Senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut ialah senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS).[perlu rujukan]

Kutipan filem tertinggi sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

Setakat ini, filem Hantu Kak Limah, Munafik 2 dan PASKAL merupakan filem yang mencapai kutipan melebihi RM 30 Juta pada tahun 2018.[1] Filem Munafik 2 satu-satunya filem tempatan yang berjaya meraih kutipan tertinggi mencecah RM40 juta pada tahun 2018.

Pecahan studio filem dengan kutipan filem melebihi RM 4 Juta.
Pecahan Studio berdasarkan kutipan keseluruhan.
Tajuk Kedudukan Studio Kutipan (RM) Tahun Rujukan
Munafik 2 1 Skop Productions 48 juta 2018 [2]
Hantu Kak Limah 3 2 Astro Shaw & Infinitus Productions 36 Juta 2018
PASKAL 3 Astro Shaw, Asia Tropical Films Sdn Bhd, Golden Screen Cinemas 30 juta 2018
Upin & Ipin: Keris Siamang Tunggal 4 Les' Copaque Production 25 juta 2019
Polis EVO 2 5 Astro Shaw, SCM, Blackflag 20 juta 2018
Abang Long Fadil 2 6 Skop Production Sdn Bhd & Astro Shaw 18.15 juta 2017 [3]
Polis EVO 7 Astro Shaw 17.74 juta 2015 [3]
Munafik 8 Skop Production Sdn Bhd 17.04 juta 2016 [4][5][6][3]
The Journey 9 Astro Shaw 16.87 juta 2014 [7][3]
Ola Bola 10 Astro Shaw Golden Screen Cinemas Multimedia Entertainment 16.67 juta 2016 [3]
BoBoiBoy: The Movie 11 Animonsta Studios 15.77 juta 2016 [3]
KL Special Force 12 Skop Production Sdn Bhd, Damofa Productions & Viper Studios 12.2 juta 2018 [3] [8]
KL Gangster 13 Skop Production Sdn Bhd 11.74 juta 2011 [3]
Ombak Rindu 14 Astro Shaw 10.09 juta 2011 [3]
Dukun 15 Astro Shaw 9.90 juta 2018
Misteri Dilaila 16 Skop Production Sdn Bhd & Astro Shaw 9.64 juta 2019 [9][3]
Hantu Bonceng 17 Excellent Pictures 8.53 juta 2011 [3]
Ngangkung 18 MIG Production 8.18 juta 2010 [3]
Kongsi 19 MIG Production 8.09 juta 2011 [3]
Khurafat: Perjanjian Syaitan 20 Skop Production Sdn Bhd & Grand Brilliance 8.08 juta 2011 [3]
Tombiruo: Penunggu Rimba 21 Astro Shaw, Ideate Media & Layar Sunan 8.00 juta 2017 [10]
Hantu Kak Limah Balik Rumah 23 Tayangan Unggul 7.90 juta 2010 [3]
Adnan Sempit 24 MIG Production Sdn. Bhd. 7.66 juta 2010
Ah Beng The Movie : Three Wishes 25 The Film Engine Sdn. Bhd. 7.55 juta 2012 [11]
J Revolusi 26 Grand Brilliance 7.13 juta 2017 [3]
Nasi Lemak 2.0 27 Prodigee Media Sdn. Bhd. 7.00 juta 2011 [11]
Adnan Sempit 2 28 MIG Production 6.82 juta 2012 [3]
Hikayat Merong Mahawangsa 29 KRU Studios 6.50 juta 2011 [11]
Woohoo! 30 Astro Shaw 6.50 juta 2010 [11]
Great Day Astro Shaw 6.50 juta 2011 [11]
Lagi – Lagi Senario 31 Grand Brilliance & Paragdim Film 6.33 juta 2001 [11]
Geng: Pengembaraan Bermula 32 Les' Copaque Production 6.20 juta 2009 [11]
Sembilu 2 33 Skop Production Sdn Bhd 6.10 juta 1995 [11]
Jangan Pandang Belakang Congkak 34 MIG Production 6.09 juta 2009 [11]
Cicak-Man 35 KRU Studios 6.07 juta 2006 [11]
Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit 36 Tayangan Unggul 5.89 juta 2013 [11]
Jangan Pandang Belakang 37 MIG Production 5.78 juta 2007 [11]
Evolusi KL Drift 2 38 Skop Production Sdn Bhd & Grand Brilliance 5.67 juta 2010 [11]
Rock Bro! 39 Primeworks Studios 5.60 juta 2016
The Kid From The Big Apple 40 GSC Movies 5.30 juta 2016
Jalan Kembali: Bohsia 2 41 Skop Production Sdn Bhd & Grand Brilliance 4.98 juta 2012 [3]
KL Gangster 2 42 Skop Production Sdn Bhd Grand Brillance 4.96 juta 2013 [3]
Nur Kasih The Movie 43 Filmscape Sdn Bhd 4.93 juta 2011 [3]
Upin & Ipin Jeng Jeng Jeng 44 KRU Studios
Les' Copaque Production
4.90 juta 2016
Mael Lambong 45 Excellent Pictures 4.88 juta 2012 [3]
Lee Chong Wei: Rise of the Legend 46
  • CB Pictures & Mahu Pictures
4.75 juta 2018 [11]
Maria Mariana 47 Skop Production Sdn Bhd 4.72 juta 1996 [11]
Bini-Biniku Gangster 48 MIG Production 4.71 juta 2011 [3]
Duyung 49 KRU Studios 4.67 juta 2008 [11]
The Wedding Diary 2 50 Asia Tropical Films Sdn Bhd 4.61 juta 2013 [11]
Abang Long Fadil 51 Skop Production Sdn Bhd 4.60 juta 2014 [11]
Senario The Movie 52 Grand Brilliance & Paragdim Film 4.58 juta 1999 [11]
Gerak Khas The Movie 53 Skop Production Sdn Bhd 4.40 juta 2001 [11]
Mat Moto 52 Skop Production Sdn Bhd 4.39 juta 2016 [11]
Sembilu 1994 [11]
Senario Lagi 54 Grand Brilliance 4.37 juta 2000 [11]
Lagenda Budak Setan 55 Astro Shaw 4.28 juta 2010 [11]
Karak 56 KRU Studios 4.28 juta 2011 [3]
Senario The Movie - Episod 1 57 Metrowealth Movies Production 4.26 juta 2008 [11]
Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam 58 Skop Production Sdn Bhd 4.14 juta 2009 [3]
Suatu Malam Kubur Berasap 59 Outloud Studios Sdn Bhd 4.09 juta 2011 [3]
Ah Beng :Mission Impossible 60 The Film Engine Sdn Bhd 4.08 juta 2014 [3]
Jangan Pandang Belakang Congkak 2 61 MIG Production 4.03 juta 2010 [11]
Remp-It 62 MIG Production 4.00 juta 2006 [3]

