Senarai bandar raya terbesar dan kedua terbesar mengikut negara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai bandar raya terbesar dan kedua terbesar mengikut populasi bagi setiap negara. Bandar raya kedua bagi sesebuah negara merupakan bandar raya kedua terpenting, biasanya selepas ibu negara. Jika sesebuah wilayah atau kawasan bagi sesebuah negara disenaraikan, nama negara ditentukan di dalam kurungan selepas nama wilayah tersebut.

Durrës, Albania
Oran, Algeria
Los Angeles, Amerika Syarikat
Graz, Austria
Rotterdam, Belanda
Homel, Belarus
Sao Paulo, Brazil
Medellín, Colombia
Montreal, Kanada
Split, Croatia
Quito, Ecuador
Abu Dhabi, Emiriah Arah Bersatu
Espoo, Finland
Hamburg, Jerman
Thessaloniki, Greece
Quetzaltenango, Guatemala
Akureyri, Iceland
Delhi, India
Yokohama, Jepun
Busan, Korea Selatan
Kaunas, Lithuania
Bitola, Macedonia
Taipei, Taiwan
Johor Bahru, Malaysia
Iskandariah, Mesir
Bergen, Norway
Saint Petersburg, Rusia
Novi Sad, Serbia
Bandaraya Singapura, Singapura
Khartoum, Sudan
Kaohsiung, Taiwan
Mwanza, Tanzania
Ankara, Turki
Birmingham, United Kingdom
Samarkand, Uzbekistan
Hanoi, Vietnam
Aden, Yaman
Negara/Wilayah Bandar raya terbesar Bandar raya kedua terbesar Sumber
A
 Abkhazia (dituntut Georgia) Sukhumi Gagra [1]
 Afghanistan Kabul Kandahar [2][3]
 Afrika Selatan Johannesburg Cape Town
United Kingdom Akrotiri dan Dhekelia (UK) Episkopi Cantonment[perlu rujukan] Ayios Nikolaos[perlu rujukan]
 Albania Tirana Durrës [4]
 Algeria Algiers Oran [5]
 Amerika Syarikat Bandar Raya New York Los Angeles [6]
 Andorra Andorra la Vella Les Escaldes [7]
 Angola Luanda Huambo [8]
 Anguilla (UK) North Side The Valley [9]
 Antillen Belanda (milik Belanda) Willemstad, Antillen Belanda Kralendijk
 Antigua dan Barbuda St. John's All Saints [10]
 Arab Saudi Riyadh Jeddah [11]
 Argentina Buenos Aires Córdoba [12]
 Armenia Yerevan Gyumri [13]
 Aruba (milik Belanda) Oranjestad Sint Nicolaas [14]
United Kingdom Ascension Island (UK) Georgetown[perlu rujukan] Two Boats Village [perlu rujukan]
 Australia Sydney Melbourne [15]
 Austria Vienna Graz [16]
 Azerbaijan Baku Ganja [17]
B
 Bahamas Nassau Freeport
 Bahrain Manama Muharraq
 Bangladesh Dhaka Chittagong
 Barbados Bridgetown Speightstown
 Belanda Amsterdam Rotterdam
 Belarus Minsk Homel
 Belgium Brussel Antwerp
 Belize Bandar Raya Belize Orange Walk Town
 Benin Cotonou Porto-Novo
 Bermuda (UK) Hamilton St. George's
 Bhutan Thimphu Phuntsholing
 Bolivia Santa Cruz de la Sierra La Paz
 Bosnia dan Herzegovina Sarajevo Banja Luka
 Botswana Gaborone Francistown
 Brazil São Paulo Rio de Janeiro
 Brunei Bandar Seri Begawan Kuala Belait
 Bulgaria Sofia Plovdiv [18]
 Burkina Faso Ouagadougou Bobo-Dioulasso
 Burundi Bujumbura Gitega
C
 Cameroon Douala Yaoundé
 Chad N'Djamena Moundou
 Chile Santiago Concepción
 China Shanghai Beijing
 Colombia Bogotá Medellín
 Comoros Moroni Mutsamudu
 Congo DR Kinshasa Lubumbashi
 Congo Brazzaville Pointe-Noire
 Costa Rica San José Cartago
 Côte d'Ivoire Abidjan Bouaké
 Croatia Zagreb Split
 Cuba Havana Santiago de Cuba
 Cyprus Nicosia Limassol
 Cyprus Utara (Cyprus) Nicosia Kyrenia
D
 Denmark Copenhagen Aarhus
 Djibouti Djibouti `Ali Sabieh
 Dominica Roseau Portsmouth
E
 Ecuador Guayaquil Quito
