Senarai jambatan gantung terpanjang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Jambatan Akashi Kaikyō ialah jambatan gantung yang mempunyai rentangan pusat terpanjang

Kepanjangan rentang utama adalah kaedah paling biasa dalam membandingkan saiz jambatan-jambatan gantung, selalunya berkait dengan ketinggian menara dan kerumitan kejuruteraan yang terlibat dalam mereka bentuk dan membina jambatan berkenaan.

Jambatan gantung mempunyai rentang terpanjang berbanding jenis jambatan lain. Jambatan tali gai (cable-stayed bridge), rekaan terpanjang kedua, hanya praktikal untuk rentangan sedikit melebihi 1 kilometer. Maka 17 jambatan dalam senarai ini ialah kesemua 17 rentangan terpanjang buat masa kini bagi kesemua jenis jambatan untuk kenderaan (kecuali jambatan pontun terapung).

Jambatan gantung siap[sunting | sunting sumber]

Senarai ini hanya menyertakan jambatan-jambatan gantung siap yang membawa automobil atau keretapi. Jambatan-jambatan tali gai, jambatan jalan kaki, atau jambatan talian paip tidak disertakan.

    Kedudukan Nama Rentangan
utama
meter
Rentangan
utama
kaki
Tarikh pembukaan Lokasi Negara
Akashi bridge.jpg 1 Jambatan Akashi Kaikyō
(The longest since 1998)
1,991 6,532 1998 Kobe - Awaji Island (Hyōgo)
34°37′1.3″N 135°1′18.9″E / 34.617028°U 135.021917°T / 34.617028; 135.021917 (Akashi Kaikyō Bridge)
Bendera Jepun Jepun [1]
Xihoumen Bridge.JPG 2 Jambatan Xihoumen 1,650 5,413 2009 Zhoushan (Zhejiang)
30°3′42.4″N 121°54′57.6″E / 30.061778°U 121.916000°T / 30.061778; 121.916000 (Xihoumen Bridge)
Bendera China China [2]
Storebæltsbroen-2.jpg 3 Jambatan Great Belt 1,624 5,328 1998 Korsør - Sprogø (Region Zealand)
55°20′31″N 11°2′9.3″E / 55.34194°U 11.035917°T / 55.34194; 11.035917 (Great Belt Bridge)
 Denmark [3]
Yi Sun-sin Bridge in construction1.jpg 4 Jambatan Yi Sun-sin 1,545 5,069 2012 Gwangyang - Yeosu (South Jeolla Province)
34°54′21.4″N 127°42′18.1″E / 34.905944°U 127.705028°T / 34.905944; 127.705028 (Yi Sun-sin Bridge)
Flag of South Korea.svg Korea Selatan [4]
Bushes in Runyang Bridge Park.JPG 5 Jambatan Runyang 1,490 4,888 2005 Yangzhou - Zhenjiang (Jiangsu)
32°12′24.6″N 119°21′49.9″E / 32.206833°U 119.363861°T / 32.206833; 119.363861 (Runyang Bridge)
Bendera China China [5]
Fourth Nanjing Yangtze Bridge.JPG 6 Jambatan Nanjing Fourth Yangtze 1,418 4,652 2012 Nanjing (Jiangsu)
32°10′39.9″N 118°56′24.5″E / 32.177750°U 118.940139°T / 32.177750; 118.940139 (Nanjing Fourth Yangtze Bridge)
Bendera China China [6]
Humber Bridge2.png 7 Jambatan Humber 1,410 4,626 1981 Hessle - Barton-upon-Humber (Yorkshire and the Humber)
53°42′28.7″N 0°27′0.3″W / 53.707972°U 0.450083°B / 53.707972; -0.450083 (Humber Bridge)
Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom [7]
Jiangyin Bridge.jpg 8 Jambatan Jiangyin 1,385 4,544 1999 Jiangyin - Jingjiang (Jiangsu)
31°56′43.1″N 120°16′10″E / 31.945306°U 120.26944°T / 31.945306; 120.26944 (Jiangyin Suspension Bridge)
Bendera China China [8]
Bridge of Hong Kong harbor.jpg 9 Jambatan Tsing Ma 1,377 4,518 1997 Tsing Yi - Ma Wan
22°21′4.8″N 114°4′25.6″E / 22.351333°U 114.073778°T / 22.351333; 114.073778 (Tsing Ma Bridge)
Bendera Hong Kong Hong Kong [9]
Hardangerbrua-August-2013.JPG 10 Jambatan Hardanger 1,310 4,298 2013 Brurvik - Brimnes (Hordaland)
60°28′42.9″N 6°49′47.2″E / 60.478583°U 6.829778°T / 60.478583; 6.829778 (Hardanger Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [10]
Verrazano Bridge2.jpg 11 Jambatan Verrazano-Narrows 1,298 4,260 1964 New York City (New York)
40°36′23″N 74°2′43.2″W / 40.60639°U 74.045333°B / 40.60639; -74.045333 (Verrazano-Narrows Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [11]
Golden gate2.jpg 12 Jambatan Golden Gate 1,280 4,200 1937 San Francisco - Marin County (California)
37°49′9.5″N 122°28′43.9″W / 37.819306°U 122.478861°B / 37.819306; -122.478861 (Golden Gate Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [12]
Yangluo Yangtze River Bridge.JPG 13 Jambatan Yangluo 1,280 4,199 2007 Wuhan (Hubei)
30°38′12.9″N 114°33′17.8″E / 30.636917°U 114.554944°T / 30.636917; 114.554944 (Yangluo Bridge)
Bendera China China [13]
Högakustenbron-2-edit.jpg 14 Jambatan Höga Kusten 1,210 3,970 1997 Utansjö (Västernorrland County)
62°47′53″N 17°56′15″E / 62.79806°U 17.93750°T / 62.79806; 17.93750 (Höga Kusten Bridge)
 Sweden [14]
Aizhai Bridge-2.jpg 15 Jambatan Aizhai 1,176 3,858 2012 Jishou (Hunan)
28°19′54.1″N 109°35′53.2″E / 28.331694°U 109.598111°T / 28.331694; 109.598111 (Aizhai Bridge)
Bendera China China [15]
Mackinac Bridge-3.jpg 16 Jambatan Mackinac 1,158 3,799 1957 Mackinaw City - St. Ignace (Michigan)
45°48′56″N 84°43′40.6″W / 45.81556°U 84.727944°B / 45.81556; -84.727944 (Mackinac Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [16]
Huangpu bridge-edit.jpg 17 Jambatan Huangpu 1,108 3,635 2008 Guangzhou (Guangdong)
