Senarai gurun Amerika Utara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Gurun Black Rock , barat laut Nevada, tasik kering di Gurun Lembangan Besar
Foto udara Gurun Painted di Taman Negara Hutan Petrified, Arizona
Penyelarasan geologi di Gurun Mojave berhampiran Barstow, California
Fail:White sands national monument dune.jpg
Gipsum gypsum yang luar biasa di Monumen Nasional White Sands di Gurun Chihuahuan
Saguaro (detail), ikon Gurun Sonoran. Gambar oleh Ansel Adams , c.1941
Kuda liar berjalan di padang rumput Sagebrush, Tule Valley, Utah
Pemandangan lembah India Wells , sebahagian daripada padang pasir Mojave (tinggi) berhampiran Ridgecrest, California
Pergunungan Guadalupe di Texas 2006

Senarai padang pasir Amerika Utara ini mengenalpasti kawasan benua yang menerima kurang daripada 10 in (250 mm) hujan tahunan. "Gurun Amerika Utara" juga istilah untuk besar yang Level US 1 kawasan ekologi (EPA) [1] daripada North American Cordillera , di Gurun dan shrublands xeric biom (WWF). Padang pasir benua ini sebahagian besarnya antara Pegunungan Rocky dan Sierra Madre Oriental di timur, dan bayangan hujan - yang membina Sierra Nevada , Transverse , dan Banjaran Semenanjung di barat. Wilayah xeric Amerika Utara lebih daripada 95,751 bt2 (247,990 km2) termasuk: tiga padang pasir utama; banyak padang pasir yang lebih kecil; dan kawasan gurun yang tidak kering; di barat Amerika Syarikat dan di timur laut, tengah, dan barat laut Mexico.

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Berikut adalah tiga padang pasir panas dan kering utama di Amerika Utara, semuanya terletak di barat daya Amerika Syarikat dan utara Mexico . [2]

  • Gurun Chihuahuan adalah gurun panas terbesar di Amerika Utara, yang terletak di Barat Daya Amerika Syarikat dan Utara Mexico. Jumlah keseluruhannya ialah 140,000 .
  • Gurun Sonoran adalah padang pasir yang terletak di Southwestern Amerika Syarikat dan barat laut Mexico. Ia adalah gurun panas kedua terbesar di Amerika Utara. Jumlah kawasannya ialah 120,000 .
  • Gurun Mojave adalah padang pasir terpanas di Amerika Utara, yang terletak terutamanya di tenggara California . Jumlah keseluruhannya ialah 22,000 .

Gurun sejuk terbesar adalah Great Basin Desert , yang merangkumi sebahagian besar Wilayah Basin dan Provinsi utara, di utara Gurun Mojave.

Gurun sejuk lain yang lain terletak di Columbia Plateau / Columbia Basin , Plain River Snake , dan kawasan Plateau Colorado .

Penyenaraian penuh[sunting | sunting sumber]

Eco-desert padang Amerika Utara.
  Cold deserts:
  Hot deserts:

(Disenaraikan dari utara ke selatan)