 El Salvador San Salvador Santa Ana
 Emiriah Arab Bersatu Dubai Abu Dhabi
 England (UK) London Birmingham
 Eritrea Asmara Keren
 Estonia Tallinn Tartu
 Ethiopia Addis Ababa Dire Dawa
F
 Fiji Suva Lautoka
 Filipina Manila Bandar Raya Quezon
 Finland Helsinki Espoo
G
 Gabon Libreville Port-Gentil
 Gambia Serekunda Brikama
 Georgia Tbilisi Kutaisi
United Kingdom Georgia Selatan dan Kepulauan Sandwich Selatan (United Kingdom) King Edward Point Grytviken
 Ghana Accra Kumasi
 Gibraltar (UK) Gibraltar adalah satu-satunya bandar raya
 Greenland (Denmark) Nuuk Sisimiut
 Grenada St. George's Grenville
 Guam (AS) Dededo Yigo [19]
 Guatemala Bandar Raya Guatemala Quetzaltenango
 Guernsey (UK) Saint Peter Port Vale
 Guiana Perancis (Perancis) Cayenne Saint-Laurent-du-Maroni
 Guinea Conakry Kankan
 Guinea Khatulistiwa Malabo Bata
 Guinea-Bissau Bissau Bafatá
 Guyana Georgetown Linden
H
 Haiti Port-au-Prince Gonaïves
 Honduras Tegucigalpa San Pedro Sula
 Hong Kong (China) Kowloon Utara Pulau Hong Kong
 Hungary Budapest Debrecen
I
 Iceland Reykjavík Akureyri
 India Mumbai Delhi
 Indonesia Jakarta Surabaya
 Iran Tehran Mashhad
 Iraq Baghdad Basra
 Ireland Dublin Cork
 Ireland Utara (UK) Belfast Derry
 Israel Jerusalem Tel Aviv
 Itali Rom Milan
J
 Jamaica Kingston Spanish Town [20]
Norway Jan Mayen (Norway) Olonkinbyen adalah satu-satunya petempatan
 Jepun Tokyo Yokohama [21]
 Jerman Berlin Hamburg
 Jersey (UK) Saint Helier Saint Saviour [22]
 Jordan Amman Zarqa [23]
K
 Kanada Toronto Montreal [24]
 Kazakhstan Almaty Astana
 Kemboja Phnom Penh Battambang
 Kenya Nairobi Mombasa
Templat:Country data Kepulauan Åland (Finland) Mariehamn[perlu rujukan] Jomala[perlu rujukan]
 Kepulauan Cayman (UK) George Town West Bay
 Kepulauan Cocos (Keeling) (Australia) Bantam West Island
 Kepulauan Cook Avarua Aitutaki
 Kepulauan Falkland (UK) Stanley Goose Green
 Kepulauan Faroe (Denmark) Tórshavn Klaksvík
 Kepulauan Mariana Utara (US) San Antonio Garapan
 Kepulauan Marshall Majuro Ebeye
 Kepulauan Pitcairn (UK) Adamstown adalah satu-satunya bandar raya
 Kepulauan Solomon Honiara Gizo
 Kepulauan Turks dan Caicos (UK) Providenciales Cockburn Town
 Kepulauan Virgin British (UK) Road Town Spanish Town
 Kepulauan Virgin Amerika Syarikat (AS) Charlotte Amalie Anna's Retreat
 Kiribati Betio Bikenibeu
 Korea Utara Pyongyang Hamhung
 Korea Selatan Seoul Busan
 Kota Vatikan Kota Vatikan adalah satu-satunya bandar raya
 Kuwait Bandaraya Kuwait Al Jahra
 Kyrgyzstan Bishkek Osh
L
 Laos Vientiane Savannakhet
 Latvia Rīga Daugavpils
 Lesotho Maseru Teyateyaneng
 Liberia Monrovia Ganta [25]
 Libya Tripoli Benghazi
 Liechtenstein Schaan Vaduz
 Lithuania Vilnius Kaunas
 Lubnan Beirut Tripoli
 Luxembourg Bandaraya Luxembourg Esch-sur-Alzette
M
 Macau (China) Our Lady of Fatima Parish St. Anthony Parish
 Macedonia Skopje Bitola
 Madagascar Antananarivo Toamasina
 Maghribi Casablanca Rabat
 Malawi Lilongwe Blantyre [26]
 Malaysia Kuala Lumpur Johor Bahru
 Maldives Malé Hithadhoo
 Mali Bamako Ségou
 Malta Birkirkara Mosta
 Mauritania Nouakchott Nouadhibou
 Mauritius Port Louis Beau Bassin-Rose Hill
 Mayotte (Perancis) Mamoudzou Dzaoudzi
 Mesir Kaherah Iskandariah
 Mexico Bandaraya Mexico Guadalajara
 Federated States of Micronesia Weno Kolonia