23°4′17.1″N 113°28′33.9″E / 23.071417°U 113.476083°T / 23.071417; 113.476083 (Huangpu Bridge)
Bendera China China [17]
GreatSetoBridge2-edit.jpg 18 Jambatan Minami Bisan-Seto 1,100 3,609 1989 Sakaide - Shiwaku Islands (Kagawa)
34°21′50″N 133°49′30.7″E / 34.36389°U 133.825194°T / 34.36389; 133.825194 (Minami Bisan-Seto Bridge)
Bendera Jepun Jepun [18]
Istanbul Turkey.jpg 19 Jambatan Fatih Sultan Mehmet 1,090 3,576 1988 Istanbul (Istanbul Province)
41°5′28″N 29°3′40″E / 41.09111°U 29.06111°T / 41.09111; 29.06111 (Fatih Sultan Mehmet Bridge)
800px-Flag of Turkey.svg-1-.png Turki [19]
Balinghe Bridge-2.jpg 20 Jambatan Balinghe 1,088 3,570 2009 Guanling Buyei and Miao Autonomous County (Guizhou)
25°57′40″N 105°37′46″E / 25.96111°U 105.62944°T / 25.96111; 105.62944 (Balinghe Bridge)
Bendera China China [20]
Taizhou Yangtze River Bridge.JPG 21 Jambatan Taizhou 1,080 (x2) 3,543 (x2) 2012 Taizhou (Jiangsu)
32°14′47.8″N 119°52′36.1″E / 32.246611°U 119.876694°T / 32.246611; 119.876694 (Taizhou Bridge)
Bendera China China [21]
Bosphorus Bridge-3.jpg 22 Jambatan Bosphorus 1,074 3,524 1973 Istanbul (Istanbul Province)
41°2′42″N 29°2′2″E / 41.04500°U 29.03389°T / 41.04500; 29.03389 (Bosphorus Bridge)
800px-Flag of Turkey.svg-1-.png Turki [22]
George Washington Bridge from New Jersey-edit.jpg 23 Jambatan George Washington 1,067 3,501 1931 New York City (New York) - Fort Lee (New Jersey)
40°51′6.2″N 73°57′9.8″W / 40.851722°U 73.952722°B / 40.851722; -73.952722 (George Washington Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [23]
Kurushimakaikyou ohashi.jpg 24 Third Kurushima-Kaikyō Bridge 1,030 3,379 1999 Imabari - Umashima Island (Ehime)
34°6′54.9″N 132°59′3.6″E / 34.115250°U 132.984333°T / 34.115250; 132.984333 (Third Kurushima-Kaikyō Bridgeo)
Bendera Jepun Jepun [24]
Kurushima Kaikyo Bridge-1.jpg 25 Second Kurushima-Kaikyō Bridge 1,020 3,346 1999 Umashima Island - Ōshima (Ehime)
34°7′16″N 133°0′0.7″E / 34.12111°U 133.000194°T / 34.12111; 133.000194 (Second Kurushima-Kaikyō Bridge)
Bendera Jepun Jepun [24]
25th April Bridge and boat-2.JPG 26 Jambatan 25 de Abril 1,013 3,323 1966 Lisbon - Almada (Lisboa Region)
38°41′23.5″N 9°10′37.8″W / 38.689861°U 9.177167°B / 38.689861; -9.177167 (25 de Abril Bridge)
 Portugal [25]
Forth Road Bridge-2.jpg 27 Jambatan Forth Road 1,006 3,301 1964 Edinburgh - North Queensferry (Fife)
56°0′5.4″N 3°24′15.1″W / 56.001500°U 3.404194°B / 56.001500; -3.404194 (Forth Road Bridge)
Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom [26]
Kita Bisan-Seto Bridge-3.jpg 28 Jambatan Kita Bisan-Seto 990 3,248 1988 Sakaide - Shiwaku Islands (Kagawa)
34°22′42.4″N 133°49′13.2″E / 34.378444°U 133.820333°T / 34.378444; 133.820333 (Kita Bisan-Seto Bridge)
Bendera Jepun Jepun [18]
Severn Bridge near to Beachley-cropped.jpg 29 Jambatan Severn 988 3,241 1966 Bristol (South Gloucestershire) - Chepstow (Monmouthshire)
51°36′36.2″N 2°38′26.4″W / 51.610056°U 2.640667°B / 51.610056; -2.640667 (Severn Bridge)
Flag of the United Kingdom.svg United Kingdom [27]
Yichang Yangtze Highway Bridge.JPG 30 Jambatan Yichang 960 3,150 2001 Yichang (Hubei)
30°34′10.5″N 111°23′29.5″E / 30.569583°U 111.391528°T / 30.569583; 111.391528 (Yichang Bridge)
Bendera China China [28]
Shimotsui-Seto Bridge who saw from Okayama Prefecture.JPG 31 Jambatan Shimotsui-Seto 940 3,084 1988 Kojima - Shiwaku Islands (Okayama)
34°25′52.4″N 133°48′23.2″E / 34.431222°U 133.806444°T / 34.431222; 133.806444 (Shimotsui-Seto Bridge)
Bendera Jepun Jepun [18]
Xiling Yangtze River Bridge.JPG 32 Jambatan Xiling 900 2,953 1996 Sandouping (Hubei)
30°49′42.5″N 111°2′48″E / 30.828472°U 111.04667°T / 30.828472; 111.04667 (Xiling Bridge)
Bendera China China [29]
Siduhe Bridge-1.jpg 33 Jambatan Si Du River 900 2,953 2009 Yesanguan (Hubei)
30°37′16.1″N 110°23′43.1″E / 30.621139°U 110.395306°T / 30.621139; 110.395306 (Si Du River Bridge)
Bendera China China [30]
Humen Bridge-edit.jpg 34 Jambatan Humen Pearl River 888 2,913 1997 Dongguan (Guangdong)
22°47′49.5″N 113°36′57.2″E / 22.797083°U 113.615889°T / 22.797083; 113.615889 (Humen Pearl River Bridge)
Bendera China China [31]
Big Naruto Bridge05n3872edit.jpg 35 Jambatan Ōnaruto 876 2,874 1985 Naruto (Tokushima) - Awaji Island (Hyōgo)
34°14′19.5″N 134°39′1.1″E / 34.238750°U 134.650306°T / 34.238750; 134.650306 (Ōnaruto Bridge)
Bendera Jepun Jepun [32]
Tacoma Narrows Bridge, Spring-Summer 1967.jpg 36 Jambatan Tacoma Narrows
(westbound)
853 2,799 1950 Tacoma (Washington)
47°16′5.6″N 122°33′0.7″W / 47.268222°U 122.550194°B / 47.268222; -122.550194 (Tacoma Narrows Bridge (1950))
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [33]
Tacoma Narrows Bridge, Seattle to Portland by train2.jpg 37 Jambatan Tacoma Narrows
(eastbound)
853 2,799 2007 Tacoma (Washington)
