Senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut ialah senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS).[perlu rujukan]

Kutipan filem tertinggi sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

Setakat ini, filem Munafik 2 & Hantu Kak Limah merupakan dua filem yang mencapai kutipan melebihi RM 30 Juta pada tahun 2018.


Pecahan studio filem dengan kutipan filem melebihi RM 4 Juta.
Pecahan Studio berdasarkan kutipan keseluruhan.
Tajuk Kedudukan Studio Kutipan (RM) Tahun Rujukan
Munafik 2 1 Skop Productions & President Productions 48 juta 2018 [1]
Hantu Kak Limah 3 2 Astro Shaw & Infinitus Productions 36 Juta 2018
Ejen Ali: The Movie 3 WAU Animation 30.5 juta 2019
BoBoiBoy Movie 2 4 Animonsta Studios Astro Shaw 29.57 juta 2019 [2]
PASKAL 5 Astro Shaw, Asia Tropical Films Sdn Bhd, Golden Screen Cinemas 28.6 juta 2018 [3]
Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal 6 Les' Copaque Production 26.20 juta 2019
Munafik 7 Skop Productions 19.04 juta 2016
Abang Long Fadil 2 8 Skop Production Sdn Bhd & Astro Shaw 18.05 juta 2017 [4]
Polis EVO 9 Astro Shaw 17.74 juta 2015 [4]
The Journey 11 Astro Shaw 17.17 juta 2014 [5][4]
Ola Bola 12 Astro Shaw Golden Screen Cinemas Multimedia Entertainment 16.67 juta 2016 [4]
BoBoiBoy: The Movie 13 Animonsta Studios 15.77 juta 2016 [4]
Pusaka 14 Astro Shaw 13.7 juta 2019 [6]
KL Special Force 15 Skop Production Sdn Bhd, Damofa Productions & Viper Studios 12.2 juta 2018 [4] [7]
Sangkar 18 Infinitus Productions, Astro Shaw, Primeworks Studio & MM2 11.90 juta 2019
Ombak Rindu 16 Astro Shaw 10.09 juta 2011 [4]
Dukun 17 Astro Shaw 10 juta 2018
Misteri Dilaila 19 Skop Production Sdn Bhd & Astro Shaw 9.46 juta 2019 [8][4]
Hantu Bonceng 20 Excellent Pictures 8.53 juta 2011 [4]
Ngangkung 21 MIG Production 8.18 juta 2010 [4]
Kongsi 22 MIG Production 8.09 juta 2011 [4]
Khurafat: Perjanjian Syaitan 23 Skop Production Sdn Bhd & Grand Brilliance 8.08 juta 2011 [4]
Tombiruo: Penunggu Rimba 24 Astro Shaw, Ideate Media & Layar Sunan 8.00 juta 2017 [9]
Hantu Kak Limah Balik Rumah 25 Tayangan Unggul 7.90 juta 2010 [4]
Adnan Sempit 26 MIG Production Sdn. Bhd. 7.66 juta 2010
Bikers Kental 2 27 Astro Shaw 7.60 juta 2019 [10]
Ah Beng The Movie : Three Wishes 28 The Film Engine Sdn. Bhd. 7.55 juta 2012 [10]
J Revolusi 29 Grand Brilliance 7.13 juta 2017 [4]
Nasi Lemak 2.0 30 Prodigee Media Sdn. Bhd. 7.00 juta 2011 [10]
Adnan Sempit 2 31 MIG Production 6.82 juta 2012 [4]
Hikayat Merong Mahawangsa 32 KRU Studios 6.50 juta 2011 [10]
Great Day 33 Astro Shaw 6.50 juta 2011 [10]
Lagi – Lagi Senario 34 Grand Brilliance & Paragdim Film 6.33 juta 2001 [10]
Geng: Pengembaraan Bermula 35 Les' Copaque Production 6.20 juta 2009 [10]
Sembilu 2 36 Skop Production Sdn Bhd 6.10 juta 1995 [10]
Jangan Pandang Belakang Congkak 37 MIG Production 6.09 juta 2009 [10]
Cicak-Man 38 KRU Studios 6.07 juta 2006 [10]
Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit 39 Tayangan Unggul 5.89 juta 2013 [10]
Jangan Pandang Belakang 40 MIG Production 5.78 juta 2007 [10]
Lee Chong Wei Rise of The Legend 41 CB Pictures, Mahu Pictures 5.73 juta 2018
Evolusi KL Drift 2 42 Skop Production Sdn Bhd & Grand Brilliance 5.67 juta 2010 [10]
Rock Bro! Kembali ke Pangkal Jalan 43 Primeworks Studios 5.4 juta 2016
The Kid From The Big Apple 44 GSC Movies 5.30 juta 2016

Garis masa kutipan filem tertinggi sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

Rekod ini paling lama dipegang ialah oleh filem Adik Manja (14 tahun),[11] diikuti oleh filem Lagi-Lagi Senario iaitu 9 tahun dan filem Sembilu 2 (6 tahun) dan KL Gangster (3 tahun).