 Moldova Chişinău Tiraspol
 Monaco Monte Carlo La Condamine
 Mongolia Ulan Bator Erdenet
 Montenegro Podgorica Nikšić
 Montserrat (UK) Brades Saint Peter's
 Mozambique Maputo Beira
 Myanmar Yangon Mandalay
N
Templat:Country data Nagorno-Karabakh (Azerbaijan) Stepanakert Shusha
 Namibia Windhoek Walvis Bay
 Nauru Yaren Denigomudu
   Nepal Kathmandu Biratnagar
 New Caledonia (Perancis) Nouméa Mont-Doré
 New Zealand Auckland Christchurch
 Nicaragua Managua León
 Niger Niamey Zinder
 Nigeria Lagos Kano
 Niue (New Zealand) Alofi Hakupu
 Norway Oslo Bergen
O
 Oman Muscat Salalah
 Ossetia Selatan (dituntut Georgia) Tskhinvali Akhalgori
P
 Pakistan Karachi Lahore
 Palau Koror Airai
 Palestin (ditelingkahkan bersama Israel) Jerusalem Gaza
 Panama Bandaraya Panama San Miguelito
 Papua New Guinea Port Moresby Lae
 Paraguay Asunción Ciudad del Este
 Perancis Paris Lyon
 Peru Lima Arequipa
 Poland Warsaw Kraków
 Polynesia Perancis (Perancis) Papeete Faa'a
 Portugal Lisbon Porto
 Puerto Rico (AS) San Juan Bayamón [27]
 Pulau Krismas (Australia) Flying Fish Cove juga dikenali sebagai "The Settlement" Drumsite
Templat:Country data Pulau Man (UK) Douglas Onchan
 Pulau Norfolk (Australia) Burnt Pine Kingston
Q
 Qatar Doha Al Wakrah
R
 Republik Afrika Tengah Bangui Bimbo
 Republik Czech Praha Brno
 Republik Dominica Santo Domingo Santiago de los Caballeros
Templat:Country data Republik Kosovo Pristina Prizren
 Romania Bucharest Iaşi
 Rusia Moscow Saint Petersburg
 Rwanda Kigali Butare
S
 Sahara Barat (dituntut Maghribi) El Aaiún Dakhla
 Saint Barthélemy (Perancis) Gustavia St. Jean
 Saint Helena (UK) Half Tree Hollow Jamestown
 Saint Kitts dan Nevis Basseterre Sandy Point Town
 Saint Lucia Castries Vieux Fort Quarter
 Saint Martin (Perancis) Marigot Rambaud
 Saint Pierre dan Miquelon (Perancis) Saint-Pierre Miquelon-Langlade
 Saint Vincent dan Kepulauan Grenadine Kingstown Georgetown
 Samoa Apia Vaitele [28]
 Samoa Amerika (AS) Pago Pago Tafuna [29]
 San Marino Dogana Borgo Maggiore
 São Tomé dan Príncipe São Tomé Santo Amaro
 Senegal Dakar Thiès
 Sepanyol Madrid Barcelona
 Serbia Belgrade Novi Sad
 Seychelles Victoria Anse Etoile
 Scotland (UK) Glasgow Edinburgh
 Sierra Leone Freetown Bo
 Singapura Raffles Place Shenton Way
 Slovakia Bratislava Košice
 Slovenia Ljubljana Maribor
 Somalia Mogadishu Hargeisa
 Somaliland (Somalia) Hargeisa Berbera
 Sri Lanka Colombo Jaffna
 Sudan Omdurman Khartoum
 Suriname Paramaribo Lelydorp
 Svalbard (Norway) Longyearbyen Barentsburg
 Swaziland Manzini Mbabane
 Sweden Stockholm Gothenburg
 Switzerland Zürich Geneva
 Syria Damsyik Aleppo
T
 Taiwan (Republik China) Taipei Kaohsiung
 Tanjung Verde Praia Mindelo
 Tajikistan Dushanbe Khujand
 Tanzania Dar es Salaam Mwanza
 Thailand Bangkok Nonthaburi
 Timor Leste Dili Baucau
 Togo Lomé Sokodé
 Tokelau (New Zealand) Atafu Fale
 Tonga Nukuʻalofa Mu'a
 Transnistria (Moldova) Tiraspol Tighina
 Trinidad dan Tobago Chaguanas San Fernando
 Tristan da Cunha (UK) Edinburgh of the Seven Seas adalah satu-satunya bandar raya
 Tunisia Tunis Sfax
 Turkey Istanbul Ankara
 Turkmenistan Ashgabat Türkmenabat
 Tuvalu Vaiaku Asau
U
 Uganda Kampala Jinja
 Ukraine Kiev Kharkiv
 United Kingdom London Birmingham [30]
 Uruguay Montevideo Salto
