Senarai episod SpongeBob SquarePants

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Siri SpongeBob SquarePants mula ditayangkan pada 1 Mei 1999 dan sudah memasuki musim kelimanya di Amerika Syarikat, dan bakal diikuti musim keenamnya.

Seperti pada 1 Oktober 2007, 93½ episod telah disiarkan, termasuk enam rancangan istimewa dan enam episod yang terbahagi tiga. Terdapat juga dua episod tayangan singkat.

Ringkasan siri[sunting | sunting sumber]

SiriSegmenEpisodTayangan asal
Tayangan pertamaTayangan terakhir
141201 Mei 1999 (1999-05-01)8 April 2000 (2000-04-08)
2392026 Oktober 2000 (2000-10-26)26 Julai 2003 (2003-07-26)
337205 Oktober 2001 (2001-10-05)11 Oktober 2004 (2004-10-11)
The SpongeBob SquarePants Movie19 November 2004 (2004-11-19)
438206 Mei 2005 (2005-05-06)24 Julai 2007 (2007-07-24)
5412019 Februari 2007 (2007-02-19)19 Julai 2009 (2009-07-19)
647263 Mac 2008 (2008-03-03)5 Julai 2010 (2010-07-05)
7502619 Julai 2009 (2009-07-19)11 Jun 2011 (2011-06-11)
8472626 Mac 2011 (2011-03-26)6 Disember 2012 (2012-12-06)
9492621 Julai 2012 (2012-07-21)20 Februari 2017 (2017-02-20)
The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water6 Februari 2015 (2015-02-06)
10221115 Oktober 2016 (2016-10-15)2 Disember 2017 (2017-12-02)
11TBA26[1]24 Jun 2017 (2017-06-24)25 November 2018 (2018-11-25)
12TBA2611 November 2018 (2018-11-11)TBA
The SpongeBob Movie: It's a Wonderful Sponge22 Mei 2020 (2020-05-22)

Episod[sunting | sunting sumber]

Perhatian:Tarikh penyiaran pertama yang diberikan adalah dalam konteks penyiaran di Amerika Syarikat.

Musim pertama: 1999-2000[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
1 1 Mei 1999 Help Wanted SpongeBob mendapatkan kerja di Krusty Krab.
Reef Blower SpongeBob meniup seketul cangkerang dari halamannya.
Tea at the Treedome SpongeBob bertemu dengan Sandy Cheeks.
2 17 Julai 1999 Bubblestand SpongeBob mengajar kelas seni buih.
Ripped Pants Spongebob terkoyak seluarnya di pantai.
3 31 Julai 1999 Jellyfishing SpongeBob, Patrick dan Squidward pergi menangkap obor-obor.
Plankton! Plankton cuba mencuri resipi Krabby Patty.
4 7 Ogos 1999 Naughty Nautical Neighbors Spongebob dan Patrick tidak berkawan lagi kerana Squidward mengganggu hubungan mereka.
Boating School Spongebob gagal dalam ujian memandu sekali lagi, setelah dibantu untuk menipu oleh Patrick.
5 14 Ogos 1999 Pizza Delivery SpongeBob dan Squidward dikehendaki menghantar piza, tetapi sesat dalam perjalanan.
Home Sweet Pineapple SpongeBob hilang tempat tinggalnya kerana rumahnya dirosakkan cacing gelang.
6 21 Ogos 1999 Mermaid Man and Barnacle Boy Spongebob dan Patrick bertemu dengan wira televisyen kegemaran mereka yang sudah tua.
Pickles SpongeBob terlupa menaruk jeruk dalam Krabby Patty sehingga memarahkan seorang pelanggan cerewet.
7 28 Ogos 1999 Hall Monitor SpongeBob menjadi pengawas dewan di sekolah memandu.
Jellyfish Jam SpongeBob membawa pulang seekor obor-obor yang kemudian menyusahkannya.
8 4 September 1999 Sandy's Rocket SpongeBob dan Patrick cuba pergi ke bulan dengan menaiki roket Sandy.
Squeaky Boots En. Krabs memberi Spongebob sepasang but yang berkeriuk.
9 11 September 1999 Nature Pants SpongeBob hendak tinggal bersama obor-obor.
Opposite Day Squidward menipu SpongeBob bahawa harinya Hari Berlawanan.
10 18 September 1999 Culture Shock Krusty Krab mengadakan pertandingan bakat.
F.U.N. Plankton berkawan dengan Spongebob.
11 25 September 1999 MuscleBob BuffPants Spongebob berpura-pura dirinya kuat dan gagah.
Squidward the Unfriendly Ghost Spongebob dan Patrick menyangka mereka terbunuh Squidward.
12 2 Oktober 1999 The Chaperone SpongeBob mengajak Pearl menari.
Employee of the Month Squidward dan SpongeBob bertanding untuk meraih anugerah.
13 28 Oktober 1999 Scaredy Pants Spongebob berpura-pura dirinya menakutkan.
I Was a Teenage Gary Squidward menjaga Gary.
14 31 Disember, 1999 SB-129 Squidward terperangkap dalam pembeku Krusty Krab.
Karate Choppers Spongebob bermain karate.
15 17 Januari 2000 Sleepy Time SpongeBob memasuki mimpi watak-watak lain.
Suds SpongeBob menghidapi selesema.
16 14 Februari 2000 Valentine's Day Spongebob membuat hadiah Hari Valentine untuk Patrick.
The Paper Spongebob berseronok dengan sekeping kertas.
17 15 Mac 2000 Arrgh! En. Krabs memimpin SpongeBob dan Patrick dalam buruan harta karun.
Rock Bottom SpongeBob terkandas di sebuah bandar yang asing dan gelap-gelita.
18 22 Mac 2000 Texas Sandy hendak pulang ke Texas.
Walking Small Plankton hendak membuka restoran baru.
19 1 April 2000 Fools in April Spongebob berjenaka sempena Hari April Fool.
Neptune's Spatula Spongebob menjadi tukang masak peribadi dewa Neptune.
20 8 April 2000 Hooky SpongeBob ingkar tegahan En. Krabs agar menjauhi cangkuk joran.
Mermaid Man and Barnacle Boy II Spongebob memenangi seketul cangkerang konc daripada peraduan TV.

