Senarai daerah di Pakistan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Daerah di Pakistan (Urdu: اضلاع پاكستان), adalah bahagian peringkat pentadbiran dan pemerintahan kedua di Pakistan. Sebelum ini pentadbiran daerah adalah di peringkat ketiga tertinggi dalam bahagian tingkat pentadbiran, di bawah wilayah-wilayah dan "bahagian", sehingga pembaharuan Ogos 2000, apabila pentadbiran peringkat "bahagian" telah dihapuskan. Daerah kini membentuk peringkat diatas sistem tiga peringkat pentadbiran dalam kerajaan tempatan dengan dua peringkat yang lebih rendah terdiri daripada kira-kira 596 Tehsil (termasuk wilayah Kashmir) dan lebih daripada 6,000 majlis kesatuan.

Sebelum tahun 2001, terdapat 106 daerah tetapi dengan penyusunan semula, telah dikurangkan kepada 102 oleh penggabungan lima daerah di Karachi Tengah, Timur Karachi, Karachi Selatan, Barat dan Karachi Malir untuk membentuk Daerah Karachi. Lima daerah telah membentuk bahagian Karachi yang telah dimansuhkan. Bilangan daerah meningkat kepada 106 lagi pada bulan Disember 2004, apabila empat daerah baru telah diwujudkan di wilayah Sindh yang mana satu (Umerkot) telah wujud hingga tahun 2000 dan tiga daerah (Kashmore, Qambar dan Jamshoro) yang baru diwujudkan. Daerah baru telah dibentuk daripada penggabungan Larkana, Dadu, Jacobabad dan Mirpurkhas.

Dalam Azad Kashmir, peringkat kedua kerajaan dibentuk oleh tiga bahagian pentadbiran dengan peringkat ketiga terdiri daripada sepuluh daerah. Di Gilgit-Baltistan, terdapat enam daerah dibahagikan antara kedua-dua rantau di Gilgit Baltistan dan Baltistan menjadi sebahagian daripada Ladakh di bawah kawalan Pakistan, sebahagian yang lain berada di bawah kawalan India.

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

No. Wilayah Daerah Keluasan (km²) Populasi (1998) Kepadatan (Orang/km²)
1 Balochistan 32[1] 347,190 6,566,000 18.9
2 Khyber Pakhtunkhwa 25[2] 74 521 17,744,000 238.1
3 Punjab 36[3] 205,345 73,621,000 358.52
4 Sindh 23[4] 140,914 30,440,000 216.02
5 Islamabad Capital Territory 1 906 805,000 880.8
6 Federally Administered Tribal Areas 7 agensi puak and 6 kawasan sempadan 27,220 3,176,000 116.7
7 Azad Jammu & Kashmir 10 13,297 2,972,500 258
8 Gilgit Baltistan 9 72,971 35,00,000 24.8

Balochistan[sunting | sunting sumber]

Peta No. Daerah Ibu kota Keluasan (km²) Populasi (1998) Kepadatan (people/km²)
Balochistan Districts.svg 1 Awaran Awaran 12,510 118,173 4
2 Barkhan Barkhan 3,514 103,545 29
3 Kachi (Bolan) Dhadar 7,499 288,056 38
4 Chagai Chagai 44,748[5] 300,000 7
5 Dera Bugti Dera Bugti 10,160 181,310 18
6 Gwadar Gwadar 12,637 185,498 15
7 Harnai[6][note 1] Harnai 4,096 140,000 19
8 Jafarabad Dera Allah Yar 2,445 432,817 177
9 Jhal Magsi Jhal Magsi 3,615 109,941 30
10 Kalat Kalat 6,622 237,834 36
11 Kech (Turbat) Turbat 22,539 413,204 18
12 Kharan Kharan 8958 132,500 4
13 Kohlu Kohlu 7,610 99,846 13
14 Khuzdar Khuzdar 35,380 417,466 12
15 Killa Abdullah Chaman 3,293 370,269 112
16 Killa Saifullah Killa Saifullah 6,831 193,553 28
17 Lasbela Uthal 15,153 312,695 21
18 Loralai Loralai 9,830 295,555 30
19 Mastung Mastung 5,896 179,784 30
20 Musakhel Musa Khel Bazar 5,728 134,056 23
21 Nasirabad Dera Murad Jamali 3,387 245,894 73
22 Nushki[7] Nushki 5,797 137,500 23
23 Panjgur Panjgur 16,891 234,051 14
24 Pishin Pishin 7,819 367,183 47
25 Quetta Quetta 2,653 744,802 281
26 Sherani[note 2] Sherani
27 Sibi Sibi 7,796 180,398 23
28 Washuk[note 3] Washuk 29,510 118,171 4.0
29 Zhob Zhob 20,297 275,142 14
30 Ziarat Ziarat 1,489 33,340 22
(31) Lehri (not on the map) Bakhtiarabad 9,830 295,555 30
(32) Sohbatpur (not on the map) Sohbatpur 7,796 180,398 23