 Uzbekistan Tashkent Samarkand
V
 Vanuatu Port Vila Luganville
 Venezuela Caracas Maracaibo
 Vietnam Bandar Raya Ho Chi Minh Hanoi
W
 Wales (UK) Cardiff Swansea
 Wallis dan Futuna (Perancis) Mata-Utu Alele
Y
 Yaman Sana'a Aden
 Yunani Athens Thessaloniki
Z
 Zambia Lusaka Ndola
 Zimbabwe Harare Bulawayo

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Sokhumi". Dicapai 2008-08-17. [pautan putus]
  2. ^ "Afghanistan: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  3. ^ "Afghanistan:Principal Cities". Dicapai 2008-04-05. 
  4. ^ "Albania: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  5. ^ "Algeria: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  6. ^ "Table 1: Annual Estimates of the Population for Incorporated Places Over 100,000, Ranked by July 1, 2006 Population: April 1, 2000 to July 1, 2006" (CSV). 2005 Population Estimates. United States Census Bureau, Population Division. 2007-06-28. Dicapai 2007-06-28. 
  7. ^ "Andorra: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  8. ^ "Angola:Principal Cities". Dicapai 2008-04-05. 
  9. ^ "Anguilla: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  10. ^ "Antigua and Barbuda: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  11. ^ "Saudi Arabia: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  12. ^ "Argentina: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  13. ^ "Armenia: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  14. ^ "Aruba: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  15. ^ "3218.0 - Regional Population Growth, Australia, 2006-07". Australian Bureau of Statistics. 
  16. ^ "Austria: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  17. ^ "Azerbaijan: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  18. ^ General Directorate of Citizens' Registration and Administrative Services: Population Chart as of May 15, 2008 for the City of Varna (Bulgarian). Retrieved on 2008-02-09
  19. ^ "Population and Housing Profile" (PDF). United States Census Bureau. 2000. m/s. 38, 110. Dicapai 2008-04-05. 
  20. ^ "Jamaica: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  21. ^ "Japan: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  22. ^ "Jersey: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  23. ^ "Jordan: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  24. ^ "Population and dwelling counts, for Canada and census subdivisions (municipalities), 2006 and 2001 censuses - 100% data". Statistics Canada. Dicapai 2010-02-03. 
  25. ^ "GOVERNMENT OF THE REPUBLIC OF LIBERIA, 2008 NATIONAL POPULATION AND HOUSING CENSUS: PRELIMINARY RESULTS" (PDF). Dicapai 2008-12-14. 
  26. ^ "Republic of Malawi, 2008 POPULATION AND HOUSING CENSUS PRELIMINARY REPORT". Dicapai 2008-12-14.  line feed character dalam |title= di kedudukan 55 (bantuan)
  27. ^ "Puerto Rico-Population:Main Cities". Dicapai 2008-04-05. 
  28. ^ "Samoa: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  29. ^ "American Samoa: largest cities and towns and statistics of their population". Dicapai 2008-04-05. 
  30. ^ "KS01 Usual resident population: Census 2001, Key Statistics for urban areas". Office for National Statistics. Diarkibkan daripada asal (Excel) pada 2007-04-21. Dicapai 2008-04-05.