47°16′4.4″N 122°33′2.8″W / 47.267889°U 122.550778°B / 47.267889; -122.550778 (Tacoma Narrows Bridge (2007))
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [33]
Askøy bridge.jpg 38 Jambatan Askøy 850 2,789 1992 Bergen - Askøy (Hordaland)
60°23′43.6″N 5°12′54.8″E / 60.395444°U 5.215222°T / 60.395444; 5.215222 (Askøy Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [34]
Nanxi Yangtze River Bridge.JPG 39 Jambatan Nanxi 820 2,690 2012 Nanxi District (Sichuan)
28°47′1.3″N 104°56′44.5″E / 28.783694°U 104.945694°T / 28.783694; 104.945694 (Nanxi Bridge)
Bendera China China [35]
Innoshima Bridge-2.JPG 40 Jambatan Innoshima 770 2,526 1983 Innoshima - Mukaishima (Hiroshima)
34°21′25.7″N 133°10′49.5″E / 34.357139°U 133.180417°T / 34.357139; 133.180417 (Innoshima Bridge)
Bendera Jepun Jepun [36]
Akinada Bridge 319865 2.jpg 41 Jambatan Akinada 750 2,461 2000 Kure - Shimokamagari (Hiroshima)
34°12′22.4″N 132°40′45.8″E / 34.206222°U 132.679389°T / 34.206222; 132.679389 (Akinada Bridge)
Bendera Jepun Jepun [37]
Semipalatinsk Bridge small.jpg 42 Jambatan Semipalatinsk 750 2,461 2000 Semey (East Kazakhstan Province)
50°24′35″N 80°13′28″E / 50.40972°U 80.22444°T / 50.40972; 80.22444 (Semipalatinsk Bridge)
Bendera Kazakhstan Kazakhstan [38]
Alfred zampa memorial bridge.jpg 43 Jambatan New Carquinez 728 2,388 2003 Vallejo - Crockett
(California)
38°3′39.7″N 122°13′35.5″W / 38.061028°U 122.226528°B / 38.061028; -122.226528 (New Carquinez Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [39]
Hakucho Bridge 9086532 2.jpg 44 Jambatan Hakucho 720 2,362 1998 Muroran (Hokkaido)
42°21′10.4″N 140°57′1.2″E / 42.352889°U 140.950333°T / 42.352889; 140.950333 (Hakucho Bridge)
Bendera Jepun Jepun [40]
PuenteOrinoco.jpg 45 Jambatan Angostura 712 2,336 1967 Ciudad Bolívar (Bolívar)
8°8′39.9″N 63°35′53.2″W / 8.144417°U 63.598111°B / 8.144417; -63.598111 (Angostura Bridge)
 Venezuela [41]
KANMONKYO Bridge.jpg 46 Jambatan Kanmonkyo 712 2,336 1973 Kitakyushu (Fukuoka) - Shimonoseki (Yamaguchi)
33°57′42.2″N 130°57′31.3″E / 33.961722°U 130.958694°T / 33.961722; 130.958694 (Kanmonkyo Bridge)
Bendera Jepun Jepun [42]
Bay bridge views2.jpg 47 Jambatan San Francisco–Oakland Bay
(east half of West span)
704 2,310 1936 San Francisco - Yerba Buena Island (California)
37°48′12.2″N 122°22′18.9″W / 37.803389°U 122.371917°B / 37.803389; -122.371917 (San Francisco–Oakland Bay Bridge (east half of West span))
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [43]
San Francisco Oakland Bay Bridge-2.jpg 48 Jambatan San Francisco–Oakland Bay
(west half of West span)
704 2,310 1936 San Francisco - Yerba Buena Island (California)
37°47′35.4″N 122°22′59″W / 37.793167°U 122.38306°B / 37.793167; -122.38306 (San Francisco–Oakland Bay Bridge (west half of West span))
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [43]
Bronx Whitestone Bridge 2.jpg 49 Jambatan Bronx-Whitestone 701 2,300 1939 New York City (New York)
40°48′6.7″N 73°49′47.2″W / 40.801861°U 73.829778°B / 40.801861; -73.829778 (Bronx-Whitestone Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [44]
Stord Bridge (Stordabruo)-edit.jpg 50 Jambatan Stord 677 2,221 2001 Stord - Føyno (Hordaland)
59°44′53″N 5°24′10.6″E / 59.74806°U 5.402944°T / 59.74806; 5.402944 (Stord Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [45]
Pont Pierre-Laporte de Québec.jpg 51 Jambatan Pierre Laporte 668 2,192 1969 Quebec City (Quebec)
46°44′42.8″N 71°17′25.7″W / 46.745222°U 71.290472°B / 46.745222; -71.290472 (Pierre Laporte Bridge)
Bendera Kanada Kanada [46]
Leaving Philadelphia.jpg 52 Jambatan Delaware Memorial
(northbound)
656 2152 1951 New Castle (Delaware) - Deepwater (New Jersey)
39°41′20.3″N 75°31′5″W / 39.688972°U 75.51806°B / 39.688972; -75.51806 (Delaware Memorial Bridge (northbound))
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [47]
Delaware Memorial Bridge From NJ Side.jpg 53 Jambatan Delaware Memorial
(southbound)
656 2,152 1968 New Castle (Delaware) - Deepwater (New Jersey)
39°41′18.2″N 75°31′6.2″W / 39.688389°U 75.518389°B / 39.688389; -75.518389 (Delaware Memorial Bridge (southbound))
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [47]
Haicang Bridge cropped.jpg 54 Jambatan Haicang 648 2,126 1999 Xiamen (Fujian)
24°29′50.2″N 118°4′7.2″E / 24.497278°U 118.068667°T / 24.497278; 118.068667 (Haicang Bridge)
Bendera China China [48]
Beipanjiang Highway Suspension Bridge-1.jpg 55 Jambatan Beipanjiang River 2009 636 2,087 2009 Qinglong County (Guizhou)
25°53′58.1″N 105°19′25″E / 25.899472°U 105.32361°T / 25.899472; 105.32361 (Beipanjiang River 2009 Bridge)
Bendera China China [49]
Gjemnessundbrua 02.jpg 56 Jambatan Gjemnessund 623 2,044 1992 Gjemnes - Bergsøya (Møre og Romsdal)
62°58′17″N 7°46′47″E / 62.97139°U 7.77972°T / 62.97139; 7.77972 (Gjemnessund Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [50]
