Senarai hidangan Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Ini adalah senarai hidangan yang terdapat dalam masakan Malaysia.

Makanan ruji[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Asal/Kemasyhuran Jenis Penerangan
Ambuyat
Ambuyat in Bandar Seri Begawan Brunei.jpg
Borneo Makanan tradisi Penggantian nasi. Makanan ruji bagi penduduk asli Borneo.

Hidangan utama[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Kawasan Jenis Penerangan
Ayam percik - Semenanjung Pantai Timur Ayam panggang Ayam bakar dengan sos pedas dan kari.
Ayam tandoori Tandoori.JPG Asia Ayam panggang Ayam panggang diasinkan dalam yoghurt dan rempah dalam tandoor.
Ayam tauge
BeanSproutsChicken.jpg
Ipoh, Perak Hidangan Dihidangkan dengan kicap ringan berperisa dengan minyak.
Bebola ikan
Fishball closeup.jpg
Asia Makanan biasa Bebola kecil yang dibuat dari ikan.
Tempoyak ikan patin Tempoyak Ikan Patin 5.JPG Pantai Utara dan Timur Semenanjung Kari ikan Ikan sembilang disajikan dalam kari durian yang diperam manis dan pedas.
Telur dadar tiram
Oyster omelette - Singapore style.JPG
Asia
Hidangan makanan laut Hidangan terdiri daripada omelet dengan isian terutamanya terdiri dari tiram kecil.
Sata
Sata.jpg
Terengganu Hidangan tradisional Terdiri dari daging ikan rempah yang dibungkus dengan daun pisang dan dimasak di atas panggangan.

Sup[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Kawasan Jenis Penerangan
Ayam pansuh Sarawak Sup Sup ayam yang dimasak dalam buluh bersama dengan perasa. Hidangan yang popular di Sarawak, Malaysia.

Roti[sunting | sunting sumber]

Name Image Region Type Description
Capati
Chapati2.JPG
Asia Roti rata Roti nipis dan tidak beragi yang berasal dari India, dibawa oleh pendatang ke negara itu pada awal abad ke-19. Biasanya disajikan dengan daging lembu atau daging kambing kari.
Tose
Tosai - Mega Curry House MYR1.30.jpg
Asia Penapaian Crepe atau Lempeng Berasal dari Masakan India Tamil.
Naan Naan shiva.jpg Asia Roti rata Roti rata yang dibakar dengan ketuhar. Biasanya dimakan dengan pelbagai sos seperti chutney dan kari.
Burger Ramly Asia Hamburger Boleh didapati di seluruh Malaysia tetapi terutamanya di Selangor dan Kuala Lumpur
Roti canai
Canaimaking.jpg
Asia Roti rata Berasal dari masakan India.
Roti jala Asia Lempeng Dihidang dengan kari. Salah satu makanan popular di Malaysia.
Roti John
Roti John - served.jpg
Asia Sandwic Sandwic popular di Malaysia.

Salads[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Kawasan Jenis Penerangan
Acar
Acar-Singapore Chom Chom.jpg
Di seluruh negara Perasa dan Salad Jenis acar yang boleh didapati di Indonesia, Malaysia, dan Singapura.
Kinilaw Fish kinilaw.JPG Sabah Salad Proses memasak yang bergantung pada cuka untuk mendewarnakan ramuan, serupa dengan ceviche. Biasanya digunakan untuk menyediakan makanan laut mentah. Ia juga boleh digunakan untuk menyiapkan daging atau sayur yang dimasak dengan ringan.
Yusheng
Yeesang.JPG
Asia Salad Dimakan semasa Tahun Baru Cina.

