Senarai jenis donat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Pączki tradisional Poland

Donut adalah sejenis makanan doh goreng. Berikut adalah senarai jenis donat.

Variasi dan keistimewaan mengikut wilayah[sunting | sunting sumber]

Istilah-istilah di bawah merangkumi sama ada nama untuk pelbagai jenis donat yang dibuat menggunakan resipi tempatan, atau untuk terjemahan bahasa tempatan istilah untuk produk donat yang diimport.

  • Argentina - Kreppel, juga disebut tortas fritas (pastri goreng), adalah pastri goreng atau roti ringkas yang diperkenalkan oleh pendatang Jerman, dan serupa dengan Berliner. Facturas adalah donat panggang yang popular yang terdapat di setiap kedai roti. Nama lain yang mungkin dilihat di kedai roti adalah berlinesas dan bolas de fraile ("bebola friar").
  • Armenia - Ponchik, yang dipinjam dari bahasa Rusia, adalah sepotong adunan goreng yang dibentuk menjadi sfera yang rata dan dipenuhi dengan hiasan atau isi manis lainnya. Tukalik mirip dengan lubang donat, dan donat Armenia disebut sebagai ayam.
  • Australia - Kitchener bun, Mirip dengan Berliner, tetapi dengan wajah terbuka dan penggunaan lebih banyak krim daripada jem. Selain donat cincin tradisional, jam donut adalah perkara biasa di kebanyakan kedai roti, sering dijual hangat.
  • Austria - setara donat Austria disebut Krapfen dan menyerupai Berliner. Terutama popular semasa musim karnival (Fasching), ia padat dan biasanya dipenuhi dengan aprikot jem (tradisional) atau krim vanila (vanillekrapfen). Mereka dibuat dari ragi adunan manis yang digoreng dalam lemak atau minyak, biasanya dengan pengisian marmalade, jem, coklat, sampanye , kastard, mocha, atau tanpa pengisian sama sekali. Mereka biasanya diisi dengan aising, gula tepung, atau gula konvensional.
  • Azoresfilhós, malassada
Oliebollen dari Belgium dan Belanda
  • Belgium – Smoutebollen atau croustillons mirip dengan Belanda Oliebollen tetapi biasanya tidak mengandungi buah apa pun, kecuali kadang-kadang untuk potongan epal. Mereka adalah karnival khas dan makanan ringan yang adil dan disapu dengan gula tepung.
  • Bohemia – "kobliha", "bavorský vdolek", lihat juga Republik Czech
  • BoliviaBuñuelo adalah roti goreng bulat.
  • Brazil – Donat dirujukkan sebagai sonho, bermakna "mimpi."
Tumpukan mekitsa dengan jem
  • Brunei – kuih galang
  • Bulgariaponichki, mekitsas
  • Kemboja - Num Kong
  • CameroonPuff-puff
  • Kanada – Varian Kanada merangkumi beaver tail, cruller, dutchie, Timbits, donat tepung kentang, dan Newfoundland toutin. Bar mapel – bar donat dengan aising berperisa sirap mapel – juga biasa dijumpai di AS, terutama di negara-negara jiran, seperti Ohio, Wisconsin dan Michigan.
  • Chile – Donat goreng bulat tanpa lubang popular di Chile kerana terdapat banyak komuniti Jerman di sana. Donat ini dipanggil Berlin (Berlines jamak). Mereka mungkin diisi dengan selai atau dengan manjar, versi Chili dulce de leche.
