Pergi ke kandungan

Senarai filem Malaysia berdasarkan kutipan terendah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Menurut rekod, Embun adalah filem Malaysia pertama untuk menerima kutipan yang paling rendah iaitu sebanyak RM 142,000.

Dalam industri filem dan media, jika filem yang dikeluarkan di pawagam gagal mencapai pulangan wang yang banyak, ia dianggap sebagai bom-box-office (atau kegagalan kutipan/box-office), sekali gus kehilangan wang untuk pengedar, studio dan/atau syarikat produksi yang melabur di dalamnya. Disebabkan oleh kerahsiaan sekitar kos dan margin keuntungan dalam industri filem, angka kerugian biasanya merupakan anggaran kasar yang terbaik, dan selalunya terdapat anggaran yang bercanggah tentang jumlah kerugian sesebuah filem. Untuk menampung ketidakpastian ini, kerugian dibentangkan sebagai julat di mana ini berlaku, dan senarai disusun mengikut abjad tanpa adanya susunan muktamad. Oleh kerana filem dalam senarai telah dikeluarkan dalam jangka masa yang panjang, inflasi mata wang adalah faktor material, jadi kerugian diselaraskan untuk inflasi menggunakan wang Ringgit Malaysia (RM) untuk membolehkan perbandingan pada kuasa beli yang setara.

Beberapa filem dalam senarai ini mencatatkan kutipan lebih daripada belanjawan pengeluaran mereka namun masih dianggap sebagai kegagalan. Ini mungkin disebabkan oleh amalan perakaunan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) yang memanipulasi keuntungan atau merahsiakan kos untuk memintas perjanjian perkongsian keuntungan, tetapi juga mungkin untuk filem kehilangan wang secara sah walaupun apabila nilai kasar teater melebihi bajet. Ini kerana pengedar tidak mengutip keseluruhan kasar, dan kos penuh filem boleh melebihi bajet pengeluarannya sebaik sahaja pengedaran dan pemasaran diambil kira. Pemasaran selalunya mewakili sebahagian besar kos keseluruhan gambar juga: untuk filem dengan belanjawan bersaiz purata, kos promosi dan pengiklanan lazimnya separuh daripada belanjawan pengeluaran, dan dalam kes filem yang lebih kecil, ia bukan perkara luar biasa bagi kos pemasaran menjadi lebih tinggi daripada belanjawan pengeluaran. Dalam sesetengah kes, syarikat boleh membuat keuntungan daripada bom box office apabila pendapatan sampingan diambil kira, seperti jualan dan penyewaan media rumah, hak penyiaran televisyen dan yuran pelesenan, jadi filem yang kehilangan wang di box office masih boleh akhirnya pulang modal.

Sejarah kutipan filem terendah[sunting | sunting sumber]

Sebelum tubuhnya Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS) pada tahun 1980, sutradara yang mendomasi tanah air dan digelar sebagai epik filem tanah air adalah Seniman Agung Negara, P. Ramlee (22 Mac 1929 – 29 Mei 1973). Allahyarham P. Ramlee telah mengeluarkan lebih daripada 50 filem hasil dan arahannya yang dikeluarkan pada sekitar tahun 1950-an, 1960-an dan 1970-an, dimana filem-filem beliau semuanya menerima kutipan yang tertinggi pada ketika itu. Namun demikian, sekitar pada tahun 1966, P. Ramlee berada pada ambang kejatuhannya dimana enam belas filem terakhir beliau iaitu Do Re Mi (1966), Nasib Do Re Mi (1966), Sesudah Suboh (1967), Keluarga 69 (1967), Anak Bapak (1968), Gerimis (1968), Ahmad Albab (1968), Kanchan Tirana (1969), Bukan Salah Ibu Mengandong (1969), 6 Jahanam (1969), Di-Belakang Tabir (1970), Dr. Rushdi (1970), Gelora (1970), Putus Sudah Kaseh Sayang (1971), Jangan Tinggal Daku (1971) dan Laxmana Do Re Mi (1972) mengalami kegagalan komersial, filem-filem terakhir beliau turut dikutuk dan dibenci oleh rakyat tanah air ketika itu, serta disebabkan tiada rekod bilangan penjualan tiket dan kutipan yang tepat, dengan ini secara rasminya tidak dapat menyatakan bahawa jumlah hasil kutipan filem keluarannya secara kasar.[1]

Kutipan filem terendah sepanjang zaman[sunting | sunting sumber]

Berikut ialah senarai separa filem yang mengalami kutipan wang paling rendah, berdasarkan kerugian yang didokumenkan atau dianggarkan oleh analisis pakar pelbagai faktor kewangan seperti belanjawan pengeluaran, kos pemasaran dan pengedaran, resit box office kasar dan hasil sampingan lain. Senarai ini terhad kepada filem yang menerima kutipan bawah daripada RM 100,000.