Yuzui Yangtze River Bridge.JPG 57 Jambatan Yuzui Yangtze 616 2,021 2009 Yuzuizhen (Chongqing)
29°36′40.7″N 106°46′21.2″E / 29.611306°U 106.772556°T / 29.611306; 106.772556 (Yuzui Yangtze Bridge)
Bendera China China [51]
Walt Whitman Bridge-2.jpg 58 Jambatan Walt Whitman 610 2,001 1957 Philadelphia (Pennsylvania) - Gloucester City (New Jersey)
39°54′18.7″N 75°7′46.1″W / 39.905194°U 75.129472°B / 39.905194; -75.129472 (Walt Whitman Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [52]
France pont TANCARVILLE 01.jpg 59 Jambatan Tancarville 608 1,995 1959 Tancarville (Seine-Maritime) - Marais-Vernier (Eure)
49°28′21.6″N 0°27′52.8″E / 49.472667°U 0.464667°T / 49.472667; 0.464667 (Tancarville Bridge)
Bendera Perancis Perancis [53]
Lillebælt, Denmark, Lillebæltsbroen.jpg 60 Jambatan New Little Belt 600 1,969 1970 Middelfart - Fredericia (Region of Southern Denmark)
55°31′7.1″N 9°44′56.9″E / 55.518639°U 9.749139°T / 55.518639; 9.749139 (New Little Belt Bridge)
 Denmark [54]
Kurushima Kaikyo Bridge-2edit.jpg 61 First Kurushima-Kaikyō Bridge 600 1,969 1999 Umashima Island - Ōshima (Ehime)
34°7′32.9″N 133°0′45.1″E / 34.125806°U 133.012528°T / 34.125806; 133.012528 (First Kurushima-Kaikyō Bridge)
Bendera Jepun Jepun [24]
E'gongyan Bridge-1.jpg 62 Jambatan E'gongyan 600 1,969 2000 Chongqing
29°31′23.9″N 106°31′41.7″E / 29.523306°U 106.528250°T / 29.523306; 106.528250 (E'gongyan Bridge)
Bendera China China [55]
Osterøybrua 2.jpg 63 Jambatan Osterøy 595 1,952 1997 Bergen - Osterøy (Hordaland)
60°25′33.4″N 5°32′9.5″E / 60.425944°U 5.535972°T / 60.425944; 5.535972 (Osterøy Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [56]
Second Wanzhou Yangtze Bridge.JPG 64 Jambatan Second Wanxian 580 1,903 2003 Wanzhou District (Chongqing)
30°49′33.2″N 108°24′17.2″E / 30.825889°U 108.404778°T / 30.825889; 108.404778 (Second Wanxian Bridge)
Bendera China China [57]
Indre Bømlafjorden-2.jpg 65 Jambatan Bømla 577 1,893 2001 Nautøy - Spissøy (Hordaland)
59°44′13.5″N 5°22′37.2″E / 59.737083°U 5.377000°T / 59.737083; 5.377000 (Bømla Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [45]
IMG 1614 rainbow bridge Tokyo-2.JPG 66 Rainbow Bridge (Tokyo) 570 1,870 1993 Tokyo
35°38′11.6″N 139°45′47.4″E / 35.636556°U 139.763167°T / 35.636556; 139.763167 (Rainbow Bridge (Tokyo))
Bendera Jepun Jepun [58]
Ambassador Bridge, Windsor2.jpg 67 Jambatan Ambassador 564 1,850 1929 Detroit (Michigan) - Windsor (Ontario)
42°18′43.2″N 83°4′27.2″W / 42.312000°U 83.074222°B / 42.312000; -83.074222 (Ambassador Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat
Bendera Kanada Kanada
[59]
The Hakata Bridge comes into view2.jpg 68 Jambatan Hakata-Ōshima 560 1,837 1988 Ōshima - Hakatajima (Ehime)
34°11′32.2″N 133°4′20.2″E / 34.192278°U 133.072278°T / 34.192278; 133.072278 (Hakata-Ōshima Bridge)
Bendera Jepun Jepun [60]
Zhong County Yangtze River Bridge.JPG 69 Jambatan Zhongxian Yangtze River 560 1,837 2001 Zhong County (Chongqing)
30°18′6.6″N 108°2′56.8″E / 30.301833°U 108.049111°T / 30.301833; 108.049111 (Zhongxian Yangtze River Bridge)
Bendera China China [61]
Throggs Neck Bridge, NYC - 2001-edit.jpg 70 Jambatan Throgs Neck 549 1,801 1961 New York City (New York)
40°48′0.9″N 73°47′36″W / 40.800250°U 73.79333°B / 40.800250; -73.79333 (Throgs Neck Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [62]
Toyoshima Ohashi-edit.jpg 71 Jambatan Toyoshima 540 1,772 2008 Teshima Island - Kami-Kamagari Island (Hiroshima)
34°10′35.1″N 132°46′6.9″E / 34.176417°U 132.768583°T / 34.176417; 132.768583 (Toyoshima Bridge)
Bendera Jepun Jepun [63]
Ben Franklin Br.jpg 72 Jambatan Benjamin Franklin 534 1,752 1926 Philadelphia (Pennsylvania) - Camden (New Jersey)
39°57′10.5″N 75°8′3.3″W / 39.952917°U 75.134250°B / 39.952917; -75.134250 (Benjamin Franklin Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [64]
Skjombrua-2.jpg 73 Jambatan Skjomen 525 1,722 1972 Narvik (Nordland)
68°22′15.4″N 17°14′27.5″E / 68.370944°U 17.240972°T / 68.370944; 17.240972 (Skjomen Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [65]
Kvalsund Bridge-2.jpg 74 Jambatan Kvalsund 525 1,722 1977 Kvalsund (Finnmark)
70°30′45.3″N 23°57′5.6″E / 70.512583°U 23.951556°T / 70.512583; 23.951556 (Kvalsund Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [66]
Pont Marechal, Matadi, Congo.jpg 75 Jambatan Matadi 520 1,706 1983 Matadi (Bas-Congo)
5°49′31.4″S 13°26′3.1″E / 5.825389°S 13.434194°T / -5.825389; 13.434194 (Matadi Bridge)
750px-Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg-1-.png Republik Demokratik Congo [67]
Emmerich am Rhein, Rheinbrücke, Rhine Bridge-2.jpg 76 Jambatan Emmerich Rhine 500 1,640 1965 Emmerich am Rhein (North Rhine-Westphalia)
51°49′44.8″N 6°13′35″E / 51.829111°U 6.22639°T / 51.829111; 6.22639 (Emmerich Rhine Bridge)