Musim ke-2: 2000-2001[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
21 2 November 2000 Your Shoe's Untied Spongebob lupa cara untuk mengikat tali kasutnya.
Squid's Day Off Squidward menjadi majikan baru Spongebob, tetapi kurang memberi perhatian kepada tugas barunya.
22 26 Oktober 2000 Something Smells Mulut Spongebob berbau sangat busuk.
Bossy Boots Anak En. Krabs, Pearl, mengubahsuai hiasan Krusty Krab.
23 16 November 2000 Big Pink Loser Spongebob membantu Patrick meraih anugerah pertamanya.
Bubble Buddy Spongebob mencipta kawan buatan buih dan melayannya seperti manusia.
24 28 Disember 2000 Dying for Pie Squidward membeli pai untuk Spongebob.
Imitation Krabs Plankton mereka sebuah mesin yang rupanya seakan-akan En. Krabs untuk merampas resipi Krabby Patty.
25 17 Februari 2001 Wormy Spongebob dan Patrick berkawan dengan seekor beluncas.
Patty Hype Spongebob mencipta Krabby Patty yang berwarna-warni.
26 6 Mac 2001 Grandma's Kisses Spongebob cuba menunjukkan kematangannya kepada neneknya.
Squidville Squidward berpindah ke bandar yang hanya diduduki sotong.
27 5 Mei 2001 Prehibernation Week Sandy cuma tinggal seminngu sebelum berhibernasi untuk musim sejuk.
Life of Crime SpongeBob dan Patrick sangka mereka tercuri sebiji belon.
28 6 Disember 2000 Christmas Who? SpongeBob mempelajari tentang perayaan Krismas.
29 5 Mac 2001 Survival of the Idiots Spongebob terperangkap dalam rumah Sandy yang mengalami musim sejuk.
Dumped Spongebob mendapat haiwan peliharaan yang baru.
30 7 Mac 2001 No Free Rides Mrs. Puff mengurniakan lesen memandu kepada SpongeBob.
I'm Your Biggest Fanatic Spongebob bertemu dengan penangkap obor-obor terkenal.
31 27 November 2000 Mermaid Man and Barnacle Boy III Spongebob dan Patrick menjaga markas Mermaid Man dan Barnacle Boy ketika pasangan adiwira itu bercuti.
Squirrel Jokes SpongeBob berseloroh mengenai tupai sehingga menyinggung perasaan Sandy.
32 8 Mac 2001 Pressure Spongebob dan rakan-rakan lautannya beradu dengan Sandy untuk menguji kelebihan hidupan air dan daratan.
The Smoking Peanut SpongeBob melontar sebiji kacang tanah terhadap seekor tiram lalu mengganggunya.
33 9 Mac 2001 Shanghaied Spongebob bekerja di atas kapal lanun hantu.
26 Julai 2003 Gary Takes a Bath SpongeBob cuba memujuk Gary untuk mandi.
34 21 Januari 2002 Welcome to the Chum Bucket Mr. Krabs kalah kepada Plankton dalamsatu permainan.
Frankendoodle Spongebob melukis gambar dirinya dengan sebatang pensel ajaib lalu menghidupkan potret itu.
35 7 September 2001 The Secret Box SpongeBob cuba mencuri tengok dalam kotak rahsia Patrick.
Band Geeks Squidward membentuk pancaragam.
36 6 September 2002 Graveyard Shift Squidward menceritakan certia hantu kepada Spongebob ketika bekerja lewat malam.
Krusty Love En. Krabs jatuh cinta kepada Puan Puff.
37 30 November 2001 Procrastination SpongeBob dikehendaki menulis karangan sebagai kerja rumah kelas memandunya.
I'm with Stupid SpongeBob berpura-pura bodoh agar membantu Patrick berhadapan dengan ibu bapanya.
38 21 September 2001 Sailor Mouth SpongeBob dan Patrick mempelajari sepatah kata kesat tanpa menyedari sifat sebenar perkataan itu.
Artist Unknown SpongeBob menjadi seorang seniman yang bagus lalu menyebabkan Squidward cemburu.
39 28 September 2001 Jellyfish Hunter SpongeBob mencipta Krabby Patty yang berisi jeli obor-obor.
The Fry Cook Games SpongeBob dan Patrick menyertai pertandingan tukang goreng.
40 12 Oktober 2001 Squid on Strike SpongeBob dan Squidward mogok.
Sandy, SpongeBob, and the Worm SpongeBob cuba menghalang Sandy daripada melawan seekor cacing gergasi.