  Templat:Jika kosong Lorek latar belakang menunjukkan filem ini sedang ditayangkan pada 20 Jun 2024 di panggung wayang.
Senarai filem Malaysia dengan kutipan terendah sepanjang zaman (Filem yang menerima kutipan bawah daripada RM 100,000.)
Tajuk Tahun Pengarah Kutipan filem R.
Awang Gerudi 2018 Z. Lokman RM 1,589
Budak Kripto 2021 Din CJ RM 1,752
Cendol: Kepada Allah Aku Berserah 2016 M. Subash RM 1,937
Mahaguru 2018 Z. Lokman RM 2,331
Muthukumar Wanted 2015 M. Pathmanaban RM 2,376
Avakas 2020 Marc Abas RM 2,665
Bidong: The Boat People 2018 Yusof Kelana RM 3,536
Spy In Love 2016 Danial Rifki RM 4,059
Luqman 2017 Mahadi J. Murat RM 4,085
Thottam: The Garden 2017 Arangkannal Rajoo RM 4,089
Mendidih Bro 2017 Z. Lokman RM 4,090
It's The Moment Yang Arif 2016 S.T. Bala RM 4,678
Nanchatiran 2015 RM 4,759
Vik2ria Secret 2023 A. R. Badul RM 5,058
Kaaval The Movie 2023 R. Lawrence RM 5,645
Mawar Putih 2016 Rosnani Jamil RM 5,948
Judi-Judi King Boss 2020 Julian Cheah RM 6,317
Kid 2015 Praboo Ariva RM 6,763
Arul Mozhi 2022 Manan Subra RM 7,000
Viman 2022 Kishok RM 7,057
Kau Pilih Siapa? 2023 Dato' Athy
Saifullah Khaisas
RM 7,158
Vasantha Villas 2018 Roy RM 7,264
Avana Nee 2015 Logaruban Loganathan RM 7,480
Enjin No.9 2018 Raja Azmi RM 7,566
Pinnokam 2015 A. Hamen Kumar RM 7,874
R.I.P? 2017 S.T. Bala RM 8,156
Papa’s Shoe 2015 M. Subash RM 8,623
Kambathe Kannemma 2022 K. K. Khanna RM 9,000
Bella & Jamie 2019 Ghaz Abu Bakar RM 9,186
Impermanence Life 2018 Lai Kim Koon RM 9,313
Tribesman: The Last Red Hunter 2023 Khalid Sulaiman
Mohd Rashid
Flora Juanis
RM 10,912
7 Hari Kisah Cinta Langkawi 2019 Anwardi Jamil RM 11,967
Gila Gusti 2022 Silver Chung RM 12,000
Hijabsta Ballet 2017 Syed Zulkifli Syed Masir RM 13,000
Qhaliq 2018 Rosli Mohd Taib RM 14,196
Silence Of The 177 2023 Marc Abas RM 14,286
Kamar Seksa 2017 M. Suurya RM 15,034
Kerja Kahwin 2017 Anwardi Jamil RM 15,293
Tuju Tuju 2021 Javerd Nizar RM 16,190
Pencuri Hati Mr. Cinderella 2017 Ahmad Idham RM 18,864
Bu, Kasih Suci 2019 Jeany Amir RM 21,754
Club House 2023 Amin RM 21,987
Garang 2019 T. Kanageswaran RM 22,053
Eidolon: Bayangan Dendam 2023 Don Hoe RM 23,428
Rumah 2022 Kay Shan RM 24,000
Kolong 2019 Zul Abu Kassim RM 26,680
Misi Operasi X 2019 Zulkifli M. Osman RM 28,148
Thalliogathey 2023 Guna Jayakumar RM 29.316
Warkah 2019 Opie Zami RM 29,700
Kron 2019 Opie Zami RM 31,530
Escape 2023 Ikhwansha Hazer RM 34,295
Pak Pong 2017 Fauzi Nawawi RM 35,000
KL Vampires 2019 R. Daven RM 35,448
Spilt Gravy on Rice 2022 Zahim Albakri RM 37,000
Hantu Tenggek 2022 Abdul Razak Mohaideen RM 45,000
This Is Pilah The Movie 2018 Rosdi Md Dali RM 45,000
Chow Kit 2012 Rosihan Zain RM 45,000
VII XII 2023 Thorpe Ali RM 49,179
XX Ray III 2019 Aziz M. Osman RM 56,932
Rise: Ini Kalilah 2018 Saw Teong Hin
Nik Amir Mustapha
MS Prem Nath
RM 58,411
Felina 2019 Sandosh Kesavan RM 60,887
Dendam Kesuma 2021 Jefri Jefrizal RM 64,787
Dukun Doktor Dani 2016 Sabri Yunus RM 69,183
Homestay: Permainan Maut 2019 Kay Shan RM 72,000
Biko 2022 Teng Bee RM 72,000
Badang 2018 Abdul Razak Mohaideen RM 74,140
Siku 12: Langkah Derhaka 2022 Azhari Zain RM 78,000
Motif 2019 Nadiah Hamzah RM 79,000
Mistik 3logi Puaka 2022 Ram Che Ngah
M.H. Sitih
RM 82,000
Zaara 2022 Roy Krishnan RM 87,000
Eva 2023 Suhaiha Aziz RM 87,576
Seratus 2022 Feroz Kader RM 88,000
Hantu Wangan 2018 Ahmad Idham RM 89,000
Sawadikap Pei 2023 Roman Anthony RM 94,691
Syahadan 2022 Fairus Hussain
Halim Hassan
RM 95,000
Hero: Jangan Bikin Panas 2019 Azizi Adnan RM 96,000
Busker 2018 Syed Khairul Fariz RM 96,000

