Senarai episod Fairy Tail (musim 1)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Fail:Fairy Tail DVD 1.png
Sebuah kotak kompilasi DVD keluaran pertama bagi siri anime Fairy Tail yang diterbitkan oleh Pony Canyon

Siri anime Fairy Tail musim pertama telah diarahkan oleh Shinji Ishihira dan dihasilkan oleh A-1 Pictures dan Satelight.[1] Musim ini mengisahkan pengembaraan pertama Lucy Heartfilia bersama dengan Natsu Dragneel dari persatuan fiksyen, Fairy Tail. Musim ini mengadaptasikan 16 jilid yang pertama daripada siri manga Fairy Tail oleh Hiro Mashima. Lucy menyertai persatuan Fairy Tail setelah berkawan dengan Natsu, dia memulakan pengembaraan yang pertama bersama Gray Fullbuster dan Erza Scarlet serta kucing terbang Natsu, Happy. Mereka berlima pergi melakukan tugasan kelas-S yang terlarang untuk menyelamatkan Pulau Galuna dan berlawan dengan pesaing Gray, Lyon Vastia. Tidak lama selepas itu, persatuan mereka diserang oleh Phantom Lord, mencetuskan perang persatuan. Selepas menyelesaikan Phantom Lord, kumpulan itu mengetahui masa silam Erza ketika di Menara Syurga dan berlawan dengan Jellal Fernandez untuk memusnahkan menara itu. Akhir sekali, sebaik sahaja mereka pulang ke Fairy Tail, Natsu dan lain-lain berlawan dengan Laxus Dreyar dan Puak Raijin semasa mereka mahu mengambil alih Fairy Tail.

Musim ini mula disiarkan pada Oktober 12, 2009 sehingga September 27, 2010 dalam TV Tokyo di Jepun. Pony Canyon kemudiannya mengeluarkan 12 kompilasi dalam bentuk DVD, setiap satu mengandungi 4 episod diantara Januari 29 dan Disember 24, 2010.[2][3] Crunchyroll telah strim episod keseluruhan musim ini dalam sari kata bahasa Inggeris secara percuma di laman webnya. Episod musim ini telah distrim secara meluas, hanya selepas satu jam anime ini disiarkan dalam TV Tokyo di Jepun.[4] Musim telah dilesenkan oleh Animax Asia untuk siaran Asia Tenggara. Adaptasi mereka disiarkan dari 30 September 2010 hingga Disember 6, 2011. DVD daripada adaptasi mereka tidak dibebaskan. Pada tahun 2011, Funimation Entertainment telah melesenkan siri untuk keluaran DVD Bahasa Inggeris di Amerika Utara. Musim ini dikeluarkan dalam empat kompilasi antara November 22, 2011 dan Mac 20, 2012.[5][6] Siri ini juga mula ditayangkan dalam Funimation Channel di Amerika Utara bermula pada 22 November 2011. Di Malaysia, 8TV telah menyiarkan anime ini dalam bahasa Mandarin sejak 14 Januari 2012, manakala, Ntv7 pula menyiarkan dalam bahasa Melayu sejak

Musim ini telah menggunakan lapan lagu tema: empat pembukaan dan empat penutup. Lagu pembukan tersebut adalah "Snow Fairy", oleh Funkist untuk episod 1 hingga 11,[7] "S.O.W - Sense of Wonder" (S.O.W.センスオブワンダー, S.O.W Sensu obu Wondā) oleh Idoling!!! untuk episod 12 hingga 24,[8] "Ft." oleh Funkist untuk episod 25 hingga 35,[9] dan "R.P.G. (Rockin' Playing Game)" oleh Sug untuk episod selebihnya.[10] Tema penutupan masing-masing digunakan dengan tema pembukaan adalah "Kanpeki Gū no ne" (完璧ぐ〜のね, "Tak Mampu Berkata-kata") oleh Watarirouka Hashiritai,[7] "Tsuioku Merry-Go-Round" (追憶メリーゴーランド, Tsuioku Merīgōrando, "Kenangan Merry Go Round") oleh Onelifecrew,[8] "Gomen ne. Watashi" (ごめんね。私, "Maafkan Saya") oleh Shiho Nanba,[9] dan "Kimi ga Iru Kara" (君がいるから, "Kerana Kamu Di Sini") oleh Mikuni Shimokawa.[10]

Senarai episod

No. Tajuk Tarikh Penyiaran Asal[n 1] Tarikh Penyiaran Amerika[n 2] Tarikh Penyiaran Malaysia[n 3]
1 "Fairy Tail"
"Yōsei no Shippo" (妖精の尻尾) 
Oktober 12, 2009September 30, 2011 (YouTube)N.A
Natsu Dragneel dan pasangan kucingnya Happy tiba di sebuah bandar Hargeon untuk mencari naga bernama Igneel. Sementara itu, Lucy Heartfilia, seorang ahli sihir muda yang mahu menyertai persatuan tempatan disitu iaitu Fairy Tail, telah dipukau oleh Bora, seorang ahli sihir yang menyamar sebagai Salamander dari Fairy Tail yang terkenal. Natsu dan Happy secara tidak sengaja menyelamatkan Lucy selepas menghampiri Bora, menyalah anggap bahawa "Salamander" tersebut adalah naga api. Kemudian, Bora menawarkan keahlian Fairy Tail kepada Lucy dan menjemput hadir ke kapalnya, di mana dia mendedahkan rancangannya untuk menyeludup Lucy dan perempuan muda yang lain. Natsu dan Happy menyelamatkan Lucy lagi dan mendedahkan Bora sebagai penyamar. Mendedahkan dirinya sebagai Salamander sebenar, Natsu mengalahkan Bora dengan penguasaan nya terhadap sihir api dan menjemput Lucy untuk menyertai Tail Fairy, yang dia menerima semasa mereka melarikan diri daripada tentera. 
