Senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh Shinhwa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh Shinhwa
Shinhwa in 2012 in Singapore.jpg

Sidang akhbar Singapura untuk siri jelajah konsert Shinhwa Grand Tour pada 16 Jun 2012

(Dari kiri: Eric, Jun Jin, Lee Min-woo, Andy, Kim Dong-wan dan Shin Hye sung)
Anugerah Utama
Anugerah Menang Pencalonan
Anugerah Golden Disk
6 16
Mnet Asia Music Awards
10 21
Seoul Music Awards
5 9
Mnet 20 Choice Awards
2 4
SBS Gayo Daejeon Awards
6 9
Lain-lain Anugerah
10 12
Jumlah
Menang 40
Pencalonan 71
Anugerah Rancangan Muzik
Rancangan Muzik Menang
Show Champion
4
M! Countdown
11
Music Bank
10
Music Core
13
Inkigayo
24
Jumlah
Menang 62
Rujukan

Ini adalah senarai anugerah dan pencalonan yang diterima oleh kumpulan penyanyi lelaki Korea SelatanShinhwa. Kumpulan ini debut pada 24 Mac 1998 dengan enam anggota: Eric, Lee Min-woo, Kim Dong-wan, Shin Hye sung, Jun Jin, dan Andy. Shinhwa pada mulanya terbentuk di bawah SM Entertainment, namun, ia berpindah ke Good Entertainment pada Julai 2003, setelah kontrak mereka tamat. Sementara di bawah naungan Good Entertainment sebagai Shinhwa, setiap anggota memulakan kerjaya solo dibawah syarikat masing-masing.

Pada tahun 2011, mereka menubuhkan 'Shinhwa Company' untuk terus beraktiviti secara aktif dalam industri muzik. Mereka kembali kepada industri muzik pada Mac 2012, setelah empat tahun berehat, di mana mereka menghabiskan khidmat tentera, dengan pelancaran album kesepuluh The Return dan siri jelajah konsert.

Anugerah Golden Disk (Golden Disc Awards)[sunting | sunting sumber]

Anugerah Golden Disk adalah acara anugerah muzik yang ditubuhkan pada tahun 1986 yang disampaikan setiap tahun oleh Persatuan Industri Muzik Korea untuk menghargai pencapaian cemerlang artis-artis dan pengkarya dalam industri muzik di Korea Selatan. Hadiah Utama (Disk Bonsang) diberikan kepada 10 artis terbaik dengan mengira album dan jualan digital dengan pengundian atas talian dan penghakiman terakhir oleh panel hakim acara ini. Anugerah Utama (Disk Daesang) yang bersamaan dengan anugerah Artis Terbaik, dianugerahkan kepada artis yang mengeluarkan album penuh terbaik yang dicalonkan dalam kategori Disk Bonsang.

Tahun # Kategori Kerja yang dicalonkan Keputusan
2001 16 Disk Bonsang Hey, Come On! Menang
Disk Daesang Dicalonkan
2002 17 Disk Bonsang Perfect Man (album Shinhwa) dan My Choice Menang
Disk Daesang Dicalonkan
2003 18 Disk Bonsang Wedding (Shinhwa album) Menang
Disk Daesang Dicalonkan
2004 19 Disk Bonsang Brand New (Shinhwa album) Menang
Disk Daesang Dicalonkan
2006 20 Disk Bonsang State of the Art (album Shinhwa) Menang
Disk Daesang Dicalonkan
2008 22 Disk Bonsang Volume 9 (Shinhwa album) Menang
Disk Daesang Dicalonkan
2012 27 Disk Bonsang The Return (album Shinhwa) Dicalonkan
Anugerah Popular Dicalonkan
2013 28 Anugerah Lagu The Classic Dicalonkan
Anugerah Popular Dicalonkan

Anugerah Muzik Asia Mnet (Mnet Asia Music Awards)[sunting | sunting sumber]

Anugerah Muzik Asia Mnet (Mnet Asia Music Awards, singkatan sebagai MAMA), dahulunya dikenali sebagai Festival Muzik KM M.net (MKMF) (1999-2008), merupakan satu acara anugerah muzik K-pop utama yang dianjurkan oleh Mnet Media secara tahunan di Korea Selatan. Anugerah Daesang (anugerah utama) bersamaan dengan anugerah artis terbaik.

