Senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh Misha Omar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Anugerah dan pencalonan Misha Omar
Anugerah Industri Muzik ke 15 (2009).jpg
Misha Omar bersama trofi Anugerah Industri Muzik yang dimenanginya.
Anugerah Menang Nominasi
Anugerah Industri Muzik
5 14
Anugerah Juara Lagu
8 anugerah 7 lagu/penampilan
Anugerah Planet Muzik
0 11
Anugerah Era / Anugerah Meletop Era
3 7
Anugerah MTV Asia
0 2
Festival Filem Malaysia
1 2
Anugerah Hits 1
4 6 lagu
Anugerah Bintang Popular Berita Harian
1 6
Jumlah
Anugerah dimenangi 34
Pencalonan 62

Berikut ialah senarai anugerah & pencalonan yang pernah diraih oleh penyanyi popular MalaysiaMisha Omar sepanjang karier seni beliau sebagai penyanyi dan pelakon sejak tahun 2001. Sehingga kini, Misha telah meraih 34 buah anugerah menerusi 62 pencalonan dari dalam dan luar negara sekaligus menjadikan beliau sebagai artis wanita ketiga yang paling banyak meraih anugerah dalam bidang seni suara selepas Siti Nurhaliza dan Jaclyn Victor, serta kelima secara keseluruhan selepas Siti, Ziana Zain, aktres Erra Fazira dan Jaclyn.

Untuk rekod sehingga 2019, Misha telah memenangi 8 piala Anugerah Juara Lagu, 5 Anugerah Industri Muzik, 3 Anugerah Era & sebuah trofi untuk Festival Filem Malaysia.

Khas & Pensijilan[sunting | sunting sumber]

Penghargaan & Gelaran Oleh Media
Tahun Kategori Keputusan
2002 The Next Big Thing New Straits Times
2004 Diva Muda Berita Harian
2005 25 Most Glam - Young Celebs Majalah Glam
20 Yang Anggun Majalah Eh
2006 Diva Pop Alaf Baru Hot FM & TV3
2007 20 Yang Anggun Majalah Eh
2011 Diva Pop (bersama Dayang Nurfaizah, Mizz Nina & Fauziah Latiff) Majalah Eh
20 Yang Anggun Majalah Eh
2012 20 Yang Anggun Majalah Eh
2014 Betari Seni (bersama Dayang Nurfaizah, Liza Hanim & Ella) Majalah Eh
2015 Johara Supershow - Tiga Diva Vokal Power (bersama Ning Baizura & Dayang Nurfaizah) Era FM


Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM)
Tahun Produk Sijil Nota
2004 Misha Carta RIM Domestik Juara album domestik minggu 1 - 4
1 x Emas Jualan Fizikal - 35,000 unit
2 x Platinum Jualan fizikal - 50,000 unit
Aksara Carta RIM Domestik Juara album domestik minggu 20,24-25
2005 3 x Platinum Jualan fizikal - 75,000 unit
2011 Misha Omar 2 x Platinum Jualan fizikal - 60,000 unit
2014 Dia...Misha 10 x Platinum Jualan digital - 2,000,000 muat turun
2018 Sampai Bila Carta Aliran Strim Domestik Juara Minggu 32 - 182,333 aliran

Pertandingan Dalam & Luar Negara[sunting | sunting sumber]

Pertandingan Televisyen[sunting | sunting sumber]

Penyertaan Sebagai Peserta
Tahun Program Saluran Nota Keputusan
2001 Bintang RTM Radio Televisyen Malaysia Finalis Dicalonkan
2016 Juara Parodi Astro Warna Penyertaan bersama Kumpulan Jambu Menang
2018 Mentor Otai TV3 Penyertaan sebagai Mentor kepada Elvira Arul Menang

Penganugerahan Tempatan[sunting | sunting sumber]