Garis masa kutipan filem tertinggi sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

Rekod ini paling lama dipegang ialah oleh filem Adik Manja (14 tahun),[12] diikuti oleh filem Lagi-Lagi Senario iaitu 9 tahun dan filem Sembilu 2 (6 tahun) dan KL Gangster (3 tahun).

Tahun Filem Studio Kutipan (RM)
1980 Adik Manja Shaw Brothers 3.50 juta[13].
1994 Sembilu Skop Productions 4.39 juta
1995 Sembilu 2 Skop Productions & Grand Brilliance 6.10 juta
2001 Lagi-Lagi Senario Grand Brilliance 6.33 juta
2010 Ngangkung MIG Production 8.15 juta
2011 KL Gangster Skop Productions 11.74 juta
2014 The Journey Astro Shaw 17.28 juta
2015 Polis EVO Astro Shaw 17.47 juta
2017 Abang Long Fadil 2 Skop Productions & Astro Shaw 18.14 juta
2018 Munafik 2 Skop Production 40 juta

Kutipan filem tertinggi mengikut tahun[sunting | sunting sumber]

Statistik kutipan filem tertinggi mengikut tahun dari tahun 1994 ke 2015.

Berikut merupakan kutipan filem tertinggi mengikut tahun.

Tahun Tajuk Studio Kutipan (RM)
1993 Pemburu Bayang Skop Production 1.8 juta
Perempuan, Isteri & .....? Berjaya Filem
1994 Sembilu Skop Production 4.39 juta
1995 Sembilu 2 Skop Production 6.10 juta
1996 Maria Mariana Skop Production 4.72 juta
1997 Puteri Impian Grand Brilliance 2.2 juta
1998 Maria Mariana 2 Skop Production 3.2 juta
1999 Senario The Movie Grand Brilliance & Paradigm Film 4.58 juta
2000 Senario Lagi Grand Brilliance 4.58 juta
2001 Lagi-Lagi Senario Grand Brilliance & Paragdim Film 6.33 juta
2002 Anak Mami The Movie Grand Brilliance 2.94 juta
2003 Cinta Kolestrol Metrowealth Movies Production 3.3 juta
2004 Pontianak Harum Sundal Malam Persona Pictures 3.2 juta
2005 Gangster Tayangan Unggul 2.88 juta
2006 Cicakman KRU Films 6.07 juta
2007 Jangan Pandang Belakang Metrowealth Movies Production 5.78 juta
2008 Duyung KRU Films Grand Brilliance Lineclear Motion Pictures 4.67 juta
2009 Geng: Pengembaraan Bermula Les' Copaque Production 6.20 juta
2010 Ngangkung Metrowealth Picturres 8.18 juta
2011 KL Gangster Skop Production 11.74 juta
2012 Ah Beng The Movie : Three Wishes The Film Engine Sdn. Bhd. 7.55 juta
2013 Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit Tayangan Unggul 5.89 juta
2014 The Journey Astro Shaw 17.28 juta
2015 Polis EVO Astro Shaw 17.47 juta
2016 Munafik Skop Production 17.04 juta
2017 Abang Long Fadil 2 Skop Production 18.15 juta
2018 Munafik 2 Skop Production 40 juta

Kutipan filem tertinggi berdasarkan siri filem[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan kutipan filem berdasarkan siri filem. Siri filem bermaksud koleksi filem yang berkaitan antara satu sama lain (sama ada sekuel, prekuel atau spin-off).

