Senarai episod Ejen Ali

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ini merupakan senarai episod siri animasi Ejen Ali.

Senarai Episod

Musim 1 (2016-2017)[sunting | sunting sumber]

Tajuk Tarikh siaran
"MISI: I.R.I.S."8 April 2016 (TV3)
15 Disember 2017 (Disney Channel Asia)
Ali merupakan seorang pelajar sekolah berumur 12 tahun yang bergelut di sekolah, juga menjadi mangsa buli, serta kekurangan kasih sayang dari ibu bapa. Kehidupannya berubah apabila dia secara tidak sengaja menggunakan teknologi yang dicuri oleh dua penjahat.
"MISI: ALPHA"15 April 2016 (TV3)
22 Disember 2017 (Disney Channel Asia)
Apabila Dr. Tong tiba-tiba membuat pengumuman untuk meletakkan jawatannya, M.A.T.A. mengesyaki ada sesuatu yang berlaku kepadanya dan Ali dihantar ke misi pertamanya iaitu menggunakan I.R.I.S..
"MISI: SERI"22 April 2016 (TV3)
29 Disember 2017 (Disney Channel Asia)
Semasa cuba menghentikan Komeng dan orang-orangnya daripada mencuri dron, Ali bertemu dengan seorang pengacau bertopeng yang membantu dia mengalahkan mereka. Tetapi keadaan berubah setelah Ali mendapat tahu identiti pengacau bertopeng itu!
"MISI: COMOT"22 Julai 2016 (TV3)
5 Januari 2018 (Disney Channel Asia)
Setelah menyelamatkan seekor kucing sesat dari dilanggar oleh sebuah kereta, Ali tersalah anggap kucing itu sebagai kucing lamanya, Labu. Oleh itu, dia berhasrat untuk membelanya sendiri. Namun, Ali tidak mengetahui yang kucing itu mempunyai motif yang tersembunyi iaitu mencuri I.R.I.S..
"MISI: BLUEPRINT"29 Julai 2016 (TV3)
12 Januari 2018 (Disney Channel Asia)
Selepas Dos dan Trez berjaya mencuri dua keping pen drives yang mengandungi blueprint I.R.I.S., ejen-ejen M.A.T.A. ditugaskan dalam misi seterusnya untuk mendapatkannya semula sebelum dinyahsulit oleh penjahat itu.
"MISI: BANGKIT"5 Ogos 2016 (TV3)
19 Januari 2018 (Disney Channel Asia)
Selepas Dr. Tong dan Dr. Mala menjadi mangsa dalam kejahatan Dr. Aaron, Ali, Bakar, Alicia dan Comot perlu melindungi Dr. Ghazali dari si penjahat itu sebelum terlambat!
"MISI: PROTOKOL GEGAS"28 Oktober 2016 (TV3)
2 Februari 2018 (Disney Channel Asia)
Sewaktu misi mula bermasalah, Alicia menyatakan bahawa kalau bukan kerana I.R.I.S. yang sedang dipakai oleh Ali, tentu dia akan menggunakan "Protokol Gegas". Setelah gangguan kuasa berlaku di Cyberaya, ejen-ejen M.A.T.A. telah dihantar untuk menyiasat masalah tersebut. Semasa misi itu, Ali terkejut selepas mengetahui tujuan sebenar "Protokol Gegas" daripada Bakar.
"MISI: PRESTASI"4 November 2016 (TV3)
2 Februari 2018 (Disney Channel Asia)
Setelah kejadian yang tidak diingini dalam misi sebelumnya, General Rama berbincang dengan ejen-ejen M.A.T.A. serta diri Ali sendiri mengenai prestasinya. Dia juga perlu membuat keputusan sama ada Ali masih boleh meneruskan misi atau dihapuskan.
"MISI: POTENSI"11 November 2016 (TV3)
9 Februari 2018 (Disney Channel Asia)
Rizwan menawarkan dirinya untuk menjadi mentor kepada Ali, jadi dia perlu melatih Ali untuk menjadi ejen yang lebih bagus, walaupun dia berasa ragu terhadap Ali.
"MISI: SENSASI"30 Disember 2016 (TV3)
23 Februari 2018 (Disney Channel Asia)
Selepas video yang menunjukkan Ali menyelamatkan nyawa Aunty Faye tular di Internet, Ali mula menjadi obses terhadap populariti lalu mencipta satu profil baru untuk dirinya sebagai ejen. Namun, dia tidak tahu yang perkara itu boleh membawa bahaya yang serius kepadanya.
"MISI: BUKTI"6 Januari 2017 (TV3)
25 Mei 2018 (Disney Channel Asia)
Sukar untuk mempercayai yang Bakar adalah pengkhianat dalam M.A.T.A., Ali bertekad untuk membuktikan bahawa dia tidak bersalah.
"MISI: UNO"13 Januari 2017 (TV3)
1 Jun 2018 (Disney Channel Asia)
Uno telah menggodam ke dalam M.A.T.A. dengan misi untuk menangkap Ali.
"MISI: OVERRIDE"3 Mac 2017 (TV3)
8 Jun 2018 (Disney Channel Asia)
Uno dan orang-orangnya berjaya menculik Ali dan cuba untuk memisahkan I.R.I.S. daripadanya. Ali telah bertekad untuk tidak membiarkannya jatuh ke tangan yang salah, manakala ejen M.A.T.A. yang lain cuba untuk melindungi Ali.