2 "Naga Api, Monyet, dan Lembu Jantan"
"Karyū to Saru to Ushi" (火竜と猿と牛) 
Oktober 19, 2009Oktober 7, 2011 (YouTube)N.A
Natsu dan Happy membawa Lucy ke dewan persatuan Fairy Tail di Magnolia. Semasa menyertai Fairy Tail, Lucy terdengar perbualan diantara mahaguru persatuan Makarov Dreyar dan Romeo Conbolt berkenaan pencarian ayahnya Macao. Tidak dapat menunggu Macao, Natsu dan Happy membuat keputusan untuk pergi mencari ahli sihir itu. Lucy bergerak dengan Natsu dan Happy ke G. Hakobe dan mencari Macao. Mereka menghadapi raksasa yang dikenali sebagai Vulcan dan Lucy ditangkap. Natsu tiba dan melawan Vulcan, tetapi dibuang daripada lubang. Lucy menyeru Taurus untuk melawan Vulcan, tetapi Natsu kembali ke gunung dan secara tidak sengaja menyerang Taurus. Natsu mengalahkan Vulcan dan mengetahui bahawa ia mengambil kawalan badan Macao. Selepas menyelamatkan Macao, keempat-empat kembali ke Magnolia mana Romeo berjumpa dengan bapanya. 
3 "Menceroboh Rumah Agam Everlue"
"Sennyū Seyo!! Ebarū Yashiki!!" (潛入せよ!! エバルー屋敷!!) 
Oktober 26, 2009Oktober 14, 2011 (YouTube)N.A
Lucy pergi ke apartmen barunya. Tanpa diketahui dia, Natsu dan Happy memasuki apartmen itu dan Lucy memarahi mereka. Dia mengajar kedua-dua bagaimana ahli sihir membuat kontrak dengan semangat cakerawala. Lucy menyeru Nikora, membentuk kontrak dengan beliau dan nama beliau Plue. Dia menerima kerja untuk mencuri sebuah buku bertajuk Daybreak daripada pemilik korup Rumah Agam Everlue, Duke Everlue. Di Fairy Tail, Makarov menyatakan bahawa kerja telah diubah untuk memusnahkan buku dan meningkat ganjaran. Mereka tiba di Shirotsume dan menerima permintaan untuk membakar buku ini. Apabila Everlue menolak Lucy sebagai pembantu rumah dan menghina dia, ketiga-tiga menyusup rumah dan berjaya mencuri buku ini. Walau bagaimanapun, Everlue, pembantu rumah, dan semangat cakerawala bersaiz gorilanya Virgo menyerang ketiga-tiga. Lucy melarikan diri ke pembetung, dan mendapati rahsia tersembunyi buku itu sebelum ditangkap oleh Everlue. Sementara itu, Natsu berlawan dengan upahan Everlue, Vanish Brothers, dan mengalahkan mereka bersama-sama dengan Virgo. 
4 "Dear Kaby (Wahai Kaby)"
"Shin'ai Naru Kābi e" (DEAR KABY 〜親愛なるカービィへ〜) 
November 2, 2009Oktober 21, 2011 (YouTube)N.A
Duke Everlue mahu menghapuskan Lucy sebaik sahaja Happy muncul dan mengakhiri pertarungannya. Lucy menyeru Cancer, semangat ketamnya. Menyedari kehadiran Natsu, Duke Everlue menyeru Virgo. Lucy dan Cancer mudah mengalahkannya. Mereka mengambil kembali buku untuk Kaby, anak kepada penulis buku ini Kemu Zaleon. Kaby menjelaskan bahawa bapanya menganggap Daybreak adalah buku yang paling buruk yang pernah ditulis, dan bercadang untuk memusnahkannya untuk melindungi kehormatan ayahnya. Walau bagaimanapun, Lucy mendedahkan bahawa buku yang mengandungi mesej rahsia untuk Kaby dari bapanya sebagai permohonan maaf kerana mengabaikan dia selama ini semasa menulis buku untuk Everlue. Natsu dan Happy dengan hormat menolak ganjaran, yang agak mengecewakan Lucy, kerana Kaby tidak mempunyai wang sebanyak yang dia mendakwa dia akan memberi. 
5 "Ahli Sihir dalam Baju Perisai"
"Yoroi no Madōshi" (鎧の魔導士) 
November 9, 2009Ogos 22, 2012N.A
Erza Scarlet, salah satu daripada ahli-ahli sihir yang paling kuat Fairy Tail, kembali ke Magnolia. Dia merekrut Natsu dan Gray untuk membantunya dalam misi untuk menghentikan persatuan Eisenwald gelap daripada menggunakan Lullaby, seruling puaka dengan kuasa untuk membunuh sesiapa sahaja yang mendengar muziknya, untuk plot pembunuhan yang tidak diketahui. 