Ranking Tajuk Studio Kutipan (RM) Jumlah Filem Tahun

1

Munafik Skop Productions 60.04 juta 2 2016-2018
2 Kampung Pisang Tayangan Unggul
Enjit Semut Productions
Astro Shaw
Infinitus Productions
50.21 juta 3 2007-2018
trilogi Hantu Kak Limah Tayangan Unggul
Astro Shaw
Infinitus Productions
3 KL Gangster Skop Production
Grand Brilliance
Astro Shaw
38.61 juta 5 2011-2017
4 Senario Grand Brilliance
Paragdim Film
Metrowealth Movies Production
31.90 juta 10 1999-2011
5 Adnan Semp-It Metrowealth Movies Production 21.17 juta 4 2010-2014
6 Jangan Pandang Belakang Metrowealth Movies Production 19.9 juta 4 2007-2010
7 Anak Mami Grand Brilliance
Metrowealth Movies Production
MIG Beats Sdn Bhd
Gitu-Gitu Productions
NAJ Productions Sdn. Bhd
Lineclear Motion Pictures
FiTA Studios
15.01 juta 7 2002-2016
8 Ah Beng The Movie The Film Engine Sdn. Bhd. RAM Entertainment 11.64 juta 2 2012-2014
9 Sembilu Skop Production 10.45 juta 3 1994-2005
Cicakman KRU Studios
Grand Brilliance
Astro Shaw
10.45 juta 3 2006-2015
10 Gerak Khas Skop Production
10.36 juta 3 2001-2005
11 Evolusi KL Drift Skop Production
Grand Brilliance
9.57 juta 2 2008-2010
12 Bohsia Skop Production
Grand Brilliance
9.12 juta 2 2009-2012
13 Maria Mariana Skop Production
Grand Brilliance Sdn Bhd
7.9 juta 2 1996-1998
14 Remp-It Metrowealth Movies Production 7.82 juta 2 2006-2010
15 Lagenda Budak Setan Astro Shaw
Tarantella Pictures
7.36 juta 3 2010-2014
16 Pontianak Harum Sundal Malam Pesona Pictures 5.95 juta 2 2004-2005
17 KL Menjerit Tayangan Unggul 5.39 juta 2 2002-2005
18 Gila-Gila Pengantin Skop Production
Ace Motion Pictures
5.23 juta 3 2003-2005

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Yusof Haslam,Biography". Internet Movie Database. Dicapai 2016-03-25. 
  2. ^ https://www.bharian.com.my/hiburan/wayang/2018/09/480105/munafik-2-cemerlang-di-indonesia
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa "MALAYSIAN BOX OFFICE". FINAS. Dicapai 2016-01-03. 
  4. ^ Mohd Tahir, Sudirman (14 April 2016). "Munafik paling laris". Harian Metro. Dicapai 16 April 2016. 
  5. ^ "Filem seram kaut RM18j, Syamsul mahu terbitkan 'Munafik 2'". The Malay Mail. 10 April 2016. Dicapai 14 April 2016. 
  6. ^ Hanum, Raziatul (22 Mac 2016). "Kutipan filem Munafik pecah rekod". Sinar Harian. Dicapai 22 Mac 2016. 
  7. ^ (Inggeris)"'Polis Evo' busts box office records". The Star. 30 Oktober 2016. Dicapai 25 Mac 2016. 
  8. ^ https://www.nst.com.my/lifestyle/groove/2018/04/353201/showbiz-kl-special-force-powers-rm121-million-collection. Dicapai 5 April 2018.  Missing or empty |title= (bantuan)
  9. ^ (Inggeris){{cite news |title=Misteri Dilaila kaut RM8.8 juta selepas 11 hari tayangan |first= |last= |news= Astro Awani|date= 06 Mac 2019|url=http://www.astroawani.com/berita-hiburan/misteri-dilaila-kaut-rm8-8-juta-selepas-11-hari-tayangan-200334
  10. ^ |- | Adnan Sempit |22 |MIG Production | 7.66 juta | 2010 | <ref name="Finas">"TOP 30 FEATURE FILM". FINAS. Dicapai 2016-03-25. 
  11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Finas tidak disediakan
  12. ^ http://www.filemkita.com/filem/a/adik_manja_01.html
  13. ^ http://www.filemkita.com/filem/a/adik_manja_01.html