Tahun Filem Studio Kutipan (RM)
1980 Adik Manja Shaw Brothers 3.50 juta[12].
1994 Sembilu Skop Productions 4.39 juta
1995 Sembilu 2 Skop Productions & Grand Brilliance 6.10 juta
2001 Lagi-Lagi Senario Grand Brilliance 6.33 juta
2010 Ngangkung MIG Production 8.15 juta
2011 KL Gangster Skop Productions 11.74 juta
2014 The Journey Astro Shaw 17.28 juta
2015 Polis EVO Astro Shaw 17.47 juta
2017 Abang Long Fadil 2 Skop Productions & Astro Shaw 18.14 juta
2018 Munafik 2 Skop Production & President Productions 48 juta
2019 BoBoiBoy Movie 2 Animonsta Studios 29.6 juta

Kutipan filem tertinggi mengikut tahun[sunting | sunting sumber]

Statistik kutipan filem tertinggi mengikut tahun dari tahun 1994 ke 2015.

Berikut merupakan kutipan filem tertinggi mengikut tahun.

Tahun Tajuk Studio Kutipan (RM)
1993 Pemburu Bayang Skop Production 1.8 juta
Perempuan, Isteri & .....? Berjaya Filem
1994 Sembilu Skop Production 4.39 juta
1995 Sembilu 2 Skop Production 6.10 juta
1996 Maria Mariana Skop Production 4.72 juta
1997 Puteri Impian Grand Brilliance 2.2 juta
1998 Maria Mariana 2 Skop Production 3.2 juta
1999 Senario The Movie Grand Brilliance & Paradigm Film 4.58 juta
2000 Senario Lagi Grand Brilliance 4.58 juta
2001 Lagi-Lagi Senario Grand Brilliance & Paragdim Film 6.33 juta
2002 Anak Mami The Movie Grand Brilliance 2.94 juta
2003 Cinta Kolestrol Metrowealth Movies Production 3.3 juta
2004 Pontianak Harum Sundal Malam Persona Pictures 3.2 juta
2005 Gangster Tayangan Unggul 2.88 juta
2006 Cicakman KRU Films 6.07 juta
2007 Jangan Pandang Belakang Metrowealth Movies Production 5.78 juta
2008 Duyung KRU Films Grand Brilliance Lineclear Motion Pictures 4.67 juta
2009 Geng: Pengembaraan Bermula Les' Copaque Production 6.20 juta
2010 Ngangkung Metrowealth Picturres 8.18 juta
2011 KL Gangster Skop Production 11.74 juta
2012 Ah Beng The Movie : Three Wishes The Film Engine Sdn. Bhd. 7.55 juta
2013 Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit Tayangan Unggul 5.89 juta
2014 The Journey Astro Shaw 17.28 juta
2015 Polis EVO Astro Shaw 17.47 juta
2016 Munafik Skop Production 19.04 juta
2017 Abang Long Fadil 2 Skop Production 18.15 juta
2018 Munafik 2 Skop Production & President Productions 48 juta
2019 BoBoiBoy Movie 2 Animonsta Studios 29.6 juta

Kutipan filem tertinggi berdasarkan siri filem[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan kutipan filem berdasarkan siri filem. Siri filem bermaksud koleksi filem yang berkaitan antara satu sama lain (sama ada sekuel, prekuel atau spin-off).

