Senarai destinasi Syarikat Penerbangan Antarabangsa Pakistan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Pakistan International Airlines Corporation yang biasanya dikenali sebagai Pakistan International Airlines atau PIA adalah syarikat penerbangan bendera syarikat penerbangan Pakistan. Syarikat penerbangan itu, dengan ibu pejabatnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Jinnah di Karachi, mengendalikan perkhidmatan berjadual ke 19 destinasi domestik dan 24 destinasi antarabangsa di 16 negara di seluruh wilayah Asia, Eropah dan Amerika Utara.[1][2] Pangkalan (Hab) utamanya adalah Karachi, Lahore dan Islamabad/Rawalpindi.

Syarikat Penerbangan Antarabangsa Pakistan (Pakistan International Airlines) ditubuhkan pada Tarikh 1 Mac 1955, selepas Orient Airways bergabung dengan syarikat penerbangan baru yang dicadangkan oleh kerajaan. Pada tahun yang sama syarikat penerbangan membuka perkhidmatan antarabangsa pertamanya, dari Dubai ke Lapangan Terbang Heathrow London (London) melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah dan Lapangan Terbang Antarabangsa Leonardo da Vinci-Fiumicino di Itali, menggunakan tiga Pesawat siri Constellations Super Lockheed L-1049C yang baru diperoleh. DC-3 terus mengendalikan perkhidmatan domestik di Pakistan. Pada Bulan Mei 1956, PIA menempah dua pesawat siri Super Lockheed Constellation versi L-1049H terkini dan lima pesawat siri Vickers Viscount 815.

PIA kini beroperasi ke 19 destinasi domestik dan 24 antarabangsa di 16 negara di seluruh Asia, Eropah dan Amerika Utara pada November 2019.[3][3][4][5][6][7][8][9][10][11]

PIA berhasrat untuk memulakan penerbangan terus ke Amerika Syarikat pada Bulan April 2020.[12]

Galeri Armada Pakistan International Airlines (PK)[sunting | sunting sumber]

Senarai[sunting | sunting sumber]

Negara/Wilayah Bandar Lapangan Terbang Nota Rujukan
Afghanistan Afghanistan Kabul Lapangan Terbang Antarabangsa Kabul [3]
Kandahar Lapangan Terbang Kandahar Dihentikan [13][14]
Albania Albania Tirana Lapangan Terbang Nënë Tereza Dihentikan [15]
Austria Austria Vienna Lapangan Terbang Antarabangsa Vienna Dihentikan [16]
Azerbaijan Azerbaijan Baku Lapangan Terbang Heydar Aliyev Dihentikan [4]
Bahrain Bahrain Manama Lapangan Terbang Antarabangsa Bahrain Dihentikan [3]
Bangladesh Bangladesh Dhaka Lapangan Terbang Antarabangsa Shahjalal Dihentikan [3][17]
Kanada Canada Toronto Lapangan Terbang Antarabangsa Toronto [3]
Republik Rakyat China Republik Rakyat China Beijing Lapangan Terbang Antarabangsa Ibu Kota Beijing [3]
Chengdu Lapangan Terbang Shuangliu [18]
Guangzhou Lapangan Terbang Baiyun Dimulakan 4 Januari 2023 [16][19]
Kashgar Lapangan Terbang Kashi Dihentikan [20][21]
Shanghai Lapangan Terbang Hongqiao Dihentikan [16]
Ürümqi Lapangan Terbang Diwopu Dihentikan [22]
Denmark Denmark Copenhagen Lapangan Terbang Copenhagen [3]
Mesir Mesir Kaherah Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah Dihentikan [6]
Perancis Perancis Paris Lapangan Terbang Paris-Charles de Gaulle [3]
