Senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search


Filem Tempatan dengan Kutipan Tertinggi Sepanjang Zaman


Filem: Abang Long Fadil 2


Kutipan filem: RM 18.15 juta


Tahun: 2017


Pengarah :Syafiq yusof


Berikut ialah senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS).

Kutipan filem tertinggi sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

Setakat ini, hanya terdapat lapan buah filem yang dapat mencapai kutipan melebihi RM 10 Juta iaitu KL Gangster, Ombak Rindu, The Journey, Polis EVO, Ola Bola, Munafik, BoBoiBoy: The Movie dan Abang Long Fadil 2. Filem KL Gangster merupakan filem pertama yang mencapai kutipan RM 10 Juta pada tahun 2011. Filem Ngangkung merupakan filem pertama yang mencapai kutipan melebihi RM 8 Juta pada tahun 2010. Filem Sembilu 2 pula filem pertama mencapai kutipan melebihi RM 6 Juta pada tahun 1995.[1]

Pecahan studio filem dengan kutipan filem melebihi RM 4 Juta.
Pecahan Studio berdasarkan kutipan keseluruhan.
  •      Warna ini menandakan filem tersebut ditayangkan pada tahun ini.
Tajuk Kedudukan Studio Kutipan Tahun Rujukan
Abang Long Fadil 2 2 Skop Production Sdn Bhd & Astro Shaw RM 18.15 juta 2017 [2]
Polis EVO 3 Astro Shaw RM 17.47 juta 2015 [2]
Munafik 1 Skop Production Sdn Bhd RM 17.04 juta 2016 [3][4][5][2]
The Journey 4 Astro Shaw RM 16.87 juta 2014 [6][2]
BoBoiBoy: The Movie 5 Animonsta Studios RM 16.77 juta 2016 [7][2][8]
Ola Bola 6 Astro Shaw Golden Screen Cinemas Multimedia Entertainment RM 16.67 juta 2016 [9][2]
KL Special Force 7 Skop Production Sdn Bhd Damofa Productions & Viper Studios RM 12.2 juta 2018 [2] [10]
KL Gangster 8 Skop Production Sdn Bhd RM 11.74 juta 2011 [2]
Ombak Rindu 9 Astro Shaw RM 10.09 juta 2011 [2]
Dukun 10 Astro Shaw RM 10.00 juta 2018
Hantu Bonceng 11 Excellent Pictures RM 8.53 juta 2011 [2]
Ngangkung 12 MIG Production RM 8.18 juta 2010 [2]
Kongsi 13 MIG Production RM 8.09 juta 2011 [2]
Khurafat: Perjanjian Syaitan 14 Skop Production Sdn Bhd & Grand Brilliance RM 8.08 juta 2011 [2]
Tombiruo: Penunggu Rimba 15 Astro Shaw, Ideate Media & Layar Sunan RM 8.00 juta 2017 [2]
Hantu Kak Limah Balik Rumah 16 Tayangan Unggul RM 7.90 juta 2010 [2]
Adnan Sempit 17 MIG Production RM 7.66 juta 2010 [11]
Ah Beng The Movie : Three Wishes 18 The Film Engine Sdn. Bhd. RM 7.55 juta 2012 [11]
J Revolusi 19 Grand Brilliance RM 7.13 juta 2017 [2]
Nasi Lemak 2.0 20 Prodigee Media Sdn. Bhd. RM 7.00 juta 2011 [11]
Adnan Sempit 2 21 MIG Production RM 6.82 juta 2012 [2]
Hikayat Merong Mahawangsa 22 KRU Studios RM 6.50 juta 2011 [11]
Great Day 23 Astro Shaw RM 6.50 juta 2011 [11]
Lagi – Lagi Senario 24 Grand Brilliance RM 6.33 juta 2001 [11]
Geng: Pengembaraan Bermula 25 Les' Copaque Production RM 6.20 juta 2009 [11]
Sembilu 2 26 Skop Production Sdn Bhd RM 6.10 juta 1995 [11]
Jangan Pandang Belakang Congkak 27 MIG Production & Golden Screen Cinemas RM 6.09 juta 2009 [11]
Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit 28 Tayangan Unggul RM 5.89 juta 2013 [11]
Jangan Pandang Belakang 29 MIG Production RM 5.78 juta 2007 [11]
Evolusi KL Drift 2 30 Skop Production Sdn Bhd RM 5.67 juta 2010 [11]
Rock Bro 31 Primeworks Studios RM 5.60 juta 2016
The Kid From The Big Apple 32 GSC Movies RM 5.30 juta 2016
Cicak-Man 33 KRU Studios RM 5.15 juta 2006 [11]
Jalan Kembali: Bohsia 2 34 Skop Production Sdn Bhd & Grand Brilliance RM 4.98 juta 2012 [2]
KL Gangster 2 35 Skop Production Sdn Bhd Grand Brillance RM 4.96 juta 2013 [2]
Nur Kasih The Movie 36 Filmscape Sdn Bhd RM 4.93 juta 2011 [2]
Upin & Ipin Jeng Jeng Jeng 37 KRU Studios