Anugerah Industri Muzik Malaysia (AIM)
Tahun Kategori Karya Tercalon Album Keputusan
2002
  • (AIM ke 10)
Artis Baru Terbaik Artis: Misha Omar Misha Dicalonkan
Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita) Dicalonkan
Lagu Terbaik Lagu Bunga-bunga Cinta (Adnan Abu Hassan) Dicalonkan
2004
  • (AIM ke 12)
Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita) Artis: Misha Omar Aksara Dicalonkan
Album Pop Terbaik Aksara Dicalonkan
Rakaman Album Terbaik Dicalonkan
Lagu Terbaik Lagu Pulangkan (Ajai/ Shuhaimi Baba & Habsah Hassan) Dicalonkan
2005
  • (AIM ke 13)
Lagu Terbaik Lagu Ku Seru(Ajai/ Shuhaimi Baba) OST Pontianak Harum Sundal Malam II Dicalonkan
2008
  • (AIM ke 16)
Album Terbaik Misha Omar Misha Omar Dicalonkan
Album Pop Terbaik Menang
Lagu Etnik Terbaik Lagu Nafas Cahaya(M Nasir/ Loloq) Menang
Lagu Terbaik Menang
Lagu Cinta Adam & Hawa (Azmeer / Loloq) Dicalonkan
Lagu Pop Terbaik Menang
Lagu Sampai Di Sini (Ajai / Nurfatima) Dicalonkan
2016
  • (AIM ke 22)
Persembahan Vokal Duo/Kolaborasi Terbaik Artis: Misha Omar & Hafiz Suip
Lagu: Terima Ku Seadanya
Terima Ku Seadanya (Single) Menang
Anugerah Juara Lagu (AJL)
Tahun Lagu Album Pencipta Lagu Penulis Lirik Kategori Keputusan
2003 (AJL 18) Bunga-bunga Cinta Misha Adnan Abu Hassan Adnan Abu Hassan Balada Menang
  • Juara Keseluruhan
  • Juara Kategori Balada
  • Persembahan Vokal Terbaik
2004 (AJL 19) Pulangkan
  • menampilkan Izad Izuddin
Aksara Ajai Shuhaimi Baba & Habsah Hassan Balada Menang
  • Juara Kategori Balada
  • Persembahan Vokal Terbaik
2006 (AJL 21) Ku Seru OST Pontianak Harum Sundal Malam II Shuhaimi Baba Balada Dicalonkan
2007 (AJL 22) Sembunyi Misha Omar Aidit Alfian Loloq Pop Rock Dicalonkan
2009 (AJL 24) Cinta Adam & Hawa Azmeer Terbuka Dicalonkan
2016 (AJL 31) Terima Ku Seadanya Terima Ku Seadanya (Single) Ajai Ajai Terbuka Menang
  • Naib Juara
2018 (AJL 33) Sampai Bila Sampai Bila (Single) Sharon Paul Ahmad Fedhtri Yahya / Shah Shamshiri Terbuka Menang
  • Tempat Ketiga
  • Vokal Terbaik
Separuh Akhir Muzik Muzik
Tahun Lagu Album Pencipta Lagu Penulis Lirik Kategori Keputusan
2003 (AJL 18) Halaman Cinta Misha Adnan Abu Hassan Mohariz Yaakup Balada Gagal ke AJL
2005 (AJL 20) Dedebu Cinta Aksara Azlan Abu Hassan Ucu Balada Gagal ke AJL
2006 (AJL 21) Nafas Cahaya Misha Omar M. Nasir Loloq Etnik Kreatif Gagal ke AJL
Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH)
Tahun Kategori Keputusan
2003 Artis Baru Wanita Popular Menang
Penyanyi Wanita Popular Dicalonkan
2004 Penyanyi Wanita Popular Dicalonkan
2006 Penyanyi Wanita Popular Dicalonkan
2007 Penyanyi Wanita Popular Dicalonkan
Artis Duo/Berkumpulan Popular (bersama Andy) Dicalonkan
Anugerah Carta Lagu Hitz 1 RTM
Edisi Lagu Album Pencipta Lagu Penulis Lirik Keputusan
Musim Pertama (2005) Pulangkan
  • menampilkan Izad Izuddin
Aksara Ajai Shuhaimi Baba & Habsah Hassan Menang
  • Lagu Terbaik
Musim 2 (2006) Dedebu Cinta Azlan Abu Hassan Ucu Dicalonkan
Musim 3 (2006) Ku Seru OST Pontianak Harum Sundal Malam II Ajai Shuhaimi Baba Menang
  • Lagu Terbaik Tempat Kedua
Musim 4 (2007) Nafas Cahaya Misha Omar M. Nasir Loloq Menang
  • Lagu Terbaik Tempat Kedua
Musim 5 (2008) Sembunyi
  • Duet : Andy Flop Poppy
Aidit Alfian Dicalonkan
Musim 7 (2010) Cinta Adam & Hawa Azmeer Menang
  • Lagu Terbaik Tempat Kedua