Jerman Jerman Düsseldorf Lapangan Terbang Antarabangsa Düsseldorf Dihentikan [13]
Frankfurt Lapangan Terbang Antarabangsa Frankfurt Dihentikan [3][23]
Munich Lapangan Terbang Antarabangsa Munich Dihentikan [24]
Greece Yunani Athens Lapangan Terbang Antarabangsa Eleftherios Venizelos Dihentikan [22]
Republik Rakyat ChinaHong Kong Hong Kong Hong Kong Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong Dihentikan [3]
India India Delhi Lapangan Terbang Antarabangsa Indira Gandhi Dihentikan [25]
Kolkata Lapangan Terbang Netaji Subhash Chandra Bose In Dihentikan [26]
Mumbai Lapangan Terbang Antarabangsa Chhatrapati Shivaji Dihentikan [27]
Indonesia Indonesia Jakarta Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta Dihentikan [4]
Iran Iran Mashhad Lapangan Terbang Antarabangsa Shahid Hashemi Nejad Dihentikan [3]
Tehran Lapangan Terbang Antarabangsa Tehran Mehrabad Dihentikan [28]
Zahedan Lapangan Terbang Antarabangsa Zahedan Dihentikan [3]
Iraq Iraq Baghdad Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad Dihentikan [28]
Najaf Lapangan Terbang Antarabangsa Al Najaf Dihentikan [29]
Itali Itali Milan Lapangan Terbang Antarabangsa Malpensa [3]
Rom Lapangan Terbang Antarabangsa Leonardo da Vinci-Fiumicino Dihentikan [22]
Jepun Jepun Tokyo Lapangan Terbang Antarabangsa Narita [30]
Jordan Jordan Amman Lapangan Terbang Antarabangsa Queen Alia Dihentikan [6]
Kazakhstan Kazakhstan Almaty Lapangan Terbang Almaty Dihentikan [4]
Kenya Kenya Nairobi Lapangan Terbang Jomo Kenyatta Dihentikan [6]
Kuwait Kuwait Bandar Kuwait Lapangan Terbang Antarabangsa Kuwait [3]
Lubnan Lubnan Beirut Lapangan Terbang Antarabangsa Beirut Dihentikan [31]
Libya Libya Tripoli Lapangan Terbang Antarabangsa Tripoli Dihentikan [32]
Maldives Maldives Malé Lapangan Terbang Antarabangsa Velana Dihentikan [6]
Malaysia Malaysia Kuala Lumpur Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur [33]
Myanmar Myanmar Yangon Lapangan Terbang Antarabangsa Yangon Dihentikan [13]
Nepal Nepal Kathmandu Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuvan Dihentikan [3]
Belanda Belanda Amsterdam Lapangan Terbang Schiphol Dihentikan [3][23]
Nigeria Nigeria Kano Lapangan Terbang Antarabangsa Mallam Aminu Kano Dihentikan [34]
Norway Norway Oslo Oslo Gardermoen Airport [3]
Oman Oman Muscat Lapangan Terbang Antarabangsa Seeb [3]
Salalah Lapangan Terbang Salalah Bermula 31 Oktober 2022 [3][35]
Pakistan Pakistan(Azad Kashmir) Mirpur Mirpur Aerodrome Dihentikan [3]
Muzaffarabad Lapangan Terbang Muzaffarabad Dihentikan [6]
Rawalakot Lapangan Terbang Rawalakot Dihentikan [6]
Pakistan Pakistan (Balochistan) Dalbandin Lapangan Terbang Dalbandin Dihentikan [36]
Gwadar Lapangan Terbang Antarabangsa Gwadar [3]
Jiwani Lapangan Terbang Jiwani Dihentikan [6]
Khuzdar Lapangan Terbang Khuzdar Dihentikan [6]
Ormara Lapangan Terbang Ormara Dihentikan [6]
Panjgur Lapangan Terbang Panjgur Dihentikan [3]
Pasni Lapangan Terbang Pasni Dihentikan [6]
Quetta Lapangan Terbang Samungli [3]
Sibi Lapangan Terbang Sibi Dihentikan [6]