  • China - Walaupun masakan Cina kini menampilkan pastri jenis donat yang dipinjam dari dapur Amerika dan Eropah, pastri tradisional agak berbeza. Mereka sering memaparkan adunan nipis dan berkulit yang mengelilingi sedikit rasa manis atau gurih. Masakan Kantonis menampilkan pastri berbentuk bujur yang disebut Ngàuhleisōu (牛脷酥, secara harfiah "lidah kerbau pastri" kerana bentuknya seperti lidah). Makanan serupa disebut saa jung (沙 翁), bebola doh bulat goreng dengan gula yang ditaburkan di atasnya. Makanan pencuci mulut Shanghai bernama 高力豆沙 adalah varian dari ini, dengan adunan oilier (asalnya dibuat dengan putih telur) dan diisi dengan pasta kacang merah. Varian lain menggunakan pes [wijen hitam] yang pekat dan manis untuk diisi dan ditaburkan dengan biji bijan. Jenis lain adalah tikoy, zha gao, jin doi, chien doi, dan zhá miàn quān. Variasi asin adalah tongkat donat goreng yang sering berminyak, oleh itu nama Mandarin mereka, yóutiáo (油條, secara harfiah "jalur minyak"); dalam Kantonis, pastri gaya donat ini disebut yàuhjagwái (油炸鬼); ia sering disajikan dengan bubur, bubur nasi tradisional. Penampilan yang paling serupa disebut Mianwo (面窝) yang popular di Wuhan. Ia digoreng dari bubur beras dan kacang soya daripada adunan dan ia juga mempunyai varian yang diperbuat daripada kentang.
  • Cote d'IvoireGbofloto
  • Colombiabuñuelo, roscas
  • Corsicafritelli
  • Croatiatrijesce, primoštenske fritule, fritule, istarski cukarini, kroštule, krafne, krofna, krafna, atau pokladnice (poklade bermakna "karnival")
  • Cyprus – Loukoumades
  • Republik Czech – Koblihy atau vdolky (tanpa lubang) biasanya diisi dengan jem dan disapu dengan gula. Vdolky tidak setinggi koblihy. Bavorský vdolek atau Bavorský koblih ("donat Bavaria") boleh digoreng atau dibakar dan mempunyai jem dan krim masam tebal di atasnya.
  • Denmark – "Berliner" tanpa lubang terdapat di kedai roti di seluruh negara dan dipanggil Berliner seperti di Jerman. Varian lain tanpa pengisian adalah aebleskiver, biasanya dimakan dengan gula tepung dan jem di sebelahnya.
  • Ekuador - Huevitos Chilenos ("Telur Chili"), sebilangan kecil Donat bulat (tanpa lubang), dijual sepanjang tahun di sudut jalan di seluruh negara. Telur Cili yang asli sedikit berbeza, dan disebut "Sopaipilla" di Chile dan negara-negara Amerika Selatan yang lain.
  • FinlandMunkki (tanpa lubang), Berliininmunkki / piispanmunkki (tanpa lubang, lapisan gula), donitsi (dengan lubang), munkkirinkilä.
  • Perancis – Beignet kadang-kadang digambarkan sebagai donat Perancis, dan popular di New Orleans, Louisiana.
  • Georgia – punchula
Donat Berliner tradisional
  • Jerman – The Berliner (Berliner Pfannkuchen) adalah donat utama Jerman dan Eropah Tengah yang terbuat dari adunan ragi manis yang digoreng dalam lemak atau minyak, tanpa lubang. Donat diisi dengan jem, seperti aprikot, plum butter atau rosehip selai. Varieti dan nama lain adalah Obstkrapfen, Fastnachtskrapfen, Faschingskrapfen, Nougatkrapfen, Vanillekrapfen, Kreppel, Powidlkrapfen, dan Apfelkrapfen.
  • Ghana - Bofrot
  • Greece – Svingi, Thiples, Loukoumades. Makanan ringan seperti donat yang disebut Loukoumás terdapat dalam dua jenis, yang renyah berbentuk seperti nombor 8, dan yang lebih besar dan lebih lembut berbentuk seperti angka 0.
  • Hawaii – donat yang popular di Hawaii adalah Malasada. Mereka dibawa ke Kepulauan Hawaii oleh buruh Portugis dari Madeira dan Azores yang pergi ke Hawaii untuk bekerja di ladang. Mereka adalah bebola kecil adunan ragi, digoreng, dan dilapisi gula.
  • Hungary – Fánk, donat bulat (tanpa lubang) yang dilumurkan dengan gula, dan Lángos, roti goreng rata yang dibuat dari adunan ragi, disajikan dengan krim masam dan topping seperti keju, ham atau bawang cincang.
  • Iceland – Kleinuhringir (donat), Kleinur, Berlínarbollur dan Ástarpungar. Arpstarpungar secara tradisional mengandungi kismis.
Gulab jamun dihiasi dengan kepingan badam adalah salah satu yang paling popular gula-gula dari benua kecil India.
