Senarai gunung berapi di Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Gunung berapi Mahameru (Semeru) di atas Gunung Bromo, Jawa Timur
Pulau Indonesia Barat dari ISS. Enam gunung berapi aktif kelihatan: 5 di Jawa Timur, dan Rinjani di Lombok.
Gunung-gunung berapi utama di Indonesia

Geografi Indonesia didominasikan oleh gunung berapi yang dibentuk disebabkan oleh zon subduksi di antara Plat Eurasia dan Plat Indo-Australia. Beberapa gunung-gunung berapi dikenali kerana letusannya, sebagai contoh, Gunung Berapi Krakatau dikenali sebagai kesannya yang global pada tahun 1883,[1] Tasik Toba kerana letusan supervolkano yang dianggarkan kira-kira 74,000 Sebelum Kini yang bertanggungjawab untuk enam tahun musim sejuk gunung berapi,[2] dan Gunung Tambora kerana letusannya yang paling ganas direkodkan di dalam sejarah pada tahun 1815.[3]

Gunung-gunung berapi di Indonesia merupakan sebahagian daripada Lingkaran Api Pasifik. Kemasukan 150 entri di dalam senarai di bawah dibahagikan ke dalam enam kawasan geografi, empat daripadanya tergolong di dalam sistem peparitan Lengkok Sunda. Baki dua kumpulan adalah gunung-gunung berapi Halmahera, termasuk di sekeliling Kepulauan gunung berapi, dan gunung-gunung berapi Sulawesi dan Kepulauan Sangihe. Kumpulan kedua itu termasuk di dalam lengkok gunung berapi bersama-sama dengan gunung-gunung berapi Filipina.

Gunung-gunung berapi yang paling aktif adalah Gunung Kelut dan Merapi di Pulau Java yang bertanggungjawab terhadap beribu-ribu kematian di dalam kawasan berkenaan. Semenjak AD 1000, Kelut telah meletus lebih dari 30 kali, yang mana letusan terbesarnya adalah pada skala 5 dalam Indeks Letusan Gunung Berapi (VEI),[4] manakala Merapi telas meletus lebih dari 80 kali.[5] International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior telah menamakan Merapi sebagai satu Gunung Berapi Sedekad semenjak 1995 kerana aktiviti gunung berapinya yang tinggi.

Pada tahun 2012, Indonesia mempunyai 127 gunung berapi aktif dengan kira-kira 5 juta orang mempunyai aktiviti-aktiviti dalam zon bahaya. Peristiwa gempa bumi dan tsunami 26 Disember 2004 dianggap membawa gangguan kepada corak letusan gunung berapi. Letusan Gunung Sinabung 2010, yang tidak mempunyai letusan yang direkodkan sejak tahun 1600-an, dibentangkan sebagai satu contoh mungkin hipotesis.

Perkataan bagi Gunung dalam bahasa daerah Indonesia dan banyak negara (seperti Jawa) adalah Gunung. Oleh itu, Gunung Merapi sebagai contoh, yang disebut sebagai Gunung Merapi di Indonesia dan juga di beberapa tapak yang berpangkalan di Inggeris.


Skop[sunting | sunting sumber]

Tidak ada definisi standard bagi gunung berapi. Ia boleh ditakrifkan dari ruang udara individu, bangunan-bangunan gunung berapi atau medan gunung berapi. Bahagian dalam gunung berapi purba mungkin telah terhakis, mewujudkan ruang bawah permukaan magma baru sebagai gunung berapi yang berasingan. Banyak gunung berapi aktif kontemporari meningkat kon muda parasit dari lubang rusuk atau di kawah pusat. Beberapa kon gunung berapi dikumpulkan ke dalam satu nama gunung berapi, misalnya, kompleks kaldera Tengger, walaupun ruang udara individu yang dinamakan oleh orang-orang tempatan. Status gunung berapi, sama ada aktif atau tidak aktif, tidak boleh ditakrifkan dengan tepat. Satu petunjuk gunung berapi ini telah dipilih oleh sama ada rekod-rekod sejarah, tarikh radiokarbon, atau aktiviti geoterma.