Hidangan mee[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Kawasan Jenis Description
Mee Kari
Malaysian noodles-Curry Mee-01.jpg
Malaysia Hidangan mee Biasanya terdiri daripada telur kuning nipis mee atau/dan tali mee-hoon nipis (vermicelli beras) dengan sup kari pedas, cili/sambal, santan, dan pilihan tauhu kering, udang, sotong, ayam, telur dan daun pudina.
Hokkien mee
Newton HokkienMee.JPG
Di seluruh negara Chow mein Berkhidmat di banyak negara Asia Tenggara, dibawa oleh pendatang dari Fujian di tenggara China.
Lor mee
Lor mee zz.jpg
Di seluruh negara
(Popular di Singapore)
Hidangan mee Salah satu hidangan mee ilham Cina.
Maggi goreng
Maggi Goreng.jpg
Asia Mee segera Sejenis mee segera yang popular di Malaysia.
Mee pok
Bakchormee.JPG
Di seluruh negara Hidangan mee Sejenis mee Cina.
Mee siam
MeeSiam.jpg
Asia Mee Siam Sejenis hidangan mee nasi nipis.
Mee wonton
WantonMee.JPG
Di seluruh negara Hidangan mee Berasal dari masakan Kantonis.

Hidangan nasi[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Kawasan Jenis Penjelasan
Nasi daun pisang
Bananaleafrice001.jpg
Semenanjung Malaysia Hidangan nasi Berasal dari masakan India.
Bubur Pedas Bubur 100618-4100 sbs.jpg Sarawak Bubur Jenis bubur yang diperbuat daripada beras tumis halus dan kelapa parut. Ia popular pada bulan Ramadhan.
Nasi ayam Hainan
Hainanese Chicken Rice.jpg
Di seluruh negara Hidangan nasi Berasal dari pendatang Hainan.
Nasi Ekonomi Di seluruh negara Hidangan nasi Hidangan nasi dimakan dengan sejenis protein dan sayur-sayuran.
Nasi goreng pattaya
Nasi goreng pattaya.png
Semenanjung Malaysia Hidangan nasi Hidangan Malaysia yang dibuat dengan menutup atau membungkus ayam nasi goreng, dalam telur goreng. Ia sering dihidangkan bersama sos cili dan timun. Nama itu berasal dari Pattaya, Thailand.
Nasi hujan panas Semenanjung Pantai Timur Hidangan nasi Hidangan nasi pelangi dimakan dengan sejenis protein dan sayur-sayuran.
Nasi lemak
Nasi lemak 01a.jpg
Di seluruh negara Hidangan nasi Hidangan nasi Minangkabau wangi yang dimasak dalam santan dan daun "pandan" yang lazim dijumpai di Malaysia, di mana ia dianggap sebagai hidangan nasional Malaysia.[1]
Nasi paprik Hidangan nasi
Nasi tomato Semenanjung Pantai Barat Hidangan nasi Hidangan Malaysia pantai barat yang popular, biasanya dimakan bersama ayam masak merah.

Makanan ringan[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Kawasan Jenis Penjelasan
Kerepek Di seluruh negara, terutamanya bandar pesisir seperti Selangor dan Johor Makanan ringan Makanan ringan yang popular di Malaysia, terutama disajikan di kediaman banyak orang semasa perayaan perayaan. Versi vegan Keropok
Karipap
Karipap.jpg
Nationwide Makanan ringan Sejenis makanan ringan atau kuih. Biasanya diisi dengan ayam dan kentang dengan kari kering di dalamnya.
Mee Siput Muar Muar, Johor Keropok makanan ringan Makanan ringan mi kering berbentuk bulat goreng, dibuat dari tepung dengan bahan lain, dimakan bersama sambal.
Akok Popular di Kelantan negeri Makanan ringan Makanan ringan pencuci mulut tradisional Tradisional yang terbuat dari telur, tepung, gula perang.

Daging awet[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Kawasan Jenis Penjelasan
Bakkwa Di seluruh negara Daging kering
Belutak Brunei dan Sarawak Daging tapai Sosej dibuat dari daging
Char siu
Charsiu.jpg
Di seluruh negara Daging babi Sejenis daging panggang.
Sosej Cina
Chinesesausageunpackaged.jpg
Di seluruh negara Daging babi Sosej dibuat dari daging babi.
Pekasam Malaysia Utara dan Sarawak Daging tapai Ikan air tawar yang diperam hingga rasanya masam, kemudian dibumbui dengan cili dan gula.