Musim ke-3: 2002-2004[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
41 22 Mac 2002 The Algae's Always Greener Plankton menggunakan sebuah mesin untuk bertukar tempat dengan En. Krabs.
SpongeGuard on Duty SpongeBob berpura-pura menjadi pengawal pantai.
42 12 Julai 2002 Club SpongeBob SpongeBob dan Patrick sesat dalam hutan rumpai laut.
My Pretty Seahorse SpongeBob berkawan dengan kuda laut.
43 5 Oktober 2001 Just One Bite Squidward memberitahu Spongebob bahawa dia tidak suka Krabby Patty.
The Bully Seorang kaki buli mengugut SpongeBob di sekolah memandu.
44 1 Mac 2002 Nasty Patty En. Krabs menyangka dia terbunuh pemeriksa kesihatan di restorannya.
Idiot Box SpongeBob dan Patrick main di dalam kotak T.V.
45 21 Januari 2002 Mermaid Man and Barnacle Boy IV Mermaid Man tercicir tali pinggangnya di Krusty Krab.
Doing Time Puan Puff dipenjara.
46 22 Februari 2002 Snowball Effect SpongeBob, Patrick, dan Squidward bermain dengan salji.
One Krabs Trash Mr. Krabs menjual topi kepada Spongebob.
47 8 Mac 2002 As Seen on TV Krusty Krab ditampilkan di TV.
Can You Spare a Dime? Squidward berhenti kerja dari Krusty Krab.
48 15 Mac 2002 No Weenies Allowed SpongeBob hendak menyertai satu kelab.
Squilliam Returns Squidward menukarkan Krusty Krab menjadi restoran santai.
49 29 Mac 2002 Krab Borg SpongeBob menyangka En. Krabs ialah sebauh mesin.
Rock-a-Bye Bivalve SpongeBob dan Patrick menjumpai seekor kapis muda.
50 10 Mei 2002 Wet Painters Spongebob dan Patrick mengecat rumah En. Krabs.
Krusty Krab Training Video Satu rakaman video yang ditujukan kepada pekerja baru di Krusty Krab.
51 17 Mei 2002 Party Pooper Pants SpongeBob terkunci di luar rumahnya.
52 1 Jun 2002 Chocolate with Nuts SpongeBob dan Patrick menjual coklat.
Mermaid Man and Barnacle Boy V Barnicle Boy menjadi jahat.
53 20 September 2002 New Student Starfish Patrick menghadiri sekolah memandu.
Clams Mr. Krabs meraih dolarnya yang kesejuta.
54 5 Mac 2004 SpongeBob B.C. Episod ini mengisahkan kehidupan "nenek moyang" Spongebob, Squidward dan Patrick pada zaman prasejarah.
55 24 Januari 2003 The Great Snail Race SpongeBob mendaftarkan Gary untuk satu pertandingan bersama siput Squidward.
Mid-Life Crustacean En. Krabs merasa dirinya makin tua.
56 4 Oktober 2003 Born Again Krabs Mr. Krabs tiba-tiba menjadi baik hati.
I Had an Accident Spongebob terluka punggungnya.
57 3 April 2004 Krabby Land En. Krabs mendirikan taman permainan kanak-kanak berhampiran Krusty Krab.
The Camping Episode Squidward, Spongebob, dan Patrick berkhemah.
58 19 Januari 2004 Missing Identity Spongebob tercicir tanda namanya.
Plankton's Army Plankton cuba merampas resipi Krabby Patty.
59 21 Mac 2003 The Sponge Who Could Fly SpongeBob cuba terbang.
60 11 Oktober 2004 SpongeBob Meets the Strangler Spongebob melaporkan seseorang kepada polis.
Pranks a Lot Setelah menyembur Invisible Spray sesama sendiri, SpongeBob dan Patrick menjadi "Hantu Bikini Bottom".