Les' Copaque Production

RM 4.90 juta 2016
Mael Lambong 38 Excellent Pictures RM 4.88 juta 2012 [2]
Maria Mariana 39 Skop Production Sdn Bhd RM 4.72 juta 1996 [11]
Bini-Biniku Gangster 40 MIG Production RM 4.71 juta 2011 [2]
Duyung 41 KRU Studios RM 4.67 juta 2008 [11]
Once Upon A Time 42 The Film engine Sdn. Bhd. & Astro Shaw RM 4.61 juta 2013 [11]
Abang Long Fadil Skop Production Sdn Bhd 2014 [11]
The Wedding Diary 2 Asia Tropical Films Sdn Bhd 2013 [11]
Senario The Movie 43 Grand Brilliance RM 4.58 juta 1999 [11]
Gerak Khas The Movie 44 Skop Production Sdn Bhd RM 4.40 juta 2001 [11]
Mat Moto 45 Skop Production Sdn Bhd RM 4.39 juta 2016 [11]
Sembilu Skop Production Sdn Bhd 1994 [11]
Senario Lagi 46 Grand Brilliance RM 4.37 juta 2000 [11]
Lagenda Budak Setan 47 Astro Shaw RM 4.28 juta 2010 [11]
Karak 48 KRU Studios RM 4.28 juta 2011 [2]
Senario The Movie - Episod 1 49 Metrowealth Movies Production Grand Brilliance Golden Screen Cinemas RM 4.26 juta 2008 [11]
Jangan Pandang Belakang Congkak 2 50 MIG Production & Golden Screen Cinemas RM 4.23 juta 2010 [11]
Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam 51 Skop Production Sdn Bhd RM 4.14 juta 2009 [2]
Suatu Malam Kubur Berasap 52 Outloud Studios Sdn Bhd RM 4.09 juta 2011 [2]
Ah Beng :Mission Impossible 53 The Film Engine Sdn Bhd RM 4.08 juta 2014 [2]
Remp-It 54 MIG Production RM 4.00 juta 2006 [2]

Garis masa kutipan filem tertinggi sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

Rekod ini paling lama dipegang ialah oleh filem Adik Manja (14 tahun),[12] diikuti oleh filem Lagi-Lagi Senario iaitu 9 tahun dan filem Sembilu 2 (6 tahun) dan KL Gangster (3 tahun).

  •      Warna ini menandakan filem tersebut ditayangkan pada tahun ini.
Tahun Filem Studio Kutipan filem
1980 Adik Manja Shaw Brothers RM 3.50 Juta[13].
1994 Sembilu Skop Productions RM 4.39 Juta
1995 Sembilu 2 Skop Productions RM 6.10 Juta
2001 Lagi-Lagi Senario Grand Brilliance RM 6.33 Juta
2010 Ngangkung MIG Production RM 8.15 Juta
2011 KL Gangster Skop Productions RM 11.74 Juta
2014 The Journey Astro Shaw RM 17.28 Juta
2015 Polis EVO Astro Shaw RM 17.47 Juta
2017 Abang Long Fadil 2 Skop Productions & Astro Shaw RM 18.14 Juta

Kutipan filem tertinggi mengikut tahun[sunting | sunting sumber]

Statistik kutipan filem tertinggi mengikut tahun dari tahun 1994 ke 2015.

Berikut merupakan kutipan filem tertinggi mengikut tahun.

  •      Warna ini menandakan filem tersebut ditayangkan pada tahun ini.
Tahun Tajuk Studio Kutipan
1993 Pemburu Bayang Skop Production RM 1.8 Juta
Perempuan, Isteri & .....? Berjaya Filem
1994 Sembilu Skop Production RM 4.39 juta
1995 Sembilu 2 Skop Production RM 6.10 juta
1996 Maria Mariana Skop Production RM 4.72 juta
1997 Merah Luncai Emas RM 1.50 juta
1998 Maria Mariana 2 Skop Production RM 3.2 juta
1999 Senario The Movie Grand Brilliance & Paradigm Film RM 4.58 juta
2000 Senario Lagi Grand Brilliance RM 4.58 juta
2001 Lagi-Lagi Senario Grand Brilliance & Paragdim Film RM 6.33 juta
2002 Anak Mami The Movie Grand Brilliance RM 2.94 juta
2003 Cinta Kolestrol Metrowealth Movies Production RM 3.3 juta
2004 Pontianak Harum Sundal Malam Persona Pictures RM 3.2 Juta
2005 Gangster Tayangan Unggul RM 2.88 juta
2006 Cicakman KRU Films RM 5.15 juta
2007 Jangan Pandang Belakang Metrowealth Movies Production RM 5.78 juta
2008 Duyung KRU Films Grand Brilliance Lineclear Motion Pictures RM 4.67 juta
2009 Geng: Pengembaraan Bermula Les' Copaque Production RM 6.20 juta
2010 Ngangkung Metrowealth Movies Production RM 8.18 Juta
2011 KL Gangster Skop Production RM 11.74 juta
2012 Ah Beng The Movie : Three Wishes The Film Engine Sdn. Bhd. RM 7.55 juta
2013 Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit Tayangan Unggul RM 5.89 juta
2014 The Journey Astro Shaw RM 17.28 juta
2015 Polis EVO Astro Shaw RM 17.47 juta
2016 Munafik Skop Production RM 18.00 juta
2017 Abang Long Fadil 2 Skop Production RM 17.30 juta

