Senarai filem Doraemon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Lokasi yang telah menjadi latar filem Doraemon

Senarai filem Doraemon ini merangkumi filem panjang dan filem pendek berdasarkan siri manga dan anime Doraemon. Sejak tahun 1980, semua filem-filem ini telah diedarkan oleh Toho.

Di pecah panggung Jepun, Doraemon menyumbang lebih daripada ¥100 billion hasil dan menjual lebih daripada 100   juta keping tiket, mengatasi Godzilla sebagai francais filem terlaris di Jepun . [1] Doraemon juga merupakan francais filem anime yang terunggul sepanjang zaman, dan salah satu francais filem animasi paling menguntungkan di seluruh dunia.

Filem panjang[sunting | sunting sumber]

Semua filem siri asal telah diarahkan oleh Tsutomu Shibayama dan penata muziknya pula ialah Shunsuke Kikuchi dari tahun 1980 hingga 2000 kecuali filem 1998 dan 1999 kerana tata muziknya telah disusun oleh Senri Ohe. Katsumi Horii pula telah menggantikan Shunsuke Kikuchi bagi filem-filem keluaran tahun 2000-2004. Tata muzik untuk filem-filem dari 2006-2017 disusun oleh Kan Sawada manakala Takayuki Hattori pula menyusul beliau dari 2018 sehingga sekarang.

Siri filem anime 1979[sunting | sunting sumber]

 

Siri filem anime 2005[sunting | sunting sumber]

 

Filem khas[sunting | sunting sumber]

 

Filem pendek[sunting | sunting sumber]

Filem-filem pendek ini biasanya ditayangkan di samping filem-filem panjang di atas. Tayangan filem istimewa ini biasanya akan disiarkan di TV dan tidak termasuk dalam senarai nombor episod yang biasa.

  • Siapakah saya Momotaro (ぼ く, 桃 太郎 の な ん な の さ) - 1981
  • Kereta Suria Yang Ajaib (1992) - 1992
  • Sahabatku Sang Matahari: Terbanglah, Soraemon! (太陽 は と も だ ち · が ん ば れ! ソ ラ え も ん 号) - 1993
  • 2112: Hari Jadi Doraemon (2112 年 ド ラ え も ん 誕生) - 1995
  • Kembalinya Doraemon (帰 っ て き た ド ラ え も ん) - 1998
  • Doraemon: Malam Sebelum Majlis Perkahwinan Nobita (の び 太 の 結婚 前夜) - 1999
  • Peringatan Nenek (お ば あ ち ゃ ん の 思 い 出) - 2000
  • Buatlah yang Terbaik! Gian!! ( がんばれジャイア!!! ) - 2001
  • Hari Semasa Saya Dilahirkan (2002)
  • Ulang Tahun ke-25 Doraemon ( ド ラ え も ん ア ニ バ ー サ リ ー 25 ) - 2004
  • Filem Pendek 3D Doraemon (ド ラ え も ん 3D シ ョ ー ト ム ー ビ ー)
  • Doraemon: Pengembaraan Ken-chan (ド ラ え も ん ケ ン ち ゃ ん の 冒 険) - 1981
  • Doraemon Bersua Dengan Ninja Hattori] (82 お 正月 だ よ! ド ラ え も ん · 怪物 く ん · 忍者 ハ ッ ト リ く ん) - 1982
  • Doraemon: Perjalanan Kereta Api Eropah (藤子 不二 雄 ス ペ シ ャ ル ド ラ え も ん · ヨ ー ロ ッ パ 鉄 道 の 旅) - 1983
  • Doraemon: Nobita untuk Mirai Note (1994)
  • Bahasa Inggeris Asas bersama Doraemon (ド ラ え も ん 英語 敎 室)

Filem Dorami-chan[sunting | sunting sumber]

Filem Dorami-chan dan Doraemons[sunting | sunting sumber]

Filem Doraemons[sunting | sunting sumber]

Teater[sunting | sunting sumber]

Filem-filem pendek berikut telah ditayangkan atau sedang disiarkan di teater Fujiko F. Fujio (F シ ア タ ー) di Jepun: [2]

