
21 Disember
2008 11 Januari
1 Februari
22 Ogos "Haru Haru"
5 September
12 September
19 September
26 September
21 November "Sunset Glow"
28 November
26 Disember
2011 4 Mac "Tonight"
11 Mac
18 Mac
22 April "Love Song"
2012 6 Mac "Blue"
16 Mac
2015 15 Mei "Loser"
22 Mei
21 Ogos "Let's Not Fall in Love"

JTBC's Music on Top[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2012 14 Mac "Blue"

MBC's Show! Music Core[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2015 9 Mei "Loser"[107]
16 Mei
11 Julai "Sober"
15 Ogos "Let's Not Fall In Love"
22 Ogos

MBC Music's Show Champion[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2015 20 Mei "Loser"[108]

Anugerah Individu[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Big Bang wins "Best Worldwide Act" at MTV's 2011 Europe Music Awards". Allkpop.com. 2011-11-06. Dicapai 2012-09-03. 
  2. ^ "[MISC][Translation] A Letter of KVIP to IVIP 1/3". Forever-gdragon.com. 2012-04-11. Dicapai 2012-09-03. 
  3. ^ "Rookie of the Month". Cyworld. 2006. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-25. Dicapai 2010-01-17. 
  4. ^ "Song of the Month". Cyworld. 2007. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-25. Dicapai 2010-01-16. 
  5. ^ "Song of the Month". Cyworld. 2009. Diarkibkan daripada asal pada 2011-10-10. Dicapai 2010-01-16. 
  6. ^ "Song of the Month". Cyworld. 2007. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-25. Dicapai 2010-01-16. 
  7. ^ "Song of the Month". Cyworld. 2008. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-25. Dicapai 2010-01-16. 
  8. ^ "Song of the Month". Cyworld. 2008. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-25. Dicapai 2010-01-16. 
  9. ^ "Song of the Month". Cyworld. 2009. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-25. Dicapai 2010-01-16. 
  10. ^ "2NE1, 디지털뮤직어워드2009 '최고노래상' 수상". Star News. 2010-03-01. Dicapai 2015-11-07. 
  11. ^ http://music.cyworld.com/v2/home.asp
  12. ^ "이적 '한국대중음악상' 최다관왕 영예...'올해의 음반상' 등 4개 부문 석권(종p합)". EDaily. 2008-03-05. Dicapai 2015-11-07. 
  13. ^ "KMA2016: Nominees for 13th Korean Music Awards". 2016-02-28. Dicapai 2016-02-28. 
  14. ^ "2011년 04월 Digital Chart". Gaon. Dicapai 2015-11-07. 
  15. ^ "2012년 02월 Digital Chart". Gaon. Dicapai 2015-11-07. 
  16. ^ "2012년 03월 Digital Chart". Gaon. Dicapai 2015-11-07. 
  17. ^ Gaon Chart K-Pop Awards
  18. ^ "Winners of the 5th Gaon Chart K-Pop Awards". Dicapai 2016-05-23. 
  19. ^ http://mwave.interest.me/mnettv/videodetail.m?searchVideoDetailVO.clip_id=76456
  20. ^ http://www.asiae.co.kr/news/view.htm?idxno=2008121021033611562
  21. ^ http://www.soompi.com/2012/01/12/the-26th-golden-disk-awards-announce-winners-2nd-day/
  22. ^ http://www.allkpop.com/article/2013/01/winners-from-the-27th-golden-disk-awards-day-1
  23. ^ http://www.allkpop.com/article/2013/01/winners-from-the-27th-golden-disk-awards-day-2
  24. ^ http://isplus.live.joins.com/award/30goldendisc/kr/vote_abroad.aspx
  25. ^ http://bigbangmusic.info/news/14991-infobigbang-win-iqiyi-worldwide-male-artist-voting-and-will-receive-award-at-golden-disk-ceremony-2016-01-15-034708
  26. ^ "Winners from the '2011 Melon Music Awards'". Allkpop. 2011-11-24. Dicapai 2012-11-23. 
  27. ^ http://www.allkpop.com/article/2012/12/winners-from-the-2012-melon-music-awards
  28. ^ http://www.soompi.com/2015/11/07/live-2015-melon-music-awards/
  29. ^ "Big Bang Receives The Popularity Award For Five Consecutive Weeks On MelOn Music Chart". kpopstarz.com. 2015-06-18. Dicapai 2015-06-18. 
  30. ^ "Melon Music Awards". MelOn. 2015-06-22. Dicapai 2015-06-22. 
  31. ^ "2006 MKMF Part 1 : I Love Punk - Haerang + Lee SungWoo/ Break Through-SS501/ The Queen Is Back! - Cocoboys and Dodogirls + Um JungHwa". MAMA. Retrieved 2014-10-26.