Sumber utama senarai di bawah ini diambil dari buku Gunung Berapi Dunia, disusun oleh dua vulkanologi Tom Simkin dan Lee Siebert, di mana gunung berapi aktif dalam 10,000 tahun lalu (Holosen) disenaraikan. Terutamanya bagi Indonesia, Simkin dan Siebert menggunakan katalog gunung berapi aktif daripada Persatuan Antarabangsa Gunung Berapi dan Kimia Bumi bagi penerbitan siri Interior. Simkin dan Siebert menyenarai yang paling lengkap gunung berapi di Indonesia, tetapi ketepatan rekod yang berbeza-beza dari satu kawasan yang lain dari segi aktiviti kontemporari dan kematian dalam letusan baru-baru ini. Sumber pelengkap bagi data gunung berapi terkini yang diambil daripada Penyiasatan Volkanologikal Indonesia, sebuah institusi kerajaan yang bertanggungjawab terhadap aktiviti gunung berapi dan pengurangan bahaya geologi di Indonesia, dan beberapa sumber akademik.

Kumpulan geografi[sunting | sunting sumber]

Sumatera[sunting | sunting sumber]

Drawing of an overhead view of an elongated island stretching from the top left corner to the bottom right corner and labelled with names of locations.
Peta menunjukkan lokasi gunung berapi dan garis sesar geologi Sumatera

Geografi Sumatera dikuasai oleh banjaran gunung yang dipanggil Bukit Barisan. Banjaran gunung menjangkau hampir 1,700 km (1,100 batu) dari utara ke selatan pulau itu, dan ia telah dibentuk oleh pergerakan plat tektonik Australia. Plat itu bergerak dengan kadar penumpuan 5.5 cm / tahun yang telah mencipta gempa bumi besar di sebelah barat Sumatera termasuk gempa bumi Sumatera-Andaman 2004. Pergerakan tektonik telah bertanggungjawab bukan sahaja untuk gempa bumi, tetapi juga untuk penggubalan kamar magma di bawah pulau itu.

Hanya salah satu daripada 35 gunung berapi aktif, Weh, dipisahkan dari tanah besar Sumatera. perpisahan itu berpunca daripada letusan besar yang dipenuhi tanah rendah di antara Weh dan seluruh tanah besar dengan air laut di zaman Pleistosen. Gunung berapi terbesar Sumatera adalah supervolkano Toba jarak 100 km (62 batu) × 30 km (19 batu) Tasik Toba, yang diwujudkan selepas kejatuhan kaldera (dianggarkan dalam 74,000 Sebelum Kini). Letusan itu dianggarkan telah berada di tahap lapan pada skala VEI, yang terbesar mungkin untuk letusan gunung berapi. Puncak tertinggi banjaran gunung adalah Gunung Kerinci dengan ketinggian 3,800 m (12,467 kaki).