 Jerman [68]
The Gwangan Bridge-edit.jpg 77 Jambatan Gwangan 500 1,640 2002 Busan
35°8′44.8″N 129°7′41.8″E / 35.145778°U 129.128278°T / 35.145778; 129.128278 (Gwangan Bridge)
Flag of South Korea.svg Korea Selatan [69]
Bear Mtn Bridge crop.jpg 78 Jambatan Bear Mountain 497 1,631 1924 Peekskill (New York)
41°19′11.3″N 73°58′59.7″W / 41.319806°U 73.983250°B / 41.319806; -73.983250 (Bear Mountain Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [70]
New York. Williamsburg Bridge.jpg 79 Jambatan Williamsburg 488 1,601 1903 New York City (New York)
40°42′48.4″N 73°58′18.6″W / 40.713444°U 73.971833°B / 40.713444; -73.971833 (Williamsburg Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [71]
Claiborne Pell Newport Bridge.jpg 80 Jambatan Claiborne Pell Newport 488 1,601 1969 Newport - Jamestown (Rhode Island)
41°30′17.9″N 71°20′55.1″W / 41.504972°U 71.348639°B / 41.504972; -71.348639 (Claiborne Pell Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [72]
Chesapeake Bay Bridge-1.jpg 81 Jambatan Chesapeake Bay
(southbound)
488 1,601 1952 Anne Arundel County - Queen Anne's County (Maryland)
38°59′35.4″N 76°22′55.3″W / 38.993167°U 76.382028°B / 38.993167; -76.382028 (Chesapeake Bay Bridge (southbound))
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [73]
Chesapeake Bay suspension bridge.jpg 82 Jambatan Chesapeake Bay
(northbound)
488 1,601 1973 Anne Arundel County - Queen Anne's County (Maryland)
38°59′39.6″N 76°22′53.9″W / 38.994333°U 76.381639°B / 38.994333; -76.381639 (Chesapeake Bay Bridge (northbound))
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [73]
Brooklyn Bridge Postdlf.jpg 83 Jambatan Brooklyn 486 1,594 1883 New York City (New York)
40°42′20.4″N 73°59′46.8″W / 40.705667°U 73.996333°B / 40.705667; -73.996333 (Brooklyn Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [71]
Lion's Gate Bridge-2.jpg 84 Jambatan Lions' Gate 473 1,552 1938 Vancouver (British Columbia)
49°18′55.1″N 123°8′19.5″W / 49.315306°U 123.138750°B / 49.315306; -123.138750 (Lions' Gate Bridge)
Bendera Kanada Kanada [74]
Sotra bridge-2.jpg 85 Jambatan Sotra 468 1,535 1971 Litlesotra - Drotningsvik (Hordaland)
60°22′21.3″N 5°9′56.4″E / 60.372583°U 5.165667°T / 60.372583; 5.165667 (Sotra Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [75]
Bridge to Hirado-2.jpg 86 Jambatan Hirado 465 1,526 1977 Hirado (Nagasaki)
33°21′25″N 129°34′20.6″E / 33.35694°U 129.572389°T / 33.35694; 129.572389 (Hirado Bridge)
Bendera Jepun Jepun [76]
MidHudson2.JPG 87 Jambatan Mid-Hudson 457 1,499 1930 Poughkeepsie - Highland (New York)
41°42′10.3″N 73°56′46.4″W / 41.702861°U 73.946222°B / 41.702861; -73.946222 (Mid-Hudson Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [77]
Vincent Thomas Bridge-2.jpg 88 Jambatan Vincent Thomas 457 1,499 1963 San Pedro - Terminal Island (California)
33°44′58″N 118°16′17.8″W / 33.74944°U 118.271611°B / 33.74944; -118.271611 (Vincent Thomas Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [78]
Suspension bridge in Shantou0342.jpg 89 Jambatan Shantou Bay 452 1,483 1995 Shantou (Guangdong)
23°19′54.5″N 116°44′41.7″E / 23.331806°U 116.744917°T / 23.331806; 116.744917 (Shantou Bay Bridge)
Bendera China China [79]
Fengdu Bridge-2.jpg 90 Jambatan Fengdu 450 1,476 1997 Fengdu County (Chongqing)
29°51′19.5″N 107°40′11″E / 29.855417°U 107.66972°T / 29.855417; 107.66972 (Fengdu Bridge)
Bendera China China [80]
Manhattan Bridge 2007.jpg 91 Jambatan Manhattan 448 1,470 1909 New York City (New York)
40°42′24.4″N 73°59′25.5″W / 40.706778°U 73.990417°B / 40.706778; -73.990417 (Manhattan Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [71]
Lysefjorden - bridge from below.JPG 92 Jambatan Lysefjord 446 1,463 1997 Forsand (Rogaland)
58°55′26.1″N 6°5′53.4″E / 58.923917°U 6.098167°T / 58.923917; 6.098167 (Lysefjord Bridge)
800px-Flag of Norway.svg.png Norway [81]
Halifax - NS - Pylon der Angus L. Macdonald Bridge.jpg 93 Jambatan Angus L. Macdonald 441 1,447 1955 Halifax (Nova Scotia)
44°39′45.8″N 63°35′8.6″W / 44.662722°U 63.585722°B / 44.662722; -63.585722 (Angus L. Macdonald Bridge)
Bendera Kanada Kanada [82]
94 Jambatan Shuangyong 430 1,411 2012 Liuzhou (Guangxi)
24°23′32.5″N 109°25′30.7″E / 24.392361°U 109.425194°T / 24.392361; 109.425194 (Shuangyong Bridge)
Bendera China China
A. Murray MacKay Bridge.jpg 95 Jambatan A. Murray MacKay 427 1,401 1970 Halifax (Nova Scotia)
44°40′37.7″N 63°36′45.5″W / 44.677139°U 63.612639°B / 44.677139; -63.612639 (A. Murray MacKay Bridge)
Bendera Kanada Kanada [83]
Triborough Bridge and Hell Gate New York City Queens-edit.jpg 96 Jambatan Triborough 421 1,381 1936 New York City (New York)
40°46′46.5″N 73°55′35.7″W / 40.779583°U 73.926583°B / 40.779583; -73.926583 (Triborough Bridge)
Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [84]