6 "Pari-pari dalam Angin"
"Yōsei-tachi wa Kaze no Naka" (妖精たちは風の中) 
November 16, 2009Ogos 22, 2012N.A
Para pahlawan yang terjebak dalam sebuah stesen kereta api di mana Eisenwald sedang bersembunyi, memikirkan yang Eisenwald akan menyiarkan muzik Lullaby dari sana. Walaupun mereka melawan ahli-ahli persatuan gelap, Erigor pemimpin Eisenwald ini memerangkap mereka di dalam stesen dengan dinding angin. Dia kemudian menuju ke bandar Clover di mana ketua persatuan sedang mengadakan persidangan dan ingin membunuh mereka dengan Lullaby. 
7 "Api dan Angin"
"Honō to Kaze" (炎と風) 
November 23, 2009Ogos 22, 2012N.A
Natsu mengalahkan Eisenwald ahli Kageyama, yang Erza berharap akan membantu mereka menghapuskan halangan angin di sekitar stesen, tetapi Kageyama adalah teruk dicederakan oleh ahli Eisenwald lain untuk memastikan dia senyap. Happy mendedahkan bahawa dia telah mencuri utama bagi semangat Virgo angkasa dari Duke Everlue, membenarkan Lucy untuk memanggilnya dan menggunakan kuasa dia untuk menggali keluar dari bawah stesen bersama Kageyama. Sementara itu, Natsu menjejaki Erigor dan berlawan untuk menghalangnya daripada sampai ke Clover. 
8 "Pasukan Terkuat"
"Saikyō Chīmu!!!" (最強チーム!!!) 
November 30, 2009Ogos 22, 2012N.A
Walaupun Natsu mengalahkan Erigor, Kageyama mencuri Lullaby dan melarikan diri ke Clover di mana beliau bersedia untuk bermain dan membunuh tuan kesatuan, tetapi mempunyai perubahan hati dan serahan selepas bercakap dengan Makarov, tuan Fairy Tail. Ini kemarahan dan membangkitkan syaitan yang dimeteraikan dalam seruling, yang cuba untuk membunuh tuan kesatuan dengan sendiri. Menggabungkan kuasa mereka, Natsu, Gray dan Erza menghapuskan Lullaby dan menyelamatkan tuan persatuan. 
9 "Natsu Menelan Sebuah Kampung"
"Natsu, Mura o Kū" (ナツ、村を食う) 
Disember 7, 2009Ogos 22, 2012N.A
Ketika pulang dari Clover, pahlawan terjumpa bandar yang sama sekali tidak mempunyai orang. Kehadiran mereka mengaktifkan sihir yang mengubah segala-galanya di bandar ke dalam raksasa gergasi, tetapi Makarov menyelamatkan semua orang dengan menyahaktifkan jampi, membebaskan penduduk bandar yang telah terperangkap di dalam raksasa. 
10 "Natsu lwn. Erza"
"Natsu vs. Eruza" (ナツ vs. エルザ) 
Disember 14, 2009Mac 4, 2012N.A
Natsu mencabar Erza kepada perjuangan untuk membuktikan kekuatannya, tetapi pertempuran mereka terganggu apabila Erza ditangkap kerana kerosakan yang disebabkan semasa peperangan menentang Eisenwald. Natsu cuba untuk menyelamatkan dia, hanya untuk mengetahui bahawa beliau sekadar berdiri dalam satu perbicaraan olok-olok untuk Majlis Magik bagi mempamerkan kuasa mereka. Sebaik sahaja dia dilepaskan, Natsu cuba untuk meneruskan pertempuran mereka, tetapi dia dengan mudah mengalahkan dia. Natsu masih berazam untuk membuktikan dirinya dan diam-diam memulakan misi SKelas dengan Happy terhadap kebenaran Makarov itu, memujuk Lucy untuk pergi dengan mereka. 
11 "Pulau Terkutuk"
"Norowareta Shima" (呪われた島) 
Disember 21, 2009Mac 10, 2012N.A
Natsu, Lucy dan Happy berangkat ke destinasi misi mereka Pulau Galuna, yang penduduknya mendakwa telah dikenakan dengan sumpahan yang mengubah mereka ke dalam roh-roh jahat apabila terdedah kepada cahaya bulan. Gray mencuba untuk membawa ketiga-tiga ke dewan persatuan, tetapi diseret ke dalam misi itu sebaliknya. Semasa meneroka pulau, pahlawan menemui tubuh beku Deliora, puaka yang guru Gray iaitu Ur telah mengorbankan dirinya untuk untuk mememnteraikannya. 
12 "Titisan Bulan"
"Mūn Dorippu" (月の雫(ムーンドリップ)) 
Januari 4, 2010Mac 13, 2012N.A
Para hero mendapati bahawa kultus penyihir - yang terdiri daripada Yuka Suzuki, Toby Harhorth dan Sherry Blendy - di pulau itu menggunakan mantra yang dipanggil Moon Drip untuk menghidupkan semula Deliora, yang menyebabkan penyebab kutukan pulau itu. Grey mengenali pemimpin kultus itu sebagai Lyon Vastia, seorang lagi bekas pelajar Ur, yang menyalahkan Gray bertanggungjawab untuk kematian Ur dan berharap dapat mengalahkan Deliora sendiri untuk melepasi tahap Ur. 