Name Shape Elevation Last eruption (VEI) Geolocation
Weh stratovolcano 617 meter (2,024 ka) Pleistocene 5°49′N 95°17′E / 5.82°N 95.28°E / 5.82; 95.28
Seulawah Agam stratovolcano 1,810 meter (5,940 ka) 1839 (2) 5°26′53″N 95°39′29″E / 5.448°N 95.658°E / 5.448; 95.658
Peuet Sague complex volcano 2,801 meter (9,190 ka) 25 December 2000 (2) 4°54′50″N 96°19′44″E / 4.914°N 96.329°E / 4.914; 96.329
Geureudong stratovolcano 2,885 meter (9,465 ka) 1937 4°48′47″N 96°49′12″E / 4.813°N 96.82°E / 4.813; 96.82
Kembar shield volcano 2,245 meter (7,365 ka) Pleistocene 3°51′00″N 97°39′50″E / 3.850°N 97.664°E / 3.850; 97.664
Sibayak stratovolcano 2,212 meter (7,257 ka) 1881 3°14′N 98°31′E / 3.23°N 98.52°E / 3.23; 98.52
Sinabung stratovolcano 2,460 meter (8,070 ka) 22 May 2016 3°10′12″N 98°23′31″E / 3.17°N 98.392°E / 3.17; 98.392
Toba supervolcano 2,157 meter (7,077 ka) 72000 BC 2°35′N 98°50′E / 2.58°N 98.83°E / 2.58; 98.83
Helatoba-Tarutung fumarole field 1,100 meter (3,600 ka) Pleistocene 2°02′N 98°56′E / 2.03°N 98.93°E / 2.03; 98.93
Imun unknown 1,505 meter (4,938 ka) unknown 2°09′29″N 98°55′48″E / 2.158°N 98.93°E / 2.158; 98.93
Sibualbuali stratovolcano 1,819 meter (5,968 ka) unknown 1°33′22″N 99°15′18″E / 1.556°N 99.255°E / 1.556; 99.255
Lubukraya stratovolcano 1,862 meter (6,109 ka) unknown 1°28′41″N 99°12′32″E / 1.478°N 99.209°E / 1.478; 99.209
Sorikmarapi stratovolcano 2,145 meter (7,037 ka) 1986 (1) 0°41′10″N 99°32′20″E / 0.686°N 99.539°E / 0.686; 99.539
Talakmau complex volcano 2,919 meter (9,577 ka) unknown 0°04′44″N 99°58′48″E / 0.079°N 99.98°E / 0.079; 99.98
Sarik-Gajah volcanic cone unknown unknown 0°00′29″N 100°12′00″E / 0.008°N 100.20°E / 0.008; 100.20
Marapi complex volcano 2,891 meter (9,485 ka) 5 August 2004 (2) 0°22′52″S 100°28′23″E / 0.381°S 100.473°E / -0.381; 100.473
Tandikat stratovolcano 2,438 meter (7,999 ka) 1924 (1) 0°25′59″S 100°19′01″E / 0.433°S 100.317°E / -0.433; 100.317
Talang stratovolcano 2,597 meter (8,520 ka) 12 April 2005 (2) 0°58′41″S 100°40′44″E / 0.978°S 100.679°E / -0.978; 100.679
Kerinci stratovolcano 3,800 meter (12,500 ka) 22 June 2004 (2) 1°41′49″S 101°15′50″E / 1.697°S 101.264°E / -1.697; 101.264
Hutapanjang stratovolcano 2,021 meter (6,631 ka) unknown 2°20′S 101°36′E / 2.33°S 101.60°E / -2.33; 101.60
Sumbing stratovolcano 2,507 meter (8,225 ka) 23 May 1921 (2) 2°24′50″S 101°43′41″E / 2.414°S 101.728°E / -2.414; 101.728
Kunyit stratovolcano 2,151 meter (7,057 ka) unknown 2°35′31″S 101°37′48″E / 2.592°S 101.63°E / -2.592; 101.63
Pendan unknown unknown unknown 2°49′S 102°01′E / 2.82°S 102.02°E / -2.82; 102.02
Belirang-Beriti compound 1,958 meter (6,424 ka) unknown 2°49′S 102°11′E / 2.82°S 102.18°E / -2.82; 102.18
Bukit Daun stratovolcano 2,467 meter (8,094 ka) unknown 3°23′S 102°22′E / 3.38°S 102.37°E / -3.38; 102.37
Kaba stratovolcano 1,952 meter (6,404 ka) 22 August 2000 (1) 3°31′S 102°37′E / 3.52°S 102.62°E / -3.52; 102.62
Dempo stratovolcano 3,173 meter (10,410 ka) October 1994 (1) 4°02′S 103°08′E / 4.03°S 103.13°E / -4.03; 103.13
Patah unknown 2,817 meter (9,242 ka) unknown 4°16′S 103°18′E / 4.27°S 103.30°E / -4.27; 103.30
Bukit Lumut Balai stratovolcano 2,055 meter (6,742 ka) unknown 4°14′S 103°37′E / 4.23°S 103.62°E / -4.23; 103.62
Besar stratovolcano 1,899 meter (6,230 ka) April 1940 (1) 4°26′S 103°40′E / 4.43°S 103.67°E / -4.43; 103.67
Ranau caldera 1,881 meter (6,171 ka) unknown 4°50′S 103°55′E / 4.83°S 103.92°E / -4.83; 103.92
Sekincau Belirang caldera 1,719 meter (5,640 ka) unknown 5°07′S 104°19′E / 5.12°S 104.32°E / -5.12; 104.32
Suoh caldera 1,000 meter (3,300 ka) 10 July 1933 (4) 5°15′S 104°16′E / 5.25°S 104.27°E / -5.25; 104.27
Hulubelu caldera 1,040 meter (3,410 ka) 1836 5°21′S 104°36′E / 5.35°S 104.60°E / -5.35; 104.60
Rajabasa stratovolcano 1,281 meter (4,203 ka) 1798 5°46′48″S 105°37′30″E / 5.78°S 105.625°E / -5.78; 105.625
An overhead view of a land formation that is brightly coloured with patches of pink, blue, green, white, and black in irregular configurations.
Landsat image of Lake Toba 
A photograph depicting a blue sky with white clouds at the top, a grey mountain range in the middle, and green foliage at the bottom.