Älvsborg Bridge.jpg 97 Jambatan Älvsborg 417 1,368 1966 Gothenburg (Västra Götaland County)
57°41′27″N 11°54′5″E / 57.69083°U 11.90139°T / 57.69083; 11.90139 (Älvsborg Bridge)
 Sweden [85]
98 Jambatan Ganzhou 408 1339 2010 Ganzhou (Jiangxi)
25°54′10.4″N 114°56′8.5″E / 25.902889°U 114.935694°T / 25.902889; 114.935694 (Ganzhou Bridge)
Bendera China China
Cau Thuan Phuoc (AH)2.jpg 99 Jambatan Thuan Phuoc 405 1,329 2009 Da Nang (South Central Coast)
16°5′42.7″N 108°13′13.8″E / 16.095194°U 108.220500°T / 16.095194; 108.220500 (Thuan Phuoc Bridge)
 Vietnam [86]
Namhae Bridge-edit.jpg 100 Jambatan Namhae 404 1,325 1973 Namhaedo (South Gyeongsang Province)
34°56′38.9″N 127°52′19.9″E / 34.944139°U 127.872194°T / 34.944139; 127.872194 (Namhae Bridge)
Flag of South Korea.svg Korea Selatan [87]
Pont aquitaine.jpg 101 Jambatan Aquitaine 394 1,293 1967 Bordeaux Bendera Perancis Perancis [88]
Linked photo 102 Jambatan Amu Daria River 390 1,280 1964 Bukhara Bendera Uzbekistan Uzbekistan [89]
SFOBBESR2013-07-07.jpg 103 San Francisco – Oakland Bay Bridge (Easterm Section). 385 1,263 2013 San Francisco – Oakland, California, USA Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [90]
Rodenkirchener Brücke.jpg 104 Jambatan Cologne Rodenkirchen 378 1,240 1954 Cologne  Jerman [91]
StJohnsBridge.jpg 105 Jambatan St. Johns 368 1,207   1931 Portland, OR Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [92]
Waka-To O-hashi.JPG 106 Jambatan Wakato Narrows 367 1,204 1962 Kitakyūshū Bendera Jepun Jepun [93]
MtHopeBridge.jpg 107 Jambatan Mount Hope 366 1,200 1929 Mount Hope Bay, RI Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [94]
Ogdensburg-Prescott Bridge.JPG 108 Ogdensburg Prescott International Bridge (Seaway Skyway) 351 1,151 1960 Ogdensburg, NY - Prescott, Ontario, Canada Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat
Bendera Kanada Kanada
[95]
Pingsheng Bridge-edit2.jpg 109 Jambatan Pingsheng (Self anchored suspension bridge) 350 1,148 2006 Foshan, Guangdong Bendera China China [96]
110 Jambatan Hercilio Luz 340 1,115 1926 Florianopolis Flag of Brazil.svg Brazil [97]
Xixi Bridge-1.jpg 111 Jambatan Xixi 338 1,109 2001 Linquanzhen, Guizhou Bendera China China [98]
New Bidwell Bar Bridge Oroville CA.jpg 112 Jambatan Bidwell Bar 338 1,108 1965 Oroville, CA Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [99]
Varoddbruene 01.jpg 113 Jambatan Varodd 337 1,106 1956 Kristiansand 800px-Flag of Norway.svg.png Norway [100]
Tamar Bridge Cornwall Devon.jpg 114 Jambatan Tamar 335 1,100 1961 Plymouth-Saltash Bendera United Kingdom United Kingdom [101]
Fedafjorden bru 2010-07-04-edit.jpg 115 Jambatan Feda Fjord (no) 335 1,100 2006 Feda, Vest-Agder 800px-Flag of Norway.svg.png Norway [102]
Deer Island Bridge.jpg 116 Jambatan Deer Isle 329 1,088 1939 Penobscot Bay, ME Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [103]
The Chirundu Bridge-edit.jpg 117 Jambatan Otto Beit 328 1,085 1939 Chirundu, Zambia to Chirundu, Zimbabwe  Zambia
 Zimbabwe
[104]
Rombak Bridge-2.jpg 118 Jambatan Rombak 325 1,066 1964 Nordland 800px-Flag of Norway.svg.png Norway [105]
Rorvik lofoten.jpg 119 Jambatan Nærøysund 325 1,066 1981 Nord-Trøndelag 800px-Flag of Norway.svg.png Norway [106]
SimonKentonBridgeSmall.jpg 120 Jambatan Simon Kenton 323 1,060 1932 Maysville, KY Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [107]
Bridge iledorleans.JPG 121 Jambatan Île d'Orléans 323 1,059 1936 Quebec City Bendera Kanada Kanada [108]
CovingtonKY JARoeblingBridge.jpg 122 Jambatan Gantung John A. Roebling 322 1,057 1867 Cincinnati, OH Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [109]
Dent bridge small.jpg 123 Jambatan Dent 320 1,050 1971 Orofino, ID Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [110]
124 Jambatan President Guillermo Billinghurst 320 1,050 2011 Madre de Dios, Peru  Peru [111]
Cologne Mulheim Bridge small.jpg 125 Jambatan Cologne Mülheim 315 1,033 1951 Cologne  Jerman [112]
Wheeling Suspension Bridge.jpg 126 Jambatan Gantung Wheeling 308 1,010 1849 Wheeling, West Virginia to Ohio over the Ohio River Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat [113]
Revelstoke Bridge.jpg 127 Jambatan Revelstoke 300 985 1961 Revelstoke, British Columbia Bendera Kanada Kanada [114]
Konohana Ohashi Osaka.jpg 128 Jambatan Konohana 300 984 1987 Osaka Bendera Jepun Jepun [115]
Viaduc-du-chavanon cropped.jpg 129 Chavanon Viaduct 300 984 2000 Merlines and Messeix (Chavanon Valley) Bendera Perancis Perancis [116]
Yeongjong Bridge small.jpg 130 Jambatan Yeongjong Grand (Self-anchored suspension bridge) 300 984 2000 Incheon Flag of South Korea.svg Korea Selatan [117]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Akashi-Kaikyo Bridge". Honshu-Shikoku Bridge Expressway Company Limited. Diperoleh pada 2009-04-06. 
