Senarai hospital di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai hospital yang terdapat di Malaysia mengikut negeri atau wilayah persekutuan.

Hospital Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Hospital Swasta[sunting | sunting sumber]

Poliklinik[sunting | sunting sumber]

Pejabat Kesihatan[sunting | sunting sumber]

Perlis[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Kangar , 01000 Kangar

Kedah[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Alor Setar , 05100 Alor Setar
  2. Hospital Sungai Petani , 08000 Sungai Petani
  3. Hospital Kulim , 09000 Kulim
  4. Hospital Baling , 09100 Baling
  5. Hospital Daerah Sik , 08200 Sik
  6. Hospital Langkawi , 07000 Langkawi
  7. Hospital Yan , 06900 Yan
  8. Hospital Jitra , 06000 Jitra
  9. Hospital Kuala Nerang , 06300 Kuala Nerang

Pulau Pinang[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Pulau Pinang , Jalan Residensi , 10450 Pulau Pinang
  2. Hospital Sungai Bakap , 14200 Sg. Jawi , Seberang Perai Selatan
  3. Hospital Bukit Mertajam , Jalan Kulim , 14000 Bukit Mertajam
  4. Hospital Balik Pulau , 11000 Balik Pulau
  5. Hospital Seberang Jaya , Bandar Baru , Seberang Jaya

Perak[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Ipoh , Jalan Hospital , 30450 Ipoh
  2. Hospital Taiping , Jalan Taming Sari , 34000 Taiping
  3. Hospital Teluk Intan , Jalan Changkat Jong , 36000 Teluk Intan
  4. Hospital Kuala Kangsar , Jalan Sultan Idris Shah 1 , 33000 Kuala Kangsar
  5. Hospital Parit Buntar , Jalan Sempadan , 34200 Parit Buntar
  6. Hospital Batu Gajah , Jalan Changkat] , 31000 Batu Gajah
  7. Hospital Tapah , Jalan Temoh , 35000 Tapah
  8. Hospital Kampar , Jalan Hospital , 31500 Kampar
  9. Hospital Slim River , 35800 Slim River
  10. Hospital Grik , Jalan Intan , 33000 Grik
  11. Hospital Selama , Jalan Taiping , 34100 Selama
  12. Hospital Seri Manjung , 32040 Seri Manjung
  13. Hospital Changkat Melintang , 32600 Bota
  14. Hospital Sungai Siput , Jalan Felda Lasah , 31100 Sungai Siput
  15. Hospital Bahagia , 31250 Ulu Kinta

Wilayah Persekutuan[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Besar Kuala Lumpur , Jalan Pahang] , 50586 Kuala Lumpur
  2. Hospital Putrajaya , Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan , Presint 7 , 62250 Putrajaya
  3. Institut Perubatan Respiratori , Jalan Pahang , 53000 Kuala Lumpur
  4. Hospital WP Labuan , Peti Surat 6 , 87008 Wilayah Persekutuan Labuan

Selangor[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Tengku Ampuan Rahimah , 41200 Klang
  2. Hospital Kajang , Jalan Semenyih , 43000 Kajang
  3. Hospital Tanjung Karang , 45500 Tanjung Karang
  4. Hospital Kuala Kubu Bharu , Jalan Hospital , 44000 Kuala Kubu Bharu
  5. Hospital Tengku Ampuan Jemaah , 45200 Sabak Bernam
  6. Hospital Banting , 42700 Banting
  7. Hospital Selayang , Lebuhraya Selayang-Kepong , 68100 Batu Caves
  8. Hospital Sungai Buloh , 47000 Sungai Buloh
  9. Hospital Serdang, 43300 Seri Kembangan
  10. Hospital Ampang,68000 Ampang

Negeri Sembilan[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Seremban , Jalan Rasah , 70300 Seremban
  2. Hospital Kuala Pilah , 72000 Kuala Pilah
  3. Hospital Port Dickson , KM 11 , Jalan Pantai , 71050 Sri Rusa
  4. Hospital Tampin , 73009 Tampin
  5. Hospital Jelebu , 71600 Kuala Kelawang
  6. Hospital Jempol,72120Bandar Baru Serting

Melaka[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Melaka , Jalan Mufti Haji Khalil , 75499 Melaka
  2. Hospital Alor Gajah , 78000 Alor Gajah
  3. Hospital Jasin , Jasin Melaka

Johor[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Sultanah Aminah , 80100 Johor Bharu
  2. Hospital Pakar Sultanah Fatimah , Jalan Salleh , 84000 Muar
  3. Hospital Sultanah Nora Ismail , Jalan Kurma, Taman Soga, 83000 Batu Pahat
  4. Hospital Enche' Besar Hajjah Khalsom , Km 5, Jalan Kota Tinggi, 86000 Kluang
  5. Hospital Segamat , KM 6 , Jalan Genuang , 85000 Segamat
  6. Hospital Pontian , Jalan Alsagoff , 82000 Pontian
  7. Hospital Kota Tinggi , Jalan Lombong , 81900 Kota Tinggi
  8. Hospital Mersing , Jalan Ismail , 86800 Mersing
  9. Hospital Tangkak , Jalan Hospital , 84900 Tangkak
  10. Hospital Temenggung Seri Maharaja Tun Ibrahim , 81000 Kulai
  11. Hospital Permai , Jalan Tampoi , 81200 Johor Bahru
  12. Hospital Sultan Ismail , Jalan Persiaran Mutiara Emas Utama, Taman Mount Austin, 81000 Johor Bahru