Musim ke-4: 2005-2007[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
61 6 Mei 2005 Fear of a Krabby Patty Spongebob menjadi takut akan Krabby Patty.
Shell of a Man En. Krabs kehilangan tilamnya.
62 13 Mei 2005 The Lost Mattress Squidward, Spongebob dan Patrick menghadiahkan tilam baru kepada En. Krabs.
Krabs vs. Plankton Plankton tergelincir atas lantai basah di Krusty Krab.
63 11 November 2005 Have You Seen This Snail? Spongebob lupa memberi makan kepada Gary sehingga siput itu mencari makanan di jauh.
64 20 Mei 2005 Skill Crane En. Krabs membeli peri permainan arked.
Good Neighbors SpongeBob dan Patrick cuba berbaik-baik sebagai jiran.
65 23 September 2005 Selling Out En. Krabs hendak menjual Krusty Krab.
30 September 2005 Funny Pants Squidward hendak Spongebob berhenti bergelak.
66 20 Februari 2006 Dunces and Dragons Spongebob dan Patrick dihantar ke zaman silam.
67 14 Oktober 2005 Enemy In-Law Plankton jatuh cinta kepada ibu Mr. Krabs.
7 Oktober 2005 Mermaid Man and Barnacle Boy VI: The Motion Picture SpongeBob dan Patrick membikin filem Mermaid Man dan Barnicle Boy.
68 21 Oktober 2005 Patrick SmartPants Patrick tiba-tiba menjadi pintar setelah terjatuh dari tebing.
4 November 2005 SquidBob TentaclePants Mesin baru Sandy menggabungkan jasad Spongebob dan Squidward.
69 1 April 2006 Krusty Towers En. Krabs mengubahsuai Krusty Krab menjadi hotel.
Mrs. Puff, You're Fired Puan Puff dipecat.
70 5 Mei 2006 Ghost Host Flying Dutchman menyedari dirinya tidak menakutkan lagi.
Chimps Ahoy Sandy dikehendaki membina mesin baru jika tidak ingin dipanggil kembali ke daratan.
71 12 Mei 2006 Whale of a Birthday En. Krabs mengadakan parti hari jadi untuk Pearl.
Karate Island SpongeBob menjadi Raja Karate.
72 2 Jun 2006 All That Glitters SpongeBob terpatah spatulanya.
Wishing You Well Mr. Krabs mendirikan perigi hajat (di mana orang membuang syiling ke dalamnya lalu menyampaikan hajat).
73 22 September 2006 New Leaf Plankton membuka kedai hadiah sebagai ganti kepada restorannya yang gagal.
29 September 2006 Once Bitten Gary berkelakuan aneh.
74 13 Oktober 2006 Bummer Vacation En. Krabs memaksa Spongebob menikmati hari cutinya.
17 November 2006 Wigstruck SpongeBob menjumpai seulas rambut palsu.
75 6 Oktober 2006 Squidtastic Voyage Squidward tertelan sebahagian klarinetnya.
25 November 2006 That's No Lady Patrick berpakaian perempuan.
76 15 Januari, 2007 Hocus Pocus SpongeBob menjadi seorang ahli sihir.
The Thing Squidward dilitupi simen.
77 19 Februari 2007 Driven to Tears Patrick menagmbil ujian memandu.
Rule of Dumb Patrick menjadi raja Bikini Bottom.
78 31 Mac 2007 Born to Be Wild Sekumpulan geng motosikal tiba di Bikini Bottom.
Best Frenemies En. Krabs dan Plankton cuba membongkar rahsia sejenis minuman baru.
79 19 Februari 2007 The Pink Purloiner SpongeBob menyangka Patrick mencuri jaring obor-obor terbarunya.
24 Julai 2007 Squid Wood Spongebob mereka anak patung kayu berbentuk Squidward.
80 10 November 2006 Best Day Ever SpongeBob membantu kawan-kawannya menyelesaikan masalah mereka.
19 Februari 2007 The Gift of Gum Patrick memberi Spongebob segumpalan besar gam.

