Senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Filem Tempatan dengan Kutipan Tertinggi Sepanjang Zaman
The Journey Poster 2014.jpg

23 Februari 2014-sekarang


The Journey


Kutipan filem : RM 17.6 Juta


2014



Berikut ialah senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan dari FINAS.

Kutipan filem tertinggi sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

Setakat ini, hanya terdapat tiga buah filem yang dapat mencapai kutipan melebihi RM 10 Juta iaitu KL Gangster, Ombak Rindu dan The Journey. Filem KL Gangster merupakan filem pertama yang mencapai kutipan RM 10 Juta pada tahun 2011. Filem Ngangkung merupakan filem pertama yang mencapai kutipan melebihi RM 8 Juta pada tahun 2010.Filem Sembilu 2 pula filem pertama mencapai kutipan melebihi RM 6 Juta pada tahun 1995.[1]

██ Warna ini menandakan filem tersebut ditayangkan pada tahun ini. .
Ranking Tajuk Studio Kutipan Tahun Rujukan
1 The Journey Astro Shaw RM 17.6 juta 2014 [2]
2 KL Gangster Skop Production Sdn Bhd RM 11.74 juta 2011 [3]
3 Ombak Rindu Astro Shaw RM 10.90 juta 2011 [3]
4 Hantu Bonceng Excellent Pictures RM 8.53 juta 2011 [3]
5 Ngangkung MIG Production RM 8.18 juta 2010 [4]
6 Kongsi MIG Production RM 8.09 juta 2011 [3]
7 Khurafat: Perjanjian Syaitan Skop Production Sdn Bhd RM 8.08 juta 2011 [3]
8 Hantu Kak Limah Balik Rumah Tayangan Unggul Sdn. Bhd. RM 7.90 juta 2010 [5]
9 Adnan Sempit MIG Production RM 7.66 juta 2010 [5]
10 Ah Beng The Movie : Three Wishes The Film Engine Sdn. Bhd. RM 7.55 juta 2012 [6]
11 Nasi Lemak 2.0 Prodigee Media Sdn. Bhd. RM 7.00 juta 2011 [7]
12 Adnan Sempit 2 MIG Production RM 6.82 juta 2012 [8]
13 Hikayat Merong Mahawangsa KRU Studios Sdn Bhd. RM 6.50 juta 2011 [5]
14 Great Day Astro Shaw RM 6.50 juta 2011 [9]
15 Lagi – Lagi Senario Grand Brilliance Sdn Bhd. RM 6.33 juta 2001 [5]
16 Geng: Pengembaraan Bermula Les' Copaque Production RM 6.20 juta 2009 [5]
17 Sembilu 2 Skop Production Sdn Bhd RM 6.10 juta 1995 [5]
18 Jangan Pandang Belakang Congkak MIG Production RM 6.09 juta 2009 [5]
19 Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit Tayangan Unggul RM 5.89 juta 2013 [5]
20 Jangan Pandang Belakang MIG Production RM 5.78 juta 2007 [5]
21 Evolusi KL Drift 2 Skop Production Sdn Bhd RM 5.67 juta 2010 [5]
22 Cicak-Man KRU Studios RM 5.15 juta 2006 [5]
23 Jalan Kembali: Bohsia 2 Skop Production Sdn Bhd RM 4.98 juta 2012 [8]
24 KL Gangster 2 Skop Production Sdn Bhd RM 4.96 juta 2013 [8]
25 Nur Kasih The Movie Filmscape Sdn Bhd RM 4.93 juta 2011 [3]
26 Mael Lambong Excellent Pictures Sdn. Bhd RM 4.88 juta 2012 [8]
27 Maria Mariana Skop Production Sdn Bhd RM 4.72 juta 1996 [5]
28 Bini-Biniku Gangster MIG Production RM 4.71 juta 2011 [3]
29 Duyung KRU Studios RM 4.67 juta 2008 [5]
30 Once Upon A Time The Film engine Sdn. Bhd. RM 4.61 juta 2013 [5]
Abang Long Fadil Skop Production Sdn Bhd RM 4.61 juta 2014 [5]
The Wedding Diary 2 Asia tropical Films Sdn Bhd RM 4.61 juta 2013 [5]
31 Senario The Movie Grand Brilliance Sdn Bhd RM 4.58 juta 1999 [5]
32 Gerak Khas The Movie Skop Production Sdn Bhd RM 4.40 juta 2001 [5]
33 Sembilu Skop Production Sdn Bhd RM 4.39 juta 1994 [5]
34 Senario Lagi Grand Brilliance Sdn Bhd RM 4.37 juta 2000 [5]
35 Lagenda Budak Setan Astro Shaw RM 4.28 juta 2010 [5]
36 Karak KRU Studios Sdn Bhd. RM 4.28 juta 2011 [3]
37 Senario The Movie - Episod 1 Grand Brilliance Sdn Bhd RM 4.26 juta 2008 [5]
38 Jangan Pandang Belakang Congkak 2 MIG Production RM 4.23 juta 2010 [5]
39 Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam Skop Production Sdn Bhd RM 4.14 juta 2009 [10]
40 Suatu Malam Kubur Berasap Outloud Studios Sdn Bhd RM 4.09 juta 2011 [3]
41 Ah Beng :The Movie The Film Engine Sdn Bhd RM 4.08 juta 2014 [3]
42 Remp-It MIG Production RM 4.00 juta 2006 [11]

Garis masa kutipan filem tertinggi sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

Rekod ini paling lama dipegang ialah oleh filem Lagi-Lagi Senario iaitu 9 tahun, diikuti oleh filem Sembilu 2 (6 tahun), KL Gangster (3 tahun), Adnan Semp-It (setahun) dan Ngangkung (6 bulan).

