Senarai bangunan dan struktur berkembar tertinggi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Dalam bidang seni bina, menara berkembar bermaksud dua struktur tinggi yang lebih kurang sama tingginya dan serias rupanya. Jadual di bawah menyenaraikan sebanyak mana sktruktur berkembar yang seiras dan tingginya 100 m (330 ft) ke atas.

Bangunan berkembar[sunting | sunting sumber]

Menara Berkembar Petronas, binaan berkembar tertinggi di dunia, dihubungkan oleh jejantas udara di tengah-tengah.
City National Plaza di Los Angeles, pernah memegang gelaran kompleks menara berkembar tertinggi di dunia, sebelum World Trade Center siap dibina.
Torres de Santa Cruz, menara kembar tertinggi di Sepanyol.

Jadual berikut hanya menyatakan bangunan berkembar yang sedang digunakan secara aktif.

Nama Bandar Negara Ketinggian (max) Tingkat (t1/t2) Catatan
Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur  Malaysia 452 m (1,483 ft) 88/88 Bekas bangunan tertinggi di dunia (1998 - 2004)
Menara Berkembar JW Marriott Marquis Dubai Dubai  UAE 355 m (1,165 ka) 77/77 Hotel teringgi di dunia
Menara Berkembar Emiriah Dubai  UAE 354 m

(1,161 ka)

54/56
Menara Berkembar SPG Global Suzhou  China 286 m (938 ft) 54/54  
The Cullinan Towers Hong Kong  China 270 m (886 ft) 68/68  
Bahrain Financial Harbour Manama  Bahrain 260 m (853 ft) 53/53  
The Imperial Mumbai  India 249 m (817 ft) 60/60  
Futures Trading Plaza Dalian  China 243 m (797 ft) 53/53  
Bahrain WTC Manama  Bahrain 240 m (787 ft) 50/50  
Time Warner Center New York City  United States 229 m (751 ft) 55/55  
Kompleks Parque Central Caracas  Venezuela 225 m (738 ft) 56/56  
CITIC Pacific HQ & Mandarin Oriental Shanghai  China 218 m (715 ft) 49/49  
Sheraton International Business Center Chongqing  China 218 m (715 ft) 42/42  
City National Plaza Los Angeles  Amerika Syarikat 213.1 m (699 ft) 52/52  
The St. Francis Shangri-La Place Mandaluyong  Filipina 213 m (699 ft) 60/60  
Anthill Residence Tower Istanbul  Turki 210 m (689 ft) 54/54  
Orchid Enclave Mumbai  India 210 m (689 ft) 54/54  
Dolmen City Karachi  Pakistan 210 m (689 ft) 40/40  
Berjaya Times Square Kuala Lumpur  Malaysia 203 m (666 ft) 48/48  
Bankers Hall Calgary  Canada 197 m (646 ft) 52/52  
The St. Francis Square Towers Mandaluyong  Filipina 197 m (646 ft) 51/51  
The Tokyo Towers Tokyo  Jepun 194 m (636 ft) 58/58  
Jordan Gate Towers Amman  Jordan 180 m (591 ft) 44/44  
Marina City Chicago  Amerika Syarikat 179 m (587 ft) 65/65  
Pacific Plaza Towers Bandar Raya Taguig  Filipina 179 m (587 ft) 49/49  
Century Plaza Towers Century City  Amerika Syarikat 174 m (571 ft) 44/44  
Commerce Square Philadelphia  Amerika Syarikat 172 m (564 ft) 41/41  
Menara El Faro Buenos Aires  Argentina 170 m (558 ft) 57/57  
Blue and Green Diamond Miami Beach  Amerika Syarikat 170 m (558 ft) 44/44  
Tekstilkent Plaza Istanbul  Turki 168 m (551 ft) 44/44  
Menara Renoir Buenos Aires  Argentina 168 m (551 ft) 57/58  
Tours Société Générale Paris  Perancis 167 m (548 ft) 37/37  
Selenium Twins Istanbul  Turki 165 m (541 ft) 34/34  
GA Twin Towers Mandaluyong  Filipina 165 m (541 ft) 30/30  
Residences of College Park Toronto  Kanada 163 m (535 ft) 51/45  
Sky Towers Istanbul  Turki 160 m (525 ft) 42/32  
Sabanci Center Istanbul  Turki 158 m (518 ft) 39/34  
Istanbul Trump Towers Istanbul  Turki 155 m (509 ft) 39/37  
Menara Berkembar Deutsche Bank Frankfurt  Jerman 155 m (509 ft) 40/38  
WTC Colombo Colombo  Sri Lanka 152 m (499 ft) 40/40  
Centre Square Philadelphia  Amerika Syarikat 150 m (492 ft) 40/32  
Menara Berkembar TAT Istanbul  Turki 143 m (469 ft) 42/32  
Hotel Koryo Pyongyang  Korea Utara 143 m (469 ft) 40/40  
Uphill Court Istanbul  Turki 143 m (469 ft) 42/32  
Metrocity Millennium 2,3 Istanbul  Turki 143 m (469 ft) 35/35  
TOBB Towers Ankara  Turki 140 m (459 ft) 34/34  
Empire Tower Colombo  Sri Lanka 140 m (459 ft) 37/35  
Saigon Pearl Bandar Raya Ho Chi Minh  Vietnam 135 m (443 ft) 38/38  
Menara Belgacom Brussel  Belgium 134 m (440 ft) 28/28  
Şişli TAT Center Istanbul  Turki 130 m (427 ft) 26/26  
Kempinski Residences Astoria Istanbul  Turki 127 m (417 ft) 27/27  
Highlight Towers Munich  Jerman 126 m (413 ft) 32/27  
Torres de Santa Cruz Santa Cruz de Tenerife  Spain 120 m (394 ft) 35/35  
Hung Vuong Plaza Ho Chi Minh City  Vietnam 120 m (394 ft) 29/29  
Bosmal City Center Sarajevo  Bosnia and Herzegovina 118 m (387 ft) 34/34  
Menara İşbank 2 dan 3 Istanbul  Turkey 118 m (387 ft) 36/36  
Swissôtel Tallinn Tallinn  Estonia 117 m (384 ft) 31/28  
Menara Berkembar Rosslyn Arlington  Amerika Syarikat 116 m (381 ft) 31/31  
Pusat Berkembar Casablanca Casablanca  Maghribi 115 m (377 ft) 28/28  
Puerta de Europa Madrid  Spain 115 m (377 ft) 26/26  
Pusat Dagangan Dunia Denver Denver  Amerika Syarikat 109 m (358 ft) 28/29  
Centro Simon Bolivar Caracas  Venezuela 103 m (338 ft) 25/25  
Ren Cen Towers 500 and 600 Detroit  Amerika Syarikat 103 m (338 ft) 21/21  
Menara Berkembar Deira Dubai  Emiriah Arab Bersatu 102 m (335 ft) 22/22  

Struktur kembar yang tidak boleh didiami[sunting | sunting sumber]

Senarai ini adalah untuk struktur bukan binaan. Dalam erti kata lain, ia tidak boleh didiami secara berterusan. Tiang dan menara dianggap sebagai struktur.

Struktur Bandar Negara Ketinggian (maks) Status
Nackasändaren Stockholm  Sweden 299 m (981 ft) Siap
RKS Liblice 2 Liblice  Republik Czech 355 m (1,165 ft) Siap
Sender Donebach Mudau  Jerman 363 m (1,191 ft) Siap

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Templat:TBSW