Tahun Anugerah Pencalonan Keputusan
1999 Kumpulan Penyanyi Lelaki Terbaik "T.O.P"[1] Dicalonkan
2000 Persembahan Tarian Terbaik "Only One"[2] Dicalonkan
2001 Kumpulan Penyanyi Lelaki Terbaik "Wild Eyes"[3][4] Menang
Persembahan Tarian Terbaik Dicalonkan
2002 Kumpulan Penyanyi Lelaki Terbaik "Perfect Man"[5][6] Menang
Persembahan Tarian Terbaik Dicalonkan
2003 "Your Wedding" (신화 - 너의 결혼식)[7][8] Dicalonkan
Kumpulan Penyanyi Lelaki Terbaik Menang
Anugerah Populariti Netizen Menang
2004 Persembahan Tarian Terbaik "Brand New"[9] Menang
Video Berkumpulan Lelaki Terbaik Menang
Anugerah Penonton Luar Negara "Brand New" Menang
2006 Album Terbaik "Once In A Lifetime" (dari State of the Art (album Shinhwa))[10][11] Dicalonkan
Kumpulan Terbaik Dicalonkan
Anugerah Populariti Netizen YEPP Menang
Anugerah Penonton Luar Negara Menang
2007 Shinhwa Menang
2012 Kumpulan Penyanyi Lelaki Terbaik "Venus"[12][13][14] Dicalonkan
Artis Terbaik Shinhwa Dicalonkan
2013 Kumpulan Penyanyi Lelaki Terbaik[15][16] Dicalonkan
Artis Terbaik Dicalonkan

Anugerah Muzik Seoul (Seoul Music Awards)[sunting | sunting sumber]

Anugerah Muzik Seoul (Seoul Music Awards) adalah acara anugerah muzik tahunan yang ditubuhkan pada 1990 oleh Sports Seoul untuk menghargai pencapaian artis dan pengkarya muzik dalam industri muzik di Korea Selatan. Anugerah Daesang (Anugerah Utama) bersamaan dengan anugerah Artis Terbaik. Sementara Anugerah Bonsang (Hadiah Utama) diberikan kepada 10 artis terbaik dengan mengira jualan album dan jualan digital dengan pengundian atas talian dan penghakiman terakhir oleh panel hakim acara ini.

# Tahun Anugerah Karya yang dicalonkan Keputusan
13 2002 Bonsang Perfect Man (album Shinhwa) Menang
Disk Daesang Dicalonkan
14 2003 Bonsang Wedding (Shinhwa album) Menang
Disk Daesang Dicalonkan
15 2004 Bonsang Brand New (Shinhwa album) Menang
Disk Daesang Menang
Anugerah Populariti Menang
23 2014 Bonsang[17] The Classic Dicalonkan
Anugerah Popular Dicalonkan

Anugerah Pilihan 20 Mnet (Mnet 20's Choice Awards)[sunting | sunting sumber]

Anugerah Pilihan 20 Mnet (Mnet 20 Choice Awards) ini dipersembahkan oleh stesen TV kabel Korea Selatan, Mnet.

Tahun Kategori Pencalonan Keputusan
2012 20's Performance[18][19] "Venus" Dicalonkan
2013 "This Love"[20][21][22] Dicalonkan
20's Voice Menang
20’s Mwave Global Star Shinhwa Menang

SBS Gayo Daejeon Awards[sunting | sunting sumber]

SBS Gayo Daejeon adalah rancangan muzik akhir tahun pada 29 Disember yang disiarkan setiap tahun oleh Sistem Penyiaran Seoul (SBS). Ia dimulakan pada tahun 1997 dan anugerah diberikan kepada artis-artis sehingga tahun 2007. Hadiah Utama (Bonsang) diberikan kepada beberapa artis terbaik pada tahun itu. Anugerah Utama (Daesang) yang bersamaan dengan anugerah Artis Terbaik, diberikan kepada artis yang mengeluarkan album penuh terbaik yang telah tersenarai dalam pencalonan Disk Bonsang.