Sui Lapangan Terbang Sui Dihentikan [6]
Turbat Lapangan Terbang Antarabangsa Turbat [3]
Zhob Lapangan Terbang Zhob Dihentikan [3][3]
Pakistan Pakistan (Gilgit-Baltistan) Gilgit Lapangan Terbang Gilgit [3]
Skardu Lapangan Terbang Skardu [3]
Pakistan Pakistan (Islamabad) Islamabad Lapangan Terbang Antarabangsa Benazir Bhutto Lapangan Terbang ditutup [3]
Lapangan Terbang Antarabangsa Chaklala Hab utama Pakistan International Airlines [3][37][38]
Pakistan Pakistan (Khyber Pakhtunkhwa) Abbottabad Lapangan terbang Abbottabad Dihentikan [9]
Bannu Lapangan Terbang Bannu Dihentikan [6]
Chitral Lapangan Terbang Chitral [3]
Dera Ismail Khan Lapangan Terbang Dera Ismail Khan Dihentikan [3]
Kohat Lapangan Terbang Kohat AB Dihentikan [6]
Parachinar Lapangan Terbang Parachinar Dihentikan [3]
Peshawar Lapangan Terbang Antarabangsa Bacha Khan Bandar Tumpuan Pakistan International Airlines [3]
Saidu Sharif Lapangan Terbang Saidu Sharif Dihentikan [6]
Tarbela Lapangan Terbang Tarbela Dam Dihentikan [6]
Pakistan Pakistan (Punjab) Bahawalpur Lapangan Terbang Bahawalpur [3]
Bhurban Bhurban Aerodrome Dihentikan [9]
Dera Ghazi Khan Lapangan Terbang Dera Ghazi Khan [3]
Faisalabad Lapangan Terbang Antarabangsa Faisalabad [3]
Lahore Lapangan Terbang Antarabangsa Allama Iqbal Hab sekunder Pakistan International Airlines [3][38]
Mangla Lapangan Terbang Mangla Dihentikan [3]
Mianwali Lapangan Terbang Mianwali Dihentikan [6]
Multan Lapangan Terbang Antarabangsa Multan Bandar Tumpuan Pakistan International Airlines [3]
Rahim Yar Khan Lapangan Terbang Sheikh Zayed [3]
Sargodha Sargodha Airbase Dihentikan [39]
Sialkot Lapangan Terbang Antarabangsa Sialkot Bandar Tumpuan Pakistan International Airlines [3][35]
Pakistan Pakistan (Sindh) Jacobabad Jacobabad Airbase Dihentikan [3]
Karachi Lapangan Terbang Antarabangsa Jinnah Hab sekunder Pakistan International Airlines [3]
Hyderabad Lapangan Terbang Hyderabad Dihentikan [3]
Mirpur Khas Lapangan Terbang Mirpur Khas Dihentikan [3]
Mohenjo-daro Lapangan Terbang Moenjodaro Dihentikan [3]
Nawabshah Lapangan Terbang Nawabshah Dihentikan [3]
Sehwan Sharif Lapangan Terbang Sehwan Sharif Dihentikan [3]
Sindhri Lapangan Terbang Sindhri Dihentikan [6]
Sukkur Lapangan Terbang Sukkur [3]
Filipina Filipina Manila Lapangan Terbang Antarabangsa Ninoy Aquino Dihentikan [6]
Qatar Qatar Doha Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad [3][40]
Rusia Rusia Moscow Lapangan Terbang Sheremetyevo Dihentikan [22]
Arab Saudi Arab Saudi Dammam Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Fahd [3]
Dhahran Pangkalan Udara Raja Abdulaziz Dihentikan [41]
Jeddah Lapangan Terbang Antarabangsa King Abdulaziz [3]
Madinah al-Munawwarah Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammad Bin Abdulaziz [3]
Qassim Lapangan Terbang Gassim [42]
Riyadh Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Khalid [3]
Taif Lapangan Terbang Taif [43]
Singapura Singapura Singapura Lapangan Terbang Changi Singapura Dihentikan [22]
Sepanyol Sepanyol Barcelona Lapangan Terbang El Prat [3][44]
