Senarai baka anjing paling popular

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Rencana ini menyenaraikan baka anjing paling popular mengikut pendaftaran.

Catatan: pendaftaran ditunjukkan tidak sama dengan pendaftaran tahunan, atau dengan individu hidup.

Baka paling popular pra-2006[sunting | sunting sumber]

Pada antara 1915 dengan 1940, statistik American Kennel Club dikumpulkan pada setiap lima tahun daripada setiap tahun. Angka ini menunjukkan bahawa pada antara 1905 dengan 1935, terier Boston tekal berada sama ada di kedudukan pertama atau kedua. Pada 1925, mengikuti kepopularan Rin Tin Tin, anjing gembala Jerman menggantikan terier tersebut sebagai anjing teratas. Cocker spaniel Amerika kemudian menjadi anjing paling popular dari 1936 sehingga 1952, apabila beagle menjadi anjing nombor satu sehingga 1959. Pudel menjadi baka paling popular paling lama, dari 1960 selama dua puluh dua tahun sehingga 1982, apabila cocker spaniel Amerika mendapat semula tempat pertama sehingga 1990. Anjing pengutip Labrador telah menjadi yang paling popular sejak 1991.[1]

Angka pendaftaran kelab untuk 2007[sunting | sunting sumber]

Angka pendaftaran kelab untuk 2008[sunting | sunting sumber]

Canadian Kennel Club (2008)[7]

Angka pendaftaran kelab untuk 2009[sunting | sunting sumber]

Ente Nazionale Cinofilia Italiana (2009).[8]

Kedudukan Baka
1 Seter Inggeris
2 Anjing gembala Jerman
3 Anjing pemburu Maremma
4 Anjing pengutip Labrador
5 Anjing Bretagne
6 Anjing pemburu Itali
7 Anjing pengutip keemasan
8 Boxer
9 Terier Jack Russell
10 Anjing penuding berbulu pendek Jerman

Pemburuan adalah popular di Itali dan ini menjelaskan sebab baka buru-dan-kutip seperti seter Inggeris dan anjing penuding berbulu pendek Jerman sangat meluas.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ American Kennel Club - Most Popular Pooches
  2. ^ "2005 and 2006 registration figures for all recognised breeds". The Kennel Club. Diarkibkan daripada asal pada 4 September 2009. Dicapai 12 September 2007. 
  3. ^ a b c AKC Dog Registration Statistics
  4. ^ "2007 TOP 20 CKC BREEDS" (PDF). Canadian Kennel Club. Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 3 Mei 2014. 
  5. ^ Australian National Kennel Council National Registration Statistics
  6. ^ "Registration statistics for all recognised dog breeds - 2007 and 2008" (PDF). The Kennel Club. Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 3 Mei 2014. 
  7. ^ 2008 TOP 20 CKC BREEDS
  8. ^ "Un anno, 220 razze e 123.000 cani". Italian Kennel Club. Diarkibkan daripada asal pada 2 Januari 2014. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]