Tahun Anugerah Karya yang dicalonkan Keputusan
2000 Anugerah Populariti Shinhwa Menang
2001 Bonsang Hey, Come On! Menang
Daesang Dicalonkan
2003 Bonsang Wedding (Shinhwa album) Menang
Daesang Dicalonkan
2004 Bonsang Brand New (Shinhwa album) Menang
Daesang Menang
2006 Bonsang State of the Art (album Shinhwa) Menang
Daesang Dicalonkan

Anugerah-anugerah lain[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2000 Anugerah Lagu KMTV Bonsang Menang
Penyanyi Popular Menang
2001 Anugerah Muzik KBS Bonsang Menang
Anugerah Gayo KMTV Anugerah Populariti Menang
2004 Anugerah Muzik KBS Bonsang Menang
Anugerah Fesyen Dunia Korea Ke-2 Seksyen Penyanyi Menang
Anugerah Pertandingan Imej Korea Selatan Paling Fotogenik Menang
Anugerah Muzik MBC Bonsang Menang
2005 Anugerah MTV Asia Artis Korea Kegemaran Menang
2007 Japan Gold Disc Award ke-21 Artis Asia Terbaik Menang
2012 Style Icon Awards Worship-Worthy Idols[23] Dicalonkan
2013 Shinhwa[24] Dicalonkan
2015 Anugerah Show Champion MBC Music Paling Banyak Penonton[25] Menang

Anugerah Lakonan[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Calon Karya yang dicalonkan Keputusan Ruj.
Blue Dragon Film Awards
2004 Pelakon Lelaki Terbaik Kim Dong-wan Spin Kick Dicalonkan
Anugerah Drama MBC
2004 Pelakon Lelaki Baru Terbaik Eric Mun Phoenix Menang
Anugerah Populariti, Pelakon Lelaki Menang
2005 Anugerah Kecemerlangan Terbaik, Pelakon Lelaki Super Rookie Menang
Anugerah Drama KBS
2005 Pelakon Lelaki Terbaik Kim Dong-wan A Farewell to Sorrow Menang
Pasangan Terbaik Dicalonkan
2012 Anugerah Kecemerlangan,

Pelakon Lelaki dalam Drama Harian
Cheer Up, Mr Kim! Menang [26]
2014 Anugerah Kecemerlangan, Pelakon Lelaki dalam Siri Mini Eric Mun Discovery of Love Menang
Pasangan Terbaik Menang
Anugerah Netizen, Pelakon Lelaki Menang
Anugerah Utama Dicalonkan
Anugerah Kecemerlangan Terbaik, Pelakon Lelaki Dicalonkan
Anugerah Popular, Pelakon Lelaki Dicalonkan
Anugerah Drama SBS
2006 Pelakon Lelaki Terbaik Eric Mun Invincible Parachute Agent Menang
Bintang Top 10 (Top 10 Stars) Menang
Anugerah Netizen, Pelakon Lelaki Menang
Anugerah Seni Baeksang(Baeksang Arts Awards)
2005 Pelakon Lelaki Baru Terbaik (TV) Eric Mun Super Rookie Menang
Pelakon Lelaki Paling Popular (TV) Menang
2013 Pelakon Lelaki Paling Popular (Filem) Kim Dong-wan Deranged Menang [27][28]
2015 Pelakon Lelaki Paling Popular (TV) Eric Mun Discovery of Love Tercalon
Anugerah tvN10
2016 Raja Komedi Romantik, Pelakon Lelaki dalam Siri Mini Eric Mun Another Oh Hae-young Menang
Anugerah Kecemerlangan, Pelakon Lelaki dalam Siri Mini Tercalon
Anugerah Bintang APAN (APAN Star Awards)
2016 Anugerah Kecemerlangan, Pelakon Lelaki dalam Siri Mini Eric Mun Another Oh Hae-young Tercalon
Anugerah Pasangan Terbaik dengan Seo Hyun-jin Tercalon

Anugerah Rancangan Muzik[sunting | sunting sumber]

Ini adalah koleksi kemenangan tempat pertama Shinhwa dalam rancangan-rancangan muzik yang disiarkan di Korea. Show Champion disiarkan oleh MBC Music setiap Rabu, M! Countdown disiarkan oleh stesen kabel M.net setiap Khamis, Music Bank disiarkan oleh Sistem Penyiaran Korea (KBS) setiap Jumaat, Music Core disiarkan oleh Perbadanan Penyiaran Munhwa (MBC) setiap Sabtu dan Inkigayo oleh Sistem Penyiaran Seoul (SBS) setiap Ahad.