Selat Sunda dan Pulau Jawa[sunting | sunting sumber]

Selat Sunda memisahkan kepulauan Sumatra dan Jawa dengan kepulauan gunung berapi Krakatau terletak di antara mereka.

Nama Shape Ketinggian Letusan terakhir (VEI) Geolokasi
(m) (ft)
Krakatoa kaldera 813 2,667 21 July 2001 (1) 6°06′07″S 105°25′23″E / 6.102°S 105.423°E / -6.102; 105.423
Pulosari stratovolkano 1,346 4,416 tidak dikenali 6°20′31″S 105°58′30″E / 6.342°S 105.975°E / -6.342; 105.975
Karang stratovolkano 1,778 5,833 tidak dikenali 6°16′12″S 106°02′31″E / 6.27°S 106.042°E / -6.27; 106.042
Kiaraberes-Gagak stratovolkano 1,511 4,957 6 April 1939 (1) 6°44′S 106°39′E / 6.73°S 106.65°E / -6.73; 106.65
Perbakti stratovolkano 1,699 5,574 tidak dikenali 6°45′S 106°41′E / 6.75°S 106.68°E / -6.75; 106.68
Salak stratovolkano 2,211 7,254 31 January 1938 (2) 6°43′S 106°44′E / 6.72°S 106.73°E / -6.72; 106.73
Gede stratovolcano 2,958 9,705 13 March 1957 (2) 6°47′S 106°59′E / 6.78°S 106.98°E / -6.78; 106.98
Patuha stratovolkano 2,434 7,986 unknown 7°09′36″S 107°24′00″E / 7.160°S 107.40°E / -7.160; 107.40
Wayang-Windu Kubah lava 2,182 7,159 unknown 7°12′29″S 107°37′48″E / 7.208°S 107.63°E / -7.208; 107.63
Malabar stratovolkano 2,343 7,687 unknown 7°08′S 107°39′E / 7.13°S 107.65°E / -7.13; 107.65
Tangkuban Perahu stratovolkano 2,084 6,837 14 September 1983 (1) 6°46′S 107°36′E / 6.77°S 107.60°E / -6.77; 107.60
Papandayan stratovolkano 2,665 8,743 11 November 2002 (2) 7°19′S 107°44′E / 7.32°S 107.73°E / -7.32; 107.73
Kendang stratovolcano 2,608 8,556 unknown 7°14′S 107°43′E / 7.23°S 107.72°E / -7.23; 107.72
Kamojang stratovolkano 1,730 5,676 Pleistocene 7°07′30″S 107°48′00″E / 7.125°S 107.80°E / -7.125; 107.80
Guntur complex volcano 2,249 7,379 16 October 1847 (2) 7°08′35″S 107°50′24″E / 7.143°S 107.840°E / -7.143; 107.840
Tampomas stratovolcano 1,684 5,525 unknown 6°46′S 107°57′E / 6.77°S 107.95°E / -6.77; 107.95
Galunggung stratovolkano 2,168 7,113 9 Januari 1984 (1) 7°15′00″S 108°03′29″E / 7.25°S 108.058°E / -7.25; 108.058
Talagabodas stratovolcano 2,201 7,221 unknown 7°12′29″S 108°04′12″E / 7.208°S 108.07°E / -7.208; 108.07
Karaha fumarole 1,155 3,789 unknown 7°07′S 108°05′E / 7.12°S 108.08°E / -7.12; 108.08
Cereme stratovolcano 3,078 10,098 unknown 6°53′31″S 108°24′00″E / 6.892°S 108.40°E / -6.892; 108.40
Slamet stratovolcano 3,432 11,247 1 May 1999 (1) 7°14′31″S 109°12′29″E / 7.242°S 109.208°E / -7.242; 109.208