Khyber Pakhtunkhwa[sunting | sunting sumber]

Peta No. Daerah Ibu kota Keluasan (km²) Populasi (1998) Kepadatan (orang/km²)
Khyber Pakhtunkhwa Districts.svg
1 Abbottabad Abbottabad 1,967 880,666 448
2 Bannu Bannu 1,227 675,667 551
3 Battagram Battagram 1,301 307,278 236
4 Buner Daggar 1,865 506,048 271
5 Charsadda Charsadda 996 1,022,364 1,026
6 Chitral Chitral 14,850 318,689 21
7 Dera Ismail Khan Dera Ismail Khan 7,326 852,995 116
8 Hangu Hangu 1,097 314,529 287
9 Haripur Haripur 1,725 692,228 401
10 Karak Karak 3,372 430,796 128
11 Kohat Kohat 2,545 562,644 221
12 Kohistan Dassu, Khyber Pakhtunkhwa 7,492 472,570 63
13 Lakki Marwat Lakki Marwat 3,164 490,025 155
14 Lower Dir Timergara 1,582 717,649 454
15 Malakand Batkhela 952 452,291 475
16 Mansehra Mansehra 4,579 1,152,839 252
17 Mardan Mardan 1,632 1,460,100 895
18 Nowshera Nowshera 1,748 874,373 500
19 Peshawar Peshawar 1,257 2,019,118 1,606
20 Shangla Alpuri 1,586 434,563 274
21 Swabi Swabi 1,543 1,026,804 665
22 Swat Saidu Sharif 5,337 1,257,602 290
23 Tank Tank 1,679 238,216 142
24 Tor Ghar Tor Ghar 497 185,000 372
25 Upper Dir Dir 3,699 575,858 156

Punjab[sunting | sunting sumber]

Peta No. Daerah Ibu kota Keluasan (km²) Populasi (1998) Kepadatan (orang/km²)
Punjab (Pakistan) Districts.svg
1 Attock Attock 6,858 1,274,935 186
2 Bahawalnagar Bahawalnagar 8,878 2,061,447 232
3 Bahawalpur Bahawalpur 24,830 2,433,091 98
4 Bhakkar Bhakkar 8,153 1,051,456 129
5 Chakwal Chakwal 6,524 1,083,725 166
6 Chiniot Chiniot 965,124
7 Dera Ghazi Khan Dera Ghazi Khan 11,922 2,643,118 238
8 Faisalabad Faisalabad 5,856 5,429,547 927
9 Gujranwala Gujranwala 3,622 3,400,940 939
10 Gujrat Gujrat 3,192 2,048,008 642
11 Hafizabad Hafizabad 2,367 832,980 352
12 Jhang Jhang 8,809 2,834,546 322
13 Jhelum Jhelum 3,587 936,957 261
14 Kasur Kasur 3,995 2,375,875 595
15 Khanewal Khanewal 4,349 2,068,490 476
16 Khushab Khushab 6,511 1,205,460 185
17 Lahore Lahore 1,772 6,318,745 3,566
18 Layyah Layyah 6,291 1,120,951 178
19 Lodhran Lodhran 2,778 1,171,800 422
20 Mandi Bahauddin Mandi Bahauddin 2,673 1,160,552 434
21 Mianwali Mianwali 5,840 1,056,620 181
22 Multan Multan 3,720 3,116,851 838
23 Muzaffargarh Muzaffargarh 8,249 2,635,903 320
24 Narowal Narowal 2,337 1,265,097 541
25 Nankana Sahib[8] Nankana Sahib 2,960 1,410,000
26 Okara Okara 4,377 2,232,992 510
27 Pakpattan Pakpattan 2,724 1,286,680 472
28 Rahim Yar Khan Rahim Yar Khan 11,880 3,141,053 264
29 Rajanpur Rajanpur 12,319 1,103,618 90
30 Rawalpindi Rawalpindi 5,286 3,363,911 636
31 Sahiwal Sahiwal 3,201 1,843,194 576
32 Sargodha Sargodha 5,854 2,665,979 455
33 Sheikhupura Sheikhupura 5,960 3,321,029 557
34 Sialkot Sialkot 3,016 2,723,481 903
35 Toba Tek Singh Toba Tek Singh 3,252 1,621,593 499
36 Vehari Vehari 4,364 2,090,416 479

Sindh[sunting | sunting sumber]