  32. ^ "빅뱅 '올해의 노래'-슈주 '올해의 가수'...MKMF '아이돌 천하'(종합) Big Bang 'Song of the Year', Super Junior 'Artist of the Year', MKMF 'Idol Reign' (Updated)". Nate.com News. 2007-11-17. Dicapai 2008-02-21. 
  33. ^ "MKMF 빅뱅 2관왕 '올해의 노래' VS 슈주 3관왕 '올해의 가수' (종합)". Newsen. 2009-11-17. Dicapai 2010-01-17. 
  34. ^ "2008 Mnet KM Music Festival". MKMF. 2008-09-08. 
  35. ^ "2008 Mnet KM Music Festival Part1". MAMA. Retrieved 2014-12-17.
  36. ^ "2009 Mnet Asian Music Awards Part1". MAMA. Retrieved 2014-12-18.
  37. ^ "Winners from the 2011 Mnet Asian Music Awards". Allkpop. 2011-11-29. Dicapai 2012-11-23. 
  38. ^ "[MAMA] Nominees for the 2012 MAMA Announced". 2012 Mnet Asian Music Award. Mnet Media Corp. October 23, 2012. Dicapai October 25, 2012. 
  39. ^ "Winners from the '2012 Mnet Asian Music Awards'". Allkpop. November 30, 2012. Dicapai November 30, 2012. 
  40. ^ "2012 Mnet Asian Music Award". Mnet Asian Music Award. Mnet Media Corp. October 30, 2015. Dicapai October 30, 2015. 
  41. ^ "Mnet 20′s Choice Awards makes weird choices". Dramabeans. 2008-08-23. Dicapai 2012-02-15. 
  42. ^ Mnet 20's Choice Awards
  43. ^ "The Hottest Stars of the Year, Who's leading on the 2011 Mnet 20′s Choice Awards online polls?". Allkpop.com. 2011-07-01. Dicapai 2012-09-03. 
  44. ^ Jang, Tae-yong. (Big Bang is Artist of the Year at Seoul Music Awards). Korea Economic Daily. January 31, 2008. Retrieved January 13, 2010.
  45. ^ http://web.archive.org/web/20140818025852/http://www.seoulmusicawards.com/?idx=award_list
  46. ^ "Big Bang Nominated at the 21st Annual "Seoul Music Awards"". bigbangupdates. 2011-12-16. Dicapai 2012-09-03. 
  47. ^ "Winners from the '22nd Seoul Music Awards'". Allkpop. Dicapai 2013-01-31. 
  48. ^ "Seoul Music Awards 2016". Dicapai November 27, 2015. 
  49. ^ http://www.allkpop.com/article/2011/12/winners-from-the-2011-sbs-mtv-best-of-the-best-awards
  50. ^ 빅뱅, 51회 일본레코드상서 최우수 신인상 받아. Sports Chosun. 31 December 2009. Dicapai 17 January 2010. 
  51. ^ Hong, Lucia (2010-11-22). "Big Bang to receive honor at Japan Record Awards". 10Asia. Dicapai 2011-02-23. 
  52. ^ "Award Winners of 2010". Dicapai November 1, 2012. 
  53. ^ "Award Winners of 2013". Dicapai January 8, 2013. 
  54. ^ "THE WINNERS OF THE JAPAN GOLD DISC AWARD 2016 ANNOUNCED". Dicapai February 27, 2016. 
  55. ^ http://www.forbes.com/2010/07/16/celebs-korea-rankings-entertainers-power-asia_slide.html 2010 List
  56. ^ 2012 List
  57. ^ http://www.forbes.com/sites/timferguson/2013/04/25/k-pop-meets-michael-milken/ 2013 List
  58. ^ http://www.forbes.com/sites/forbesasia/2014/04/11/forbes-koreas-top-10-celebrities-2014/? 2014 List
  59. ^ 2010 MTV World Stage VMAJ
  60. ^ 2013 MTV Video Music Awards Japan
  61. ^ "Big Bang a hot issue in Belfast" JoongAng Ilbo. 9 November 2011. Retrieved 2011-11-23
  62. ^ "Justin Bieber, LMFAO and Subsonica also receive TRL Awards." mtvasia.com. 8 May 2012. Retrieved 2015-12-21
  63. ^ http://www.yg-life.com/archives/75810?lang=en
  64. ^ http://www.myxph.com/mma2012/
  65. ^ http://myxph.com/features/4903/myx-music-awards-2013-nominees-here/
  66. ^ http://www.worldmusicawards.com/index.php/news/g-dragon-wins-worlds-best-entertainer-and-worlds-best-album-awards/
  67. ^ http://www.allkpop.com/article/2011/12/winners-from-2011-bugs-music-awards-revealed
  68. ^ http://www.nick.co.kr
  69. ^ http://www.nick.co.kr
  70. ^ Style Icon Asia
  71. ^ https://sookyeong.wordpress.com/2008/07/28/35th-south-korea-broadcast-award-big-bang-members-nominated-for/
  72. ^ http://www.allkpop.com/article/2009/12/wonder-girls-and-big-bang-to-win-their-own-artist-of-the-year-award