Musim ke-5: 2007–2008[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk Ringkasan
81 13 April 2007 Friend or Foe Mr. Krabs menceritakan kepada SpongeBob sebab dia dan Plankton saling membenci.
82 30 Julai 2007 The Original Fry Cook Tukang goreng yang pernah bekerja di Krusty Krab mengehendaki kerja Spongebob dikembalikan kepadanya.
Night Light Spongebob menjadi takut akan kegelapan.
83 19 Februari 2007 Rise and Shine Suatu pagi dalam kehidupan Patrick.
Waiting Spongebob menunggu pengiriman sebuah alat mainan.
29 September 2007 Fungus Among Us Spongebob menjangkitkan sejenis kulat kepada para penduduk Bikini Bottom.
84 23 Julai 2007 Spy Buddies Spongebob dan Patrick menjadi perisik.
Boat Smarts Video panduan pemanduan baik.
Good Ol' Whatshisname Spongebob dan Squidward menyertai satu pertandingan yang mana mereka perlu mencari nama semua pelanggan diKrusty Krab.
85 25 Julai 2007 New Digs Oleh sebab datang lewat, SpongeBob terpaksa pindah 'tempat tinggal' ke Krusty Krab.
Krabs à la Mode Plankton hendak membekukan Krusty Krab sebagai sebahagian rancangan terbarunya.
86 27 Julai 2007 Roller Cowards Spongebob dan Patrick menggeruni roller coaster.
Bucket Sweet Bucket Plankton mengotorkan Chum Bucket.
87 26 Julai 2007 To Love a Patty SpongeBob membuat patty yang sempurna.
Breath of Fresh Squidward Squidward dikejutkan pagar elektrik sendiri.
88 31 Julai 2007 Money Talks Mr. Krabs hendak berbual dengan duit.
SpongeBob Vs. the Patty Gadget Spongebob menyaingi sebuah mesin yang membuat Krabby Patty secara automatik.
Slimy Dancing Squidward bersaing dengan Spongebob dan Patrick dalam pertandingan menari.
89 24 Julai 2007 The Krusty Sponge Seorang pengulas restoran datang ke Krusty Krab lalu memberi pujian kepada restoran ini.
19 Februari 2007 Sing a Song of Patrick Patrick hendak lagunya diudarakan oleh radio.
90 1 Ogos 2007 A Flea in her Dome Sandy membawa balik seekor kutu dari Texas.
The Donut of Shame Patrick mengambil sebiji donat dari parti Spongebob.
The Krusty Plate Spongebob cuba membersihkan sebuah pinggan berkotoran degil.
91 19 Julai 2009 Goo Goo Gas
29 September 2007 Le Big Switch
92 12 November 2007 Atlantis SquarePantis
93 2 Ogos 2007 Picture Day Spongebob menghadiri hari penggambaran di sekolah memandu.
Pat No Pay Patrick memesan banyak Krabby Patty, tetapi tidak mampu membayar untuknya.
BlackJack Spongebob perlu menyelamatkan ibu bapanya daripada cengkaman sepupu sendiri, BlackJack.
94 3 Ogos 2007 Blackened Sponge Spongebob bermata lebam.
Mermaid Man vs. SpongeBob Plankton mengawal Mermaid Man dan Barnacle Boy untuk menyerang Krusty Krab.
94 3 Ogos 2007 Blackened Sponge Spongebob bermata lebam dan menyalahkan En. Crazyfish kerana itu.
Mermaid Man vs. SpongeBob Plankton menghasut Mermaid Man dan Barnacle Boy menyerang Krusty Krab.
95 23 November 2007 The Inmates of Summer SpongeBob tersalah naik bot penjara apabila sepatutnya menaik kapal ke kem musim panas. Apapun SpongeBob masih mampu berseronok di penjara.
To Save a Squirrel SpongeBob dan Patrick sesat ketika makan angin bersama Sandy.
96 11 April 2008 Pest of the West[2] SpongeBob menyedari dirinya ada pertalian darah dengan seorang wira Barat.
97 23 November 2007 20,000 Patties Under the Sea Patrick dan SpongeBob menemui sebuah kapal selam lama di halaman rumah SpongeBob lalu menunjukkannya kepada En. Krabs yang kemudiannya hendak mengubah kapal itu menjadi restoran Krusty Krab bergerak.
The Battle of Bikini Bottom Patrick dan SpongeBob menyaksikan warga bandar melakonkan semula peristiwa Pertempuran Bikini Bottom. Patrick menyangka di sinilah orang yang hendak berkotoran berlawan sesama sendiri.
98 13 Oktober 2008 What Ever Happened to SpongeBob?
99 23 November 2007 The Two Faces of Squidward SpongeBob terluka muka Squidward, menyebabkan Squidward menjalani pembedahan plastik yang mengubah wajahnya menjadi menawan.
SpongeHenge Angin kuat menyebabkan badan SpongeBob berbunyi melalui liang-liangnya lalu menarik obor-obor.
100 23 November 2007 Banned in Bikini Bottom Masakan Krabby Patty dikenakan pengharaman semata-mata kerana "seronok dan lazat," sekaligus memaksa En. Krabs membuka kedai makan rahsia di rumah SpongeBob.
Stanley S. SquarePants Sepupu SpongeBob bernama Stanley yang selalu merosakkan apa-apa yang disentuhnya, mengunjungi rumah SpongeBob dan bekerja sementara di Krusty Krab.