Dieng complex volcano 2,565 8,415 31 December 1996 (1) 7°12′S 109°55′E / 7.20°S 109.92°E / -7.20; 109.92
Sundoro stratovolkano 3,136 10,289 29 October 1971 (2) 7°18′00″S 109°59′31″E / 7.30°S 109.992°E / -7.30; 109.992
Sumbing stratovolkano 3,371 11,060 1730 (1) 7°23′02″S 110°04′12″E / 7.384°S 110.070°E / -7.384; 110.070
Ungaran stratovolkano 2,050 6,726 unknown 7°11′S 110°20′E / 7.18°S 110.33°E / -7.18; 110.33
Telomoyo stratovolkano 1,894 6,214 unknown 7°22′S 110°24′E / 7.37°S 110.40°E / -7.37; 110.40
Merbabu stratovolcano 3,145 10,318 1797 (2) 7°27′S 110°26′E / 7.45°S 110.43°E / -7.45; 110.43
Merapi stratovolcano 2,968 9,738 15 May 2006[6] 7°32′31″S 110°26′31″E / 7.542°S 110.442°E / -7.542; 110.442
Muria stratovolcano 1,625 5,331 160 BC ± 30 years 6°37′S 110°53′E / 6.62°S 110.88°E / -6.62; 110.88
Lawu stratovolkano 3,265 10,712 28 November 1885 (1) 7°37′30″S 111°11′31″E / 7.625°S 111.192°E / -7.625; 111.192
Wilis stratovolkcano 2,563 8,409 unknown 7°48′29″S 111°45′29″E / 7.808°S 111.758°E / -7.808; 111.758
Kelud stratovolkano 1,731 5,679 10 February 1990 (4) 7°55′48″S 112°18′29″E / 7.93°S 112.308°E / -7.93; 112.308
Kawi-Butak stratovolkano 2,651 8,698 unknown 7°55′S 112°27′E / 7.92°S 112.45°E / -7.92; 112.45
Arjuno-Welirang stratovolkano 3,339 10,955 15 August 1952 (0) 7°43′30″S 112°34′48″E / 7.725°S 112.58°E / -7.725; 112.58
Penanggungan stratovolkano 1,653 5,423 unknown 7°37′S 112°38′E / 7.62°S 112.63°E / -7.62; 112.63
Malang Plain maar 680 2,231 tidak dikenali 8°01′S 112°41′E / 8.02°S 112.68°E / -8.02; 112.68
Semeru stratovolcano 3,676 12,060 1967–2006 continuing (3) 8°06′29″S 112°55′12″E / 8.108°S 112.92°E / -8.108; 112.92
Tengger stratovolkano 2,329 7,641 8 June 2004 (2) 7°56′31″S 112°57′00″E / 7.942°S 112.95°E / -7.942; 112.95
Lamongan stratovolkano 1,651 5,417 5 February 1898 (2) 7°58′44″S 113°20′31″E / 7.979°S 113.342°E / -7.979; 113.342
Lurus complex volkano 539 1,768 unknown 7°44′S 113°35′E / 7.73°S 113.58°E / -7.73; 113.58
Iyang-Argapura complex volcano 3,088 10,131 unknown 7°58′S 113°34′E / 7.97°S 113.57°E / -7.97; 113.57
Raung stratovolkano 3,332 10,932 2 Jun 2002 (2) 8°07′30″S 114°02′31″E / 8.125°S 114.042°E / -8.125; 114.042
Ijen stratovolkano 2,799 9,183 28 Jun 1999 (1) 8°03′29″S 114°14′31″E / 8.058°S 114.242°E / -8.058; 114.242
Baluran stratovolkano 1,247 4,091 tidak dikenali 7°51′S 114°22′E / 7.85°S 114.37°E / -7.85; 114.37
Sumber: Global Volcanism Program.[7][8]