MBC Music Show Champion[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2013 29 Mei "This Love"[29]
5 Jun
2015 11 Mac "Sniper"
18 Mac

Mnet M! Countdown[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2004 30 September "Brand New"[30]
7 Oktober
14 Oktober
2006 22 Jun "Once in a Lifetime"
2012 19 April "Venus"[31][32]
2013 23 Mei "This Love"[33][34]
30 Mei
6 Jun
2015 12 Mac "Sniper"
19 Mac
26 Mac

KBS Music Bank[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
1999 8 Jun "T.O.P"
22 Jun
29 Jun
13 Julai "Yo!"
20 Julai
27 Julai
10 Ogos
24 Ogos
2013 31 Mei "This Love"
2015 13 Mac "Sniper"

MBC Music Core (Music Camp)[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
1999 26 Jun "T.O.P"
2000 24 Jun "Only One"
1 Julai
8 Julai
2 September "All Your Dreams"
2002 4 Mei "Perfect Man"
13 Julai "I Pray 4 U"
2003 8 Februari "Your Wedding"
15 Februari
2013 25 Mei "This Love"[35]
1 Jun
2015 14 Mac "Sniper"
21 Mac

SBS Music Trend (Inkigayo)[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
1999 4 Julai "T.O.P"
18 Julai
15 Ogos "Yo!"
22 Ogos
2000 9 Julai "Only One"
16 Julai
27 Ogos "All Your Dreams"
2001 9 September "Hey, Come On"
16 September
2002 21 April "Perfect Man"
28 April
5 Mei
2003 9 Februari "Your Wedding"
16 Februari
2004 10 Oktober "Brand New"
17 Oktober
12 Disember "Crazy"
19 Disember
2006 11 Jun "Once in a Life Time"
18 Jun
2015 15 Mac "Sniper"
22 Mac
2017 15 Januari "Touch"
22 Januari