  • Saat Genting Doraemon dan Perman!? (ド ラ え も ん & パ ー マ ン 危機 一 髪! ? )
  • Pokemon & Doraemon: Kesucian kucing di Pompoko Miau! ? (ポ コ ニ ャ ン & ド ラ え も ん 「ポ ン ポ コ ニ ャ ン で こ こ ほ れ ニ ャ ン ニ ャ ン!?」)
  • Susume Roboketto & Doraemon: Pertarungan Penentu! Istana Taufan di Awan (す す め ロ ボ ケ ッ ト & ド ラ え も ん 「「 決 戦! 雲 の 上 の 竜 巻 城 」)
  • Doraemon & Chimpui: Hadiah Sayang Eli-sama" (ド ラ え も ん & チ ン プ イ「 エ リ 様 ー の プ レ ゼ ン ト 大作 戦 」)
  • Eksiklopedia Kiteretsu & Doraemon: Pendekatan Sulung Bantuan Koro (キ ッ ク ー
  • 21 Emon & Doraemon: Selamat Datang ke Hotel Tsunesha (21 エ モ ン & ド ラ え も ん よ う こ そ! ホ テ ル つ づ れ 屋 へ)
  • Umeboshi Denka & Doraemon: Super Pappa Papparopan! (ウ メ 星 デ ン カ & ド ラ え も ん 「パ ン パ ロ パ ン の ス ッ パ ッ パ!」)

Prestasi pecah panggung[sunting | sunting sumber]

Prestasi pecah panggung
Filem Tahun keluaran Jualan tiket

(Jepun)
Keuntungan pecah panggung
Jepun Luar negara
Doraemon: Nobita dan Dinosaur 1980 &&&&&&&078270000.&&&&&078,270,000[3][4] ¥2,640,000,000[5] N/A
Catatan Angkasa Nobita 1981 ¥2,980,000,000
Nobita dan Kota Hantu 1982 ¥2,070,000,000
Nobita dan Istana Dasar Laut 1983 ¥1,700,000,000
Pengembaraan Nobita di Alam Ghaib 1984 ¥2,810,000,000
Peperangan Bintang Kecil Nobita 1985 ¥2,040,000,000
Nobita dan Askar Besi 1986 ¥2,210,000,000
Nobita dan Pahlawan Dinosaur 1987 ¥2,550,000,000
Catatan Lawatan ke Barat Nobita 1988 ¥2,310,000,000
Nobita dan Pengasas Japan 1989 ¥3,430,000,000
Nobita di Kerajaan Haiwan 1990 ¥3,250,000,000
Nobita dan Kisah Seribu Malam 1991 ¥3,060,000,000
Nobita dan Kerajaan Awan 1992 ¥2,860,000,000
Nobita dan Teka-teki Besi 1993 ¥2,810,000,000
Nobita bersama Tiga Pahlawan Terulung 1994 ¥2,300,000,000
Catatan Nobita dan Penciptaan Dunia 1995 ¥2,210,000,000
Nobita dan Keretapi Galaksi 1996 ¥2,720,000,000
Nobita dan Kota Lingkaran 1997 ¥3,400,000,000
Pengembaraan Nobita di Laut Selatan 1998 ¥3,570,000,000
Nobita Merantau di Angkasaraya 1999 ¥3,400,000,000
Nobita dan Lagenda Raja Matahari 2000 ¥3,050,000,000[6]
Nobita dan Alam Burung 2001 ¥3,000,000,000
Nobita di Negara Robot 2002 ¥2,310,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali723,229[7]
Nobita dan Kerajaan Angin 2003 ¥2,540,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali1,401,849[8]
Pertualang Rentas Masa Angkasa Nobita di Wan-Nyan 2004 ¥3,050,000,000[9] 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali549,304[10]
Nobita dan Dinosaur 2006 2006 &&&&&&&&02970000.&&&&&02,970,000 ¥3,280,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali5,375,823[a]
Pengembaraan Baharu Nobita ke Alam Ghaib 2007 &&&&&&&&03260000.&&&&&03,260,000 ¥3,540,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali4,352,792[b]
Nobita dan Lagenda Sang Gergasi Hijau 2008 &&&&&&&&03130000.&&&&&03,130,000 ¥3,370,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali3,334,403[c]
Nobita Spaceblazer 2009 &&&&&&&&02300000.&&&&&02,300,000 ¥2,450,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali1,596,436[19]
Pertempuran Hebat Nobita dengan Raja Duyung 2010 &&&&&&&&02980000.&&&&&02,980,000 ¥3,160,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali2,295,514[d]
Nobita dan Pahlawan Bersayap Askar Besi Baharu 2011 &&&&&&&&02270000.&&&&&02,270,000 ¥2,460,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali1,334,369[21]
Nobita dan Pengembaraan di Pulau Haiwan Yang Ajaib 2012 &&&&&&&&03310000.&&&&&03,310,000 ¥3,620,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali1,674,089[e]
Muzium Peralatan Rahsia Nobita 2013 &&&&&&&&03650000.&&&&&03,650,000 ¥3,980,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali2,882,956[f]
Pengembaraan Nobita Berlima bersama Peko Iblis Baharu 2014 &&&&&&&&03260000.&&&&&03,260,000 ¥3,580,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali2,651,639[g]
Kekal Bersamaku Doraemon 2014 &&&&&&&&06250000.&&&&&06,250,000 ¥8,380,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali104,529,749[h]
Wira Angkasa Nobita 2015 &&&&&&&&03510000.&&&&&03,510,000 ¥3,930,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali3,406,274[i]
Nobita dan Pengasasan Jepun 2016 2016 &&&&&&&&03630000.&&&&&03,630,000 ¥4,120,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali17,270,593[j]
Doraemon 2017: Kachi Kochi - Pengembaraan Hebat Antartika 2017 &&&&&&&&03656559.&&&&&03,656,559[30] ¥4,430,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali24,302,752[k]
Doraemon 2018: Pulau Harta Nobita 2018 &&&&&&&&04460000.&&&&&04,460,000[35] ¥5,370,000,000 0Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali.Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "," tidak dikenali33,812,757[36]
Doraemon: Pengembaraan Nobita ke Bulan 2019 &&&&&&&&01500000.&&&&&01,500,000+[37] ¥5,020,000,000[38] &&&&&&&021025896.&&&&&021,025,896[39][40][l]
Jumlah kutipan bahagian 128,406,559+ ¥128,960,000,000 (AS$Ralat ungkapan: Aksara tanda baca "[" tidak dikenali) $228,496,246
Jumlah kutipan sedunia AS$1,719,845,060

