Senarai destinasi Syarikat Penerbangan Lion Air Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Nota: isi senarai ini hanya memuat khusus untuk destinasi-destinasi yang dilayani oleh Syarikat Penerbangan Lion Air (JT) sahaja.

Galeri Armada Lion Air (JT)[sunting | sunting sumber]

Lion Air di Lapangan Terbang Supadio, 3 Februari 2022

[1]

[2]

Destinasi Lion Air Indonesia (JT)[sunting | sunting sumber]

(JT, IW, ID, OD dan SL)
(IW)
(ID)
(OD)
(SL)

Lion Air Indonesia (JT) terbang ke destinasi berikut setakat tahun 2022.

Hab utama dan Hab sekunder
Negara Negeri / Wilayah Persekutuan / Wilayah / Daerah / Kawasan Bandar Kod IATA Kod ICAO Lapangan Terbang Nota Rujukan dan Penanda
Arab Saudi Arab Saudi Jeddah Jeddah JED OEJN Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdulaziz Penumpang
Al Madinah Madinah MED OEMA Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammad Bin Abdulaziz Penumpang [3]
Indonesia Indonesia Maluku Ambon AMQ WAPP Lapangan Terbang Pattimura Penumpang
Kalimantan Timur Balikpapan BPN WALL Lapangan Terbang Sultan Aji Muhamad Sulaiman Penumpang [4]
Aceh Banda Aceh BTJ WITT Lapangan Terbang Sultan Iskandar Muda Penumpang [5]
Lampung Bandar Lampung TKG WICT Lapangan Terbang Antarabangsa Radin Inten II Penumpang
Jawa Barat Bandung BDO WICC Lapangan Terbang Husein Sastranegara Penumpang
Kalimantan Selatan Banjarmasin BDJ WAOO Lapangan Terbang Syamsudin Noor Penumpang
Jawa Timur Banyuwangi BWX WADY Lapangan terbang Banyuwangi Penumpang
Bengkulu Bengkulu BKS WIPL Lapangan Terbang Fatmawati Soekarno Penumpang
Bali Denpasar DPS WADD Lapangan Terbang Antarabangsa Ngurah Rai Penumpang Hab sekunder Lion Air

[6]

Banten dan
Jakarta
Jakarta CGK WIII Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta Penumpang Hab utama Lion Air

[7]

Papua Barat Kabupaten Manokwari MKW WASR Lapangan Terbang Rendani Penumpang
Jawa Barat Kertajati KJT WICA Lapangan Terbang Antarabangsa Kertajati Penumpang Hab sekunder Lion Air
Kepulauan Riau Kota Batam BTH WIDD Lapangan Terbang Antarabangsa Hang Nadim Penumpang [8]
Gorontalo Kota Gorontalo GTO WAMG Lapangan Terbang Jalaluddin Penumpang
Jambi Kota Jambi DJB WIJJ Lapangan Terbang Sultan Thaha Penumpang
Papua Kota Jayapura DJJ WAJJ Lapangan Terbang Sentani Penumpang
Sulawesi Tenggara Kota Kendari KDI WAAU Lapangan Terbang Haluoleo Penumpang
Nusa Tenggara Timur Kota Kupang KOE WATT Lapangan Terbang El Tari Penumpang
Nusa Tenggara Barat Kota Mataram LOP WADL Lapangan Terbang Antarabangsa Zainuddin Abdul Madjid Penumpang
Sumatra Barat Kota Padang PDG WIMG Lapangan Terbang Antarabangsa Minangkabau Penumpang
Sulawesi Tengah Kota Palu PLW WAFF Lapangan Terbang Mutiara SIS Al-Jufrie Penumpang
Kalimantan Barat Kota Pontianak PNK WIOO Lapangan Terbang Supadio Penumpang [9][10]
Jawa Tengah Kota Semarang SRG WAHS Lapangan Terbang Antarabangsa Achmad Yani Penumpang [11]
Papua Barat Kota Sorong SOQ WASS Lapangan Terbang Sorong Penumpang
Jawa Tengah Kota Surakarta SOC WARQ Lapangan Terbang Antarabangsa Adisumarmo Penumpang
Kalimantan Utara Kota Tarakan TRK WALR Lapangan Terbang Antarabangsa Juwata Penumpang
Bangka Belitung Kota Tanjung Pinang TNJ WIDN Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Haji Fisabilillah Penumpang
Sulawesi Selatan Makassar UPG WAAA Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Hasanuddin Penumpang Hab sekunder Lion Air
Jawa Timur Malang MLG WARA Lapangan Terbang Abdul Rachman Saleh Penumpang
Sulawesi Utara Manado MDC WAMM Lapangan Terbang Antarabangsa Sam Ratulangi Penumpang Hab sekunder Lion Air

[12]