* Misha tidak dapat hadir untuk membuat persembahan lagu Cinta Adam dan Hawa dan diganti oleh penyanyi baru Ernie.

Anugerah Era / Anugerah Meletop Era
Tahun Kategori Keputusan
2003 Artis Harapan Pilihan Menang
2004 Lagu Pop Pilihan
  • Lagu: Pulangkan
Dicalonkan
Video Muzik Pilihan
  • Lagu: Pulangkan
Dicalonkan
Vokal Wanita Pilihan Menang
2007 Vokal Duo/Berkumpulan Pilihan
  • bersama Andy Flop Poppy
Dicalonkan
Lagu Global/Etnik Pilihan
  • Lagu: Nafas Cahaya
Menang
2017 Duo/Kumpulan Meletop Dicalonkan
2019 Lagu Meletop
  • Lagu : Sampai Bila
Dicalonkan


Era Digital Music Awards
Tahun Kategori Karya Keputusan
2019 Penyanyi Pilihan Sampai Bila Dicalonkan
Temubual Artis Pilihan Misha Omar Dicalonkan
Anugerah Media Hiburan
Tahun Kategori Keputusan
2004 Bakat Baru Penyanyi Menang
Penyanyi Pilihan Dicalonkan
Lagu Sepanjang Tahun - Bunga-bunga Cinta Menang
Festival Filem Malaysia
Tahun Karya Tercalon Kategori Keputusan
2005 (FFM 19) GK3 The Movie Pelakon Harapan Wanita Dicalonkan
2006 (FFM 19) Lagu: Ku Seru daripada Pontianak Harum Sundal Malam II Lagu Tema Asal Terbaik Menang
  • Komposer: Ajai & Shuhaimi Baba
"Main Main Cinta" Pelakon Wanita Pilihan SMS Dicalonkan
Anugerah Drama Festival Kuala Lumpur
Tahun Kategori Karya/ Drama Rantaian Keputusan
2018 Lagu Tema Pilihan Sampai Bila - drama "Jangan Benci Cintaku"(Suhan Movies) Dicalonkan
Anugerah Sri Angkasa
Tahun Kategori Program TV Keputusan
2011 Rancangan Bualbicara Terbaik Sehati Sejiwa EP 9 (Adlin & Emelda) Misha sebagai hos Dicalonkan


Anugerah Telenovela (Yayasan Pembangunan Buku Negara)
Tahun Kategori Karya/ Drama Adaptasi Buku Keputusan
2019 Lagu Tema/ Runut Bunyi Terbaik Sampai Bila - drama "Jangan Benci Cintaku" (Sharon Paul/Ahmad Fedtri/Shah Shamshiri/Misha Omae / Suhan Movies); Adaptasi novel "Jangan Benci Cintaku" oleh Emy Roberto Menang

