Senarai daerah di Austria

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut ialah senarai daerah di Austria.

Kod Daerah Ditubuhkan Plat lesen Pusat pentadbiran Penduduk (2014)
101 Eisenstadt * 1921 E 13,485
102 Rust * 1921 E[nota 1] 1,942
103 Eisenstadt-Umgebung 1921 EU Eisenstadt 41,474
104 Güssing 1921 GS Güssing 26,394
105 Jennersdorf 1921 JE Jennersdorf 17,376
106 Mattersburg 1921 MA Mattersburg 39,134
107 Neusiedl am See 1921 ND Neusiedl am See 56,504
108 Oberpullendorf 1921 OP Oberpullendorf 37,534
109 Oberwart 1921 OW Oberwart 53,573
201 Klagenfurt * 1850 K 96,640
202 Villach * 1932 VI 60,004
203 Hermagor 1868 HE Hermagor-Pressegger See 18,547
204 Daerah Klagenfurt-Land 1868 KL Klagenfurt 58,435
205 Sankt Veit an der Glan 1868 SV Sankt Veit an der Glan 55,394
206 Spittal an der Drau 1868 SP Spittal an der Drau 76,971
207 Daerah Villach-Land 1868 VL Villach 64,268
208 Völkermarkt 1868 VK Völkermarkt 42,068
209 Wolfsberg 1868 WO Wolfsberg 53,472
210 Feldkirchen 1982 FE Feldkirchen in Kärnten 30,082
301 Krems an der Donau * 1938 KS 24,085
302 Sankt Pölten * 1922 P 52,145
303 Waidhofen an der Ybbs * 1868 WY 11,341
304 Wiener Neustadt * 1866 WN 42,273
305 Amstetten 1868 AM Amstetten 112,944
306 Baden 1868 BN Baden 140,078
307 Bruck an der Leitha 1868 BL, SW[nota 2] Bruck an der Leitha 43,615
308 Gänserndorf 1901 GF Gänserndorf 97,460
309 Gmünd 1899 GD Gmünd 37,420
310 Hollabrunn 1868 HL Hollabrunn 50,065
311 Horn 1868 HO Horn 31,273
312 Korneuburg 1868 KO Korneuburg 73,370
313 Krems 1868 KR Krems an der Donau 55,945
314 Lilienfeld[nota 3] 1868 LF Lilienfeld 26,040
315 Melk 1896 ME Melk 76,369
316 Mistelbach 1868 MI Mistelbach 74,150
317 Mödling 1897 MD Mödling 115,677
318 Neunkirchen 1868 NK Neunkirchen 85,539
319 Sankt Pölten 1868 PL Sankt Pölten 97,365
320 Scheibbs 1868 SB Scheibbs 41,073
321 Tulln 1892 TU Tulln 72,104
322 Waidhofen an der Thaya 1868 WT Waidhofen an der Thaya 26,424
323 Wiener Neustadt 1868 WB Wiener Neustadt 75,285
325 Zwettl 1868 ZT Zwettl 43,102
401 Linz * 1866 L 183,814
402 Steyr * 1867 SR 38,120
403 Wels * 1964 WE 59,339
404 Braunau am Inn 1868 BR Braunau am Inn 98,842
405 Eferding 1907 EF Eferding 31,961
406 Freistadt 1868 FR Freistadt 65,208
407 Gmunden 1868 GM Gmunden 99,540
408 Grieskirchen 1911 GR Grieskirchen 62,938
409 Kirchdorf an der Krems 1868 KI Kirchdorf an der Krems 55,571
410 Daerah Linz-Land 1868 LL Linz 141,540
411 Perg 1868 PE Perg 66,269
412 Ried im Innkreis 1868 RI Ried im Innkreis 58,714
413 Rohrbach 1868 RO Rohrbach-Berg 56,455
414 Schärding 1868 SD Schärding 56,287
415 Daerah Steyr-Land 1868 SE Steyr 58,618
416 Daerah Urfahr-Umgebung 1919 UU Linz 82,109
417 Vöcklabruck 1868 VB Vöcklabruck 131,497
418 Daerah Wels-Land 1868 WL Wels 68,600
501 Salzburg * 1869 S 146,631
502 Hallein 1896 HA Hallein 58,336
503 Salzburg-Umgebung 1868 SL Salzburg 145,275
504 Sankt Johann im Pongau 1868 JO Sankt Johann im Pongau 78,614
505 Tamsweg 1868 TA Tamsweg 20,450
506 Zell am See 1868 ZE Zell am See 84,964
601 Graz * 1850 G 269,997
603 Deutschlandsberg 1868 DL Deutschlandsberg 60,466
606 Daerah Graz-Umgebung 1868 GU Graz 145,660
610 Leibnitz 1868 LB Leibnitz 77,774
611 Leoben 1868 LE, LN[nota 4] Leoben 61,771
612 Liezen 1868 GB, LI[nota 5] Liezen 78,893
614 Murau 1868 MU Murau 28,740
616 Voitsberg 1891 VO Voitsberg 51,559
617 Weiz 1868 WZ Weiz 88,355
620 Murtal 2012 MT Judenburg 73,041
621 Bruck-Mürzzuschlag 2013 BM Bruck an der Mur 100,855
622 Hartberg-Fürstenfeld 2013 HF Hartberg 89,252
623 Südoststeiermark 2013 SO Feldbach 88,843
701 Innsbruck * 1850 I 124,579
702 Imst 1868 IM Imst 57,271
703 Daerah Innsbruck-Land 1868 IL Innsbruck 169,680
704 Kitzbühel 1868 KB Kitzbühel 62,318
705 Kufstein 1868 KU Kufstein 103,317
706 Landeck 1868 LA Landeck 43,906
707 Lienz 1868 LZ Lienz 48,990
708 Reutte 1868 RE Reutte 31,672
709 Schwaz 1868 SZ Schwaz 80,305
801 Bludenz 1868 BZ Bludenz 61,100
802 Bregenz 1868 B Bregenz 128,568
803 Dornbirn 1969 DO Dornbirn 84,117
804 Feldkirch 1868 FK Feldkirch 101,497
Wien * 1850 W 1,766,746

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Rust berkongsi kod E Eisenstadt.
  2. ^ SW untuk bandar Schwechat, BL untuk selainnya.
  3. ^ Lilienfeld ditubuhkan pada tahun 1868, dibubarkan pada tahun 1890, dan ditubuhkan semula pada tahun 1897. Dari tahun 1933 hingga 1938 Lilienfeld merupakan cawangan pejabat St. Pölten, dari tahun 1938 hingga 1945 cawangan Kreis Jerman, dan dari tahun 1945 hingga 1952 cawangan pejabat St. Pölten semula. Pada tahun 1953 ia ditubuhkan semula sebagai daerah berstatus penuh.
  4. ^ LE untuk bandar Leoben, LN untuk yang lain.
  5. ^ GB untuk sub-daerah (Expositur) Gröbming; LI selainnya.