  • India – Gulgula adalah bebola doh bulat goreng lembut lembut. Vadai adalah cincin adunan yang enak yang terbuat dari lentil yang popular di Masakan India Selatan. Mereka tidak semestinya manis. Varieti pastri seperti donat manis termasuk badushah atau balushahi. Mereka dibuat seperti donat kuno, dengan menggoreng doh dalam minyak, dan direndam dalam sirap gula dan kadang-kadang dibumbui dengan rempah. Badushah tidak mempunyai lubang tengah. Manis lain di India adalah imarti, dikenali di tempat lain sebagai jalebi. Adhirasam adalah donat manis Tamil dengan sejarah yang panjang. Pencuci mulut lain yang serupa ialah gulab jamun - pastri berbentuk bola dari susu kerbau - doh cepat berasaskan yang digoreng dan terapung di air mawar dan kapulaga sirap manis berperisa.
  • IndonesiaDonat kentang adalah donat kentang tumbuk goreng ala Indonesia; ini adalah donat berbentuk cincin yang dibuat dari gabungan tepung dan kentang tumbuk, dilapisi gula tepung atau gula aising.
  • IranZooloobiya adalah donat yang terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz dan dilapisi sirap manis-melekit. Donat Razavi berbentuk cincin dengan gula di atasnya. Ia dikenali sebagai simbol Mashhad.
  • Israel – Sufganiyah (סופגניה, majmuk Sufganiyot), seperti Jerman Berliner dan Poland pączki, digoreng, disuntik dengan jeli, dan kemudian diisi dengan gula tepung atau frosting. Mereka adalah makanan tradisional Hanukkah di antara Yahudi Ashkenazi.
  • Itali – Struffoli, Pignolata, Guanti, (Assisi) Bastoncello, (Calabria) Scaddateddi, Zeppole, Chiacchiere, Lattughe (ini mungkin tidak digolongkan sebagai donat, tetapi ia adalah pastri goreng, dalam gaya Lettuce") Cenci, Donzelle, Frappe, Sfrappole, Bugie, Crostoli, Frittelle, Grispelli (keistimewaan adunan kentang dari wilayah Catanzaro), Ciambelli (Cocullo, Abruzzi), Bomboloni (Bombolonas), dan (Palermo, Sisilia) Sfingi.
  • Jepun – Sata–andagi. An-doughnut (あんドーナッツ, secara harfiah "donat jem kacang") banyak terdapat dan serupa dengan Berliner Jerman, kecuali ia mengandungi pasta kacang merah. Doh goreng yang diisi dengan kari gaya Jepun yang disebut カ レ ー パ ン (roti kari) juga sangat popular.
  • Jersey – (Kepulauan Channel) Jersey Wonders (Mèrvelles).
  • KazakhstanBaursaki
  • KenyaMandazi, Mahamri, Mandalas – kelezatan sarapan berbentuk segitiga manis yang dinikmati dengan hidangan sampingan kelapa (baazi), yang terbuat dari tepung dan gula, yang berasal dari Mombasa
  • KoreaDonat Chapssal, donat pintal. Banyak kedai roti di Korea Selatan menawarkan donat yang diisi atau dibuat sepenuhnya dari pencuci mulut nasi tradisional Korea tteok. Ini hadir dalam berbagai warna, walaupun biasanya berwarna hijau, merah jambu, atau putih. Mereka sering diisi dengan pes kacang merah atau biji bijan.
  • Lubnan – Awami.
  • LibyaSfinz
  • LithuaniaSpurgos adalah donat dengan pengisian jem dan lapisan gula. Terdapat juga pelbagai donat tempatan yang dibuat dari adunan keju kotej ("Varškės spurgos") yang tidak mengandungi pengisian.