Penganugerahan Serantau & Antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Anugerah MTV Asia, MTV Channel
Tahun Kategori Keputusan
2004 Artis Pilihan Malaysia Dicalonkan
2005 Artis Pilihan Malaysia Dicalonkan
Anugerah Muzik Asia Shanghai, China
Tahun Kategori Keputusan
2003 Vokal Pop Menang
  • Anugerah Utama: Piala Emas
  • Persembahan Vokal Terbaik
Anugerah Planet Muzik Nusantara (APM)
Tahun Kategori Karya Tercalon Album Keputusan
2002 Artis Baru Terbaik Artis: Misha Omar Misha Dicalonkan
2003 Artis Wanita Paling Popular Misha: Repacked Dicalonkan
2004 Artis Wanita Terbaik Aksara Dicalonkan
Artis Wanita Paling Popular Dicalonkan
Lagu Terbaik Lagu: Pulangkan Dicalonkan
Lagu Serantau Paling Popular Dicalonkan
2005 Artis Wanita Paling Popular Artis: Misha Omar OST Pontianak Harum Sundal Malam II Dicalonkan
2006 Misha Omar Dicalonkan
2007 Lagu Serantau Paling Popular Lagu: Sembunyi (duet Andy Flop Poppy) Dicalonkan
2008 Artis Wanita Terbaik Artis: Misha Omar Dicalonkan
Artis Malaysia Paling Popular Dicalonkan
Anugerah dan pencapaian
Didahului oleh
Sarimah Ibrahim
Anugerah Era- Artis Baru Pilihan
2003
Diikuti oleh:
Vince
Didahului oleh
Ning Baizura
Anugerah Era- Vokal Wanita Pilihan
2004
Diikuti oleh:
Siti Nurhaliza
Didahului oleh
Ajai & Nurul
menerusi Keliru
Anugerah Juara Lagu- Juara Lagu
2003
menerusi Bunga-bunga Cinta
Diikuti oleh:
Spider
menerusi Relaku Pujuk
Didahului oleh
Ziana Zain
menerusi Menadah Gerimis
Anugerah Juara Lagu- Juara Kategori Balada
2003
menerusi Bunga-bunga Cinta
Diikuti oleh:
Misha Omar
menerusi Pulangkan
Didahului oleh
Misha Omar
menerusi Bunga-bunga Cinta
Anugerah Juara Lagu- Juara Kategori Balada
2004
menerusi Pulangkan
Diikuti oleh:
Jaclyn Victor
menerusi Gemilang
Didahului oleh
Liza Hanim
menerusi Gelisah Mimpi
Anugerah Juara Lagu- Persembahan Vokal Terbaik
2003
menerusi Bunga-bunga Cinta
Diikuti oleh:
Misha Omar
menerusi Pulangkan
Didahului oleh
Misha Omar
menerusi Bunga-bunga Cinta
Anugerah Juara Lagu- Persembahan Vokal Terbaik
2004
menerusi Pulangkan
Diikuti oleh:
Hazami
menerusi Kata
Didahului oleh
Kaer Azami
menerusi Izinku Pergi
Anugerah Industri Muzik- Lagu Terbaik
2009
menerusi Nafas Cahaya
Diikuti oleh:
Yuna
menerusi Dan Sebenarnya
Didahului oleh
Siti Nurhaliza
menerusi Hadiah Daripada Hati
Anugerah Industri Muzik- Album Pop Terbaik
2009
menerusi Misha Omar
Diikuti oleh:
Dayang Nurfaizah
menerusi Dayang Live
Didahului oleh
Tidak dipertandingkan
Anugerah Industri Muzik- Lagu Pop Terbaik
2009
menerusi Cinta Adam dan Hawa
Diikuti oleh:
Yuna
menerusi Dan Sebenarnya
Didahului oleh
Tidak dipertandingkan
Anugerah Industri Muzik- Lagu Pop Etnik Terbaik
2009
menerusi Nafas Cahaya
Diikuti oleh:
Noraniza Idris
menerusi Enjut
Didahului oleh
Elyana
Anugerah Bintang Popular Berita Harian- Artis Baru Wanita Popular
2003
Diikuti oleh:
Jaclyn Victor
Didahului oleh
Zahid menerusi Warkah Buatmu Laila - Qaisy & Laila
Festival Filem Malaysia- Lagu Tema Asal Terbaik
2007
menerusi Ku Seru- Pontianak Harum Sundal Malam II
Diikuti oleh:
Spider menerusi Telinga ke Tulang - Cicakman