13 "Natsu lwn. Yuka Si Pengguna Ombak"
"Natsu vs. Hadō no Yūka" (ナツ vs. 波動のユウカ) 
Januari 11, 2010Ogos 22, 2012N.A
Gray cedera parah semasa perlawanannya dengan Lyon dan dibawa kembali ke kampung oleh Natsu. Angelica, tikus bersaiz besar Sherry, memusnahkan kampung dengan kelapa jeli berasid, tetapi Natsu melindungi semua orang dari Yuka dan Toby. Sementara itu, Lucy bertempur dengan Sherry, yang mempunyai kuasa untuk mengawal semangat langit Lucy. 
14 "Lakukan Apa Sahaja!!"
"Katte ni Shiyagare!!" (勝手にしやがれ!!) 
Januari 18, 2010Ogos 22, 2012N.A
Lucy mudah mengalahkan Sherry ketika Erza tiba di Pulau Galuna dan mengalahkan Angelica. Tidak berminat dalam keadaan penduduk pulau itu berada, Erza menyatakan kepada hero-hero dengan niat untuk membawa pulang mereka kepada persatuan untuk hukuman kerana mengambil kerja Kelas S tanpa kebenaran Makarov. Walau bagaimanapun, Gray melawan kata Erza untuk kali pertama, menjelaskan kepadanya bahawa dia akan mengalahkan Lyon tidak kira apa pun. Erza mengakui dan melepaskan mereka untuk mencari Natsu, yang cuba mengalahkan Lyon dan menghalang kebangkitan Deliora sendiri. Sepanjang perjalanan, Gray mendedahkan bahawa Ur masih hidup. 
15 "Magik Keabadian"
"Eien no Mahō" (永遠の魔法) 
Januari 25, 2010Ogos 22, 2012N.A
Dalam kilas balik, seorang Gray muda ditemui oleh Ur dan Lyon sepuluh tahun yang lalu apabila kampung halamannya dihancurkan oleh Deliora. Akibat dendam terhadap setan, Gray menjadi pelajar Ur untuk belajar sihir untuk mengalahkan Deliora. Apabila Deliora muncul semula, bagaimanapun, Ur menghalang Deliora menggunakan Iced Shell, sebuah mantra yang mengubah tubuhnya ke dalam ais untuk membekukan Deliora. Walaupun Ur tetap hidup dalam bentuk ini, dia telah memberitahu Lyon bahawa dia telah mati dengan harapan dia tidak akan menghabiskan hidupnya untuk mengembalikannya menjadi normal, mencetuskan kebencian Lyon terhadap Gray. 
16 "Pertunjukan Terakhir di Pulau Galuna"
"Garuna-tō, Saishū Kessen" (ガルナ島 最終決戦) 
Februari 1, 2010Ogos 22, 2012N.A
Kembali pada masa sekarang, Gray menghadapi Lyon dan cuba menggunakan Iced Shell terhadapnya, tetapi dihentikan oleh Natsu dan menyadari bahawa berbuat demikian tidak bermakna sama sekali kerana Lyon dapat dipulihkan oleh konco-konconya. Gray memberitahu Lyon tentang kebenaran mengenai Ur, tetapi Lyon mengakui bahawa dia telah mengetahui ini dan masih bercadang untuk mencairkan badan bekas Ur. Gray bengang dan mengalahkan Lyon, tetapi gagal menghentikan Moon Drip dari menghidupkan Deliora. Sementara itu, Natsu bertarung dengan konco Lyon, Zalty, yang mempunyai kuasa untuk mengawal masa objek di sekelilingnya. 
17 "Burst (Meletus)"  Februari 8, 2010Ogos 22, 2012N.A
Percubaan Natsu dan Gray untuk menghentikan Deliora, hanya untuk mengetahui bahawa Ur telah mengurangkan kekuatannya setelah dibekukan selama sepuluh tahun, menyebabkan Deliora mati sebaik sahaja dibangkitkan. Walaupun dengan kematian Deliora, semua orang menyedari bahawa mereka masih belum mengangkat kutukan pulau itu. Mereka kembali ke kampung untuk mengetahui bahawa ia telah dibaiki oleh Zalty. Penduduk kampung membuat alasan bahawa mereka mesti mengangkat kutukan itu dengan menghancurkan bulan itu sendiri. 
18 "Mencapai Langit"
"Todoke, Ano Sora ni" (届け あの空に) 
Februari 15, 2010Ogos 22, 2012N.A
Natsu dan Erza mengangkat kutukan dengan mensasarkan serangan mereka di bulan, memusnahkan membran ajaib di pulau itu yang disebabkan oleh Moon Drip, yang menjadi penyebab langsung kutukan. Tambahan pula, ternyata bahawa laknat itu tidak menjadikan orang-orang pulau menjadi setan; Sebaliknya, mereka memang sebenarnya setan sepanjang masa, dan kutukan itu mempengaruhi memori mereka. Dibebaskan dari obsesinya dengan Deliora, Lyon dan konco-konconya memutuskan untuk mengubah cara mereka, sementara Erza membawa yang lain kembali ke persatuan untuk dihukum. 