  • British Columbia
    • Ashcroft - Terletak di sepanjang Sungai Thompson . Panjang keseluruhan Sungai Thompson dari Kamloops ke Lytton kebanyakannya kering, tetapi pada titik tengah berhampiran Ashcroft, iklimnya cukup kering untuk dikelaskan sebagai kering. [3]  
  • Washington - British Columbia - Idaho - Wyoming - Oregon - Nevada
    • Kebanyakan Basin Columbia adalah padang pasir, seperti
      • Channeled Scablands , padang pasir di Lembah Columbia timur Washington
    • Kebanyakan ular Sungai Ular (ecoregion) adalah padang rumput sagebrush , tetapi ladang lava mandir membentuk padang pasir kecil, seperti
    • Basin Wyoming (ecoregion) dikuasai oleh padang rumput kering dan padang rumput semak , tetapi juga mengandungi
      • Red Desert (Wyoming)
    • Gurun Owyhee , di barat daya Idaho , utara Nevada , dan Oregon tenggara.
      • Yp Desert , sebahagian daripada Gurun Owyhee di Idaho
    • Oregon Desert High , aka "Great Sandy Desert", eastern Oregon
      • Alvord Desert , katil tasik kering .
    • Wilayah Barat Laut Lahontan di Nevada-sebahagian daripada Basin dan Julat Utara (ecoregion)
  • Gurun Basin Besar
    • Nevada , yang dikuasai oleh padang rumput sagebrush
      • Gurun Empat Mile , di barat laut Nevada
      • Gurun Smoke Creek , Nevada (980 meter persegi)
      • Gurun Carson
    • Utah
      • Great Salt Lake Desert , Utah
      • Gurun Sevier mengelilingi Tasik Sevier yang berselang, berpasir
        • Padang Gurun Black Rock Desert
      • Gurun Escalante (3,270 meter persegi)
  • Colorado Plateau
    • Utah
      • San Rafael Desert , bahagian kering San Rafael Swell
    • Colorado , didominasi oleh pinyon - hutan kayu juniper , tetapi mengandungi kawasan padang pasir di mana keadaan tanah yang tidak menguntungkan wujud:
      • Bisti Badlands Desert , New Mexico
      • Painted Desert, Arizona
  • Gurun Mojave
    • California ( Gurun Tinggi ); dan bahagian barat Arizona , selatan Nevada , dan sebahagian kecil dari Utah .
      • Death Valley , California
    • Gurun Amargosa , Nevada
  • Gurun Sonoran
    • Gurun Colorado , Southern California ( Gurun Rendah )
      • Gurun Yuha , Imperial Valley , California
    • Gurun Yuma , Arizona barat daya
    • Gurun Lechuguilla , Arizona barat daya
    • Tule Desert (Arizona) dan Sonora , Mexico
    • Gran Desierto de Altar , Sonora, Mexico
    • Gurun Baja California , Negeri Baja California , Mexico
      • Gurun Vizcaíno , negeri tengah Baja California, Mexico
  • Gurun Chihuahuan

Kawasan gersang barat Amerika Utara[sunting | sunting sumber]

Kawasan yang ditentukan secara berasingan di Amerika Utara adalah kawasan benua yang lembap berdasarkan air yang ada di samping bayang-bayang hujan yang diturunkan hujan [4] dan mempunyai banyak padang rumput semak non-padang pasir (EPA) dan semak belukar xeric (WWF) untuk memusnahkan ekosistem dan ekoregion. Rantau yang gersang yang besar ini 190,000 bt2 (490,000 km2) termasuk: padang pasir, seperti Gurun Basin Besar dan Gurun Sonoran; dan kawasan kawasan gersang bukan padang pasir (dengan lebih daripada 10 inci (250 mm) hujan tahunan) di kawasan gersang Great Basin , Dataran Tinggi Colorado , Dataran Tinggi Mexico , dan lain-lain. Kawasan gersang ini bermula dari bahagian atas Gurun Amerika Utara di Washington dan Idaho ke arah selatan ke Mexico di Belt Volkanik Trans-Mexico . 'Wilayah gersang barat' adalah timur dan (kecuali untuk pulau-pulau langit Mojave) yang tidak menentu dari Gurun Mojave, [5] tidak seperti padang pasir Great Basin barat daya yang bersebelahan dengan ekoton ke utara Mojave Desert.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

  • Gurun Amerika Utara dalam Senarai ecoregions di Amerika Syarikat (EPA)
  • Gurun Amerika Utara dalam Senarai ecoregions di Amerika Utara (CEC)
  • Senarai padang pasir
  • Semi-arid iklim
  • Deserts of California
  • Great American Desert
  • Gurun of Maine
  • Ekologi gurun
  • Padang pasir dan xeric - biome dan ecoregions

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ EPA, OA, OEAEE, OWC, US. "About the National Health and Environmental Effects Research Laboratory (NHEERL) – US EPA". US EPA. Dicapai pada 11 April 2018.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  2. ^ "Desert Biome". University of California Museum of Paleontology.
  3. ^ "Canada's Only True Desert". Dicapai pada January 9, 2013.
  4. ^ (1953 kriteria Meigs )
  5. ^ "The World's Largest Desert". Geology and Earth Science. geology.com. Dicapai pada 2010-04-25.

Templat:Deserts