Garis masa kutipan filem tertinggi sepanjang zaman
Tahun Filem Kutipan filem
1995 Sembilu 2 RM 6.10 Juta
2001 Lagi-Lagi Senario RM 6.33 Juta
2010 Adnan Semp-It RM 7.66 Juta
2010 Ngangkung RM 8.15 Juta
2011 KL Gangster RM 11.74 Juta
2014 The Journey RM 17.6 Juta

Kutipan filem tertinggi mengikut tahun[sunting | sunting sumber]

Statistik kutipan filem tertinggi mengikut tahun dari tahun 1994 ke 2014. (Kecuali tahun 1997)

Berikut merupakan kutipan filem tertinggi mengikut tahun.

██ Warna ini menandakan filem tersebut ditayangkan pada tahun ini. .
Tahun Tajuk Studio Kutipan
1993 Pemburu Bayang Skop Production RM 1.8 Juta
Perempuan, Isteri & .....? Berjaya Filem
1994 Sembilu Skop Production RM 4.39 juta
1995 Sembilu 2 Skop Production RM 6.10 juta
1996 Maria Mariana Skop Production RM 4.72 juta
1997 Merah Luncai Emas RM 1.50 juta
1998 Maria Mariana 2 Skop Production RM 3.2 juta
1999 Senario The Movie Grand Brilliance RM 4.58 juta
2000 Senario Lagi Grand Brilliance RM 4.58 juta
2001 Lagi-Lagi Senario Grand Brilliance RM 6.33 juta
2002 Anak Mami The Movie Grand Brilliance RM 2.94 juta
2003 Cinta Kolestrol Metrowealth Movies Production RM 3.3 juta
2004 Pontianak Harum Sundal Malam Persona Pictures RM 3.2 Juta
2005 Gangster Tayangan Unggul RM 2.88 juta
2006 Cicakman KRU Studios RM 5.15 juta
2007 Jangan Pandang Belakang Metrowealth Movies Production RM 5.78 juta
2008 Duyung KRU Studios RM 4.67 juta
2009 Geng: Pengembaraan Bermula Les' Copaque Production RM 6.20 juta
2010 Ngangkung Metrowealth Movies Production RM 8.18 Juta
2011 KL Gangster Skop Production RM 11.74 juta
2012 Ah Beng The Movie : Three Wishes The Film Engine Sdn. Bhd. RM 7.55 juta
2013 Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit Tayangan Unggul RM 5.89 juta
2014 The Journey Astro Shaw RM 17.6 juta
2015 My Papa Rich Mega Films RM 3.03 juta

Kutipan filem tertinggi berdasarkan franchise[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan kutipan filem berdasarkan franchise. Franchise bermaksud koleksi filem yang berkaitan antara satu sama lain (sama ada sequel, prequel atau spin-off).

██ Warna ini menandakan terdapat filem di dalam franchise ini yang ditayangkan pada tahun ini. .
Ranking Tajuk Studio Kutipan Jumlah Filem Tahun
1 Senario Paradigm Film
Grand Brilliance
Metrowealth Movies Production
RM 31.27 Juta 10 1999-2011
2 KL Gangster Skop Production RM 21.3 Juta 3 2011-2014
3 Adnan Semp-It Metrowealth Movies Production RM 21.17 Juta 5 2010-2014
4 Jangan Pandang Belakang Metrowealth Movies Production RM 19.9 Juta 4 2007-2010
5 Zombi Kampung Pisang Tayangan Unggul RM 17.66 Juta 4 2007-2014
6 Ah Beng The Movie RAM Entertainment RM 11.64 Juta 2 2012-2014
7 Sembilu Skop Production RM 10.45 Juta 4 1994-2005
Cicakman KRU Studios
Grand Brilliance
Astro Shaw
RM 10.45 Juta 3 2006-2015
8 Evolusi KL Drift Skop Production
Grand Brilliance
RM 9.57 Juta 2 2008-2010
9 Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam Skop Production RM 9.12 Juta 2 2009-2012
10 Gerak Khas The Movie Skop Production RM 8.9 Juta 3 2001-2005
11 Maria Mariana Skop Production RM 7.9 Juta 2 1996-1998
12 Remp-It Metrowealth Movies Production RM 7.82 Juta 2 2006-2010
13 Lagenda Budak Setan Astro Shaw
Tarantella Pictures
RM 7.36 Juta 3 2010-2014
14 Pontianak Harum Sundal Malam Pesona Pictures RM 5.95 Juta 2 2004-2006
15 KL Menjerit Tayangan Unggul RM 5.39 Juta 2 2002-2005
16 Gila-Gila Pengantin Skop Production
Ace Motion Pictures
RM 5.23 Juta 3 2003-2005
Nana Tanjung NAJ Productions
Lineclear Motion Pictures
Grand Brilliance
2 2006-2007

Rujukan[sunting | sunting sumber]