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Nobita's Dinosaur 2006 overseas box office:
  2. ^ Nobita's New Great Adventure into the Underworld overseas box office:
  3. ^ Nobita and the Green Giant Legend overseas box office:
  4. ^ Nobita's Great Battle of the Mermaid King overseas box office:
  5. ^ Nobita and the Island of Miracles overseas box office:
  6. ^ Nobita's Secret Gadget Museum overseas box office:
  7. ^ New Nobita's Great Demon overseas box office:
  8. ^ Stand by Me Doraemon overseas box office:
  9. ^ Nobita's Space Heroes overseas box office:
  10. ^ Nobita and the Birth of Japan 2016 overseas box office:
    • China  – AS$15.6 million[27]
    • Hong Kong  – Templat:HK$[27] (AS$574,576)
    • Italy  – $522,276[28]
    • South Korea  – ₩525,099,600[13] (AS$452,568)
    • Turkey  – $121,173[29]
  11. ^ Doraemon the Movie 2017 overseas box office:
  12. ^ Nobita's Chronicle of the Moon Exploration overseas box office:
    • China  – AS$18.8 million
    • Hong Kong  – AS$1,15 million
    • Vietnam  – $1,055,849

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Japan Box Office: 'Doraemon' Anime Still All-Conquering". The Hollywood Reporter. April 6, 2015.
  2. ^ http://fujiko-museum.com/theater/
  3. ^ "朝日新聞デジタル:ドラえもん映画、1億人見た シリーズ34作目で突破 - カルチャー". Asahi Shimbun. 26 March 2013. Dicapai pada 15 February 2019.
  4. ^ "『映画ドラえもん』新シリーズ、興行収入累計400億円突破". Oricon News (dalam bahasa Jepun). Oricon. 2017-03-28. Dicapai pada 15 February 2019.
  5. ^ "邦画興行収入ランキング". SF MOVIE DataBank. General Works. Dicapai pada 19 February 2019.
  6. ^ "過去興行収入上位作品" [Past Box Office Top Works]. Eiren. Motion Picture Producers Association of Japan. Dicapai pada 17 February 2019.
  7. ^ "Doraemon: Nobita to Robotto ôkoku (2002)". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  8. ^ "Doraemon: Nobita and the Wind Wizard (2003)". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  9. ^ "Movies With Box Office Gross Receiopts Exceeding 1 Billion Yen". Eiren. Motion Picture Producers Association of Japan. Dicapai pada 17 February 2019.
  10. ^ "Doraemon: Nobita no Wan Nyan Jikűden (2004)". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  11. ^ "哆啦A梦06剧场版:大雄的恐龙" [Doraemon The Movie 2006]. CBO (China Box Office). EntGroup. Dicapai pada 18 February 2019.
  12. ^ a b c "Official exchange rate (LCU per US$, period average)". World Bank. Dicapai pada 18 February 2019.
  13. ^ a b c d e f g h "영화정보" [Movie Information]. KOFIC (dalam bahasa Korea). Korean Film Council. Dicapai pada 17 February 2019. Doraemon
  14. ^ "Doraemon: Nobita no kyôryű (2006)". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  15. ^ "哆啦A梦:大雄的奇幻大冒险" [Doraemon: Nobita No Shin Makai Daiboken]. CBO (China Box Office) (dalam bahasa Cina). EntGroup. Dicapai pada 18 February 2019.