Pahang[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Tengku Ampuan Afzan , Jalan Tanah Putih , 25100 Kuantan
  2. Hospital Pekan , 26600 Pekan
  3. Hospital Mentakab , 28000 Mentakab
  4. Hospital Kuala Lipis , 27200 Kuala Lipis
  5. Hospital Raub , 27600 Raub
  6. Hospital Bentong , 28700 Bentong
  7. Hospital Jerantut , 27000 Jerantut
  8. Hospital Jengka , 26400 Bandar Pusat Jengka
  9. Hospital Muadzam Shah , 26700 Muadzam Shah
  10. Hospital Cameron Highland , d/a Pejabat Kesihatan , 39000 Tanah Rata , Pahang
  11. Hospital Sultan Haji Ahmad Shah , 28000 Temerloh

Terengganu[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Sultanah Nur Zahirah , 20400 Kuala Terengganu
  2. Hospital Dungun , 23000 Dungun
  3. Hospital Kemaman , 24000 Kemaman
  4. Hospital Besut , 22000 Besut
  5. Hospital Hulu Terengganu , 21700 Kuala Berang
  6. Hospital Setiu , Bandar Permaisuri, 22100 Setiu

Kelantan[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Kota Bharu , Jalan Hospital , 15000 Kota Bharu
  2. Hospital Pasir Mas , Jalan Meranti , 17000 Pasir Mas
  3. Hospital Tumpat , Jalan Kelaburan , Tumpat
  4. Hospital Machang , Jalan Pasir Puteh , 18500 Machang
  5. Hospital Tanah Merah , 17500 Tanah Merah
  6. Hospital Tengku Anis , Jalan Kota Bharu , 16800 Pasir Puteh
  7. Hospital Gua Musang , Bandar Baru , 18300 Gua Musang
  8. Hospital Kuala Krai , Jalan Kota Bharu , 18000 Kuala Krai

Sabah[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Queen Elizabeth , 88586 Kota Kinabalu
  2. Hospital Duchess of Kent , 90007 Sandakan
  3. Hospital Tawau , 91000 Tawau
  4. Hospital Keningau , 89007 Keningau
  5. Hospital Tenom , 89907 Tenom
  6. Hospital Beaufort , 89907 Beaufort
  7. Hospital Kudat , 89057 Kudat
  8. Hospital Kota Belud , P.S 159 , 89150 Kota Belud
  9. Hospital Ranau , 89300 Ranau
  10. Hospital Lahad Datu , P.S 65 , 91107 Lahad Datu
  11. Hospital Kota Marudu , P.S 159 , Kota Marudu
  12. Hospital Sipitang , P.S 250 , 89857 Sipitang
  13. Hospital Papar , 89607 Papar
  14. Hospital Tambunan , P.S 10 , 89657 Tambunan
  15. Hospital Beluran , 90109 Beluran
  16. Hospital Semporna , P.S 80 , 91307 Semporna
  17. Hospital Kinabatangan , W.D.T 20 , 90020 Kota Kinabatangan
  18. Hospital Mesra , PS 11342 , 88815 Kota Kinabalu
  19. [Hospital Kuala Penyu] Kuala Penyu

Sarawak[sunting | sunting sumber]

  1. Hospital Kuching , Jalan Tun Ahmad Zaidi Adruse , 93586 Kuching
  2. Hospital Lundu , Jalan Sekambal , 94500 Lundu
  3. Hospital Serian , 94700 Serian
  4. Hospital Sri Aman , Jalan Hospital , 95007 Sri Aman
  5. Hospital Saratok , KM 1 , Jalan Saratok , 95400 Saratok
  6. Hospital Betong , Jalan Betong , 95707 Betong
  7. Hospital Bau , Batu 1 1/2 , Jalan Bau-Lundu , 94000 Bau
  8. Hospital Sarikei , Jalan Hospital , Off Jalan Repok , 96100 Sarikei
  9. Hospital Simunjan , Jalan Gunung Ngeli , 94800 Simunjan
  10. Hospital Sibu , Batu 5 1/2 , Jalan Ulu Oya, 96000 Sibu
  11. Hospital Mukah , Jalan Haji Mohamed Pauzi , 96400 Mukah
  12. Hospital Kapit , Jalan Memora , 96800 Kapit
  13. Hospital Kanowit , Jalan Kanowit-Durin , 96700 Kanowit
  14. Hospital Miri , Jalan Cahaya , 98000 Miri
  15. Hospital Marudi , Jalan Pungor , 98050 Marudi
  16. Hospital Limbang , Jalan Panduran , 98700 Limbang
  17. Hospital Lawas , Jalan Hospital , 88500 Lawas
  18. Hospital Bintulu , Lebuhraya Abang Galau , 97000 Bintulu
  19. Hospital Daro , Jalan Itol , 96200 Daro
  20. Hospital Sentosa , Batu 7 , Jalan Penrisen , 93250 Kuching
  21. Hospital RCBM (Kusta) Batu 13 , Jalan Puncak Borneo , Kota Padawan , 93250 Kuching