Kutipan filem tertinggi berdasarkan siri filem[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan kutipan filem berdasarkan siri filem. Siri filem bermaksud koleksi filem yang berkaitan antara satu sama lain (sama ada sekuel, prekuel atau spin-off).

  •      Warna ini menandakan terdapat filem dalam siri filem ini yang ditayangkan pada tahun ini.
Ranking Tajuk Studio Kutipan Jumlah Filem Tahun
1 KL Gangster Skop Production
Grand Brilliance
Astro Shaw
RM 38.61 Juta 4 2011-2017
2 Senario Grand Brilliance
Paragdim Film
Metrowealth Movies Production
RM 31.90 Juta 10 1999-2011
3 Adnan Semp-It Metrowealth Movies Production RM 21.17 Juta 4 2010-2014
5 Jangan Pandang Belakang Metrowealth Movies Production RM 19.9 Juta 4 2007-2010
6 Zombi Kampung Pisang Tayangan Unggul RM 17.66 Juta 4 2007-2014
7 Anak Mami Grand Brilliance
Metrowealth Movies Production
MIG Beats Sdn Bhd
Gitu-Gitu Productions
NAJ Productions Sdn. Bhd
Lineclear Motion Pictures
FiTA Studios
RM 15.01 Juta 7 2002-2016
8 Ah Beng The Movie RAM Entertainment RM 11.64 Juta 2 2012-2014
9 Sembilu Skop Production RM 10.45 Juta 3 1994-2005
Cicakman KRU Studios
Grand Brilliance
Astro Shaw
RM 10.45 Juta 3 2006-2015
10 Gerak Khas Skop Production
RM 10.36 Juta 3 2001-2005
11 Evolusi KL Drift Skop Production
Grand Brilliance
RM 9.57 Juta 2 2008-2010
12 Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam Skop Production
Grand Brilliance
RM 9.12 Juta 2 2009-2012
13 Maria Mariana Skop Production
Grand Brilliance Sdn Bhd
RM 7.9 Juta 2 1996-1998
14 Remp-It Metrowealth Movies Production RM 7.82 Juta 2 2006-2010
15 Lagenda Budak Setan Astro Shaw
Tarantella Pictures
RM 7.36 Juta 3 2010-2014
16 Pontianak Harum Sundal Malam Pesona Pictures RM 5.95 Juta 2 2004-2006
17 KL Menjerit Tayangan Unggul RM 5.39 Juta 2 2002-2005
18 Gila-Gila Pengantin Skop Production
Ace Motion Pictures
RM 5.23 Juta 3 2003-2005

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Yusof Haslam,Biography". Internet Movie Database. Dicapai 2016-03-25. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa "MALAYSIAN BOX OFFICE". FINAS. Dicapai 2016-01-03. 
  3. ^ Mohd Tahir, Sudirman (14 April 2016). "Munafik paling laris". Harian Metro. Dicapai 16 April 2016. 
  4. ^ "Filem seram kaut RM18j, Syamsul mahu terbitkan 'Munafik 2'". The Malay Mail. 10 April 2016. Dicapai 14 April 2016. 
  5. ^ Hanum, Raziatul (22 Mac 2016). "Kutipan filem Munafik pecah rekod". Sinar Harian. Dicapai 22 Mac 2016. 
  6. ^ (Inggeris)"'Polis Evo' busts box office records". The Star. 30 Oktober 2016. Dicapai 25 Mac 2016. 
  7. ^ (Inggeris)Taib, Shuib (23 Mac 2016). "Boboiboy The Movie, RM14 million and counting..." New Straits Times. Dicapai 24 Mac 2016. 
  8. ^ (Inggeris)Chua, Dennis (11 April 2016). "Boboiboy beats Ola Bola for fourth spot in box office list after hitting RM16 million mark". New Straits Times. Dicapai 11 April 2016. 
  9. ^ Mohamad, Zaidi (7 Mac 2016). "Ola Bola pungut RM16 juta". Berita Harian. Dicapai 7 Mac 2016. 
  10. ^ https://www.nst.com.my/lifestyle/groove/2018/04/353201/showbiz-kl-special-force-powers-rm121-million-collection. Dicapai 5 April 2018.  Missing or empty |title= (bantuan)
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z "TOP 30 FEATURE FILM". FINAS. Dicapai 2016-03-25. 
  12. ^ http://www.filemkita.com/filem/a/adik_manja_01.html
  13. ^ http://www.filemkita.com/filem/a/adik_manja_01.html