19 "Changeling (Pertukaran)"
"Chenjiringu" (チェンジリング) 
Februari 22, 2010Ogos 22, 2012N.A
Natsu terjumpa permintaan yang pelik di papan kerja dan membaca perkataan yang ditulis di atasnya, menyebabkan dia dan beberapa ahli Fairy Tail lain untuk tertukar badan antara satu sama lain. Levy cuba untuk memecahkan mantra, tetapi hanya berjaya menyelamatkan sepasang anggota persatuan sekaligus lebih banyak ahli bertukar badan juga. 
20 "Natsu dan Telur Naga"
"Natsu to Doragon no Tamago" (ナツとドラゴンの卵) 
Mac 1, 2010Ogos 22, 2012N.A
Mirajane memberitahu Lucy tentang bagaimana Natsu menemui Happy sebagai telur ketika dia masih muda dan membantu merawatnya bersama Mirajane dan adik perempuan Elfman, Lisanna, bekas anggota Fairy Tail. 
21 "Phantom Lord"
"Yūki no Shihaisha" (幽鬼の支配者) 
Mac 8, 2010Ogos 22, 2012N.A
Dewan persatuan Fairy Tail dimusnahkan oleh Phantom Lord, persatuan saingan. Pada mulanya, Makarov mengabaikan serangan itu untuk mengekalkan undang-undang kesopanan di kalangan kesatuan. Apabila Levy dan kumpulannya diserang dan dimasukkan ke hospital oleh Gajeel Redfox, ahli Pembunuh Naga Phantom Lord, Makarov kemudian mengisytiharkan perang terhadap Phantom Lord. Ketika Makarov mengetuai serangan terhadap Lord Phantom, Lucy diculik oleh Juvia Loxar dan Sol, dua anggota Phantom Lord yang paling berkuasa, Element 4. 
22 "Lucy Heartfilia"
"Rūshii Hātofiria" (ルーシィ・ハートフィリア) 
Mac 15, 2010Ogos 22, 2012N.A
Makarov berhadapan dengan Jose Porla, ketua Lord of Phantom, tetapi dikurangkan kuasa ajaibnya oleh Aria daripada Element 4, memaksa Fairy Tail untuk berundur. Mengetahui bahawa Lucy telah diculik oleh Phantom Lord, Natsu menyusup ke ibu pejabat menara mereka untuk menyelamatkannya. Di sana Lucy mengetahui bahawa orang yang bertanggungjawab untuk memerintahkan penculikannya adalah bapa lelakinya Jude Heartfilia, dengan serangan Phantom Lord yang dimaksudkan untuk memenuhi permintaannya untuk membawanya kembali ke ladang keluarga Heartfilia setelah dia melarikan diri dari rumah. Terpaksa untuk melarikan diri, Lucy melompat dari tetingkap menara dan diselamatkan oleh Natsu. 
23 "15 Minit"
"Jūgo-fun" (15分) 
Mac 22, 2010Ogos 22, 2012N.A
Phantom Lord muncul di Magnolia untuk memusnahkan Fairy Tail dengan meriam sihirnya, Jupiter. Erza mempertahankan semua orang dari serangan itu, tetapi cedera parah. Dengan 15 minit sehingga meriam menembak lagi dan ditinggalkan tanpa pejuang terkuat, Lucy dibawa ke tempat selamat sementara Natsu cuba memusnahkan Jupiter, meninggalkan semua orang untuk mempertahankan dewan persatuan. 
24 "Supaya Tidak Melihat Air Mata"
"Sono Namida o Minai Tame ni" (その涙を見ない為に) 
Mac 29, 2010Jun 5, 2012N.A
Natsu berjaya memusnahkan Jupiter ketika berperang dengan Totomaru Element 4. Sebagai tindak balas, dewan persatuan Phantom Lord diubah menjadi robot gergasi dan mula menggunakan sihir terlarang Abyss Break untuk menghapuskan kota. Mirajane menawarkan diri kepada Lord Phantom sambil menyamar sebagai Lucy, tetapi Jose melihat melalui menyamar dan menangkapnya. Elfman, yang menyusup dengan Phantom Lord dengan Gray, dihadapkan oleh Sol, yang memaksa dia mengingati semula kesalahannya membunuh adiknya Lisanna. Namun setelah melihat Mirajane sebagai tebusan, Elfman melakukan Soul Beast, mantra yang menyebabkan kematian Lisanna, terhadap Sol. 
25 "Bunga yang Mekar dalam Hujan"
"Ame no Naka ni Saku Hana" (雨の中に咲く華) 
April 12, 2010Jun 12, 2012N.A
Selepas Elfman mengalahkan Sol, dia meminta maaf kepada Mirajane kerana gagal melindungi Lisanna. Mirajane menyedari bahawa pemutus Abyss Break telah memperlahankan dan menyimpulkan bahawa mereka boleh menghentikan mantra dengan mengalahkan semua ahli Element 4. Sementara itu, Gray bertemu dengan Juvia, yang segera jatuh cinta kepada Gray. Gray menyerang Juvia, tetapi tubuhnya bukan hanya terbuat dari air, tetapi dapat menangkis serangan apa pun. Apabila dia cuba meyakinkan Gray untuk menyerahkan Lucy, Gray menyatakan bahawa dia akan membahayakan nyawanya. Juvia mencetuskan kemarahan dan melawannya tanpa pilihan, tetapi Gray membekukan Juvia. Apabila Gray mengatakan hujan menyedihkan, Juvia menyerang Gray lagi, tetapi dia dengan mudah mengalahkannya. Sementara itu, Natsu menghadapi ahli terakhir Element 4, Aria. 