  73. ^ http://www.allkpop.com/article/2013/01/big-bangs-extraordinary-20s-photobook-receives-digital-award
  74. ^ http://www.hancinema.net/big-bang-honored-with-un-global-unity-award-24410.html
  75. ^ https://www.facebook.com/notes/daragon/big-bang-wins-prestigious-awards-in-japan-holds-triumphant-concert/321977183974/
  76. ^ https://www.facebook.com/notes/lets-find-1000000-bigbang-fans-3-d-vips-fighting-d/how-to-vote-for-bigbang-for-best-your-choice-in-space-shower-music-video-awards/471807876202296/
  77. ^ http://www.allkpop.com/article/2012/01/winners-of-the-2011-allkpop-awards-video-messages-from-the-winners
  78. ^ http://www.allkpop.com/article/2013/02/winners-of-the-2012-allkpop-awards-presented-by-naver-band
  79. ^ http://theurbanwire.com/2011/04/singapore-e-awards-2011/
  80. ^ http://sgeawards.omy.sg/2012/
  81. ^ http://sgeawards.omy.sg/2013/categories/kr-tv-artiste/
  82. ^ http://www.allkpop.com/2012/04/big-bang-greeted-by-1200-fans-on-their-first-visit-to-taiwan
  83. ^ https://www.youtube.com/watch?v=IQ52K6Y8JNw&app=desktop
  84. ^ http://www.bigbangmusic.info/news/4711-news-bigbang-and-g-dragon-win-at-chinese-qq-awards-2015
  85. ^ http://english.cri.cn/12394/2016/03/24/4001s921739.htm
  86. ^ http://kpopherald.koreaherald.com/view.php?ud=201506301423593359174_2
  87. ^ https://twitter.com/mtviggy/status/623149536270241793
  88. ^ "Big Bang Win MTV IGGY's International Song Of the Summer 2015 For 'Bang Bang Bang'". Dicapai 22 July 2015. 
  89. ^ "마케팅협회, 장인수 OB맥주 부회장 '최고경영자' 선정 (in Korean)". Dicapai 26 October 2015. 
  90. ^ http://www.allkpop.com/2012/12/big-bang-2ne1-cnblue-block-b-big-winners-in-europes-3rd-annual-so-loved-awards
  91. ^ "Big Bang, GOT7 Among The Winners In KpopStarz 2015 Best Of K-Pop Awards". Dicapai 26 October 2015. 
  92. ^ "2012 Remarkable German Korean Awards Results". Dicapai 1 January 2013. 
  93. ^ http://bigbangupdates.com/2013/01/big-bang-big-winners-at-australias-sbs-popasia-awards.html
  94. ^ http://www.sbs.com.au/popasia/blog/2015/11/30/winner-sbs-popasia-popasia-award-2015-best-song-year
  95. ^ http://onehallyu.com/topic/264498-nate-awards-most-popular-singer/
  96. ^ http://www.instylekorea.com/event/event_view_common.asp?seq=17
  97. ^ "[Soompi France Awards] L'annonce des gagnants". Soompi France. 30 January 2013. Dicapai January 8, 2013. 
  98. ^ "2007 Soompi Gayo Award Results". Soompi. 31 December 2007. Dicapai 20 December 2012. 
  99. ^ "2008 Soompi Gayo Award Results". Soompi. 31 December 2008. Dicapai 10 January 2013. 
  100. ^ "2011 Soompi Gayo Award Results". Soompi. 31 December 2011. Dicapai 9 January 2013. 
  101. ^ "2012 Soompi Gayo Award Results". Soompi. 31 December 2012. Dicapai 20 December 2012. 
  102. ^ http://www.soompi.com/2016/02/23/announcing-the-results-of-the-11th-annual-soompi-awards-2015/
  103. ^ "BIGBANG'S VIPS WIN FUSE'S 'BATTLE OF THE POP FANS' 2016, NAMED TOP FANBASE OF 2016". fuse. April 9, 2016. Dicapai April 9, 2016. 
  104. ^ "Hong Kong Digital Music Award Presented - 2015". IFPI. Dicapai May 29, 2016. 
  105. ^ "BIGBANG Takes 5th Win on "Inkigayo" With Perfect Score for "Let's Not Fall in Love"". soompi. Dicapai 2015-08-29. 
  106. ^ {cite web|url=http://www.allkpop.com/article/2012/03/big-bang-wins-1-performances-from-march-8ths-m-countdown%7Ctitle=Big Bang wins #1! + Performances from March 8th's 'M! Countdown'|publisher=Allkpopsdate=8 March 2012}
  107. ^ "BIGBANG Takes their First Win on "Music Core" with "Loser"". Soompi. Dicapai 9 May 2015. 
  108. ^ "BIGBANG Tops "Show! Champion": 7th Trophy for "LOSER"". yg-life.com. Dicapai 20 May 2015. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]