Kedudukan Tajuk Studio Kutipan (RM) Jumlah Filem Tahun

1

Munafik & Munafik 2 Skop Productions & President Productions 67.04 juta 2 2016-2018
2 Kampung Pisang Tayangan Unggul
Enjit Semut Productions
Astro Shaw
Infinitus Productions
48.21 juta 3 2007-2018
trilogi Hantu Kak Limah Tayangan Unggul
Astro Shaw
Infinitus Productions
3 "BoBoiBoy" Animonsta Studios 45.37 juta 2 2016-2019
4 KL Gangster Skop Production
Grand Brilliance
38.61 juta 2 2011-2013
Abang Long Fadil Skop Production
Astro Shaw
38.61 juta 2 2014-2017
5 Senario Grand Brilliance
Paragdim Film
Metrowealth Movies Production
31.90 juta 10 1999-2011
6 Adnan Semp-It Metrowealth Movies Production 21.17 juta 5 2010-2014
7 Jangan Pandang Belakang Metrowealth Movies Production 19.9 juta 4 2007-2010
8 Anak Mami Grand Brilliance
Metrowealth Movies Production
MIG Beats Sdn Bhd
Gitu-Gitu Productions
NAJ Productions Sdn. Bhd
Lineclear Motion Pictures
FiTA Studios
15.01 juta 7 2002-2016
9 Ah Beng The Movie The Film Engine Sdn. Bhd. RAM Entertainment 11.64 juta 2 2012-2014
9 Sembilu Skop Production 10.45 juta 3 1994-2005
Cicakman KRU Studios
Grand Brilliance
Astro Shaw
10.45 juta 3 2006-2015
10 Gerak Khas Skop Production
10.36 juta 3 2001-2005
11 Evolusi KL Drift Skop Production
Grand Brilliance
9.57 juta 2 2008-2010
12 Bohsia Skop Production
Grand Brilliance
9.12 juta 2 2009-2012
13 Maria Mariana Skop Production
Grand Brilliance Sdn Bhd
7.9 juta 2 1996-1998
14 Remp-It Metrowealth Movies Production 7.82 juta 2 2006-2010
15 Lagenda Budak Setan Astro Shaw
Tarantella Pictures
7.36 juta 3 2010-2014
16 Pontianak Harum Sundal Malam Pesona Pictures 5.95 juta 2 2004-2005
17 KL Menjerit Tayangan Unggul 5.39 juta 2 2002-2005
18 Gila-Gila Pengantin Skop Production
Ace Motion Pictures
5.23 juta 3 2003-2005

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ https://www.bharian.com.my/hiburan/wayang/2018/09/480105/munafik-2-cemerlang-di-indonesia
  2. ^ || BoBoiBoy Movie 2 - RM30 JUTA‼ || Selepas 70 hari, BoBoiBoy Movie 2 berjaya meraih jumlah kutipan sebanyak RM30 juta di Malaysia, Brunei, Singapura dan Vietnam, dengan kutipan RM29.6 juta di dalam Malaysia. Terima kasih kepada semua yang telah menonton dan menyokong BoBoiBoy Movie 2! Monsta akan terus berusaha untuk memasarkan BoBoiBoy Movie 2 ke negara-negara lain! Facebook. 18 Oktober 2019. Dicapai pada 18 Oktober 2019.
  3. ^ "MALAYSIAN BOX OFFICE" Finas. Retrieved by 23 August 2019.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o "MALAYSIAN BOX OFFICE". FINAS. Dicapai pada 2016-01-03.
  5. ^ (Inggeris)"'Polis Evo' busts box office records". The Star. 30 Oktober 2016. Dicapai pada 25 Mac 2016.
  6. ^ Pusaka meraih kutipan RM13.7 juta selepas 36 hari tayangan dan masih lagi ditayangkan.
  7. ^ https://www.nst.com.my/lifestyle/groove/2018/04/353201/showbiz-kl-special-force-powers-rm121-million-collection. Dicapai pada 5 April 2018. Missing or empty |title= (bantuan)
  8. ^ (Inggeris){{cite news |title=Misteri Dilaila kaut RM8.8 juta selepas 11 hari tayangan |first= |last= |news= Astro Awani|date= 06 Mac 2019|url=http://www.astroawani.com/berita-hiburan/misteri-dilaila-kaut-rm8-8-juta-selepas-11-hari-tayangan-200334
  9. ^ |- | Adnan Sempit |24 |MIG Production | 7.66 juta | 2010 | <ref name="Finas">"TOP 30 FEATURE FILM". FINAS. Dicapai pada 2016-03-25.
  10. ^ a b c d e f g h i j k l m Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Finas tidak disediakan
  11. ^ http://www.filemkita.com/filem/a/adik_manja_01.html
  12. ^ http://www.filemkita.com/filem/a/adik_manja_01.html