26 "Sayap Api"
"Honō no Tsubasa" (炎の翼) 
April 19, 2010Jun 19, 2012N.A
Erza menyertai perjuangan menentang Aria walaupun kecederaannya dan mudah mengalahkan Aria lalu berjaya menyahaktifkan Abyss Break. Sementara itu, Lucy diculik dari Rumah selamat Fairy Tail oleh Gajeel, walaupun usaha Loke untuk menyelamatkannya dalam masa. Erza memberitahu Natsu untuk menyelamatkan Lucy sebelum Jose memasuki pertempuran untuk membunuh Erza, Gray, Elfman, dan Mirajane. 
27 "Dua Pembunuh Naga"
"Futari no Doragon Sureiyā" (二人の滅竜魔導士(ドラゴンスレイヤー)) 
April 26, 2010Jun 26, 2012N.A
To save Lucy, Natsu fights against Gajeel, whose Dragon Slayer magic allows the two to fight on even grounds until Gajeel gains the upper hand by eating iron to regain his energy, leaving Natsu weak without any fire to eat. Lucy helps Natsu by summoning Sagittarius, the only celestial spirit currently in her possession, who is able to start a fire by shooting an arrow at a set of machinery, causing an explosion that allows Natsu to feed and continue fighting. 
28 "Fairy Law (Undang-undang Fairy)"
"Fearī Rō" (フェアリーロウ) 
Mei 3, 2010Julai 3, 2012N.A
Natsu defeats Gajeel while Erza continues fighting Jose, who reveals his intention to hold Lucy hostage until he is able to completely monopolize her family's wealth, allowing Phantom Lord to prove its superiority over Fairy Tail. However, Makarov returns fully recovered and casts the legendary spell Fairy Law, defeating Jose and ending the war between Fairy Tail and Phantom Lord. 
29 "Penyelesaianku"
"Atashi no Ketsui" (あたしの決意) 
Mei 10, 2010Julai 10, 2012N.A
Following the battle, Lucy realizes that her father Jude was responsible for the attack on Fairy Tail and decides to return home. Out of fear that she will leave them, Natsu, Erza, Gray and Happy follow her. Rejecting her father's proposal to accept the vast wealth at her disposal, Lucy declares that her home is with Fairy Tail and breaks ties with him. As she leaves, Lucy reunites with her friends and head back to Fairy Tail. 
30 "Next Generation (Generasi Seterusnya)"  Mei 17, 2010Julai 17, 2012N.A
The Magic Council dissolves Phantom Lord and disapproves of Fairy Tail's actions, but is unable to force them to dissolve. Makarov's friend from the council, Yajima, suggests that Makarov retire and choose a successor. However, Makarov refuses to retire upon hearing the destruction caused by Natsu and his friends on their latest mission. Meanwhile, the heroes are forced to perform a play for a failing theater. Though they seemingly ruin the play and destroy the theater with their antics, it greatly entertains the audience and becomes a success. 
31 "Sebuah Bintang Dibuang dari Langit"
"Sora ni Modorenai Hoshi" (空に戻れない星) 
Mei 24, 2010Julai 24, 2012N.A
Loke begins acting strangely around Lucy, whom Loke has always avoided in the past. After Loke breaks up with all his girlfriends and disappears, Lucy becomes concerned and investigates Loke's past. She discovers him to actually be the celestial spirit Leo, an exile from the spirit world. 
32 "Raja Semangat Cakerawala"
"Seirei-ō" (星霊王) 
Mei 31, 2010Julai 31, 2012N.A
Loke tells his story to Lucy, that three years earlier, he drew out his contract with his previous master, Karen Lilica, to prevent her from bullying his friend Aries. However, he prevented her from summoning other spirits to protect herself, indirectly resulting in her death. Furthermore, the three years he spent exiled from the spirit world is causing him to gradually fade away and die. Lucy challenges the law Loke had broken to save him, causing the Celestial Spirit King to appear before them. The Celestial Spirit King reconsiders Loke's exile when Lucy summons her spirits simultaneously to support her, allowing Loke to return to the spirit world. 
33 "Menara Syurga"
"Rakuen no Tō" (楽園の塔) 
Jun 7, 2010Ogos 7, 2012N.A
Loke gives Lucy and the others passports to the Fiore Kingdom's best resort as thanks for saving him. While on vacation there, Erza is haunted by glimpses from her past as a slave forced to build the Tower of Heaven. She and Happy are later abducted by Erza's former friends from the tower, who believe that she had betrayed them, and are taken to the tower to meet Jellal. 
34 "Jellal"
"Jerāru" (ジェラール) 
Jun 21, 2010Ogos 22, 2012N.A
As a big battle begins in the darkness of the Tower of Heaven, Erza's past begins to unfold and the mysterious R-system is revealed. 
