Senarai anugerah dan penghargaan yang diterima oleh P. Ramlee

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
P. Ramlee pada 1960-an.

Berikut ialah senarai anugerah, penghargaan dan pencapaian yang diterima oleh Seniman Agung Tan Sri Datuk Amar P. Ramlee sepanjang hayatnya.

Anugerah[sunting | sunting sumber]

1945[sunting | sunting sumber]

  • Pertandingan Nyanyian Radio Pulau Pinang Malaya
"Tempat ke-3" - P. Ramlee

1946[sunting | sunting sumber]

  • Pertandingan Nyanyian Keroncong Pulau Pinang
"Tempat Pertama" - P.Ramlee dan Pancaragam Keroncong Pemuda Indonesia
  • Pertandingan Nyanyian Radio Pulau Pinang Malaya
"Tempat ke-2" - P.Ramlee

1947[sunting | sunting sumber]

  • Pertandingan Nyanyian Radio Pulau Pinang Malaya
"Tempat pertama" - P.Ramlee

1951[sunting | sunting sumber]

  • Majalah Filem Raya Malaya
"Bintang Pujaan Malaya dan Indonesia" - P.Ramlee

1952[sunting | sunting sumber]

  • Majalah Filem Raya Malaya
"Pelakon Terbaik" - P.Ramlee
"Filem Terbaik" - Antara Senyum Dan Tangis
"Filem Kegemaran" - Juwita

1953[sunting | sunting sumber]

  • Majalah Filem Raya Malaya
"Filem Terbaik" - Hujan Panas
"Pelakon Terbaik" - P.Ramlee
"Filem Kegemaran Malaya" - Antara Senyum Dan Tangis
"Filem Kegemaran Malaya dan Indonesia" - Antara Senyum Dan Tangis
"Pelakon Kegemaran Malaya dan Indonesia" - P.Ramlee
  • Majalah Filem dan Sukan Utusan Malaya
"Artis Tahunan 1953" - P.Ramlee
"Filem Terbaik" - Hujan Panas
  • Radio Malaya
"Penyanyi Lelaki Terbaik" - P.Ramlee

1956[sunting | sunting sumber]

  • Festival Filem Asia ke-3 Hong Kong
"Skor Muzik Terbaik" - P.Ramlee
"Pelakon Pembantu Wanita Terbaik" - Zaiton bagi Hang Tuah
  • Majalah Bintang Singapura
"Seniman Terbaik" - P.Ramlee
"Pengarah Terbaik" - P.Ramlee
"Penggubah Terbaik" - P.Ramlee
"Penyanyi Terbaik" - P.Ramlee
"Filem Terbaik" - Semerah Padi
"Filem Kedua Terbaik" - Anakku Sazali
"Pengarah Kedua Terbaik" - Phani Majumdar bagi Anakku Sazali
"Pelakon Wanita Terbaik" - Saadiah Baharom bagi Semerah Padi
  • Majalah Filem dan Sukan Utusan Malaya
"Filem Melayu Terbaik" - Penarik Beca
"Pengarah Terbaik" - P.Ramlee
"Seniman Terbaik" - P.Ramlee
"Lagu Terbaik" - Inang Baru dari Penarik Beca

1957[sunting | sunting sumber]

  • Festival Filem Antarabangsa Berlin[1]
Terpilih untuk Tayangan - Hang Tuah[2]
  • Festival Filem Asia ke-4 Tokyo[3][4]
"Pelakon Lelaki Terbaik" - P. Ramlee
"Pelakon Kanak-kanak Terbaik" - Tony Castillo bagi Anakku Sazali

1958[sunting | sunting sumber]

  • Festival Filem Asia ke-5 Manila[5][6]
"Fotografi Hitam Putih Terbaik" - Abu Bakar Ali bagi Sumpah Orang Minyak
  • Majalah Kisah Bintang Dan Filem Malaya
"Seniman Terbaik" - P.Ramlee
"Filem Terbaik" - Sumpah Orang Minyak
"Lagu Kedua Terbaik" - Tudung Periuk dari Sumpah Orang Minyak

1959[sunting | sunting sumber]

  • Festival Filem Asia ke-6 Kuala Lumpur[7][8]
"Filem Komedi Terbaik" - Pendekar Bujang Lapok

1960[sunting | sunting sumber]