Peta No. Daerah Ibu kota Keluasan (km²) Populasi (1998) Kepadatan (orang/km²)
Sindh Districts.svg 1 Badin Badin 6,726 1,136,044 169
2 Dadu Dadu 19,070 1,688,811 89
3 Ghotki Mirpur Mathelo 6,083 970,549 160
4 Hyderabad Hyderabad 5,519 1,565,000 524
5 Jacobabad Jacobabad 5,278 1,425,572 270
6 Jamshoro[note 4] Jamshoro
7 Karachi (East, West, South,
Central, Malir, Korangi
)
Karachi 3,527 13,215,631 2,795
8 Kashmore[note 4] Kashmore 2,592 662,462 255
9 Khairpur Khairpur 15,910 1,546,587 97
10 Larkana Larkana 7,423 1,927,066 260
11 Matiari Matiari 1,417 515,331 364
12 Mirpurkhas Mirpur Khas 2,925 1,569,030 536
13 Naushahro Firoze Naushahro Feroze 2,945 1,087,571 369
14 Shaheed Benazirabad Nawabshah 4,502 1,071,533 238
15 Kambar Shahdadkot Kambar
16 Sanghar Sanghar 10,720 1,453,028 135
17 Sujawal Sujawal - - -
18 Shikarpur Shikarpur 2,512 890,438 350
19 Sukkur Sukkur 5,165 908,373 176
20 Tando Allahyar Tando Allahyar 2,310 550,000 238
21 Tando Muhammad Khan Tando Muhammad Khan 1,733 447,215 257
22 Thatta Thatta 19,638 914,291 47
23 Tharparkar Mitthi 17,355 1,113,194 64
24 Umerkot Umerkot 663,100[9]

Federally Administered Tribal Areas/Kawasan Persekutuan Ditadbir Puak[sunting | sunting sumber]

Peta No. Agensi Ibu kota Keluasan (km²) Populasi (1998) Kepadatan (orang/km²)
FATA Districts.svg
1 Bajaur Agency Khar 1,290 595,227 461
2 Khyber Agency Landi Kotal 2,576 546,730 212
3 Kurram Agency Parachinar 3,380 448,310 133
4 Mohmand Agency Ghalanai 2,296 334,453 146
5 North Waziristan Agency Miranshah 4,707 361,246 77
6 Orakzai Agency Kalaya 1,538 225,441 147
7 South Waziristan Agency Wana 6,620 429,841 65
8 FR Bannu Bannu 745 19,593 26
9 FR Dera Ismail Khan Dera Ismail Khan 2,008 38,990 19
10 FR Kohat Kohat 446 88,456 198
11 FR Lakki Marwat Lakki Marwat 132 6,987 53
12 FR Peshawar Peshawar 261 53,841 206
13 FR Tank Tank, Pakistan 1,221 27,216 22

Azad Jammu dan Kashmir[sunting | sunting sumber]

Peta No. Daerah Ibu kota Keluasan (km²) Populasi (1998) Kepadatan (orang/km²)
AJK Districts.svg
1 Muzaffarabad Muzaffarabad 2,496 615,000 375
2 Hattian Hattian Bala 854 225,000 263
3 Neelum Athmuqam 3,621 171,000 47
4 Mirpur Mirpur 1,010 419,000 415
5 Bhimber Bhimber 1,516 401,000 265
6 Kotli Kotli 1,862 746,000 401
7 Poonch Rawalakot 855 524,000 613
8 Bagh Bagh 1,368 351,000 456
9 Haveli Forward Kahuta 598 138,000 231
10 Sudhnati Pallandari 569 278,000 489

Gilgit–Baltistan[sunting | sunting sumber]

Peta No. Daerah Ibu kota Keluasan (km²) Populasi (1998) Kepadatan (orang/km²)
Gilgit-Baltistan Districts.svg 1 Astore Eidgah 8,657 71,666
2 Diamer Chilas 10,936 131,925
3 Ghizer Gakuch 9,635 120,218
4 Ghanche Khaplu 6,400 88,366
5 Gilgit Gilgit 1155 243,324
6 Hunza-Nagar Aliabad 25,145 165,355
7 Skardu Skardu 15,000 214,848

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Districts". Balochistan.gov.pk. Dicapai 16 February 2014. 
  2. ^ "Government". Khyberpakhtunkhwa.gov.pk. Dicapai 16 February 2014. 
  3. ^ "Districts | Punjab Portal". Punjab.gov.pk. 16 January 2014. Dicapai 16 February 2014. 
  4. ^ "Map of Sindh". Government of Sindh. Dicapai 16 February 2014. 
  5. ^ "Country escapes major earthquake damage". Daily Times. 20 January 2011. Diarkibkan daripada asal pada 11 December 2013. Dicapai 16 February 2014. 
  6. ^ "Harnai is new district of Balochistan". Dawn.Com. 31 August 2007. Dicapai 16 February 2014. 
  7. ^ "Kharan and Noshki District" (PDF). American Refugee Committee. July 2007. Dicapai 16 February 2014. 
  8. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan nankana tidak disediakan
  9. ^ "Historically & Geographically". District Government Umerkot. Diarkibkan daripada asal pada 24 February 2012. Dicapai 16 February 2014. 
  1. ^ No data is yet available on the recently-created district of Harnai, which was part of Sibi district.
  2. ^ No data is yet available on the recently-created district of Sherani, which was part of Zhob district.
  3. ^ No data is yet available on the recently-created district of Washuk, which was part of Kharan district.
  4. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan sindh tidak disediakan