35 "Suara Kegelapan"
"Yami no Koe" (闇の声) 
Jun 28, 2010Ogos 22, 2012N.A
Erza and Jellal's pasts and their connection is revealed, along with why Erza gained her skills as a wizard. 
36 "Permainan Kayangan"
"Rakuen Gēmu" (楽園ゲーム) 
Julai 5, 2010Ogos 22, 2012N.A
Following the revolt against Jellal, it is revealed that two of his "comrades" betrayed him to Erza. Meanwhile, Lucy and Juvia encounter one of Jellal's assassins, Vidaldus Taka, while Natsu fights with another assassin, Fukuro. 
37 "Perisai Hati"
"Kokoro no Yoroi" (心の鎧) 
Julai 12, 2010Ogos 22, 2012N.A
Juvia reaches out to Lucy while being controlled by Vidaldus, inspiring Lucy to defeat their opponent by summoning Aquarius inside Juvia's body to pin him down while they perform a Unison Raid on him. Meanwhile, Fukuro devours Natsu to gain his powers but is defeated by Gray, while Siegrain reveals Jellal's plan to resurrect Zeref to gain the Magic Council's support in firing Etherion. 
38 "Destiny (Destinasi)"
"Desutinī" (運命(デスティニー)) 
Julai 19, 2010Ogos 22, 2012N.A
Sho is attacked by Ikuruga, the leader of Trinity Raven, but her attacks release Erza from her card prison. After most of her armors are destroyed by Ikaruga, Erza realizes that wearing armor had been a form of weakness for her, so she dons an outfit of ordinary cloth and strikes Ikaruga down. She then climbs to the top of the Tower of Heaven and, after a brief battle, manages to pin Jellal down. Concerned that Erza won't have it in her heart to kill her childhood friend, Simon sends Natsu to save her. 
39 "Berikan Doaku kepada Cahaya Suci"
"Seinaru Hikari ni Inori o" (聖なる光に祈りを) 
Julai 26, 2010Ogos 22, 2012N.A
Erza confronts Jellal with the fact that the Tower of Heaven cannot be completed without a massive amount of magic energy, leading Jellal to seemingly concede defeat. Soon after, the Etherion fires on the tower which, to everyone's shock, is absorbed by the tower's true form, an enormous lacrima crystal, preventing the attack from killing anyone. Jellal reveals that he had disguised himself as Siegrain using a magical projection of himself to coerce the Magic Council into firing Etherion at the tower, thereby completing it. He tries using Erza as a sacrifice to resurrect Zeref, but Natsu arrives and rescues her. Natsu fights Jellal, but Jellal outmatches him, so Natsu decides to aim his attacks at the tower and destroy it instead. 
40 "Kejatuhan Titania"
"Titānia, Chiru" (妖精女王(ティターニア)、散る) 
Ogos 2, 2010Ogos 22, 2012N.A
Enraged at the damage done to his tower, and deciding he no longer needs Erza as a sacrifice, Jellal tries to kill both Natsu and Erza, but Simon arrives and defends the two from Jellal's attack, killing him. Natsu becomes infuriated with Jellal at the sight of Erza crying over Simon's death and eats a chunk of lacrima containing Etherion, which greatly increases his physical and magical power, allowing him to defeat Jellal and destroy the tower. Realizing that the tower's remains have now become unstable and threaten to explode, Erza decides to sacrifice herself to save Natsu by merging with the tower lacrima to control its power. 
41 "Home (Keluarga)"  Ogos 9, 2010Ogos 22, 2012N.A
Erza has a vision of her friends' sadness at own funeral and regrets her decision to sacrifice her life for them. However, she is rescued by Natsu, and the two escape the tower alive together. Erza offers her old friends membership in Fairy Tail, but they decide against it as they wish to experience the world without weighing her down, so Erza and her guildmates hold a farewell ceremony for them. They return home to find their new, larger guildhall finally complete and Juvia as a member of Fairy Tail; to their chagrin, Gajeel has also become a member. Laxus, believing these changes to the guild are causing people to think little of his guild, decides to take over the guild by force. 
42 "Perlawanan Fairy Tail"
"Batoru obu Fearī Teiru" (バトル・オブ・フェアリーテイル) 
Ogos 16, 2010Ogos 22, 2012N.A
The members of Fairy Tail celebrate Magnolia's annual harvest festival, which includes a beauty contest in which Lucy and Erza and other female Fairy Tail members participate. The festival is interrupted by Laxus and his personal bodyguards, the Raijin Squad, who turn the contest participants into stone and force the other members into joining a battle royale where they must defeat one another to save the girls. To ensure Makarov doesn't interfere, they create a runic barrier around the guildhall which prevents people over 80 years of age from leaving, which somehow affects Natsu as well. 
43 "Kalahkan Kawanmu untuk Selamatkan Kawanmu"
"Tomo no Tame ni Tomo o Ute" (友の為に友を討て) 
Ogos 23, 2010Ogos 22, 2012N.A
The members of Fairy Tail defeat everyone in their guild outside of the guild hall until only Natsu and Gajeel, who remain trapped inside the Fairy Tail guild hall, remain. Fortunately, the petrification spell lifts on Erza faster than normal thanks to her artificial right eye, and Mystogan enters the competition, giving Fairy Tail the chance they need to defeat Laxus. 