Filem yang mengalami kerugian ketara[sunting | sunting sumber]

Berikut ialah senarai filem yang mengalami kerugian ketara di mana metrik di antara bajet yang dilabuhkan untuk membuat filem tersebut berbeza secara ketara dengan hasil kutipan yang dapat.

  Templat:Jika kosong Lorek latar belakang menunjukkan filem ini sedang ditayangkan pada 20 Jun 2024 di panggung wayang.
Senarai filem Malaysia yang berlaku kerugian ketara (Filem yang mengalami kerugian lebih daripada RM 2,000,000.)
Tajuk Tahun Bajet filem (RM) Kutipan filem (RM) Jumlah kerugian (RM) R.
Hanyut 2014 RM 18,000,000 RM 70,000 RM 17,930,000
Puteri Gunung Ledang 2004 RM 20,000,000 RM 2,900,000 RM 17,100,000
Pendekar Awang: Darah Indera Gajah 2024 RM 15,000,000 RM 5,900,000 RM 9,100,000
Coast Guard Malaysia: Ops Helang 2023 RM 13,000,000 RM 5,000,000 RM 8,000,000
Kanang Anak Langkau: The Iban Warrior 2017 RM 6,000,000 RM 177,000 RM 5,823,000
Juang 2022 RM 6,000,000 RM 534,990 RM 5,465,010
Pulang 2018 RM 6,000,000 RM 2,300,000 RM 3,700,000
Syukur 21 2000 RM 3,500,000 RM 300,000 RM 3,200,000
Tanda Putera 2013 RM 4,000,000 RM 900,000 RM 3,100,000
Pencuri Hati Mr. Cinderella 2017 RM 2,900,000 RM 18,000 RM 2,882,000
Embun 2002 RM 3,000,000 RM 142,000 RM 2,858,000
Interchange 2016 RM 3,100,000 RM 497,135 RM 2,602,865
Badang 2018 RM 2,200,000 RM 74,148 RM 2,125,852

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ P. Ramlee (Dokumentari) (Penerbitan televisyen). Singapura: History Asia. 2010. Dicapai pada 22 Disember 2010. minit ke 60:23—60:35

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

  • Laman web box-office filem tempatan di FINAS