Musim 2 (2017-2018)[sunting | sunting sumber]

Tajuk Tarikh siaran pertama
"MISI: AKADEMI"22 September 2017 (TV3)
Ali, Bakar, Comot dan Alicia dibawa ke Akademi M.A.T.A., tetapi dengan syarat Ali perlu bersedia untuk menjalani satu ujian bagi melayakkan kemasukannya.
"MISI: ORIENTASI"29 September 2017 (TV3)
Selepas diterima masuk ke Akademi M.A.T.A., Ali disambut baik oleh semua orang termasuk ejen junior, kecuali seorang ejen.
"MISI: MAIN"6 Oktober 2017 (TV3)
General Rama telah menghantar ejen-ejen dari Akademi M.A.T.A. untuk misi pertama mereka iaitu menghentikan penjahat yang telah menggodam stesen keretapi Cyberaya!
"MISI: ANALOG"13 Oktober 2017 (TV3)
Seorang lelaki tua misteri yang membenci teknologi telah menimbulkan malapetaka merentasi Cyberaya.
"MISI: CABAR"17 November 2017 (TV3)
Seorang ejen yang bekerja di bawah Uno telah menyusup ke dalam Akademi M.A.T.A.!
"MISI: SUSU"24 November 2017 (TV3)
Ali telah digantung dari menjalankan misi buat sementara, dan pada masa yang sama dia tertinggal kunci rumahnya jadi Ali menumpang di rumah Aunty Faye dan bermain dengan cucunya yang bernama Danish.
"MISI: KEMBALI"1 Disember 2017 (TV3)
Rizwan kembali ke dalam M.A.T.A. untuk membantu mentor-mentor di dalam misi seterusnya.
"MISI: TUJUAN"8 Disember 2017 (TV3)
Rizwan menyertai pasukan Uno dengan niat untuk menghapuskan M.A.T.A. sementara Ali sangat meragui tentang dirinya sebagai ejen.
"MISI: PERANAN"9 Februari 2018 (TV3)
Rizwan diarahkan oleh Jenny untuk mencari Cuatro jika tidak mahu apa-apa masalah berlaku kepada diri Rizwan sendiri.
"MISI: ATLAS"16 Februari 2018 (TV3)
Analogman kembali membuat kekacauan di bandar Cyberaya dengan bantuan rakan-rakan barunya. Sementara itu Ali memperkenalkan ciptaan gajet barunya yang dipanggil I.R.I.S. Atlas.
"MISI: HARAPAN"23 Februari 2018 (TV3)
Rizwan mampu menguasai ilmu penuh INVISO dan dia menggunakannya untuk memusnahkan markas Numeros.
"MISI: DIEZ"23 Mac 2018 (TV3)
Semua ejen M.A.T.A. telah bersedia untuk melindungi bandar Cyberaya pada ketika kumpulan Numeros sedang dalam perjalanan untuk memulakan sesuatu yang dahsyat di Akademi M.A.T.A..
"MISI: LEGASI"30 Mac 2018 (TV3)
Setiap ejen M.A.T.A. harus mencegah tindakan Uno dari mengakses mainframe M.A.T.A..