44 "Istana Kilat"
"Kaminari Den" (神鳴殿) 
Ogos 30, 2010Ogos 22, 2012N.A
Erza battles and defeats Evergreen of the Raijin Squad, returning the other girls to normal. In retaliation, Laxus surrounds the entire town with Thunder Palace, a cluster of lightning-infused lacrima orbs that threaten to destroy the town, and damage anyone who attacks them. The rescued girls enter the competition, with Lucy facing off against Bickslow of the Raijin Squad with the assistance of Loke. 
45 "Kedatangan Syaitan"
"Satan Kōrin" (サタン降臨) 
September 6, 2010Ogos 22, 2012N.A
Lucy and Loke defeat Bickslow, leaving only the leader of the Thunder Legion, Freed Justine, remaining. Cana and Juvia find him but are forced by his rune magic to battle each other until one of them falls first. Believing it to be an act to earn Fairy Tail's complete trust, Juvia instead attacks one of the Thunder Palace lacrima, sacrificing herself so Cana can fight Freed. However, Cana is defeated by Freed, as is Elfman. Mirajane's distress over her brother's suffering causes her to activate her latent magic power, Satan Soul, which she uses to defeat Freed in a fury. However, she regains control of herself and convinces him to stop fighting his friends so both members decide to forfeit. 
46 "Pertembungan di Kardia Cathedral!"
"Gekitotsu! Karudia Daiseidō" (激突! カルディア大聖堂) 
September 13, 2010Ogos 22, 2012N.A
Poluchka appears in the guild hall to check on Makarov, who had collapsed under the stress of the battle royale, and reasons he does not have long to live. Meanwhile, Mystogan confronts Laxus at Kardia Cathedral to convince him to lift the Thunder Palace spell. The two battle until Natsu and Erza arrive at the cathedral and witness Laxus blast off Mystogan's mask, revealing him to resemble Jellal. After Mystogan leaves, Erza goes out to destroy the Thunder Palace while Natsu battles Laxus. 
47 "Tiga Naga"
"Toripuru Doragon" (トリプル ドラゴン) 
September 20, 2010Ogos 22, 2012N.A
Lucy persuades the rest of her guildmates, who remain bitter over their senseless fighting, to help Erza destroy the Thunder Palace. Meanwhile, Natsu fights Laxus together with Gajeel, but their attacks prove ineffective against him as he reveals himself to be a Lightning Dragon Slayer. Frustrated with his plans' failure, Laxus prepares to use Fairy Law to destroy the entire city at once. Levy arrives to tell him that Makarov is dying, but he coldly dismisses it and casts the spell anyway. 
48 "Fantasia"
"Fantajia" (幻想曲(ファンタジア)) 
September 27, 2010Ogos 22, 2012N.A
After casting Fairy Law, Laxus discovers that the spell didn't affect anybody in Magnolia, signifying he does not truly see his guildmates as his enemies. In denial of this revelation, Laxus continues battling Natsu, but Natsu defeats him with Gajeel's help. Afterward, Poluchka restores Makarov to full health. As punishment for his actions, Makarov expels Laxus from Fairy Tail. During the harvest festival's Fantasia parade, however, Makarov leads the rest of the guild as they bid him farewell with a gesture Laxus himself made as a child showing that they will always watch over him. 

Nota[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Tarikh asal episod disiarkan di TV Tokyo
 2. ^ Tarikh episod disiarkan di Amerika Utara dalam Funimation Channel,alih suara dalam bahasa Inggeris
 3. ^ Tarikh episod disiarkan di Malaysia dalam Ntv7 (terjemahan bahasa Melayu) dan 8tv (alih suara dalam bahasa Mandarin)

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Umum
Spesifik
 1. ^ "あにてれ: FAIRY TAIL" (dalam bahasa Jepun). TV Tokyo. Dicapai Mei 13, 2012. 
 2. ^ "ポニーキャニョン - FAIRY TAIL (1): DVD". Pony Canyon. Dicapai Mei 13, 2012. 
 3. ^ "ポニーキャニョン - FAIRY TAIL (12): DVD". Pony Canyon. Dicapai Mei 13, 2012. 
 4. ^ "Crunchyroll and TV Tokyo Recruit Anime Fans to the Fairy Tail Wizards Guild" (Siaran akhbar). Anime News Network: Crunchyroll. Oktober 5, 2009. Dicapai Mac 4, 2013. 
 5. ^ "Fairy Tail DVD/Blu-ray Part 1 (Hyb)". Funimation. Dicapai Mei 13, 2012. 
 6. ^ "Fairy Tail DVD/Blu-ray Part 4 (Hyb)". Funimation. Dicapai Mei 13, 2012. 
 7. ^ a b "妖精の尻尾". Fairy Tail. episod 01 (dalam bahasa Jepun). Oktober 12, 2009. TV Tokyo. 
 8. ^ a b "月の雫(ムーンドリップ)". Fairy Tail. episod 12 (dalam bahasa Jepun). Januari 4, 2010. TV Tokyo. 
 9. ^ a b "雨の中に咲く華". Fairy Tail. episod 25 (dalam bahasa Jepun). April 12, 2010. TV Tokyo. 
 10. ^ a b "楽園ゲーム". Fairy Tail. episod 25 (dalam bahasa Jepun). Julai 5, 2010. TV Tokyo.