  2. "Structurae [en]: Xihoumen Bridge (2008)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  3. "Storebælt | The Bridge". Storebaelt.dk. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  4. "New suspension bridge to break world mark for tower height". rki.kbs.co.kr. Diperoleh pada 200012-06-26.  Check date values in: |accessdate= (bantuan)
  5. "Runyang Bridge" (dalam bahasa Chinese). Diperoleh pada 2009-04-06. 
  6. "Structurae [en]: Nanjing Fourth Yangtze Bridge (2010)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2007-09-21. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  7. "The Humber Bridge". Diperoleh pada 2009-04-14. 
  8. "Structurae [en]: Jiangyin Yangtze River Bridge (1999)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  9. "The Tsing Ma Bridge". Tsingma.com.hk. Diarkibkan daripada asal pada 2008-04-20. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  10. Hardangerbrua (norwegian) and "Longer than the Golden Gate - Aftenposten - News in English". Aftenposten.no. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  11. Verrazano-Narrows Bridge
  12. "Golden Gate Bridge". Diperoleh pada 2009-04-14. 
  13. "Structurae [en]: Yangluo Bridge (2007)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  14. "Highcoastbridge". Hogakustenbron.nu. Diarkibkan daripada asal pada 2008-01-02. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  15. "Structurae [en]: Aizhai Bridge (2009)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2007-09-21. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  16. "Mckinac Bridge Authority". Diperoleh pada 2009-04-13. 
  17. [1][pautan putus]
  18. 18.0 18.1 18.2 "Seto-Chuo Expressway". Honshu-Shikoku Bridge Expressway Company. Diperoleh pada 2009-04-13. 
  19. "Structurae [en]: Fatih Sultan Mehmet Bridge (1988)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  20. VIROLA, Juhani; Eur Ing-FEANI (Second quarter, 2008). "The Balinghe Bridge in China – World’s Highest Bridge". Journal of the Association of Consulting Engineers Malaysia (ACEM): 16–17. Diperoleh pada 9 March 2010.  Check date values in: |date= (bantuan)
  21. "Dorman Long Technology". Dorman Long Technology. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  22. "Structurae [en]: Bosphorus Bridge (1974)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  23. "The Port Authority of New York and New Jersey - Bridges". Panynj.gov. Diperoleh pada 2009-04-03. [pautan putus]
  24. 24.0 24.1 24.2 "Nishi-Seto Expressway". Honshu-Shikoku Bridge Expressway Company. Diperoleh pada 2009-04-13. 
  25. Lusoponte
  26. "Forth Bridges Visitor Centre Trust". Diperoleh pada 2009-04-14. 
  27. "Severn River Crossing PLC". Diperoleh pada 2009-04-14. 
  28. "Another Yangtze River Bridge Built". English.peopledaily.com.cn. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  29. "Structurae [en]: Xiling Bridge (1996)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  30. Sakowski, Eric. "Siduhe River Bridge" (Wiki). HighestBridges.com. 
  31. "Structurae [en]: Humen Bridge (1997)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  32. "Honshu Shikoku Bridge Expressway Company". Diperoleh pada 2009-04-14. 
  33. 33.0 33.1 "WSDOT - Tacoma Narrows Bridge: Extreme History". Wsdot.wa.gov. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  34. "Structurae [en]: Askøy Bridge (1992)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 1994-10-15. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  35. Chinese Bridges and Health Monitoring Systems
  36. "Nishi-Seto Expressway". Honshu-Shikoku Bridge Expressway Company. Diperoleh pada 2009-04-14. 
  37. "Structurae [en]: Akinada Bridge (1999)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  38. "Structurae [en]: Semipatalinsk Irtysh River Bridge (2002)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  39. "District 4 | The New Carquinez Bridge". Dot.ca.gov. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  40. "Structurae [en]: Hakucho Bridge (1997)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  41. "Structurae [en]: Puente de Angostura (1967)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  42. "Structurae [en]: Kanmon Bridge (1973)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  43. 43.0 43.1 "Caltrans Toll Bridge - San Francisco-Oakland Bay Bridge". Dot.ca.gov. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  44. "Bronx Whitestone Bridge". Mta.nyc.ny.us. 1939-04-29. Diperoleh pada 2009-04-03. [pautan putus]
  45. 45.0 45.1 "Trekantsambandet" (dalam bahasa Norwegian). Trekantsambandet.com. Diperoleh pada 2009-04-03. [pautan putus]
  46. "Structurae [en]: Pierre Laporte Bridge (1970)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  47. 47.0 47.1 "Delaware Memorial Bridge". Diarkibkan daripada asal pada 2008-08-04. Diperoleh pada 2009-04-14. 
  48. "Structurae [en]: Haicang Bridge (1999)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  49. "Beipanjiang River 2009 Bridge". highestbridges.com. Diperoleh pada 2010-03-06. 
  50. "Structurae [en]: Gjemnessundbrua (1992)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  51. Yuzui Yangtze Bridge halves connected_Local—China Economic Net
  52. "Walt Whitman Bridge". Delaware River Port Authority. Diperoleh pada 2009-04-14. 
  53. "Structurae [en]: Tancarville Bridge (1959)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  54. "Structurae [en]: Little Belt Bridge (1970)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  55. "2000 E'gongyan - Chongqing, Sichuan Province, China". Bridgemeister. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  56. "Structurae [en]: Osterøy Bridge (1997)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 1997-10-03. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  57. "Structurae [en]: Second Wanxian Bridge (2004)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  58. "Structurae [en]: Rainbow Bridge (1993)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  59. "Ambassador Bridge". Diperoleh pada 2009-04-14. 