Komba[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meters feet Koordinat
Batu Tara 748 2454

Kepulauan Sunda kecil[sunting | sunting sumber]

Bali[sunting | sunting sumber]
Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meters feet Koordinat
Agung
Batur
Bratan
Lombok[sunting | sunting sumber]
Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meters feet Koordinat
Rinjani
Sumbawa[sunting | sunting sumber]
Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meters feet Koordinat
Tambora
Kepulauan Flores[sunting | sunting sumber]
Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meters feet Koordinat
Ebulobo
Egon
Ilimuda
Inielika
Inierie
Iya
Kelimutu
Leroboleng
Lewotobi
Ndete Napu
Poco Leok
Ranakah
Riang Kotang
Sukaria Caldera
Wai Sano

Paluweh[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meters feet Koordinat
Rokatenda
Sangeang Api

Lomblen[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meters feet Koordinat
Ililabalekan
Iliwerung
Lewotolo

Pantar[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meters feet Koordinat
Sirung

Sulawesi[sunting | sunting sumber]

Sulawesi dan Kepulauan Sangihe[sunting | sunting sumber]

Empat semenanjung mendominasi bentuk pulau Sulawesi (dulu dikenali sebagai Celebes). Bahagian tengah adalah kawasan pergunungan, tetapi kebanyakannya bukan gunung berapi. Gunung berapi aktif boleh dijumpai di semenanjung utara dan bersambungan ke utara hingga ke Kepulauan Sangihe. Kepulauan Sangihe menandakan sempadan dengan Filipina.


Nama Bentuk Ketinggian Letusan terakhir (VEI) Geolokasi
Colo Stratovolkano 507 meter (1,663 ka) 18 July 1983 (4) 0°10′12″S 121°36′29″E / 0.17°S 121.608°E / -0.17; 121.608
Ambang Gunung berapi kompleks 1,795 meter (5,889 ka) 1845 ± 5 years 0°45′N 124°25′E / 0.75°N 124.42°E / 0.75; 124.42
Soputan Stratovolkano 1,784 meter (5,853 ka) Templat:Dtsh24–30 October 2007 1°06′29″N 124°43′48″E / 1.108°N 124.73°E / 1.108; 124.73
Sempu kaldera 1,549 meter (5,082 ka) unknown 1°07′48″N 124°45′29″E / 1.13°N 124.758°E / 1.13; 124.758
Tondano kaldera 1,202 meter (3,944 ka) unknown 1°14′N 124°50′E / 1.23°N 124.83°E / 1.23; 124.83
Lokon-Empung Stratovolkano 1,580 meter (5,180 ka) Ralat: 2011 Julai 15