Musim ke-6: 2008-2010[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk
101 6 Jun 2008 House Fancy
3 Mac 2008 Krabby Road
102 7 Mac 2008 Penny Foolish
29 Mac 2008 Nautical Novice
103 Spongicus
6 Mac 2008 Suction Cup Symphony
104 4 Mac 2008 Not Normal
5 Mac 2008 Gone
105 2 Jun 2008 The Splinter
16 Februari 2009 Slide Whistle Stooges
106 4 Jun 2008 A Life in a Day
5 Jun 2008 Sun Bleached
107 3 Jun 2008 Giant Squidward
4 Ogos 2008 No Nose Knows
108 5 Ogos 2008 Patty Caper
6 Ogos 2008 Plankton's Regular
109 7 Ogos 2008 Boating Buddies
8 Ogos 2008 The Krabby Kronicle
110 28 November 2008 The Slumber Party
Grooming Gary
111 17 April 2009 SpongeBob SquarePants vs. The Big One
112 28 November 2008 Porous Pockets
20 Mac 2009 Choir Boys
113 28 November 2008 Krusty Krushers
The Card
114 Dear Vikings
Ditchin'
115 18 Februari 2009 Grandpappy the Pirate
17 Februari 2009 Cephalopod Lodge
116 4 Jun 2009 Squid's Visit
17 Julai 2009 To SquarePants or Not to SquarePants
117 16 Februari 2009 Shuffleboarding
19 Februari 2009 Professor Squidward
118 18 Mac 2009 Pet or Pests
19 Mac 2009 Komputer Overload
119 5 Jun 2009 Gullible Pants
19 Julai 2009 Overbooked
120 No Hat for Pat
17 Mac 2009 Toy Store of Doom
121 16 Mac 2009 Sand Castles in the Sand
1 Jun 2009 Shell Shocked
122 19 Julai 2009 Chum Bucket Supreme
3 Jun 2009 Single Cell Anniversary
123 6 November 2009 Truth or Square
124
125 2 Jun 2009 Pineapple Fever
18 Julai 2009 Chum Caverns
126 5 Julai 2010 The Clash of Triton

Musim ke-7: 2009-2011[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk
127 19 Julai 2009 Tentacle-Vision
I ♥ Dancing
128 Growth Spout
Stuck in the Wringer
129 Someone's in the Kitchen with Sandy
The Inside Job
130 27 November 2009 Greasy Buffoons
Model Sponge
131 2 Januari 2010 Keep Bikini Bottom Beautiful
A Pal for Gary
132 11 September 2010 Yours, Mine, and Mine
Kracked Krabs
133 24 Oktober 2009 The Curse of Bikini Bottom
24 Mac 2010 Squidward in Clarinetland
134 22 April 2010 SpongeBob's Last Stand
135 15 Februari 2010 Back to the Past
The Bad Guy Club for Villains
136 22 Mac 2010 A Day Without Tears
23 Mac 2010 Summer Job
137 25 Mac 2010 One Coarse Meal
6 Februari 2010 Gary in Love
138 26 Mac 2010 The Play's the Thing
6 Februari 2010 Rodeo Daze
139 6 Julai 2010 Gramma's Secret Recipe
7 Julai 2010 The Cent of Money
140 28 Januari 2011 The Monster Who Came to Bikini Bottom
Welcome to the Bikini Bottom Triangle
141 11 Jun 2011 The Curse of the Hex
28 Januari 2011 The Main Drain
142 29 Januari 2011 Trenchbillies
28 Januari 2011 Sponge-Cano!
143 11 November 2010 The Great Patty Caper
144 8 Julai 2010 That Sinking Feeling
9 Julai 2010 Karate Star
145 18 September 2010 Buried in Time
19 Jun 2010 Enchanted Tiki Dreams
146 27 November 2010 The Abrasive Side
Earworm
147 9 Ogos 2010 Hide and Then What Happens?
18 September 2010 Shellback Shenanigans
148 2 Oktober 2010 The Masterpiece
Whelk Attack
149 9 Ogos 2010 You Don't Know Sponge
12 Februari 2011 Tunnel of Glove
150 9 Oktober 2010 Krusty Dogs
The Wreck of the Mauna Loa
151 15 Januari 2011 New Fish in Town
12 Februari 2011 Love That Squid
152 15 Januari 2011 Big Sister Sam
12 Februari 2011 Perfect Chemistry