Sri Lanka Sri Lanka Colombo Lapangan Terbang Antarabangsa Bandaranaike Colombo Dihentikan [3]
Switzerland Switzerland Geneva Lapangan Terbang Geneva Dihentikan [45]
Zürich Zürich Airport Dihentikan [4]
Syria Syria Damascus Lapangan Terbang Antarabangsa Damascus Dihentikan [6]
Tanzania Tanzania Dar es Salaam Lapangan Terbang Antarabangsa Dar-Es-Salaam Dihentikan [28]
Kilimanjaro Lapangan Terbang Antarabangsa Kilimanjaro Dihentikan [7][46]
Thailand Negara Thai Bangkok Lapangan Terbang Suvarnabhumi [3][47]
Turki Turki Ankara Lapangan Terbang Esenboga Dihentikan [15]
Istanbul Lapangan Terbang Ataturk Dihentikan [3]
Lapangan Terbang Istanbul Penumpang [38]
Turkmenistan Turkmenistan Ashgabat Lapangan Terbang Ashgabat Dihentikan [48]
Emiriah Arab Bersatu Emiriah Arab Bersatu Abu Dhabi Lapangan Terbang Antarabangsa Abu Dhabi [3]
Al Ain Lapangan Terbang Antarabangsa Al Ain [22][49][35]
Dubai Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai [3]
Fujairah Lapangan Terbang Antarabangsa Fujairah Dihentikan [50]
Ras al-Khaimah Lapangan Terbang Antarabangsa Ras Al Khaimah Dihentikan [51]
Sharjah Lapangan Terbang Antarabangsa Sharjah [3]
United Kingdom Inggeris Birmingham Lapangan Terbang Birmingham [3]
Glasgow Lapangan Terbang Glasgow Dihentikan [3]
Bradford Lapangan Terbang Leeds Bradford Dihentikan [3]
London Lapangan Terbang Antarabangsa London Heathrow [3]
Lapangan Terbang Stansted Dihentikan [52]
Manchester Lapangan Terbang Manchester [3]
 Amerika Syarikat Chicago Lapangan Terbang Antarabangsa O'Hare Dihentikan [22]
Houston Lapangan Terbang Antara Benua George Bush Dihentikan [22]
Bandaraya New York Lapangan Terbang Antarabangsa John F. Kennedy Bermula Semula di Tahun 2020 [53]
San Francisco Lapangan Terbang Antarabangsa San Francisco Dihentikan [54]
Washington, D.C. Lapangan Terbang Antarabangsa Dulles Dihentikan [4]
Uzbekistan Uzbekistan Tashkent Lapangan Terbang Yuzhny Dihentikan [6]
Yaman Yemen Aden Lapangan Terbang Antarabangsa Aden Dihentikan [16]
Sana'a Lapangan Terbang Antarabangsa Sanaa Dihentikan [5]

Sehingga tahun 1971 PIA juga melayani pelbagai tempat sebagai stesen domestik di Pakistan Timur.[55][56]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Directory: World Airlines". Flight International. 10 April 2007. m/s. 61.
  2. ^ "PIA – Origin Specific Flight Schedule". www.piac.com.pk.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp "PIA – About PIA". www.piac.com.pk.
  4. ^ a b c d e f "Destinations list 1998".
  5. ^ a b "Destinations list 1993".
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v "1992 route map".
  7. ^ a b "Destinations list 1980".
  8. ^ "1982 route map".
  9. ^ a b c "History of PIA – Pakistan International Airlines". www.historyofpia.com.
  10. ^ "1972 domestic route map".
  11. ^ "Destinations list 2004".
  12. ^ "PIA direct flights to the USA". Ch-Aviation. 9 Ogos 2019.
  13. ^ a b c "1958 route map".
  14. ^ "PIA to Kandahar advertisement".
  15. ^ a b "1971 route map".
  16. ^ a b c d "1970 route map".