  60. "Honshu Shikoku Bridge Expressway Company". Diperoleh pada 2009-04-14. 
  61. "Jiangyin Bridge Engineering Co, Ltd". Jydqgs.com. Diperoleh pada 2009-04-03. [pautan putus]
  62. "Throgs Neck Bridge". Mta.nyc.ny.us. Diperoleh pada 2009-04-03. [pautan putus]
  63. "15. Toyoshima Bridge". 2009. Diperoleh pada 2012-08-19. 
  64. "Benjamin Franklin Bridge". Delaware River Port Authority. Diperoleh pada 2009-04-14. 
  65. "Structurae [en]: Skjomen Bridge (1972)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  66. "Structurae [en]: Kvalsund Bridge (1977)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  67. "Structurae [en]: Matadi Suspension Bridge (1983)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  68. "Structurae [en]: Rheinbrücke Emmerich (1965)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  69. "Structurae [en]: Kwang Ahn Great Suspension Bridge (2002)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  70. "New York State Bridge Authority Bear Mountain Bridge Page". Nysba.state.ny.us. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  71. 71.0 71.1 71.2 "NYCDOT - Bridges Information". Diperoleh pada 2009-04-13. 
  72. "Structurae [en]: Claiborne Pell Bridge (1969)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  73. 73.0 73.1 "William Preston Lane Jr. Memorial (Bay) Bridge". Maryland Transportation Authority. Diperoleh pada 2009-04-03. [pautan putus]
  74. "Structurae [en]: Lions' Gate Bridge (1938)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2002-01-28. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  75. "Structurae [en]: Sotra Bridge (1971)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 1971-12-11. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  76. "Structurae [en]: Hirado Bridge (1976)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  77. "New York State Bridge Authority Mid Hudson Bridge Page". Nysba.state.ny.us. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  78. "Structurae [en]: Vincent Thomas Bridge (1963)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  79. "Structurae [en]: Shantou Bay Bridge (1995)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  80. "1997 Fengdu - Fengdu County, Chongqing, China". Bridgemeister. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  81. "Structurae [en]: Lysefjord Suspension Bridge (1997)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  82. "HDBC - Welcome". Hdbc.ca. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  83. "A. Murray McKay Bridge/General Description". Halifax-Dartmouth Bridge Commission. Diperoleh pada 2009-04-14. 
  84. "Triborough Bridge". Mta.info. Diarkibkan daripada asal pada 2008-04-24. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  85. "Structurae [en]: Älvsborgsbron (1966)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  86. "Thuan Phuoc". 
  87. "Structurae [en]: Hadong-Namhae Bridge (1973)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  88. "Structurae [en]: Aquitaine Bridge (1967)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  89. "Structurae [en]: Amu-Daria River Bridge (1964)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  90. "Structurae [en]: San Francisco-Oakland Bay Bridge (East)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2013-08-29. 
  91. "Structurae [en]: Rodenkirchen Bridge (1954)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  92. "Oregon Department of Transportation - Region 1 (Portland Metro Area) St. Johns Bridge Rehabilitation Project - completed November 2005". Oregon.gov. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  93. "Structurae [en]: Wakato Bridge (1962)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  94. "Structurae [en]: Mount Hope Bridge (1929)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  95. "Ogdensburg Bridge & Port Authority". ogdensport.com. Diperoleh pada 2009-04-14. 
  96. CRPCEC: Foshan Pingsheng Bridge
  97. "Structurae [en]: Hercilio Luz Bridge (1926)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  98. Senarai jambatan gantung terpanjang di pangkalan data Structurae
  99. "About the Lake". Lakeoroville.water.ca.gov. Diarkibkan daripada asal pada 2008-08-04. Diperoleh pada 2009-04-03.  Text "dat" ignored (bantuan); Text "Jambatan Feda Fjord" ignored (bantuan); Unknown parameter |e= ignored (bantuan)
  100. "Structurae [en]: Varod Bridge (1956)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  101. "Tamar Bridge & Torpoint Ferry : Welcome to Tamar Crossings - The website for the Tamar Bridge and Torpoint Ferries". Tamarbridge.org.uk. Diarkibkan daripada asal pada 2006-07-10. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  102. "Structurae [en]: Feda Fjord Bridge (2006)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  103. "Structurae [en]: Deer Isle Bridge (1939)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  104. "Structurae [en]: Otto Beit Bridge (1939)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  105. "Structurae [en]: Rombaksbrua (1964)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  106. "Nærøysund Bridge - Wikipedia, the free encyclopedia". En.wikipedia.org. 2009-03-02. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  107. "Structurae [en]: Simon Kenton Bridge (1932)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2003-11-17. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  108. "Structurae [en]: Orleans Island Bridge (1935)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 1935-07-06. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  109. "John A. Roebling Cincinnati Suspension Bridge". Cincinnati-transit.net. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  110. "Structurae [en]: Dent Bridge (1971)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  111. "Structurae [en]: President Guillermo Billinghurst Bridge (2011)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2013-06-26. 
  112. "Structurae [en]: Köln-Mülheimer Brücke (1951)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  113. "Wheeling Suspension Bridge Index". Ohio County Public Library. Diperoleh pada 2009-04-14. 
  114. "Structurae [en]: Revelstoke Bridge" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2013-07-22. 
  115. "Structurae [en]: Konohana Bridge (1987)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  116. "Structurae [en]: Chavanon Viaduct (2000)" (dalam bahasa (Jerman)). En.structurae.de. 2000-03-10. Diperoleh pada 2009-04-03. 
  117. "Youngjong Grand Bridge". Yeongjongbridge.com. Diperoleh pada 2009-04-03. 
Note: Some of the information posted on the following sites may differ from that above. As of 21 February 2006, the sites were out of date or inaccurate as noted in parenthesis

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Podolny, Jr., Walter; Goodyear, David (2006). "Cable-suspended bridges". Dalam Roger L. Brockenbrough. Structural steel designer's handbook : AISC, AASHTO, AISI, ASTM, AREMA, and ASCE-07 design standards (edisi ke-4). New York, NY: McGraw-Hill. pp. 15.13–15.16. ISBN 0071432183. —includes a list of major suspension bridges by length

Pautan luar[sunting | sunting sumber]