Musim ke-8: 2011-2012[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk
153 18 Julai 2011 Accidents Will Happen
25 Jun 2011 The Other Patty
154 19 Julai 2011 Drive Thru
18 Jun 2011 The Hot Shot
155 26 Mac 2011 A Friendly Game
2 April 2011 Sentimental Sponge
156 15 Julai 2011 Frozen Face-Off
157 4 Jun 2011 Squidward's School for Grown-Ups
26 Mac 2011 Oral Report
158 20 Julai 2011 Sweet and Sour Squid
21 Julai 2011 The Googly Artiste
159 11 November 2011 A SquarePants Family Vacation
160 8 November 2011 Patrick's Staycation
7 November 2011 Walking the Plankton
161 10 November 2011 Mooncation
9 November 2011 Mr. Krabs Takes a Vacation
162 21 Oktober 2011 Ghoul Fools
163 23 September 2011 Mermaid Man Begins
Plankton's Good Eye
164 16 September 2011 Barnacle Face
Pet Sitter Pat
165 30 September 2011 House Sittin' for Sandy
Smoothe Jazz at Bikini Bottom
166 25 November 2011 Bubble Troubles
The Way of the Sponge
167 The Krabby Patty That Ate Bikini Bottom
Bubble Buddy Returns
168 2 April 2012 Restraining SpongeBob
5 April 2012 Fiasco!
169 31 Mac 2012 Are You Happy Now?
Planet of the Jellyfish
170 6 April 2012 Free Samples
4 April 2012 Home Sweet Rubble
171 13 April 2012 Karen 2.0
9 April 2012 InSPONGEiac
172 21 Julai 2012 Face Freeze!
3 April 2012 Glove World R.I.P.
173 11 April 2012 Squiditis
21 Julai 2012 Demolition Doofus
174 10 April 2012 Treats!
12 April 2012 For Here or to Go
175 6 Disember 2012 It's a SpongeBob Christmas!
176 14 Oktober 2012 Super Evil Aquatic Villain Team Up is Go!
21 Oktober 2012 Chum Fricassee
177 3 September 2012 The Good Krabby Name
21 Oktober 2012 Move It or Lose It
178 8 Oktober 2012 Hello Bikini Bottom!

Musim ke-9: 2012-2017[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk
179 21 Julai 2012 Extreme Spots
Squirrel Record
180 27 Oktober 2012 Patrick-Man!
14 Oktober 2012 Gary's New Toy
181 7 September 2012 License to Milkshake
3 September 2012 Squid Baby
182 2 Mac 2013 Little Yellow Book
17 November 2012 Bumper to Bumper
183 27 Oktober 2012 Eek, an Urchin!
1 Januari 2013 Squid Defense
184 16 Mac 2013 Jailbreak!
9 Mac 2013 Evil Spatula
185 17 Februari 2014 It Came from Goo Lagoon
186 25 Mei 2013 Safe Deposit Krabs
19 Januari 2013 Plankton's Pet
187 14 Oktober 2013 Don't Look Now
Séance Shméance
188 29 Mac 2014 Kenny the Cat
29 Mac 2015 Yeti Krabs
189 11 November 2013 SpongeBob You're Fired
190 16 Julai 2015 Lost in Bikini Bottom
Tutor Sauce
191 7 September 2015 Squid Plus One
The Executive Treatment
192 25 September 2015 Company Picnic
18 September 2015 Pull Up a Barrel
193 16 Oktober 2015 Sanctuary!
2 Oktober 2015 What's Eating Patrick?
194 11 November 2015 Patrick! The Game
The Sewers of Bikini Bottom
195 15 Februari 2016 SpongeBob LongPants
Larry's Gym
196 2 Mei 2016 The Fish Bowl
3 Mei 2016 Married to Money
197 12 Mac 2016 Mall Girl Pearl
Two Thumbs Down
198 4 Mei 2016 Sharks vs. Pods
5 Mei 2016 CopyBob DittoPants
199 6 Mei 2016 Sold!
11 Julai 2016 Lame and Fortune
200 20 Februari 2017 Goodbye, Krabby Patty?
201 12 Julai 2016 Sandy's Nutmare
1 Oktober 2016 Bulletin Board
202 13 Julai 2016 Food Con Castaways
22 Oktober 2016 Snail Mail
203 14 Julai 2016 Pineapple Invasion
15 Julai 2016 Salsa Imbecilicus
204 8 Oktober 2016 Mutiny on the Krusty
3 Disember 2016 The Whole Tooth

Musim ke-10: 2016-2017[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk
205 15 Oktober 2016 Whirly Brains
29 Oktober 2016 Mermaid Pants
206 3 Jun 2017 Unreal Estate
Code Yellow
207 25 Februari 2017 Mimic Madness
House Worming
208 4 Mac 2017 Snooze You Lose
Krusty Katering
209 11 Mac 2017 SpongeBob's Place
Plankton Gets the Boot
210 18 Mac 2017 Life Insurance
Burst Your Bubble
211 25 Mac 2017 Plankton Retires
Trident Trouble
212 2 Disember 2017 The Incredible Shrinking Sponge
16 Julai 2017 Sportz?
213 10 Jun 2017 The Getaway
Lost and Found
214 17 Jun 2017 Patrick's Coupon
Out of the Picture
215 7 Oktober 2017 Feral Friends
Don't Wake Patrick