  • Majalah Gelanggang Singapura
"Filem Paling Popular" - Pendekar Bujang Lapok
"Fotografi Hitam dan Putih Terbaik" - Nujum Pak Belalang
  • Majalah Bintang Singapura
"Filem Kegemaran" - Pendekar Bujang Lapok
"Pengarah Kegemaran" - P.Ramlee
"Fotografi Hitam dan Putih Terbaik" - Abu Bakar Ali bagi Nujum Pak Belalang
"Seniman Teratas" - P.Ramlee
"Lagu Kegemaran" - Jangan Adik Angan-Angan dari Musang Berjanggut
  • Festival Filem Asia ke-7 Tokyo
"Filem Komedi Terbaik" - Nujum Pak Belalang

1962[sunting | sunting sumber]

  • Festival Filem Asia ke-9 Tokyo
Pencalonan bagi "Filem Komedi Terbaik" - Seniman Bujang Lapok

1963[sunting | sunting sumber]

"Fotografi Hitam dan Putih Terbaik" - Abu Bakar Ali bagi Ibu Mertuaku
"Bakat Paling Pelbagai" - P.Ramlee

1964[sunting | sunting sumber]

  • Festival Filem Asia ke-11 Taipei[12][13]
"Filem Komedi Terbaik" - Madu Tiga

1965[sunting | sunting sumber]

  • Festival Filem Dunia Paris
"Anugerah Khas" - Ibu Mertuaku

Penghargaan[sunting | sunting sumber]

Penghargaan Malaysia[sunting | sunting sumber]

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Hang Tuah wins award". Indian Daily Mail. 18 Jun 1956. m/s. 4.
  2. ^ "Hang Tuah for Berlin". The Straits Times. 18 Jun 1957. m/s. 7. Dicapai pada 27 Ogos 2018.
  3. ^ "Ramlee wins Best Film Actor Award". Singapore Standard. 25 Mei 1957. m/s. 1.
  4. ^ "Ramlee takes top honours at Tokyo Film Festival". Singapore Standard. 25 Mei 1957. m/s. 8.
  5. ^ "Five awards at film festival". The Singapore Free Press. 29 April 1958. m/s. 12. Dicapai pada 28 Ogos 2018.
  6. ^ "Tiga film Melayu untok pesta Asia di-Manila". Berita Harian. 14 Mac 1958. m/s. 7. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  7. ^ "Action from Ramlee". The Straits Times. 23 Januari 1959. m/s. 11. Dicapai pada 28 Ogos 2018.
  8. ^ "Tiga film Shaws bagi pesta Asia". Berita Harian. 3 April 1959. m/s. 5. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  9. ^ "Two film festival awards won by Malaya". The Straits Times. 20 April 1963. m/s. 1. Dicapai pada 28 Ogos 2018.
  10. ^ "P. Ramlee terima hadiah di-Tokyo". Berita Harian Singapura. 23 April 1963. m/s. 3. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  11. ^ "P. Ramlee amat gembira menerima kehormatan". Berita Harian. 23 April 1963. m/s. 1. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  12. ^ "Shaw films win two Asian awards". The Straits Times. 25 Jun 1964. m/s. 6. Dicapai pada 28 Ogos 2018.
  13. ^ "Filem Madu Tiga menang hadiah Oscar". Berita Harian. 27 Jun 1964. m/s. 7. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  14. ^ a b "Semakan Penerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat". www.istiadat.gov.my. Diarkibkan daripada yang asal pada 2019-07-19. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  15. ^ "Mera'ikan seniman yang di-anugerahi pingat AMN". Berita Harian. 18 Ogos 1962. m/s. 8. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  16. ^ "King's award for the late P. Ramlee". The Straits Times. 6 Jun 1990. m/s. 18. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  17. ^ "P. Ramlee lives on". The Straits Times. 30 Julai 1990. m/s. 7. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  18. ^ Ravindran Raman Kutty (17 Disember 2016). "Remembering the great artiste of Malaysia". The Borneo Post. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  19. ^ "P. Ramlee Tokoh Warisan Negara, Aswara dinaiktaraf Universiti P. Ramlee". mStar Online. 25 November 2015. Dicapai pada 31 Ogos 2018.
  20. ^ Rohaniza Idris; Haspaizi Mohd Zain (26 November 2015). "P. Ramlee Tokoh Warisan Negara". Berita Harian. Dicapai pada 31 Ogos 2018.