  16. ^ "Doraemon the Movie: Nobita's New Great Adventure Into the Underworld - The Seven Magic Users (2007)". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  17. ^ "哆啦A梦:大雄与绿巨人传" [Doraemon: Nobita to Midori no Kyojinden]. CBO (China Box Office) (dalam bahasa Cina). EntGroup. Dicapai pada 18 February 2019.
  18. ^ "Doraemon: Nobita to Midori no kyojinten (2008)". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  19. ^ "Eiga doraemon: Shin. Nobita no uchű kaitakushi". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  20. ^ "Eiga Doraemon: Nobita no ningyo daikaisen". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  21. ^ "Eiga Doraemon Shin Nobita to tetsujin heidan: Habatake tenshitachi". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  22. ^ "Eiga Doraemon: Nobita to kiseki no shima - Animaru adobenchâ". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  23. ^ "Doraemon Himitsu No Dogu Museum". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  24. ^ "Doraemon Shin Nobita No Daimakyo". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  25. ^ "Stand by Me Doraemon". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  26. ^ "Eiga Doraemon Nobita no Space Heroes". Box Office Mojo. Dicapai pada May 1, 2017.
  27. ^ a b "Doraemon: Shin Nobita no Nippon tanjou China Boxoffice,China film Boxoffice,Weekly Boxoffice,Yearly Boxoffice (2016)". EntGroup. Dicapai pada 18 February 2019.
  28. ^ "Doraemon Il Film - Nobita e la nascita del Giappone - Financial Information Italy". The Numbers. Dicapai pada 18 February 2019.
  29. ^ "Turkey Box Office, September 2–4, 2016". Box Office Mojo. Dicapai pada 18 February 2019.
  30. ^ "『映画ドラえもん』最新作41億円突破、新シリーズ興収記録を2年連続更新". Oricon News. Oricon. 2017-04-17.
  31. ^ "哆啦A梦:大雄的南极冰冰凉大冒险". Maoyan. Dicapai pada 18 February 2019.
  32. ^ "Doraemon: Great Adventure in the Antarctic Kachi Kochi". Box Office Mojo. Dicapai pada June 21, 2017.
  33. ^ "Eiga Doraemon: Nobita no Nankyoku Kachikochi Daiboken". EntGroup. Dicapai pada 18 February 2019.
  34. ^ "Italy Box Office, July 5–8, 2018". Box Office Mojo. Dicapai pada 19 February 2019.
  35. ^ "映画「ドラえもん」絶好調「6年連続のベトナム公開も決まりました」テレビ朝日". Hochi Shimbun (dalam bahasa Jepun). 24 April 2018.
  36. ^ "Doraemon the Movie: Nobita's Treasure Island". Box Office Mojo. Dicapai pada September 9, 2018.
  37. ^ "観客動員数150万人を突破!広瀬アリス、高橋茂雄が「エモい」エピソードを披露「映画ドラえもん のび太の月面探査記」大ヒット御礼舞台挨拶 - 映画・映像". Toho. March 17, 2019. Dicapai pada 17 June 2019.
  38. ^ "Weathering With You Film Tops Japan's Box Office in 2019". Anime News Network (dalam bahasa Inggeris). 30 December 2019. Dicapai pada 31 December 2019.
  39. ^ "Daily Box Office > China". EntGroup. 16 June 2019. Dicapai pada 17 June 2019.
  40. ^ "Doraemon: Nobita's Chronicle of the Moon Exploration". Box Office Mojo. Dicapai pada June 9, 2019.