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "1999 Video Music Award part 1". MAMA. Retrieved 2014-06-23.
  2. ^ "2000 M.net Korean Music Festival Winners list" Diarkibkan 2014-08-03 di Wayback Machine.. MAMA. Retrieved 2014-06-12.
  3. ^ "2001 MMF part 1". MAMA. Retrieved 2014-07-23.
  4. ^ "2001 M.net Korean Music Festival Winners list" Diarkibkan 2014-10-09 di Wayback Machine.. MAMA. Retrieved 2014-07-22.
  5. ^ "2002 M.net Korean Music Festival Winners list" Diarkibkan 2013-10-07 at Archive.is. MAMA. Retrieved 2014-06-12.
  6. ^ "2002 MMF part 1". Mwave. Retrieved 2014-08-17.
  7. ^ "2003 MMF part 1". Mwave. Retrieved 2014-08-20.
  8. ^ "2003 M.net Korean Music Festival Winners list" Diarkibkan 2012-10-29 di Wayback Machine.. MAMA. Retrieved 2014-06-12.
  9. ^ "2004 M.net Korean Music Festival Winners list". MAMA. Retrieved 2014-06-12.
  10. ^ "2006 MKMF Part 1 : I Love Punk - Haerang + Lee SungWoo/ Break Through-SS501/ The Queen Is Back! - Cocoboys and Dodogirls + Um JungHwa". MAMA. Retrieved 2014-10-26.
  11. ^ "2006 M.net Korean Music Festival Winners list" Diarkibkan 2013-01-27 di Wayback Machine.. MAMA. Retrieved 2014-06-12.
  12. ^ "Nominees for the 2012 MAMA Announced". enewsWorld. CJ E&M. 23 October 2012. Dicapai 13 November 2012. 
  13. ^ "Nominees for SONG and ARTIST of the YEAR". enewsWorld. CJ E&M. 23 October 2012. Dicapai 13 November 2012. 
  14. ^ Eun, Elizabeth (30 November 2012). "Big Bang, Super Junior and Psy Win Big at 2012 MAMA". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 30 November 2012. 
  15. ^ Lee, Nancy (12 November 2013). "2013 MAMA: D-10 Rankings: EXO Lags Behind Shinhwa, G-Dragon Leads in Three Categories". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 2 December 2013. 
  16. ^ Lee, Nancy (17 November 2013). "2013 MAMA: D-5: Will Shinhwa Prove to be the Comeback King?". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 2 December 2013. 
  17. ^ "Seoul Music Awards: Vote". Seoul Music Awards. Dicapai 2 December 2013. 
  18. ^ Lee, Nancy (8 June 2012). "20's Choice Awards Nominees Announced, Voting Open". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 11 June 2012. 
  19. ^ Lee, Nancy (28 June 2012). "20′s Choice Awards: Who Won at the 20's Choice Awards?". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 29 June 2012. 
  20. ^ Lee, Nancy (27 June 2013). "Shinhwa, 2PM, Super Junior-M and More Nominated for '2013 20's Choice Awards' (Voting Open Now)". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 4 July 2013. 
  21. ^ Lee, Nancy (18 July 2013). "Shinhwa Thanks Global Fans for 20's Mwave Global Star Award at 20's Choice Awards". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 25 July 2013. 
  22. ^ Eun, Elizabeth (18 July 2013). "2NE1′s CL, Infinite, Shinhwa and More Win Big at 2013 20's Choice Awards". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 25 July 2013. 
  23. ^ Oh, Esther (27 September 2012). "Polls Open for the 2012 Style Icon Awards". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 2 December 2013. 
  24. ^ Lee, Nancy (7 October 2013). "G-Dragon, Shinhwa and f(x) Lead 'SIA' Votes". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 29 October 2013. 
  25. ^ "'Show Champion' reveals 'Best Champion Songs' of 2015 and more for its end-of-the-year awards". Dicapai December 25, 2015. 
  26. ^ Jun, Ji Young (2 January 2013). "2012 KBS Drama Awards". KBS Global. Dicapai 7 January 2013. 
  27. ^ An, So Hyoun (10 May 2013). "Yoo Jae Suk and Ryu Seung Ryong Take Home Daesangs at the Paeksang Arts Awards". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 10 May 2013. 
  28. ^ Lee, Hye Ji (10 May 2013). "2013 Paeksang Arts Awards: He Said, She Said". 10 Asia. Diarkibkan daripada asal pada 3 July 2013. Dicapai 10 May 2013. 
  29. ^ Choi, Bu-seok (30 May 2013). "Junjin 'We are #1'". Star News. Diarkibkan daripada asal pada 10 June 2015. Dicapai 5 June 2013. 
  30. ^ Lee, Nancy (7 June 2013). "M COUNTDOWN Hall of Fame: Shinhwa's 'Brand New'". enewsWorld. CJ E&M. Dicapai 7 June 2013. 
  31. ^ Ho, Stewart (20 April 2012). "Shinhwa Wins First Place on M Countdown, Celebrates With BBQ Party". CJ E&M enewsWorld. Dicapai 22 April 2012. 
  32. ^ Hong, Lucia (20 April 2012). "Shinhwa No. 1 on Mnet's music show with "Venus"". 10 Asia. Dicapai 25 July 2012. 
  33. ^ Kim, JiYeon (25 May 2013). "How ′M COUNTDOWN′ Showed How Shinhwa is Still On Top". CJ E&M enewsWorld. Dicapai 25 May 2013. 
  34. ^ Lee, Dong-hoon (24 May 2013). "Shinhwa 'We're #1!'". Star News. Diarkibkan daripada asal pada 11 November 2013. Dicapai 26 May 2013. 
  35. ^ Lee, Hye Ji (27 May 2013). "Shinhwa Grabs 1st TV Music Show Crowns". 10 Asia. Diarkibkan daripada asal pada 15 November 2013. Dicapai 9 June 2013. 

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Shinhwa