Ini bukan format tarikh yang diterima. Sila periksa ejaan, nombor, dan/atau baca dokumentasi di templat {{dts}} untuk masukan tarikh yag betul.
|| 1°21′29″N 124°47′31″E / 1.358°N 124.792°E / 1.358; 124.792

Mahawu Stratovolkano 1,324 meter (4,344 ka) 16 November 1977 (0) 1°21′29″N 124°51′29″E / 1.358°N 124.858°E / 1.358; 124.858
Klabat Stratovolkano 1,995 meter (6,545 ka) unknown 1°28′N 125°02′E / 1.47°N 125.03°E / 1.47; 125.03
Tongkoko Stratovolkano 1,149 meter (3,770 ka) 1880 (1) 1°31′N 125°12′E / 1.52°N 125.20°E / 1.52; 125.20
Ruang Stratovolkano 725 meter (2,379 ka) 25 September 2002 (4) 2°18′N 125°22′E / 2.30°N 125.37°E / 2.30; 125.37
Karangetang Stratovolkano 1,784 meter (5,853 ka) August 2007 2°47′N 125°24′E / 2.78°N 125.40°E / 2.78; 125.40
Banua Wuhu submarine −5 meter (−16 ka) 18 July 1919 (3) 3°08′17″N 125°29′28″E / 3.138°N 125.491°E / 3.138; 125.491
Awu Stratovolkano 1,320 meter (4,330 ka) 2 June 2004 (2) 3°40′N 125°30′E / 3.67°N 125.50°E / 3.67; 125.50
Submarine 1922 submarine −5,000 meter (−16,000 ka) unknown 3°58′N 125°10′E / 3.97°N 125.17°E / 3.97; 125.17
Source: Global Volcanism Program.[9][10]

Pulau Sumatera[sunting | sunting sumber]

Nama Ketinggian Lokasi Letusan terakhir
meters feet Koordinat
Belirang-Beriti
Besar
Bukit Daun
Bukit Lumut Balai
Dempo
Geureudong
Helatoba-Tarutung
Hulubelu
Hutapanjang
Imun
Kaba
Kembar
Kerinci
Kunyit
Lubukraya
Marapi
Patah
Pendan
Peuet Sague
Pulau Weh
Rajabasu
Ranau
Sarik-Gajah
Sekincau Belirang
Seluwah Agam
Sibayak
Sibualbuali
Sinabung
Sorikmarapi
Sumbing
Suoh
Talakmau
Talang 2,597 m 0.978° S 100.679° E 2005
Tandikat
Toba
Tujuh

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Winchester, Simon (2003). Krakatoa: The Day the World Exploded: August 27, 1883. HarperCollins. ISBN 0-06-621285-5. 
  2. ^ Oppenheimer, C. (2002). "Limited global change due to the largest known Quaternary eruption, Toba ≈74 kyr BP?". Quarternary Science Reviews. 21 (14–15): 1593–1609. doi:10.1016/S0277-3791(01)00154-8. 
  3. ^ Stothers, Richard B. (1984). "The Great Tambora Eruption in 1815 and Its Aftermath". Science. 224 (4654): 1191–1198. PMID 17819476. doi:10.1126/science.224.4654.1191. 
  4. ^ "Kelut Eruptive History". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dicapai pada 2006-12-19. 
  5. ^ "Merapi Eruptive History". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dicapai pada 2006-12-19. 
  6. ^ "Mount Merapi Erupts". ANTARA. 15 May 2006. Dicapai pada 2006-11-17. 
  7. ^ "Volcanoes of Indonesia - Krakatau". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dicapai pada 2006-11-17. 
  8. ^ "Volcanoes of Indonesia - Java". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dicapai pada 2006-11-17. 
  9. ^ "Volcanoes of Indonesia - Sulawesi". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dicapai pada 2006-11-17. 
  10. ^ "Volcanoes of Indonesia - Sangihe Islands". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. Dicapai pada 2006-11-17.