Pencuci mulut[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Rantau Jenis Description
Bubur cha cha Penang, Melaka Pencuci mulut Sejenis bubur.
Pulut mangga Di seluruh negara Pencuci mulut Mangga dimakan dengan beras pulut.
Roti tisu
RotiTissue001.jpg
Malaysia Pencuci mulut Terdapat di kebanyakan gerai Mamak tempatan di Malaysia dan Singapura.
Puding Diraja Pekan, Pahang Pencuci mulut Puding dihiasi dengan jala emas, dan disajikan dengan sos sejuk yang terbuat dari susu dan tepung jagung.
Putu mayam
Putumayam.jpg
Semenanjung Malaysia Hidangan Berasal dari masakan India Tamil.

Sapuan[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Rantau Jenis Description
Kacang Coklat PeanutButter.jpg Di seluruh negara Sapuan Biasanya makan dengan roti bakar.

Perasa dan sos[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Rantau Jenis Description
Cincalok
Cincalok, shallots, chilli.jpg
Melaka Perasa Sedikit fermentasi udang atau krill.
Sos Tiram OysterSauce2.jpg Di seluruh negara Sos Sos tiram berwarna hitam.
Tauco Pantai Barat Semenanjung Malaysia Perasa Biasanya masak dengan sumber protein.
Tuhau Sabah Perasa Tumbuhan dari genus Etlingera. Biasanya dimakan mentah setelah dicampurkan dengan cili, cuka, dan garam. Goreng juga.

Kek dan pastri[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Rantau Jenis Description
Kek pandan Johor Pencuci mulut Kek span berwarna hijau lembut dan lembut berperisa dengan jus daun pandan.

Air[sunting | sunting sumber]

Nama Gambar Wilayah Jenis Description
Kopi putih Ipoh
A glass of Ipoh iced white coffee.jpg
Ipoh, Perak Beverage Kopi putih yang masyhur di Perak.
Air kelapa Coconut drink.jpg Di seluruh negara Air kelapa Air kelapa. Air di dalam sebiji kelapa.
Susu kacang soya
Soy milk (2).jpg
Di seluruh negara Minuman
Teh See Di seluruh negara Minuman Berasal dari masakan Cina.
Teh halia
Teh Halia (Singapore).jpg
Nationwide Beverage Teh yang dicampurkan dengan halia.
Teh krisantimum
A Large Pack of Chrysanthemum tea (MY and SG).jpg
Di seluruh negara Minuman
Teh C Peng Special Di seluruh negara
(Masyhur di Sabah dan Sarawak di Malaysia Timur)
Minuman Gabungan unik gula perang, susu sejat dan teh merah yang menjadi makanan istimewa tempatan di kafe dan kedai kopi yang berasal dari Kuching, Sarawak.
Kopi Tenom
A mug of Tenom coffee.jpg
Tenom, Sabah Minuman Jenis Kopi Robusta yang popular di Sabah.
Milo Dinosaur Di seluruh negara Minuman Pelbagai Milo yang masyhur di Malaysia.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Nasi Lemak". Malaysia.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 27 Julai 2010. Dicapai pada 6 Julai 2010.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Lists of prepared foods

Title Cuisine 2.jpg
Rencana ini adalah sebahagian siri Masakan
Teknik penyediaan dan perkakas masak
Perkakas dapur - Teknik
Timbang dan ukur
Ramuan dan jenis makanan

Makanan
Masakan vegetarian
Herba dan Rempah
Keju - Pasta - Pencuci mulut
Roti - Sos - Sup - Teh
Ramuan-ramuan lain

Makanan wilayah
Afrika - Asia - Asia Selatan
Amerika Latin - Amerika Utara
Caribbean - Eropah
Tengah Timur
Makanan-makanan lain...
Lihat juga:
Dapur - Hidangan
Tukang masak terkenal
Wikibuku: Buku masakan