Senarai bandar raya khas di Korea Selatan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Bandar raya khas
Hangul특별시
Hanja特別市
Perumian Semakanteukbyeolsi
McCune–Reischauert'ŭkpyŏlsi
Bandar raya metropolitan
Hangul광역시
Hanja廣域市
Perumian Semakangwangyeoksi
McCune–Reischauerkwangyŏksi
Bandaraya autonomi khas
Hangul특별자치시
Hanja特別自治市
Perumian Semakanteukbyeol-jachisi
McCune–Reischauert’ŭkpyŏl-chach’isi

Bandar raya khas adalah salah satu daripada bahagian pentadbiran peringkat pertama di Korea Selatan. Terdapat 8 bandar raya peringkat pertama di Korea Selatan: Busan, Daegu, Daejeon, Gwangju, Incheon, Sejong, Seoul dan Ulsan.

Kedudukan dalam hierarki dan jenis[sunting | sunting sumber]

Banda raya khas adalah bahagin pentadbiran tertinggi di Korea Selatan. Bandar-bandar ini mempunyai status setaraf dengan wilayah. Terdapat tiga jenis banda raya peringkat pertama di Korea Selatan.

Type Hangul Hanja RR Nama bandar raya Jumlah bandar raya
Bandar raya khas Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. teukbyeolsi Seoul 1
Bandar raya metropolitan Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. gwangyeoksi Busan, Daegu, Daejeon, Gwangju, Incheon, Ulsan 6
Bandaraya autonomi khas Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. teukbyeol-jachisi Sejong 1
  • Seoul telah dijadikan sebuah "bandar raya bebas khas" (teukbyeol jayusi; 특별자유시; Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.) berpisah dari Wilayah Gyeonggi pada 15 Ogos 1946; ia menjadi sebuah "bandar raya khas" pada 15 Ogos 1949.[1]
  • Bandar raya metropolitan dipangggil "bandar yang ditadbir secara langsung" (jikhalsi; 직할시; Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.) sebelum tahun 1995.

Pentadbiran[sunting | sunting sumber]

Di bandar raya khas dan metropolitan Korea Selatan, Datuk Bandar adalah pegawai berpangkat tertinggi yang bertugas. Datuk Bandar dipilih secara langsung oleh pengundi yang berdaftar di bandar tersebut untuk tempoh selama empat tahun.

Senarai bandar raya metropolitan[sunting | sunting sumber]

Nama Hangul Hanja Jenis ISO Populasi Kawasan
(km²)
Kawasan
(/km²)
Ibu bandar Kawasan Berpisah dari Tahun berpisah
Busan 부산광역시 Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Bandar raya metropolitan KR-26 3,574,340 766 4,666 Yeonje Yeongnam Gyeongsang Selatan 1963
Daegu 대구광역시 Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Bandar raya metropolitan KR-27 2,512,604 884 2,842 Jung Yeongnam Gyeongsang Utara 1981
Daejeon 대전광역시 Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Bandar raya metropolitan KR-30 1,442,857 540 2,673 Seo Hoseo Chungcheong Selatan 1989
Gwangju 광주광역시 Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Bandar raya metropolitan KR-29 1,415,953 501 2,824 Seo Honam Jeolla Selatan 1986
Incheon 인천광역시 Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Bandar raya metropolitan KR-28 2,710,579 965 2,810 Namdong Sudogwon Gyeonggi 1981
Sejong 세종특별자치시 Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Bandar raya autonomi khas KR-50 122,263 465 380 Hansol-dong Hoseo Chungcheong Selatan 2012
Seoul 서울특별시 서울Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.* Bandar raya khas KR-11 10,464,051 605 17,288 Jung Sudogwon Gyeonggi 1946
Ulsan 울산광역시 Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template. Bandar raya metropolitan KR-31 1,126,879 1,056 1,030 Nam Yeongnam Gyeongsang Selatan 1997
Nota
  • Tiada perkataan Hanja untuk "Seoul"; di dalam Bahasa Cina, ia ditulis sebagai 首爾/首尔 (pinyin: Shǒu'ěr), sebuah transkripsi berdasarkan sebutan "Seoul". Sebagai akhiran, karakter Gyeong (/Ralat Lua pada baris 853 di Modul:Lang: Tried to read nil global template.) digunakan yang membawa maksud "ibu negara".
Bandar-bandar tertentu yang memenuhi keperluan minimum untuk status bandar raya metropolitan tetapi belum dicalonkan
  • Suwon (수원시 / 水原市) - Populasi: 1,177,376; Kawasan: 121.1 km²; Kepadatan: 9,722.34 /km²
  • Changwon (창원시 / 昌原市) - Populasi: 1,106,081; Kawasan: 736.34 km²; Kepadatan: 1,502.13 /km²
  • Goyang (고양시 / 高陽市) - Populasi: 1,014,162; Kawasan: 267.29 km²; Kepadatan: 3.794.23 /km²
Bandar-bandar tertentu dengan populasi melebihi 900,000
  • Seongnam (성남시 / 城南市) - Populasi: 972,797; Kawasan: 141.70 km²; Kepadatan: 6,865.18 /km²
  • Yongin (용인시 / 龍仁市) - Populasi: 968,346; Kawasan: 591.36 km²; Kepadatan: 1,637.48 /km²

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "행정연혁". Seoul Metropolitan Government. Dicapai 2013-03-15.