  • Madagascar – Mofo Boule
  • Malaysia – Kuih Keria, Kuih Gelang, Kuih Tayar
  • Mexico – Buñuelo, Churro, Sopapilla. Donas Mexico sangat mirip dengan donat termasuk dalam namanya; dona adalah makanan ringan berasaskan pasta goreng, biasanya disalut dengan gula kayu manis atau gula pasir, atau dicelupkan ke dalam coklat. Pelona, sama seperti Berliner, adalah pastri yang serupa dengan donat tempatan tanpa lubang tengah yang diperbuat daripada adunan ragi manis (doh Denmark) yang digoreng biasanya dalam minyak, diisi dengan vanila dulce de leche (dalam hal ini manjar tempatan) dan sedikit kismis, gula konvensional sebagai topping. Bermula dengan doh kacang tempatan, digulung, dibentuk bentuk, digoreng, dihiris, dibuka dua bahagian, diisi, direkap dan diisi. Merupakan makanan ringan yang popular di kedai makanan jalanan tetapi jarang dilihat di kedai roti atau menu makanan lain kerana padat dan sarat dengan karbohidrat.
  • Moldova – Schlitzküchla (from German cuisine)
  • MaghribiSfenj
  • NepalSel roti
  • BelandaOliebollen adalah makanan tradisional Belanda yang dimakan pada Malam Tahun Baru dan di pameran. Mereka seperti donat bulat tanpa lubang (serupa dengan "lubang donat" biasa di AS). Oliebollen adalah makanan tradisional.[1]
  • New Zealand – Donat isi krim
Fartura Portugis
  • Somalia - Kac kac
  • Afrika SelatanKoeksister, Pencuci mulut Afrikaner adunan kepingan, digoreng dan direndam dalam sirap sejuk. Oliebolle bertemu Suurmelk ("donat susu masam"). Variasi lain adalah Vetkoek, doh digoreng dalam minyak, disajikan dengan cincang, sirap, madu atau jem. Koe'sister Donat rempah yang digulung dengan kelapa.
  • SepanyolChurros, Porras, Chimeneas, Orange Roscos, Wine Roscos, Roscos de anis, Rosquillas de Ledesma, bimuelos, birmuelos, bermuelos, burmuelos, bunyols, chuchos, Rosquillas listas de san Isidro, rosquito tonto, rosquilla tonta. Buñuelo, bunyols di Catalonia dan Kepulauan Balearic, bolo de vento di Galicia atau kruxpeta di Negara Basque, adalah pastri Paskah tradisional dalam bentuk bola kecil tanpa lubang. Mereka boleh menjadi manis atau gurih, tetapi biasanya diisi dengan kastard atau coklat. Donat ala Amerika atau Jerman kadang-kadang disebut berlina.
  • Sweden – munk (donat), klenät, flottyrring. Salah satu contohnya adalah vaniljmunk yang mirip dengan Berliner Jerman tetapi dipenuhi dengan kastard vanila.
  • Switzerland – Ringli, Basler Krapfen, Chüechli, Öhrli
  • Syriazabeh
  • Taiwan – tian tian chuan, (secara harfiah "cincin manis manis").
  • ThailandKhanom wong, Khanom khai hong
  • Tajikistan- chalpak.
  • TunisiaFtair, Yous–yous, Bambalouni
  • Turki – Hanim Göbeği, Tulumba tatlisi, İzmir lokması, dibile
  • Turkmenistan – Pişme
  • Ukrainepampushky (pengisian manis atau perisa bawang putih) dan рonchik, "ponchyk" Ukraine (Bahasa Ukraine: пончик), serta рonchiki Rusia (Bahasa Rusia: пончики), digoreng dan sfera- kepingan adunan berbentuk.
  • United Kingdom – Secara tradisional dihiasi dengan gula pasir dan bukannya gula tepung atau pulut. Jam donat berbentuk bola, dilapisi gula pasir, dan berisi jem strawberi atau raspberry (sebagai alternatif, kastard vanila). Di beberapa kawasan di Skotlandia, donat cincin disebut sebagai doughrings, dengan istilah donat disediakan khusus untuk varietas berbentuk kacang. Donat berbentuk tali berpintal yang dikilap dikenali sebagai yum–yums. Anda juga boleh membeli donat fudge di wilayah tertentu di Scotland. Di beberapa bahagian di Ireland Utara, donat cincin disebut sebagai "cincin kuah" "kerana dimasak dalam minyak, yang biasa dikenal sebagai "kuah".

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Karin Engelbrecht. "Traditional Dutch Apple Beignet Recipe". About.com Food. Dicapai pada 21 May 2015.
  2. ^ "Times News".

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Donat Templat:Senarai makanan siap