  17. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/281646/pakistan-international-discontinues-dhaka-service-in-nov-2018/
  18. ^ "PAKISTAN INTERNATIONAL SCHEDULES CHENGDU LAUNCH IN JULY 2022". aeroroutes.com. 1 Julai 2022. Dicapai pada 1 Julai 2022.
  19. ^ "PAKISTAN INTERNATIONAL AIRLINES PLANS GUANGZHOU LAUNCH IN JAN 2023". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 15 November 2022. Dicapai pada 15 November 2022.
  20. ^ "Kashgar-Islamabad Direct Flight Opens". Diarkibkan daripada yang asal pada 3 Disember 2013.
  21. ^ 2017, UBM (UK) Ltd. "Pakistan International moves Kashi service to May 2017".CS1 maint: numeric names: authors list (link)
  22. ^ a b c d e f g h "2006 route map".
  23. ^ a b "PIA to drop underperforming routes and offices". Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Julai 2013. Dicapai pada 19 Julai 2013.
  24. ^ name=pkf7
  25. ^ name=pkf7
  26. ^ name=pkf7
  27. ^ "Pakistan International Airlines India service changes from May 2017". Routesonline. Dicapai pada 8 Mei 2017.
  28. ^ a b c "1981 route map".
  29. ^ "PIA Najaf service announced".
  30. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/284549/pakistan-international-resumes-tokyo-service-from-late-may-2019/
  31. ^ name=pkf7
  32. ^ name=pkf7
  33. ^ https://cms.piac.aero/international-destinations
  34. ^ "Destinations map 1982".
  35. ^ a b c "PAKISTAN INTERNATIONAL PLANS NW22 SIALKOT – MIDDLE EAST ROUTES ADDITION". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 17 Oktober 2022. Dicapai pada 17 Oktober 2022.
  36. ^ "PIA Dalbandin schedule ended on November 17, 2019. Due to often most seats were unoccupied".
  37. ^ "Pakistan Int'l Airlines moves int'l hub to Islamabad". Ch-Aviation. 9 Ogos 2019.
  38. ^ a b c "PAKISTAN INTERNATIONAL TO RESUME ISTANBUL SERVICE FROM MID-NOV 2022". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 10 Oktober 2022. Dicapai pada 11 Oktober 2022.
  39. ^ "PIA Satgodha schedule".
  40. ^ "PAKISTAN INTERNATIONAL EXPANDS DOHA / QASSIM SERVICE IN JUNE/JULY 2022". aeroroutes.com. 1 Julai 2022. Dicapai pada 1 Julai 2022.
  41. ^ "1977 reoute map".
  42. ^ "PAKISTAN INTERNATIONAL EXPANDS DOHA / QASSIM SERVICE IN JUNE/JULY 2022". aeroroutes.com. 1 Julai 2022. Dicapai pada 1 Julai 2022.
  43. ^ Liu, Jim. "Pakistan International adds Islamabad – Taif route from Dec 2019". Routesonline. Dicapai pada 6 November 2019.
  44. ^ "Pakistan International Cancels Barcelona Service from mid-Feb 2015". Airline Route. 5 Februari 2015. Dicapai pada 5 Februari 2015.
  45. ^ name=pkf7
  46. ^ "PK 1978 routemap".
  47. ^ 2017, UBM (UK) Ltd. "Pakistan International files preliminary Bangkok schedule from Sep 2017".CS1 maint: numeric names: authors list (link)
  48. ^ "PIA's Central Asian routes".
  49. ^ PIA starting Al Ain
  50. ^ "History of PIA – Pakistan International Airlines". www.historyofpia.com.
  51. ^ "History of PIA – Pakistan International Airlines". www.historyofpia.com.
  52. ^ "Advertisement for Stansted launch".
  53. ^ 2017, UBM (UK) Ltd. "Pakistan International ends New York service in late-Oct 2017".CS1 maint: numeric names: authors list (link)
  54. ^ Gayuski, George. "Pakistan International California, USA - 1986".
  55. ^ "1962 route map".
  56. ^ "History of PIA – Pakistan International Airlines". historyofpia.com.

Pautan Luar[sunting | sunting sumber]