Musim ke-11: 2017-2018[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk
216 23 September 2017 Cave Dwelling Sponge
The Clam Whisperer
217 24 Jun 2017 Spot Returns
The Check-Up
218 16 Julai 2017 Spin the Bottle
7 November 2017 There's a Sponge in My Soup
219 30 September 2017 Man Ray Returns
Larry the Floor Manager
220 13 Oktober 2017 The Legend of Boo-Kini Bottom
221 6 November 2017 No Pictures Please
Stuck on the Roof
222 21 Oktober 2017 Krabby Patty Creature Feature
Teacher's Pests
223 7 Mei 2018 Sanitation Insanity
30 Mac 2018 Bunny Hunt
224 10 November 2017 Squid Noir
9 November 2017 Scavenger Pants
225 8 November 2017 Cuddle E. Hugs
2 Disember 2017 Pat the Horse
226 12 Februari 2018 Chatterbox Gary
Don't Feed the Clowns
227 13 Februari 2018 Drive Happy
14 Februari 2018 Old Man Patrick
228 15 Februari 2018 Fun-Sized Friends
16 Februari 2018 Grandmum's the Word
229 9 Mac 2018 Doodle Dimension
16 Mac 2018 Moving Bubble Bass
230 6 April 2018 High Sea Diving
13 April 2018 Bottle Burglars
231 8 Mei 2018 My Leg!
9 Mei 2018 Ink Lemonade
232 10 Mei 2018 Mustard O' Mine
24 September 2018 Shopping List
233 6 Ogos 2018 Whale Watching
7 Ogos 2018 Krusty Kleaners
234 8 Ogos 2018 Patnocchio
9 Ogos 2018 ChefBob
235 26 September 2018 Plankton Paranoia
25 September 2018 Library Cards
236 27 September 2018 Call the Cops
11 November 2018 Surf N' Turf
237 25 November 2018 Goons on the Moon
238 28 Oktober 2018 Appointment TV
4 November 2018 Karen's Virus
239 21 Oktober 2018 The Grill is Gone
The Night Patty
240 28 Oktober 2018 Bubbletown
4 November 2018 Girls' Night Out
241 18 November 2018 Squirrel Jelly
The String

Musim ke-12: 2018-[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk
242 11 November 2018 FarmerBob
27 Julai 2019 Gary & Spot
243 13 Januari 2019 The Nitwitting
20 Januari 2019 The Ballad of Filthy Muck
244 27 Januari 2019 The Krusty Slammer
17 Julai 2020 Pineapple RV
245 27 Julai 2019 Gary's Got Legs
22 Jun 2019 King Plankton
246 30 November 2019 Plankton's Old Chum
22 Jun 2019 Stormy Weather
247 11 April 2020 Swamp Mates
One Trick Sponge
248 10 Ogos 2019 The Krusty Bucket
28 September 2019 Squid's on a Bus
249 29 Jun 2019 Sandy's Nutty Nieces
Insecurity Guards
250 6 Julai 2019 Broken Alarm
10 Ogos 2019 Karen's Baby
251 7 Mac 2020 Shell Games
6 Julai 2019 Senior Discount
252 14 September 2019 Mind the Gap
23 November 2019 Dirty Bubble Returns
253 7 Mac 2020 Jolly Lodgers
8 Februari 2020 Biddy Sitting
254 12 Julai 2019 SpongeBob's Big Birthday Blowout
255
256 21 September 2019 SpongeBob in RandomLand
SpongeBob's Bad Habit
257 23 November 2019 Handemonium
14 September 2019 Breakin'
258 17 Julai 2020 Boss for a Day
28 September 2019 The Goofy Newbie
259 12 Oktober 2019 The Ghost of Plankton
18 Januari 2021 My Two Krabses
260 TBA Knock Knock, Who's There?
Pat Hearts Squid
261 18 Januari 2021 Lighthouse Louie
TBA Hiccup Plague
262 12 Oktober 2019 A Cabin in the Kelp
30 November 2019 The Hankering
263 8 Februari 2020 Who R Zoo?
TBA The Kwarantined Krab
264 Plankton's Intern
Patrick's Tantrum
265 Bubble Bass's Tab
Kooky Cooks
266 18 Januari 2020 Escape from Beneath Glove World
267 7 November 2020 Krusty Koncessionaires
Dream Hoppers

Musim ke-13: 2020-[sunting | sunting sumber]

# Siaran pertama Tajuk
268 22 Oktober 2020 A Place for Pets
Lockdown for Love
269 TBA Squidward's Sick Daze
Under the Small Top

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ @vincentwaller72 (February 16, 2016). "@Saruban11 season 10 will be 13 1/2hours. Season 11 will be 26" (Tweet). Dicapai pada 2016-02-17 – melalui Twitter.
  2. ^ TV.com: SpongeBob SquarePants: Pest of the West