Sumatra Utara Medan KNO WIMM Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Namu Penumpang Hab sekunder Lion Air[13][14]
Papua Merauke MKQ WAKK Lapangan Terbang Mopah Penumpang
Kalimantan Tengah Palangkaraya PKY WAOP Lapangan Terbang Tjilik Riwut Penumpang
Sumatra Selatan Palembang PLM WIPP Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud Badaruddin II Penumpang
Bangka Belitung Pangkal Pinang PGK WIPK Lapangan Terbang Pangkal Pinang Penumpang
Riau Pekanbaru PKU WIBB Lapangan Terbang Sultan Syarif Kasim II Penumpang
Kalimantan Timur Samarinda AAP WALS Lapangan Terbang Antarabangsa APT Pranoto Penumpang
Jawa Timur Surabaya SUB WARR Lapangan Terbang Antarabangsa Juanda Penumpang Hab utama Lion Air

[15]

Bangka Belitung Tanjung Pandan, Belitung TJQ WIKD Lapangan Terbang Buluh Tumbang Penumpang
Maluku Utara Ternate TTE WAMT Lapangan Terbang Babullah Penumpang
Yogyakarta Yogyakarta YIA WAHI Lapangan Terbang Antarabangsa Yogyakarta Penumpang [16][17]
Malaysia Malaysia Pulau Pinang Pulau Pinang George Town PEN WMKP Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas Penumpang [13][14]
Kuala Lumpur Kuala Lumpur dan
Selangor Selangor
Kuala Lumpur KUL WMKK Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur Penumpang Dimulakan 12 Oktober 2022[18]
Republik Rakyat China Republik Rakyat China Fujian Fuzhou FOC ZSFZ Lapangan Terbang Changle Penumpang [18]
Hubei Wuhan WUH ZHHH Lapangan Terbang Tianhe Penumpang [19]

Peta Lokasi Hab Lion Air[sunting | sunting sumber]

Senarai destinasi Syarikat Penerbangan Lion Air Indonesia yang terletak di Indonesia
SUB
SUB
CGK
CGK
KJT
KJT
KNO
KNO
DPS
DPS
MDC
MDC
UPG
UPG
Hab Lion Air

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Untuk Bandar Tumpuan ia tidak di masukan dalam Peta, dan Penamaan pada LTA Bandar Tumpuan di letakkan di bahagian "Hab Sekunder/Bandar Tumpuan", dalam Tabel "Senarai Hab Lion Air".
  2. ^ Senarai Ini Menampilkan Senarai Hab Utama dan Hab Sekunder + Bandar Tumpuan dari Syarikat Penerbangan Lion Air dalam Kumpulan Lion.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Armada_utama_Lion_Air_(JT).jpg
  2. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lion_Air_Indonesia_(JT),_LT_Supadio.jpg
  3. ^ https://web.archive.org/web/20160612015907/http://indo-aviation.com/2015/12/13/lion-air-luncurkan-penerbangan-umroh-surabaya-madinah/
  4. ^ http://m.harnas.co/2017/01/25/lion-air-buka-rute-pontianak-balikpapan
  5. ^ https://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/277420/malindo-air-adds-new-indonesia-service-from-march-2018/
  6. ^ http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/270678/lion-air-adds-new-denpasar-china-charters-in-jan-2017/
  7. ^ https://www.amp.kontan.co.id/news/lion-air-tambang-jadwal-terbang-pontianak-jakarta
  8. ^ https://kalbar.antaranews.com/amp/berita/319903/lion-air-layani-penerbangan-batam-pontianak
  9. ^ https://m.antaranews.com/amp/berita/1078594/lion-air-buka-rute-pontianak-yogyakarta
  10. ^ https://kumparan.com/hipontianak/lion-air-buka-kembali-rute-penerbangan-pontianak-yogyakarta-1xPiTXozJZT/full
  11. ^ https://m.bisnis.com/semarang/read/20170711/536/767814/lion-air-mulai-membuka-rute-penerbangan-pontianak-semarang
  12. ^ https://web.archive.org/web/20160816220227/http://www.top-news.top/news-12262205.html
  13. ^ a b Anitana, Widya Puspa (8 Jun 2022). "Lion Air Buka Lagi Rute Medan ke Penang Mulai 17 Juni". ekonomi.bisnis.com (dalam bahasa Indonesia). ekonomi bisnis (Indonesia). Dicapai pada 14 Oktober 2022.
  14. ^ a b Wasti, Samaria Simangunsong (8 Jun 2022). "Lion Air Buka Rute Kualanamu-Penang Mulai 17 Juni, Cek Syarat Terbang". travel.kompas.com (dalam bahasa Indonesia). Kompas (Indonesia). Dicapai pada 14 Oktober 2022.
  15. ^ https://web.archive.org/web/20160612015907/http://indo-aviation.com/2015/12/13/lion-air-luncurkan-penerbangan-umroh-surabaya-madinah/
  16. ^ https://m.antaranews.com/amp/berita/1078594/lion-air-buka-rute-pontianak-yogyakarta
  17. ^ https://kumparan.com/hipontianak/lion-air-buka-kembali-rute-penerbangan-pontianak-yogyakarta-1xPiTXozJZT/full
  18. ^ a b "LION AIR SEP/OCT 2022 INTERNATIONAL ROUTES ADDITION". www.aeroroutes.com (dalam bahasa Inggeris). aeroroutes.com. 7 Oktober 2022. Dicapai pada 7 Oktober 2022.
  19. ^ https://web.archive.org/web/20160816220227/http://www.top-news.top/news-12262205.html